Fra den lille film på YouTube. Michel-Jack Chasseuil har selv snedkereret reolerne i sit nye museum. Her ses han, mens han sætter nogle af sine utallige kasser med fornem vin på plads i museet.
Drømmen om et "vinens Louvre"
Michel-Jack Chasseuil ejer en af verdens mest kostbare vinsamlinger på i alt cirka 50.000 flasker vin, champagne og spiritus - og til en samlet værdi på omkring 430 millioner kr. De mange flasker tæller blandt andet vine som Château d’Yquem, Pétrus og Domaine de la Romanée-Conti i et hav af forskellige årgange.
Den 79-årige Chasseuil har i flere år haft en drøm om at udstille sin samling for offentligheden i et ”vinens Louvre”, som han kalder det.
Han har forsøgt at overtale flere nationale institutioner i Paris og Bordeaux til at lægge hus til en sådan permanent udstilling, men alle har de vendt tommelfingeren nedad. Så gennem de sidste par år har Chasseuil stort set via egen håndkraft arbejdet på drømmen tre meter nede under sit hjem i La Chapelle-Bâton i det vestlige Frankrig. Og det hele har resulteret i et 350 kvadratmeter stort museumsareal med tilhørende lobby, café og smagerum.
Entrébillet på 3700 kr.!
Michel-Jack Chasseuils ambitioner fejler intet. Han er sikker på, at folk vil valfarte til hans museum for at se vinsamlingen - og betale en entré på gigantiske 500 euro (cirka 3700 kr.). Og så omfatter prisen ikke engang en smagning af nogle af vinene - det kommer ud over!
Hans vinsamling er dog relativt kendt viden om, så måske får han ret, og han har også tidligere vist folk rundt i sine vinkældre - blandt andet en kinesisk millionær, som efter sigende tilbød ham 50 millioner euro (cirka 372 mio. kr.) for hele samlingen. Chasseuil takkede pænt nej - selv om det lød nok så fristende.
For at finansiere museumsprojektet har han solgt nogle af sine flasker på auktions hos Christie’s og har derigennem rejst 500.000 euro (cirka 3,7 mio. kr.).
I
en lille film på YouTube (på fransk) fortæller Chasseuil om sit nye museum, som - hvis alt går vel - åbner til sommer.
Robotten Bot Handy ser ned på vinglassene, mens den skænker vinen.
Robotten skænker vin og dækker bord
Vi har tidligere nævnt de nye servicerobotter, som har gjort deres indtog i restauranter rundt om i verden. Nu har Samsung udviklet en robot til hjemmebrug, der kan klare ganske almindelige hverdagsopgaver.
Man kan fx overlade sine indkøb fra supermarkedet til Bot Handy, som robotten hedder, hvorefter den sætter dem på plads i skabe og køleskab. Man kan også bede den dække bord og skænke vin i glassene - eller komme med en drink før middagen. Og når måltidet er færdig, kan Bot Handy bære ud og sætte det hele i opvaskemaskinen.
Se filmen
Robotten benytter sig af kunstig intelligens, der gør det muligt for den at genkende former, størrelser, materialer og genstande af forskellig vægt.
På
en film på YouTube kan man se den i funktion (efter præsentationen af en anden fantastisk robot).
Ud over, at robotten tager sig af de lidt mindre sjove pligter i hjemmet, har Bot Handy også øjne, der bevæger sig - ser ned på vinglasset, mens vinen skænkes osv. Man kan jo ende med at blive helt gode venner med sådan en robot …
Bot Handy mangler stadig den sidste finish, før den sættes til salg og for alvor kan indtage de hjem, hvor der er behov for en ekstra hånd.
Etiketten på Australiens dyreste vin, Penfolds Grange. Foto: Wikipedia/CocktailSteward.
Penfolds-svindel i stort format
Vinene fra det førende australske vinhus, Penfolds, er blandt vinsvindlernes yndlings-vine.
Gang på gang har man optrevlet netværk af især kinesiske svindlere, som har produceret forfalskede udgaver af Penfolds-vinene - og ikke mindst af Australiens dyreste vin, Penfolds Grange, der koster i omegnen af 6000 kr. flasken.
Nu har de kinesiske myndigheder optrevlet endnu en forbryderring, som har helliget sig forfalskninger af vinene fra det australske vinhus. Og i den forbindelse er der tale om den største konfiskering af falske Penfolds-vine nogensinde.
Ni razziaer på én gang
Myndighederne udførte razziaer på samme tid ni steder i forskellige provinser og storbyer, heriblandt Guangdong, Shanghai, Jiangsu, Zheijiang, Yunnan og Guangx og beslaglagde forfalskede Penfolds-vine til en værdi af i alt 130 millioner RMB (cirka 123 mio. kr.) - hvis de var blevet solgt for pålydende.
Hvor mange flasker, der er blevet konfiskeret, er ikke oplyst, men ved den hidtidig største fangst af forfalskede Penfolds-vine blev der beslaglagt 50.000 vine til en værdi af 18 mio. RMB (cirka 17 mio. kr.).
Tre års svindel
Myndighederne formoder, at det netop optrevlede netværk har forfalsket og solgt vinene gennem de sidste tre år - så det kan jo være blevet til en hel del flasker og en ret så god indtægt…
Svindelen foregik ved, at man købte billig bulkvin af ringe herkomst og tappede den på flasker med omhyggeligt forfalskede Penfolds-etiketter. Dernæst blev vinene solgt via flere forskellige online-platforme, og priserne har typisk ligget cirka 30% under markedsprisen for diverse vinmærker fra Penfolds. Og det var netop disse "ekstra gode tilbud”, der på et tidspunkt vakte myndighedernes mistanke om, at noget var galt.
Frygter yderligere svindel
I november sidste år pålagde kineserne al importeret vin fra Australien en ekstra afgift på hele 200% - som led i en verserende handelskrig à la den mellem Europa og USA.
Og da Kina tegner sig for hele 40% af al den vin, australierne eksporterer, har det været noget af en nedtur - især for eksporten af landets top-vine, som jo selvsagt er blevet uforholdsmæssigt dyre at købe på det kinesiske marked.
Nu frygter australierne, at svindelen med disse top-vine - og ikke mindst med vinene fra Penfolds, som i forvejen er omfattende i Kina - vil gribe yderlige om sig.
Disken i den netop udgravede spisebar i Pompeji. Man ser tydeligt åbningerne ned til de store, indbyggede krukker, der har indeholdt vin og mad. Foto: Parco Archeologico di Pompei.
Romersk "diner" udgravet i Pompeji
Den romerske oldtidsby Pompeji blev som bekendt begravet under aske og lavasten ved vulkanen Vesuvs udbrud i år 79 e.Kr. I dag kan man gå i gaderne og besøge butikker og huse og derigennem få et glimrende indtryk af, hvordan indbyggerne levede dengang for næsten 2000 år siden.
Indtil man begyndte at udgrave Pompeji i 1748, lå byen og sov Tornerosesøvn under et 6 meter tykt lag af aske og sten. Og arkæologerne er stadig i gang med gravearbejdet. I februar 2019 fandt man fx et termopolium - en spisebar, der svarer lidt til en af nutidens amerikanske diners.
Kom malede bønner i vinen
Man har fundet i alt 80 af disse spisebarer i Pompeji, og de var typisk indrettet i et mindre rum, der åbnede op ud mod gaden. Inde i rummet var der en stor disk med indbyggede dybe krukker, som indeholdt vin, kolde drikke og forskellige retter. Forbipasserende kunne så smutte ind og få sig en skål varm mad med en kop vin til.
Ifølge arkæologerne har i hvert fald en af de store krukker i disken i den nyudgravede spisebar indeholdt vin. Nede i krukken fandt man nemlig rester af malede favabønner, som romerne brugte til at lysne rødvin med og give vinen en bedre smag.
Under udgravningen har man ligeledes fundet to glasflasker samt ni amforaer, hvoraf nogle har været brugt til opbevaring af vin.
Velbevarede malerier
Det, der udmærker denne termopolium i forhold til de andre, man har udgravet i Pompeji, er, at dens dekorationer er ualmindeligt velbevarede. På diskens sider ses farvestrålende malerier af geder, grise, fisk, døde, ophænge gråænder, en hund i snor samt en nereide, en af nymferne i havguden Poseidons følge.
Til april - hvis pandemi-situationen gør det muligt for Pompeji at åbne igen - vil man højst sandsynligt kunne se den nyudgravede spisebar. Man kan se flere fine nærbilleder af baren ved at
klikke her.
SpaceXDragon, som har vinene og vinstokkene ombord. Foto: www.spacex.com.
Vinflasker vender tilbage fra rummet
For et år siden blev 320 vinstokke sendt ud i rummet ombord på rumfartøjet SpaceXDragon med kurs mod International Space Station. Målet var ikke noget så eksotisk som at forsøge at anlægge en vinmark på en fjern planet (vi skal nok nævne det i VinAvisen, når den tid kommer). Man har derimod gerne villet undersøge, hvordan vinstokkene - samt tolv flasker Bordeaux-vin, som også er med ombord - påvirkes af vægtløsheden og den øgede stråling, der er i rummet.
Det er Space Cargo Unlimited (SCU), der står bag projektet i samarbejde med en række forskningsinstitutioner. Og alle venter de nu spændt på, at vinflasker og vinstokke vender tilbage til jorden, når rumskibet i indeværende uge plasker ned i havet et eller andet sted ud for Floridas kyst.
Kontrolgrupper på jorden
Man har selvfølgelig sørget for kontrolgrupper af både vinflasker og vinstokke, som er forblevet på jorden og er blevet opbevaret under nøjagtig de samme forhold, som dem, der blev sendt ud i rummet. Vinflaskerne har således befundet sig i mørke og ved 18 grader, mens vinstokkene har opholdt sig i rum med en luftfugtighed på 80%.
Hvilken Bordeaux-producent, der har leveret de tolv flasker, er ikke oplyst. Men SCU har løftet sløret for, at vinstokkene er af sorterne Cabernet Sauvignon og Merlot.
Vil undersøge de kemiske ændringer
Når rumfartøjet er landet, vil SCU afholde en sammenlignende smagning af ”rum-vinene” og "jord-vinene". Dernæst vil de resterende flasker - ligesom vinstokkene - blive underkastet en række analyser hos ISVV (Institut des Sciences de la Vigne et du Vin, Bordeaux).
Forskerne vil blandt andet kortlægge de kemiske ændringer, der er sket i "rum-vinene" inden for det seneste år, og udføre en genomsekventering af vinstokkene. Herigennem kan forskerne få en indsigt i de ændringer i planternes DNA, der højst sandsynligt har fundet sted under opholdet i rummet .
Sådan plejer Millésime Bio at foregå i det store udstillingscenter i Montpellier. Vinbranchemessen årgang 2021 bliver afholdt udelukkende som en digital messe.
Nedtælling til verdens største øko-vinmesse
Verdens største branchemesse for økologisk og biodynamisk vin,
Millésime Bio, der hvert år arrangeres af Sudvinbio, afholdes fra d. 25. til 27. januar. Og messen kommer til at foregå digitalt på grund af Covid-19. Så hvis man som vinprofessionel har lyst til at deltage, kan man gøre det fra computerskærmen hjemme i kontoret eller stuen.
Man kan stadig nå at registrere sig som gæst - hvilket er gratis og kan gøres ved at
klikke her.
Så snart, man har registreret sig, får man adgang til detaljer om de i alt 1000 udstillere fra seksten forskellige lande - hvoraf 15% er nye bag standene. Listen over udstillere kan ses ved at
klikke her.
Virtuelle besøg på standene
Man får også adgang til søgekriterier, "besøg" på standene og til en booking-platform, så man kan booke virtuelle møder med udstillerne.
Derudover kan man deltage i tre interessante videokonferencer om det økologiske vinmarked, om salget af økovin på internettet og om andre økologiske alkoholiske drikke.
Verdens største internationale konkurrence for økologiske vine, Challenge Millésime Bio, vil også traditionen tro blive afholdt. Mere end 1700 vine fra en lang række lande er tilmeldt konkurrencen og vil blive smagt af et dommerpanel af flere hundrede vinprofessionelle. Listen over de prisvindende vine vil blive offentliggjort d. 24. februar.
Det arkitektegnede vinhus Williams Selyem i Russian River Valley, Sonoma.
Domaine Faiveley køber ind
I de sidste ti år har det fornemme Bourgogne-hus Domaine Faiveley været på udkig efter et vinhus i Californien - hvor de to hoveddruer jo, ligesom i Bourgogne, er Chardonnay og Pinot Noir. Så det er jo oplagt.
Nu har det familieejede domæne omsider fundet vinhuset, og det er Williams Selyem i Russian River Valley i Sonoma. Vinhuset er på 55 hektar og har siden 1998 været ejet af ægteparret John og Kathe Dyson.
Foreløbig har Domaine Faiveley med Erwan Faiveley i spidsen købt en aktieandel i det californiske vinhus. Men meningen er, at Bourgogne-huset på et tidspunkt helt og holdent skal overtage Williams Selyem.
Ifølge Decanter ønsker ægteparret fortsat at have kontrol med vinhuset i mindst tre år endnu.
De tre fade, som er omkring 2000 år gamle, er netop ankommet til champagnehuset Taittinger.
Når gamle fade sladrer
Man har fremstillet vin siden tidernes morgen, og nu har tre fade fra den romerske oldtid løftet sløret for, hvordan man lavede fade dengang og af hvilke materialer.
Fadene, der er fra mellem år 0 og cirka 300 e.Kr., blev fundet i 2008 under en arkæologisk udgravning langs floden Vesle, som løber gennem Reims. Men først nu har de været underkastet en grundig analyse og restaurering - og er dernæst blevet fragtet til Taittinger, hvor de i øjeblikket er udstillet i champagnehusets museum.
Analyserne fortæller blandt andet, at fadene, der kunne rumme mellem 1000 og 1200 liter vin, ikke er lavet af egetræ - hvilket jo er det mest almindelige i dag - men derimod af europæisk ædelgran (Albies alba).
Sur vin til hæren
Til hvert fad blev der brugt cirka 25 stave à to meters længde, og de blev forarbejdet med nogenlunde de samme redskaber som i dag.
De bånd, der holder stavene sammen, er ikke af metal som på nutidens fade, men af forarbejdet hasselnøddetræ, som er fastgjort med enten espartogræs eller tovværk. Og så er der spor efter harpiks på indersiden af fadene - et almindeligt tætnings- og konserveringsmiddel i oldtidens vinfade.
Fadene er også forsynet med tilsammen 45 stemplede og brændte mærker. Stort set alle, der havde noget med et fad at gøre, satte deres mærke på det - lige fra bødkeren og bødkerfirmaet til vinhandleren, vinbonden og den, der transporterede det fyldte fad til andre destinationer i Frankrig.
Nogle af fadene blev sendt til soldaterne i den romerske hær. De var fyldt med såkaldt acetum - vin af ringe kvalitet, der ofte smagte af eddike, og som blev fortyndet med vand og tilsat forskellige urter og krydderier. Posca kaldte romerne resultatet, som også var de fattiges drik - men som var foragtet af overklassen. Rige romere nød derimod vellavet vin, som fx Falernum, der undertiden fik lov til at modne hele 20 år på fade, før den blev drukket.
Farvel til tre vinbranchefolk
I den forgangne uge er tre danske vinbranchefolk afgået ved døden:
Per Mølgaard, som ejede Fionia Vin. Familien har sendt en meddelelse om, at der ikke er nogen til at overtage firmaet efter ham, og at man derfor ikke længere vil kunne købe vin via webshoppen.
Kirstin Jørgensen, den ene halvdel af Sydafrika Vin, som hun ejede sammen med sin mand, Karsten Emil Jørgensen, der fortsætter firmaet.
André Devald, der var en af de markante skikkelser i den danske vinskribentverden og en dygtig underviser i vin.
Nedenfor bringer vi et mindeord af hans ven og kollega Niels Lillelund, der er vin- og madanmelder på Jyllands-Posten.
André Devald.
Mindeord om André Devald
Det kan slet ikke passe, at André Devald er død, for han var jo lige her for lidt siden, sprængfyldt af vinviden og ønsket om at dele den. Og ikke bare her, men her og der og alle vegne, aktiv på de sociale medier og i det sociale liv, altid generøs med sin viden om vinen og dens historie; en viden, som var enorm, detaljeret, bred – og personligt indhentet på åstedet, produktet af en dyb passion. Ingen gik forgæves til ham, når de søgte oplysning og udredning.
Han var et originalt menneske, i en vis forstand udansk i sin alvorlige dedikation, men til gengæld meget dansk i sin munterhed, sin sans for ironi, herunder den uundværlige selvironi.
Hans kærlighed til Frankrig var stor. Han og kæresten Annegrethe havde boet i Lyon, han fortalte gerne om det, for en stor del af hans viden blev indsamlet der. Han rejste ustandselig, både dertil og mange andre steder, for hans nysgerrighed begrænsedes slet ikke til Frankrig. Med lige stor ihærdighed og grundighed udforskede han både det øvre Piemonte og Nørrebros ølbarer, og han var i ordets egentligste forstand en kritiker; det var hans livsmåde at skelne. Der var ikke noget, der var lige meget, han var, som englænderne ville sige det:
a man of discriminating taste.
På Vinakademiet var han en skattet underviser, og når der var DM i blindsmagning, lod han sig se bag forhænget, hvor han kunne grine venskabeligt ad sine gættende kolleger. Hans egen opdagelsestrang var stor og resulterede også i en enorm vinkælder, som han havde fordelt på adskillige adresser, og han vidste ikke altid, hvor den enkelte flaske lå – men han kendte flaskens historie og vidste, hvorfor han i sin tid havde købt den.
Det var uheldigt for de smarte svindlere, at det netop blev André der sammen med sin Gastro-kollega satte sig for at undersøge sandheden bag de imposante smagninger af historiske og kostbare flasker, der en overgang blev afholdt i København og andre steder. André var modstander af bullshit og oppustethed af enhver art og tålmodigt og grundigt afslørede han svindelnummeret om den ny vin på de gamle, genbrugte flasker.
André burde have efterladt sig en større bibliografi, men det var hans skæbne, at han ikke magtede at sætte punktum. Hans store viden rummede stof til flere bøger, men bøger er per definition mangelfulde, uperfekte, allerede forældede og aldeles ukomplette, og den tanke kunne han vist slet ikke bære, for der var altid en tilføjelse, en ekstra detalje, et vigtigt supplement, som lige skulle med. Hans forhold til deadlines drev adskillige redaktører til vanvid, for det journalistiske mantra om, at det ikke skal være kunst, det skal være færdigt, harmonerede slet ikke med ham.
Nu blev der så alligevel sat punktum, det endegyldige punktum. Alt, alt for tidligt, for der var jo stadig masser af vine, vi skulle have smagt sammen, diskuteret, skændtes om, glædet os over – eller hadet. Vinens og vores verden er blevet fattigere, det er umådelig trist, at man ikke skal se ham igen, og når vi engang igen må rejse til smagninger rundt omkring – og især i Frankrig - vil der mangle noget, nemlig Andrés frakkeskøder, som man kunne klamre sig til på åndssvagt store og sjælløse messer, som så alligevel fik en slags sjæl, når man smagte sammen med André.
Vi vil savne ham meget.
Niels Lillelund,
En illustration af Barge 166.
Europas første flydende modnings-kælder
Den franske spiritusproducent Maison Ferrand vil skabe en flydende modnings-kælder, hvilket, ifølge producenten selv, skulle være den første af sin art i Europa. Målet er at kortlægge, hvilken indflydelse ”hav-modning” har på cognac og rom - ifølge andre producenters tidligere forsøg med blandt andet akvavit skulle bølgernes rullen give spiritussen en hurtigere modning og en rundere smag.
Til formålet har Maison Ferrand købt en pram, som nu vil blive ombygget, så den kan rumme i alt 1500 30-liters fade. Skibet, som bliver navngivet Barge 166, vil dernæst ligge til kaj langs Seine-floden ved Issy-les-Moulineaux.
Den svenske whiskyproducent Mackmyra er også blevet inviteret til at modne nogle af sine fade i den flydende kælder.
Hvis alt går vel, vil skibet være færdigindrettet, og fadene på plads allerede i dette forår, og så vil man være parat til at modtage gæster ombord. Tanken er at enhver, der har lyst, skal kunne købe et fad med rom eller cognac og følge processen via smagsprøver, mens indholdet ligger og modner i skibet.
Vil du have vores løbeseddel?
Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge.
Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.
Nyheder fra den danske vinbranche
* WHTS har d. 1. januar åbnet et nyt logistikcenter på 500 kvadratmeter på adressen Plantagevej 8 E. Port 4-6, 6330 Padborg, hvilket vil gøre det muligt for transportfirmaet at tilbyde end-to-end-løsninger til kunder i Nordtyskland og hele Jylland. Læs mere ved at
klikke her.
* VildMedVin.dk har åbnet en ny stor vinbutik med mere end 6000 forskellige vinmærker samt spiritus og specialiteter på Hasle Torv i Aarhus V.
Niels Rønnest.
VinAvisen Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
Niels Rønnest (f. 1968) begyndte at interessere sig for vin, da han startede i tjenerlære på Restaurant Leonore Christine i Nyhavn i København.
Da han var udlært i 1987, begyndte han at deltage i stadig flere vinsmagninger og blev for alvor ”tændt på vinen” og fik i mange af sine efterfølgende job som tjener ansvaret for vinkortet.
I 1992 blev Niels Rønnest medlem af Dansk Sommelier Forening, hvor han i flere år var medlem af bestyrelsen.
I 20 år arbejdede han som restaurantchef og sommelier i flere af Københavns og omegns bedste restauranter og havde dermed ifølge egne ord det privilegium at arbejde med sin hobby.
I 2007 blev han selvstændig, idet han købte vinforretningen Vintapperen på H. C. Ørsteds Vej på Frederiksberg, som han drev i de følgende fire år. Dernæst gik turen til Laudrup Vin, hvor Niels Rønnest arbejdede som vinkonsulent i otte år.
D. 4. januar 2021 blev han ansat som vinhandler i KB Vin, og her glæder han sig til at fortsætte med at sælge vin til restauranter, erhverv og private, ligesom jobbet giver ham en mulighed for at dyrke Bourgogne-vin på et højere plan.
Fritiden bliver brugt sammen med hustruen Heidi på rejser med mad og vin i højsædet, en del restaurantbesøg samt squash og fodbold.
Adresse: KB Vin, Bombusvej 13, 2100 Købehavn Ø, tlf.: 27 15 26 44, e-mail:
niels@kbvin.com,
www.kbvin.com.
Kommer eukalyptus-aromaen fra træerne?
- For nylig smagte jeg sammen med en god ven en vin, der havde en udpræget lugt og smag af eukalyptus. Min ven sagde, at det nok var fordi, der voksede eukalyptustræer i nærheden af vinmarken, hvor druerne til vinen kom fra. Men kan det virkelig have indflydelse på vinens aroma? Spørger Morten Henriksen.
Flere vinproducenter hævder det - og det samme gør diverse forskningsresultater blandt andet et, som for en del år siden blev udført af Australian Wine Research Institute.
Forskerne fulgte gennem længere tid arbejdet i en række vinmarker, der lå forholdsvis tæt på rækker af eukalyptustræer. Såvel i Australien som i mange andre lande fungerer netop disse træer som glimrende læbælter mellem markerne.
Eukalyptustræernes blade indeholder essentielle olier - blandt andet den flygtige forbindelse 1,8-cineole også kendt som eukalyptol. Stoffet anvendes i terapeutiske produkter og som smagsgiver i en række fødevarer.
Under høsten i de vinmarker, som var under observation, opdagede forskerne, at en hel del eukalyptusblade røg med ned i høstspandene. De fine tynde grønne blade var ført med vinden og havde lagt sig i vinstokkenes løv og kilet sig ind mellem druerne i klaserne. I 550 kg håndplukkede druer fandt forskerne 33 eukalyptusblade. Det lyder måske ikke af meget, men det er nok til, at den færdige vin indeholder eukalyptol - og dermed får den karakteristiske eukalyptus-smag.
Ugens vinøse billede
Ole Gaardbo Jensen har taget dette smukke billede af den franske hvidvins-by Sancerre ved Loireflodens bred.
Den lille by krones af Château de Sancerre, en gammel borg, der i 1874 blev genopbygget i Louis d. 12.-stil og i 1919 blev købt af Louis Alexandre Marnier-Lapostolle – ham der opfandt likøren Grand Marnier.
Slottet er stadig i familiens eje, og her produceres en af de bedste Sancerre-vine.
Send endelig billeder til os!
Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til
mariette@tiedemann.dk.
Ugens store billede
Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:
616
Sneen har lagt sig over de nøgne vinstokke i en mark tilhørende Domaine Faiveley i Bourgogne. (foto © Domaine Faiveley).
Ugens smagte vine
Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 16 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at
klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at
klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via
VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af
Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen