Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 11 2021



Man var ikke i tvivl om, hvilken ståltank, der indeholdt "musik-vinen" hos Domaine Mayard.

Musikterapi for vin

Musik kan påvirke vores humør på forskellig vis. Men kan musik også påvirke vin? Det er der i hvert fald nogle vinproducenter, der mener, og de eksperimenterer derfor med at lade enten den gærende vinmost eller de fadmodnende vine lytte til musik.

Blandt andet hos det chilenske vinhus Montes i Colchagua Valley mener man, at stille munkemusik fra middelalderen, der lyder ud over fadkælderen, gør vinene endnu bedre. Og så er der dem, der direkte sænker en højtaler ned i fadene fyldt med vin - det gælder fx et andet chilensk vinhus, Viñas Inéditas i Bío-Bío.
Også i Sydfrankrig er enkelte vinproducenter nu i fuld gang med de musiske eksperimenter i samarbejde med et relativt nyt fransk firma, Swing It, som ligefrem har specialiseret sig i musikterapi for vin. Firmaet har endog taget patent på sin særlige musik-teknologi.

Livlig jazz


Et af de vinhuse, der forsøger sig med teknologien, er Domaine Mayard i Châteauneuf-du-Pape. Her delte man høsten af rødvinsdruer fra en og samme mark og lod den ene halvdel vinificere på traditionel vis, mens den anden blev udsat for musik.
Druerne til de to vine befandt sig i identiske ståltanke under gæringen, og det var her, man nedsænkede en højtaler i den ene tank, og lod tonerne fra livlig jazz lyde i de 45 dage gæringen stod på. Undervejs blev frekvenserne hyppigt ændret ifølge Swing Its særlige musikterapi.

Musikken påvirker gæren


Ifølge Domaine Mayard kunne man allerede smage forskel på vinene lige efter gæringen. ”Musik-vinen” var mere afrundet og åben, og dens aromaer mere frugtagtige og veludviklede end kontrol-vinens.
Årsagen skulle ifølge Swing It være, at vibrationerne fra musikken påvirker gæren i en gunstig retning under dens arbejde med at omdanne sukkeret til alkohol. Gæren arbejder mere konstant og jævnt, hvilket i sidste ende får en positiv indflydelse på vinens duft og smag.
Efter gæringen har de to vine modnet i ens fade i 18 måneder, og nu er de så tappet på flasker.
I Frankrig kan man købe vinene, der forhandles under mærket Père Pape, separat eller i form af en ”smage-boks” med en flaske af hver vin, så man kan sammenligne musik-vinen og kontrol-vinen.


Vinskabet WineCab, hvor man øverst til højre kan ane robotarmen inde bag glasset.

Vinskab med egen robot-sommelier

Der er dem, der opbevarer deres vinflasker på en ganske almindelig vinreol i kælderen. Og så er der dem, der investerer i et WineCab fra det amerikanske firma af samme navn. Nu er firmaet barslet med en luksusmodel af et vinskab, som ikke kun sørger for at opbevare op til 600 vine ved den rette temperatur og fugtighedsniveau, men som også har en hel del indbygget teknologi.
Når man fx lægger nye vine ind i skabet, bliver etiketterne automatisk scannet af en robot, hvorefter informationerne lagres i en app, som holder styr på, hvilke flasker der er på hylderne på et hvilket som helst givent tidspunkt.

En robot-arm leverer vinflasken


Det kan jo være svært at finde en bestemt vin, hvis der er 600 flasker at vælge imellem. Men så giver man bare skabets robot-arm besked, hvorefter armen finder den rigtige flaske, griber om den og rækker den ud gennem en luge i skabets glasfacade. Og det tager kun robot-armen 15 sekunder at udføre opgaven.
Skabet er også forsynet med en virtuel sommelier, der fungerer ved hjælp af kunstig intelligens, og som kan foreslå, hvilke vine, der egner sig til bestemte retter, give gode vinråd ud fra ens personlige præferencer osv.
Ejeren af et sådan skab risikerer ikke, at andre uden hans eller hendes viden benytter sig af teknologien. Den fungerer nemlig kun via ansigtsgenkendelse.

Venteliste på vinskabene


Det avancerede vinkabinet er jo et rent showpiece, som nok vil imponere de fleste gæster, men man betaler også kassen for at kunne få lov til at imponere. Prisen ligger fra 170.000 dollars (cirka 1 million kr.) og opefter afhængig af, hvor mange flasker skabet skal kunne rumme, om træsorten skal være mahogni eller zebratræ osv.
Trods prisen har firmaet allerede fået flere ordrer ind både fra private samlere og fra amerikanske top-restauranter. Da skabene bliver skræddersyet, er der nu fire måneders ventetid og en pæn lang venteliste.
Man kan læse mere om WineCab og se en lille film om, hvordan teknologien fungerer ved at klikke her.


Antinori på indkøb i Friuli

Antinori er en af Italiens mest berømte - og ældste - vinproducenter. I dag er det 26. generation, der sidder i direktørstolen.

Basen er Toscana, hvor Antinori blandt andet ejer den berømte vingård Tignanello. Derudover hører der cirka 24 forskellige vinhuse til porteføljen - de fleste i forskellige italienske vindistrikter, mens enkelte ligger uden for Italiens grænser.
Antinori fremstiller stort set udelukkende rødvin - en undtagelse er mærket Castello della Sala i Umbrien - og derfor har producenten i en god rum tid været på jagt efter en italiensk vingård, der gør det i hvidvin.
Nu er vingården fundet, og det blev Jermann i et af Italiens top-områder, når det gælder hvidvin, nemlig Friuli-Venezia-Giulia i landets nordøstlige hjørne.

Har købt aktiemajoriteten


Antinori har købt aktiemajoriteten i Jermann - hvis hvidvine har vundet anerkendelse internationalt. Købssummen er ikke offentliggjort.
Jermann blev grundlagt i 1881 af Anton Jermann, og det er tredje generation, Silvio Jermann, der har valgt at sælge fra til Antinori og selv kun beholde en lille andel af aktierne. Han forbliver dog på vingården som vinmager.
Handelen omfatter to vinerier, samtlige 170 hektar vinmarker samt gæstehuse og besøgsafdeling.


Nana Wad flankeret af Steen Jepsen og Lotte Malmgren under den virtuelle smagning. Nederst på skærmen løb et bånd med et kort med distriktets placering, vinens navn, pris og tilbudspris.

En vellykket virtuel smagning

Den 27. februar løb Danmarks største online-vinsmagning over skærmen. Det var VinCooperativet, der stod bag, og Steen Jepsen, som er indkøber hos Coop, redaktøren af Vin&Co, Lotte Malmgren, og sommelier og vinskribent Nana Wad, som ledte deltagerne gennem smagningen.
I alt blev der sendt 12.500 smagekasser ud til Coops butikker i kæderne Kvickly, SuperBrugsen og Dagli’Brugsen, ligesom man kunne købe kasserne via VinCooperativets hjemmeside.
Under Danmarks nedlukning har der været afholdt rigtig mange virtuelle vinsmagninger. Og det er faktisk ikke helt let at få folk hjemme i stuerne til at forblive fænget af det, der sker på skærmen. For lange pauser i vinsnakken, for lidt direkte kommunikation med publikum, for megen indforstået snak osv. kan være dræbende for seancen. VinCooperativets smagning styrede uden om alle skærene og fungerede optimalt, og de to timer, den varede, fløj af sted. Så der er bestemt gode ideer at hente her for enhver, der overvejer at lave en virtuel smagning.
Smagekassen indeholdt i alt seks vine, og med det begrænsede antal var der rigtig god tid til at fortælle ikke kun om vinene men om vinproducenterne, distrikterne, fremstillingsmetoder osv., og det blev gjort på en måde, så alle kunne følge med.

Snus til armhulen, og "nulstil næsen"


Der blev også rystet et par gode råd ud af ærmet. Fx skal man lade være med at vaske hår i en kraftigt lugtende shampoo, før man skal til vinsmagning. Og hvis man trænger til at ”nulstille sin næse", før eller under en smagning - altså rense næsen for alle andre lugte - skal man smøre ærmet op, stikke næsen ned i albuehulen og snuse ind. Så er man klar igen!
Snakken gik livligt, fordi der var hele tre vinkyndige til at præsentere vinene, der hver især kom med input inden for deres særlige ekspertise. Små videoklip, hvor producenterne fortalte om vinene eller guidede rundt i vinhusene var også en god idé.
Derudover blev publikum inddraget. Man kunne give vinene fra tre til fem stjerner, skrive kommentarer og spørgsmål på Facebook, hvoraf nogle af de i alt 10.000, der tikkede ind undervejs, blev læst højt. Man kunne også deltage i en konkurrence med i alt ti vindere af seks flasker Veronia Appassimento fra Sicilien. En dejlig og blød rødvin, der indgik i smagningen.

Flere vinsmagninger på vej


Blandt de øvrige vine, vi smagte, var der den sprøde og elegante crèmant fra Alsace-huset Laugel, den friske og saftige italienske hvidvin Ibis og Fontanafredda, en klassisk Barolo med en stringent syre, bærfrugt, noter af svampe og et godt tanninbid, en vin, der - som Nana Wad sagde - skal have en god portion ilt, før man drikker den. Smagningen sluttede af med den søde Burmester Tawny 10 år, som forførte med sine noter af dadler, figner og mørke rosiner.
Man kan se - eller gense - hele smagningen ved at klikke her - og man kan stadig købe smagekasser på VinCooperativet, så længe lager haves. Når de er udsolgt, må man selv gå på jagt på hylderne i den lokale Coop-butik.
Det bliver ikke sidste gang, Coop afholder virtuelle vinsmagninger. Den 20. marts kan man fx deltage i en smagning i Irma-regi. Den kan man læse mere om og tilmelde sig ved at klikke her.


Steven Spurrier. Foto: Wikipedia/Sarah Stierch (CC BY 4.0).

Steven Spurrier er død

En af verdens mest berømte vinskribenter, britiske Steven Spurrier, er død i sit hjem i en alder af 79 år. Han var fast tilknyttet Decanter som skribent og var dommer ved adskillige internationale konkurrencer. Og så blev han for alvor verdenskendt i 1976, da han afholdt den såkaldte Paris Tasting - en blindsmagning, hvor californiske vine vandt over nogle af de mest berømte Bordeaux-vine. Noget, der dengang vakte stor opsigt.
Man kan læse mere om Steven Spurrier i VinAvisens Hall of Fame.


"Passet" (øverst) giver adgang til de tolv producenter af vinene i kassen.

Et særligt "pas" på auktion

På en online-auktion hos Sotheby’s fra d. 12. til 29. marts kan man erhverve et ”pas”, der giver adgang til et unikt besøg hos hver af producenterne i foreningen Primum Familiae Vini (PFV). Det er en forening af verdens førende familieejede vinhuse i Frankrig, Tyskland, Italien, Portugal og Spanien.
Og de i alt tolv vinhuse er Marchesi Antinori, Baron Philippe de Rothschild (Mouton), Joseph Drouhin, Egon Müller Scharzhof, Famille Hugel, Champagne Pol Roger, Famille Perrin, Symington Family Estates, Tenuta San Guido (Sassicaia), Familia Torres, Vega Sicilia og Domaine Clarence Dillon.

Familien tager imod


Køberen af ”passet” kan tage op til tre personer med til besøgene, hvor det hvert sted vil være et familiemedlem, der tager imod og er vært ved en frokost eller middag. Selvfølgelig hører der også en vinsmagning og en guidetur rundt i vinerier og fadkældre med til et besøg.
Det bedste af det hele er, at ”passet” aldrig udløber, så man kan benytte sig af det præcis, hvornår man har tid og lyst - selvfølgelig efter nærmere aftale med vinproducenterne.

En vin fra hver producent


Med til dette ”besøgs-parti” hører også en kasse med tolv flasker vin - en fra hver producent. Hvert år kreerer PFV tolv af disse nummererede kasser med nyeste årgang af top-vinene fra hver familie, og den, der kommer under hammeren, er kasse nummer 1 med vine årgang 2020.
Man skal have en solid bankkonto for at byde med på dette fantastiske parti - startbuddet ligger på 30.000 pund (cirka 260.000 kr.). Derudover skal man jo også selv sørge for rejseomkostninger, overnatning m.v., når man skal rundt og besøge producenterne. Man kan byde med ved at klikke her.


Etiketten på vinen fra Château Bérard.

Kanyler og en enkelt proptrækker...

I uge 4 nævnte vi, at enkelte franske vinproducenter er begyndt at sætte Covid-19 relaterede etiketter på flaskerne.

Etiketter med ”Test-Covid” og et ”Vacc’vin” - altså vaccine vin - har blandt andet set dagens lys. Og nu kan man også købe en rødvin med den etiket, som ses på billedet til venstre. Den hentyder til nogle af de europæiske lande, hvor vaccine-udrulningen er i fuld gang - Kina, Rusland, Tyskland og USA. Til sidst under Frankrig ses der en proptrækker i stedet for en kanyle. Ovenover står der ”À chacun le sien!!!” (en for alle).
Ifølge producenten af vinen, Jean-Christophe Mauro, der ejer Château Bérard i Nouvelle-Aquitaine, er etiketten en humoristisk hentydning til al det bøvl, der har været omkring vaccine-udrulningen i Frankrig i forhold til andre steder i Europa. Som der står nederst, så skal illustrationen ”tages alvorligt med et touch af humor.”
"Covid-19 vinene" går i øvrigt som varmt brød på det franske marked.



På websiden kan man blandt andet se, at der er 100 kalorier i 12,5 cl rosévin.

Styr på kalorierne

Kalorieindholdet er et af de emner, der gang på gang er blevet fremhævet i EU-regi som en oplagt forbrugeroplysning på vinflasker. Om vi nogensinde vil se den oplysning på samtlige vinflasker, må fremtiden vise.

Der er nok rigtig mange, der bare vil have lov til at nyde deres dejlige glas vin uden at tælle kalorier, men hvis man vil have en idé om, hvor mange kalorier, der er i forskellige typer vin og spiritus, kan man finde det på en særlig webside. Siden, der er kreeret af tre franske vin- og spiritusforeningerer, findes på tre forskellige sprog, fransk, engelsk og portugisisk, og den er meget let at finde rundt i.

Forskellige genstands-grænser


Kalorieindholdet oplyses for en ”genstand”, og da det jo varierer fra land til land, skal man - når det fx gælder vin - klikke på 12,5 cl for Danmarks vedkommende.
Herefter får man oplyst, at glasset med rødvin indeholder 100 kalorier. Et glas whisky med 3 cl indeholder 72 kalorier, mens cocktailen Mojito (6 cl) tæller hele 200 kalorier.
Ud over drikke med alkohol, kan man også få at vide, hvor mange kalorier, der er i cola, juice og energidrikke.


Det er helt fantastiske lyde, der kommer ud af Robert Tisos "glasharpe".

Fascinerende musik på glas

At spille forskellige melodier på mere eller mindre fyldte vinglas er ikke noget nyt. Men nogle er dygtigere end andre. Den engelsk-italienske musiker Robert Tiso er blandt de rigtig dygtige – det er faktisk fantastisk, hvad han kan få ud af sin "glasharpe" af store og små vin- og cognacglas.
På hans glimrende hjemmeside kan man via små YouTube-film se og høre ham spille alt fra Mozart til kendingsmelodien fra Harry Potter-filmene. Ved at kombinere flere optagelser lykkes det ham også at spille Ravels Boléro.
I dag lever han af at spille på glasharpe og optræde på tv og i radio, til festivals, åbninger af museer og gallamiddage.
På hjemmesiden kan man også læse, hvordan man skal gribe sagen an, hvis man selv vil lave en glasharpe - hvilke glas, man skal bruge, hvordan de skal arrangeres osv.
Ved at dreje låget kan man "personliggøre" sin sprut-spand.

"Dele-spande" dur' ikke

Næsten hver måned året rundt, når månen er fuld, afholdes der et gigantisk organiseret ”fuldmåne-party” på den thailandske ø Koh Phangan. Denne fest, der nogle gange lokker mere end 30.000 mennesker til fra hele verden, har fundet sted på øen siden 1970’erne. Og det er ikke kun Månen, der bliver fuld - der indtages masser af stærk spiritus, og det sker ikke mindst fra de populære ”sharing buckets”, dele-spande. De minder om de små plasticspande, børn har med på stranden, og når de er fyldt op med whisky, vodka eller rom, kan en flok venner nyde indholdet via hver sit sugerør.
Men den slags dele-spande er selvsagt ikke forsvarlige, når verden igen åbner op, og fuldmåne-festerne genoptages. Covid-19 kan jo hurtigt brede sig på ny via sådanne spande.

Et smart låg


Derfor har producenten af Thailands førende rom-mærke, SangSom, fremstillet en særlig udgave af spanden til kun en person, og har samtidig - i god tid før partyerne sætter ind igen - lanceret en kampagne med sloganet ”Sharing is the New Caring”.
Spanden har et låg, hvor der kun er et hul til et enkelt sugerør. Og så er låget forsynet med et lille ”øje”, som - når det drejes - kan placeres over det første bogstav i ens navn. Det skulle ifølge producenten bevirke, at man ikke kommer til at tage en forkert spand, når festen går løs. Dog, med 30.000 deltagere må der jo være ret mange, hvis navn fx starter med ”B” eller ”N”… Nå, men det er da alligevel en meget god ide!
Ved at klikke her kan man se en lille film om den nye spand.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.


Hans Otto Vanting.

VinAvisens Blå Bog

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

Hans Otto Vanting (f. 1949) er manden bag vinfirmaet Vinotto - med tryk på næstsidste stavelse, siger han. Han er egentlig skolelærer, men i 80’erne fangede vinen ham, da han fulgte et aftenskolekursus under ledelse af den vidende og underholdende Allan Hansen.
Nogenlunde samtidig startede han det kendte 60’er band "Needles & Pins", og i 90’erne var han ansat i DR, hvor han blandt andet lavede spørgsmålene til den store fælles nordiske rockquiz Pick-up. I den forbindelse boede han i 1997 i Oslo og samarbejdede med vennen Jørgen De Mylius.
Sin store musikinteresse har Otto Vanting kombineret med vinen, og i dag har han et show kaldet "Af med proppen – på med poppen" - en vinsmagning på en helt anderledes måde. Her gælder det fortællinger om vin i hyggeligt samvær, hvor man blandt andet quizzer om musik og film, lytter til musik og ser billeder – og nyder de gode vine. Timelange foredrag om sydskråninger er ikke Otto Vantings kop te.
Med sit firma har han fundet en niche ved at designe specielle etiketter til fx barnedåb, bryllupper osv., men også til firmaer. Blandt andet har han leveret etiketter til DR’s Rejseholdet, Krøniken, Livvagterne, Mercedes, diverse skoler, kunstnere m.v.
Vinotto importerer vine fra Australien, New Zealand, Chile, Argentina, USA, Frankrig, Tyskland, Italien og Spanien og fremhæver med stolthed sin Paul Cheneau Cava og de australske Zonte´s Footstep og Gatt Wines, der er kåret som verdens næstbedste vinhus, Lawsons Dry Hill fra New Zealand og Brennflech fra Franken.
I 2019 blev Vinotto omdannet til et ApS med medejerne Jan Bjergskov Larsen og Henrik Lykke Mose.
Adresse: Vinotto, Marbjergholmsvej 2 A, 2640 Hedehusene, tlf.: 20 64 47 78, e-mail: otto@vinotto.dk, www.vinotto.dk.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.

Hvorfor ikke vin til asparges?

Hanne Simonsen har fået at vide, at man ikke skal servere vin til asparges - så det har hun heller aldrig gjort. Nu vil hun godt vide, hvorfor man egentlig fraråder det - og om det gælder al vin?
Grønne asparges har en ret skarp syre og en bitterhed, som gør, at de fleste vine kommer til kort og får en ubehagelig metallisk smag. Men det er bestemt muligt at finde vine, som er glimrende ledsagere til forårets grønne stænger.
Man bør gå helt uden om rødvin og fadmodnede hvidvine, som fx visse Chardonnay-vine fra Californien. Man skal i stedet for vælge en frisk, ung og tør hvidvin med en god portion syre, og her er hvidvine på Sauvignon Blanc-druen et oplagt valg - uanset, om den kommer fra Sancerre i Loire eller fra det newzealandske distrikt Marlborough. Netop vine på denne drue har meget ofte lidt aspargesnoter i smagen. Hvis der er mousselinesauce til aspargesen, er den newzealandske udgave et perfekt valg. Også tørre hvidvine på Riesling-druen - fx fra Tyskland - har den fornødne syre til at være en god match.


Ugens vinøse tegning, 6

Tak til de læsere, der nu har sendt fine fotos til "Ugens vinøse billede". Men fortsæt endelig med at sende - vi kan sagtens bruge flere billeder. Send dem venligst til mariette@vinavisen.dk.
I øjeblikket bringer vi en serie på otte illustrationer fra den franske gourmet Brillat-Savarins berømte bog "Smagens fysiologi" (1825) i en udgave fra 1848.
Tegningerne blev udført af kunstneren, fotografen og karikaturtegneren Charles Albert d'Arnoux (1820-82), som i virkeligheden hed Charles Constant Albert Nicolas d'Arnoux de Limoges Saint-Saëns – og som for nemheds skyld kaldte sig Bertall.
Som billedtekst til denne uges tegning kan vi passende bringe dette citat fra bogen:
"For madvarernes vedkommende gælder rækkefølgen: fra de solideste til de letteste. For drikkevarernes vedkommende gælder rækkefølgen: fra de mildeste og letteste til de fyrrigste og mest rige på bouquet."

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469-494Billede 495-520
Billede 521-546Billede 547-568
Billede 569-624


624 Fantastiske efterårsfarver pryder vinstokkene hos Domaine de la Romanée-Conti i Bourgogne. (foto © Carsten Søderstrøm).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 36 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjerneØ

O Reserva, Sauvignon Blanc, Valle Casablanca, Chile, 2020, lav alkohol (13%)

54 kr., pris på tilbud fra 18. til 24. marts: 39 kr., Fakta

En økologisk og vegansk hvidvin med en fin duft af kærlighedsfrugt. Smagen er tør og læskende med en anelse citrus. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Pound Cake, Chardonnay, Napa Valley, Californien, 2018, høj alkohol (14,5%)

89 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini

Flot oversøisk hvidvin på Chardonnay. Druerne er dyrket i Californien med det varme og solrige klima, og er kraftigere og mere cremet end mange europæiske søskende. I smagen er der fersken og abrikos og et strejf af egetræ efter modning på fade.

stjernestjernestjernestjerne

Dócil, Dirk Niepoort, Vinho Verde DOC, Portugal, 2019, lav alkohol (11,5%)

120 kr., pris på tilbud indtil 28. marts: 87,50 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne

Vinho Verde betyder "grøn vin", og det er altid en let hvidvin som denne dejlige udgave, der har en god smag af citrus, en fin syre og en let perlen på tungen. Med sin syre vil den være fin til lidt fede retter.

stjernestjernestjernestjerne

Rusty's Run, Winmark Wines, Chardonnay, Hunter Valley, Australien, 2019, lav alkohol (12%)

149 kr., WinesOnline.dk

En dejlig hvidvin med en fin og markant duft af moden mango. Den let krydrede smag er atypisk for en Chardonnay-vin - men det er bestemt en dejlig og let cremet smag med friske citrusnoter til slut. Flasken har skruelåg.

Rødvin

stjernestjernestjernestjerneØ

Bardolino, Roccolo del Lago, Bardolino Classico DOC, Italien, 2019, lav alkohol (13%)

70 kr., Køge Vinhandel

En rigtig god økologisk rødvin, der dufter af hyldebær og brombær og har en saftig bærsmag med noter af ribs. En god ledsager til lette kødretter med kalv og lam samt milde oste.

stjernestjernestjernestjerneØ

Le Croizillon, Château les Croisille, Malbec, Cahors, Frankrig, 2018, lav alkohol (12,5%)

79,95 kr., SPS Wine

En flot dybrød økologisk rødvin med tilbageholdende procenter. Den er nem at drikke uden for mange dikkedarer, men også uden den store kompleksitet. Den saftige drue Malbec giver blødhed og smag af modne røde bær. Fin og rund afslutning.

stjernestjernestjernestjernestjerne

The Black Stump, Casela Family Brands, South Eastern Australia, Australien, 2020, høj alkohol (14,5%)

79,95 kr., pris ved 6 flasker: 65 kr., AndrupVin.dk

En rødvin, der blæser én om kuld (på den gode måde) med al sin opulente frugt, sine dejlige krydrede noter og sin uendeligt lange eftersmag, der hele tiden udvikler sig i munden. Det er en "her kommer jeg" vin, som mange vil kunne lide, og som vil egne sig glimrende til diverse grillretter, når den tid kommer. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Les Portes du Castelas, Grandes Serres, Côtes du Rhône, Frankrig, 2016, høj alkohol (14,5%)

99 kr., Sprit & Co.

Rødvinen her er god, varm og imødekommende og har noter af modne røde bær, dejlige krydderier og en god lang og vedvarende eftersmag.

stjernestjernestjernestjerneØ

Thörle Noir, Weingut Thörle, Rheinhessen, Tyskland, 2017, lav alkohol (13%)

99,95 kr., pris på tilbud fra 18. til 24. marts: 69,50 kr. ved 2 flasker, Irma

En interessant rødvin på druerne Portugieser, Dornfelder, Cabernet Sauvignon og Merlot. En lidt usædvanlig - men bestemt en god - blanding. Mørke modne kirsebær dominerer duften, mens smagen er frisk, saftig og herbal med krydderurter i den lange eftersmag. Det er en forholdsvis let vin, der vil egne sig fint til det store kolde bord med lidt af hvert. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Orus, Vinosia, Primitivo IGT, Italien, 2019, middel alkohol (13,5%)

99,95 kr., pris ved 6 flasker: 79 kr., AndrupVin.dk

En dejlig rødvin, der dufter af aromatisk tobak og hyldebær, og som har en frugtrig smag med en god portion sødme - som nogle vil elske, og andre synes er i overkanten.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Giordano, Primitivo, Puglia, Italien, 2019, middel alkohol (14%)

109,95 kr., pris på tilbud fra 18. til 24. marts: 54,50 kr. ved 2 flasker, Irma

En dejlig parfumeret duft med aromatiske sommerbær møder næsen, når man lugter til denne økologiske rødvin. Smagen er saftig, kødfuld, med god bærmost og en behagelig tørhed til slut med strejf af peber. Drik den til bøf, ost eller pasta. Et scoop til tilbudsprisen.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Maby Variations, Domaine Maby, Côtes du Rhône, Frankrig, 2019, høj alkohol (14,5%)

En rødvin på fire druer, Grenache, Syrah, Mourvèdre og Carignan - og en vin med krydderurterne i front. Og en hel kurv fuld af dem i både duft og smag. Men under de krydrede noter lurer mørke modne bær. En ualmindelig dejlig og velkomponeret rød Rhône, der slutter med lidt frugtsødme og et lille tilpas tanninbid.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Tirteo, Tenute Neirano, Barbera d'Asti DOCG, Italien, 2018, middel alkohol (13,5%)

119,95 kr., pris ved 6 flasker: 75 kr., Supervin

En typisk og rigtig dejlig Barbera d'Asti. En harmonisk rødvin med aromatiske syltekirsebær i duft og smag. Men også med fine kryderede noter, der holder langt ud i eftersmagen. Og så er der denne dejlige syre, som spiller tredje violin på bedste måde til frugt og krydderier. En vin, der egner sig til lidt fede, cremede kødretter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Real de a 8 Crianza, Bodegas don Sancho de Londoño, Tempranillo, Rioja, Spanien, 2016, middel alkohol (13,5%)

129 kr., pris ved 6 flasker: 110 kr., YouAndWine

Denne rødvin er fremstillet på 70% Tempranillo og 30% Garnacha. Og det er et perfekt drue-ægteskab. Det er en lækker og let drikkelig vin, læskende og blød med moden frugt i den lange eftersmag. Nyd den til ikke for kraftige kødretter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Angus the Bull, Cabernet Sauvignon, Central Victoria, Australien, 2017, middel alkohol (14%)

149 kr., Wineshop

Uhm! En blød og lækker rødvin, varm og inviterende. Tanninerne er rygraden, uden at de dog tager magten. I den svagt røgede smag er der noter af modne mørke bær og en bitterhed som i meget mørk chokolade. En helt igennem vellavet vin. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Proelio Reserva, Rioja, Spanien, 2015, middel alkohol (14%)

175 kr., pris ved 6 flasker: 129 kr., A Vinstouw

Tempranillo og Garnacha har givet druemost til denne meget lækre rødvin. Den har en kompleks duft af modne brombær, solbær og chokolade med strejf af ingefær og malt. Smagen er lige så kompleks, vidunderligt krydret og lige under krydderierne ligger den friske frugt, som kommer frem i den lange eftersmag. Det er en vin, der kalder på en ekstra god steg eller gode tørre oste.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen