Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 3, 2021



Fra den lille film på YouTube. Michel-Jack Chasseuil har selv snedkereret reolerne i sit nye museum. Her ses han, mens han sætter nogle af sine utallige kasser med fornem vin på plads i museet.

Drømmen om et "vinens Louvre"

Michel-Jack Chasseuil ejer en af verdens mest kostbare vinsamlinger på i alt cirka 50.000 flasker vin, champagne og spiritus - og til en samlet værdi på omkring 430 millioner kr. De mange flasker tæller blandt andet vine som Château d’Yquem, Pétrus og Domaine de la Romanée-Conti i et hav af forskellige årgange.

Den 79-årige Chasseuil har i flere år haft en drøm om at udstille sin samling for offentligheden i et ”vinens Louvre”, som han kalder det.
Han har forsøgt at overtale flere nationale institutioner i Paris og Bordeaux til at lægge hus til en sådan permanent udstilling, men alle har de vendt tommelfingeren nedad. Så gennem de sidste par år har Chasseuil stort set via egen håndkraft arbejdet på drømmen tre meter nede under sit hjem i La Chapelle-Bâton i det vestlige Frankrig. Og det hele har resulteret i et 350 kvadratmeter stort museumsareal med tilhørende lobby, café og smagerum.

Entrébillet på 3700 kr.!


Michel-Jack Chasseuils ambitioner fejler intet. Han er sikker på, at folk vil valfarte til hans museum for at se vinsamlingen - og betale en entré på gigantiske 500 euro (cirka 3700 kr.). Og så omfatter prisen ikke engang en smagning af nogle af vinene - det kommer ud over!
Hans vinsamling er dog relativt kendt viden om, så måske får han ret, og han har også tidligere vist folk rundt i sine vinkældre - blandt andet en kinesisk millionær, som efter sigende tilbød ham 50 millioner euro (cirka 372 mio. kr.) for hele samlingen. Chasseuil takkede pænt nej - selv om det lød nok så fristende.
For at finansiere museumsprojektet har han solgt nogle af sine flasker på auktions hos Christie’s og har derigennem rejst 500.000 euro (cirka 3,7 mio. kr.).
I en lille film på YouTube (på fransk) fortæller Chasseuil om sit nye museum, som - hvis alt går vel - åbner til sommer.


Robotten Bot Handy ser ned på vinglassene, mens den skænker vinen.

Robotten skænker vin og dækker bord

Vi har tidligere nævnt de nye servicerobotter, som har gjort deres indtog i restauranter rundt om i verden. Nu har Samsung udviklet en robot til hjemmebrug, der kan klare ganske almindelige hverdagsopgaver.
Man kan fx overlade sine indkøb fra supermarkedet til Bot Handy, som robotten hedder, hvorefter den sætter dem på plads i skabe og køleskab. Man kan også bede den dække bord og skænke vin i glassene - eller komme med en drink før middagen. Og når måltidet er færdig, kan Bot Handy bære ud og sætte det hele i opvaskemaskinen.

Se filmen


Robotten benytter sig af kunstig intelligens, der gør det muligt for den at genkende former, størrelser, materialer og genstande af forskellig vægt.
en film på YouTube kan man se den i funktion (efter præsentationen af en anden fantastisk robot).
Ud over, at robotten tager sig af de lidt mindre sjove pligter i hjemmet, har Bot Handy også øjne, der bevæger sig - ser ned på vinglasset, mens vinen skænkes osv. Man kan jo ende med at blive helt gode venner med sådan en robot …
Bot Handy mangler stadig den sidste finish, før den sættes til salg og for alvor kan indtage de hjem, hvor der er behov for en ekstra hånd.


Etiketten på Australiens dyreste vin, Penfolds Grange. Foto: Wikipedia/CocktailSteward.

Penfolds-svindel i stort format

Vinene fra det førende australske vinhus, Penfolds, er blandt vinsvindlernes yndlings-vine.
Gang på gang har man optrevlet netværk af især kinesiske svindlere, som har produceret forfalskede udgaver af Penfolds-vinene - og ikke mindst af Australiens dyreste vin, Penfolds Grange, der koster i omegnen af 6000 kr. flasken.
Nu har de kinesiske myndigheder optrevlet endnu en forbryderring, som har helliget sig forfalskninger af vinene fra det australske vinhus. Og i den forbindelse er der tale om den største konfiskering af falske Penfolds-vine nogensinde.

Ni razziaer på én gang


Myndighederne udførte razziaer på samme tid ni steder i forskellige provinser og storbyer, heriblandt Guangdong, Shanghai, Jiangsu, Zheijiang, Yunnan og Guangx og beslaglagde forfalskede Penfolds-vine til en værdi af i alt 130 millioner RMB (cirka 123 mio. kr.) - hvis de var blevet solgt for pålydende.
Hvor mange flasker, der er blevet konfiskeret, er ikke oplyst, men ved den hidtidig største fangst af forfalskede Penfolds-vine blev der beslaglagt 50.000 vine til en værdi af 18 mio. RMB (cirka 17 mio. kr.).

Tre års svindel


Myndighederne formoder, at det netop optrevlede netværk har forfalsket og solgt vinene gennem de sidste tre år - så det kan jo være blevet til en hel del flasker og en ret så god indtægt…
Svindelen foregik ved, at man købte billig bulkvin af ringe herkomst og tappede den på flasker med omhyggeligt forfalskede Penfolds-etiketter. Dernæst blev vinene solgt via flere forskellige online-platforme, og priserne har typisk ligget cirka 30% under markedsprisen for diverse vinmærker fra Penfolds. Og det var netop disse "ekstra gode tilbud”, der på et tidspunkt vakte myndighedernes mistanke om, at noget var galt.

Frygter yderligere svindel


I november sidste år pålagde kineserne al importeret vin fra Australien en ekstra afgift på hele 200% - som led i en verserende handelskrig à la den mellem Europa og USA.
Og da Kina tegner sig for hele 40% af al den vin, australierne eksporterer, har det været noget af en nedtur - især for eksporten af landets top-vine, som jo selvsagt er blevet uforholdsmæssigt dyre at købe på det kinesiske marked.
Nu frygter australierne, at svindelen med disse top-vine - og ikke mindst med vinene fra Penfolds, som i forvejen er omfattende i Kina - vil gribe yderlige om sig.


Disken i den netop udgravede spisebar i Pompeji. Man ser tydeligt åbningerne ned til de store, indbyggede krukker, der har indeholdt vin og mad. Foto: Parco Archeologico di Pompei.

Romersk "diner" udgravet i Pompeji

Den romerske oldtidsby Pompeji blev som bekendt begravet under aske og lavasten ved vulkanen Vesuvs udbrud i år 79 e.Kr. I dag kan man gå i gaderne og besøge butikker og huse og derigennem få et glimrende indtryk af, hvordan indbyggerne levede dengang for næsten 2000 år siden.
Indtil man begyndte at udgrave Pompeji i 1748, lå byen og sov Tornerosesøvn under et 6 meter tykt lag af aske og sten. Og arkæologerne er stadig i gang med gravearbejdet. I februar 2019 fandt man fx et termopolium - en spisebar, der svarer lidt til en af nutidens amerikanske diners.

Kom malede bønner i vinen


Man har fundet i alt 80 af disse spisebarer i Pompeji, og de var typisk indrettet i et mindre rum, der åbnede op ud mod gaden. Inde i rummet var der en stor disk med indbyggede dybe krukker, som indeholdt vin, kolde drikke og forskellige retter. Forbipasserende kunne så smutte ind og få sig en skål varm mad med en kop vin til.
Ifølge arkæologerne har i hvert fald en af de store krukker i disken i den nyudgravede spisebar indeholdt vin. Nede i krukken fandt man nemlig rester af malede favabønner, som romerne brugte til at lysne rødvin med og give vinen en bedre smag.
Under udgravningen har man ligeledes fundet to glasflasker samt ni amforaer, hvoraf nogle har været brugt til opbevaring af vin.

Velbevarede malerier


Det, der udmærker denne termopolium i forhold til de andre, man har udgravet i Pompeji, er, at dens dekorationer er ualmindeligt velbevarede. På diskens sider ses farvestrålende malerier af geder, grise, fisk, døde, ophænge gråænder, en hund i snor samt en nereide, en af nymferne i havguden Poseidons følge.
Til april - hvis pandemi-situationen gør det muligt for Pompeji at åbne igen - vil man højst sandsynligt kunne se den nyudgravede spisebar. Man kan se flere fine nærbilleder af baren ved at klikke her.


SpaceXDragon, som har vinene og vinstokkene ombord. Foto: www.spacex.com.

Vinflasker vender tilbage fra rummet

For et år siden blev 320 vinstokke sendt ud i rummet ombord på rumfartøjet SpaceXDragon med kurs mod International Space Station. Målet var ikke noget så eksotisk som at forsøge at anlægge en vinmark på en fjern planet (vi skal nok nævne det i VinAvisen, når den tid kommer). Man har derimod gerne villet undersøge, hvordan vinstokkene - samt tolv flasker Bordeaux-vin, som også er med ombord - påvirkes af vægtløsheden og den øgede stråling, der er i rummet.

Det er Space Cargo Unlimited (SCU), der står bag projektet i samarbejde med en række forskningsinstitutioner. Og alle venter de nu spændt på, at vinflasker og vinstokke vender tilbage til jorden, når rumskibet i indeværende uge plasker ned i havet et eller andet sted ud for Floridas kyst.

Kontrolgrupper på jorden


Man har selvfølgelig sørget for kontrolgrupper af både vinflasker og vinstokke, som er forblevet på jorden og er blevet opbevaret under nøjagtig de samme forhold, som dem, der blev sendt ud i rummet. Vinflaskerne har således befundet sig i mørke og ved 18 grader, mens vinstokkene har opholdt sig i rum med en luftfugtighed på 80%.
Hvilken Bordeaux-producent, der har leveret de tolv flasker, er ikke oplyst. Men SCU har løftet sløret for, at vinstokkene er af sorterne Cabernet Sauvignon og Merlot.

Vil undersøge de kemiske ændringer


Når rumfartøjet er landet, vil SCU afholde en sammenlignende smagning af ”rum-vinene” og "jord-vinene". Dernæst vil de resterende flasker - ligesom vinstokkene - blive underkastet en række analyser hos ISVV (Institut des Sciences de la Vigne et du Vin, Bordeaux).
Forskerne vil blandt andet kortlægge de kemiske ændringer, der er sket i "rum-vinene" inden for det seneste år, og udføre en genomsekventering af vinstokkene. Herigennem kan forskerne få en indsigt i de ændringer i planternes DNA, der højst sandsynligt har fundet sted under opholdet i rummet .


Sådan plejer Millésime Bio at foregå i det store udstillingscenter i Montpellier. Vinbranchemessen årgang 2021 bliver afholdt udelukkende som en digital messe.

Nedtælling til verdens største øko-vinmesse

Verdens største branchemesse for økologisk og biodynamisk vin, Millésime Bio, der hvert år arrangeres af Sudvinbio, afholdes fra d. 25. til 27. januar. Og messen kommer til at foregå digitalt på grund af Covid-19. Så hvis man som vinprofessionel har lyst til at deltage, kan man gøre det fra computerskærmen hjemme i kontoret eller stuen.
Man kan stadig nå at registrere sig som gæst - hvilket er gratis og kan gøres ved at klikke her.
Så snart, man har registreret sig, får man adgang til detaljer om de i alt 1000 udstillere fra seksten forskellige lande - hvoraf 15% er nye bag standene. Listen over udstillere kan ses ved at klikke her.

Virtuelle besøg på standene


Man får også adgang til søgekriterier, "besøg" på standene og til en booking-platform, så man kan booke virtuelle møder med udstillerne.
Derudover kan man deltage i tre interessante videokonferencer om det økologiske vinmarked, om salget af økovin på internettet og om andre økologiske alkoholiske drikke.
Verdens største internationale konkurrence for økologiske vine, Challenge Millésime Bio, vil også traditionen tro blive afholdt. Mere end 1700 vine fra en lang række lande er tilmeldt konkurrencen og vil blive smagt af et dommerpanel af flere hundrede vinprofessionelle. Listen over de prisvindende vine vil blive offentliggjort d. 24. februar.


Det arkitektegnede vinhus Williams Selyem i Russian River Valley, Sonoma.

Domaine Faiveley køber ind

I de sidste ti år har det fornemme Bourgogne-hus Domaine Faiveley været på udkig efter et vinhus i Californien - hvor de to hoveddruer jo, ligesom i Bourgogne, er Chardonnay og Pinot Noir. Så det er jo oplagt.
Nu har det familieejede domæne omsider fundet vinhuset, og det er Williams Selyem i Russian River Valley i Sonoma. Vinhuset er på 55 hektar og har siden 1998 været ejet af ægteparret John og Kathe Dyson.
Foreløbig har Domaine Faiveley med Erwan Faiveley i spidsen købt en aktieandel i det californiske vinhus. Men meningen er, at Bourgogne-huset på et tidspunkt helt og holdent skal overtage Williams Selyem.
Ifølge Decanter ønsker ægteparret fortsat at have kontrol med vinhuset i mindst tre år endnu.


De tre fade, som er omkring 2000 år gamle, er netop ankommet til champagnehuset Taittinger.

Når gamle fade sladrer

Man har fremstillet vin siden tidernes morgen, og nu har tre fade fra den romerske oldtid løftet sløret for, hvordan man lavede fade dengang og af hvilke materialer.
Fadene, der er fra mellem år 0 og cirka 300 e.Kr., blev fundet i 2008 under en arkæologisk udgravning langs floden Vesle, som løber gennem Reims. Men først nu har de været underkastet en grundig analyse og restaurering - og er dernæst blevet fragtet til Taittinger, hvor de i øjeblikket er udstillet i champagnehusets museum.
Analyserne fortæller blandt andet, at fadene, der kunne rumme mellem 1000 og 1200 liter vin, ikke er lavet af egetræ - hvilket jo er det mest almindelige i dag - men derimod af europæisk ædelgran (Albies alba).

Sur vin til hæren


Til hvert fad blev der brugt cirka 25 stave à to meters længde, og de blev forarbejdet med nogenlunde de samme redskaber som i dag.
De bånd, der holder stavene sammen, er ikke af metal som på nutidens fade, men af forarbejdet hasselnøddetræ, som er fastgjort med enten espartogræs eller tovværk. Og så er der spor efter harpiks på indersiden af fadene - et almindeligt tætnings- og konserveringsmiddel i oldtidens vinfade.
Fadene er også forsynet med tilsammen 45 stemplede og brændte mærker. Stort set alle, der havde noget med et fad at gøre, satte deres mærke på det - lige fra bødkeren og bødkerfirmaet til vinhandleren, vinbonden og den, der transporterede det fyldte fad til andre destinationer i Frankrig.
Nogle af fadene blev sendt til soldaterne i den romerske hær. De var fyldt med såkaldt acetum - vin af ringe kvalitet, der ofte smagte af eddike, og som blev fortyndet med vand og tilsat forskellige urter og krydderier. Posca kaldte romerne resultatet, som også var de fattiges drik - men som var foragtet af overklassen. Rige romere nød derimod vellavet vin, som fx Falernum, der undertiden fik lov til at modne hele 20 år på fade, før den blev drukket.

Farvel til tre vinbranchefolk

I den forgangne uge er tre danske vinbranchefolk afgået ved døden:
Per Mølgaard, som ejede Fionia Vin. Familien har sendt en meddelelse om, at der ikke er nogen til at overtage firmaet efter ham, og at man derfor ikke længere vil kunne købe vin via webshoppen.
Kirstin Jørgensen, den ene halvdel af Sydafrika Vin, som hun ejede sammen med sin mand, Karsten Emil Jørgensen, der fortsætter firmaet.
André Devald, der var en af de markante skikkelser i den danske vinskribentverden og en dygtig underviser i vin.
Nedenfor bringer vi et mindeord af hans ven og kollega Niels Lillelund, der er vin- og madanmelder på Jyllands-Posten.


André Devald.

Mindeord om André Devald

Det kan slet ikke passe, at André Devald er død, for han var jo lige her for lidt siden, sprængfyldt af vinviden og ønsket om at dele den. Og ikke bare her, men her og der og alle vegne, aktiv på de sociale medier og i det sociale liv, altid generøs med sin viden om vinen og dens historie; en viden, som var enorm, detaljeret, bred – og personligt indhentet på åstedet, produktet af en dyb passion. Ingen gik forgæves til ham, når de søgte oplysning og udredning.
Han var et originalt menneske, i en vis forstand udansk i sin alvorlige dedikation, men til gengæld meget dansk i sin munterhed, sin sans for ironi, herunder den uundværlige selvironi.
Hans kærlighed til Frankrig var stor. Han og kæresten Annegrethe havde boet i Lyon, han fortalte gerne om det, for en stor del af hans viden blev indsamlet der. Han rejste ustandselig, både dertil og mange andre steder, for hans nysgerrighed begrænsedes slet ikke til Frankrig. Med lige stor ihærdighed og grundighed udforskede han både det øvre Piemonte og Nørrebros ølbarer, og han var i ordets egentligste forstand en kritiker; det var hans livsmåde at skelne. Der var ikke noget, der var lige meget, han var, som englænderne ville sige det: a man of discriminating taste.
På Vinakademiet var han en skattet underviser, og når der var DM i blindsmagning, lod han sig se bag forhænget, hvor han kunne grine venskabeligt ad sine gættende kolleger. Hans egen opdagelsestrang var stor og resulterede også i en enorm vinkælder, som han havde fordelt på adskillige adresser, og han vidste ikke altid, hvor den enkelte flaske lå – men han kendte flaskens historie og vidste, hvorfor han i sin tid havde købt den.
Det var uheldigt for de smarte svindlere, at det netop blev André der sammen med sin Gastro-kollega satte sig for at undersøge sandheden bag de imposante smagninger af historiske og kostbare flasker, der en overgang blev afholdt i København og andre steder. André var modstander af bullshit og oppustethed af enhver art og tålmodigt og grundigt afslørede han svindelnummeret om den ny vin på de gamle, genbrugte flasker.
André burde have efterladt sig en større bibliografi, men det var hans skæbne, at han ikke magtede at sætte punktum. Hans store viden rummede stof til flere bøger, men bøger er per definition mangelfulde, uperfekte, allerede forældede og aldeles ukomplette, og den tanke kunne han vist slet ikke bære, for der var altid en tilføjelse, en ekstra detalje, et vigtigt supplement, som lige skulle med. Hans forhold til deadlines drev adskillige redaktører til vanvid, for det journalistiske mantra om, at det ikke skal være kunst, det skal være færdigt, harmonerede slet ikke med ham.
Nu blev der så alligevel sat punktum, det endegyldige punktum. Alt, alt for tidligt, for der var jo stadig masser af vine, vi skulle have smagt sammen, diskuteret, skændtes om, glædet os over – eller hadet. Vinens og vores verden er blevet fattigere, det er umådelig trist, at man ikke skal se ham igen, og når vi engang igen må rejse til smagninger rundt omkring – og især i Frankrig - vil der mangle noget, nemlig Andrés frakkeskøder, som man kunne klamre sig til på åndssvagt store og sjælløse messer, som så alligevel fik en slags sjæl, når man smagte sammen med André.
Vi vil savne ham meget. Niels Lillelund,
En illustration af Barge 166.

Europas første flydende modnings-kælder

Den franske spiritusproducent Maison Ferrand vil skabe en flydende modnings-kælder, hvilket, ifølge producenten selv, skulle være den første af sin art i Europa. Målet er at kortlægge, hvilken indflydelse ”hav-modning” har på cognac og rom - ifølge andre producenters tidligere forsøg med blandt andet akvavit skulle bølgernes rullen give spiritussen en hurtigere modning og en rundere smag.
Til formålet har Maison Ferrand købt en pram, som nu vil blive ombygget, så den kan rumme i alt 1500 30-liters fade. Skibet, som bliver navngivet Barge 166, vil dernæst ligge til kaj langs Seine-floden ved Issy-les-Moulineaux.
Den svenske whiskyproducent Mackmyra er også blevet inviteret til at modne nogle af sine fade i den flydende kælder.
Hvis alt går vel, vil skibet være færdigindrettet, og fadene på plads allerede i dette forår, og så vil man være parat til at modtage gæster ombord. Tanken er at enhver, der har lyst, skal kunne købe et fad med rom eller cognac og følge processen via smagsprøver, mens indholdet ligger og modner i skibet.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* WHTS har d. 1. januar åbnet et nyt logistikcenter på 500 kvadratmeter på adressen Plantagevej 8 E. Port 4-6, 6330 Padborg, hvilket vil gøre det muligt for transportfirmaet at tilbyde end-to-end-løsninger til kunder i Nordtyskland og hele Jylland. Læs mere ved at klikke her.
* VildMedVin.dk har åbnet en ny stor vinbutik med mere end 6000 forskellige vinmærker samt spiritus og specialiteter på Hasle Torv i Aarhus V.


Niels Rønnest.

VinAvisen Blå Bog

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

Niels Rønnest (f. 1968) begyndte at interessere sig for vin, da han startede i tjenerlære på Restaurant Leonore Christine i Nyhavn i København.
Da han var udlært i 1987, begyndte han at deltage i stadig flere vinsmagninger og blev for alvor ”tændt på vinen” og fik i mange af sine efterfølgende job som tjener ansvaret for vinkortet.
I 1992 blev Niels Rønnest medlem af Dansk Sommelier Forening, hvor han i flere år var medlem af bestyrelsen.
I 20 år arbejdede han som restaurantchef og sommelier i flere af Københavns og omegns bedste restauranter og havde dermed ifølge egne ord det privilegium at arbejde med sin hobby.
I 2007 blev han selvstændig, idet han købte vinforretningen Vintapperen på H. C. Ørsteds Vej på Frederiksberg, som han drev i de følgende fire år. Dernæst gik turen til Laudrup Vin, hvor Niels Rønnest arbejdede som vinkonsulent i otte år.
D. 4. januar 2021 blev han ansat som vinhandler i KB Vin, og her glæder han sig til at fortsætte med at sælge vin til restauranter, erhverv og private, ligesom jobbet giver ham en mulighed for at dyrke Bourgogne-vin på et højere plan.
Fritiden bliver brugt sammen med hustruen Heidi på rejser med mad og vin i højsædet, en del restaurantbesøg samt squash og fodbold.
Adresse: KB Vin, Bombusvej 13, 2100 Købehavn Ø, tlf.: 27 15 26 44, e-mail: niels@kbvin.com, www.kbvin.com.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.

Kommer eukalyptus-aromaen fra træerne?

- For nylig smagte jeg sammen med en god ven en vin, der havde en udpræget lugt og smag af eukalyptus. Min ven sagde, at det nok var fordi, der voksede eukalyptustræer i nærheden af vinmarken, hvor druerne til vinen kom fra. Men kan det virkelig have indflydelse på vinens aroma? Spørger Morten Henriksen.
Flere vinproducenter hævder det - og det samme gør diverse forskningsresultater blandt andet et, som for en del år siden blev udført af Australian Wine Research Institute.
Forskerne fulgte gennem længere tid arbejdet i en række vinmarker, der lå forholdsvis tæt på rækker af eukalyptustræer. Såvel i Australien som i mange andre lande fungerer netop disse træer som glimrende læbælter mellem markerne.
Eukalyptustræernes blade indeholder essentielle olier - blandt andet den flygtige forbindelse 1,8-cineole også kendt som eukalyptol. Stoffet anvendes i terapeutiske produkter og som smagsgiver i en række fødevarer.
Under høsten i de vinmarker, som var under observation, opdagede forskerne, at en hel del eukalyptusblade røg med ned i høstspandene. De fine tynde grønne blade var ført med vinden og havde lagt sig i vinstokkenes løv og kilet sig ind mellem druerne i klaserne. I 550 kg håndplukkede druer fandt forskerne 33 eukalyptusblade. Det lyder måske ikke af meget, men det er nok til, at den færdige vin indeholder eukalyptol - og dermed får den karakteristiske eukalyptus-smag.


Ugens vinøse billede

Ole Gaardbo Jensen har taget dette smukke billede af den franske hvidvins-by Sancerre ved Loireflodens bred.
Den lille by krones af Château de Sancerre, en gammel borg, der i 1874 blev genopbygget i Louis d. 12.-stil og i 1919 blev købt af Louis Alexandre Marnier-Lapostolle – ham der opfandt likøren Grand Marnier.
Slottet er stadig i familiens eje, og her produceres en af de bedste Sancerre-vine.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469-494Billede 495-520
Billede 521-546Billede 547-568
Billede 569-616


616 Sneen har lagt sig over de nøgne vinstokke i en mark tilhørende Domaine Faiveley i Bourgogne. (foto © Domaine Faiveley).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 16 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjerne

El Volquete, Verdejo, La Mancha DO, Spanien, 2018, lav alkohol (12%)

70 kr., pris på tilbud indtil 31. januar: 50 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne

Der er lidt flint over duften af denne udmærkede hvidvin, mens smagen er meget tør med noter af grapefrugt. En vin, der vil være fin til alt godt fra havet. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Signature Sauvignon Blanc, Spier, Sauvignon Blanc, Stellenbosch, Sydafrika, 2020, lav alkohol (13%)

79,95 kr., pris på tilbud fra 22.-28. januar: 41,50 kr. ved 6 flasker, sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

Vi har tidligere smagt denne hvidvin i andre årgange, og 2020-årgangen lever helt op til forventningerne. Det er en aromatisk vin med duft af kærlighedsfrugt og en fyldig frugtsmag med sødme og syre i rette mængder. Tilbuddet ved 6 flasker er yderst attraktivt. Flasken har skruelåg. Sælges også i SuperBrugsen.

stjernestjernestjerne

Cuvée Rabelais, Pfaff, Pinot Gris, Alsace AOC, Frankrig, 2019, middel alkohol (13,5%)

99,95 kr., på tilbud fra 22. til 28. januar: 75 kr. Sælges også hos Kvickly, SuperBrugsen

En hvidvin med en fin mineralsk duft, der leder tankerne hen på en tør vin. Derfor overrasker smagen med sin ret markante frugtsødme med noter af modne grønne druer. Smagen forsvinder relativt hurtigt. Vinen vil være fin til orientalske retter med sødme, frugter, ingfær osv. Flasken har skruelåg. Sælges også i SuperBrugsen.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Manz Gruaburgunder Trocken, Weingut Manz, Grauburgunder, Rheinhessen, Tyskland, 2019, lav alkohol (12%)

En hvidvin med en fin duft af mango og en fyldig let cremet og behagelig tør smag af modne grønne druer. Smagen udvikler sig i munden med noter af lime og strejf af appelsiner til slut. Drik vinen, som den er, afkølet en lun forårsdag på terrassen - eller til retter med lyse fisk. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

La Trucha, Albariño, Rías Baixas, Spanien, 2016, middel alkohol (13,5%)

147,5 kr., Wineshop

Albariño er det spanske Galiciens store hvidvinsdrue. Og den gør sig godt i dette frodige nordøstlige hjørne af landet. De fleste vine på druen drikkes unge, men vi har smagt flere ældre Albariño-vine, og de er som regel en stor nydelse - som nu denne vin, der har en frisk duft af modne citrusfrugter og en fyldig, let cremet, kompleks og fint krydret smag, der holder meget længe i munden.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Bourgogne, Guillemard-Pothier, Chardonnay, Borgogne Hautes-Cotes de Beaune, Frankrig, 2017, lav alkohol (13%)

149 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini

Alt hvad man kan ønske sig af en god hvidvin, Chardonnay-druen, når den er bedst. Vinen er cremet og med god fylde, i smagen er der fersken, ananas og citrus. Der er en lang og fin eftersmag og dejlig krydring efter fadlagring. En vin i særklasse.

Rosévin

stjernestjernestjernestjerne

Tarapacá Rosé, Viña Tarapacá, Valle Central, Chile, 2019, lav alkohol (12%)

75 kr., pris på tilbud indtil 31. januar: 60 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne

En lys, let og læskende rosévin med fine noter af modne ribs og friske jordbær i smagen. Den er lige sagen til en solrig dag på terrassen, når den tid kommer. Flasken har skruelåg.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Terre de Mistral, Côtes du Rhône, Frankrig, 2018, høj alkohol (14,5%)

80 kr., pris ved 6 flasker, Vinmonopolet

Der er flere lag i smagen af denne fortræffelige rødvin. Først kommer frugten, som hurtigt afløses af fine aromatiske krydrede noter for så at ende med et saftigt bid med et forfriskende strejf af eukalyptus.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Château de la Galiniere, Côtes de Provence AOP, Frankrig, 2016, middel alkohol (14%)

99 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., A Vinstouw

Der er nok mange, der udelukkende forbinder Provence med rosévin. Men her er altså en rødvin - og en rigtig dejlig en af slagsen med en god struktur, tilpasse mængder af frugt, krydrede noter og tanniner. Prisen ved 6 flasker er attraktiv.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Rivella, Cascina Galarin, Pinot Nero, Piemonte, Italien, 2019, lav alkohol (12,5%)

99,95 kr., SPS Wine

Rødvinen er lys og med lav alkoholprocent, sådan som en Pinot Noir skal være. Men den er overraskende blød og fyldig, med en charmerende sødme og vedvarende eftersmag. Der er lækker moden frugt, især kirsebær, i smagen. Flot vin, som tilmed er økologisk.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Birds of Paradise, Valle del Rapel, Chile, 2017, høj alkohol (14,5%)

99,95 kr., pris på tilbud fra 22.-28. januar: 54,50 kr. ved 2 flasker, sælges også hos Kvickly, SuperBrugsen

Denne rødvin, der både er økologisk og vegansk, er fremstillet på Garnacha og Syrah. Og de indgår her i et rigtig godt samarbejde. Der er både frugt og krydderier i duften, mens de krydrede noter er i front i smagen. I den lange eftersmag dukker frugten igen op i form af modne brombær. Et kup til prisen ved to flasker. Sælges også i SuperBrugsen.

stjernestjernestjernestjerne

Leonida, Nero di Troia, Puglia IGT, Italien, 2019, middel alkohol (14%)

119,95 kr., pris ved 6 flasker: 79 kr., Amka

En varm fuldmoden og krydret rødvin med en lille fin syre til slut. Det er en dejlig vin - men prisen ved 6 flasker er nok den rigtige. Sagen til kraftige kødretter og ost.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Miss Harry, Hewitson, Barossa Valley, Australien, 2017, middel alkohol (14%)

120 kr., pris ved 6 flasker, Erik Sørensen Vin

En dejlig rødvin på druerne Grenache (57%), Shiraz (23%) og Mourvèdre (20%). Der er chokolade og vanille i duften, mens smagen er saftig og med god fylde og noter af frisk bærmost. Det er en elegant vin, der dog har krydrede noter nok til at kunne ledsage en lidt kraftig kødret. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Château Beauchene Premier Terroir, Château Beauchene, Côtes du Rhône AOC, Frankrig, 2017, høj alkohol (14,5%)

169 kr., pris ved 6 flasker: 143,65 kr., YouAndWine

Denne dejlige rødvin dufter af syltede blommer og har en fyldig krydret smag med noter af peber, egetræ og anis til slut.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Rutini Malbec, Rutini Wines, Malbec, Mendoza, Argentina, 2018, middel alkohol (14%)

300 kr., pris på tilbud indil 31. januar: 199 kr., Skjold Burne

En ren og koncentreret duft af modne kirsebær og en smag med mørke bær, fine krydrede noter, mørk bitter chokolade og tilpas fad. Sådan er denne elegante og velkomponerede rødvin. Ren argentinsk luksus, der er drikkemoden her og nu, men også med fordel kan gemmes nogle år. Et godt råd: Køb to flasker til tilbudsprisen, og gem den ene.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Bruto, Bruto Viticola, Monastrell, Jumilla, Spanien, 2017, høj alkohol (15,5%)

399 kr., pris ved 6 flasker: 349 kr., AndrupVin.dk

Der er kælet for denne vin, hele vejen igennem. Sortering af druer og 24 måneder på franske og amerikanske egefade. En spansk topvin med smagsnoter af mokka, tobak og læder. Man genkender også smagen af mørk, moden frugt og støttende krydderier. 15,5% alkohol og ikke skyggen af påtrængende sprit. Der er en lang, aromatisk eftersmag, som ikke synes at få ende. Ren luksus!

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen