Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 34, 2021



På Instagram kan man se dette sørgelig billede af en nedbrændt vinmark, som tilhører Domaine Mirabeau. Foto: Jenny Cronk / provencejournals.

Ilden hærger Provence

Den 16. august var der en person, der smed en tændt cigaretstump på en rasteplads ved motorvej A57 nær Gonfaron i Sydfrankrig. Det var ifølge myndighederne i den sydfranske Var-region højst sandsynligt startskuddet til den omfattende ildebrand, der i flere dage har hærget i regionen.

Allerede dagen efter havde ilden ædt sig gennem et 5000 hektar stort område, to personer har mistet livet, og - når det gælder vinens verden - er flere vinhuse i Côtes de Provence blevet evakueret. For de fleste af vinproducenterne er det stadig umuligt at komme tilbage til vinhusene og vurdere eventuelle skader.

Vinmarken brændte


Jeany Cronks, der ejer Domaine Mirabeau, har dog på Instagram lagt et billede op, der viser, hvordan hendes vinmark med de næsten høstmodne druer, er brændt, mens hendes vingård heldigvis har overlevet takket være en stor indsats fra adskillige brandfolk.
I alt har 1200 brandfolk og en hærskare af fly med vandballoner kæmpet i døgndrift for at få ildebranden under kontrol i Var-regionen - en ildebrand, der efter alt at dømme udsprang af en enkelt lille cigaretstump…
Der er ofte ildebrande i Sydfrankrig på denne tid af året, men normalt er de af mindre omfang og kommer hurtigt under kontrol. Men efter en lang, tør sommer med ekstremt høje temperaturer har ilden let ved at udmanøvrere selv en nok så ihærdig indsats fra brandvæsenets side. Det gør det ikke bedre, at Mistral-vinden er ekstra kraftig i øjeblikket.

Også heftige ildebrande i Californien


Det er ikke kun i Sydfrankrig, den er gal - også i Syditalien, Grækenland og Tyrkiet er der udbrudt flere ildebrande, som vinproducenterne i de ramte områder holder et vågent øje med.
Og tager man en tur over Atlanterhavet, står det også slemt til i Californien, hvor ildebrande i flere uger har hærget den amerikanske stat. Sådan er det stort set altid på denne årstid, men også her har en langvarig tørke forværret forholdene.
Indtil for nylig var der ingen af brandene, der truede statens mange vinområder, men det ændrede sig med kort varsel i den forgangne uge.
Caldor Fire, der var startet som en lille brand i bakkerne nord for Lake Tahoe i det nordlige Californien, eksploderede i omfang, åd sig ukontrolleret gennem den store Eldorado skov og nærmede sig vinområdet El Dorado County.

Kan blive værre end sidste år


På kun et døgn bredte ilden sig ifølge Wine-Searcher fra cirka 2500 hektar til 22.000 hektar, hvilket svarer til et areal på størrelse med Møn.
Adskillige bygninger er nu nedbrændt, folk er blevet evakueret, og Californiens guvernør, Gavin Newsom, har erklæret undtagelsestilstand for området.
Sidste år led Californien under de værste ildebrande nogensinde, når det gælder omfanget af det areal, der brændte. Hvis man ikke snart får dette års ildebrande under kontrol, er der risiko for, at arealet bliver endnu større.


Viks hotel i fugleperspektiv. Fra den 360 grader virtuelle tur.

En fantastisk virtuel tur

Vik er navnet på et relativt nyt chilensk vinhus - og et ualmindeligt spændende et af slagsen. Det ligger i Millahue i hjertet af Cachapoal-dalen og ejes af dem norskfødte milliardær Alexander Vik og hans hustru, Carrie.
Nu har Vik lanceret en helt fantastisk 360 grader virtuel tur, hvor man kommer inden for i vineriet, som er tegnet af den anerkendte chilenske arkitekt Smiljan Radic. Og når man klikker på de små markører på skærmbilledet, kommer man med ned i fadkælderen og ind i de flot designede smagerum.
Prøv også at ”besøge” det tilhørende luksushotel med restaurant - igen med markører, der lokker én videre rundt i bygningerne.

Man bestemmer selv farten


Man kan flyve højt op og se de arkitektoniske herligheder i fugleperspektiv eller vælge at forblive på landjorden. Man kan få oplevelserne i ”dukkehus-udgave”, se plantegninger m.m. Og det hele foregår til blid baggrundsmusik og fuglekvidder - som dog kan slås fra, når man har fået nok…
Den virtuelle tur er genialt lavet - rundt om hvert et hjørne dukker der nye markører op, som pirrer ens nysgerrighed.
Billedet drejer selv langsomt rundt, men med musen kan man sørge for, at det går hurtigere, hvis nu man skulle miste tålmodigheden.
Der er selvfølgelig tale om ren reklame for Vik, men vi vil alligevel opfordre til, at man klikker ind og kigger med. Det er, så vidt vi ved, første gange et vinhus har kreeret så fascinerende en virtuel tur. Du kan deltage i den ved at klikke her.


Den lille pumpe, som bruges til at trække proppen om med, og den fine hele prop.

Mere om møre propper i gamle portvine

Sidste uges gode spørgsmål kom fra Erik Maaløe, der gerne ville vide, hvorfor propperne i gamle årgangs-portvine ofte er så skøre, så kun halvdelen kommer med op, når man skal åbne vinen. Vi kom med et svar - her kommer endnu et input omkring emnet, denne gang fra Niels Strøjer:

- Det er korrekt, at man i 1990’erne havde propper, som klæbede meget til glasset i flasken (en af årsagerne til problemet, red.) - Derfor bør man trykke proppen 1 til 2 mm ned i flaskehalsen, inden man forsøger at trække den op. Men går man bare tilbage til 1980’erne er dette med klæberiet ikke ikke problem.

Bruger en pumpe


- Grunden til, at man ikke kan trække de møre propper op af gamle årgangs-portvinsflasker, er i høj grad, at flaskernes hals er konisk, og dermed skal man trække en gammel prop, som er stor i bunden, op gennem et mindre hul. Og netop derfor knækker de gamle vintage-propper på midten, når man forsøger at hive dem op med en normal proptrækker.
Niels Strøjer bruger i stedet for den pumpe, som ses på billedet til venstre, til at pumpe proppen op med. Men hvis der siver luft ud ved siden af proppen, bruger han den særlige proptrækker, The Durand, som vi også nævnte i sidste uge. Og hvis det heller ikke virker, trykker Niels Strøjer proppen ned i flasken, dekanterer portvinen, skyller flasken, og hiver så proppen op igen, ved at stikke en plasticpose ned i flasken og fange den.
Vinpumper - dog ikke magen til den her viste - kan blandt andet købes ved at klikke her eller her.


Vinproducenter planter kaktusser

Måske vil vi en dag se mindst lige så mange kaktusmarker brede sig i det sydlige Frankrig som vinmarker. De stikkende sukkulenter er i hvert fald så småt begyndt at blive plantet i lange snorlige rækker nøjagtig ligesom vinstokke. Og det er vinproducenterne, der planter dem.

Der har altid været varmt og tørt om sommeren i Sydfrankrig, men klimaændringerne har bevirket, at tørkeperioderne er blevet hyppigere og længerevarende - hvilket i nogle områder gør det stadig mere besværligt at være vinproducent. Vinstokke skal have vand, og når vand er en mangelvare, går det ud over høstmængden. Nogle producenter har i de senere år oplevet at miste omkring halvdelen af deres druehøst - blandt andet på grund af tørke.

En supplerende indtægtskilde


Det er fx sket for den økologiske vinproducent Boris Igonet, der har sine vinmarker uden for byen Cerbère i departementet Pyrénées-Orientales, helt nede ved den spanske grænse. Og når vin ikke længere lader til at være så rentabel en afgrøde som førhen, så er det på tide at finde en ny supplerende indtægtskilde.
Sammen med ti andre vinproducenter i området er han begyndt - ud over vin - at dyrke kaktusser, der jo stort set ikke har brug for vand for at trives. Kaktusserne plantes både i kanten af vinmarkerne og i selvstændige marker, og målet er i første omgang at tilplante i alt 20 hektar.

Et kaktus-kooperativ


Producenterne har også dannet en forening, Cerbère Cactus, hvis præsident er Boris Igonet, og på længere sigt vil man grundlægge et kaktus-kooperativ, hvor planternes frugter m.m. kan blive forvandlet til kommercielle produkter. I øjeblikket fremstiller de enkelte producenter selv safter, marmelader, cremer osv. af kaktusserne.
Flere af producenterne har også plantet Aloe Vera, der ligeledes er meget lidt vandkrævende, og som også kan anvendes til en lang række produkter. Man kan læse mere (på fransk) ved at klikke her.


En bødkeri-arbejder, der er i færd med at svide (toaste) nogle fade indvendigt. Foto: Vins de Bordeaux.

Kæmpe prishop på franske fade

Fade af fransk eg er eftertragtede af denne verdens førende vinproducenter, når de skal modne deres top-vine. De er af egetræ med en særlig fin struktur, som videregiver blødere tanniner til vinen end egetræ fra mange andre lande.

De franske fade har derfor altid været dyrere end fx fade af amerikansk egetræ, og i øjeblikket er prisen nærmest svimlende for vinproducenterne i de oversøiske vinlande, hvor fragten til søs kommer oveni. En producent i fx Australien, Chile eller Californien betaler det, der svarer til cirka 10.000 kr. for et enkelt fransk fad.

Mindre egetræ at gøre godt med


Der er flere årsager til, at prisen har taget himmelflugten. Voldsomme stormvejr har nedlagt rigtig mange træer i de franske egetræsskove. Derudover har den franske regering - som et led i en miljøvenlig politik - vedtaget en lov, der forlanger, at halvdelen af de byggematerialer, der fremover bruges til offentlige bygninger, skal bestå af træ eller andre naturmaterialer. Og netop egetræ er det traditionelle materiale for arkitekter og bygherrer - og i årene op mod 2024, hvor Paris bliver rammen om sommer OL, vil der blive opført rigtig mange nye bygninger i den franske hovedstad og dens omegn.

Svære at få fat i


Så jo mere rift, der er om det franske egetræ, desto højere bliver priserne for træet, når bødkerne skal købe det til fremstilling af fade. Den mer-pris kommer bødkernes kunder naturligvis til at betale i første omgang - hvorefter vinproducenterne sikkert sender regningen videre til forbrugerne i form af øgede priser for deres fadmodnede top-vine. En ting er den stadig højere pris pr. fad fra Frankrig - noget andet er problemerne med overhovedet at få fat i franske fade, hvis man er en oversøisk vinproducent.


Et udvalg af Côtes de Provence rosé, der er kendetegnet ved at have en meget lys rosa farve. Foto: Vins de Provence.

Input til myter om rosé

I uge 32 bragte vi et indslag, hvor vi gjorde op med de myter, der klæber til rosévin - og som ufortjent giver vinen et negativt ry. I den forbindelse har vinproducent Bengt Sundstrøm, der ejer Chateau Vignelaure, skrevet følgende interessante input til os:
- Vores vingård ligger i Provence, hvor vi udover røde og hvide vine selvfølgelig også producerer rosévine. Forleden havde I en artikel med overskriften ”Myter om rosé”, der på en informativ måde beskrev, hvad rosé er for en størrelse, hvilket jeg synes er fremragende, da mange stadig har en helt forkert opfattelse af rosévin.
Bengt Sundstrøm mener dog, at der burde have været endnu en oplysning i vores indslag - nemlig at en af årsagerne til, at rosé i dag kan være af rigtig høj kvalitet, ofte er, at man udover at bruge de bedste rødvinsdruer også anvender hvidvinsdruer i vinen.

Smag men ikke farve


De grønne druer iblandes hele inden presningen, hvorved man ifølge Bengt Sundstrøm får en fyldigere og mere kompleks smag.
- Da moden i dag jo er meget lyse roséer (specielt fra Provence), er kunsten at få så meget smag ud af skallerne som muligt, uden at farven bliver for mørk. Og det er netop det, de grønne druer hjælper til med.
- I Frankrig er det tilladt at have op til 20% grønne druer iblandet de røde for at fremstille rosévin. På Chateau Vignelaure bruger vi ca. 10% grønne druer af typen Rolle (Vermentino) foruden de blå druer Grenache (40%), Syrah (30%) og Cabernet Sauvignon (20%). Og vi bruger kun de bedste druer til vores rosé.
- Vi skriver selvfølgelig på etiketten hvilke druer, som er med i vinen, så det er ingen hemmelighed, at der er hvidvinsdruer i rosévinen. Dette er ganske normalt og bidrager til rosévinens høje kvalitet.


Fra den lille film, der viser den meget nemme opskrift på kold vin på 15 minutter.

Kold vin på 15 minutter

Hvis nu man pludselig har lyst til et rigtig dejligt koldt glas rosé- eller hvidvin i sommervarmen, men ikke har nogen vin på køl, så er det godt nok træls! Selv i fryseren tager det en god rum tid, før vinen i flasken er tilstrækkelig kold.
Men ved at klikke her kan man se en smart metode til at nedkøle vinen i løbet af kun 15 minutter! Alt, hvad man skal bruge, er en skål med vand, isklumper og to spiseskefulde salt. God fornøjelse!

Illustrationen viser fordampningen af whisky, der modner i et fad. Fra www.distillerytrail.com.

Er "englenes andel" miljøskadelig?

Hvert år fordamper der 2% af den whisky, der fremstilles i Skotland, og det sker gennem de fade, whiskyen ligger og modner i. "Englenes andel" kalder man den mængde, der fordamper. Da der årligt fremstilles omkring 300 millioner liter whisky, svarer denne andel til 6 mio. liter, der altså bare forsvinder ud i den blå luft.

Sådan har det været siden tidernes morgen, men nu har Ross Greer, der er medlem af Greens - Skotlands grønne parti - rejst spørgsmålet i parlamentet, om dette ”udslip” fra fadene er skadeligt for miljøet og med til at øge den globale opvarmning.

Totalt uskadelig


Adskillige skotske specialister på området har ellers i årevis understreget, at den alkohol, der fordamper fra fadene, er totalt uskadelig for mennesker og miljø på grund af den hastighed, hvormed fordampningen foregår.
Også den skotske miljøminister har for nylig udtalt sig i sagen, og herfra lyder det ligeledes, at der ikke er noget at komme efter. Men så let giver Ross Greer ikke op - han mener stadig, at der mangler data på området og kræver derfor en tilbundsgående undersøgelse.
Illustrationen ovenover viser fordampningen af whisky i et fad, fra fadet netop er blevet fyldt, og til whiskyen har modnet i 18 år. Jo mindre fad, desto større fordampning. Man kan se illustrationen i større format ved at klikke her.
Aperol Spritz er stadig yderst populær hos danskerne. Foto: Unsplash.com/Paul Hanaoka.

Aperol er stadig et stort sommer-hit

For femten år siden var det stort set kun danskere, som havde været på ferie i Italien, der kendte til den rubinrøde bitter Aperol. Men i 2011 begyndte Hans Just at importere den til Danmark, og i dag er den basis i en af sommerens mest populære drinks, Aperol Spritz.
Nye tal fra Coop Analyse vidner også om en markant stigning i salget af Aperol fra 2015 til 2018, hvor det toppede for derefter at aftage lidt år for år. Juli er fortsat den måned, hvor danskerne køber mest Aperol, og selvom salget er faldet i de senere år, ligger det i 2021 stadig betragteligt over salget i 2017.
Det er naturligvis ikke kun herhjemme, bitteren hitter - netop offentliggjorte tal fra den britiske supermarkedskæde Waitrose viser, at salget er steget med gigantiske 148% fra juli 2020 til og med samme måned i år. Den store stigning skal dog ses i lyset af et generelt større salg af likører og bitre, som typisk indgår i drinks. Nedlukninger og hjemmearbejde har ifølge Waitrose givet lidt mere tid og lyst til en sundowner.

Opfundet af to brødre


Globalt har salget af Aperol også oplevet et ordentligt boost inden for de sidste ti år. I 2020 blev der solgt cirka 65 millioner flasker Aperol på verdensplan - i 2009 lød tallet på cirka 20 mio. flasker.
Og hvem opfandt så denne trendy bitter? Det gjorde to italienske brødre, Luigi og Silvio Barbieri. De boede i den norditalienske by Padua, og de præsenterede deres opfindelse på en industriudstilling i byen i 1919. Her blev den vel modtaget, men den blev først en rigtig succes efter anden verdenskrig.
Brødrenes idé var at skabe en opsigtsvækkende ny drik, og naturligvis skete det efter en superhemmelig opskrift på sød-bitre appelsinskaller, mandarin, ensian, rabarber og kinatræ.
De påstod dog ikke, at de havde opskriften fra en tante til en middelalderlig alkymist.

Opskriften på en forfriskende Aperol Spritz


Aperol er siden 2003 blevet fremstillet af Campari Group, og på mange måder minder den om Campari – samme farve, blot lidt mørkere, næsten samme duft og smag og samme indhold af sukker. Men Aperol har kun 11% alkohol, mens Campari har 25%.
For god ordens skyld bringer vi lige den italienske opskrift på den dejlige og forfriskende sundowner Aperol Spritz: 3 dele tør, mousserende vin, fx Prosecco, 2 dele Aperol og 1 del mineralvand med brus. Dertil isterninger og en halv appelsinskive.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i

vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.


Warren Winiarski. Foto: Bob McClenahan.

Vinens Hall of Fame

Vi fortsætter i høj grad med "Vinbranchens Blå Bog", men ind imellem bringer vi også sider til "Vinens Hall of Fame" – en "blå bog" om vinverdens store vinpersonligheder: Mondavi, Hugh Johnson, Catena, Robert Parker, og hvad de nu alle hedder, nulevende såvel som afdøde. I denne uge er turen kommet til Warren Winiarski, der har haft stor betydning for anerkendelsen af californisk vin på den internationale vinscene. På en særlig side har vi samlet de personligheder, vi indtil nu har omtalt.

Warren Winiarski (f. 1928) har i høj grad været med til at sætte Napa Valley på det vinøse verdenskort. Han voksede op i Chicagos polske kvarter, og selv om Winiarski betyder ”af vin” på polsk - og hans far fremstillede mælkebøttevin til husbehov - havde han ingen planer om at gå vinens vej.
Han læse statskundskab ved University of Chicago og fik efter endt uddannelse job som underviser ved universitetet.
Undervejs i sit uddannelsesforløb studerede han et år i Italien - og det var her, han fik øjnene op for vinens verden og kastede sig ud i et ihærdigt selvstudie af vin og vinfremstilling.
I 1964 rev Warren Winiarski teltpælene op for sammen med sin hustru, Barbara, og deres børn at slå sig ned som vinproducent i Napa Valley.
Først kom han dog i lære et års tid hos Couverain Cellars, hvorefter han købte 1,2 hektar jord på Howell Mountain og tilplantede den med Cabernet Sauvignon. Han var dermed den første til at plante denne drue så højt oppe på bjergskråningen - i dag er vinene på druen fra dette område berømte viden om. I 1966 blev han desuden hyret som den første vinmager af det nyåbnede Robert Mondavi Winery i Napa.
Warren Winiarski var blevet begejstret for fransk vin og ønskede at fremstille elegant rødvin à la 1. cru-vinene fra Bordeaux - dog med et californisk fingeraftryk i form af kraft og saft. ”En jernnæve i en fløjlshandske” kaldte han sin vinstil.
Han fandt det perfekte terroir i Napa, solgte marken på Howell Mountain og grundlagde i 1973 den i dag så berømte vingård Stag’s Leap Wine Cellars.
Tre år efter deltog hans første kommercielle årgang vin i den legendariske smagning Judgment of Paris, hvor topvine fra Bordeaux var oppe imod californiske vine - og hvor det til alles overraskelse blev californierne, der vandt. Og det blev Warren Winiarskis rødvin, der fik den højeste placering. Han fortsatte med at fremstille vin på Stag’s Leap, indtil han solgte vinhuset i 2007.
Top-placeringen ved smagningen i 1973 var ikke kun en fjer i hatten for den nybagte vinproducent men også en milepæl for californisk vin. Det var hermed bevist, at store vine kunne fremstilles mange andre steder end i de klassiske europæiske vinlande - og det fik stor betydning for vinindustrien i både Napa og resten af Californien. En flaske af Stag’s Leap 1973 indgår i dag blandt 101 genstande, der officielt er udvalgt blandt millioner af genstande til at være dem, der ”skabte USA”.
Warren Winiarski har gennem årene udbredt sin viden om vinfremstilling af høj kvalitet og i en klassisk stil i utallige konferencer, artikler og bøger. Han har også skabt den mest omfattende samling af artikler af vinskribenter fra hele verden - en samling, som han har doneret til vinuniversitet Davis i Californien.
I 2017 blev han optaget i California Hall of Fame for ”at vise og bevare kvaliteten af californisk vin”, og han blev dermed den første vinproducent, der har fået denne ære.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.


Skal man dekantere champagne?

Helge Jensen hørte for nylig til sin store overraskelse, at man altid bør dekantere champagne, før man drikker den. - Kan det virkelig være rigtigt? Spørger han. Og i så fald, hvorfor?

Nej, man bør ikke pr. automatik dekantere sin champagne, før den serveres. Men det er rigtigt, at nogle sommelierer og champagnekendere dekanterer visse champagner - fx unge årgangs-champagner fra bestemte champagnehuse. Så det er altså lidt af en videnskab.
Ved at hælde champagnen forsigtigt over i en karaffel bliver den let iltet, hvorved vinen får en mere fremtrædende aroma. Det er af samme årsag, man plasker fx en ung og lidt lukket rødvin over i en karaffel.
Ældre årgangs-champagner skal man nok holde sig fra at dekantere - de er allerede oxideret en anelse, og man risikerer bare, at smagen bliver flad.
I vinøse kredse diskuteres det dog ivrigt, om det nu også er rigtigt at dekantere champagne - efter sigende skulle vinen miste 15% af sine bobler - og det er jo ikke så sjovt, hvis man mener, at en del af fornøjelsen ved at drikke champagne er boblerne.



Ugens vinøse billede

Dette dejlige høstbillede er taget af Christian Johnsen under en ferie for flere år siden i det sydfranske Roussillon. Vinmarken, hvor høstarbejderne har travlt, tilhører Domaine Hylari i Tautavel.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469.494Billede 495-540
Billede 521-546
Billede 622-648
Billede 547-568Billede 569-594Billede 595-621


647 Et uendeligt tæppe af gule fårårsblomster breder sig i vinmarken hos Acadia Vineyards i Tyrkiet. (foto © Arcadia Vineyards).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 17 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjernestjerne

8 Centum Prosecco Rosé Extra Dry, Prosecco DOC, Italien, 2020, lav alkohol (11%)

80 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

Prosecco i rosé udgave er noget forholdsvist nyt. Denne udgave har fine små bobler, dufter af modne røde stikkelsbær og har en fyldig bærsmag (friske jordbær) med en fin lille sødme til slut i den lange eftersmag. En rigtig dejlig vin, der er sagen som apéritif en lun sensommeraften.

stjernestjernestjernestjerne

Dons Cuvée Brut, Skærsøgaard Vin, Dons BOB, Danmark, 2019, lav alkohol (12%)

En rigtig god mousserende vin på druerne Solaris, Cabernet Cortis og Zalas Perle. Den dufter af lyst brød og har en fyldig og tør smag med god frugt og friske citrusnoter. Drik vinen som apéritif eller til lyse fisk og skaldyr.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Estampa Reserva, Viña y Bodega Estampa, Viognier, Valle de Colchagua, Chile, 2019, høj alkohol (14,5%)

79,95 kr., pris ved 12 flasker: 59,95 kr., Jysk Vin

Denne hvidvin er fremstillet på 85% Viognier og 15% Chardonnay. Og det er en dejlig vin med en fint krydret duft med noter af eg og en fyldig og frisk frugtsmag med grønne pærer, som den dominerende note. 14,5% alkohol er højt for en hvidvin, men alkoholen er fint integreret. Drik vinen til stegt laks eller kylling. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Liberty School, Chardonnay, Central Coast, Californien, 2018, middel alkohol (13,5%)

129 kr., California Wine

En fantastisk dejlig hvidvin med duft af mimoser og honning og med en fyldig og cremet smag med modne pærer, abrikoser og vanille. Den er hver af sine 129 kr. værd. Nyd den, som den er, eller fx til stegt laks.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Upper Case "R", Riesling, Washington, USA, 2019, lav alkohol (12%)

129,95 kr., pris på tilbud fra 27. august til 9. september: 50 kr. ved 6 flasker. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

En ualmindelig dejlig hvidvin, der dufter af honning og sommerblomster og har en forførende smag igen med honning-noter men også med modne grønne druer. En tør vin med en tilpas frugtsødme. Den vil være en nydelse både, som den er, og til lette asiatiske retter med en anelse sødme. Tilbudsprisen ved 6 flasker er yderst attraktiv - de flasker vil hurtigt få ben at gå på. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Medalla Real Gran Reserva, santa Rita, Chardonnay, Limari, Chile, 2020, lav alkohol (13%)

129,95 kr., Amka

En elegant og liflig hvidvin med duft af modne grønne druer og med en dejlig tilpas tør og frisk smag med fine noter af gule blommer. Nyd vinen til diverse skaldyrs-retter.

stjernestjernestjernestjerneØ

The Yellow Wood, Spier, Coastal Region, Sydafrika, 2020, middel alkohol (14%)

149,95 kr., pris på tilbud fra 27. august til 2. september: 58 kr. ved 6 flasker. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

En økologisk hvidvin på flere forskellige druer. Det er en udmærket hvidvin med eg i duften og med en tør og fyldig smag med fine krydrede noter. Med dens fylde og kraft - og 14% alkohol - vil den være velegnet til lette kødretter. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

FM, Francois Millet, Sancerre AOC, Frankrig, 2020, middel alkohol (13,5%)

En meget elegant hvidvin med en liflig duft af grønne æbler og en fyldig, tør og kompleks frugtsmag. Det er en vin med fransk finesse og en dejlig lang eftersmag. Vinen er oplagt til alt godt fra havet.

Rosévin

stjernestjernestjernestjerne

Domaine Vigneret, Bandol AOP, Frankrig, 2020, middel alkohol (14%)

129 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

En god rosévin med en fint krydret duft og smag af modne ribs. Desværre slutter eftersmagen med et lille alkoholbid, som koster den femte stjerne.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Peter and the Wolf, Quinta do Casal Branco, Tejo, Portugal, 2020, middel alkohol (14%)

79,95 kr., pris ved 6 flasker: 59 kr., AndrupVin.dk

Denne rødvin er rent kræs. Den dufter koncentreret af modne bær - især solbær og mørke kirsebær - mens smagen er intens, igen med modne bær samt strejf af chokolade, og med en lang og fint krydret eftersmag, der ender med afrundede tanniner.

stjernestjernestjernestjerne

Barrelaia, Tenute Piccini, Toscana IGT, Italien, 2017, lav alkohol (13%)

99,95 kr., på tilbud fra 27. august til 9. september: 50 kr. ved 6 flasker. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

En rødvin, der dufter af modne brombær og lys chokolade. Smagen er enkel, fuld af frisk bærmost og ender blødt og rundt. En god all round vin til kyllingeretter og pasta.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Red Wagon Pinot Noir, Collier Creek Wine, Pinot Noir, Lodi, Californien, 2018, middel alkohol (14%)

109,95 kr., pris ved 6 flasker: 89 kr., AndrupVin.dk

Ud over en flot og klar granatrød farve har denne rødvin også en dejlig smag med god fylde og modne bær kronet af fine krydrede noter. Det er californisk Pinot af top-kvalitet. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Villa dè Moreschi, Valpolicella Ripasso DOC, Italien, 2019, middel alkohol (14%)

119 kr., pris på tilbud fra 27. til 29. august: 65 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne Online

En udmærket, uhøjtidelig og læskende rødvin, der er rig på frisk bærmost i både duft og smag. En ok rødvin til diverse hverdagsretter og en vin, som mange vil kunne lide.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Confidence, Domaine Fond Croze, Côtes du Rhône, Frankrig, 2019, høj alkohol (14,5%)

120 kr., pris ved 6 flasker: 95 kr., Erik Sørensen Vin

En økologisk rødvin med duft af svampe og ren lakrids. Smagen er intens og kompleks og fuld af sydfranske krydderurter. Det er en dejlig vin - og bestemt en vin til mad, gerne i den krydrede ende.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Upper Case "S", Syrah, Washington State, USA, 2018, høj alkohol (14,5%)

129,95 kr., pris på tilbud fra 27. august til 9. september: 50 kr. ved 6 flasker. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

En imødekommende, blød og rund rødvin med en dejlig smag af moden frugt og strejf af kaffebønner til slut i den lange eftersmag. Den femte stjerne gælder tilbudsprisen ved 6 flasker. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Aruma, Domaines Barons de Rothschild Lafite og Nicolas Catena, Malbec, Mendoza, Argentina, 2018, høj alkohol (14,5%)

130 kr., pris på tilbud indtil 29. august: 100 kr., Skjold Burne

Brombær og en anelse herbale noter forenes i den aromatisk duft af denne rødvin. Smagen er fyldig og saftig og har god frisk frugt samt en strejf af lakrids og en fin syre i den lange eftersmag. Drik vinen til en god sammenkogt kødret.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Terra Barossa, Thorn-Clarke Wines, Barossa, Australien, 2017, høj alkohol (14,5%)

140 kr., pris på tilbud indtil 29. august: 100 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne

En rødvin på Shiraz, Cabernet Sauvignon og Petit Verdot - og en helt igennem dejlig vin med duft af modne mørke kirsebær og hyldebær og med en lækker aromatisk bærsmag med fine krydrede noter. Eftersmagen er lang og blød, og alkoholen fint integreret. Nyd vinen til bløde modne oste.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen