Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 32, 2021



Foto: Unsplash/Kevin Kelly.

Myter og facts om rosé

I uge 29 nævnte vi, at nye tal fra Coop Analyse viser, hvordan salget af rosévin er steget markant herhjemme i de senere år. Og det er især her og nu i sommervarmen, at den lyserøde vin skænkes i glassene.

Men selv om vinen er nok så populær, er der alligevel en hel del, der rynker på næsen ad rosé. Det er ikke rigtig vin, siger de, ligesom man ind imellem hører (især mænd), at det er lidt af en "tøse-drik" på grund af farven.
Vi vil vove at påstå, at folk, der har en aversion mod rosé, hænger fast i gamle myter og fordomme. Lad os se på dem én ad gangen:


    ...........
    Myte
    Rosévin kan ikke konkurrere med rødvin og hvidvin, når det gælder karakter og kompleksitet.
    ...........
...........
Nej!
Sådan var det måske nok engang, men i dag fremstilles der mange spændende, aromatiske og karakterfulde rosévine - og stadig flere af dem i takt med, at vinens popularitet er steget.
...........
    ...........
    Myte
    Rosévin er bare en terrassevin, som man køler godt ned og nyder i sommervarmen. Resten af året kan man ikke drikke rosé.
    ...........
...........
Nej!
Producenterne stræber i langt højere grad end tidligere efter at lave rosé, der passer godt sammen med mad. Prøv fx rosé til en frokost, til orientalsk mad eller en lettere kød- eller fiskeret.
...........
    ...........
    Myte
    Rosévin er bare noget billig vin, som man laver ved at blande rødvin og hvidvin.
    ...........
...........
Nej!
Rosé laves af blå druer, idet man kun lader drueskindet, hvori farvestoffet sidder, gære med i et begrænset tidsrum. Faktisk kan vinen betragtes som en slags rødvin, men med en lettere krop. Det er en vin, der er sig selv, og som ikke minder om hverken hvidvin eller rødvin. Kun rosé champagne laves som en blanding af rødvin og hvidvin. Og billig er rosé bestemt ikke altid. Gennem de sidste cirka femten år er der fremstillet mange premium-roséer til pænt høje priser. Verdens dyreste rosévin er Garrus fra Château d'Esclans i Provence, der herhjemme løber op i 1000 kr. flasken.
...........
    ...........
    Myte
    Det er nemmere at lave rosé end andre vine.
    ...........
...........
Nej!
Faktisk er det ret kompliceret at lave god rosé. Der er mange ting at tage hensyn til, og man skal være meget opmærksom på tidspunktet, hvor de blå drueskaller skal fjernes fra den gærende most for at opnå den rette farve og aroma. En hel del rosé fremstilles i øvrigt ved den metode, som franskmændene kalder saigné (udblødning), og som bruges i forbindelse med fremstillingen af rødvin. Tidligt under gæringen tapper man et parti rosévin fra tanken, så resten af mosten i tanken får endnu større skindkontakt. Det giver en fyldigere og mere koncentreret rødvin. Roséen er således et "biprodukt".
...........
    ...........
    Myte
    Rigtig rosévin skal være sart lyserød.
    ...........
...........
Nej!
Der laves bestemt mange lyse og raffinerede roséer af Provence-typen. Nogle af dem har den farve, franskmændene kalder oeil de perdrix, agerhøne-øje. Men der findes rosévine i hele den rosa-lyserøde palet, og nogle - blandt andet i Spanien og Italien - er så mørke, at de kan minde om en lys rødvin.
...........


En flaske vin fra Penfolds bliver toppet med vin fra samme årgang ved en af vinhusets "Re-corking Clinics". Fra filmen på YouTube.

Rekord for australsk vin

I uge 28 nævnte vi, at en flaske af Australiens dyreste vin, Penfolds Grange, årgang 1951, var sat til salg hos auktionshuset Langton’s til en mindste vurdering på 120.000 AUD (cirka 566.000 kr.). Vurderingen fik et ekstra nøk opad, idet flasken var signeret af Penfolds legendariske chefvinmager, Max Schubert. Hvis vinen blev solgt til det beløb, ville den være den dyrest solgte australske vin nogensinde.
Og den gamle flaske slog den hidtidige rekord - som også tilhørte en flaske Penfolds Grange årgang 1951, der sidste år blev solgt for det, der svarer til 486.000 kr.
Den signerede flaske opnåede et hammerslag på hele 142.131 AUD (cirka 658.000 kr.), og den forbliver i sit oprindelsesland, da det var en vinsamler fra Sydney, som købte den. Salgsrekorden falder på fornemmeste vis sammen med 70 års jubilæet for den første flaske Grange.

70 års jubilæum


Det er jo rigtig mange penge at give for en flaske vin, men der findes, så vidt vides, kun 35 flasker tilbage af denne årgang af Grange. Og den australske vinsamler manglede lige netop denne ene flaske - så var hans samling komplet, når det gjaldt samtlige årgange, der er fremstillet af vinen.
Max Schubert lavede kun fire fade af den første årgang af Penfolds Grange, og de fleste flasker gav han væk til sine venner.
Den netop solgte vin blev omproppet i 1988 - og det var ligeledes Max Schubert, der selv stod for dette omstændelige arbejde.

Nye propper i gamle flasker


Når det gælder ompropning af gamle vine fra Penfolds, kan det australske vinhus fejre endnu et jubilæum. I år er det nemlig 30 år siden, ”Penfolds Re-corking Clinics” blev indført.
Disse ”ompropnings-klinikker” er en service for folk, der ejer en flaske Grange eller nogle af vinhusets andre fine gamle vine, og gerne vil have dem vurderet og forsynet med en ny korkprop.
Gennem tiderne har "Penfolds Re-corking Clinics", der popper op rundt om i verden med jævne mellemrum, undersøgt og kommet nye propper i omkring 150.000 gamle flasker.
For ejerne af de fornemme vine er det også en enestående mulighed for at smage på indholdet - uden at skulle tømme hele flasken.

Ejeren får en smagsprøve


Først trækkes den gamle korkprop forsigtigt op - undertiden ved hjælp af hele to proptrækkere - og dernæst hældes en lille smule af vinen i et par glas. Og det er her, ejeren kan få sig en smagsprøve - sammen med Penfolds-folkene, der så kan komme med deres vurdering af de ædle dråber.
Når smagsprøverne er hældt i glassene, udfyldes tomrummet i flasken straks med gas - nitrogen og CO2 - så vinen ikke står og ilter, hvor kort tid, der end er tale om.
Til sidst fyldes flasken op med vin af samme mærke og fra samme årgang - i disse gamle flasker fordamper en del af vinen jo med årene - hvorefter en ny prop sættes i flaskehalsen.
En vurderingsmand fra et auktionshus er også til stede og give gode råd om salg og priser.
Man kan se en interessant lille film om dette vinøse ”lægetjek” ved at klikke her.

Fordele ved hybriddruer

Når det gælder vindyrkning, anvender man overalt i Europa den særlige vinplanteart Vitis vinifera. Den er moder til cirka 3000 forskellige druesorter, som alle bruges til vinfremstilling. Uden for Europa anvendes der også flere andre Vitis-arter - i USA dyrkes der fx druer fra moderplanten Vitis rupestris og i de asiatiske lande på Vitis amurensis. Og der skabes også hybrider mellem disse arter og så Vitis vinifera.

Den slags hybriddruer har visse fordele - ved fx at forene Vitis vinifera med Vitis Rupestris får man druesorter, som er langt mere modstandsdygtige over for diverse svampesygdomme.

Tilladt for appellations-vine


Hybriddruerne har dog hidtil ikke været tilladt for appellations-vine - AOP (Frankrig), DOC (Italien) osv. - i EU’s medlemslande.
Men nu blæser der ifølge Vitisphere nye vinde i EU. Den franske regering har nemlig fremsat et forslag om, at man tillader de europæiske vinproducenter at bruge hybriddruerne til deres appellations-vine. Ved at anvende disse mere sygdomsresistente sorter kan man skære ned på brugen af kemiske sprøjtemidler i vinmarkerne til gavn for miljøet. En godkendelse af forslaget skulle være lige på trapperne.


Valle de Curicó, hvor der falder stadig mindre nedbør. Foto: Visit Chile.

Stadig mindre nedbør

Chile har altid været betragtet som et godt og stabilt vinland, når det glæder klima og vindyrkning. Her er de fleste år tilpasse mængder sol og regn, og vinmarkssygdomme ser man ikke meget til.
Men også her kan man mærke klimaforandringerne - det fremgår blandt andet af et interview i The Drinks Business med vinmager Eduardo Jordan fra Viña Miguel Torres Chile, det spanske vinhus’s chilenske arm.
Torres Chile ejer i alt 314 hektar vinstokke og får ligeledes druer leveret fra flere drueavlere. En stor del af vinmarkerne befinder sig i Valle de Curicó i det centrale Chile, og her falder der ifølge Jordan stadig mindre nedbør.

Vin i stedet for køer og skov


Siden 1961 har den gennemsnitlige nedbørsmængde i Valle de Curicó ligget stabilt på cirka 750 mm, men i de senere år er der kun faldet omkring 400 mm i gennemsnit, og i 2019 og 2020 var mængden helt nede på et gennemsnit på 137 mm.
Men klimaændringerne har som nævnt ramt hele landet, og stort set over alt oplever man mere ekstreme temperaturer, flere hedebølger og flere perioder med hård frost.
Da Chile jo befinder sig på den sydlige halvkugle, har der altid været køligst mod syd, og for kun ti år siden blev den del af landet kun anset for egnet til køer og dyrkning af skov. Men nu breder vinmarkerne sig for alvor i dette lidt køligere område.


En tegning fra 1763 viser, hvordan det gik for sig, når barne-geniet Mozart optrådte med sin far og søster. Publikum kunne med fordel have nydt et glas Pinot Noir til musikken.

Heavy metal til Cabernet Sauvignon

I sidste uge nævnte vi, hvordan det kan have betydning for vores opfattelse af en bestemt vins smag, om vi tager en stor eller lille mundfuld. Men vi bør måske også tænke lidt over, hvilken musik, vi hører til vinnydelsen.
Der er gennem årene udført flere forsøg med forskellig musik og dens påvirkning af vores smagssans. Et eksempel er det forsøg, som den amerikanske vinmager Clark Smith udførte i 2007, hvor han lod et smagepanel smage 150 vine og lytte til hele 250 forskellige stykker musik.
Ved at sammensætte vin og musik på kryds og tværs fandt panelet frem til både gode og dårlige kombinationer - såvel for de enkelte vine som for vine på forskellige druer.
Med en rødvin på Cabernet Sauvignon i glasset ville det være sagen med noget heavy metal. Sexet musik samt Mozarts "Eine Kleine Nachtmusik" skulle derimod være fortræffelig sammen med Pinot Noir. Det må være lidt af et problem for et ægtepar, der holder af to forskellige slags rødvin …

50% lavere risiko for vindrikkere

Vi har tidligere nævnt forskningsresultater, der viser, at et moderat forbrug af vin - og især af rødvin - kan nedsætte risikoen for at få hjertekarsygdomme.
Nu har et hold britiske forskere fra University College London undersøgt, om alkoholforbruget har nogen godgørende effekt, når det gælder folk, der allerede har erhvervet sig en hjertekarsygdom.
Forskerne tog udgangspunkt i 14.386 patienter med hjertekarsygdomme og kortlagde deres drikkevaner. Det viste sig, at et let alkoholforbrug svarende til et dagligt gennemsnit på 6 gram ren alkohol nedsatte patienternes risiko for at få et hjerteanfald eller slagtilfælde - eller endda at dø af deres sygdom - med hele 50% sammenlignet med de patienter, der var afholdsfolk.

Ingen øget risiko med 3,5 glas vin


Da et almindeligt glas vin indeholder cirka 14 gram ren alkohol, så er det således meget små mængder, der skal til for at give den helsebringende effekt.
Ved et gennemsnitligt dagligt forbrug på 8 gram ren alkohol fandt forskerne en reduceret risiko på 27%. De patienter, der havde et dagligt forbrug på 63 gram ren alkohol (cirka 3,5 glas vin) havde ikke en nedsat risiko for at få et hjerteanfald eller et slagtilfælde, men forbruget var heller ikke forbundet med en øget risiko.
Man kan læse forskningsresultatet i sin helhed ved at klikke her.


Rosé iste fremstillet på drueskaller.

Iste på drueskind

Vi har ofte nævnt, hvordan de store mængder drueaffald - kerner, stilke og drueskind - der bliver til overs efter vinfremstillingen, i dag finder en alternativ anvendelse. Det bruges fx som druekerneolie, biobrændsel, kosmetik og kvægfoder. Ud over at køerne kan lide drueaffaldet, skulle det også ifølge flere undersøgelser give et ekstra blødt og velmarmoreret kalvekød.

Drueresterne kan også bruges som kosttilskud i forskellige fødevarer, hvor det bidrager med sit indhold af det helsebringende stof resveratrol. Der findes endda urte-isteer, hvor kasserede drueskind erstatter almindelige teblade.

Drikkes til fisk og ost


Den slags teer fører det amerikanske te-firma Republic of Tea, og det har tre varianter på tehylderne, en rød iste på skind fra Cabernet Sauvignon, en hvid på Chardonnay, der giver en mousserende te, og en rosé på en blanding af skind fra Pinot Noir og Sauvignon Blanc.
Drueskindene, som kommer fra en række vinhuse i Sonoma, bliver straks frysetørret efter presningen af druerne og iblandet lidt tørrede frugter og urter for at afrunde smagen i den færdige te.
Men det skulle ifølge firmaet være vinsmagen, der dominerer isteerne, og det anbefales da også at drikke dem til fisk, salater, pasta, ost osv.


Bourgogne - og især Côte d'Or - har nogle af Frankrigs højeste vinmarkspriser.

Stor forskel på vinmarkspriser

SAFER (Société d'Aménagement Foncier et d'Établissement Rural) - den organisation, der skal godkende alle handler med fransk landbrugsjord - er netop kommet med en rapport, som viser gennemsnitspriserne for en hektar vinmark i Frankrig i 2020. Og det er priser, der spænder meget vidt afhængig af, om marken ligger i en appellation eller ikke, hvor berømt appellationen er, hvor sunde vinstokkene er osv.
Hvis man holder sig væk fra appellationerne, koster en hektar fransk vinmark i gennemsnit 14.500 euro (cirka 108.000 kr.), hvilket jo er til at leve med. Så snart det gælder en mark i en appellation, så ligger gennemsnitsprisen pr. hektar på 150.500 euro (cirka 1 mio. kr.) - hvilket i øvrigt er mere end dobbelt så meget som i 1997.

51 mio. kr. pr. hektar


Bourgognes vinmarker er blandt de mest kostbare i Frankrig - og dyrest er markerne i Côte d’Or. Her kostede en hektar i gennemsnit 6,8 mio. euro (cirka 51 mio. kr.) i 2020 - en stigning på 4% i forhold til året før.
De største stigninger i priserne ses inden for Bordeauxs mange appellationer. Fx steg gennemsnitsprisen pr. hektar i Saint Julien med 23% til 1,6 mio. euro (cirka 12 mio. kr.), og i Pauillac med 22% til 2,8 mio. euro (cirka 21 mio. kr.).
Man skulle måske tro, at vinproducenterne i de meget dyre områder i Bourgogne og Bordeaux jubler ved tanken om, hvor høj en pris de kan få for deres vinmarker, hvis de vælger at sælge. Men tværtimod - de skrappe franske arveregler medfører, at det ofte ikke hænger sammen økonomisk at lade vinhuset gå i arv, hvorfor man bliver nødt til at sælge. Og jo højere vinmarkspriserne er, desto sværere kan det være at finde en køber.


Det første af de i alt tre flaske-huse.

Tre huse af 25.000 flasker

I stedet for at slæbe alle de tomme vinflasker ned i flaskecontaineren, kan man jo beholde dem, rense dem for etiketter og - når man har flasker nok - opføre et flaskehus. Det var, hvad Édouard Arsenault gjorde i 1980 i en alder af 66 år på Prince Edward Island i det østlige Canada.
Først indsamlede han flasker hos familie, venner og restauranter i nabolaget. Og da de var rengjorte, gik han i gang med det store arbejde med at forvandle de i alt 12.000 vin- og spiritusflasker til et 25 kvadratmeter stort hus. Flaskerne blev muret sammen med mørtel, og efter et halvt år stod huset færdig.

Endnu et par huse


For Édouard Arsenault var det et rent hobby-projekt, men da naboer og venner besøgte huset, opfordrede de ham til at markedsføre det som en turistattraktion.
Det gjorde han, og snart fik flaskehuset besøg fra nær og fjern.
Det gav Arsenault blod på tanden og i de følgende tre år blev det til endnu et par huse opført af yderligere 13.000 flasker.
Husene har deres egen hjemmeside, og på en lille film på YouTube kan man se og høre mere om projektet.
Som byggeklodser er containerne stablet oven på hinanden og danner til sammen en yderst kreativ bar.

En smart container-bar

Et amerikansk arkitektfirma, North Arrow Studio, har pustet nyt liv i gamle udtjente skibscontainere ved at forvandle dem til en bar.
Sådanne containere er jo faktisk ideelle byggeklodser, og ved at vinkle og stable dem har arkitekterne skabt et yderst kreativt barmiljø med balkoner, en gård og flere rum med stole og borde.
Der er ikke gjort så meget ved selve containerne. De er blevet forsynet med vinduer og har fået en omgang maling.
Den 2115 kvadratmeter store bar kan ifølge arkitekterne let skilles ad og samles igen, så den kan flyttes rundt i USA. I øjeblikket befinder den sig i Austin i Texas. Man kan se flere billeder af baren ved at klikke her.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i

vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.


Hermann Müller.

Vinens Hall of Fame

Vi fortsætter i høj grad med "Vinbranchens Blå Bog", men ind imellem bringer vi også sider til "Vinens Hall of Fame" – en "blå bog" om vinverdens store vinpersonligheder: Mondavi, Hugh Johnson, Catena, Robert Parker, og hvad de nu alle hedder, nulevende såvel som afdøde. I denne uge er turen kommet til Hermann Müller, manden, der skabte druen Müller-Thurgau. På en særlig side har vi samlet de personligheder, vi indtil nu har omtalt.

Hermann Müller (1850-1927) var plantebiologen, der skabte vindruen Müller-Thurgau, som har fået den største udbredelse af alle 1900-tallets "nye krydsninger".
Han fandt frem til druen i 1882, da han var professor på vin-universitetet i Geisenheim i det tyske Rheingau. Her krydsede han forskellige druesorter og kloner, og det kom der naturligvis nogle meget forskellige kimplanter ud af – ligesom i et kuld "gadekryds" efter fx en gravhund og en puddel. Men i professorens kuld var der en ny "racehund":
Kimplante nr. 58 havde nogle ganske særlige egenskaber, og ved podning og stiklinge-formering er denne plante i dag blevet til en druesort, der dækker cirka 42.000 hektar af verdens vinmarker. I Tyskland dækker den over 13.000 hektar, dvs. 13,5% af alle landets vinmarker. Men de tyske vine på Müller-Thurgau er nu ofte ret uinteressante – druen viser langt bedre, hvad den kan, i Norditalien.
At druen fik navnet Müller-Thurgau har sin særlige forklaring: På universitetet var der en anden, der også hed Müller, og selv om vores professor ikke var særlig lille, var den anden Müller større, så derfor blev det til Kleiner Müller og Grosser Müller. Det syntes professor Müller ikke var morsomt. Han antog navnet Thurgau – navnet på den kanton i Schweiz, hvor han var født – og druen kom således til at hedde Müller-Thurgau.
I næsten alle vinbøger står der, at Müller fandt frem til sin drue ved at krydse Riesling og Sylvaner, men dette er faktisk ikke rigtigt.
Ny DNA-teknik har afsløret, at druen er en krydsning mellem Riesling (moder) og Madeleine Royale (fader), hvor faderen tilhører Chasselas-familien.
Professor Müller beskæftigede sig med meget andet end krydsning af vinsorter. Han efterlod sig 330 publikationer om så forskellige emner som plantefysiologi (103), plantesygdomme (85), gæringsbiologi (111) og vindyrkning (faktisk kun 7).
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.

Hvorfor ikke druenavn på alle vine?

Steffen Sørensen undrer sig over, at der ikke er druenavn på alle vine. Hvorfor er der ikke det? spørger han.

I oversøiske vinlande er det almindeligt at sætte druenavn på etiketten, og eftersom vi i dag får mange oversøiske vine, er det helt oplagt at spørge, hvorfor der ikke også er druenavne på de europæiske flasker.
Det er der nu alligevel på nogle af dem - fx på dem fra Alsace. Andre distrikter er også begyndt med det, men berømte slotte med fine, indarbejdede navne synes ikke at være interesserede i det. Vi kommer næppe til at se ordet Merlot på en flaske Pétrus. Her er det slotsnavnet, der tæller.
Endelig kan vi ikke komme bort fra, at mange europæiske vine laves på blandinger af flere druer. Er der 85% eller mere af en bestemt drue i en vin, kan det være lovligt kun at nævne denne ene drues navn på etiketten – dette er reglen i de fleste vinlande (i USA 75%).
Nogle steder nævner man to eller flere druer. Andre steder er blandingerne så komplicerede, at man simpelt hen opgiver at nævne druerne. Den drue, der nævnes først, er der altid mest af.



Ugens vinøse billede

Harro Hallmann har taget dette billede under et besøg på et sjovt proptrækkermuseum i den lille by Burkheim. Der er udstillet mere end 1000 proptrækkere, og de er samlet af en og samme mand, Bernhard Maurer.
Billedet viser en montre fuld af proptrækkere, der er udført som dyr og mennesker. Museet har også noget så sensationelt som et peep show med frække proptrækkere. Man kan læse mere om museet på dets hjemmeside.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469.494Billede 495-540
Billede 521-546
Billede 622-648
Billede 547-568Billede 569-594Billede 595-621


645 Efteråret skildret af den italienske kunstner Giuseppe Arcimboldo som en profil af en mand med drueklaser som hår (udsnit). (foto © Musée du Louvre).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 15 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjernestjerne

Dons Rosé Brut, Skærsøgaard Vin, Danmark, 2019, lav alkohol (11,5%)

Druerne Rondo og Regent har givet most til denne fortræffelige mousserende rosévin. Den har en flot klar laksefarve og en blød mousse, der holder godt i glasset. Duften er fin og sart - der er lidt frisk rabarber og lyst brød. Smagen er elegant og tilpas tør og byder på friske sommerbær - især ribs. Nyd vinen afkølet, som en luksus-velkomstdrink, eller til lette foretter med lyse fisk.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

R&W, South Australia, Australien, 2020, lav alkohol (13%)

89 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

En dejlig og interessant økologisk hvidvin på Chardonnay og Sauvignon Blanc. Den har en meget aromatisk duft med strejf af frisk appelsin og mild fennikel. Smagen er fyldig og tør med fine noter af kærlighedsfrugt og især af kumquat, som giver et lille bittert bid til slut i den lange eftersmag. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Harlow Ridge, Chardonnay, Lodi, Californien, 2019, lav alkohol (12,5%)

89 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

Denne hvidvin kommer fra appellationen Lodi i Californein. Den dufter specielt - men meget lækkert - af modne grønne druer med strejf af hav og røg. Smagen er fyldig, let cremet og fuld af moden frugt med en anelse vanille i den lange eftersmag. En topvin til en yderst rimelig pris ved 6 flasker.

stjernestjernestjerne

Escorihuela Gascón, Viognier, Mendoza, Argentina, 2019, middel alkohol (14%)

109,95 kr., pris på tilbud fra 12. til 18. august: 64,50 kr. ved 2 flasker, Irma

En hvidvin med duft af moden frugt, korn og fad. Også i smagen er der fad samt noter af smørblomster - og en meget markant syre. Desværre dominerer fad og syre over frugten, hvorfor vi lander på 3 stjerner.

Rosévin

stjernestjernestjernestjerne

Tarani, Gamay, Comté Tolosan IGP, Frankrig, 2020, lav alkohol (11,5%)

59,95 kr., Amka

Comté Tolosan, hvor denne rosévin stammer fra, er en appellation i det sydvestlige Frankrig. Vinens sart rosa farve er den, som franskmændene kalder for oeil de perdrix (agerhøne), hvilket henviser til det hvide i agerhønens øje, som bliver netop denne rosa farve, når den bliver ophidset. Det er en rigtig god sommervin, let og læskende - og måske en anelse tynd - og med fine noter af hindbær. Drik den godt afkølet, præcis som den er. Amka henviser til nærmeste forhandler. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Thörle Rosé, Weingut Thörle, Rheinhessen, Tyskland, 2020, lav alkohol (12%)

99,95 kr., pris på tilbud: 69,50 kr. ved 2 flasker, Irma

En dejlig rosévin med god fylde og en hel kurv fuld af friske sommerbær. I eftersmagen er der en anelse rødvinskarakter, hvilket kun er et plus og gør vinen velegnet til lette kødretter. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Pudelwohl, Tobias Krämer, Tyskland, 2020, lav alkohol (11,5%)

99,95 kr., pris ved 6 flasker: 79 kr., AndrupVin.dk

Pudelwohl betyder sådan noget lignende som "pudel-godt", og etiketten er også prydet med en illustration af to pudler. Og på bagetiketten står der, at denne vin ikke kun gør pudel-fans glade, men også dem, der endnu ikke har fået en hund. Og jo, denne rosé vil gøre både hundeejere og alle andre glade. Den er fremstillet på fire forskellige druer: Dornfelder, Portugieser, Merlot og Pinot Noir, og det er en dejlig firkløver, der giver en vin med en duft af friske jordbær og en frisk og læskende bærsmag med fine noter af hindbær, tranebær og modne ribs. Den friske bærmost holder hele vejen ud i den lange eftersmag. Nyd vinen godt afkølet, som den er, eller til en god sommersalat. Flasken har skruelåg.

Rødvin

stjernestjernestjernestjerne

Trivento Reserva, Malbec, Mendoza, Argentina, 2018, middel alkohol (13,5%)

99,95 kr., pris på tilbud fra 1. til 30. august: 49,50 kr. ved 2 flasker. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

En rødvin med duft at syltede blommer og strejf af vanille. Smagen en saftig, aromatisk og rig på frugt. En rigtig god all round vin til diverse ikke for kraftige kødretter. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjerne

Antale, Veneto IGT, Italien, 2018, middel alkohol (14%)

99,95 kr., pris ved 2 flasker: 75 kr., Supermarco

En rødvin med en medium fyldig smag med noter af mørke blommer og med en fin syre til slut. Men det er også en meget enkel vin, og eftersmagen er lidt kort.

stjernestjernestjernestjerneØ

Froi, Massimo Rivetti, Barbera d'Alba DOC, Italien, 2019, lav alkohol (13%)

119,95 kr., pris ved 6 flasker: 89,95 kr., Jysk Vin

Der er brombær, læder og krydrede noter - især anis - i duften af denne gode rødvin. Smagen er intens og kompleks med blåbær som den mest dominerende note og med et lille bittert bid til slut.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Trivento Golden Reserve, Malbec, Mendoza, Argentina, 2019, middel alkohol (14%)

119,95 kr., pris på tilbud fra 1. til 30. august: 99 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

En harmonisk rødvin med en indtagende, koncentreret og aromatisk duft og smag af modne mørke bær og vanille efter et års fadmodning. Eftersmagen holder længe i munden, er rig på frugt og ender blødt med afrundede tanniner. Nyd vinen til tørre oste.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Tardencuba Crianza, Bodegas y Viñedos Tardencuba, Toro DOC, Spanien, 2016, middel alkohol (14%)

En dejlig, helstøbt og harmonisk rødvin. Her er tilpasse mængder af moden frugt og fine krydrede noter og en fyldig smag med en god struktur, mørke kirsebær og en forfriskende syre. Den kan ligesom det hele denne vin. Drik den til en god oksebøf eller modne cremede oste - eller begge dele.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Shotfire, Thorn-Clarke, Barossa, Australien, 2018, høj alkohol (14,5%)

180 kr., pris på tilbud indtil 27. august: 150 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne

Cabernet Sauvignon spiller hovedrollen i denne rødvin, og den suppleres på bedste vis af Malbec, Cabernet Franc og Merlot. Der er solbær i duften og dejlige krydrede noter i den koncentrerede smag, mens eftersmagen udvikler sig med endnu flere smagsfacetter. Det er i det hele taget en ualmindelig indtagende vin, som mange vil kunne lide. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Château del a Charrière, Pinot Noir, Hautes-Côtes de Beaune, Frankrig, 2020, lav alkohol (12,5%)

180 kr., pris på tilbud indtil 29. august: 150 kr., Skjold Burne

Dette er en vellavet og aromatisk Bourgogne-rødvin. Den har frisk frugt, stringens og afrundede tanniner - en nydelse fra ende til anden.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Shotfire, Thorn-Clarke, Shiraz, Barossa, Australien, 2018, høj alkohol (14,5%)

180 kr., pris på tilbud indtil 27. august: 150 kr., Skjold Burne

Violer holder møde med kirsebær og svampe i duften af denne spændende og meget aromatiske rødvin. Smagen er krydret og igen meget aromatisk. Det er en vin, der hænger rigtig godt sammen, og bestemt er sine 180 kr. værd - så køb den på tilbud til de 150 kr. Flasken har skruelåg.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen