Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 5, 2021



Pinot Grigio (grå) har fået sit navn fra sin lidt grålige glans. Druen, som jo bruges til hvidvin, har desuden en mørk rødlig farve. Foto: Wikipedia/Andrew Fogg.

VinAvisens store smagning af Pinot Grigio!

VinAvisens smagepanel har smagt sig gennem et større antal italienske hvidvine på Pinot Grigio-druen - vine, hvoraf de fleste er perfekte til forårets mange fiske- og skaldyrsretter. Friskhed, lethed, en vis mineralitet, en kultiveret alkoholprocent og et gennemgående højt kvalitetsniveau er fællesnævneren for rigtig mange af vinene.

Det er normalt at servere hvidvin godt afkølet, men når det gælder Pinot Grigio-vinene bør de - på nær et par få undtagelser med en lidt højere alkoholprocent - nydes ved 8 til 10 grader. Hvis de er køleskabskolde, får man ikke fornøjelsen af alle deres fine smagsnuancer.
De i alt 31 vinanmeldelser finder man længere nede på siden, og lige nedenfor fortæller vi om druen og de områder i Italien, hvor den dyrkes.

Verdens største Pinot Grigio-land


Druen stammer oprindelig fra Frankrig, hvor dens navn er Pinot Gris, og hvor ikke mindst det nordfranske Alsace er kendt for sine hvidvine på den.
Fra de franske vinmarker udvandrede druen til Italien - så vidt man ved i starten af 1800-tallet - hvorpå Gris blev til Grigio. Begge dele betyder ”grå” og hentyder til druens lidt støvetgrå overflade. Når det kommer til druens navn i nogle af de mange andre lande, hvor den også dyrkes, så hedder den fx Sivi Pinot i Kroatien, Szürkebarát i Ungarn, Monemvasia i Grækenland og Malvoisie i Schweiz.
I Italien slog den sig ned i den nordlige del af landet, og det er stadig her - og frem for alt i det nordøstlige hjørne af landet - at Pinot Grigio for alvor breder sig, Og det i en sådan grad, at Italien er det land i verden, hvor druen er allermest udbredt.
I alt dyrkes der omkring 60.000 hektar Pinot Grigio på verdensplan, hvoraf de 24.500 hektar befinder sig i Italien, og hvert år forvandles til cirka 300 millioner flasker hvidvin. (fortsættes nedenfor ...).


Det er i de tre nord østlige vinregioner, Trentino Alto Adige, Friuli-Venezia Giulia og Veneto, at hovedparten af den italienske Pinot Grigio dyrkes.

De tre vigtigste regioner

De nordøstlige vinregioner Friuli-Venezia Giulia, Trentino-Alto Adige og Veneto tegner sig til sammen for 85% (271 mio. flasker) af al den italienske Pinot Grigio, der produceres. Og lad os tage regionerne fra en ende af:
* Trentino-Alto Adige grænser op mod Østrig, og i Alto Adige, som på østrigsk hedder Südtirol, er det hele lidt specielt. Området har siden 1920 hørt under Italien, men var førhen i hele 600 år en del af nabolandet. Og det har sat sit præg på Alto Adige. Her går man klædt i lederhosen, og hverdagssproget er tysk. De fleste af byerne har både et italiensk og et tysk navn – og det samme gælder ordet "vinhus" på vinetiketterne, hvor der som regel står både cantine og kellerei.
* Friuli-Venezia Giulia, der grænser op til Slovenien og Østrig, er inddelt i en række mindre appellationer - Friuli Isonzo, Friuli Grave, Latisana Collio, Colli Orientali osv. Mod syd afgrænses regionen af Adriaterhavet, som sender en kølig og gunstig brise ind over vinmarkerne.
* Veneto er den største af Italiens i alt 20 regioner, og den strækker sig fra foden af Alperne og mod syd ned til Po-floden. Selv om regionen nok er bedst kendt for Amarone og Valpolicella-vinene, så fremstilles der også glimrende hvidvine - blandt andet på Pinot Grigio, som med 9% af vinmarksarealet er regionens femte mest udbredte drue.

En drue med egen appellation


I 2018 indførte de italienske myndigheder en ny appellation - eller DOC (Denominazione di Origine Controllata), som det hedder i Italien - for Pinot Grigio. Navnet var Pinot Grigio delle Venezie, og appellationen dækker vinregionerne Friuli-Venezia Giulia, Trentino og Veneto,
Pinot Grigio delle Venezie er den store brede appellation i bunden af pyramiden, hvor druerne til vinene kan komme fra flere forskellige områder i de tre regioner.
Generelt regnes "delle Venezie"-vinene for ikke at være af lige så god kvalitet som de vine, der har et Alto Adige, Friuli, Colli Orientali eller en af de andre mindre appellationer på etiketten. Men det skal tages med et gran salt - hvilket vores anmeldelser af vinene beviser. Der er bestemt rigtig mange gode vine i begge lejre.

Små mængder i resten af landet


Ud over de tre regioner i det nordøstlige Italien fremstilles der omkring 13,6 mio. flasker Pinot Grigio på Sicilien samt endnu mindre mængder i Umbrien, Emilia-Romagna, Lombardiet, Toscana og Puglia.
Pinot Grigio bruges kke kun til stillevine men også til boblende italienske spumanter. Men i denne udgave af VinAvisen gælder det altså den stille - men bestemt ikke kedelige - udgave af vinen.


Foto: Wikipedia/ Mick Stephenson.

Stof i vin kan bremse Covid-19

Spændende ny forskning fra China Medical University i Taiwan viser, at tanniner - som findes i blandt andet rødvin - har en hæmmende effekt over for Covid-19. Stoffet kan simpelt hen hindre virussen i at trænge ind i cellerne og dermed forhindre, at den formerer sig.

Første gang, forskerne fik øje på tanniner som et hæmmende inflammatorisk middel, var i 2003 i forbindelse med SARS, som jo også er en coronavirus type. Her undersøgte man en lang række forskellige naturlige stoffer for at se, hvilke der virkede mest effektivt mod virussen - og her blev tanniner vinderen. Nu har forskerne så fået bekræftet, at stoffet - ikke overraskende - ligeledes har en godgørende effekt i forbindelse med Covid-19.

Udvikling af et lægemiddel


Næste skridt bliver at finde frem til, hvor stor en mængde tanniner, der skal til, før det har en effekt - og det endelige mål bliver højst sandsynligt at udvikle et lægemiddel til farmaceutisk behandling.
Den ny forskning er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift American Journal of Cancer Research, og ved at klikke her kan man se en meget lille YouTube film om forskningen.


I den smukke Hemel-en-Aaede dal i Cape-regionen har vinfamilien Newton-Johnson plantet 60 hektar vinmarker, som man nu kan få andel i.

Bliv partner hos Newton-Johnson

Der findes vinhuse rundt omkring i verden, der tilbyder, at man kan købe en aktie i en vinmark og dermed få tilsendt ”egne vine” og måske også være med under fremstillingen af vinen.

Nu byder muligheden sig for første gang til på sydafrikansk jord, og det er i Hemel-en-Aarde, der er godt i gang med at cementere sig som et af Cape-regionens bedste områder for rødvine på Pinot Noir og hvidvine på Chardonnay.
Det er den førende sydafrikanske vinfamilie Newton-Johnson, der står bag projektet, som omfatter 60 hektar nyanlagte vinmarker med tilhørende vineri og gæsteboliger.

Vin og penge i udbytte


Hvis man ønsker at købe en aktie i vinmarken, skal man ryste op med 1 million rand (cirka 400.000 kr.), og for det beløb får man et årligt udbytte, der består af såvel vin som penge og diverse goder.
Når det gælder vinen, vil man få 220 flasker tilsendt hvert år fra og med 2026, når vinstokkene er store nok til at levere druer til vinfremstilling. Derudover får investorerne også mulighed for at deltage i fremstillingen sammen med Nadia og Gordon Newton-Johnson, ligesom de får ret til i alt femten overnatninger årligt i et meget lækkert gæstehus.
Projektet har sin egen hjemmeside - der dog kun lige er startet op - med diverse kontaktinfo til dem, der ønsker at vide mere.


En fuldmoden drueklase i en sydafrikansk vinmark.

Producentforening går til højesteret

Vi har tidligere nævnt de store problemer, den sydafrikanske vinindustri står med på grund af de gentagne forbud gennem 2020 mod salg og eksport af vin og spiritus. Forbudene er indført løbende - og ophævet igen i perioder - og målet med dem er ifølge den sydafrikanske regering at sikre, at der er sengepladser nok til de Covid-19 ramte. Nydelsen af alkohol fører til slagsmål og huspetakler og dermed til flere indlagte, ræsonnerer regeringen.

Den 28. december indførte regeringen endnu en gang et forbud mod salg og nydelse af alkohol inden for landets grænser - dog er det tilladt at eksportere vin og spiritus. Men det hjemlige salg er af aller største betydning for vinindustrien - og især nu, hvor vinturismen, som også udgør en betydelig del af vinproducenternes indtægter, er stort set ikke-eksisterende.
Det seneste forbud er dråben, der har fået bægeret til at flyde over hos den sydafrikanske vinproducentforening Vinpro, og den har nu valgt at gå til Cape Towns højesteret for at få ophævet forbuddet.

Lad provinserne bestemme


Foreningen har meddelt det i et åbent brev, hvor den bebrejder regeringen, at den ved indførelsen af forbuddet har negligeret Vinpros forslag til en balance mellem restriktioner og rimelige forhold for vinindustrien.
Foreningen stiller sig også uforstående over for, at forbuddet er landsdækkende. Antallet af Covid-19 smittede er markant dalende i en lang række sydafrikanske provinser - hvis hospitaler derfor heller ikke er overbelastede.
Af samme årsag opfordrer Vinpro derfor til, at det fremover ikke er regeringen, der indfører og ophæver forbud, men derimod myndighederne i provinserne, som har fingeren på pulsen, når det gælder antal sengepladser på de lokale hospitaler.

Ingen årsag til et forbud


Endnu en anke fra foreningens side er, at regeringen ikke har givet Vinpro nogen årsag til det seneste forbud og ej heller vil give en tidshorisont for, hvor længe det skal vare.
Og det skal og må ikke vare for længe. Forbuds-perioderne i 2020 har til sammen medført et tab i detailsalget af vin på hjemmemarkedet på 8 milliarder rand (cirka 3 mia. kr.). Stadig flere vinproducenter står foran en konkurs, og 27.000 job i vinindustrien er i fare - og så er der i alt 640 millioner liter vin, som ligger usolgt på lagre og i tanke rundt omkring hos vingårdene. Druehøsten starter i disse uger, og mange producenter aner ikke, hvor de skal gøre af den nypressede most, når tankene stadig er fyldte. Sagen kommer for højesteret d. 5. februar.


Anti-hagl systemet Laïco fra Selerys er halv-automatisk. Her ses heliumballonen, lige før, det skydes op over en kirsebærplantage.

Til kamp mod haglbygerne

Gang på gang bliver Bordeauxs vinmarker ramt af alt ødelæggende haglbyger, der bombarderer vinstokke og drueklaser med hagl så store som tennisbolde. Uvejret efterlader et sørgeligt syn - og for vinproducenten en reduceret eller tabt druehøst.

Saint-Émilion er et af de områder i Bordeaux, som det flere gange er gået hårdt ud over - senest i april sidste år, hvor et kraftigt hagluvejr forårsagede alvorlige skader i løbet af ganske få minutter.
Nu går vinproducenterne via det lokale vinråd til samlet kamp mod haglene, og det gør de ved at få opsat et anti-hagl system, Laïco, leveret af det franske firma Selerys. Firmaet har allerede installeret lignende systemer enkelte andre steder i Frankrig, hvor de har vist sig yderst effektive.

Hagl bliver til regn


Systemet består i al sin enkelthed af ”afyringsramper” og balloner oppustet med helium - samt en vejrradar, der giver vinproducenterne besked 30 minutter, før et hagluvejr når frem til vinmarkerne. Producenterne kan så aktivere systemet, når uvejrsskyerne er over området.
Heliumballonerne, der indeholder 200 gram fugtabsorberende salte, bliver skudt op mod skyerne, hvor saltene binder fugten til sig og på den måde forhindrer hagldannelsen. Det, der skulle have været hagl, bliver til regn, som daler ned over vinmarkerne.
Ifølge det lokale vinråd vil der blive opsat et netværk af 37 ”affyringsramper” i appellationerne Saint-Émilion, Saint-Émilion Grand Cru, Lussac Saint-Émilion og Puisseguin Saint-Émilion, og systemet vil dække i alt 7500 hektar vinmarker.
Prisen for anti-hagl systemet, som man begynder at sætte op til juni, bliver 1,3 millioner euro (cirka 9,7 mio, kr.), som vinproducenterne selv finansierer. Ved at klikke her kan man se en lille informationsfilm på YouTube om systemet. En anden lille film (på fransk) viser trin for trin, hvordan opsendelsen af en ballon foregår.


Benjamin de Rothschild. Foto: Olivier Seignette.

Benjamin de Rothshild er død

Et af medlemmerne af den store franske vinfamilie Rothschild, Benjamin de Rothschild, er død af et hjerteslag i en alder af 57 år.
Han var en førende forretnings- og bankmand, men også ejer af flere vinhuse og vinmarker i såvel Bordeaux som uden for Frankrigs grænser.
Han ejede Bordeaux-slottene Château Clarke og Château des Laurets, var medejer af vinhuset Rupert & Rothschild i Sydafrika og af Le Clos de los Siete i Argentina.
I 2005 lancerede han Champagne Barons de Rothschild sammen med Éric de Rothschild og Philippine de Rothschild. Han indgik også et samarbejde med det ikoniske spanske vinhus Vega Sicilia og i 2012 erhvervede han 26 hektar vinmarker i Marlborough på New Zealand.
Benjamin de Rothschild var derudover den største aktieejer i det familieejede vinslot Château Lafite Rothschild.
Sammen med sin hustru, Ariane, stod han i spidsen for investeringsselskabet Edmond de Rothschild, ligesom ægteparret gennem en fond drev omfattende velgørenhedsarbejde.
Ud over Ariane efterlader Benjamin de Rothschild sig parrets fire døtre.

Færre nye vinmarker

FranceAgriMer er den instans, som står i spidsen for franske landbrugs- og fiskeriprodukter. Og hvert år indsender de mange franske vindistrikter en ansøgning til denne instans om det areal, de ønsker at tilplante med nye vinstokke i årets løb.
Nogle ansøgninger får det blå stempel, mens andre ikke bliver godkendt. Men ansøgningerne for 2021 er ifølge Vitisphere alle blevet godkendt af FranceAgriMer. Årsagen er, at stort set samtlige distrikter har skåret markant ned på det ønskede areal i forhold til ansøgningerne for 2020.
Bordeaux har søgt om sølle 1,5 hektar i år mod hele 150 hektar sidste år, og Alsace, der for 2020 søgte om 30 hektar, har kun et ønske om at plante nye vinstokke på 0,1 hektar i år.
Cognac-distriktet har ligeledes krympet sit ønskede areal med 32% fra 3398 til 2306 hektar.
Årsagen til de ydmyge ansøgninger er ikke mindst Covid-19 situationen. Pandemien har, som vi tidligere har nævnt, efterladt mange vinproducenter med en vinsø, som de kun har kunnet komme af med ved at tage imod den franske regerings tilbud om krisedestillering. Og fremtiden tegner fortsat usikkert med nedlukninger i både ind- og udland.


Vidste du det?

Vatikanet har i mange år været det sted i verden, hvor der hvert år bliver drukket mest vin pr. indbygger, nemlig 76 flasker i gennemsnit. Men i 2017 blev pavestaten overhalet af en lille autonom ø, Norfolk Island, der ligger i Stillehavet mellem Australien og New Zealand. De cirka 2000 indbyggere på den 40 kvadratkilometer store ø drikker hver hele 77,8 flasker årligt i gennemsnit - babyer medregnet.
Pernod Ricard har fået fremstillet en hær på 2000 papirflasker til vodkamærket Absolut.

Absolut i papirflaske

Hidtil er det svenske vodkamærke Absolut, som ejes af det franske spiritusfirma Pernod Ricard, blevet tappet på klare glasflasker - og de udgaver af mærket, der har smagstilsætning, er ofte tappet på festligt designede flasker.

Men nu har Pernod Ricard lanceret en flaske med den kendte vodka, fremstillet af 57% papir og 43% genbrugsplastic, som flasken er foret med indvendig. Den nye flaske er første skridt på vejen til Pernod Ricards mål om, at al den emballage, der anvendes i forbindelse med mærket, skal være bæredygtigt og genanvendeligt - et mål, man regner med at nå inden 2025.
I første omgang er der tale om en prøveballon - man skal jo lige se, hvordan forbrugerne tager imod en sådan flaske. Der er derfor foreløbig kun fremstillet 2000 flasker til distribution i Sverige og Storbritannien.

Udviklet af dansk firma


Flaskerne vil kunne købes i handelen, og på britisk jord vil Pernod Ricard også benytte sig af influencere til at udbrede kendskabet til nyheden til deres mange følgere.
Papirflasken er udviklet i et samarbejde med Paboco (Paper Bottle Company) - et firma, som er grundlagt af postdoc-studerende fra DTU (Danmarks Tekniske Universitet). Paboco har ligeledes i 2019 udviklet en papirflaske til Carlsberg. Og vinens verden har også set de første papirflasker - blandt andet en kreeret af det britiske firma Frugalpac, hvilket vi nævnte i uge 28 2020.

Omfattende svindel med rom

Der går ikke mange uger imellem, at vi kan fortælle om optrevlingen af et internationalt svindel-netværk, der har forfalsket og solgt enten vin eller spiritus.
Nu har de spanske myndigheder ifølge The Drinks Business konfiskeret 225.000 flasker forfalsket rom til en værdi af 3,5 millioner euro (cirka 26 mio. kr.). Det er tre kendte rommærker, som er blevet forfalsket - hvilke melder historien ikke noget om.
Det hele begyndte, da man tilbage i 2019 fik mistanke om, at der var noget galt med en forsendelse rom, som var havnet i den sydspanske havneby Cádiz. En nærmere analyse af indholdet i flaskerne afslørede, at der var tale om forfalskninger, hvorefter snebolden begyndte at rulle.

Fra Honduras til Holland


Med tiden fandt man stadig flere af de forfalskede flasker i lagre i flere store spanske byer - blandt andet i Madrid, Valencia, Córdoba, Sevilla, Navarra, Bilbao og Barcelona.
En grundig efterforskning har afsløret, at den forfalskede rom blev fremstillet og tappet på flasker i Den Dominikanske Republik i Honduras, hvorefter flaskerne blev forsynet med falske etiketter lavet i Kina.
Flaskerne endte i nogle varehuse i Holland, hvorfra de blev sendt til Spanien og solgt.
Myndighederne har efterforsket i alt 50 hollandske, spanske og portugisiske firmaer og har indtil videre arresteret 24 personer.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Ciderrevolution er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.


Mathias Dalum.

VinAvisens Blå Bog

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

Mathias Dalum (f. 1995) har interesseret sig for vin, siden han for år tilbage besøgte en vingård nær Gardasøen og smagte en Amarone for første gang i sit liv. Det var ikke så meget selve smagen, der fængede, husker han, men fremstillingsprocessen og det, at man kunne gemme en flaske vin i flere år - nogle gange i mere end 50 år - og at den kun ville blive bedre.
Han begyndte at nørde sig til stadig mere vinviden via internettet og har gennem årene brugt utallige ferier på at besøge italienske vingårde - og især dem omkring Gardasøen.
Drømmen om selv at sælge vin spirede frem, og startskuddet til egen virksomhed lød, da alt lukkede ned i foråret 2020 på grund af Covid-19. Han blev hjemsendt fra sin uddannelse som markedsføringsøkonom ved Erhvervsakademi Aarhus, kedsomheden meldte sig, og han besluttede, at tiden nu var inde.
Resultatet blev webshoppen Vintønden.dk, hvor sortimentet ud over de mange italienske vine også byder på tyske og franske vine.
Der gik ikke lang tid, før Mathias Dalum fik følgeskab i den daglige drift af en ven og medstuderende, Anders Bonnichsen Jepsen. Hvor Mathias kan det med at markedsføre og sælge vin, er Anders en mester til tal, grafer, rå data og opsætning af hjemmesider.
Mathias Dalum er færdig med sit studie til sommer, og indtil da bliver det nogle meget lange dage med både eksamenslæsning og vinforretning - hvilket han ikke ser som det store problem, da han elsker begge dele.
I øjeblikket er makkerparret på en vækstrejse, der er fuld af udfordringer og sjove og lærende øjeblikke, men fremtidsplanen er at arbejde med vin på fuldtid og udvikle Vintønden.dk til noget stort.
Den sparsomme fritid bruger Mathias Dalum på blandt andet fodbold og cykling - og rejser til Italien.
Adresse: Vintønden.dk, Nørretorp 196, 7400 Herning, tlf.: 40 19 07 87, e-mail: info@vintoenden.dk, www.vintoenden.dk.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.

Ugens gode spørgsmål

Jimmy Sørensen føler sig lidt usikker, når han på en restaurant får skænket lidt vin i glasset, så han kan smage på den. For hvad er det, jeg skal lægge mærke til? skriver han.
Ja, det er et underligt ritual, det med at smage på vinen. Egentlig burde tjeneren selv smage på den – hvilket også er tilfældet i visse fine og dyre restauranter.
Herhjemme får man ofte en mikroskopisk sjat og skal ud fra den finde ud af, om vinen er i orden. Så bed om mindst 2 cm i glasset. Og slyng så glasset, så vinen fordeler sig i et tyndt lag op langs dets sider og således kan afgive maximum duft.
Vurdér duften. Lugter vinen rent og frugtagtigt, evt. også af egetræ? Eller er der det mindste lille strejf af urenhed eller endog propsyge (denne lidt møffede lugt af våd hund)?
Tag så en ordentlig mundfuld. Lad vinen hvile i munden. Få den rundt om tungen og ud i kinderne. Smager den korrekt? Igen uden ubehagelige bitoner?
Giv dig god tid, selv om tjeneren tripper. Du er gæsten. Det er dig, der bestemmer – og betaler. Er du det mindste i tvivl, så lad en af de andre ved bordet smage.
Det er helt klart, at du ikke kan sige: - Næh, den vin er ikke lige i min smag. Har I ikke en anden, som jeg måske bedre kan lide? Når du accepterer vinen, er vinen din. Det, du skal bedømme, er udelukkende, om der er noget galt med den.


Ugens vinøse billede

Druen Chardonnay er opkaldt efter en lille landsby i Bourgogne, og her er beviset på dens eksistens. Chardonnay ligger ved Saône-flodens højre bred, ikke mere end 5-6 kilometer syd for byen Tournus i den del af Bourgogne, der hedder Mâconnais. Det er Rie Rasmussen, der har taget billedet.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469-494Billede 495-520
Billede 521-546Billede 547-568
Billede 569-618


618 Gamle vinternøgne vinstokke rejser sig dramatisk i en vinmark tilhørende det sydafrikanske vinhus Kanonkoop. (foto © Kanonkoop).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 50 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Solander, Chardonnay, Trentino DOC, Italien, 2018, middel alkohol (13,5%)

Duften af denne hvidvin er forførende med dens aromatiske noter af ananas, mango, moden melon og citrus. I den let cremede smag er der også indslag af eksotisk frugt - og især ananas og lime. Det er en vin i perfekt balance til en lav pris i forhold til kvalitet. Drik den, som den er, eller til fiskeretter med en frisk sauce til.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Altado, Finca Fella, Verdejo, Almansa, Spanien, 2019, lav alkohol (12,5%)

79 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini

En strågul hvidvin med smag af orientens frugter. Den har en fin sødme og lang eftersmag. Fermenteret på stålfade og lagret på drueskallerne i tre måneder En meget anvendelig vin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Le Morette, Valerio Zenato, Trebbiano, Veneto Lugana, Italien, 2017, middel alkohol (13,5%)

116,2 kr., Wineshop

En skøn hvidvin med en behagelig fedme og fylde og et stort smagspektrum midt mellem det tørre og det søde. Farven er lækkert gylden, og aromaen er intens med eksotiske frugtnoter og strejf af vanilje fra fadlagringen. Eftersmagen er en værdig og varig forlængelse af den herlige smag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Madame Veuve Point, Mâcon-Villages AOP, Frankrig, 2018, lav alkohol (12,5%)

149,95 kr., pris ved 6 flasker: 129 kr., AndrupVin.dk

Denne hvidvin dufter af æbler og har en fyldig let cremet smag med lange noter af moden frugt. En perfekt ledsager til skaldyr og lette fiskeretter. Prisen ved 6 flasker er yderst rimelig for denne kvalitet.

Rosévin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Marqués del Atrio Rosado, Rioja, Spanien, 2019, lav alkohol (13%)

90 kr., pris på tilbud fra 1. februar til 28. marts: 67 kr. ved 3 flasker, Skjold Burne

Dette er en rigtig dejlig rosévin med en forførende sommerduft af modne ribs og friske jorbær. Smagen er mild og tør uden at knase og igen med en god bærsmag, der varer ved i den lange eftersmag. Det er en all round vin, der både egner sig som apéritif og som ledsager til retter med kylling, en god madsalat, grøntsagesretter m.m. Et kup til prisen ved tre flasker.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Domaine Villessèche, Côtes du Rhône, Frankrig, 2018, middel alkohol (14%)

69,95 kr., pris ved 6 flasker: 59 kr., AndrupVin.dk

En dejlig Rhône-vin fuld af den franske sommer, varm og med lokkende sødme. Og så til en pris, hvor alle kan være med. Den er lavet på druerne Syrah og Grenache, har noter af modne sommerfrugter, bløde tanniner, fin krydring og lang, fyldig eftersmag.

stjernestjernestjernestjerne

Storia di Famiglia, Cecchi, Sangiovese, Chianti Classico DOCG, Italien, 2017, middel alkohol (14%)

99,95 kr., pris på tilbud fra 5. til 11. februar: 54,50 kr. ved 2 flasker. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

En udmærket - men også en lidt enkel rødvin. Den er tør, stringent, har god frugt og krydrede noter samt en lille syre til slut.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Silver Mountain Special Reserve, Siver Mountain, Zinfandel, Lodi, Californien, 2018, høj alkohol (14,5%)

100 kr., pris på tilbud fra 1. februar til 28. marts: 70 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne

Mørk chokolade er det første indtryk af duften af denne rødvin - men frem dukker også syltede blommer og modne brombær. Alene duften vidner om, at vi her har en typisk californisk Zinfandel. Og smagen lever op til forventingerne. Her er frugten i front med sødme og igen strejf af chokolade og med en lille fin syre og et tilpas tanninbid til slut. En lækker vin til store bøffer og modne oste. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Armas de Guerra, Mencia, Bierzo DO, Spanien, 2016, lav alkohol (13%)

100 kr., pris på tilbud fra 1. februar til 28. marts: 75 kr., Skjold Burne

Krydderierne er i front i både duften og smagen af denne rødvin. Men det er en dejlig og kompleks krydring, og i den lange eftersmag dukker der stadig flere frugtnoter frem. En spændende og lækker rødvin til en meget lav tilbudspris.

stjernestjernestjernestjerne

Clarkson Zinfandel, Langerwins Familie Winery, Zinfandel, Lodi, Californien, 2017, høj alkohol (15%)

109,95 kr., på tilbud fra 5. til 11. februar: 59 kr. Sælges også hos Kvickly, SuperBrugsen

Denne rødvin er dyb og koncentreret med noter af syltede blå blommer i duften og med en sødmefuld og kraftig smag med mørk chokolade, modne brombær og sort peber - samt et lille alkoholbid til sidst i den lange eftersmag. Med al dens frugtsødme og kraft er det en typisk old school californisk Zinfandel - lige til grillmaden, når den tid kommer.

stjernestjernestjerne

Minha Jerra, Domaine du Seigneur, Syrah, Rhone, Frankrig, 2019, middel alkohol (13,5%)

129,95 kr., SPS Wine

Her har vi en økologisk rødvin med en sprød syre og en blomsteragtig sødme. En ok vin, som måske er lidt kort og smal i smagen og uden det helt store vingefang. Prisen er dog for høj og koster den fjerde stjerne.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Côso Crianza, Tempranillo, Rioja DOC, Spanien, 2014, middel alkohol (13,5%)

149 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., A Vinstouw

De spanske engle synger. Det er Tempranillo i topform - her er denne typiske varme krydrede duft med noter af aromatisk tobak og den koncentrerede krydrede smag, som ender blødt med afrundede tanniner. En rødvin til gode simreretter og modne oste.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Fonterutoli No. 10, Marchesi Mazzei, Toscana IGT, Italien, 2018, lav alkohol (13%)

149 kr., pris på tilbud fra 4. til 10. februar: 79 kr., Irma

Denne rødvin er yderst velkomponeret og harmonisk. Den er fremstillet hovedsageligt på Merlot-druer, hvilket giver vinen dens bløde frugt og rundhed. Men blødheden får på fineste vis modspil af dejlige krydrede noter. Sådan skal en kvalitets-toskaner være. Tilbudsprisen er yderst attraktiv.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Duvernay, Romain Duvernay, Lirac, Frankrig, 2017, middel alkohol (13,5%)

149,95 kr., pris ved 6 flasker: 119 kr., AndrupVin.dk

En fyldig og intens rødvin på druerne Grenache, Syrah og Mourvèdre. Den fylder godt i munden og i den lange eftersmag. Det er en vellavet og harmonisk vin i god balance og med smag af modne sorte bær, cigarkasse og et strejf af lakrids.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Bonterra, Cabernet Sauvignon, Californien, USA, 2018, middel alkohol (14%)

149,95 kr., pris på tilbud fra 4. til 10. februar: 84,50 kr. ved 2 flasker, Irma

Denne økologisk certificerede rødvin dufter dejligt af modne brombær og mørke blommer. Smagen er saftig, fuld af god bærmost og med et lille tanninbid, som giver et perfekt modspil til den megen frugt. En velafbalanceret vin, der vil være fin til en god oksebøf.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Saurus Select Malbec, Familia Schroeder, Malbec, Patagonien, Argentina, 2019, middel alkohol (14%)

159 kr., pris ved 6 flasker: 135 kr., YouAndWine

En rødvin med frugten i front såvel i duften som i smagen. Og en ualmindelig lækker rødvin. I smagen er der modne mørke kirsebær samt fine krydrede noter til slut. Eftersmagen ender blødt og rundt.

stjernestjernestjerne

Le Roi Boeuf, Lionel Osmin & Cie, Frankrig, 2019, høj alkohol (14,5%)

179,95 kr., pris ved 6 flasker: 149 kr., AndrupVin.dk

En meget krydret rødvin i både duft og smag, hvor de krydrede noter næsten er for påtrængende. Vinen hænger heller ikke rigtig sammen - måske, hvis man gemmer den i en del år ...

stjernestjernestjernestjernestjerne

Château Pontet Teyssier, Saint-Émilion Grand Cru AOC, Frankrig, 2018, middel alkohol (14%)

225 kr., på tilbud fra 1. februar til 28. marts: 125 kr., Skjold Burne

En elegant og klassisk Bordeaux-vin med en dejlig duft af friske bær og en fyldig krydret og kompleks smag med strejf af hvid peber og rosmarin. Eftersmagen slutter med et tilpas tannin-bid.

Andet

stjernestjernestjernestjernestjerne

Falster Hedvin, Falster Destilleri, Rondo, Danmark, 2019, høj alkohol (21%)

295 kr., pris ved 50 cl, Falster Destilleri

Det er Rondo-druer fra en vinmark i Hasselø på Falster, der har lagt most til denne fortræffelige hedvin. Der er mørk karamel og ren lakrids i duften, mens smagen er sød - uden at være sliksød - og med delikate og komplekse krydrede noter, der holder ud i den lange eftersmag. Man skulle tro, vinen var blevet til under sydligere himmelstrøg. Det er godt gået Danmark - og Falster! Nyd vinen til krydrede tørkager.

Smagningen af italiensk Pinot Grigio

stjernestjernestjernestjernestjerne

La Bastarda, Pinot Grigio, Terre Siciliane IGP, Italien, 2019, lav alkohol (12,5%)

59,75 kr., pris ved 6 flasker, Vinkyperen Vinimport

Der er flint og karambolefrugt i duften, mens smagen er fyldig, tør og med fine noter af røg. Det er en dejlige vin og på mange måder en typisk Pinot Grigio, som vil egne sig perfekt til diverse lyse italienske kødretter, som fx Saltimboca.

stjernestjernestjernestjerne

Barone Montalto, Pinot Grigio, Terre Siciliane IGT, Italien, 2019, lav alkohol (12%)

59,95 kr., MasterWines

En udmærket hvidvin med duft af nektariner iblandet en anelse citrus. Smagen enkel let og behageligt tør uden de store falbelader. En god vin til apéritif eller lette retter med skaldyr. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Marchese della Torre, Pinot Grigio, Terre Sicliane IGT, Italien, 2018, lav alkohol (13%)

Her er en ret markant duft af fennikel - men bestemt på den gode måde. Smagen er fyldig med en fin fedme, der får noterne af grønne druer og krydderhonning til at hænge længe i munden. Sagen til lidt fede fiskeretter med fx laks. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Scràranto, Pinot Grigio, Garda DOC, Italien, 2019, lav alkohol (12%)

69,95 kr., pris ved 6 flasker: 59 kr., AndrupVin.dk

Denne udmærkede hvidvin stammer fra området nær Garda-søen. Der er lidt røg, bål og snobrød over duften, lød det fra en i smagepanelet. Smagen er let med fine noter af melon og en frisk syre til slut.

stjernestjernestjerne

Minini, Casa Vinicola Minini, Pinot Grigio, Pinot Grigio delle Venezie DOC, Italien, 2019, lav alkohol (12%)

73 kr., Wineshop

Der er lidt fennikel og røg over duften. Smagen er meget let og svær af fange, og den ender lidt tyndt.

stjernestjernestjerne

Giogio & Gianni, Pinot Grigio, Provincia di Pavia IGT, Italien, 2018, lav alkohol (11,5%)

75 kr., pris ved 6 flasker: 59 kr., YouAndWine

En lidt anonym hvidvin med en mild og let parfumeret duft og med en fyldig men også ret ensporet smag af modne grønne druer. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Zonin, Pinot Grigio, Friuli, Italien, 2019, lav alkohol (12%)

75 kr., Wineshop

Her er en fin duft af lyst brød og en elegant, tør smag, hvis tørhed brydes af fine honning-noter. Det er en let og mild hvidvin til en overkommelig pris i forhold til kvalitet. Vinen vil egne sig fint som apéritif eller til diverse grøntsagsretter og salater.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Pigno Pinot Grigio, Azienda Pigno, Pinot Grigio, Pinot Grigio delle Venezie DOC, Italien, 2019, lav alkohol (12,5%)

En blød og rund hvidvin uden skarpe kanter eller markant syre - men bestemt ikke en vin uden karakter. Her er god moden frugt og en meget lang eftersmag med pærer som den dominerende note. Drik den som apéritif, til en madsalat eller til grøntsagsretter. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Bonotto Delle Tezze, Tenuta Bonotto Delle Tezze, Pinot Grigio, Pinot Grigio delle Venezie, Italien, 2019, lav alkohol (12%)

79 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., pris ved 12 flasker: 59 kr., GoVinum

Gennem de sidste 400 år har familien Bonotto fremstillet vin i den samme vingård i det nordøstlige Italien, og denne hvidvin vidner om, at den seneste generation gør det godt. Duften byder på citrus, mango og strejf af fennikel, og i den fyldige smag er der noter af eksotiske frugter og en fin balance mellem sødme og syre. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Cesari, Gerardo Cesari, Pinot Grigio, Pinot Grigio delle Venezie DOC, Italien, 2019, lav alkohol (12,5%)

79,95 kr., Hans Just

En meget ren vin med frisk citron i både duft og smag - men ikke så meget andet. Men det er en dejlig tør og mild vin til alt godt fra havet.

stjernestjernestjernestjerneØ

Famiglia Corsarini, Pinot Grigio, Terra Siciliane IGT, Italien, 2019, lav alkohol (12%)

79,95 kr., pris på tilbud fra 1. februar til 20. marts: 60 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne

Man skulle måske tro, at hvidvinene på Pinot Grigio fra Sicilien var kraftigere og fyldigere end dem fra det nordlige Italien. Men nej - i hvert fald ikke, når det gælder de sicilianske vine på druen, som vi nu har smagt. Og det omfatter også denne vin. Den har en sart krydret honningduft iblandet noter af flint og en medium fyldig og god frugtsmag, der dog slutter lidt hurtigt. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Conti Morini Mirabile, Pinot Grigio, Rubicone IGP, Italien, 2019, lav alkohol (13%)

84,95 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., AndrupVin.dk

En dejlig hvidvin med fine citrusnoter i duften og med en fyldig smag med en perfekt balance mellem tørhed og frugtsødme. Eftersmagen en lang og slutter med en anelse sød appelsin. En rigtig god all round vin, der også kan ledsage asiatiske retter med en anelse sødme. Prisen ved 6 flasker er yderst attraktiv.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Le Pezze, Pinot Grigio, Pinot Grigio delle Venezie, Italien, 2020, lav alkohol (12,5%)

84,95 kr., pris på tilbud i udvalgte butikker: 54,50 kr. ved 2 flasker. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

En utrolig dejlig og mild hvidvin, der forfører med mango, papaya og moden citrus i duften og med en læskende smag og igen citrus i den lange eftersmag. Sagen til alt godt fra havet. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerneØ

Gorgo, Agricola Gorgo di Roberta Bricolo, Pinot Grigio, Pinot Grigio delle Venezie, Italien, 2019, lav alkohol (12,5%)

85 kr., pris ved 12 flasker: 68 kr., Lahvino

En økologisk certificeret hvidvin med en meget sart duft af flint og citrus. Smagen er overraskende fyldig med syrlig pære og modne citroner. En udmærket men ikke helt harmonisk vin. Den vil være fin til skaldyrsretter. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjerne

DS, De Stefani, Pinot Grigio, Pinot Grigio delle Venezie, Italien, 2019, lav alkohol (12,5%)

89 kr., Glud Vin

En vin med en fin duft af citrus og karambole og en fyldig sødmefuld smag. Men smagen slutter hurtigt, og vinen prikker lidt på tungen. Prisen er i overkanten.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Lumina, Ruffino, Pinot Grigio, Pinot Grigio delle Venezie DOC, Italien, 2018, lav alkohol (12%)

89,95 kr., Hans Just

En hvidvin, der dufter delikat af honning og melon og har en harmonisk smag - igen med fin krydring af honning samt modne pærer. Vinen egner sig til fyldige cremede fiskeretter eller grillede skaldyr. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Tavo, Ilauri, Pinot Grigio, Pinot Grigio delle Venezie DOC, Italien, 2019, lav alkohol (12%)

95 kr., Nybom Vine

Det er den familieejede vingård Ilauri, der har fremstillet denne glimrende hvidvin. Den dufter af gule, syltede mirabeller og har en elegant og harmonisk frugtsmag og en lang eftersmag med frisk melon og grønne druer.

stjernestjernestjernestjerne

I Comelli, Societa Agricola SS, Pinot Grigio, Friuli Colli Orientali, Italien, 2018, lav alkohol (12,5%)

Der er kornmark i duften, mens smagen er tør og med en fin krydring. Det er en dejlig, tør og meget fyldig hvidvin, trods de kultiverede procenter. Og vinen holder fylden hele vejen ud i den lange eftersmag. Velegnet til risotto og lette kødretter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Desmonta, Pinot Grigio, Arcole DOC, Italien, 2019, lav alkohol (12,5%)

100 kr., pris på tilbud fra 1. februar til 28. marts: 75 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne

Denne hvidvin kommer fra Arcole - en appellation i Veneto-regionen - og det er en ualmindelig dejlig vin med duft af kornmark og citrus og med en fyldig, let cremet smag med sødmefuld frugt, der slutter med tilpas tørhed. En vin med en stor spændvidde til mad.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Girlan Cantina, Pinot Grigio, Ato Adige, Italien, 2019, middel alkohol (14%)

109,95 kr., MasterWines

En hvidvin, der forfører med sin dejlige duft af æbler og pærer og sin let cremede og fyldige frugtsmag med en behagelig sødme. Eftersmagen slutter rundt og blødt med strejf af anis. En vin med stor spændvidde. Den vil egne sig såvel til stegt laks som til asiatiske retter med søde indslag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Villa Matielli, Pinot Grigio, Pinot Grigio delle Venezie DOC, Italien, 2019, lav alkohol (12%)

110 kr., pris ved 6 flasker: 89,75 kr., Vinkyperen Vinimport

En liflig frugtskål med grønne druer, melon og passionsfrugter møder næsen, når man lugter til denne hvidvin. Smagen er meget fyldig sammenlignet med mange andre af tema-smagningens vine - men rigtig dejlig, frugtrig ud over alle grænser, let cremet og med en fin krydring til slut. Drik vinen til varme retter med skaldyr.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Cincia, Tenute Ca' Botta, Pinot Grigio, Garda DOC, Italien, 2019, lav alkohol (12,5%)

119 kr., Nybom Vine

En delikat hvidvin med en dejlig duft af honning og forårsblomster og med en fyldig og elegant frugtsmag med en god syre til mad.

stjernestjernestjernestjernestjerne

De Stefani, Pinot Grigio, Pinot Grigio delle Venezie, Italien, 2018, middel alkohol (13,5%)

119 kr., Glud Vin

En skøn forening af citrus og gule blommer samt strejf af læder og tovværk præger duften af denne dejlige og interessante hvidvin. Smagen er tør og med en let fedme, der videregiver noter af syltepærer og moden frugt. En vin, der kalder på et glas mere.

stjernestjernestjernestjerne

J. Hofstätter, Pinot Grigio, Alto Adige, Italien, 2019, middel alkohol (13,5%)

129 kr., Adriat Vinimport

Der er friske grønne druer og en anelse flint i duften af denne hvidvin. Smagen er fyldig med tilpas frugtsødme og en silkeblød afslutning. En rigtig god vin til fx fjerkræsretter og salater, hvori der indgår frugt. Flasken har skruelåg. Adriat Vinimport oplyser nærmeste forhandler.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

B.io, Pinot Grigio, Terre Siciliane IGP, Italien, lav alkohol (12,5%)

129,95 kr., pris ved 6 flasker: 99,95 kr., Supervin

En både lækker og spændende økologisk hvidvin med dejlige noter af appelsinblomster, honning og en anelse eg i duften. Den aromatiske smag forfører med mandariner og strejf af kandiserede violer. Eftersmagen er saftig og udvikler sig med endnu flere facetter. Drik vinen til muslinger, jomfruhummer eller forårets fjordrejer.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Cantine di Ora, Pinot Grigio, Alto Adige, Italien, 2019, lav alkohol (13%)

129,95 kr., pris ved 6 flasker: 81,95 kr., Supervin

Denne hvidvin har en gylden farve og dufter og smager af modne efterårsæbler. Eftersmagen er fyldig og med en behagelig sødme. En perfekt laksevin.

stjernestjernestjernestjerne

Mongris, Marco Felluga, Friuli Collio, Italien, 2018, middel alkohol (13,5%)

144 kr., KB Vin

Der er røg og flint i duften af denne hvidvin. Smagen er tør og mineralsk, men har også en fin lille citrusnote. En dejlig vin - til en lidt for høj pris i forhold til kvalitet, hvilket koster den femte stjerne.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Italo Cescon, Pinot Grigio, Friuli Grave, Italien, 2019, lav alkohol (12,5%)

145 kr., pris ved 6 flasker: 109 kr., YouAndWine

En elegant hvidvin med en let parfumeret drueduft og en indtagende smag med fylde og tilpas frugtsødme. Smagen slutter med modne gule blommer og aromatiske æbler. Sagen til asiatiske retter med sødme - eller bare som den er afkølet en forårsdag i et lunt hjørne.

stjernestjernestjerne

Cantina Tramin, Pinot Grigio, Alto Adige, Italien, 2019, lav alkohol (13%)

150 kr., pris ved 6 flasker: 110 kr., Erik Sørensen Vin

En god hvidvin, der er tør og med mineralske noter i duft og smag og lidt citrus i eftersmagen. Men det er også en enkel vin, hvor den relativt høje pris (også tilbudspris) er i overkanten i forhold til kvaliteten og derfor koster den fjerde stjerne.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Soll, Cantina Kaltern, Pinot Grigio, Alto Adige, Italien, 2018, middel alkohol (14%)

160 kr., pris ved 12 flasker: 128 kr., Lahvino

Med sin mineralitet og fine noter af røg i duften er dette en typisk Pinot Grigio - når det som her drejer sig om tørre hvidvine. Den fyldige frugtsmag er let krydret, og vinen har et lille alkoholbid til slut. Det er en vin, der bør ledsages af mad - fx en luksusret med fjerkræ eller en fyldig og let krydret skaldyrsret.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Unterebner, Cantina Tramin, Pinot Grigio, Alto Adige, Italien, 2018, middel alkohol (14%)

270 kr., pris ved 3 flasker: 200 kr., Erik Sørensen Vin

En helt igennem lækker hvidvin med en sart blomsterduft med strejf af fennikel og en let cremet og fyldig smag, der videregiver noter af modne grønne druer, en pikant frugtsødme og en rank men ikke dominerende syre. Det er også en vin med en stor spændvidde til mad.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Dessimis, Vie di Romans, Pinot Grigio, Friuli Insonzo, Italien, 2018, middel alkohol (14%)

275 kr., Adriat Vinimport

En interessant udgave af en Pinot Grigio-vin. Selv om druen er en hvidvinsdrue, har den et rødligt skind, og i fremstillingen af denne vin har man ladet drueskindene udbløde sammen med mosten i et kort tidsrum - men længe nok, til at vinen har fået en smuk sart kobberfarve. Lad vinen stå et øjeblik i glasset, så vælter der en skøn frugtaroma op mod næsen, når man lugter til den. Fersken er den dominerende note i duften, mens smagen er fyldig, blød og kompleks med moden frugt, der varer ved ud i den lange eftersmag. Det er en vin, som med sin kraft, fylde og specielle farve adskiller sig markant fra samtlige af de andre vine i smagningen - men det skal ikke ligge den til last. Nyd den til kraftige fiskeretter eller lette kødretter - eller bare som den er.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen