Pinot Grigio (grå) har fået sit navn fra sin lidt grålige glans. Druen, som jo bruges til hvidvin, har desuden en mørk rødlig farve. Foto: Wikipedia/Andrew Fogg.
VinAvisens store smagning af Pinot Grigio!
VinAvisens smagepanel har smagt sig gennem et større antal italienske hvidvine på Pinot Grigio-druen - vine, hvoraf de fleste er perfekte til forårets mange fiske- og skaldyrsretter. Friskhed, lethed, en vis mineralitet, en kultiveret alkoholprocent og et gennemgående højt kvalitetsniveau er fællesnævneren for rigtig mange af vinene.
Det er normalt at servere hvidvin godt afkølet, men når det gælder Pinot Grigio-vinene bør de - på nær et par få undtagelser med en lidt højere alkoholprocent - nydes ved 8 til 10 grader. Hvis de er køleskabskolde, får man ikke fornøjelsen af alle deres fine smagsnuancer.
De i alt 31 vinanmeldelser finder man længere nede på siden, og lige nedenfor fortæller vi om druen og de områder i Italien, hvor den dyrkes.
Verdens største Pinot Grigio-land
Druen stammer oprindelig fra Frankrig, hvor dens navn er Pinot Gris, og hvor ikke mindst det nordfranske Alsace er kendt for sine hvidvine på den.
Fra de franske vinmarker udvandrede druen til Italien - så vidt man ved i starten af 1800-tallet - hvorpå Gris blev til Grigio. Begge dele betyder ”grå” og hentyder til druens lidt støvetgrå overflade. Når det kommer til druens navn i nogle af de mange andre lande, hvor den også dyrkes, så hedder den fx Sivi Pinot i Kroatien, Szürkebarát i Ungarn, Monemvasia i Grækenland og Malvoisie i Schweiz.
I Italien slog den sig ned i den nordlige del af landet, og det er stadig her - og frem for alt i det nordøstlige hjørne af landet - at Pinot Grigio for alvor breder sig, Og det i en sådan grad, at Italien er det land i verden, hvor druen er allermest udbredt.
I alt dyrkes der omkring 60.000 hektar Pinot Grigio på verdensplan, hvoraf de 24.500 hektar befinder sig i Italien, og hvert år forvandles til cirka 300 millioner flasker hvidvin. (fortsættes nedenfor ...).
Det er i de tre nord østlige vinregioner, Trentino Alto Adige, Friuli-Venezia Giulia og Veneto, at hovedparten af den italienske Pinot Grigio dyrkes.
De tre vigtigste regioner
De nordøstlige vinregioner Friuli-Venezia Giulia, Trentino-Alto Adige og Veneto tegner sig til sammen for 85% (271 mio. flasker) af al den italienske Pinot Grigio, der produceres. Og lad os tage regionerne fra en ende af:
* Trentino-Alto Adige grænser op mod Østrig, og i Alto Adige, som på østrigsk hedder Südtirol, er det hele lidt specielt. Området har siden 1920 hørt under Italien, men var førhen i hele 600 år en del af nabolandet. Og det har sat sit præg på Alto Adige. Her går man klædt i lederhosen, og hverdagssproget er tysk. De fleste af byerne har både et italiensk og et tysk navn – og det samme gælder ordet "vinhus" på vinetiketterne, hvor der som regel står både cantine og kellerei.
* Friuli-Venezia Giulia, der grænser op til Slovenien og Østrig, er inddelt i en række mindre appellationer - Friuli Isonzo, Friuli Grave, Latisana Collio, Colli Orientali osv. Mod syd afgrænses regionen af Adriaterhavet, som sender en kølig og gunstig brise ind over vinmarkerne.
* Veneto er den største af Italiens i alt 20 regioner, og den strækker sig fra foden af Alperne og mod syd ned til Po-floden. Selv om regionen nok er bedst kendt for Amarone og Valpolicella-vinene, så fremstilles der også glimrende hvidvine - blandt andet på Pinot Grigio, som med 9% af vinmarksarealet er regionens femte mest udbredte drue.
En drue med egen appellation
I 2018 indførte de italienske myndigheder en ny appellation - eller DOC (Denominazione di Origine Controllata), som det hedder i Italien - for Pinot Grigio. Navnet var Pinot Grigio delle Venezie, og appellationen dækker vinregionerne Friuli-Venezia Giulia, Trentino og Veneto,
Pinot Grigio delle Venezie er den store brede appellation i bunden af pyramiden, hvor druerne til vinene kan komme fra flere forskellige områder i de tre regioner.
Generelt regnes "delle Venezie"-vinene for ikke at være af lige så god kvalitet som de vine, der har et Alto Adige, Friuli, Colli Orientali eller en af de andre mindre appellationer på etiketten. Men det skal tages med et gran salt - hvilket vores anmeldelser af vinene beviser. Der er bestemt rigtig mange gode vine i begge lejre.
Små mængder i resten af landet
Ud over de tre regioner i det nordøstlige Italien fremstilles der omkring 13,6 mio. flasker Pinot Grigio på Sicilien samt endnu mindre mængder i Umbrien, Emilia-Romagna, Lombardiet, Toscana og Puglia.
Pinot Grigio bruges kke kun til stillevine men også til boblende italienske spumanter. Men i denne udgave af VinAvisen gælder det altså den stille - men bestemt ikke kedelige - udgave af vinen.
Foto: Wikipedia/ Mick Stephenson.
Stof i vin kan bremse Covid-19
Spændende ny forskning fra China Medical University i Taiwan viser, at tanniner - som findes i blandt andet rødvin - har en hæmmende effekt over for Covid-19. Stoffet kan simpelt hen hindre virussen i at trænge ind i cellerne og dermed forhindre, at den formerer sig.
Første gang, forskerne fik øje på tanniner som et hæmmende inflammatorisk middel, var i 2003 i forbindelse med SARS, som jo også er en coronavirus type. Her undersøgte man en lang række forskellige naturlige stoffer for at se, hvilke der virkede mest effektivt mod virussen - og her blev tanniner vinderen. Nu har forskerne så fået bekræftet, at stoffet - ikke overraskende - ligeledes har en godgørende effekt i forbindelse med Covid-19.
Udvikling af et lægemiddel
Næste skridt bliver at finde frem til, hvor stor en mængde tanniner, der skal til, før det har en effekt - og det endelige mål bliver højst sandsynligt at udvikle et lægemiddel til farmaceutisk behandling.
Den ny forskning er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift
American Journal of Cancer Research, og ved at
klikke her kan man se en meget lille YouTube film
om forskningen.
I den smukke Hemel-en-Aaede dal i Cape-regionen har vinfamilien Newton-Johnson plantet 60 hektar vinmarker, som man nu kan få andel i.
Bliv partner hos Newton-Johnson
Der findes vinhuse rundt omkring i verden, der tilbyder, at man kan købe en aktie i en vinmark og dermed få tilsendt ”egne vine” og måske også være med under fremstillingen af vinen.
Nu byder muligheden sig for første gang til på sydafrikansk jord, og det er i Hemel-en-Aarde, der er godt i gang med at cementere sig som et af Cape-regionens bedste områder for rødvine på Pinot Noir og hvidvine på Chardonnay.
Det er den førende sydafrikanske vinfamilie Newton-Johnson, der står bag projektet, som omfatter 60 hektar nyanlagte vinmarker med tilhørende vineri og gæsteboliger.
Vin og penge i udbytte
Hvis man ønsker at købe en aktie i vinmarken, skal man ryste op med 1 million rand (cirka 400.000 kr.), og for det beløb får man et årligt udbytte, der består af såvel vin som penge og diverse goder.
Når det gælder vinen, vil man få 220 flasker tilsendt hvert år fra og med 2026, når vinstokkene er store nok til at levere druer til vinfremstilling. Derudover får investorerne også mulighed for at deltage i fremstillingen sammen med Nadia og Gordon Newton-Johnson, ligesom de får ret til i alt femten overnatninger årligt i et meget lækkert gæstehus.
Projektet har sin egen
hjemmeside - der dog kun lige er startet op - med diverse kontaktinfo til dem, der ønsker at vide mere.
En fuldmoden drueklase i en sydafrikansk vinmark.
Producentforening går til højesteret
Vi har tidligere nævnt de store problemer, den sydafrikanske vinindustri står med på grund af de gentagne forbud gennem 2020 mod salg og eksport af vin og spiritus. Forbudene er indført løbende - og ophævet igen i perioder - og målet med dem er ifølge den sydafrikanske regering at sikre, at der er sengepladser nok til de Covid-19 ramte. Nydelsen af alkohol fører til slagsmål og huspetakler og dermed til flere indlagte, ræsonnerer regeringen.
Den 28. december indførte regeringen endnu en gang et forbud mod salg og nydelse af alkohol inden for landets grænser - dog er det tilladt at eksportere vin og spiritus. Men det hjemlige salg er af aller største betydning for vinindustrien - og især nu, hvor vinturismen, som også udgør en betydelig del af vinproducenternes indtægter, er stort set ikke-eksisterende.
Det seneste forbud er dråben, der har fået bægeret til at flyde over hos den sydafrikanske vinproducentforening Vinpro, og den har nu valgt at gå til Cape Towns højesteret for at få ophævet forbuddet.
Lad provinserne bestemme
Foreningen har meddelt det i et åbent brev, hvor den bebrejder regeringen, at den ved indførelsen af forbuddet har negligeret Vinpros forslag til en balance mellem restriktioner og rimelige forhold for vinindustrien.
Foreningen stiller sig også uforstående over for, at forbuddet er landsdækkende. Antallet af Covid-19 smittede er markant dalende i en lang række sydafrikanske provinser - hvis hospitaler derfor heller ikke er overbelastede.
Af samme årsag opfordrer Vinpro derfor til, at det fremover ikke er regeringen, der indfører og ophæver forbud, men derimod myndighederne i provinserne, som har fingeren på pulsen, når det gælder antal sengepladser på de lokale hospitaler.
Ingen årsag til et forbud
Endnu en anke fra foreningens side er, at regeringen ikke har givet Vinpro nogen årsag til det seneste forbud og ej heller vil give en tidshorisont for, hvor længe det skal vare.
Og det skal og må ikke vare for længe. Forbuds-perioderne i 2020 har til sammen medført et tab i detailsalget af vin på hjemmemarkedet på 8 milliarder rand (cirka 3 mia. kr.). Stadig flere vinproducenter står foran en konkurs, og 27.000 job i vinindustrien er i fare - og så er der i alt 640 millioner liter vin, som ligger usolgt på lagre og i tanke rundt omkring hos vingårdene. Druehøsten starter i disse uger, og mange producenter aner ikke, hvor de skal gøre af den nypressede most, når tankene stadig er fyldte. Sagen kommer for højesteret d. 5. februar.
Anti-hagl systemet Laïco fra Selerys er halv-automatisk. Her ses heliumballonen, lige før, det skydes op over en kirsebærplantage.
Til kamp mod haglbygerne
Gang på gang bliver Bordeauxs vinmarker ramt af alt ødelæggende haglbyger, der bombarderer vinstokke og drueklaser med hagl så store som tennisbolde. Uvejret efterlader et sørgeligt syn - og for vinproducenten en reduceret eller tabt druehøst.
Saint-Émilion er et af de områder i Bordeaux, som det flere gange er gået hårdt ud over - senest i april sidste år, hvor et kraftigt hagluvejr forårsagede alvorlige skader i løbet af ganske få minutter.
Nu går vinproducenterne via det lokale vinråd til samlet kamp mod haglene, og det gør de ved at få opsat et anti-hagl system, Laïco, leveret af det franske firma Selerys. Firmaet har allerede installeret lignende systemer enkelte andre steder i Frankrig, hvor de har vist sig yderst effektive.
Hagl bliver til regn
Systemet består i al sin enkelthed af ”afyringsramper” og balloner oppustet med helium - samt en vejrradar, der giver vinproducenterne besked 30 minutter, før et hagluvejr når frem til vinmarkerne. Producenterne kan så aktivere systemet, når uvejrsskyerne er over området.
Heliumballonerne, der indeholder 200 gram fugtabsorberende salte, bliver skudt op mod skyerne, hvor saltene binder fugten til sig og på den måde forhindrer hagldannelsen. Det, der skulle have været hagl, bliver til regn, som daler ned over vinmarkerne.
Ifølge det lokale vinråd vil der blive opsat et netværk af 37 ”affyringsramper” i appellationerne Saint-Émilion, Saint-Émilion Grand Cru, Lussac Saint-Émilion og Puisseguin Saint-Émilion, og systemet vil dække i alt 7500 hektar vinmarker.
Prisen for anti-hagl systemet, som man begynder at sætte op til juni, bliver 1,3 millioner euro (cirka 9,7 mio, kr.), som vinproducenterne selv finansierer. Ved at
klikke her kan man se en lille informationsfilm på YouTube om systemet. En anden
lille film (på fransk) viser trin for trin, hvordan opsendelsen af en ballon foregår.
Benjamin de Rothschild. Foto: Olivier Seignette.
Benjamin de Rothshild er død
Et af medlemmerne af den store franske vinfamilie Rothschild, Benjamin de Rothschild, er død af et hjerteslag i en alder af 57 år.
Han var en førende forretnings- og bankmand, men også ejer af flere vinhuse og vinmarker i såvel Bordeaux som uden for Frankrigs grænser.
Han ejede Bordeaux-slottene Château Clarke og Château des Laurets, var medejer af vinhuset Rupert & Rothschild i Sydafrika og af Le Clos de los Siete i Argentina.
I 2005 lancerede han Champagne Barons de Rothschild sammen med Éric de Rothschild og Philippine de Rothschild. Han indgik også et samarbejde med det ikoniske spanske vinhus Vega Sicilia og i 2012 erhvervede han 26 hektar vinmarker i Marlborough på New Zealand.
Benjamin de Rothschild var derudover den største aktieejer i det familieejede vinslot Château Lafite Rothschild.
Sammen med sin hustru, Ariane, stod han i spidsen for investeringsselskabet Edmond de Rothschild, ligesom ægteparret gennem en fond drev omfattende velgørenhedsarbejde.
Ud over Ariane efterlader Benjamin de Rothschild sig parrets fire døtre.
Færre nye vinmarker
FranceAgriMer er den instans, som står i spidsen for franske landbrugs- og fiskeriprodukter. Og hvert år indsender de mange franske vindistrikter en ansøgning til denne instans om det areal, de ønsker at tilplante med nye vinstokke i årets løb.
Nogle ansøgninger får det blå stempel, mens andre ikke bliver godkendt. Men ansøgningerne for 2021 er ifølge Vitisphere alle blevet godkendt af FranceAgriMer. Årsagen er, at stort set samtlige distrikter har skåret markant ned på det ønskede areal i forhold til ansøgningerne for 2020.
Bordeaux har søgt om sølle 1,5 hektar i år mod hele 150 hektar sidste år, og Alsace, der for 2020 søgte om 30 hektar, har kun et ønske om at plante nye vinstokke på 0,1 hektar i år.
Cognac-distriktet har ligeledes krympet sit ønskede areal med 32% fra 3398 til 2306 hektar.
Årsagen til de ydmyge ansøgninger er ikke mindst Covid-19 situationen. Pandemien har, som vi tidligere har nævnt, efterladt mange vinproducenter med en vinsø, som de kun har kunnet komme af med ved at tage imod den franske regerings tilbud om krisedestillering. Og fremtiden tegner fortsat usikkert med nedlukninger i både ind- og udland.
Vidste du det?
Vatikanet har i mange år været det sted i verden, hvor der hvert år bliver drukket mest vin pr. indbygger, nemlig 76 flasker i gennemsnit. Men i 2017 blev pavestaten overhalet af en lille autonom ø, Norfolk Island, der ligger i Stillehavet mellem Australien og New Zealand. De cirka 2000 indbyggere på den 40 kvadratkilometer store ø drikker hver hele 77,8 flasker årligt i gennemsnit - babyer medregnet.
Pernod Ricard har fået fremstillet en hær på 2000 papirflasker til vodkamærket Absolut.
Absolut i papirflaske
Hidtil er det svenske vodkamærke Absolut, som ejes af det franske spiritusfirma Pernod Ricard, blevet tappet på klare glasflasker - og de udgaver af mærket, der har smagstilsætning, er ofte tappet på festligt designede flasker.
Men nu har Pernod Ricard lanceret en flaske med den kendte vodka, fremstillet af 57% papir og 43% genbrugsplastic, som flasken er foret med indvendig. Den nye flaske er første skridt på vejen til Pernod Ricards mål om, at al den emballage, der anvendes i forbindelse med mærket, skal være bæredygtigt og genanvendeligt - et mål, man regner med at nå inden 2025.
I første omgang er der tale om en prøveballon - man skal jo lige se, hvordan forbrugerne tager imod en sådan flaske. Der er derfor foreløbig kun fremstillet 2000 flasker til distribution i Sverige og Storbritannien.
Udviklet af dansk firma
Flaskerne vil kunne købes i handelen, og på britisk jord vil Pernod Ricard også benytte sig af influencere til at udbrede kendskabet til nyheden til deres mange følgere.
Papirflasken er udviklet i et samarbejde med Paboco (Paper Bottle Company) - et firma, som er grundlagt af postdoc-studerende fra DTU (Danmarks Tekniske Universitet). Paboco har ligeledes i 2019 udviklet en papirflaske til Carlsberg. Og vinens verden har også set de første papirflasker - blandt andet en kreeret af det britiske firma Frugalpac, hvilket vi nævnte
i uge 28 2020.
Omfattende svindel med rom
Der går ikke mange uger imellem, at vi kan fortælle om optrevlingen af et internationalt svindel-netværk, der har forfalsket og solgt enten vin eller spiritus.
Nu har de spanske myndigheder ifølge The Drinks Business konfiskeret 225.000 flasker forfalsket rom til en værdi af 3,5 millioner euro (cirka 26 mio. kr.). Det er tre kendte rommærker, som er blevet forfalsket - hvilke melder historien ikke noget om.
Det hele begyndte, da man tilbage i 2019 fik mistanke om, at der var noget galt med en forsendelse rom, som var havnet i den sydspanske havneby Cádiz. En nærmere analyse af indholdet i flaskerne afslørede, at der var tale om forfalskninger, hvorefter snebolden begyndte at rulle.
Fra Honduras til Holland
Med tiden fandt man stadig flere af de forfalskede flasker i lagre i flere store spanske byer - blandt andet i Madrid, Valencia, Córdoba, Sevilla, Navarra, Bilbao og Barcelona.
En grundig efterforskning har afsløret, at den forfalskede rom blev fremstillet og tappet på flasker i Den Dominikanske Republik i Honduras, hvorefter flaskerne blev forsynet med falske etiketter lavet i Kina.
Flaskerne endte i nogle varehuse i Holland, hvorfra de blev sendt til Spanien og solgt.
Myndighederne har efterforsket i alt 50 hollandske, spanske og portugisiske firmaer og har indtil videre arresteret 24 personer.
Vil du have vores løbeseddel?
Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge.
Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.
Nyheder fra den danske vinbranche
* Ciderrevolution er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.
Mathias Dalum.
VinAvisens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
Mathias Dalum (f. 1995) har interesseret sig for vin, siden han for år tilbage besøgte en vingård nær Gardasøen og smagte en Amarone for første gang i sit liv. Det var ikke så meget selve smagen, der fængede, husker han, men fremstillingsprocessen og det, at man kunne gemme en flaske vin i flere år - nogle gange i mere end 50 år - og at den kun ville blive bedre.
Han begyndte at nørde sig til stadig mere vinviden via internettet og har gennem årene brugt utallige ferier på at besøge italienske vingårde - og især dem omkring Gardasøen.
Drømmen om selv at sælge vin spirede frem, og startskuddet til egen virksomhed lød, da alt lukkede ned i foråret 2020 på grund af Covid-19. Han blev hjemsendt fra sin uddannelse som markedsføringsøkonom ved Erhvervsakademi Aarhus, kedsomheden meldte sig, og han besluttede, at tiden nu var inde.
Resultatet blev webshoppen Vintønden.dk, hvor sortimentet ud over de mange italienske vine også byder på tyske og franske vine.
Der gik ikke lang tid, før Mathias Dalum fik følgeskab i den daglige drift af en ven og medstuderende, Anders Bonnichsen Jepsen. Hvor Mathias kan det med at markedsføre og sælge vin, er Anders en mester til tal, grafer, rå data og opsætning af hjemmesider.
Mathias Dalum er færdig med sit studie til sommer, og indtil da bliver det nogle meget lange dage med både eksamenslæsning og vinforretning - hvilket han ikke ser som det store problem, da han elsker begge dele.
I øjeblikket er makkerparret på en vækstrejse, der er fuld af udfordringer og sjove og lærende øjeblikke, men fremtidsplanen er at arbejde med vin på fuldtid og udvikle Vintønden.dk til noget stort.
Den sparsomme fritid bruger Mathias Dalum på blandt andet fodbold og cykling - og rejser til Italien.
Adresse: Vintønden.dk, Nørretorp 196, 7400 Herning, tlf.: 40 19 07 87, e-mail:
info@vintoenden.dk,
www.vintoenden.dk.
Ugens gode spørgsmål
Jimmy Sørensen føler sig lidt usikker, når han på en restaurant får skænket lidt vin i glasset, så han kan smage på den. For hvad er det, jeg skal lægge mærke til? skriver han.
Ja, det er et underligt ritual, det med at smage på vinen. Egentlig burde tjeneren selv smage på den – hvilket også er tilfældet i visse fine og dyre restauranter.
Herhjemme får man ofte en mikroskopisk sjat og skal ud fra den finde ud af, om vinen er i orden. Så bed om mindst 2 cm i glasset. Og slyng så glasset, så vinen fordeler sig i et tyndt lag op langs dets sider og således kan afgive maximum duft.
Vurdér duften. Lugter vinen rent og frugtagtigt, evt. også af egetræ? Eller er der det mindste lille strejf af urenhed eller endog propsyge (denne lidt møffede lugt af våd hund)?
Tag så en ordentlig mundfuld. Lad vinen hvile i munden. Få den rundt om tungen og ud i kinderne. Smager den korrekt? Igen uden ubehagelige bitoner?
Giv dig god tid, selv om tjeneren tripper. Du er gæsten. Det er dig, der bestemmer – og betaler. Er du det mindste i tvivl, så lad en af de andre ved bordet smage.
Det er helt klart, at du ikke kan sige: - Næh, den vin er ikke lige i min smag. Har I ikke en anden, som jeg måske bedre kan lide? Når du accepterer vinen, er vinen din. Det, du skal bedømme, er udelukkende, om der er noget galt med den.
Ugens vinøse billede
Druen Chardonnay er opkaldt efter en lille landsby i Bourgogne, og her er beviset på dens eksistens. Chardonnay ligger ved Saône-flodens højre bred, ikke mere end 5-6 kilometer syd for byen Tournus i den del af Bourgogne, der hedder Mâconnais. Det er Rie Rasmussen, der har taget billedet.
Send endelig billeder til os!
Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til
mariette@tiedemann.dk.
Ugens store billede
Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:
618
Gamle vinternøgne vinstokke rejser sig dramatisk i en vinmark tilhørende det sydafrikanske vinhus Kanonkoop. (foto © Kanonkoop).
Ugens smagte vine
Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 50 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at
klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at
klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via
VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af
Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen