Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 4, 2021



Denne frodige grønne vinmark, der ejes af Negev Wines, står i skarp kontrast til det omkringliggende tørre og golde ørkenland. Foto: Negev Wines.

Vinstokke i en knastør ørken

Klimaændringerne påvirker i stigende grad vinlandene rundt om i verden. Ikke mindst de europæiske vinproducenter kan mærke det ændrede vejrlig - der blandt andet omfatter øgede gennemsnitstemperaturer og langvarige hedebølger.

I Frankrig, Italien og Spanien samt flere andre sydeuropæiske lande eksperimenterer man med nye druer eller gamle lokale druer, som bedre kan klare heden og de øgede temperaturer. Og så skeler man i stigende grad til, hvordan vinhuse i ekstremt varme og golde områder holder liv i vinstokkene. Et af de steder, som vækker stadig større interesse viden om, er ifølge Euronews.com Negev ørkenen i det sydlige Israel.

En forsøgsmark


Her er goldt og knastørt med temperaturer på op til 40 grader om dagen og med kun cirka 100 mm regn om året - i Danmark falder der til sammenligning cirka 700 mm årligt.
Der blev dyrket vin i Negev - der betyder tør på hebraisk - allerede for mere end 2000 år siden, og i nyere tid har vindyrkningen i ørkenen fået en genopblomstring.
Det første vinhus i ørkenområdet var Carmel, der blev grundlagt i 1882 af Edmond James de Rothschild. I dag er der omkring 25 vinhuse i Negev, som alle har slået dørene op inden for de seneste cirka ti år.
Særlig en bestemt vinmark i Negev har interesse for vinens verden, og det er en forsøgsmark nær byen Mitzpe Ramon.

Lokalt og internationalt


I denne forsøgsmark udfører forskere fra Ben-Gurion universitetet med støtte fra såvel israelske som italienske myndigheder en række eksperimenter for at forbedre vindyrkningen i det varme, golde område. Og resultaterne kommer ikke kun de lokale Negev-vinproducenter til gode men vinproducenter over alt i verden, der har eller får brug for nye dyrkningsmetoder i et stadig varmere klima - også selv om vejrliget forhåbentlig aldrig bliver ligeså ekstremt som i ørkenen.
Vanding er ikke noget problem for Negevs vinproducenter - trods den ringe nedbør. Vandet kommer fra Middelhavet, hvor det renses for salt i et nærliggende afsaltnings-anlæg. I oldtiden byggede beduinstammerne små dæmninger, der kunne holde på den sparsomme nedbør.

Præcis drypvanding


Problemet i Negev ørkenen er varmen og den ubarmhjertige ørkensol. I forsøgsmarken eksperimenteres der blandt andet med forskellige overdækninger af vinstokkene i den aller varmeste og mest solrige årstid, hvor druerne er udsat for at blive solskoldede.
Man eksperimenterer også med afdækning af jorden omkring vinstokkene med blandt andet barkflis for at beskytte deres rødder, ligesom man i et forsøg har lagt plastic ud over jorden for at forhindre fordampning af vandingsvandet.
Forskerne har også udviklet et meget præcist drypvandingssystem, hvor man ved hjælp af rør og slanger kan tilføre en afmålt mængde vand direkte til rødderne på hver enkelt vinstok.
Selvfølgelig eksperimenteres der også med forskellige druer og forskelligt rodmateriale for at finde frem til de kombinationer, der bedst kan klare de barske jord- og klimaforhold.


Druehøst hos Flyinge vingård i Sverige. Fra Business Insiders film.

Mini-film om skandinavisk vin

Mens klimaændringerne gør det stadig sværere for nogle lande at dyrke vin, øger de mulighederne i andre - blandt andet i de skandinaviske lande. Det har den amerikanske nyhedsside Business Insider fået øjnene op for, og mediet har lavet en lille film, der fortæller om, hvordan den globale opvarmning har forvandlet Skandinavien til et hotspot for vin.
Selv om Danmark har langt flere professionelle vingårde (cirka 90) end Sverige (cirka 12), så tager filmen udgangspunkt i Sverige som vinland. Vi bliver dog nævnt hist og pist.

Skandinavisk vin indbringer 97 mio. kr.


Men det er en interessant lille film (cirka 5 min.), der blandt andet fortæller om, at udlandet har fået en spirende interesse for skandinavisk vin - en af de svenske vingårde, Kullaberg, eksporterer sin vin så langt væk som til Japan. Og tilsammen indbringer eksporten af vin fra Danmark, Sverige og Norge det, der svarer til 97 millioner kr. årligt. Imponerende - men dog et lille beløb sammenlignet med de cirka 184 milliarder kr. eksporten af fransk vin indbringer.
Filmen kommer også ind på det for et amerikansk medie noget mystiske fænomen Systembolaget - altså det, at staten har monopol på at sælge vin.

En handel på 5 mia. kr.

E&J Gallo Winery i Californien er en meget stor vinproducent - som nu er blevet endnu større. For nylig blev en gigantisk handel med det ligeledes amerikanske Constellation Brands - et af verdens største vinfirmaer - en realitet.
Firmaet har nemlig solgt hele 30 forskellige vin- og spiritusmærker til Gallo - heriblandt Ravenswood, Clos du Bois, Black Box, Estancia, Franciscan og Mark West. Handelen omfatter også de vinerier i Californien, New York og Washington, der fremstiller de solgte mærker.
Og købsprisen for hele herligheden? Den er ifølge The Drinks Business på 810 millioner dollars (cirka 5 milliarder kr.).


Bagetiketten på vinen Test Covid med "brugsanvisningen" og nyeste skud på stammen, vinen Vaccs'vin.

"Test Covid" vin

Vinproducenten Christophe Avi, der ejer vinhuset Domaine du Bois de Simon i Lot-et-Garonne i det sydvestlige Frankrig, lancerede i slutningen af 2020 en rødvin med navnet Test Covid. Bagetiketten er udstyret med følgende vejledning: ”Server et glas, lugt til vinen, smag på vinen. Hvis du kan smage og lugte den, har du ikke Covid”. Og så er der en lille tilføjelse om, at navnet og ordlyden skal opfattes humoristisk.

Det, som Avi hentyder til, er naturligvis, at en manglende lugte- og smagssans er et udbredt tegn på, at man kan have fået Covid-19.
Avi sendte 1500 flasker på det franske marked, og de blev revet væk.

En vaccine-vin


Opmuntret af salgssuccesen frigiver Christophe Avi nu endnu en vin til salg med navnet Vaccs’vin - altså vaccine vin, og han gør det ifølge eget udsagn for at fejre, at man nu er gået i gang med at vaccinere mod pandemien på fransk jord. Her står der på bagetiketten, at man skal passe på bivirkningerne, der er humør, smil og venlighed!
Nogle vil sikkert finde det at tjene penge på Covid-19 for upassende, men for Avi er vinene blot et forsøg på at skabe lidt smil i al dysterheden - og, som han ikke lægger skjul på over for Vitisphere, at kunne betale sine regninger i en svær økonomisk tid.
Og han er ikke den eneste vinproducent, der har lanceret vine med Covid-klingende navne - også producenten Chapelle Bérard sælger en ”Test Covid” vin på det franske marked.


Taget på Vall Llachs gamle vinkælder kunne ikke holde til de store mængder sne, som for nylig indtog Spanien. Foto: Vall Llach.

Sneen fik taget til at kollapse

For nylig blev Spanien begravet i sne - hvilket kom bag på spanierne, der kun sjældent har oplevet så store mængder sne i løbet af så kort tid.
Sneen lagde sig også som en dyne over det berømte vindistrikt Priorat - over vinhuse og vinerier, der slet ikke er bygget til vægten af så tykt og tæt et lag sne. For et af de førende vinhuse, Vall Llach i bjergbyen Porrera - hvor man normalt kun ser lidt sne hvert tredje år - fik det ifølge Wine Spectator alvorlige konsekvenser. Taget på vinhusets vinkælder, der er opført i 1882, faldt sammen under presset, hvilket selvsagt har forårsaget store ødelæggelser. Hovedparten af de ståltanke, som stadig rummede årgang 2020, er gået tabt. Ligeledes er årgangene 2019 og 2018 højst sandsynligt også ødelagte, og det samme er en del af maskineriet.
Først når det igen er sikkert at gå ind i vineriet og kælderen, vil man kunne opgøre skaderne nøjagtig.


Vidste du det?

Vi starter en lille ny serie, "Vidste du det?", hvor vi hver uge bringer en kort tekst med en eller to interessante eller underholdende facts fra vinens og spiritussens verden. Det er ikke nødvendigvis nyheder, men sjov paratviden at kunne give videre til familie og venner. Nedenfor kommer den første oplysning.

Druer overhaler mennesker


I 1990 søsattes det internationale forskningsprojekt Human Genome Project (HGP) med det formål at kortlægge generne i mennesker, dyr og planter. Et storstilet projekt, der sluttede i 2003.
Ved projektets start var forskerne overbeviste om, at mennesket, som den mest veludviklede art, selvfølgelig havde allerflest gener - måske endda flere hundredetusinde. Men som tiden gik og flere data kom til, måtte forskerne erkende, at sådan forholdt det sig ikke. Mens mennesket ifølge projektet har 22.333 gener, har en drue hele 30.434 gener!


Fra familie til familie

I 1997 købte ægteparret Eric og Louise Albada Jelgersma Château du Tertre - et af Margauxs ældste vinslotte, hvis historie kan føres tilbage til 1143. Navnet du Tertre betyder fra bakketoppen og henviser til, at slottet ligger på et lille grusbjerg.
Nu har familien Albada Jelgersma ifølge Decanter valgt at sælge dette fine 5. cru-slot og dets 400 hektar jord, hvoraf de 53 hektar er vinmarker. Og det er lidt af en nyhed, da det er relativt sjældent, et Margauxs klassificerede slotte bliver sat til salg.
Køberen er også en vinmager-familie med navnet Helfrich, som hidtil har fremstillet vin i Alsace.
Familien Albada Jelgersma bliver dog ikke vinhus-løse - den ejer nemlig også 3. cru-slottet Château Giscours, der ligeledes ligger i Margaux, og vinhuset Caiarossa i Toscana. Familien har også meddelt, at den er åben over for investeringsmuligheder i andre vidistrikter og på andre kontinenter.


Viti-Tunnel. Foto: FranceAgriMer.

En regnfrakke til vinstokkene

I blandt andet Frankrig er meldug og andre svampesygdomme et tilbagevendende problem i vinmarkerne. De breder sig typisk på løv og drueklaser efter en længere periode med regn, og en effektiv måde at beskytte sig mod sygdommene på er at sprøjte med kemiske sprøjtemidler.
Men i 2018 udviklede det franske firma Mo.del i samarbejde med foreningerne FranceAgriMer og Innovin et smart regnskjold til vinstokkene. Det beskyttende system, hvis navn er Viti-Tunnel, består af 50 til 100 meter lange gennemsigtige presenninger, der er fastgjort på rør af rustfrit stål og forsynet med sensorer, som kan opfange fugt.

10 slotte har afprøvet systemet


Når fugtigheden opnår en bestemt grænse - som man har indstillet på forhånd - giver sensorerne automatisk besked til presenningerne om, at de skal rulle sig ud. Og når regnen stopper, ruller de automatisk ind igen efter to minutter. Lidt dug sætter ikke gang i systemet.
Teknikeren og ejeren af Mo.del, Patrick Delmarre, overtalte ti førende Bordeaux-slotte, heriblandt Château Margaux, Château Haut-Brion og Château Mouton-Rothschild, til at afprøve systemet - mod at betale 17.000 euro (cirka 126.000 kr.). I to år har slottene nu hver især opsat Viti-Tunnel i det, der svarer til 50 meter med vinstokke i perioden fra april til september.

Et effektivt system


I 2020, der var et meget regnfuldt år, kom systemet for alvor på en prøve. I alt blev der udrullet presenninger hos slottene mellem 508 og 669 gange afhængig af, hvor megen regn og hagl, der faldt i vinmarkerne. Under hele perioden besøgte det franske forskningsinstitut Institut Francais de la Vigne et du Vin (IFV) vinmarkerne en gang om ugen og kortlagde hos hvert slot angrebene af meldug på 100 blade og 100 drueklaser. Såvel på de vinstokke, hvor man havde anvendt systemet, på dem, der havde været behandlet med kemiske sprøjtemidler og på dem, der ingen behandling havde fået overhovedet.
På den måde kunne man sammenligne hyppigheden og intensiteten af angrebene af meldug.
Og her klarede Viti-Tunnel sig mindst lige så godt som de kemiske sprøjtemidler - hos Château Mouton Rothschild beskyttede systemet 99% af drueklaserne.
Nu skal Patrick Delmarre finpudse sin Viti-Tunnel, før systemet kan blive "rullet ud" på det franske marked.

Skader for 23 mia. kr.

USA blev i 2020 ramt af hele 44.174 naturbrande. 3 millioner hektar land brændte - hvoraf halvdelen befandt sig i Californien. Flere af statens vinhuse brændte ned til grunden, og dynerne af røg hen over vinmarkerne forårsagede røgskadede druer - hvilket betød en nedgang i årets vinproduktion.
Nu har California Wine Institute i samarbejde med en analytiker, Jon Moramaco, opgjort de omfattende skader og er kommet med den første vurdering af, hvad de løber op i rent økonomisk. Ifølge San Francisco Chronicle lyder beløbet på gigantiske 3,7 milliarder dollars (cirka 23 mia. kr.), men her er også medregnet det tab, som de ramte producenter har i form af manglende salg af årgang 2020.
Med kortlægningen af skaderne og deres økonomiske omfang ønsker California Wine Institute blandt andet at råbe myndighederne op. Der skal nemlig initiativer til her og nu for at begrænse de skader, som de store naturbrænde, der hvert år hærger Californien, forårsager på statens vinindustri.


Det er et stort arbejde at bygge en qvevri op med hænderne. Til højre ses de færdige udgaver. Foto: Ikalto Qvevri School Academy.

Skole helliget qvevri

I Georgien er der i dag et stigende antal unge vinproducenter, der gærer og modner vin i kæmpestore lerkrukker, såkaldte qvevri. Også vinproducenter i andre lande - blandt andet i Italien og Østrig - har taget teknikken op.
Traditionen med qvevri går tilbage til oldtiden, og det ældste eksemplar, man har fundet, er 8000 år gammel og stammer dermed fra dengang, man begyndte at lave vin i Georgien.
Krukkerne graves ned under kældergulvet, så vinen opbevares så køligt som muligt - kun toppen med åbningen stikker op.
Den stigende interesse for at bruge denne ældgamle fremstillingsteknik har medført, at Georgien i dag har sin egen qvevri-skole, Ikalto Qvevri School Academy.

Forskning i lertyper


I skolen undervises der i både fremstilling og brug af qvevri - og undervisningen foregår (endnu) udelukkende på georgisk til trods for den stigende interesse for qvevri uden for Georgien.
Ud over undervisning og workshops er skolen også udstyret med et forskningscenter, hvor der blandt andet forskes i de forskellige lertyper, man gennem tiderne har brugt til fremstilling af qvevri og andre krukker til brug i vinfremstillingen.
Qvevrierne har deres egen hjemmeside (på engelsk), hvor man kan læse meget mere om krukkerne og deres historie. Det kan man også i VinAvisens serie af postkort fra Georgien, som ses ved at klikke her.
Selve skolen har kun en Facebook-side på georgisk - men billederne giver et indtryk af, hvad der foregår.
Cognacen årgang 1777.

En auktion, hvor alle kan være med - i starten

Fem historiske cognacer kommer under hammeren hos britiske Whisky-Auction på en online-auktion fra d. 31. januar til 9. februar.
Som regel sætter auktionshusene en vurderingspris på de flasker, der skal bortauktioneres, men ved denne auktion lader det til, at der kun er en startpris, og her kan alle være med. Den er nemlig på sølle 5 pund (cirka 42 kr.). Og så kan man jo hænge på, så længe man har råd. Måske er man heldig, at de andre bydere stopper, før buddene når sin ens øvre grænse.
Samtlige fem flasker, der tidsmæssigt spænder fra 1777 til 1914, er fremstillet hos det familieejede cognachus Hardy og har oprindelig tilhørt et af familiemedlemmerne, Jacques Hardy. Hans onkel gav ham og hans brødre hver tolv flasker meget gammel og ædel cognac. Brødrene drak relativt hurtigt deres flasker, men Jacques beholdt syv af sine, og i 2003 solgte han de fem flasker til en samler - hvis navn auktionshuset har hemmeligholdt.

Fra før den franske revolution


De tre flasker, som er fremstillet på druer fra vinstokke, før vinlusen Phylloxera vastatrixs hærgen i slutningen af 1800-tallet, er nok dem, der vil blive budt højst op. Og cognacen fra 1777 ryger nok helt til tops. Efter fremstillingen af spiritussen, blev den fadmodnet i hele 100 år, hvorefter den blev tappet på en demijohn - en stor kuglerund flaske i glas eller stentøj. Til sidst - i 1936 - blev cognacen så omsider tappet på flasker.
Det er utroligt at tænke på, at denne cognac blev skabt tolv år før den franske revolution - på et tidspunkt, hvor Ludvig d. 16. og Marie-Antoinette stadig levede i yderste luksus i Versailles-slottet.
Man kan læse mere om de fem historiske flasker - og byde med, når den tid kommer - ved at klikke her.

Det er whisky, der gør det

Britiske Mary Nicholson fyldte 106 år d. 12. januar i år - hvilket selvfølgelig blev fejret med manér på plejehjemmet i Merseyside, hvor hun bor. Hun har overlevet to verdenskrige - og Covid-19, som hun blev testet positiv for nytårsaften!

Flere medier interviewede den åndsfriske fødselar, og hendes opskrift på et langt liv var fuldfed mælk - og ikke mindst et glas whisky før sengetid.
Hun er ikke den første aldrende dame, der har tilskrevet sin høje alder et glas whisky. En anden brite, Grace Jones - altså ikke hende, der spillede May Day i James Bond-filmen ”A View to Kill - var også overbevist om, at det var det lille glas whisky hver aften, der gav hende et langt liv. Hun døde i 2019 i en alder af 112 år. Så måske er der noget om snakken - skål i et godt glas whisky!



Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Victoria Vine har overtaget importen af Marchesi Mazzeis vine fra Castello di Fonterutoli i Chianti Classico DOCG.


Freddy Hansen.

VinAvisens Blå Bog

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

Freddy Hansen (f. 1946) har bogstaveligt talt tilbragt hele sit hidtidige liv i vinbranchen - kun afbrudt af barneårene og tjenesten i Den Kongelige Livgarde.
Som 16-årig kom han i lære hos Knud Jørgensens Vinhandel, hvor han fik den klassiske danske uddannelse som vinkyper. Her lærte han alt fra bunden - inklusiv produktion af bittere og likører.
Efter nogle år med studier i udlandet, blandt andet i England, Bordeaux og Tyskland, kom han i 1970 til den gamle Oberbech Clausens Vinhandel, hvor han blev forretningsfører.
Derefter fulgte Det Franske Vinlager, som indkøbschef hos Better Brands og som direktør i Daniscos vinafdeling, Danica Vinimport, samt hos Troels Smith.
Siden hen kom han til Vinodan som indkøbschef, og i 2010 slog han sig ned som selvstændig med Fshvine - et agentfirma, hvor der arbejdes med direkte salg til kunderne af forskellige vinmærker og agenturer.
Privat er Freddy Hansen gift med Karen, og parrets store interesse er moderne kunst , musik samt for Freddys vedkommende ornitologi.
Adresse: FSHvine, Store Stege 17, 5600 Faaborg tlf.: 22 75 71 84 , e-mail: Fshvine@hotmail.com.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.
Prieto Picudo.

Hvad er Prieto Picudo for en drue?

Rune Larsen spørger, om vi kender en drue ved navn Prieto Picudo.
Prieto Picudo er en spansk rødvins-drue, der dyrkes på cirka 3000 hektar, især i kommunen Valdevimbre i provinsen León i det centrale Spanien.
Rødvinene er af og til lidt pågående og skuffende i smagen, men de flasker, der er lavet ordentligt, beskrives som mindst lige så gode som vine på Spaniens store drue, Tempranillo – dybrøde i farven og med noter af moskus i duft og smag.
Af og til blandes druerne med en anden drue ved navn Mencia.
Vinene på Prieto Picudo har ofte appellationen DO Tierra de León, og de fås blandt andet fra Cooperativa Vinícola Comarcal, Barcillo, Montegrande og Pardevalles, alle i Valdevimbre, samt Bodegas Julio Crespo i Sahagún og Gordonzello i Gordoncillo.


Ugens vinøse billede

Dette smukke sort-hvide luftfotografi af det spanske distrikt Priorat har vi engang fået af stjernevinmageren Alvaro Palacios.
Billedet, der er taget fra en helikopter, viser hans vinmark L’Ermita, der lægger både druer og navn til hans topvin. Herhjemme koster en flaske omkring 9000 kr.
Selv om prisen for en flaske af denne rødvin stort set svarer til to flybilletter til Barcelona tur-retur, så byder den unægtelig på en uovertruffen oplevelse. Den er blød og rund med tilpas rygrad og så koncentreret, at man kan skære igennem den. En vidunderlig smag af modne kirsebær, solbær, kaffe og sort peber bliver hængende i munden i meget, meget lang tid.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469-494Billede 495-520
Billede 521-546Billede 547-568
Billede 569-616


617 Vinmarkerne ligger på stejle klipper helt ud til havet hos Justino's Madeira på øen af samme navn. (foto © Justino’s Madeira).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 17 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Moillard Chardonnay, Chardonnay, Bourgogne, Frankrig, 2019, lav alkohol (12,5%)

89,95 kr., pris på tilbud 29. januar til 4. februar: 75 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

En meget aromatisk hvidvin, der dufter af grønne druer, æbler og pærer og har en fyldig smag fuld af moden frugt. Frugtsødme og syre er i perfekt balance. Et kup til tilbudsprisen.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Sobrero, Moscato d'Asti, Italien, 2019, lav alkohol (5%)

99,95 kr., pris ved 6 flasker: 85 kr., AndrupVin.dk

Signalement af en Moscato-vin: En hvidvin fra byen Asti eller Alba i den italienske region, Piemonte. Vinen er meget aromatisk og med en lokkende sødme. Den er let perlende fra en kulsyre, der er efterladt under gæringen. Proppen holdes ofte på plads af en snor eller ståltråd. Alkoholprocenten er meget lav, fx kun 5%. Her er et lækkert eksemplar af en Moscato-vin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

White Cliff, Whitecliff Wines, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand, 2020, lav alkohol (13%)

129,95 kr., pris ved 6 flasker: 89,95 kr., Supervin

En typisk newzealandsk vin på Sauvignon Blanc-druen med dens kærlighedsfrugt i duft og smag. Moden melon samt andre frugtnoter blander sig på bedste vis i kærlighedsfrugten. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

District 7, Scheid Family Wines, Chardonnay, Californien, USA, 2018, middel alkohol (13,5%)

149,95 kr., på tilbud til 119 kr. Sælges også hos Kvickly, SuperBrugsen

En meget lækker og harmonisk hvidvin med nektariner i duft og smag - men også med moden melon og modne grønne druer. Der er dejlig frugtsødme, der bæres frem af en cremet konsistens, og en eftersmag, som slutter med en fin lille syre. Normalprisen er helt ok - så køb den til tilbudsprisen. Vinen er velegnet til asiatiske retter. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Krämer Uffhofer Riesling, Weingut Krämer, Riesling, Rheinhessen, Tyskland, 2019, lav alkohol (12%)

149,95 kr., pris ved 6 flasker: 119 kr., AndrupVin.dk

Tyskerne kan skabe elegante hvidvine på Riesling-druen - her er en af dem. Det er også en typisk Riesling-vin med dens ranke syre, gode frugt, friske grønne druer, sarte krydrede noter og let cremede konsistens, der bevarer smagen uendeligt længe i munden.

Rødvin

stjernestjernestjernestjerne

Stigma, Zinfandel, Puglia IGT, Italien, 2020, middel alkohol (13,5%)

69,95 kr., pris ved 6 flasker: 59 kr., AndrupVin.dk

Der er chokolade-noter i duften af denne udmærkede rødvin, mens smagen er kraftig og koncentreret med god bærfrugt, strejf af anis og en fin syre til slut. En vin, der så afgjort skal ledsages af kraftige kødretter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Casa Ermelinda Freitas, Baía de Troia, Castelão Península de Setúbal, Portugal, 2019, høj alkohol (15%)

99,95 kr., pris ved 6 flasker: 79 kr., AndrupVin.dk

En rødvin fuld af sol og sødme fra halvøen syd for Lisabon. I smagen store, solmodne kirsebær. 15% alkohol, men ingen spritkant.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Bixio Corvina, Corvina, Rosso Veronese IGT, Italien, 2016, middel alkohol (13,5%)

100 kr., pris på tilbud indtil 31. januar: 75 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne

Corvina er en blå drue, som stort set udelukkende findes i Veneto-regionen - bortset fra nogle få hektar i Argentina. Som regel indgår den i blandings-vine og bliver til de lette rødvine Bardolino og Valpolicella. I denne vin får Corvina lov til at brillere helt for sig selv - og det er bestemt ikke så tosset. Det er en koncentreret og intens rødvin, der gerne lige må åbne lidt op i glasset. Men så belønnes man også med en flot smag med varme krydrede noter, modne kirsebær og en lang, blød eftersmag. Tilbudsprisen er yderst attraktiv.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Pago de Cirsus oak Aged, Vino de Pago Navarra, Spanien, 2019, høj alkohol (14,5%)

100 kr., pris på tilbud indtil 31. januar: 75 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne

Vino de Pago DO er det højeste niveau inden for spansk vin, og her er en rødvin af slagsen. Den er fremstillet på Tempranillo, Merlot og Syrah, der til sammen giver en blød, krydret og harmonisk smag med fint integrerede tanniner og en tilpas syre til slut. Et rigtig godt glas til tilbudsprisen.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Poderi del Paradiso, Graziella Capplelli Cetti, Chianti Colli Senesi DOCG, Italien, 2019, middel alkohol (14%)

Der er kælet for detaljerne i denne Chianti-rødvin fra bakkerne omkring Siena (Colli Senesi). Den har blød frugt, fine krydrede noter og en fin balance mellem frugtsødme og syre. En vin, der kalder på hele det italienske køkken.

stjernestjernestjerne

Légende, Domaines Barons de Rothschild, Bordeaux, Frankrig, 2017, lav alkohol (12%)

120 kr., pris på tilbud indtil 31. januar: 100 kr., Skjold Burne

En rødvin med en klassisk Bordeaux-næse med noter af ren lakrids. Smagen er let og saftig, tør - og en anelse tynd.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Ca' Grande, Umberto Cesari, Rubicone IGT, Italien, 2018, lav alkohol (13%)

129 kr., på tilbud til 64 kr., Kjær & Sommerfeldt

Der er ren solbærmost og strejf af nyslået græs i duften af denne delikate rødvin på Sangiovese og Cabernet Sauvignon. Smagen er fyldig med modne blå blommer, en anelse sødme og mørk chokolade samt varme krydrede noter fra Sangiovese-druen i eftersmagen. Appellationen Rubicone ligger i den italienske region Emilia-Romagna.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Why Not?, Zinfandel, Puglia IGT, Italien, 2019, høj alkohol (15%)

129 kr., pris på tilbud fra 29. januar til 4. februar: 64,50 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

Why Not? (hvorfor ikke?) - og ja, hvorfor skulle man ikke skænke sig et glas af denne imødekommende rødvin. Den dufter af mørk chokolade og smager også af chokolade samt moden frugt med strejf af kaffe. Det er en "her kommer jeg vin" i den amerikanske Zinfandel-stil - selv om vinen er en italiener. En vin med alkohol og sødme, rygrad og muskler. Og en vin, mange vil kunne lide. Til tilbudsprisen er den et rent kup.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Sassarello, Famiglia Pacini, Toscana IGT, Italien, 2014, middel alkohol (14%)

139,95 kr., pris på tilbud fra 28. januar til 3. februar: 66,50 kr. ved 6 flasker, Irma

En meget lækker og meget frugtrig rødvin på druerne Sangiovese Grosso, Cabernet Sauvignon og Merlot. Her er masser af bærmost i den fyldige smag - men også struktur og et behageligt tørt bid. Eftersmagen slutter rundt og blødt.

stjernestjernestjerne

Terre di Fiori Robur, Tenute Costa, Merlot, Toscana IGT, Italien, 2016, middel alkohol (14%)

169 kr., pris med 6 flasker: 149 kr., Vinovida

En udmærket rødvin med god fylde og frugt og dejlige krydrede noter. Men der findes mange lige så gode rødvine med flere smagsfacetter og til mere rimelige priser. Prisen - også den ved 6 flasker - koster vinen den fjerde stjerne.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Pegrandi, Vaona, Valpolicella Ripasso Classico Superiore, Italien, 2017, høj alkohol (14,5%)

179 kr., Sprit & Co.

En elegant vin på druerne Corvina, Rondinella, Molinara og Corvinone efter de tørrede druers Ripasso-metode. Den har god fylde og kompleksitet og smag af moden stenfrugt. En vin med gode oplevelser og lang aromatisk eftersmag. Velegnet til vinterens lidt fedtholdige mad.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Boiolo, Camparo, Barolo DOCG, Italien, 2015, middel alkohol (14%)

450 kr., pris på tilbud indtil 31. januar: 350 kr., Skjold Burne

En økologisk Barolo i topklasse med duft af trøfler og friske skovbær og med en elegant, åben, kompleks og fint krydret smag, der holder nærmest uendeligt længe i munden. Vinen er fem år gammel og drikkemoden nu, men den kan også gemmes i endnu en årrække. Nyd vinen til vildtkød eller andre kraftige kødretter. Hvis kreditkortet er til det, så køb to flasker til tilbudsprisen, og gem den ene.

Andet

stjernestjernestjernestjernestjerne

Starlino Arancione Aperitivo, Piemonte, Italien, høj alkohol (17%)

170 kr., Lahvino

Hvis man gerne vil drømme om sommer på terrassen, så kan et glas af denne aperitivo, der er baseret på vermouth, gøre udslaget. Den er lavet på vin og appelsin-destillat af sicilianske appelsiner og blodappelsiner - samt malurt, sar, hyldeblomster, koriander, nellike, tusindgylden, isop, kvan, timian, lilje og sød appelsinskal. Tilsammen giver de mange ingredienser en ualmindelig lækker drik, hvor man frem for alt kan dufte og smage appelsinerne men bestemt også krydderierne. Den er forfriskende "on the rocks" og læskende iblandet prosecco (ligesom Aperol) eller med tonicvand.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen