Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 23, 2021



Et hvidt fleece-tæppe bølger hen over vinstokkene hos Domaine Ogereau.

Fleecetæpper til vinstokkene

Når kulden bider, luner det med en god fleecejakke. Måske er det denne kendsgerning, der ligger til grund for et særligt forsøg hos to vinproducenter i appellationen Anjou i Loire. Forsøget udføres af det lokale vinråd i samarbejde med den franske appellationsmyndighed INAO (Institut National des Appellations d’Origine).

Gang på gang har hård forårsfrost gjort katastrofale indhug i den franske druehøst, og forsøget går ud på at gøre vinstokkene i stand til at kunne klare frosten ved at pakke dem mere eller mindre ind i fleece.
Hos den ene vinproducent, Domaine Ogereau, har man overdækket 0,40 hektar vinstokke midt i en vinmark med brede baner af fleece, der ligger som et lunende tæppe over planterne. Og hos den anden producent, Domaine du Fief Noir, er 0,50 hektar blevet pakket ind række for række og tæt ned omkring de enkelte rækker.

Resultater efter forårsfrost


Forsøget startede i 2020, men her var foråret for mildt til, at man kunne registrere nogen effekt. Men i år, hvor der var hård frost adskillige nætter i løbet af en og samme måned, var der for alvor resultater at spore.
Hos Domaine Ogereau blev 10% af de nye knopper på de vinstokke, der befandt sig under fleecen, beskadiget. Når det gjaldt kontrol-vinstokkene - de rækker af vinstokke, der ikke var overdækkede, og som stødte op til forsøgsområdet - så var hele 90% af knopperne blevet beskadiget af den hårde frost.

En grøn ø i et månelandskab


Hos Domaine du Fief Noir, hvor vinstokkene var direkte pakket ind i fleecen, forårsagede frosten ingen skader overhovedet. Som ejeren af vinhuset udtrykte det til Vitisphere, så var marken forvandlet til et månelandskab bortset fra en frodig grøn ø bestående af de vinstokke, der havde været beskyttet af fleecen.
Fleece, der er et syntetisk materiale, evner ikke kun at holde kulden effektivt ude men er også et utroligt let materiale og derfor velegnet til formålet.
Man er dog i gang med lignende ”indpaknings-forsøg” med andre tekstiler i flere andre vindistrikter rundt om i Frankrig. Igen foregår det i et samarbejde mellem de lokale vinråd og INAO.


En nyplantet vinmark hos Långmyra Vineri på Gotland.

Sverige vil frem som vinland

Mens Danmark har omkring 90 professionelle vingårde, har Sverige cirka 20. Det er ikke mange, men de svenske vinproducenter spår selv, at deres hjemland går en fremtid i møde som et langt større vinland.
Derfor har producenterne nu grundlagt en ny brancheforening, Sveriges Branschorganisation för Oenologi & Vitikultur (SBOV), der har til formål at promovere svensk vin og sørge for, at vinmarksarealet vokser i de kommende år. I spidsen for foreningen står grundlæggeren af Långmyra Vineri på Gotland, Emma Serner.

Yderligere 10.000 hektar


I dag breder vinstokkene i Sverige sig over cirka 100 hektar, men ifølge foreningen findes der yderligere 10.000 hektar jord, som er velegnet til vindyrkning. Og den findes fortrinsvis i de områder, der ligger ud mod de svenske kyster - hvilket vil sige i Skåne, Halland, Blekinge, Öland, Gotland, Vänern og Vättern.
Der er lang vej igen, før der kan dyrkes internationale druesorter på svensk jord - de druer, som de svenske producenter bør satse på i fremtiden, er ifølge online-mediet Livets Goda de tysk udviklede PIWI-sorter. Det er hybrid-sorter, hvor PIWI står for ”Pilz ” (svamp) og ”widerstandsfähig” (modstandsdygtig) - altså druer, der er resistente over for svampeangreb. Disse druer anvendes også i stigende grad i de danske vinmarker.


Supersmagere og Covid-19

En ny undersøgelse tyder på, at der er en forbindelse mellem supersmagere og evnen til at modstå Corona-virus.
Men lad os først lige opfriske det om de forskellige typer smagere: Supersmagere, medium-smagere og ikke-smagere. Sidstnævnte vil typisk sige: "Det er hip som hap, hvilken vin, du kommer i mit glasset - jeg kan alligevel ikke smage forskel."
Der findes fem forskellige slags smage: sødt, salt, surt, bittert og umami. Supersmagere opfatter alle smage mere intenst end medium-smagerne (dem der er flest af) og ikke-smagerne. Den største forskel mellem smagerne gælder bitterstofferne.
Det viste en undersøgelse fra 2007 fra Yale University. Her uddelte man til en større mængde deltagere små lapper af trækpapir, der var vædet med en opløsning af stoffet propylthiouracis. Og resultatet var ganske interessant. 25% kunne overhovedet ikke smage stoffet, 50% fandt, at papiret smagte bittert, mens de sidste 25% (supersmagerne) fandt, at det smagte overordentligt bittert.

Højeste antal indlæggelser hos ikke-smagerne


I den nye undersøgelse, der er udført af forskere ved blandt andet Baton Rouge General Medical Center i Los Angeles, fulgte man sidste år 1935 amerikanere, der via deres job var særligt udsatte for Covid-19. Forskerne målte deres evne til at smage bitterstoffer og bestemte ud fra det, om deltagerne var supersmagere, medium-smagere eller ikke-smagere.
Dernæst fulgte man dem nøje gennem hele 2020 og registrerede, om de fik Covid-19 eller ej, og hvor hårdt de blev angrebet af sygdommen.
Undersøgelsen viste, at der blandt supersmagerne var langt færre, der blev testet positive end i grupperne af såvel medium-smagere som ikke-smagere.
I gruppen af ikke-smagere var der det højeste antal deltagere med positive tests, og det var blandt dem, der var den største risiko for at udvikle svære symptomer med indlæggelse til følge. Ingen af de supersmagere, som udviklede Covid-19, blev indlagt.

Et stof hæmmer udviklingen af virusset


Man kan undre sig over, at forskerne overhovedet satte sig for at undersøge forbindelsen mellem smagetyper og Covid-19. Årsagen er ifølge Wine-Searcher, at tidligere undersøgelser har vist, at en høj koncentration af smagsreceptorer - de molekyler, der sidder på smagscellernes overflade, og som kan genkende de fem smage - har forbindelse til en lavere risiko for at få en bakterieinfektion. Og en sådan høj koncentration af smagsreceptorer har netop supersmagerne.
I forbindelse med Covid-19 viste det sig, at især nogle bestemte receptorer med navnet TAS2R38, som opfanger bitterstoffer - og som er særligt udviklede hos supersmagerne - kan hæmme udviklingen af virussen.
Når en supersmager får fx en Pinot Blanc, broccoli, kaffe eller andre fødevarer med en lidt bitter tone, aktiveres disse receptorer, hvorved de begynder at producere stoffet nitrogenoxid. Og det er dette stof, som bremser et protein, der forårsager Covid-19.
Nu skal man jo - ifølge forskerne - ikke tro, at man er immun over for virussen, fordi man er en supersmager. Men til gengæld maner forskerne til forsigtighed i denne tid, hvis man hører til dem, der ikke kan smage så mange forskellige nuancer i såvel vin som mad.
Det er alt sammen meget interessant - og lidt indviklet - og hvis man vil læse undersøgelsen i dens helhed, kan man klikke her.


Arbejdet med Bordeauxs ældste vinstok foregår i højderne. Foto: Domaine de la Solitude.

Bordeauxs ældste vinstok

Hvis man er på jagt efter Bordeauxs ældste vinstok, skal man ikke til vinmarkerne hos distriktets fornemme vinslotte men derimod til Place de la Victoire midt i Bordeaux by.

Vinstokken vokser i espalier op ad en husmur på den store plads midt imellem en café og en MacDonald’s restaurant. Her blev den plantet engang i 1700-tallet af familien Duverger, og det er stadig et familiemedlem, der til daglig passer den gamle vinstok.
Der blev oprindelig plantet seks vinstokke på pladsen - fire med rødvinsdruer og to med hvidvinsdruer. Men det er altså kun denne ene, der har overlevet, og dens druer er af den sjældne sort Txakili Noir, som menes at stamme fra Baskerlandet.

Kun 40 flasker årligt


Hvert år bliver der høstet druer til i alt 40 flasker vin. Og samtlige flasker tilhører Bordeaux by og nydes ved officielle lejligheder på byens rådhus.
Når druerne skal høstes senere i år, vil byens borgere traditionen tro stimle sammen omkring vinstokken for at følge med i arbejdet, der foregår i flere meters højde over gadeniveau.
Man kan læse mere (på fransk) om vinstokken og se flere billeder ved at klikke her.


Et grønt tæppe af vinmarker i Rioja Alavesa. Foto: Wikipedia/G. Villar.

Vrede over udbryder-gruppe i Rioja

Det berømte spanske Rioja-distrikt er inddelt i tre underdistrikter: Rioja Alta, Rioja Oriental og Rioja Alavesa - hvoraf sidstnævnte er det mindste af dem.

Netop Rioja Alavesa er i øjeblikket genstand for ophedede diskussioner. En gruppe af distriktets vinproducenter ønsker nemlig at skabe deres egen appellation - eller DO (Denominación de Origen), som det hedder på spansk - med navnet Viñedos de Álava. Og nu har denne udbryder-gruppe indsendt en officiel ansøgning til EU om oprettelsen af den nye DO.
Det har vakt vrede hos Consejo Regulador Denominación Origen Calificada Rioja - det vinråd, som er Rioja-distriktets øverste vinøse myndighed.

Vil om nødvendigt gå rettens vej


Ifølge The Drinks Business har vinrådets præsident, José Luis Lapuente udtalt, at man om nødvendig vil gå rettens vej for at stoppe etableringen af den nye appellation.
Hvis appellationen Viñedos de Álava bliver en realitet, vil dens producenter ikke længere være en del af den store Rioja-appellation - og vil derfor heller ikke længere være medlemmer af vinrådet.
Men årsagen til ønsket om en egen appellation er netop også utilfredshed med Riojas vinråd, der ifølge udbryder-gruppen ikke har holdt, hvad det lovede tilbage i 2016. Dengang fik vinrådet bremset et lignende ønske om en egen appellation fra de selv samme producenter ved at love drastiske reformer og ændringer, som skulle tilgodese de små og mindre producenter i Rioja Alavesa. Siden da er der ifølge producenterne kun ført ganske få forbedringer ud i livet.

Stadig flere kvindelige vinsamlere

Folk, der samler på fine vine, er typisk velbeslåede mænd, der har rundet de 60 år. Det fremgår af en rapport, der er et resultat af en to år lang undersøgelse udført af analyseinstituttet Areni for Bordeaux-négocianten Mestrezat Grands Crus.
Undersøgelsen stiller skarpt på fremtidens samler af fine vine, og dens resultater skal hjælpe de handlende af den slags vine med at tilpasse sig den fremtidige samlers ønsker.
At den typiske vinsamler er en mand - og en mand, der er lidt oppe i årene - kan vist ikke overraske nogen. Googler man ordet vinslamler og tjekker under "billeder", popper der stort set også kun mænd med grånende tindinger op på skærmen.
Men ifølge undersøgelsen, der tog udgangspunkt i fire nøglemarkeder, Storbritannien, USA, Kina og Hong Kong, blæser der nye vinde. I de to førstnævnte lande er 30% af vinsamlerne i dag kvinder - og i Kina og Hong Kong udgør kvinderne hele 50%. Og endnu en bemærkelsesværdig oplysning er, at 38% af vinsamlerne - uanset køn - er under 35 år. Sådan forholdt det sig ikke for bare 15 år siden.

Krævende og trofaste samlere


Areni har også rådført sig med flere auktionshuse - heriblandt Sotheby’s, som kan bekræfte, at der er en stigning i antallet af både kvinder og yngre bydere på deres auktioner over fine vine.
Af rapporten fremgår det også, at vinsamlerne bliver stadig mere krævende, når det gælder service-niveauet i de forretninger, de handler med. Til gengæld er der også en stigende tendens til, at samlerne er yderst trofaste kunder, der handler de samme steder år efter år.
Rapporten indleder med et forsøg på en definition af begrebet fine vine. Det er vine, der solgt ex-cellar (direkte fra et vinslot til samleren) til priser fra 30 euro (cirka 225 kr.) og opefter - og vine, der kan gemmes, og som udvikler sig med årene. Man kan læse rapporten i sin helhed ved at klikke her.


William Pecks flaskehus blev opført i 1902 i Nevada - dengang, hvor der stadig var saloons, slagsmål og cowboys - og masser af øl på bordet.

Hus af 10.000 flasker

Vi har med jævne mellemrum nævnt huse og hytter bygget af tomme vin-, øl-, og spiritusflasker. Men hvem var den første, der fik idéen til den slags genbrug?

Det var højst sandsynligt amerikaneren William Peck, der opførte sit flaskehus i Tonopah, Nevada, i 1902.
Det blev skabt af 10.000 ølflasker, indsamlet i byens saloons. Ud af flaskerne blev der et etplanshus med fem værelser. Desværre blev Pecks flaskehus ødelagt i begyndelsen af 1980’erne.



Dijons nye Cité de la Gastronomie et du Vin vil dels bestå af super moderne nye bygninger, dels af det gamle hospital, som ligger bagved det moderne byggeri. Hospitalets kapel, som ses i midten til venstre, bliver der en stor udstilling om Bourgognes 1000 climats.

Fantastisk vin- og madcenter i Dijon

For fem år siden blev det store vincenter i Bordeaux by, Cité du Vin, indviet. Det kostede 81 millioner euro (cirka 600 mio. kr.) at opføre, og det breder sig over 30.000 kvadratmeter.
I december 2021 vil Dijon i Bourgogne (hvis alt går efter planen) kunne slå dørene op for sit store Cité de la Gastronomie et du Vin - som slår Cité du Vin med sine i alt 70.000 kvadratmeter og et budget på 200 mio. euro (cirka 1,5 milliarder kr.).
Men nu er det nye byggeprojekt heller ikke kun helliget vin men også gastronomi, og så er der virkelig tale om en ”cité”(by) med tilhørende 540 boliger, et firestjernet hotel med 125 værelser, cafeer, restauranter, en gastronomi-skole, en biograf med 13 sale osv.

Udstilling om de 1000 climats


Mad- og vincentret vil rumme et vinmuseum, vin- og madbutikker og konferencefaciliteter, og man regner med, at 350.000 gæster årligt vil besøge dette nye tempel for gastronomi.
I Dijons gamle tomme hospital, der bliver integreret i det moderne byggeri, vil der være en permanent udstilling om Bourgognes mere end 1000 climats - små marker eller jordstykker med deres helt eget terroir. Disse climats kom med på Unescos verdensarvsliste i 2015.
Projektet har sin egen hjemmeside (på fransk) med mere info, flere billeder og adskillige YouTube-film.


Den franske Ambassadør i Danmark, Madame Caroline Ferrari, overrækker vinhandler Steen Engelbrecht den fornemme franske orden, "Ordre du Mérite Agricole".

Fransk orden til dansk vinimportør

En af Danmarks ældste aktive vinimportører, Steen Engelbrecht, der ejer vinfirmaet La Maison Sevino i Havreholm, modtog mandag den 31. maj den ærefulde franske orden, "Ordre du Mérite Agricole". Og det gjorde han for sin fremragende indsats inden for formidling - og promovering af fransk vin i Danmark.

76-årige Steen Engelbrecht kom for næsten 60 år siden i lære som volontør i den danske vinbranche og har gennem tiderne indtaget ledende stillinger i store vinfirmaer og bestyrelsesposter i vinorganisationerne VSOD og SOPEXA. I dag styrer han sine forretninger fra nogle idylliske bygninger i Havreholm Møllehus nær Hornbæk.



Pinot Noir druer under gæringsprocessen, hvor gæren optager sukkeret i mosten og udskiller alkohol og CO2. Foto: Wikipedia/Mark Smith.

I glemte at nævne...

I sidste uges gode spørgsmål spurgte en læser om, hvordan en Amarone kan opnå et alkoholindhold på 17%. Læseren havde hørt, at gæringen går i stå ved cirka 15%, når der ikke er mere gær og sukker i vinmosten.
Vi svarede, at man rigtig nok må regne med, at gærcellerne omkommer af druk, når man når så højt et alkoholindhold i den gærende druemost - men at det er muligt at fortsætte op til 18% alkohol, hvis der er sukker nok vinen.
Vores svar har fået flere læsere til tasterne - alle med samme input: at der jo findes gærtyper, som ikke dør, når alkoholen kommer op på den anden side af 15%.

Alkoholtolerante gærtyper


Det er helt korrekt, og det burde vi selvfølgelig have nævnt. Der findes gærtyper, som er så alkoholtolerante, at vinen kan opnå et alkoholindhold på 18%. Man kan få et indtryk af, hvordan en række forskellige gærtyper har en alkoholtolerance på mellem 11 og 18% ved at klikke her.
Hos det dansk baserede fødevareingrediens-firma Chr. Hansen Holding har man også udviklet en gærtype til vinfremstilling, der har en alkoholtolerance på op til 16%.
Den slags gærtyper er da også i stigende grad nødvendige set i lyset af klimaændringerne, stigende temperaturer og druer med et stadig højere sukkerindhold.
De 24 flasker Moutai leveres i deres oprindelige - og meget dekorative - trækasse. Foto: Sotheby's.

Unik samling Moutai under hammeren

Ligesom Skotland har sin whisky, har kineserne deres baijiu, som er blevet fremstillet i Kina lige siden 1600-tallet. Baijiu betyder ”hvid” på kinesisk og hentyder til, at spiritussen, der laves på korn, hvede eller græsarten sorghum, altid er lys og klar.

Det mest berømte - og det dyreste - baijiu-mærke er Moutai, som udelukkende fremstilles i byen af samme navn i provinsen Guizhou. Moutai blandes af op til 200 basis-spiritusser, før den tappes på flaske, og prisen for en ny flaske af spiritussen ligger på den anden side af 1000 kr.
Moutai har sine helt egne samlere, og nu har de en sjælden chance for at erhverve hele 24 flasker Kweichow Moutai ”Sunflower” årgang 1974.

Dyreste parti nogensinde


Partiet med de mange flasker er med på en online auktion hos Sotheby’s, og det er første gang, auktionshusets britiske afdeling sætter Moutai-flasker under hammeren - og det er det højst vurderede parti af den kinesiske spiritus hos Sotheby’s nogensinde.
Partiet er vurderet til mellem 200.000 og 450.000 pund (cirka 1,7 og 3,9 millioner kr.). Auktionen åbnede d. 2. juni, og kun 3 dage senere var flaskerne budt op til 170.000 pund (cirka 1,5 mio. kr.) - og der er endnu 13 dage at løbe på. Så det tegner jo rigtig godt for den anonyme sælger.
Man kan byde med - eller bare følge budene - ved at klikke her.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.


Peter Thomsen.

VinAvisens Blå Bog

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

Peter Thomsen (f. 1965) kommer oprindelig fra Aarhus, men har boet mange år i udlandet - i Italien, Frankrig, Schweiz og Sverige - hvor han har arbejdet som CFO (økonomidirektør) i forskellige internationale virksomheder.
Hans interesse for vin stammer fra et ophold i Italien i 1990’erne, hvor han lærte rigtig meget om både vin og mad, og da han på et tidspunkt besluttede sig for at købe sin egen lille plet på det italienske landkort, var det et ”must”, at der fulgte en vinmark med i købet.
I 2007 fandt Peter Thomsen vingården, Ca’Barun, og den tilhørende mark i Santo Stefano Belbo i Langhe-området i Piemonte. Den ældste del af gården er mere end 200 år gammel, og første projekt var en modernisering af gårdens indre. I 2014 opførte han en underjordisk vinkælder, som kan anvendes til både vinproduktion og opbevaring af vin samt til afholdelse af vinsmagninger for større grupper.
Gårdens vinmark er på cirka 1 hektar, og her dyrker Peter Thomsen druerne Freisa og Pinot Nero og har i 2021 også plantet Nebbiolo. Druerne forvandles til rødvine med appellationen Langhe DOC samt til en Vermouth di Torino Rosso på Freisa. Hans store passion er at arbejde med de mindre kendte druer fra Piemonte - at være tro mod fortiden men også være orienteret mod fremtiden og således have en bæredygtig produktion med et minimalt forbrug af kemikalier i såvel markerne som i vineriet.
Ud over vin på druer fra sin egen mark har Peter Thomsen gennem sit netværk i området etableret et samarbejde med mindre producenter, hvilket gør ham i stand til også at kunne levere Barolo, Barbaresco, Roero Arneis og Metodo Classico under mærket Ca’Barun. Alt i alt fremstiller vingården cirka 8000 flasker vin årligt.
Sammen med sin italienske kæreste, Benedetta, ejer Peter Thomsen også et lille hotel, Al Palazzo Rosso, og en lille butik, il Negozzietto, i Neive, 10 km fra vingården. Også på selve gården er der mulighed for at overnatte i egen lejlighed.
Nu til sommer slår han og Benedetta dørene op for en lille vinbar, La Cantinetta di Barun, i hotellet, hvor der vil være udskænkning og salg af både egne vine og vine fra andre mindre producenter, der laver vin med passion og kan byde på en god historie.
Al Palazzo Rosso, som hotellet hedder, får rigtig mange gæster i årets løb - blandt andet fra Danmark - og de bliver taget imod med glæde og inviteret til vinsmagning på gården.
Peter Thomsen rejser også med jævne mellemrum den anden vej - til sit fødeland - for at afholde vinsmagninger og besøge de vinfirmaer, der importerer hans flasker til Danmark.
Adresse: Ca’Barun, Azienda Agricola Peter Thomsen, Strada Siondini 8, 12058 Santo Stefano Belbo, Italien, tlf.: (+45) 53 88 48 52, e-mail: peter@ca-barun.com, www.ca-barun.com.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.

Er der tanniner i hvidvin?

Magnus A. Hansen har ofte hørt om tanniner i rødvin. Men hvad med hvidvin? Spørger han.
Tanninerne findes både i blå og grønne druer, og de befinder sig i deres skind og kerner. Når man fremstiller rødvin, lader man den nypressede druemost trække aromastoffer og tanniner ud af skindene og kernerne, hvor man under fremstillingen af hvidvin, fjerner dem med det samme, når druerne er presset.
Tanninerne i en vin kan også stamme fra modning i egetræsfade - og her er det også for det meste rødvine, der undergår en sådan fadmodning. Dog findes der også en del fadmodnede hvidvin, men da de tanniner, som egetræet tilfører vinen, er langt mindre dominerende, overdøver de som regel ikke de finere smagsnuancer i hvidvinen.


Ugens vinøse billede

Peter Thomsen har sendt os dette billede af sin charmerende vingård i Langhe-området i Piemonte.
Ca’Barun hedder gården, hvis ældste del er mere end 200 år gammel, og til den hører en 1 hektar stor vinmark.
Man kan læse mere om Peter Thomsen i denne uges Blå Bog ovenfor.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469.494Billede 495-540
Billede 521-546
Billede 622-648
Billede 547-568Billede 569-594Billede 595-621


636 Vinhuset Cantina del Bruciato rejser sig som en gigantisk klippeformation midt i det toskanske vinlandskab (foto © asv3).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 22 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Hvidvin

stjernestjernestjerne

Solo i Cayetana, Cayetana, Ribera del Guadiana DO, Spanien, 2020, lav alkohol (13%)

En hvidvin, der dufter fint af papaya og har en enkel og blid smag med en anelse frugtsødme. Det er en lille vin - men til 49 kr. er den ok som en all round sommervin.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Marzaiolo, Riofavara, Terre Siciliane IGP, Italien, 2020, lav alkohol (12,5%)

99,95 kr., SPS Wine

En hvidvin med en delikat og sart citrusduft. Smagen virker umiddelbart spinkel - men efter et øjeblik i munden udvikler den sig med fylde og liflige noter af ren citron og strejf af ingefær i den lange eftersmag. En helt igennem dejlig og overraskende vin, der i øvrigt er økologisk certificeret, fremstillet som naturvin og veganer-venlig. Den vil være fortræffelig til kammuslinger, blåmuslinger eller østers - eller bare som den er.

stjernestjernestjernestjernestjerne

La Báscula Atlantic Way, Albariño, Rías Baixas DOC, Spanien, 2019, lav alkohol (13%)

129 kr., Wineshop

En dejlig hvidvin fra Nordspaniens grønne hjørne, Galicien. Vinen dufter af modne citrusfrugter med strejf af nektariner. Også i smagen, der har god fylde og en behagelig cremethed, er der igen modne nektariner og strejf af mango. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Pierre Prieur & Fils, Domaine de Saint-Pierre, Sancerre AOC, Frankrig, 2020, middel alkohol (14%)

135 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

En udmærket hvidvin med duft af aromatiske æbler og med en fyldig smag af modne grønne druer som den dominerende note. I eftersmagen er der et lille alkoholbid. Til gengæld har man her en hvidvin, som vil egne sig til lette kødretter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Millebuis, Chardonnay, Côtes Chalonnaise AOC, Frankrig, 2018, lav alkohol (13%)

189 kr., på tilbud til 129 kr., Juul's Vin og Spiritus

En hvidvin, der dufter af Chardonnay - af gule mirabeller og moden frugt. Smagen er fyldig, rund og samtidig frisk med komplekse frugtnoter og en lang og liflig eftersmag med en perfekt balance mellem frugtsødme og syre.

Rosévin

stjernestjernestjernestjerne

Vignobles Paul Mas, Syrah, Languedoc DOC, Frankrig, 2020, lav alkohol (12,5%)

65 kr., Amka

En rosévin med en fin sart rosa farve og duft af friske jordbær. I smagen er der lyse kirsebær og mirabeller og et lille bittert bid til slut. Det er en udmærket og let drikkelig vin - lige til et afkølet glas på terrassen eller til diverse kyllingeretter. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

The Rosé Attitude, Grenache, Tierra de Castilla IGP, Spanien, 2020, lav alkohol (12%)

69,95 kr., pris ved 6 flasker: 59 kr., AndrupVin.dk

Dette er en rigtig dejlig og mild rosé med duft af modne jordbær og en indtagende, læskende og let drikkelig smag med friske noter af sommerbær. Det er vinen til den store fest, og den er velegnet til såvel apéritif som til en bred palet af lette sommerretter. Et kup til prisen ved 6 flasker.

stjernestjernestjernestjerne

La Réserve Saint Dominique, Mediterranee IGP, Frankrig, 2020, middel alkohol (13,5%)

85 kr., pris ved 6 flasker: 69,95 kr., Jysk Vin

En ok tør rosévin med duft af rabarber og med en smag med god fylde og fine krydrede noter. Drik den til lette kødretter eller til det store kolde bord.

stjernestjernestjernestjernestjerne

La Campagne Rosé, Pinot Noir, Languedoc IGP, Frankrig, 2020, lav alkohol (13%)

99 kr., pris på tilbud: 59 kr., Kjær & Sommerfeldt

En meget lys næsten hvidvins-farvet rosévin. Men også en meget elegant vin med en sart duft af ribs og en liflig smag med rød grape som den mest markante note. Eftersmagen er lang og med god og frisk frugt. Drik vinen som apéritif eller til lyse fisk og skaldyr.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Cuvée du Souleou, Cellier de la Crau, Var IGP, Frankrig, lav alkohol (13%)

99 kr., pris på tilbud indtil 31. august: 59 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne Online

En lys rosévin på druerne Grenache, Cinsault og Syrah. Og det er en rigtig god triologi, der giver en fyldig vin med noter af ribs, hyben og mandler og en fin balance mellem tørhed og frugtsødme. Den femte stjerne skyldes tilbudsprisen ved 6 flasker.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Paradis Rosé, Domaine Preignes Le Vieux, Grenache, Languedoc IGP, Frankrig, 2020, lav alkohol (12,5%)

99,95 kr., pris ved 6 flasker: 79 kr., AndrupVin.dk

Druemosten har kun fået lov til at trække ganske lidt farve ud af Grenache-druerne, da den rosévin blev til. Men tonen er der - det er en rosé, hvor lys den end er. Også smagen er rosé med dens fylde og noter af friske røde bær. Det er en meget elegant vin, som er tør uden at knase, og hvis fylde holder sig ud i den lange eftersmag. Nyd vinen som apéritif eller til retter med blåmuslinger. Den er hver af de 99,95 kr. værd - så tilbuddet på 6 flasker er et absolut godt køb.

stjernestjernestjernestjerne

HandCraft Rosé, Zinfandel, Californien, USA, 2019, lav alkohol (10%)

119,95 kr., pris på tilbud indtil 30. juni: 59,50 kr. ved 2 flasker. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

En meget aromatisk rosévin med bærmost i duften og med en smag med god fylde, noter af modne hindbær og en hel del sødme, som nogle vil finde attraktivt, og andre vil synes er lige i overkanten. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

La Villaudière, Reverdy & Fils, Pinot Noir, Sancerre, Frankrig, 2019, middel alkohol (13,5%)

170 kr., pris på tilbud indtil 27. august: 150 kr., Skjold Burne

En elegant rosévin med en sart rosa farve og en fin duft af røde sommerbær. Smagen er helt i top - den er tør uden at knase og fuld af frisk bærmost, der udvikler sig med en liflig parfumeret aroma i den lange eftersmag. Nyd den, som den er, eller til en luksusret med alt godt fra havet.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Wildfoot Winemakers Selection, Wildfoot Winery, Puglia IGT, Italien, 2017, middel alkohol (14%)

49 kr., Gallovini

Man tror jo næsten, at denne rødvin er californisk - alene vinhusets navn, og så det faktum, at der står, at vinen er lavet på Zinfandel og ikke på Primitivo, som er det italienske navn for druen. Nå, det skal ikke ligge vinen til last, for det er en ualmindelig dejlig vin med duft af modne kirsebær og chokolade. Begge dele går igen i smagen - der dog også er fint krydret og har en perfekt balance mellem sødme og syre. Tanninerne er bløde og afrundede. 49 kr. er billigt for denne vin.

stjernestjernestjernestjerne

Pajar, Cottini, Veneto Rosso IGP, Italien, 2015, middel alkohol (13,5%)

69,95 kr., pris på tilbud indtil 16. juni: 50 kr., Fakta

En enkel her-kommer-jeg rødvin med al sydens charme og varme. Den dufter af aromatisk tobak og sort te og har en imødekommende frugtsmag, fine krydrede noter og tilpas syre til mad. En vin, mange vil kunne lide - og en vin, der er perfekt til sommerens kød-grillretter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Domaine Aires Hautes Tradition, Minervois AOC, Frankrig, 2019, høj alkohol (14,5%)

75 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

Denne rødvin stammer fra appellationen Minervois i Languedoc-Roussillon, og det er en lækker og dejligt krydret vin med fennikel i duften og med en hel kurv af krydderurter i smagen. Eftersmagen varer ved uendligt længe og udvikler sig i munden med rosmarin og en fin frugtsødme til slut.

stjernestjernestjernestjerne

Couveys Les Petits Greniers, Pinot Noir, Languedoc, Frankrig, 2019, lav alkohol (13%)

109,95 kr., pris ved 6 flasker: 79,95 kr., Supervin

En udmærket og fyldig rødvin med duft og smag af syltede blå blommer og med en fin syre til slut i den lange eftersmag. Med sin kraft og fylde er vinen ikke typisk for druen Pinot Noir.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Passo dopo Passo, Cantine San Marco, Primitivo, Puglia IGT, Italien, 2020, høj alkohol (14,5%)

119 kr., pris på tilbud: 89 kr., Propperiet

En lækker og meget harmonisk rødvin, hvor den dominerende note i både duft og smag er syltede kirsebær. Det er en varm, fyldig og koncentreret vin, der holder længe i munden, og som vil være en perfekt ledsager til tørre italienske oste.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Spier Giant Oak, Spier, Coastal region, Sydafrika, 2017, middel alkohol (14%)

159,95 kr., pris på tilbud fra 10. til 16. juni: 99 kr., Irma

Man skal ikke tro, at navnet på denne økologiske rødvin, "Giant Oak" (kæmpe eg), har noget at gøre med, at vinen er modnet i store egetræsfade. Nej, vinen er opkaldt efter det ældste - og meget store - egetræ hos vingården Spier. Det kan ligesom vingården dateres tilbage til 1600-tallet. Og nu til vinen, som dufter af modne solbær, blå blommer og violer og har en dejlig smag med lige dele frisk bærmost og krydrede noter. Eftersmagen er lang og ender med et tilpas tanninbid, der giver modspil til den bløde frugt. Tilbudsprisen er yderst attraktiv.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Luciano Arduini, Valpolicella Ripasso DOC, Italien, 2018, høj alkohol (14,5%)

179 kr., på tilbud KUN d. 9. juni: 89 kr., Skjold Burne Online

En helt igennem dejlig og kompleks rødvin med duft af modne mørke kirsebær og violer og med en varm, imødekommende og fint krydret smag med moden frugt og en fin rosin-sødme til slut. En klassisk Ripasso, som ender med afrundede tanniner. Tilbudsprisen på 89 kr. er et kup for en vin af denne kaliber. Men tilbuddet gælder kun en enkelt dag, så man skal nok skynde sig...

stjernestjernestjernestjernestjerne

Kings of Prohibition Red Blend Al Capone, Calabria Family Wines, Barossa Valley, Australien, 2019, middel alkohol (14%)

179,95 kr., pris på tilbud fra 11. til 17. juni: 79 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

Denne rødvin, der er opkaldt efter en af USA's berømte og berygtede mafiabosser, Al Capone - er ualmindelig lækker. Den er modnet på brugte whiskyfade, og har faktisk et touch af whisky og eg i duften - men også af modne mørke kirsebær. Smagen er fuld af sommerbær - især brombær og solbær - og i den lange eftersmag er der en fin syre, som giver perfekt modspil til frugtsødmen. Jo, den ville Al Capone garanteret have nydt et glas mere af. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Eklektós, Cortemedicea, Toscana IGT, Italien, 2016, høj alkohol (14,5%)

199 kr., pris på tilbud indtil 31. august: 119 kr., Skjold Burne Online

Her finder vi superlativerne frem, for dette er en ualmindelig dejlig rødvin i top-balance, med en forførende duft af modne brombær og en kompleks, fint krydret og tæt frugtsmag med en tilpas sødme til slut. Selv normalprisen er attraktiv. Eneste anke er, at flasken er til den meget tunge side - men det lever man med, når nu indholdet er så fortræffeligt.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen