Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 15, 2021



Som det ses på denne vinetiket, er Coteaux Champenois en selvstændig appellation.

Rødvin fra Champagne

Det er oplagt udelukkende at forbinde Champagne-distriktet med berømte bobler. Men der fremstilles også hvid-, rød- og rosévine uden bobler - og ifølge Vitisphere stadig flere af dem.

Før 1600-tallets slutning, hvor man begyndte at lave mousserende vin i Champagne, blev der kun lavet stillevine. Og siden 1974 er disse vine fremstillet under appellationen Coteaux Champenois, der dækker nøjagtig det samme område som appellationen for champagne.
Fremstillingen af champagne fortrængte dog langsomt men sikkert stillevinene, og i 1980’erne var der kun to mærker tilbage af betydning - begge fra nogle af de store og kendte champagnehuse. Det var hvidvinen Château de Saran fra Moët & Chandon og rødvinen Côte aux Enfants fra Bollinger.

Ideelt for stillevine


At stillevinene igen vinder frem i Champagne hænger blandt andet sammen med klimaændringerne.
Det er et absolut "must", at de druer, man anvender til champagne, har et højt syreindhold - hvilket de da også stadig har. Champagne er jo trods alt Frankrigs nordligst beliggende vindistrikt. Men øgede temperaturer har medført mere sukkerholdige druer, der høstes stadig tidligere. Og den slags druer er også yderst velegnede til fremstilling af stillevine af rigtig god kvalitet.

Forbliver et nicheprodukt


Det er især den unge generation af vinproducenter i Champagne, der har pustet nyt liv i Coteaux Champenois AOC vinene, og de fremstiller dem på de samme druer som er godkendt til champagne-produktionen - hvilket reglerne for appellationen da også kræver. Det vil sige de grønne druer Chardonnnay, Arbane, Pinot Blanc, Petit Meslier og Pinot Gris og de blå druer Pinot Noir og Pinot Meunier.
Selv om stillevinene er på fremmarch i Champagne, vil de højst sandsynligt forblive et nicheprodukt - især i små høstårgange, da der jo er langt mere efterspørgsel på de berømte bobler.


Den smarte dispenser, hvor man kan tappe et glas vin ad gangen fra to forskellige flasker.

Frisk efter 21 dage

Enoma er et firma, der importerer de italienske vindispensere, hvor vinene konserveres ved hjælp af kvælstof.
Firmaet leverer større anlæg til restauranter og barer, hvor man kan tappe vin fra en lang række flasker. Det gør det muligt at tilbyde gæsterne rigtig mange vine glas-vis - og endog kostbare vine - selv om der går en god rum tid imellem bestillingerne.
Nu har Enoma også udviklet en dispenser til bare to flasker, Eno One, som er velegnet til mindre barer og til hjemmebrug. Dispenseren bevarer vinen frisk i 21 dage efter åbning.

Besøg vinbaren i København


Eno One er også forsynet med temperaturzoner, der kan regulere temperaturen mellem 6 og 19 grader alt efter, om det er hvidvin, mousserende vin eller rødvin, der er i flaskerne. Man kan også vælge mellem tre forskellige doser - smagsprøve, halvt glas eller helt glas.
I øjeblikket er Eno One nedsat fra 16.000 kr. ekskl. moms til 12.990 kr. ekskl. moms, så længe lager haves.
Man kan læse mere om produktet - og købe det - ved at klikke her.
Fra og med 6. maj kan såvel fagfolk som lægfolk afprøve vindispenseren i Enomatic Vinbar i SuperMarco i København. Her er der opstillet et anlæg med mere end 30 forskellige stillevine og mousserende vine.


Sådan ser det ud, når en vinproducent i Rhône forsøger at vise frosten vintervejen med flere hundrede tændte fakler.

Hård forårsfrost i Frankrig

Det er ikke kun i Danmark, april-vejret driller med skiftevis hagl, sol og lune grader.
Flere europæiske vindistrikter er plaget af forårsfrost i disse uger, og værst er det gået ud over Frankrig, hvor frost ned til minus 9 grader har givet vinproducenterne travle nætter.
Blot nogle få dages hård frost netop nu, hvor vinstokkene står med nye spæde knopper og skud, kan betyde et alvorligt indhug i den kommende druehøst - eller måske slet ingen høst…

Flere hundrede levende lys


Vinproducenterne tager flere forskellige metoder i brug for at redde årets høst. Rigtig mange sætter store dåser med brændende paraffin op langs rækkerne af vinstokke, og sådanne vinmarker med flere hundrede levende lys er et fascinerende og smukt syn trods den alvorlige årsag. På Instagram kan man se en række billeder af de oplyste vinmarker, som producenter - ikke kun i Frankrig men flere steder i Europa - har slået op. Også brændende halmballer bliver brugt på nogenlunde samme vis.

Fra vand til helikoptere


En anden udbredt metode går ud på at oversprøjte vinmarkerne med vand, der straks vil fryse til is og danne en beskyttende hinde rundt om knopper og skud. Og så er der de producenter - de mere velhavende - der hyrer helikoptere, som flyver lavt hen over markerne og dermed holder luftcirkulationen i gang, og frosten væk.
I Bourgogne, Bordeaux og Rhône har frosten sandsynligvis allerede medført skader i nogle af vinmarkerne - hvor omfattende skaderne er, vil man først for alvor kunne se senere i år. I Rhône meldes der om, at nogle vinmarker er blevet ramt så hårdt, at det ser ud som om, ejerne højst sandsynligt vil miste hele deres druehøst.

Pil opad i Piemonte

Piemonte er et smørhul for italienske top-vine. Det er det distrikt i Italien, der har flest DOCG’er (Denominazione di Origine Controllata et Garantita) - i alt 18 styk - hvilket er betegnelsen for de bedste og fineste appellationer. Og når det gælder den næst fineste kategori, DOC (Denominazione di Origine Controllata), har Piemonte hele 41.
Det går rigtig godt for distriktets vinindustri, og for flere af DOCG’erne har der ifølge det lokale vinråd været en fremgang i produktionen i 2020 - hvilket hænger sammen med en øget efterspørgsel på vinene hos forbrugerne rundt om i verden.
En af de bedst kendte DOCG'er, Barbera d’Asti, har således sidste år fremstillet 4,9 millioner flasker vin - en stigning på 2,1% i forhold til 2019.
Endnu bedre er det gået med produktionen i en anden DOCG, Nizza, hvor der var en fremgang på 4% til 620.000 flasker.
I alt blev der i Piemonte fremstillet 343 mio. flasker vin i 2020.


Den nye Crianza-hvidvin fra vinproducenten Territorio Luthier.

Første Crianza-hvidvin fra Ribera

Ribera del Duero er et af Spaniens mest berømte rødvins-områder. Mens der siden tidernes morgen har måttet stå et Ribera del Duero på etiketten af rødvinene, har den hvidvin, der laves i distriktet, måtte nøjes med den bredere - og mindre fine - appellation Vino de la Tierra de Castilla y León DO. Men i 2019 fik hvidvinene den ære også at blive medtaget i appellationen Ribera del Duero.
Hvidvine med et Ribera del Duero på etiketten er også så småt begyndt at dukke op i Danmark og på resten af verdenskortet, og nu har vinproducenten Territorio Luthier i Aranda de Duero ifølge Wine-Searcher lanceret den første officielle Crianza-hvidvin fra appellationen.

Fremstillet på Abillo Mayor


Crianza er betegnelsen for vine, der har modnet i to år, hvoraf det ene år har været på egetræsfade og det andet på flaske. I uge 50 sidste år - i forbindelse med VinAvisens store smagning af Ribera del Duero vine - bragte vi en lille liste over de i alt fire modnings-niveauer.
Nyskabelsen fra Territorio Luthier er døbt Lara O Blanco, og den er fremstillet på den lokale grønne drue, Abillo Mayor. Ifølge reglerne for hvidvin fra Ribera del Duero skal mindst 75% af vinen være på denne drue.
Der er faktisk en tendens til, at vinproducentforeningerne i de spanske distrikter, der stort set kun er kendte for deres rødvine, i stigende grad promoverer deres hvidvine - vine, som hidtil har levet en skyggetilværelse. Det gælder blandt andet i Spaniens nok mest berømte vindistrikt, Rioja.


Foto: Wikipedia.

Rødvins-stof mod underlivslidelse

Nu er der igen godt nyt om forbindelsen mellem vin og et godt helbred - og vi elsker at videregive den slags informationer!
Et hold forskere ved Iran University of Medical Sciences har nemlig fundet frem til, at resveratrol - det stof, der findes i de blå druers skind og dermed i rødvin - har en hæmmende effekt på endometriose, en almindelig udbredt lidelse blandt kvinder.
Navnet kommer af endometrium, livmoderslimhinde, og lidelsen går ud på, at denne slimhinde ikke kun vokser inden i livmoderen men også uden for - fx på æggestokke, æggeledere eller tarme. Det er smertefuldt og kan føre til barnløshed.
Eneste behandling er med antiinflammatorisk (betændelseshæmmende) medicin, som kan holde lidelsen noget i ave.

Holdt lidelsen under kontrol


Når de iranske forskere satte sig for at udføre forsøg med resveratrol, skyldes det, at stoffet netop er et af de mest antiinflammatoriske stoffer, der findes.
Forskerne tog endometrioseceller fra 40 kvinder, der led af sygdommen, isolerede cellerne og behandlede dem med forskellige mængder resveratrol.
Man ved, at det er tre gener - og de proteiner disse gener producerer - der forårsager, at livmoderslimhinden vokser uden for livmoderen. De iranske forskere fandt frem til, at resveratrolen effektivt reducerede de tre geners produktivitet og dermed var i stand til at holde lidelsen under kontrol. Den ny forskning er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Nature.


Ponzi Vineyards elegante moderne vinhus.

Bollinger på indkøb i Oregon

Familien Bollinger ejer to champagnehuse - det, der bærer familiens navn, og så huset Ayala. Derudover ejer familien Chanson Père & Fils i Bourgogne, Delamain i Cognac og Langlois-Chateau i Loire-dalen.

Nu har Bollinger for første gang købt et vinhus uden for Frankrigs grænser. Nyerhvervelsen er Ponzi Vineyards i Oregon - et familieejet vinhus, der var blandt de ti første i Willamette Valley og har en stor del af æren for det gode ry, staten har fået for sine rødvine på Pinot Noir.
Vinhuset fremstiller også Chardonnay, og det er derfor oplagt for familien Bollinger at investere i netop et sådan vinhus. De to druer er jo også de vigtigste i både Champagne og Bourgogne, så det er druer, familien kender ind og ud.
Købssummen er ikke offentliggjort, men sikkert er det, at Luisa Ponzi forbliver som vinmager i vinhuset. Hun og hendes familie beholder også en del af vinmarkerne, hvis druer den fremover vil sælge til Ponzi Vineyards.



Den er god nok - de små druer flokkes på den lille gren.

Det er ikke en aprilsnar!

Det vinøse billede, vi bragte i sidste uge, var taget af Tage Gissel, som har en lille vingård på Fyn. Som han skrev til os, så havde han skåret en gren af en vinstok engang i vinter og stukket den i et krus med vand. Nu står den så med fine små nye Pinot Noir-druer.
En anden læser mente, at det da umuligt kunne lade sig gøre - at det måtte være en aprilsnar. Og vi må give vedkommende ret i, at det ser ret utroligt ud.
Vi skrev til Gissel for at høre, om det nu også kunne have sin rigtighed, at den lille gren var forsynet med så mange fine druer. Og den er altså god nok, og grenen er kun en ud af syv andre stiklinger, der gror på livet løs - på nogle af dem pibler det også frem med fine små rødder. Nu var det jo heller ikke 1. april, vi modtog billedet og teksten, men d. 30. marts... Vi bringer endnu et billede af det dejlige forårssyn.

Føljetonen om Château Beauséjour

Château Beauséjour Heritiers Duffau-Lagarrosse i Saint Émilion vil stadig blive drevet af et medlem af familien Duffau-Lagarrosse.
Som vi nævnte i uge 13, så satte ejerne af slottet det til salg i juni sidste år, og siden da har det været et yderst kompliceret salgsforløb.
Køberne meldte sig hurtigt på banen, og der var budkrig mellem familien Boüard, der ejer vinslottet Angelus, og familien Cuvelier med slottet Clos Fourtet.
Ejerne af Château Beauséjour valgte Cuvelier, men så kom SAFER (Société d'Aménagement Foncier et d'Établissement Rural) ind i billedet - den organisation, der skal godkende alle handler med fransk landbrugsjord.

Et overraskende valg


SAFER giver altid et ”vindue” på femten dage, hvor andre købere med et tilsvarende købstilbud kan melde sig ved døren. Det er kun sjældent, der kommer nye købstilbud, men det gjorde der i dette tilfælde, et nyt og højere fra familien Boüard og så - i sidste øjeblik - et fra en ung vinmager og desuden medlem af familien Duffau-Lagarrosse, Joséphine. Hun havde dog en solid investor i ryggen, nemlig familien Courtin, der ejer et internationalt kosmetikfirma, og som var i stand til at rejse de 75 millioner euro (cirka 558 mio. kr.), som det krævede for at matche det højeste købstilbud.
Til manges overraskelse blev det Joséphine og kosmetikfirmaet, der fik det blå stempel af SAFER, og ikke de to vinslotsejere.


Mighty Mug Wine Stem.

Glasset, der ikke kan tippe

Hver dag går der rigtig meget vin til spilde rundt om i verden på grund af væltede vinglas. Tænk bare, hvor let det sker, når der er fest, og man skal række ind over bordet efter maden.

Det problem gør det amerikanske vinglas Mighty Mug Wine Stem op med. Uanset, hvilken side man kommer til at puffe til det fra, vil det altid vippe tilbage på bordet.
Årsagen er glassets fod, der udover at være tungt også har en indbygget vakuumeffekt, som nærmest suger glasset tilbage til lodret stilling. Da der ikke er tale om en decideret sugekop, skulle det være let nok at løfte glasset og tage en slurk.
Vinglasset er et ud af en serie på fire glas, der også omfatter to forskellige ølglas og et whiskyglas.
Man kan købe glassene online på Mighty Mugs hjemmeside. Prisen for et sæt med to vinglas er 25 dollars (cirka 160 kr.) plus forsendelse til Danmark.



Det kræver nok lidt træning…

Hvis man ikke lige kan få tiden til at gå i denne corona-tid, så kan man jo øve sig i at jonglere med vinflasker - og imponere gæsterne, når nu vi igen kan samles i festligt lag. Inspiration kan man blandt andet finde i en lille film på YouTube, der viser, hvordan kinesiske Yang Xiao Di jonglerer med en (vin)flaske. Den utrolige opvisning fandt sted under en kinesisk nytårs-fejring i den amerikanske stat Delaware.
Whisky og bjergbestigning er "no go".

Whisky og bjergbestigning

Den britiske reklame-vagthund, Advertising Standards Authority (ASA), holder et skarpt øje med, at reklamer for alkoholiske produkter ikke forbindes med udøvelse af sportslig aktivitet.

For nylig måtte destilleriet bag whiskymærket River Rock således ændre på to af sine reklamer, der var skabt over nogenlunde samme læst. På den ene, som blev vist på River Rocks Facebookside, så man et billede af bjergbestigere, der holdt pause omkring en flaske whisky. Billedet var ledsaget af teksten ”Hvilken bedre måde at fejre lanceringen af batch #2 (whiskyen, red.) på end med en whiskysmagning i 3500 feets (cirka 1000 km, red.) højde”.

De skulle jo klatre videre


Den anden reklame, som figurerede i et online magasin, viste, hvordan River Rock blev skænket i en af bjergbestigernes kopper, og her gik teksten på, at lanceringen af whiskyen blev fejret med et bjergbestigningseventyr, der omfattede en velkomstdram rundt om lejrbålet.
Destilleriet ændrede reklamerne - dog under protest. Whiskyen blev jo ikke nydt, mens bjergbestigerne klatrede op ad klippesiderne, men mens de holdt pause.
Men ASA lod sig ikke overbevise. Begge reklamer indikerede, at bjergbestigerne skulle klatre videre og dermed var midt under udførelsen af en sportslig aktivitet.

Rigtig god reklame


I 2019 uge 16 nævnte vi en lignende sag, hvor det gjaldt en reklamefilm for whiskymærket The Macallan.
Her så man en mand, der sprang ud fra en klippe, hvorefter han faldt gennem skyerne mod jorden for så til sidst at udvikle vinger, så han igen kunne skyde sig op gennem luften. Den ledsagende tekst lød ”Ville du risikere at falde…for muligheden for at flyve? The Macallan - tag beslutningen”.
Det er destilleriet Edrington, der ejer The Macallan - og det er faktisk også tre tidligere direktører fra Edrington, der står bag River Rock.
Det er selvfølgelig ærgerligt for destillerierne, at de må fjerne eller ændre på reklamerne for at stille ASA tilfreds. På den anden side, så er al den omtale og debat i medierne, som klagerne over sådanne reklamer giver, rigtig god reklame i sig selv…


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Vin For Dig er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.


Anders Halskov-Jensen.

VinAvisens Blå Bog

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

Anders Halskov-Jensen (f. 1967) er uddannet som flyveleder, men har fra barnsben interesseret sig for madlavning og har hele sit voksenliv sideløbende beskæftiget sig med gastronomi, vin og øl. I 00’erne begyndte han i takt med det første mikrobryggeri-boom herhjemme at afholde øl-smagninger. Det førte til en stilling som skribent på "Vinmagasinet" i hele bladets levetid (2004-07), hvor han skrev om vin, øl, spiritus og mad.
Siden hen har Anders Halskov-Jensen blogget om sine holdninger til mad- og drikkevarer på blandt andet korkoggodt.dk, leveret artikler til "Whisky&Rom magasinet" samt dyrket sin interesse for madlavning. Sidstnævnte har både ført til en kåring som "Skandinaviens bedste hjemmekok" på madfestivalen i Oslo i 2012, en finaleplads i "VM i Risotto" under Copenhagen Cooking samt en vinderplads i konkurrencen "Årets Lurpak Kok" afholdt af magasinet Gastro og Lurpak i 2013.
Fra 2014 har han været fast tilknyttet avisen Jyllandsposten som vinanmelder og skribent. Han skriver også for Gastromand, COOP’s Vin&Co og anmelder vine og øl på instagram ”Vinhjernen” og ”Malthjernen”.
I 2015 vandt Anders TV-programmet Masterchef og blev tillige Danmarksmester i blindsmagning sammen med Henrik Steen Andersen og Niels Lillelund.
Anders Halskov-Jensen bor på Østerbro med sin kone og børn.
Adresse: Anders Halskov-Jensen, Nordre Frihavnsgade 5 2.th, 2100 Kbh, tlf.: 40 10 35 67, e-mail: anders@madhjernen.dk
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.

Hvad betyder "Méthode ancienne"?

- Jeg ved, at ”Méthode traditionel” betyder, at en mousserende vin er lavet nøjagtig ligesom i Champagne, men for nylig fik jeg en rødvin, hvor der stod ”Méthode ancienne” - hvad betyder det så? Spørger Jannick Sørensen.
Det er fransk for ”gammel metode” og henviste oprindelig kun til vinfremstillingsteknikker, som blev brugt i Bourgogne i gamle dage - endog flere hundrede år tilbage i tiden. Nu ses betegnelsen på vine fra andre steder i Frankrig og uden for landets grænser - blandt andet på nogle californiske vine.
Flasker med et ”Méthode ancienne” på etiketten er typisk vine, hvor mange processer under fremstillingen foregår via håndkraft, hvor vinen gæres på fad i stedet for store tanke, og hvor den ikke bliver filtreret før tapning på flaske. Altså vin med det gode gamle håndværk i højsædet.
Der knytter sig dog ingen officielle regler til anvendelsen af betegnelsen.


Ugens vinøse billede

Vi efterlyste læserbilleder og har modtaget rigtig mange fine billeder i de forgangne uger - tusind tak for dem alle!
Et af dem er dette, som vi jo burde have bragt i påsken, men nu gør vi det så en anelse forsinket.
Det flotte ægformede fad er blevet foreviget af Jan Bjergskov Larsen fra vinimportfirmaet Vinotto. Det befinder sig i fadkælderen hos Château La France de Roques i Puisseguin-Saint-Émillion.
Diverse forsøg tyder på, at vinens smag påvirkes i gunstig retning, når den opholder sig i ægformede fade. Det fik det berømte franske bødkerfirma Taransaud til at fremstille verdens første ægformede egetræsfad, der kan rumme 2000 liter vin.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469.494Billede 495-540
Billede 521-546
Billede 622-648
Billede 547-568Billede 569-594Billede 595-621


628 Druesaft og -skind blandes via håndkraft under gæringen hos den sydafrikanske vingård Kanonkoop (foto © Kanonkoop).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 18 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjernestjerne

Neu&Ice Cava Cuvée Especial Semi-Seco, Spanien, lav alkohol (11,5%)

129,95 kr., pris ved 6 flasker: 119 kr., AndrupVin.dk

I uge 12 smagte vi hvidvinsudgaven af denne cava, og ligesom denne er rosé-udgaven beregnet til at drikke over et par isklumper. Og gør man det, får man en liflig, frisk og elegant cava med en fin smag af friske jordbær, ribs og rabarber - og den fine livlige mousse holder trods isklumperne. Man kan selvfølgelig også vælge at drikke vinen uden is - her smager den bestemt også godt men har mere af den fine sødme, som følger med en Semi-Seco (halvsød). Det er jo genialt - en dejlig cava med to smagsprofiler! Vinen vil være et klart hit sommeren lang som apéritif eller til lette fiskeretter.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Novas Gran Reserva, Emiliana, Sauvignon Blanc, Valle de San Antonio DO, Chile, 2020, lav alkohol (13%)

99,95 kr., på tilbud fra 15. til 21. april: 49,80 kr. ved 6 flasker, Irma

Man er ikke i tvivl om, at det er Sauvignon Blanc-druen, der har lagt most og krop til denne glimrende økologiske hvidvin. Den har den karakteristiske duft og smag af kærlighedsfrugt, som man møder i de fleste af vinene på druen fra New Zealand. Men i denne vin finder man også noter af lime og friske syrlige æbler. Eftersmagen er lang og liflig og ender med strejf af moden citron. Drik vinen til fyldige fisk- og skaldyrsretter. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Gotas de Mar, Albariño, Rías Baixas DO, Spanien, 2019, lav alkohol (12%)

104,95 kr., pris på tilbud fra 15. til 21. april: 74,50 kr. ved 2 flasker, Irma

Rías Baixas ligger i det nordvestlige hjørne af Spanien. Her er grønt og mildt, og så fremstilles der nogle absolut delikate hvidvine på druen Albariño - som denne med en kompleks og aromatisk smag af melon og modne grønne druer. Vinen er tør men knaser ikke, den er fuld af frugt i den lange eftersmag og har en fin lille syre til slut. En perfekt vin til skaldyr og fisk. Flasken har i øvrigt en flot blå farve.

stjernestjernestjernestjerne

Esprit Barville, Brotte , Côtes du Rhône AOC, Frankrig, 2019, middel alkohol (13,5%)

110 kr., pris på tilbud indtil 30. maj: 80 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne

Côtes du Rhône er måske bedst kendt for sine rødvine, men der fremstilles faktisk også hvidvin - og stadig mere af den. Her er en af dem, og den er udmærket med noter af gule stenfrugter og med fine krydderier i den lange eftersmag.

stjernestjernestjernestjerne

Pfaffl Grüner Veltliner, Pfaffl, Grüner Veltliner, Niederösterreich, Østrig, 2020, lav alkohol (12,5%)

120 kr., pris på tilbud indtil 30. maj: 85 kr. ved 3 flasker, Skjold Burne

Denne hvidvin har Grüner Veltliner-druens fine krydrede duft og smag. Det er en frisk vin med god frugt og fylde og en behagelig tørhed i eftersmagen. Flasken har skruelåg.

Rosévin

stjernestjernestjernestjerne

Rosé du Cengle, Méditerranée IGP, Frankrig, 2019, lav alkohol (12,5%)

60 kr., pris ved 6 flasker, Vinmonopolet

En rosé med en delikat lys farve og en god frisk duft og smag med modne ribs som den dominerende note. Til prisen en udmærket og uhøjtidelig all round sommervin. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Hasen Rosé, Pfaffl, Niederösterreich, Østrig, 2020, lav alkohol (12,5%)

120 kr., på tilbud indtil 30. maj: 85 kr. ved 3 flasker, Skjold Burne

Det er en af de bedste rosévine, vi har smagt i nyere tid. Den har en overraskende og dejlig aromatisk duft af bihonning. Smagen er blød og fyldig, frisk og tilpas tør og med fine noter af røde bær og mandler i den meget lange eftersmag. Det er en vin i perfekt balance. At vinen også har en ualmindelig flot rosa farve øger jo kun fornøjelsen. Nyd den afkølet, som den er eller til en ekstra god madsalat - det fortjener den. Flasken har skruelåg.

Rødvin

stjernestjernestjerne

Rafale, Syrah, Languedoc, Frankrig, 2018, lav alkohol (13%)

45 kr., Køge Vinhandel

En lidt smal rødvin med en krydret duft og en smag med peber-noter og et lille bittert bid til slut. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Adobe Carmenère Reserva, Emiliana, Carmenère, Valle de Colchagua, Chile, 2020, middel alkohol (13,5%)

59,95 kr., pris på tilbud fra 16. til 22. april: 40 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

En hel høst af modne sommerbær præger duften af denne fortræffelige økologiske rødvin. Smagen er rig på frugt, har tilpas sødme og syre samt fine krydderier, der slutter med strejf af anis. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjerneØ

Domaine Soleyrade, Côtes du Rhône, Frankrig, 2019, middel alkohol (14%)

79,95 kr., SPS Wine

En enkel økologisk Rhônevin på Grenache og Syrah. Den har en ok frugtsmag men mangler lidt karakter og rygrad - eftersmagen slutter brat.

stjernestjernestjernestjerne

Lornano, Fattoria Lornano, Rosso Toscano IGT, Italien, 2018, middel alkohol (13,5%)

89 kr., Wineshop

En imødekommende og uhøjtidelig rødvin med en saftig smag med god frugt, noter af kirsebær og afrundede tanniner. En rigtig god all round vin til mad.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Bread and Butter, Cabernet Sauvignon, Napa Valley, Californien, 2018, middel alkohol (13,5%)

99 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini

Superlækker rødvin. Den har en kraftig, men blød frugtsmag, milde tanniner, smag af sommerbær og en god balance. Fra fadlagringen er der noter af ristet eg og vanilje.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Ca' Grande, Umberto Cesari, Rubicone IGT, Italien, 2019, lav alkohol (13%)

129 kr., pris på tilbud: 64 kr., Kjær & Sommerfeldt

Denne ualmindeligt dejlige rødvin er lavet på Sangiovese og Cabernet Sauvignon. Den har en fin bærduft og en meget lækker frugtsmag med sødme, varme krydrede noter og strejf af vanille og chokolade. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Fabioperrone, Fabio Perrone, Barbera d'Asti Superiore, Italien, 2017, høj alkohol (15%)

139 kr., Sprit & Co.

En kraftig vin på Barbera-druen til kraftig mad. Dejlig sødme og blødhed med en fin og frugtig karakter. Duften er fin med præg af røde bær og vanilje og et hint af kaffe. Bløde tanniner og en god syre, som dog ikke er for markant.

stjernestjernestjerne

The Gaffer, Mr. Riggs Wine Company, Shiraz, McLaren Vale, Australien, 2018, høj alkohol (14,5%)

149 kr., pris ved 6 flasker: 126,65 kr., YouAndWine

En rødvin, der ikke rigtig hænger sammen. Duften er svær at fange, mens smagen er intens og med en alt for dominerende note af ren lakrids, der dækker over de andre smagselementer, der måtte være. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

District 7, Pinot Noir, Californien, USA, 2018, middel alkohol (13,5%)

149,95 kr., Pris på tilbud fra 14. til 27. april: 66,50 kr. ved 6 flasker i udvalgte SuperBrugsen-forretninger, SuperBrugsen

Pinot Noir-druen kan godt være stolt af at have lagt most til denne rødvin. Duften er meget aromatisk, fuld af frugt og med strejf af korender, mens smagen er tør men samtidig fuld af søde bærnoter og med en lang og blød eftersmag, der nægter at slutte. En Pinot Noir i top - og et kup til prisen ved 6 flasker. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Orca Vieilles Vignes, Ventoux AOC, Frankrig, 2018, høj alkohol (15%)

En spændende rødvin, der kun fremstilles i særligt gode høstår. Den har en dejlig duft af modne brombær, blå blommer og læder. Smagen er kompleks og krydret med noter af aromatisk peber og bitter chokolade. Orca betyder "lille amfora" og hentyder til, at vinmarkerne i Ventoux blev plantet af romerne - som netop opbevarede vin i sådanne lerkrukker.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Alaya Tierra, Bodegas Atalaya , Garnacha Tintonera, Almansa, Spanien, 2018, høj alkohol (15,5%)

249,95 kr., pris ved 6 flasker: 225 kr., AndrupVin.dk

Her sker virkelig noget! En fantastisk rødvin fremstillet af Garnacha-druer, der er dyrket i de kølige højder i Almansa og kommer fra gamle vinstokke. Disse vinstokke leverer kun få druer, der til gengæld har en meget koncentreret aroma - hvilket kommer til udtryk i vinen. Der er syltede kirsebær og vanille i duften efter femten måneder på fransk og amerikansk eg. Smagen er en ren krydderurtehave og med nelliker som den absolut dominerende note. Men der er også moden frugt, som kommer til udtryk på bedste vis i den meget lange eftersmag. En vin, der vil egne sig til en godt krydret luksus-bøf eller blå oste. Men den kan også nydes, som den er - som ren kult. Ingen spirtkant trods de høje procenter.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen