I Ribeiro i Galicien dyrkes vinstokkene både i lavlandet og på stejle terrasser på bjergskråningerne. Foto: www.ribeiro.wine.
En halv times ødelæggende uvejr
Mens vi nyder den lune sensommer, er hvidvins-appellationen Ribeiro i den nordspanske region Galicien blevet ramt af et ualmindeligt kraftigt uvejr.
Det varede kun en halv times tid, men det var nok til, at flere vingårde mistede op til 70% af deres kommende høst - nu kort tid før høsten skulle til at begynde. Der var da heller ikke tale om almindelige små hagl men hagl på størrelse med druer, der bombarderede vinstokkene.
Uvejret blev efterfulgt at store mængder regn, hvilket så tæt på høsten kan være lidt af en katastrofe for de druer, der overlevede.
De vinproducenter, der slap nådigst, var dem, der var bagud med beskæringen af vinløvet. Det er nemlig vokset så hurtigt denne sommer, at flere vingårde har haft svært ved at følge med. I de vinmarker fungerede løvet som et skjold, der reddede de fleste af druerne.
Vinhuset Busi Jacobsohn i Sussex har succes i Norge med sine mousserende vine.
Nordmænd er vilde med engelsk vin
Ifølge den britiske vinproducentforening, WineGB, tegner Skandinavien sig for den største import af engelsk vin. Hele 63% af al den vin, der eksporteres fra Storbritannien, er i løbet af det seneste år havnet på skandinaviske forretningshylder - og det er Norge, der aftager den største mængde flasker.
Douglas Jacobsohn, der ejer vinhuset Busi Jacobsohn i Sussex - og som stammer fra Sverige - har udtalt til The Drinks Business, at svenskerne er langt mere konservative end nordmændene, når det kommer til at prøve nye vine. De vil helst spendere penge på de vine, de allerede kender.
Hvad med Danmark?
Der nævnes intet om Danmark i forbindelse med den store eksport til det skandinaviske marked, og så vidt vi ved, er udvalget af engelsk og walisisk vin stadig meget sparsomt herhjemme. Der fremstilles dog glimrende vine i Storbritannien, og vi kunne godt tænke os at bringe en liste over vinene fra det relativt nye vinland på det danske marked. Så skriv til os på
mariette@vinavisen.dk, hvis du som vinimportør har engelske eller walisiske vine på hylderne.
I det hele taget har 2021 indtil videre været et fantastisk år for den britiske vinindustri med en vækst i det totale salg på 30% og med 1,4 millioner nyplantede vinstokke.
Et drypvandingsystem installeres i universitetets forsøgsvinmark. Foto: Kaan Kurtural/UC Davis.
Forsøg med vanding
Som tidligere nævnt er Californien i år tynget af en langvarig tørke, hvilket blandt andet medfører, at vinstokkene mister en hel del vand via fordampning.
Man skulle jo tro, at det så ville være oplagt for vinproducenterne at skrue ekstra op for vandingen, men faktisk er det slet ikke nødvendigt at kompensere 100% for den mængde vand, der går tabt via fordampning - i hvert fald ikke, når det gælder de vinstokke, der dyrkes i områderne langs havet.
Det viser en ny undersøgelse fra University of California Davis, hvor forskerne udførte forsøg i en forsøgsmark i Oakville i Napa med Cabernet Sauvignon-druer.
Kompensation på 50%
Forskerne overvågede vinstokkene over to vækstsæsoner - det regnfulde 2019 og det hede og tørre 2020 - mens de via et drypvandingssystem gav forskellige mængder vand til særskilte partier af marken. Man tilførte således vand, der erstattede henholdsvis 25%, 50% og 100% af det vand, som var fordampet. Under senere analyser af druerne fandt forskerne frem til, at en erstatning på 50% af det fordampede vand var det perfekte niveau, når det gjaldt om at bevare druernes kvalitet og aromaprofil samt den forventede høstmængde.
Vil også gælde for andre blå druer
Forskningsresultatet er godt nyt i Californien, for når der er langvarig tørke - og det er ikke første gang, det sker - skal der selvsagt spares på vandet. Og netop landruget - hvilket i høj grad vil sige vinindustrien - tegner sig for omkring halvdelen af statens samlede årlige vandforsyning.
Ifølge forskerne vil de fleste rødvinsdruer opføre sig nøjagtig som Cabernet-druerne gjorde det under forsøget i forsøgsvinmarken. Resultatet af undersøgelsen vil derfor også have interesse for andre af verdens kystnære vindyrkningsområder, der ligeledes er præget af klimaændringerne, men som dyrker andre blå druer.
Man kan læse mere om den interessante undersøgelse i det plantevidenskabelige tidsskrift
Frontiers in Plant Science.
Burgere bør ledsages af ædel hvidvin, mener nogle sommelierer. Foto: Wikipedia/Jef Poskanzer.
Fastfood med god vin til
Hvis du bestiller en burger, er det første, der falder dig ind, nok ikke, hvilken vin, du skal drikke til. Men det burde det måske være, for ifølge flere danske og udenlandske sommelierer er vin og fastfood en oplagt match.
Prøv fx en tør mousserende vin til pommes frites. Mens vinens syre vil skære gennem pommes fritternes fedme, vil de små kartoffelstængers høje saltindhold fremhæve vinens frugt og dæmpe dens syre.
De sprøde bobler vil også matche "fritternes" sprødhed - hvis altså sidstnævnte er af den gode sprøde kvalitet og ikke af den så ofte lidt slatne udgave…
Sauvignon Blanc til hot wings
En amerikansk sommelier, Josh Lit, anbefaler californisk rødvin på Cabernet Sauvignon til bacon- og ostebuger, mens en kollega fra Brooklyn hepper på Sauvignon Blanc til hot wings (kyllingevinger).
For nylig trak en britisk sommelier, Alexandra Price, dog overskrifter i de britiske aviser, da hun af et magasin blev spurgt om den bedste mad- og drikkematch. Til det svarede hun, at det var en Big Mac burger ledsaget af Grand Cru Chablis - en hvidvin til 100 pund (cirka 865 kr.).
Men hun er faktisk ikke den første, der har foreslået at parre fastfood med kostbare vine. Sanger-ikonet Madonna har fx udtalt, at hendes foretrukne match, når det gælder mad og vin, er pomfritter og Krug rosé champagne (cirka 2500 kr. flasken).
En god vin højner maden
Det kom sjette generation i det legendariske champagnehus, Olivier Krug, for øre - hvorefter han indrømmede, at han godt kunne lide fish and chips med egen champagne til.
Og så var der den rige amerikanske vinsamler Lloyd Flatt som ikke absolut skulle have kaviar og østers på bordet, før han åbnede en flaske Dom Pérignon - en pizza kunne gøre det. Hans holdning var, at hvis vinen var god nok, så hev den maden med op - hvilket jo lyder fornuftigt nok. Så næste gang, du skal have en omgang fastfood, så drop colaen og øllen og tænk i vinøse baner!
Der findes flere hjemmesider, hvor fastfood og vin matches - en af de mere omfattende kan ses ved at
klikke her.
Sherry-druen Palomino i den hvide Albariza-jord, som ses flere steder i distriktet. Foto: www.sherry.wine.
Seks nye druer tilladt i Sherry-distriktet
Vinrådet i Sherry-distriktet, Consejo Regulador, har ifølge The Drinks Business foretaget de mest omfattende ændringer i reglerne i de sidste 50 år for den berømte spanske hedvin.
En meget stor ændring er blandt andet en udvidelse af det område, som udgører Sherry-appellationen. Derudover vil det blive tilladt at fremstille sherry på yderligere seks hvidvinsdruer, der alle er pre-phylloxera (fra før vinlusens hærgen i de europæiske vinmarker).
Flere ændringer
De nye - men meget gamle druer - er Beba, Cañocazo, Mantúo Castellano, Mantúo de Pilas, Perruno og Vigiriega.
Den fornemme betegnelse ”Viñedos de Jerez Superior”, som i øjeblikket kun må anvendes på etiketten af vine fremstillet i Jerez, El Puerto, Sanlúcar og Trebujena, vil fremover kunne bruges af enhver sherryproducent i appellationen - så længe vedkommende lever op til de krav, der stilles til betegnelsen.
Alkoholniveau ad naturlig vej
Den måske største ændring gælder selve fremstillingsmetoden. Sherry skal have en alkoholprocent på mindst 15% eller 17% afhængig af klassifikationen. Ifølge de nuværende regler skal dette niveau opnås via fortificering - tilsætning af destilleret spiritus. Men også her skulle reglerne nu blive ændret, så det bliver tilladt at komme op på niveauet ad naturlig vej via gæringen.
Vinrådets præsident, César Saldaña, har udtalt til The Drinks Business, at flere ændringer er i støbeskeen, blandt andet muligheden for at åbne appellationen for sherry, der ikke er fadmodnet - hvilket ville være ret opsigtsvækkende.
På billedet ses de stolte vindere af festivalens bedste vine:
Thomas Brinkløv (Genereux), Xavier Gras (Theis Vine),
Lars Møller (The Wine Company) og Jesper Wiingaard (Laudrup Vin).
Dejlig lørdag i Rhône-vinens tegn
Lørdag den 11. september løb den 18. udgave af Rhône-vinfestivalen af stablen blandt de smukke vinmarker i Nordlund Vingård i Avedøre, og startskuddet lød, da madame Joëlle Laik fra den franske ambassade kl. 11 officielt erklærede festivalen for åbnet.
I det dejlige sensommervejr smagte 450 vinentusiaster fra både Danmark og Sverige sig igennem cirka 225 forskellige vine fra omkring 80 forskellige Rhône-producenter.
Arrangørerne, Steen H. Rasmussen og Lars Møller, er allerede i fuld gang med at planlægge næste års udgave af Rhône-vinfestivalen, der er programsat til lørdag den 10. september 2022. Smagekataloget fra dette års festival kan ses på
www.rhonevinfestival.dk
Kåring af festivalens bedste vine
Traditionen tro kårede et entusiastisk publikum festivalens bedste Rhône-vine. Resultatet af kåringen blev:
Bedste hvidvin: Domaine de Piaugier, Sablet Blanc 2019 fra Genereux.
Bedste rødvin: Domaine la Roquete, Châteauneuf du Pape Piedlong 2017 fra Theis Vine.
Bedste dessertvin: Domaine des Bernardins, Muscat de Beaumes de Venise, Vin Doux Naturel 2019 fra The Wine Company.
Bedste køb under kr. 100: Fontaine du Clos, Vaucluse Chardonnay 2019 fra Laudrup Vin.
På auktionen kan man byde på et parti, der omfatter en guidetur samt smagning og frokost hos Château Smith Haut Lafitte.
Verdens 50 bedste vinhuse
Hvert år udnævner foreningen World’s Best Vineyards de 50 mest fantastiske vinhus-oplevelser - de steder, der er bedst til at formidle vinviden, fx på guideture i vineri og vinmarker, og hvor man smager absolut top-vine.
Flere af vinhusene er berømte, og nogle af dem har fantastiske udsigter, stjernerestauranter og overnatningsmuligheder. Andre tilbyder anderledes oplevelser som fx hestevogns-tur i vinmarkerne eller tapas og vin mellem smukt restaurerede gamle biler. Den seneste liste - den fra 2020 - omfattede vinhuse i 18 forskellige lande, heriblandt Japan, Indien og Bulgarien.
Det er faktisk en helt fantastisk liste, som man kan se ved at
klikke her - hvor man også kan læse mere om udvælgelsen af vinhusene. For hvert vinhus kan man klikke videre og læse om, hvad det tilbyder.
Man kan jo sætte sig som mål at besøge hvert enkelt vinhus på årets liste - hvis man da har tid og råd til alle de flyveture og ophold…
Hjælp til Ahr-regionen
Nu har World’s Best Vineyards i samarbejde med den tyske vinorganisation Deutsches Weininstitut stablet en velgørenhedsauktion på benene til fordel for vinproducenterne i Ahr. Som vi nævnte for nylig, så blev den tyske vinregion oversvømmet, hvilket berørte stort set samtlige af dens producenter. I mange tilfælde er vinmarkerne det eneste, de har tilbage.
En række af de førende vinhuse, som er med på World’s Best Vineyards liste, har bidraget til online-auktionen på forskellig vis. Man kan fx byde på et eksklusivt besøg hos sherry-huset González Byass i Jerez og eller hos Bodegas Tío Pepe inklusiv overnatning i det nyåbnede Hotel Bodegas Tío Pepe. Château Smith Haut Lafitte i Bordeaux har doneret en privat guidetur med smagning og frokost med ejerne af slottet. Stadig flere af vinhusene på listen melder sig på banen med donationer. Selve auktionen løber af stabelen fra d. 17. til 20. september.
Man kan læse mere om auktionen ved at
klikke her - dog først, når man har registreret sig.
Legende bag ny vin
Et lille kooperativ, Vignerons du Pallet, på tolv vinbønder i appellationen Muscadet Sèvre-et-Maine i Loire-dalen har ifølge Vitisphere lanceret en hvidvin på druen Melon de Bourgogne - en ganske almindelig bordvin (Vin de France), som kooperativet dog har tænkt sig at tage 100 euro (cirka 745 kr.) for flasken.
Den høje pris for vinen skyldes fremstillingsmetoden, som er baseret på en lokal legende.
Vi skal tilbage til middelalderen, hvor en gruppe vinbønder i området - for at slippe for at betale fuld skat til skatteopkræveren - begravede en del af deres fade med vin i kælderen i et stort mausoleum. En af bønderne fik overdraget nøglen til mausoleet og fik dermed titel af ”custodian de secret” - hemmelighedens forvalter.
Kun 300 flasker
Da denne forvalter efter en god rum tid gravede et fad op fra kældergulvet og smagte på indholdet, blev han overrasket. Vinen var af en langt højere kvalitet end normalt efter at have ligget og modnet beskyttet fra dagslys, oxidering og temperatursvingninger.
Vignerons du Pallets nye hvidvin er modnet på nøjagtig samme måde. Fadet - og der er kun det ene - har været nedgravet i jorden i et år, hvorefter vinen er blevet tappet på 300 kunstfærdigt udførte flasker.
Vinens navn er Secret du Pallet (Pallets hemmelighed). Og den må siges at være ret så hemmelig - indtil videre er det kun Vitisphere, der har beskrevet den.
Foto: Wikipedia/bgvjpe.
60% færre druer i Champagne
I den forgangne uge begyndte drueavlerne i Champagne at høste deres fuldmodne druer - som der er betydeligt færre af end normalt. Faktisk bliver druehøsten årgang 2021 ifølge distriktets vinråd, Comité Champagne, hele 60% mindre end sidste år og dermed den mindste høst i de sidste 40 år!
Årsagen er et ualmindeligt uheldigt vejrlig gennem hele vækstsæsonen. Først var der hård forårsfrost i april, som tog livet af en større mængde små nye knopper på vinstokkene. Dernæst fulgte en længere periode med udbredt regn samtidig med, at sommervarmen satte ind, hvilket gav perfekte vilkår for udbredelsen af meldug.
Frygt ej for nytårsaften
Som om det ikke var nok, så blev Champagne bombarderet af kraftige haglbyger, som påvirkede 500 hektar vinmarker, hvoraf 100% af den kommende druehøst gik tabt på de 250 hektar. Det er selvfølgelig ikke noget stort areal - i alt breder distriktet sig over cirka 33.000 hektar. Men altså, mange bække små…
Man behøver dog ikke at frygte for en champagneløs nytårsaften. Der er den fordel ved champagne, at langt hovedparten af vinen er ikke-årgangsvin, da den fremstilles dels på druer fra det pågældende høstår, dels på reservevine fra flere tidligere år. Og i champagnehusenes lagre er der rigelige mængder af reservevin at tage af.
Den 20 meter høje glasbygning rejser sig over Glenmorangies gamle stenhuse.
Flot nyt destilleri
I det nordlige Highlands i Skotland - helt ude ved Nordsøens kyst og kun et kort stykke vej fra byen Tain - ligger Glenmorangie, der blev grundlagt i 1843.
Når man besøger det berømte whiskydestilleri, mødes man af et imponerende syn af otte kobberkedler, der rejser sig i over 5 meters højde, hvilket gør dem til de højeste destillationsapparater i Skotland.
Nu har Glenmorangie fået opført et nyt destilleringshus med navnet The Lighthouse (fyrtårnet). Det er en 20 meter høj glasbygning, der, som en spændende kontrast, rejser sig over de eksisterende 1800-tals stenbygninger.
Energi fra biogas
Det er den franske arkitekt Barthélémy Griño, der har tegnet bygningen, der foruden to af Glenmorangies høje destilleringskedler også rummer et laboratorium, et smagerum og en terrasse med udsigt over kystlandskabet. Om aftenen oplyses den 288 kvadratmeter store bygning, så man kan se ind til kobberkedlerne - deraf navnet The Lighthouse. Energikilden i den nye bygning er biogas lavet på rester fra whiskyproduktionen.
For at markere åbningen af det nye destilleri har Glenmorangie fremstillet en ny whisky, der bærer bygningens navn.
Ved at
klikke her kan man læse VinAvisens serie af postkort fra et besøg hos Glenmorangie.
Vil du have vores løbeseddel?
Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge.
Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.
Nyheder fra den danske vinbranche
* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.
Niels Strøjer Rasmussen.
VinAvisens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
Niels Strøjer Rasmussen (f. 1974) er oprindeligt fra Slagelse, hvor det tidligt stod klart, at han ikke skulle følge i familiens fodspor som smed og maskinarbejder. Det var i stedet tallene, der trak, og over en karriere som revisor, forbi Jensens Bøfhus, Fionia Bank og L’easy, er Niels Strøjer Rasmussen nu endt som økonomichef hos VITA Ingeniører i en deltidsstilling - som giver ham mulighed for at dyrke sin store passion: portvin.
Interessen for portvin opstod i forbindelse med rundture på diverse vinmesser i starten af årtusindet. Og efter at have ryddet et mindre restlager af portvin i en SuperBrugs med nogle venner, faldt han i 2004 over en jubilæumssmagning hos Den Fynske Portvinsklub, I 2006 blev Niels Strøjer Rasmussen valgt ind i bestyrelsen og blev nogle år efter formand for klubben. Efter en pause er han nu tilbage i bestyrelsen.
Han var klubbens sporhund efter gamle portvine med den rigtige proveniens og har udviklet en nørdet interesse for undersøgelser af flaskernes tekniske detaljer og historik og for vurdering af en flaskes ægthed. Hans viden på dette område har medført, at selv udlandet (og heriblandt portugisere) kontakter ham for at få vurderet ældre portvine!
I 2014 blev Niels Strøjer Rasmussen passiv investor i et vinfirma, men under et besøg hos Blackett (Quinta de Brunheda) i 2016 tabte han sit hjerte, og vinfirmaet blev tilføjet en portvinsgren, da man kort efter begyndte at importere portvinene fra Blackett.
I 2021 slog han dørene op for sin egen forretning, Strøjer Vin ApS, der sælger portvin både til specialbutikker, restauranter og ikke mindst til private.
Niels Strøjer Rasmussen har også en halvpart i Passtheport.dk sammen med portvinskokken Peter Skov, hvortil der importeres Quinta das Lamelas og portvine fra Quinta do Mourao. Derudover repræsenterer han den ene halvdel af Odenseportvinsmesse.dk, som afholdes lørdagen før portvinsmessen på Børsen.
Det, som Niels Strøjer Rasmussen brænder allermest for, er at formidle sin viden, og mange begyndere indenfor portvin er blevet trukket ind i vinens fantastiske verden, enten via hans private smagninger eller gennem de mange foredrag og smagninger, han afholder rundt omkring i landet. I 2018 blev han optaget i portvinsbroderskabet Confraria do Vinho do Porto.
Privat bor Niels Strøjer Rasmussen i Odense med hustruen Trine og børnene Karoline på 19 og Kasper på 15.
Adresse: Strøjer Vin ApS, Læssøegade 197b, 5230 Odense M., tlf.: 23 43 99 47, e-mail:
Niels@Stroejer.com,
www.passtheport.dk.
Hvor mange MW'ere har Danmark?
I uge 35 nævnte vi, at der var udklækket tre nye Masters of Wine fra den fornemme vinskole The Institute of Masters of Wine i London, og at antallet af MW’ere på verdensplan dermed er oppe på 419 styk.
Nu vil Claus Jönsson gerne vide, hvor mange Masters of Wine, der er i Danmark?
Der er indtil videre kun en enkelt, Jonas Tofterup, der fik sin titel i 2019, og som man kan læse mere om i VinAvisens
Blå Bog.
Og nu vi er ved det med antallet af MW’ere på de nordlige breddegrader, kan vi oplyse, at Skandinavien til sammen har ti Masters of Wine. Mens Sverige har tre, fører Norge an med seks styk.
Ved at klikke her kan man se en liste over samtlige af denne verdens MW’ere fordelt på lande og med navns nævnelse.
Ugens vinøse billede
I uge 14 bragte vi et foto, som Tage Gissel, der ejer en lille vingård på Midtfyn, havde sendt os. Det forestillede en lille gren med fine spæde druer. Tage Gissel skrev, at han havde skåret grenen af en vinstok om vinteren og sat den i vand.
En læser kom til tasterne og skrev, at det da måtte være aprilsnar - hvilket det dog ikke var.
Nu har Tage Gissel sendt os dette foto af moderplanten - en Spätburgunder (Pinot Noir), som er vokset helt vildt denne sommer og har snoet sig op i et æbletræ. Og nej, selv om det ser utroligt ud med æbler og drueklaser side om side, så er dette billede heller ikke aprilsnar.
Snart skal drueklaserne høstes og bruges til lidt mousserende vin, og som vores læser skriver, så bliver det spændende at se, om begrebet terroir kommer til sin ret - nu hvor vinstokken vokser så tæt op af et æbletræ.
Send endelig billeder til os!
Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til
mariette@tiedemann.dk.
Ugens store billede
Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:
650
Pedro Ximénez-druer lægges til tørre i Solen, før de forvandles til den søde sherry PX. (foto © Sherry Wines).
Ugens smagte vine
Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 18 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at
klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at
klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via
VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af
Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen