Kaolin-opløsningen efterlader et hvidt lag på vinstokkenes løv. Fra den lille film fra NBC.
Solcreme på bladene
Druer kan blive solskoldede, og som følge af klimaændringerne er risikoen stigende i flere af denne verdens vindistrikter.
Vinproducenterne forsøger på forskellig vis at beskytte druerne mod Solens ødelæggende stråler, og sidste nye hit i Napa Valley i Californien er at spraye vinstokkens løv med en kaolin-opløsning. Kaolin er en hvid lerart, som blandt andet bruges til fremstilling af porcelæn, og når den sprayes på løvet, får det en mel-lignende overflade.
Har reddet druerne
Et af de vinhuse i Napa, der har brugt metoden, er Green and Red Vineyards i St. Helena. Her begyndte man tidligere i år at spraye med opløsningen på vinhusets Zinfandel-vinstokke, hvilket ifølge producenten, Ray Hannigan, har reddet druerne fra solskoldning i en sommer med bagende sol, tørke og mere end 38 graders varme.
Kaolinet beskytter bladene, så de ikke tørrer ud, og det gør dem i stand til fortsat at give effektiv skygge til druerne.
En lille film fra NBC fortæller om metoden.
Fra Le Mans i 1978. Foto: Wikipedia/Darren.
Le Mans skal køres på druerester
Vi har tidligere nævnt, hvordan resterne fra vinproduktionen - drueskaller og stilke - kan genbruges til forskellige formål, heriblandt biobrændstof.
Nu har arrangøren af FIA World Endurance Championship meddelt, at man ved næste års udgave af Le Mans og de otte andre motorvæddeløb udelukkende vil anvende biobrændstof fremstillet på druerester fra franske vinproducenter. At man erstatter traditionelt brændstof med dette biobrændstof medfører, at CO2-udslippet fra bilerne reduceres med hele 65%.
Det nye brændstof, der er døbt Excellium Racing 100, vil blive udviklet af energiselskabet TotalEnergies i dets faciliteter nær Lyon, og det bliver ifølge Vitisphere lokale producenter, der leverer drueresterne.
Resterne bliver destilleret og dehydreret og dernæst blandet med alkohol og det udslip-reducerende stof ETBE (Ethyl Tertio Butyl Ether).
Den forbudte hybriddrue Jacquez. Foto: Fruits Oubliés Réseau.
Fransk vin på Jacquez og Othello
Det er en kendt sag, at klimaændringerne i en række vinlande gør det sværere i fremtiden at dyrke de druer, man har dyrket i århundreder. Det gælder blandt andet i flere franske vindistrikter, hvor hedebølger og usædvanligt kraftige skybrud bliver stadig hyppigere.
Derfor kæmper en lille gruppe vinproducenter i Cévennes-området i Sydfrankrig for at få myndighederne til at godkende brugen af en række hårdføre amerikanske hybriddruer.
Det drejer sig om i alt seks forskellige druer - Jacquez, Clinton, Noah, Isabelle, Othello og Herbemont - som engang var udbredte på fransk jord.
Lugter af rævepis
Vi skal helt tilbage til 1800-tallets anden halvdel, hvor vinlusen Phylloxera vastatrix hærgede de europæiske vinmarker. Den ernærer sig ved at suge saften fra vinstokkenes rødder, og på et tidspunkt truede lusen med at gøre kål på samtlige europæiske vinstokke. Redningen blev at pode de europæiske druesorter på resistente amerikanske vinstokrødder.
Det gjorde rigtig mange franske vinbønder - men der var også en hel del, der i stedet for krydsede europæiske og amerikanske vinstokke og dermed skabte det, der blev kendt som de amerikanske hybridsorter. De to metoder delte vandene og fyrede op under debatten.
Vinbønderne med de podede vinstokke fortsatte med at fremstille vin på kendte europæiske druer som Merlot og Cabernet Sauvignon - og de ringeagtede hybriddruerne, som de påstod lugtede af rævepis. (Fortsættes nedenfor...).
Usunde for sjæl og legeme
Men hybriddruerne blev stadig mere populære hos producenterne - de var lette at dyrke og yderst hårdføre over for vind og vejr og diverse vinmarkssygdomme. De kunne derfor også plantes steder, hvor ingen andre afgrøder kunne trives.
I 1950’erne blev de dyrket på en tredjedel af det franske vinmarksareal, men så forbød den franske regering dyrkning af hybriddruerne med den opsigtsvækkende begrundelse, at de var "usunde for sjæl og legeme"!
Vil reducere pesticide-forbruget
Bandlysningen af hybriddruerne udløste et mindre oprør hos både producenter og forbrugere - vinen på dem var nemlig også yderst populær. Druerne overlevede da også - dog er der kun meget få vinstokke tilbage, og de befinder sig som nævnt især i Sydfrankrig, hvor denne gruppe af revolutionære producenter er fortsat med at dyrke dem. De nægter at rive vinstokkene op ved rode - selv om såvel de franske myndigheder som EU med jævne mellemrum har forsøgt at få dem til det.
Det er ikke nødvendigt at sprøjte disse vinstokke med pesticider, idet hybriddruerne som nævnt er resistente over for diverse svampesygdomme. Dermed ville en lovliggørelse af druerne skære ned på brugen af kemiske sprøjtemidler, lyder det fra producenterne. Og det er jo netop et vigtigt mål for den franske regering. I dag udgør de franske vinmarker cirka 5% af landets landbrugsjord - men de tegner sig ifølge det franske landbrugsministerium for hele 15% af det årlige pesticide-forbrug.
De glemte frugters netværk
De producenter, der stadig dyrker hybriddruerne, har deres egen forening, Fruits Oubliés Réseau (de glemte frugters netværk), på hvis
hjemmeside man (på fransk) kan læse mere om kampen for at få legaliseret druerne efter mange årtiers bandlysning.
Det er vinproducenten Hervé Garnier, der har grundlagt foreningen, og han fremstiller ufortrødent omkring 3000 flasker rødvin årligt på den forbudte drue Jacquez. Sælge flaskerne må han dog selvfølgelig ikke.
Der deles flere hundrede smagsprøver ud på Piemonte-vine, når Barolo & Friends løber af stabelen i Børssalen i København.
Piemonte indtager Børssalen
En af årets helt store vin-begivenheder, Barolo & Friends, er om kort tid tilbage på dansk jord. D. 17. september indtager 40 vinproducenter fra det italienske Piemonte for 12. gang Børssalen i København, og med sig har de Barolo, Barbaresco og Barbera rødvine - men også rigtig mange forskellige hvidvine. For selv om det italienske distrikt er bedst kendt for sine rødvine, fremstilles der også glimrende og elegante hvidvine - blandt andet på druen Arneis.
Netop hvidvinene vil der i år også blive sat ekstra fokus på via to seminarer for professionelle. Og det bliver med Thomas Ilkjær - der er leder af Vinakademiet og en stor kender at italienske vine - for bordenden. Medlemmer af vinbranchen kan melde sig til seminarerne ved at klikke her.
150 forskellige vine
Selv om seminarerne er forbeholdt vinbranchefolk, er Barolo & Friends, der arrangeres af Piemontes vinråd, I Vini del Piemonte, så afgjort også for forbrugere. Mens vinimportørerne kan finde nye gode flasker til hylderne blandt de mange producenter, der endnu ikke har en dansk importør, kan de danske forbrugere få sig en rigtig hyggelig og stemningsfuld eftermiddag i selskab med mere end 150 forskellige vine og deres producenter.
Derudover er der en lodtrækning blandt gæsterne med mulighed for at vinde et ophold for to personer i Piemontes smukke Langhe-område. Man kan læse mere om eventen og købe billetter ved at
klikke her.
En ekstra begivenhed
Hvis man har fået smag for de dejlige piemontesiske vine under Barolo & Friends - og gerne vil smage mere - kan man d. 18. september deltage i Drink&Bite i Frederiksberg Mad- og Kulturhus. Denne begivenhed, der knytter sig til den store smagning, og ligeledes er arrangeret af Piemontes vinråd, giver gæsterne chancen for at smage vine fra otte producenter sammen med en lang række italienske delikatesser. Der vil også være et show-madlavningsområde med åbent køkken, hvor en kok vil tilberede risotto i alverdens udgaver til de besøgende. Man kan læse mere om Drink&Bite og købe billetter til et af to tidsintervaller ved at klikke
her og
her.
Den berømmede - og meget kostbare - flaske Krone Riesling Trockenbeerenauslese 2019.
100 point til en tysk hvidvin
Det amerikanske magasin The Wine Advocate har eksisteret siden 1978, og selv om dets grundlægger, vinguruen Robert Parker, har solgt det, er det verdens nok mest indflydelsesrige vinmagasin.
De vine, der anmeldes, vurderes ud fra 100-pointskalaen - og det er kun nolge få hundrede, der gennem årene har opnået top-karakteren For nylig skete det for en tysk hvidvin. Det drejer sig om Eva Fricke Krone Riesling Trockenbeerenauslese 2019, en sød vin fremstillet på indtørrede druer.
26.000 kr. for 50 cl
Der findes ifølge The Telegraph kun atten flasker af denne berømmede hvidvin, og samtlige flasker kommer nu under hammeren på
en auktion hos Sotheby’s i London d. 10. september. Højeste vurderingen lyder på intet mindre end 3000 pund (cirka 26.000 kr.) flasken. Det er noget af et særsyn for en tysk vin - og så er der endda tale om halve flasker!
Eva Fricke er en af de unge up-and-coming producenter i Tyskland. Hun begyndte på sit eget vinprojekt i dalen Lorch i Rheingau, mens hun stadig arbejdede som vinmager hos Weingut Leitz, men de sidste ti år har hun arbejdet fuldtids som selvstændig producent.
Flere andre - og ligeledes kostbare - flasker hvidvin fra Eva Fricke er også med på auktionen.
Jancis Robinson.
Jancis Robinson sælger fra
Britiske Jancis Robinson er Master of Wine og en af verdens mest anerkendte vinskribenter. I år 2000 grundlagde hun hjemmesiden JancisRobinson.com, og gennem årene har den udviklet sig betydeligt.
Ud over artikler og vinanmeldelser byder den også på videoklip, podcasts og indholdet af Robinsons prisbelønnede Oxford Companion to Wine og World Atlas of Wine, det store vinatlas hun løbende reviderer sammen med dets skaber, Hugh Johnson.
Robinson har femten tilknyttede Masters of Wine, der fra forskellige verdenshjørner leverer stof til siden - en side, som i dag har abonnenter fra hele 82 lande.
Der er rigtig meget administrativt arbejde forbundet med at drive så omfattende en hjemmeside, og den 72-årige Robinson har derfor valgt at sælge siden til et amerikansk digitalt mediefirma, Recurrent Ventures.
Salgsprisen er ikke offentliggjort, men sikkert er det, at Robinson forbliver som chefredaktør, og ifølge eget udsagn glæder hun sig til nu at kunne koncentrere sig 100% om det, hun holder allermest af: at smage på og skrive om vin. Man kan læse mere om hende i VinAvisens
Hall of Fame.
Den officielle plakat til filmen "Sparkling: The story of Champagne".
En kærlighedserklæring til champagne
En ny dokumentarfilm, ”Sparkling: The story of Champagne”, er netop blevet frigivet på det skandinaviske marked. Den er blevet kaldt en kærlighedserklæring til den berømte mousserende vin, og den kommer godt rundt i alle hjørner.
Man får selvfølgelig historien om 1600-tallets
Dom Pérignon i Hautvilliers, der havde stor betydning for den champagne, vi kender i dag, ligesom der fortælles om alle de berømtheder, der gennem tiderne har elsket boblevinen. Der var fx Marilyn Monroe, hvis favorit var Piper-Heidsieck, og Winston Churchill, der efter sigende drak mere end 40.000 flasker champagne i sit 91 år lange liv. Han var især glad for Pol Roger, og det var i en sådan grad, at han opkaldte sin væddeløbshest efter champagnen. Til gengæld opkaldte champagnehuset en særlig prestige-champagne efter Churchill.
Fra Clicquot til Vitalie Taittinger
Også champagneverdenens berømte kvinder, Madame Clicquot (den gule enke) og Lily Bollinger, bliver nævnt, og trådene trækkes op til Vitalie Taittinger, der i dag leder sin families champagnehus. Hun, samt en række andre champagnehusejere bliver interviewet i filmen.
Det er det britiske filmselskab Swipe Films, der har produceret filmen, så naturligvis kommer den også ind på debatten, om champagne er en fransk eller britisk opfindelse. Den historie fortæller vi mere om nedenfor.
”Sparkling: The story of Champagne” varer 1,32 timer og kan købes på
iTunes for 8 dollars (cirka 50 kr.).
Christopher Merret.
En opfindsom britisk læge
Ovenfor nævner vi debatten mellem franskmænd og briter om, hvem der opfandt champagne. Det er nemlig - som de fleste nok tror - langt fra givet, at det var franskmændene.
Dom Pérignon opfandt ikke champagne, men han opfandt en prop, der er meget lig den, man bruger i dag, og som kunne holde boblerne i den gærende vin inde i flasken.
Nogle britiske forskere hælder til, at det var lægen og landsmanden Christopher Merret fra Gloucester, der præsenterede den første flaske mousserende vin med gæring på flaske - og at han gjorde det hele 22 år før Dom Pérignon.
I 1662 forelagde den gode doktor Merret nemlig en otte sider lang rapport for The Royal Society, hvori han beskrev metoden til fremstilling af sin mousserende vin. Først i 1718 offentliggjorde en fransk kannik, Godinot, reglerne for at lave Champagne.
Sendte de spioner til England?
Meget taler for, at Dom Pérignon lærte sig boblernes kunst af sine fromme brødre i klostret Saint-Hilaire i Sydfrankrig.
Men det kan også vel tænkes, at han fik inspirationen fra London, hvor Christopher Merrets boblende flasker var blevet en succes. Franskmændene har naturligvis hørt om denne succes og har måske ligefrem sendt spioner over Kanalen for at lure englænderne kunsten af.
På samme tid havde englænderne gang i at fremstille flasker, der kunne holde til trykket fra den indespærrede kuldioxid – igen med god hjælp fra dr. Merret, der ud over boblerne havde forstand på glasmageri.
I de samme år gik englænderne også væk fra trækul, fordi den store britiske flåde havde brug for store mængder træ. I stedet gik man over til rigtigt kul, der gav en langt højere temperatur i glasovnene og dermed gjorde det muligt at lave stærkere flasker.
Vel, Christoffer Merret opfandt ikke den mousserende vin. Man ved faktisk ikke, hvem der opfandt den. Men Merret var som nævnt højst sandsynligt den første, der beskrev den.
Denne lille 5 cl's flaske whisky slog alle rekorder på en nylig auktion.
Høj pris for lille flaske
Hvis man gerne vil samle på whisky, men ikke har så megen plads, kan man jo begynde at samle på miniatureflasker. Det er der stadig flere, der gør - hvilket har løftet priserne et godt stykke i vejret. Og for nylig slog en af disse små flasker alle hidtidige salgsrekorder, da den blev solgt til et hammerslag på 6440 pund (cirka 55.740 kr.) hos det britiske auktionshus Whisky.Auction.
Den kun 5 cl store flaske var en Springbank Scotch Whisky 1919, og prisen pr. cl ville således have været cirka 11.150 kr., hvis flasken havde været fuld. En del af whiskyen var dog fordampet gennem årene.
Samlet gennem 40 år
Den lille flaske var kun en ud af en samling på 400 miniatureflasker, som var opbygget gennem 40 år af Sukhinder Singh - en af grundlæggerne af den fornemme britiske spiritusforretning The Whisky Exchange.
I alt blev flaskerne solgt til 56,732,95 pund (cirka 491.000 kr.), og ti af de øvrige flasker fra samlingen opnåede hammerslag på over 1000 pund (cirka 8655 kr.). Men der var også mange flasker, der gik til langt lavere priser - og det er endnu et gode ved at vælge at samle på miniatureflasker. Her har man nemlig ofte muligheden for til rimelige penge at erhverve sjældne og historiske flasker, der i almindelig størrelse ville være nærmest ubetalelige.
Indgangshallen hos Great Jones Distilling.
Første whiskey-destilleri siden forbudstiden
Engang var der adskillige whiskey-destillerier på Manhattan. Men så kom forbudstiden, som varede fra 1920 til 1933, og hvor det var forbudt at fremstille, sælge og nyde enhver form for alkohol i USA.
For to uger siden åbnede det første whiskey-destilleri på Manhatten efter forbudstidens ophør. Navnet er Great Jones Distilling, og det ligger i det trendy NoHo-kvarter, hvor det breder sig over hele fire etager og 8534 kvadratmeter.
Destilleriet er indrettet i 1920’er stil i en gammel renoveret bygning, og ud over kobberkedler og andet tilbehør til fremstillingen af whiskeyen rummer bygningen fire forskellige barer, en restaurant og en butik, hvor man kan købe husets egne whiskeyer. Ud over straight whiskey serverer etablissementet også et hav af forskellige whiskey-baserede cocktails.
En hemmelig tunnel i kælderen
Under renoveringen af bygningen fandt man en hemmelig tunnel, som menes at have ført til en speakeasy - en lille illegal "smugkro", hvor der i forbudstiden var liv og glade dage med alkohol på bordet. Her finder man en af barerne, indrettet i sand speakeasy-stil.
Den gade, hvori destilleriet ligger, er smal, og lastbilkørsel er forbudt. Man vil derfor kunne se fade med whiskey blive fragtet med gaffeltruck flere gange om dagen til en nærliggende gade, hvorfra de bliver transporteret til modning i lagerhaller uden for Manhattan. Man kan læse mere om det nye destilleri ved at
klikke her.
Vil du have vores løbeseddel?
Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.
Nyheder fra den danske vinbranche
* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.
Corinne Mentzelopoulos.
Vinens Hall of Fame
Vi kører i høj grad videre med "Vinbranchens Blå Bog", men ind imellem bringer vi også sider til "Vinens Hall of Fame" – en "blå bog" om vinverdens store vinpersonligheder: Mondavi, Hugh Johnson, Catena, Robert Parker, og hvad de nu alle hedder, nulevende såvel som afdøde. I denne uge er turen kommet til Corinne Mentzelopoulos. På en
særlig side har vi samlet de personligheder, vi indtil nu har omtalt.
Corinne Mentzelopoulos (f. 1954) voksede op i Paris med en italiensk-fransk mor og en græsk far, fødevaregiganten André Mentzelopoulos.
Hun læste både litteraturvidenskab og statskundskab ved universitetet i Paris, og efter endt uddannelse i midten af 1970’erne fik hun job som produktchef i reklamefirmaet Havas. Senere fik hun en ledende stilling i sin fars supermarkedskæde og var således godt i gang med en karriere i forretningsverdenen, da hendes far i 1977 købte Château Margaux, 1. cru i Bordeaux.
Kun tre år efter døde André Mentzelopoulos, og den 26-årige Corinne overtog roret i det fornemme vinslot, hvor der er blevet fremstillet vin lige siden 1500-tallet.
Hendes far havde allerede givet Château Margaux en tiltrængt økonomisk saltvandsindsprøjtning efter flere år, hvor det var gået ned ad bakke. Corinne Mentzelopoulos fortsatte såvel investeringerne i vinproduktionen som istandsættelsen af det fine gamle slot. Og i kølvandet på hendes overtagelse af direktørstolen fulgte en lang række succesrige år med vine af topkvalitet.
I 1991 købte den italienske Fiat-gigant Agnelli 75% af aktierne i Château Margaux og havde dermed aktiemajoriteten – dog kun indtil 2003, da Corinne Mentzelopoulos købte aktierne tilbage og siden da igen har været eneejer af vinslottet.
Samtidig med sit fuldtidsjob bag skrivebordet og talrige rejser har Corinne Mentzelopoulos også haft travlt med at tage sig af familien – hendes mand, der er børsmægler, og deres tre døtre. Den yngste af døtrene, Alexandra, begyndte at arbejde side om side med sin mor i Château Margaux i 2012.
Adresse: Château Margaux, F-33460 Margaux, Bordeaux, Frankrig, tlf.: 00 33 5 57 88 83 83, fax: 00 33 5 57 88 31 32, administration: 19 Avenue Montaigne, F-75008 Paris, tlf.: 00 33 1 44 43 43 20,
www.chateau-margaux.com.
Er det godt med al den syre?
Michelle Madsen kan godt lide, at en hvidvin har en god portion syre. Nu vil hun gerne vide, om det egentlig er godt for maven med al den syre.
Maven er faktisk vant til en meget skrappere syre, nemlig den mavesyre – saltsyre – som den selv producerer, og som hjælper maven med at forberede føden til optagelse i blodstrømmen.
Efter opholdet i mavesækken sker der yderligere en fordøjelse i tolvfingertarmen, hjulpet af safter fra bugspytkirtlen – og her er en af bugspytkirtlens opgaver at neutralisere mavesyren, så den uden problemer kan blive optaget af slimhinderne.
Syren fra et glas vin bliver neutraliseret på samme måde, og indtager man fx en halv flaske vin i forbindelse med et måltid, er vinens syre ikke noget problem. Tværtimod bidrager den fint til fordøjelsen af maden.
Ugens vinøse billede
Et smukt eksempel på det, franskmændene kalder for "véraison" - den tid, hvor druerne begynder at tage farve - rødvinsdruerne bliver blå og hvidvinsdruerne transperante. Den viste klase er af den blå druesort Touriga Franca. Det er Per Herløv, der har sendt os billedet, som stammer fra Quinta do Tedo i Portugals Duoro dal.
Vingården, der har rødder tilbage til 1700-tallet, har 14 hektar vinmarker, der breder sig på terrasser op ad dalens stejle skråninger.
Man kan i øvrigt overnatte på gårdens B&B og nyde den formidable udsigt - som også kan ses på Quinta do Tedos
hjemmeside.
Send endelig billeder til os!
Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til
mariette@tiedemann.dk.
Ugens store billede
Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:
649
Et fantastisk efterårstæppe af vinmarker hos Cantina Tramin i Alto Adige. (foto © Cantina Tramin).
Ugens smagte vine
Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 20 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at
klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at
klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via
VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af
Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen