Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 47, 2021



Hvidvin med et skvæt sherry

I 1915 så den første spanske hvidvin dagens lys, en vin med navnet Monopole fra Rioja-vinhuset Compañía Vinícola del Norte de España (CVNE). Den var fremstillet på Viura-druer - og et skvæt sherry, en Manzanilla fra sherry-byen Sanlúcar de Barrameda i det sydspanske Cadíz.

Dengang var det ikke usædvanligt, at man gav vine lidt ekstra karakter, saft og kraft ved at iblande vin fra andre regioner - fx fik rødvin i Bordeaux og Bourgogne ofte mere fylde ved at få tilsat vin fra Rhône. Og i Sydfrankrig spædede producenterne undertiden deres vine op med bulkvin fra Algeriet.
Sådan er det ikke længere. I dag har vinrådene i de forskelle distrikter og appellationer indført regler, der forhindrer den slags blandinger - og der bliver holdt et skarpt øje med, at vinproducenterne overholder reglerne.

Puster liv i historisk vin


Monopole fra CVNE fik ikke kun tilsat sherry - den blev også modnet i brugte sherryfade. Vinen blev yderst populær, og den blev fremstillet indtil slutningen af forrige århundrede, hvor forbrugernes smag i såvel Spanien som i eksportlandene ændrede sig - nu ville man have langt lettere og mere frugtrige hvidvine.
Men ifølge Wine-Searcher har trenden, når det gælder spanske hvidvine, i de senere år igen vendt til de lidt kraftigere og velmodnede typer. Og det fik CVNE til at puste nyt liv i den historiske vin i form af hvidvinen Monopole Clásico 2014, som blev frigivet til salg i 2017 - og nu er der kommet endnu en udgave af Monopole på markedet, denne gang en Monopole Clásico Gran Reserva.
Ligesom sin forgænger indeholder vinen Manzanilla fra Bodegas Hidalgo i sherry-byen Sanlúcar de Barrameda, og den har ligeledes delvist opholdt sig i sherryfade under sine 60 måneder lange fadmodning.

Krævede lidt armbøjninger


CVNE har selvfølgelig været nødt til at spørge vinrådet i Rioja om lov til at blande sherry i sine hvidvine - også selv om man har gjort det i gamle dage. Den vinøse myndighed var i første omgang alt andet end begejstret for tanken, men efter nogle armbøjninger kom tilladelsen i hus.
Der er i det hele taget lidt hybrid over Monopole-vinene. Flaskerne har form som en Mosel-vinflaske, og navnet Monopole stammer fra Frankrig og hentyder ligesom her til, at druerne stammer fra én og samme særlige vinmark.
Af den nye Gran Reserva har CVNE kun fremstillet 778 almindelige 75 cl's flasker, 100 1,5 liters magnumflasker og 27 3-liters flasker, så det er nok ikke en vin, vi ser på det danske marked i denne omgang. Men vi hører selvfølgelig meget gerne på info@vinavisen.dk, i fald nogle flaske skulle tilfalde Danmark.


En illustration af den nye vinsmagnings-pavillon hos Donum Estate i Sonoma.

En fantastisk pavillon

På billedet til venstre ses en illustration af en iøjnefaldende vinsmagnings-pavillon, som - hvis alt går vel - står færdig til foråret hos vinhuset Donum Estate i Sonoma, Californien.
Det er ingen ringere end den dansk-islandske kunstner Olafur Eliasson, der har designet pavillonen i samarbejde med arkitekten Sebastian Behmann. Sammen grundlagde de i 2014 Studio Other Spaces - et internationalt kontor for kunst og arkitektur.
Eliasson er blandt andet kendt for regnbue-panoramaet øverst på kunstmuseet ARoS i Aarhus, og den samme farveglæde kommer også til udtryk i taget på den nye pavillon. Når gæster i fremtiden nyder vin i pavillonen, vil de være badet i pletter af forskelligt farvet lys - måske ikke det mest ideelle, når man skal betragte vinens farve…

Kæmpe skulpturer i vinmarkerne


Pavillonen bliver placeret på en lille bakketop med en formidabel udsigt over vinmarkerne - en placering, som Olafur Eliasson nåede frem til sammen med ejerne af Donum Estate, den danske modekonge Allan Warburg og hans hustru Mei, mens de med et glas vin i hånden vandrede rundt på ejendommen.
Den nye pavillon føjer sig til en lang række kunstværker, der pryder den 80 hektar store vinejendom.
Siden Allan og Mei Warburg erhvervede Donum Estate i 2011, har det både vin- og kunstglade ægtepar købt i alt 35 kæmpe store skulpturer, som kan ses på lang afstand hist og pist i vinlandskabet.

Vin og kunst bygger broer


Skulpturerne kommer fra hele verden og er skabt af nogle af de mest anerkendte moderne kunstnere - heriblandt franske Louise Bourgeois, der har kreeret en kæmpestor edderkop i stål, og svenske Fredrik Wretman, der har leveret en enorm fod i bronze.
Og hvad har kunst så egentlig med vin at gøre? Jo, en hel del ifølge Allan Warburg, da begge dele er i stand til at bygge bro mellem mennesker fra forskellige kulturer.
Man kan besøge Donum Estate, smage husets vin og se skulpturerne mod forudgående aftale. Men man kan også ved at klikke her se flere af de fantastiske kunstværker og læse mere om kunstnerne.

VinAvisens tur til Sherry-distriktet

For nylig var VinAvisen i Sherry-distriktet for at følge det danske hold i konkurrencen Copa Jerez, og i sidste uge kunne vi med stor glæde fortælle, at holdet vandt en fornem pris!
I forbindelse med turen kom vi også rundt til nogle af bodegaerne, ud i vinmarkerne og på opdagelse i Jerez de la Frontera, hvilket har resulteret i en stribe postkort, hvoraf vi bringer de første nedenfor.


Den bedste jord til dyrkning af Sherrys Palomino-drue er albariza. Det er en kridhvid jord, som typisk indeholder mellem 25 og 40% kalk. Dagen lang kaster kalken Solens stråler op under druerne, så de får lys og varme.

Postkort nr. 1:
Man bliver aldrig færdig med sherry

Vi har tidligere været i Sherry-distriktet, og har blandt andet bragt en omfattende serie på 42 postkort. Den gennemgår nøje alt fra sherryens historie, de forskellige druer og sherry-typer til den meget krævende måde, sherry fremstilles på. Det sker i det særlige solera-system, hvor sherryen i flasken ender med at være en forening af flere årgange. Så alt det vil vi ikke igen komme ind på her.
Men man bliver aldrig færdig med emnet sherry - eller med det fascinerende og spændende distrikt, som ligger ud til havet i regionen Cádiz i det sydligste Spanien. Og hver gang vi har besøgt området, får vi nye oplevelser, tager dugfriske billeder, og lærer noget nyt om den dejlige hedvin. Alt det vil vi gerne viderebringe til VinAvisens læsere.
Under vores nylige tur til Sherry-distriktet i midten af november var der ikke en eneste drue tilbage på vinstokkene. Høsten af Palomino-druerne var allerede færdig omkring d. 12. august - for 25 år siden sluttede druehøsten typisk en hel måned senere. Sådan lød det under et besøg hos Viña ”El Majuelo” - et af distriktets største bodegaer, fra hvis marker billedet til venstre stammer. Den stadig tidligere høst tilskrives - som i så mange andre europæiske vindistrikter - klimaændringerne.


Modellen, der viser Williams & Humberts lagerhaller. I parken uden om hallerne lever der sytten arter fugle fra flere forskellige lande i verden i et bevaringsprojekt, som bodegaen har indgået med den zoologiske have i Jerez de la Frontera.

Postkort nr. 2:
Europas største vinkælder

I Sherry-distriktet findes der en række meget store, gamle bodegaer, der ofte har engelske rødder. Et af dem er det 144 år gamle Williams & Humbert, der blev grundlagt af britiske Sir Alexander Williams og hans kompagnon Arthur Humbert. I dag ejes bodegaen af den spanske familie Medina.
Vi har besøgt bodegaen ved tidligere lejligheder, men blev denne gang præsenteret for en fin model af dens kolossale kompleks af lagerbygninger. I de store haller, der dækker et areal på 75.000 kvadratmeter, ligger der i alt 30 millioner liter sherry og modner i 80.500 fade, hvilket gør bodegaen til Europas største vinkælder. Taget er formet som tragte, der leder regnvandet ned gennem hallernes hule søjler og videre ned i tanke under gulvet med genbrug i produktionen for øje. (Fortsættes nedenfor...)


I den lagerhal, vi besøgte hos Williams & Humbert, holdt en statue af jomfru Maria et vågent øje med de mange fade.

Postkort nr. 3:
Hallerne bruges til forskellige formål

Vi var selvfølgelig også inde i en af de imponerende lagerhaller, som var en hel kilometer lang. Og pludselig midt imellem alle fadene var der en ”plads” med borde og stole, en bardisk, en lille scene - med andre ord alt, hvad der er brug for til en anden gigantisk fest. Her kan man så sidde og feste med udsigt til fadene og omgivet af den ganske særlige lugt af modnende sherry.

Hallerne bruges også til Jerez de la Fronteras berømte hesteshow - byen er nemlig lige så berømt for sine heste som for sin sherry og kan også byde på et museum helliget dyrene.
Uanset, om man er til fest eller hesteshow, skal man ikke være for let klædt på - til ære for sherryen i fadene er der kun 14 grader året rundt og en luftfugtighed på 85%.



Dette fad med årgangs-sherry er blevet solidt plomberet, og når det en dag åbnes, bliver det under overvågning af en repræsentant fra Sherry-distriktets vinråd.

Postkort nr. 4:
De sjældne årgangs-sherryer

Den meste sherry fremstilles via solera-systemet, der først kom på mode for omkring 150 år siden - hvilket ikke er meget, når det gælder sherry-historie. Indtil da var den sherry, der blev solgt, typisk fra én og samme høstårgang. Men da der kom rigtig godt gang i eksporten til andre lande, ønskede importørerne og forbrugerne snart en mere ensartet kvalitet og stil i de årlige leverancer, og det er netop det, man kan opnå gennem solera-systemet.
I de senere år er stadig flere bodegaer imidlertid igen begyndt at frigive årgangs-sherry (jerez de añada) til salg på det internationale marked. Der er stadig tale om små mængder, men også herhjemme er de kommet på hylderne. Og det er ofte dejlige og interessante sherryer, der afspejler de enkelte vækstsæsoner. Nogle er meget gamle - fra 1960’erne eller 70’erne - mens andre er af årgange efter år 2000.
I en af de store lagerhaller hos Williams & Humbert blev vi præsenteret for et fad med gammel årgangs-sherry. Fadet var plomberet, og, som vi fik at vide, så skal der være en repræsentant til stede fra det lokale vinråd, når vinmageren på et tidspunkt mener, at tiden er inde til at åbne fadet og tappe indholdet på flasker. Man skal være sikker på, at alt går korrekt til!
Bodegaen har i øvrigt distriktets mest komplette bibliotek af årgangs-sherryer i årgange helt tilbage til 1952. Hvor meget af denne sherry, der vil blive tappet på flasker og solgt, får tiden vise.
Vi fortsætter i næste uge med flere postkort, der blandt andet fortæller om nye regler fra vinrådet for at give sherry et salgsfremstød.


Bag-in-box og flaske i ét

To unge franskmænd, Victor Roux og Marin Belorgey, holder både af vin og vandring. Og de var godt trætte af at slæbe tunge vinflasker med sig i rygsækkene.
Roux og Belorgey, der begge er uddannet inden for handel og computerteknologi, satte sig for at løse problemet, og resultatet blev Bio’teille - en kombination af bag-in-box og vinflaske (på fransk "bouteille") med flere fordele.
Selve ”flasken”, som er lavet af bionedbrydeligt materiale, vejer kun 53 gram og er dermed otte gange lettere end en almindelig vinflaske, hvis vægt er 450 gram. Der kan også stables langt flere Bio’teille’er på en palle - hele 4000 styk - hvor der i gennemsnit kun er plads til 1300 normale glasflasker.

Samarbejder med vinproducenter


Inde i flasken er der en plasticpose magen til den i en bag-in-box - dog ikke med tappehane. Når posen er fyldt med vin, fastgøres den øverst i flaskehalsen, så man kan hælde fra flasken - ligesom fra en almindelig vinflaske.
Roux og Belorgey samarbejder i øjeblikket med to forskellige vinproducenter i Provence og håber at kunne sælge deres vine i Bio’teille udgave til franske vinhandlere og supermarkeder.
Ved at klikke her kan man se en lille film (på fransk) om nyskabelsen.


Rigtig mange filmstjerner er gennem tiderne blevet fotograferet skænkende eller drikkende champagne. Her er det den verdensberømte italienske stjerne Sophia Loren, der skænker champagne - og gør det i nogle helt forkerte glas. I de skålformede glas forsvinder boblerne alt for hurtigt...

VinAvisens smagning af champagne!

Der har været en hel del bobler i glassene hos VinAvisens smagepanel i de seneste par uger. Af de mange flasker champagne (kun tørre champagner), vi har smagt, har rigtig mange fået fem stjerner. Andre har fået fire eller tre stjerner, mens andre igen ikke er sluppet gennem nåleøjet. Alt i alt er det blevet til 26 vinanmeldelser, der findes nederst på siden i forlængelse af ugens øvrige anmeldelser.

I VinAvisens online-bog, Vin for begyndere, kan man læse hele historien om champagnens oprindelse og dens fremstilling, så det vil vi ikke komme ind på her. Nedenfor vil vi til gengæld videregive lidt nyttig viden om champagne og give gode råd til servering, til når rådhusklokkerne snart slår det nye år ind - eller til når man bare har lyst til lidt luksus.

Nyttig viden om champagne


* Selv om der fremstilles mousserende vin i mange forskellige lande, er det kun i Champagne-distriktet, man må sætte ordet ”champagne” på etiketten.
* Champagne laves primært på hvidvinsdruen Chardonnay samt på de to rødvinsdruer Pinot Noir og Meunier - selv om flere andre druer er tilladt i produktionen. Ofte indgår alle tre druer i én og samme flaske champagne, men i de såkaldte Blanc de Blancs, hvid af hvide (grønne) druer, er der kun brugt Chardonnay, og i Blanc de Noirs, hvid af sorte (blå) druer, er der kun anvendt rødvinsdruer.
* Langt de fleste champagner er blandet af vine fra flere forskellige år, hvorfor der ikke står nogen årgang på etiketterne. Dog findes der også årgangschampagner, hvor vinen er fra én og samme druehøst.
* Hvor sød eller tør, champagnen er, fremgår af etiketten: Doux (sød), Demi-Sec (halvsød), Sec (medium), Extra Sec eller Extra Dry (halvtør), Brut (tør), Extra Brut (meget tør) og Brut Natural eller Brut Zéro (ekstra tør).

Tip til servering


* Vi har nævnt det før - det er vigtigt at champagneflasken åbnes med ”et suk” og ikke springer ud af flaskehalsen til fare for omgivelserne. Den letteste måde at åbne flasken på er at dreje den, mens man holder på proppen.
* Boblerne opstår på grund af små ujævnheder i glassets overflade, hvor kuldioxiden, der er opløst i vinen, opfanges i vibrerende lommer. Hvis man vil have ekstra mange bobler i sin champagne, skal man servere den en anelse lunere end køleskabskold - den perfekte temperatur er 8 til 10 grader - og så skal man tippe champagneglasset, så vinen hældes ned langs indersiden. Holder man glasset lodret og hælder champagnen ned i midten, bevares kun halvt så megen kuldioxid.
* Den perfekte måde at afkøle en champagne på er i en spand med vand og isklumper, hvor man efterlader flasken i cirka 20 minutter.
* Sæbe er dræbende for boblerne, hvorfor champagneglas aldrig bør vaskes op i en opvaskemaskine eller i hånden med sulfosæbe. Brug kun varmt vand.


Saskia de Rothschild. Foto: Domaines de Baron de Rothschild (Lafite).

Første kvinde i 150 år

Domaines Baron de Rothschild (Lafite) ejes af familien Rothschild og er paraplyfirmaet over en række Bordeaux-slotte samt flere vinhuse uden for Frankrigs grænser.
Det hele begyndte med erhvervelsen af det mest berømte af vinslottene, 1. cru-slottet Château Lafite Rothschild i Pauillac i 1868.
I fem generationer har mandlige familiemedlemmer stået i spidsen for Domaines Baron de Rothschild (Lafite) - i 2018 satte den første kvinde sig i familiefirmaets direktørstol. Det var sjette generation, Saskia de Rothschild, der på det tidspunkt kun var 30 år gammel, var uddannet journalist og havde arbejdet på New York Times.
Hun var ikke kun den første kvinde på direktørposten men også den yngste person nogensinde til at stå i spidsen for et 1. cru slot i Bordeaux. Hendes far, Baron Éric de Rothschild, fortsatte som CEO, og som med-direktør havde hun Jean-Guillaume Prats - en af Bordeauxs kendte vinpersonligheder og vinkonsulenter.

Nu tager hun helt og holdent over


Fra og med 1. december overlader 5. generation helt og holdent tøjlerne i det store familiefirma til 6. generation. Saskia de Rothschild bliver CEO og får ledelsen over samtlige vinslotte på fransk jord og vinhuse i udlandet samt familiens i alt cirka 1200 hektar vinmarker.
Samtidig har Jean-Guillaume Prats meddelt, at han forlader sin direktørpost hos Domaines Baron de Rothschild (Lafite) for at hellige sig sin egen families vine og sit job som vinkonsulent.
I den tid, Prats har arbejdet for Rothschild-familien, har han blandt andet stået i spidsen for Château Lafites omlægning til økologi, ligesom han har pustet nyt liv i Sauternes-slottet Château Rieussecs image.

Wine Walk i det nordjyske

Både på Sjælland og i Jylland har øllet sine egne Beer Walks - guidede ølgåture, hvor man gør holdt hos bryghuse, cafeer, restauranter og værtshuse.
Nu er der ifølge Nordjyske også kommet en Wine Walk i Aalborg. Det er fem af byens vinbarer, der sammen har fået ideen - selvfølgelig for at udbrede kendskabet til barerne, men også for at give bargængerne en anderledes oplevelse.
Konceptet går ud på at gå fra vinbar til vinbar og hvert sted få serveret et godt glas vin ud fra tre valgmuligheder. Samlet pris er 249 kr.
I første omgang er der tale om et arrangement d. 2. og 3. februar mellem kl. 16 og 23.
Ideen er god - men ikke helt ny. Også Aarhus har haft lignende Wine Walks - endda guidede - rundt til byens vinbarer.
Vandet pibler ned på den cirkulære kobberplade, og inde bag dørene langs siderne er der forskellige smagelokaler. Fra den virtuelle tur i The Chuan Malt Whisky Distillery.

Pernod Ricards nye destilleri i Kina

I uge 45 nævnte vi det flotte nye whiskydestilleri, som det verdensomspændende vin- og spiritusfirma Diageo vil opføre i den kinesiske provins Yunnan.
Den franske spirituskoncern Pernod Ricard har også investeret i et whiskydestilleri på kinesisk jord - i Sichuan provinsen - og det står færdigt nu, netop som Diageo skal til at tage det første spadestik til sit destilleri.
Det er et fantastisk arkitektonisk mesterværk, det kinesiske arkitektfirma Neri&Hu har tegnet for Pernod Ricard - en smuk forening af traditionel asiatisk byggeskik og super moderne indslag.

Stort besøgscenter


The Chuan Malt Whisky Distillery, som det nye destilleri er døbt, har kostet det, der svarer til 986 millioner kr., og det er selvfølgelig opført af bæredygtige materialer, ligesom man har sørget for, at whiskyproduktionen er CO2-neutral. Og det skal ikke kun fungere som destilleri - der vil også være skiftende udstillinger af moderne installationskunstnere.
Destilleriets maltwhisky vil blive fremstillet af en kinesisk master destiller, Yang Tao, der har arbejdet tæt med en af Pernod Ricards skotske master destillers.
Fra og med 2023 vil destilleriet også slå dørene op for et stort nyt besøgscenter. Men nu er der jo ret langt fra Danmark til Kina, og hvis man ikke lige kommer på de kanter, kan man komme med på en guidetur i det spændende destilleri via en lille virtuel film.

På vej mod en grøn whiskyindustri

I 2009 lancerede den skotske whiskyproducentforening, Scotch Whisky Association (SWA), en vidtrækkende miljøplan for fremtiden. Planen indebærer blandt andet, at udslippet af drivhusgasser i forbindelse med whiskyindustrien skal opfylde et krav om net zero. Det vil sige, at industrien skal kompensere for sit udslip ved på anden vis at fjerne en lignende mængde drivhusgasser fra atmosfæren.

For at kunne opfylde målet, skal udslippet naturligvis reduceres, og nye tal fra SWA viser, at det går den helt rigtige vej. Mellem 2008 og 2020 er whiskyindustriens udslip af drivhusgasser reduceret med hele 53% - i 2018 lød reduceringen på 34%.

Genanvendelig emballage


I 2008 var det kun 3% af den energi, som industrien bruger, der kom fra genanvendelige energikilder - for tre år siden var det 28%, og i 2020 var hele 39% af den brugte energi miljøvenlig.
SWA har desuden et mål om, at samtlige nye emballager til brug for whiskyindustrien skal være genanvendelige inden 2025. Man kan læse mere om de gode nye tal ved at klikke her.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.


Franco Biondi-Santi.

Vinens Hall of Fame

Vi fortsætter i høj grad med "Vinbranchens Blå Bog", men ind imellem bringer vi også sider til "Vinens Hall of Fame" – en "blå bog" om vinverdens store vinpersonligheder: Mondavi, Hugh Johnson, Catena, Robert Parker, og hvad de nu alle hedder, nulevende såvel som afdøde. I denne uge er turen kommet til Franco Biondi-Santi, der var en af Italiensk mest legendariske vinproducenter. På en særlig side har vi samlet de personligheder, vi indtil nu har omtalt.

Franco Biondi-Santi (1922-2013) var en af Italiens mest legendariske vinproducenter. Han lærte faget af sin far, Tancredi, og deltog i smagningerne i vineriet i familiens vinhus, Tenuta Il Greppo i Montalcino i Toscana, fra han var 10 år gammel. Men han havde også en stor arv at løfte efter flere generationer Biondi-Santi bag roret i vinhuset - og med en bedstefar, Ferruccio, der opfandt den i dag så kultiske rødvin Brunello di Montalcino.
Franco Biondi-Santi studerede agronomi og begyndte for alvor at arbejde i familiens vinhus under anden verdenskrig. Det var også her, at han sammen med sin far skjulte vinhusets historiske vine fra 1800-tallet ved at mure dem inde, lige før de tyske tropper kom marcherende forbi. Tyskerne havde som bekendt næse for god vin…
I 1970 døde Tancredi, og Franco Biondi-Santi overtog ledelsen af familiens vinhus. På det tidspunkt ejede familien 4 hektar vinmarker - i dag breder Tenuta Il Greppos marker sig over 25 hektar, og ud over det ejer vinhuset adskillige hektar med oliventræer.
Ikke nok med, at Franco Biondi-Santi udvidede vinmarksarealet betydeligt - det er i høj grad også hans fortjeneste, at vinhusets Brunello di Montalcino i dag er verdensberømt.
Han er blevet kaldt for en ”kustode”, der værnede om sine forfædres traditionelle måde at lave Brunello på - alt imens stadig flere producenter i området, ændrede fremstillingsmetoderne og lavede mere moderne udgaver af rødvinen.
Franco Biondi-Santi var selv involveret i hvert eneste trin i vinproduktionen - fra vinmarken over vinfremstillingen til tapningen på flasker. Og til sin død fortsatte han med at lave sin Brunello på den måde, hans bedstefar havde introduceret. Han brugte 100% Sangiovese, og hvor andre var begyndt at bruge modning på små franske barriques, modnede han sine Brunelloer tre år i store slovenske egetræsfade og dernæst to år på flasker før tapning - hvilket er længere, end reglerne kræver.
Hans stædighed, når det gjaldt traditionerne, har gennem tiderne affødt hovedrysten, ligesom han ind imellem har været på kant med sin egen familie. Men hans Brunello-vine er legendariske og har en fabelagtig lang holdbarhed.
Han forsvarede ikke kun de vinøse traditioner men også det vinområde, han levede og arbejdede i. I 1990’erne var der planer om at placere en stor losseplads i udkanten af Montalcino, som ville have været til fare for produktionen af Brunello. Franco Biondi-Santi søsatte en kampagne mod planerne - og fik dem forpurret.
På et tidspunkt stod han også i spidsen for en gruppe producenter, der var imod et forslag fra det lokale vinråd om at tillade andre druer end Sangiovese i Brunellos ”lillebror”, Rosso di Montacino. Også her vandt han slaget.
Ved sin død efterlod han sin hustru, Maria Floris, samt sønnen Jacopo og datteren Alessandra, der i dag står for henholdsvis vinfremstilling og markedsføring af vinene i Tenuta Il Greppo.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.

Er den gyldne skråning gylden?

Navnet på Bourgogne-området Côte d’Or oversættes gerne som Den gyldne Skråning. – Men hvordan er den gylden? spørger Katrine Svendsen. – Har det noget at gøre med efterårsfarven på vinløvet, eller at vinene derfra ”er guld værd"?
Det er ingen af delene. Navnet er en sammentrækning af ordene Côte d’Orient, dvs. skråningen, der vender mod øst.


Ugens vinøse billede

Svenske Anna Olsson har taget dette billede af Quinta de la Rosa ved Douro-flodens bred lige uden for byen Pinhão.
Her har familien Bergqvist, som har svenske aner, fremstillet portvin i mere end hundrede år og i dag tillige bordvin – og gjort det med succes.
Men man kan foretage sig andet end at smage vin på gården, hvor familien Bergqvist hjerteligt tager imod besøgende. Man kan fx nyde en frokost på terrassen med udsigt over floden, og der er også mulighed for overnatning i et af de mange dobbeltværelser. Yderligere oplysninger findes på familien Bergqvists hjemmeside.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469.494Billede 495-540
Billede 521-546
Billede 622-660
Billede 547-568Billede 569-594Billede 595-621


660 En allé af jacarandá træer flankerer de smukke gamle bygninger hos sherryhuset Osborne i Cádiz. (foto © Mariette Tiedemann).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 47 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjernestjerne

Joseph Perrier Blanc de Blancs Brut, Chardonnay, Champagne, Frankrig, lav alkohol (12%)

349 kr., pris på tilbud indtil 1. december: 244,30 kr., Irma

En champagne udelukkende på Chardonnay - og en absolut dejlig mousserende vin med en bred og blød mousse og en delikat blomsterduft. Smagen er raffineret, har en god fylde og friske noter af syrlige appelsiner til slut. Tilbudsprisen er et rent kup.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Sashy Chardonnay, Agricola Lugo, Chardonnay, Rubicone IGT, Italien, 2020, lav alkohol (12,5%)

89,95 kr., pris ved 6 flasker: 69,95 kr., Supervin

En dejlig hvidvin med duft af gule mirabeller og med en fyldig frugtsmag med moden citrus og en eftersmag, der munder ud i en lille honningnote. En god all round vin - især sagen til fede fisk og kylling. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Riesling Bollenberg, Château d'Orschwihr, Riesling, Alsace AOC, Frankrig, 2018, middel alkohol (13,5%)

129 kr., pris ved 6 flasker: 100 kr., Holte Vinlager

En mild og dejlig hvidvin med modne grønne druer og en anelse petroleum i duften og med en blød, let cremet, fyldig og tør frugtsmag med strejf af kvæde. Eftersmagen holder længe i munden. Nyd vinen, som den er eller til retter med muslinger.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Antaris, Domaine Duseigneur, Lirac AOP, Frankrig, 2018, høj alkohol (15%)

139,95 kr., SPS Wine

Denne økologiske rødvin bør ifølge bagetiketten dekanteres over i en karaffel mindst en time før servering. Årsagen er, at vinen ikke er filtreret og derfor har bundfald. Men det er også en kraftig vin, som vil have godt af at få lidt ilt, før den skænkes i glasset. Og så er det en ualmindelig dejlig og koncenteret vin med forførende krydrede noter i både duft og smag. Der er anis, rosmarin og sort peber og i eftersmagen strejf af allehånde og nelliker. En rigtig vintervarmer, som vil egne sig glimrende til kraftige kødretter.

Rødvin

stjernestjernestjernestjerne

Rowan's Ridge, Klein Constantia, Western Cape, Sydafrika, 2019, høj alkohol (14,5%)

89,95 kr., Amka

En rigtig god all round rødvin på Cabernet Sauvignon og Merlot. Den har god frugt og en behagelig tør eftersmag. En enkel vin til hakkebøffen eller frikadellerne.

stjernestjernestjernestjerne

Ceppaiano, Tenuta di Ceppaiano, Chianti DOCG, Italien, lav alkohol (12,5%)

99,95 kr., pris ved 6 flasker: 69,95 kr., Megavin.dk / Kvickly Odder

En udmærket rødvin med mandelmasse og modne kirsebær i duften og med en let krydret, saftig og tør smag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Antigva Crianza, Tempranillo, Ribera del Duero DO, Spanien, 2015, høj alkohol (14,5%)

Der er sarte noter af lakrids og vanille over duften af denne rødvin. Smagen er dejligt krydret, fuld af modne mørke kirsebær med tilpas fadnoter og en lang og fløjlsblød eftersmag. Nyd vinen til krydrede kødretter eller velmodnede oste.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Seicaselle, Tagaro, Negroamaro, Salice Salentino DOP, Italien, 2018, middel alkohol (14%)

119 kr., pris ved 6 flasker: 79 kr., Skjold Burne Online

En lækker rødvin med duft af chokolade og vanille og med en saftig smag af moden frugt. En lille syre til slut opvejer på bedste vis sødmen i vinen.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Glorioso Selección Especial, Bodegas Palacio, Tempranillo, Rioja DOC, Spanien, 2016, middel alkohol (14%)

119,95 kr., pris på tilbud fra 25. november til 1. december: 74,50 kr. ved 2 flasker, Irma

En dyb og varm duft kommer en i møde, når man lugter til denne rødvin. Der er modne brombær, skovbund, svampe og syltede kirsebær. Smagen lever op til de gode forventninger. Det er en silkeblød vin med kompleks frugt og en lang og vinøs eftersmag med afrundede tanniner efter 13 måneder i franske fade. En lille syre spiller med til slut. Tilbudsprisen er yderst attraktiv.

stjernestjernestjernestjerne

Rondeur Appassimento, Languedoc IGP, Frankrig, 2020, høj alkohol (14,5%)

119,95 kr., pris ved 6 flasker: 79,95 kr., AndrupVin.dk

Denne rødvin er en appassimento - en vin lavet delvist på tørrede druer. Duften er intens og kraftig med dejlige noter af chokolade og vanille. Smagen er fuld af frugt, men har også en meget markant sødme, som delte vandene hos smagepanelet. Nogle fandt sødmen indtagende, mens andre syntes, den var i overkanten og manglede modspil.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Dame Guilherme Plan de Dieu, Vignobles & Compagnie, Côtes du Rhône Villages AOP, Frankrig, 2019, høj alkohol (15%)

129 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., Skjold Burne Online

I denne rødvin spiller de krydrede noter første-violin. Her er især sort peber og ren lakrids i både duft og smag. Det er en dejlig vin, hvor de 15% alkohol er fint integreret.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Alpha, Montepeloso, Toscana IGT, Italien, 2014, høj alkohol (14,5%)

130 kr., pris ved 6 flasker, Vinmonopolet

Ebe rødvin med de krydrede noter i front i både duft og smag. Her er rosmarin, basilikum, aromatisk peber... Men der er også god moden frugt, der kommer frem i den lange eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Artemia, Primitivo, Puglia IGT, Italien, 2019, høj alkohol (14,5%)

149 kr., pris ved 6 flasker: 109 kr., Skjold Burne Online

109 kr. for 6 flasker denne rødvin er bestemt et godt tilbud. Det er en fortræffelig vin med en spændende krydret duft med blandt andet kløvermark og modne mørke kirsebær. Smagen er silkeblød med god moden frugt og ikke skyggen af tanninbid. En vin, mange vil kunne lide.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Danuel, Le Strette, Nebbiolo, Langhe DOC, Italien, 2019, høj alkohol (14,5%)

149,95 kr., pris ved 6 flasker, BrdrDsVinhandel

En helt igennem top-rødvin med en dejlig duft af syltede blå blommer og vanille. Smagen er elegant, med rygrad og struktur, blød moden frugt, en fin syre og et tilpas tanninbid til slut. De 6 flasker får hurtigt ben at gå på. Men gem et par stykker til en festlig lejlighed engang ud i fremtiden.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Acinatico, Agricola Accordini Stefano , Valpolicella Ripasso DOC, Italien, 2019, middel alkohol (14%)

159 kr., pris ved 6 flasker: 99,95 kr., Jysk Vin

En rødvin med syltede kirsebær i duften og med en dejlig frugtrig smag med friske mørke bær og en god syre til mad. Den femte stjerne skyldes prisen ved 6 flasker.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Unánime Signature, Mascota Vineyards, Cabernet Sauvignon, Mendoza, Argentina, 2017, middel alkohol (14%)

189,95 kr., pris på tilbud indtil 31. december: 99 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

En rødvin med muskler - og en ualmindelig dejlig vin, der har de rette mængder af krydrede noter, moden frugt, syre, kraft og saft og tilpas tannibid i eftersmagen. Juleanden eller flæskestegen er et godt bud på en ledsager. Et kup til tilbudsprisen.

stjernestjernestjernestjernestjerne

AR Talaos, Grenache, Côte Vermeille IGP, Frankrig, 2019, høj alkohol (15%)

199,95 kr., pris ved 6 flasker: 179 kr., AndrupVin.dk

Côte Vermeille er et vinområde, der ligger ud til Middelhavs-kysten tæt ved den spanske grænse. Så er det på plads. Og fra områdets terroir kommer denne helt igennem dejlige og meget harmoniske rødvin. Der er moden frugt og krydrede noter i de rette mængder i både duft og smag - hyldebær, kirsebær, sort peber, allehånde og et lille bid af anis til slut. De 15% alkohol er fint integreret. En topvin til en yderst fordelagtig normalpris.

Andet

stjernestjernestjernestjernestjerne

Fredriksdal Vin af Kirsebær Sur Lie, Fredriksdal, Danmark, middel alkohol (14%)

189 kr., pris ved 50 cl, Frederiksdal

’Sur Lie’ betyder (på fransk), at vinen har ligget "på bundfaldet" (gærresterne) i en længere periode - hvilket er med til at give vinen en god fylde. Og det har denne kirsebærvin bestemt - en nærmest cremet fylde og en fin sødme samt en meget lang eftersmag af modne mørke kirsebær. En delikatesse, der bør nydes til kraftige oste eller til en god dessert med mørk bitter chokolade.

Smagningen af champagne

stjernestjernestjernestjerne

EPC Blanc de Blancs Brut Nature, Champagne Alain Edouard, Champagne, Frankrig, lav alkohol (12,5%)

Her har vi en Brut Nature - den tørreste af alle champagner. Den dufter af en sommermoden hvedemark og har en netop knastør smag, der holder tørheden hele vejen igennem ud i den lange eftersmag. En rigtig god mousserende vin til lyse fiskeretter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Champagne Charles Mignon Premium Reserve Brut, Champagne, Frankrig, lav alkohol (12%)

270 kr., på tilbud indtil 31. december: 200 kr., Skjold Burne

De fine bobler videregiver en for champagne karakteristisk og mild duft af lyst brød. Smagen er tilpas tør med moden citrus og strejf af abrikos. En perfekt ledsager til østers og skaldyr - og en champagne til en ualmindelig rimelig tilbudspris sammenlignet med kvaliteten. Køb den nu, og gem den til nytårsaften.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Blanc de Blancs Grand Cru Brut, Voirin-Jumel, Chardonnay, Champagne, Frankrig, lav alkohol (12%)

275 kr., pris ved 6 flasker: 234 kr., A.H. Vinimport

En frisk og delikat champagne kun på Chardonnay. Den er let og harmonisk med en ren duft og smag af modne citroner, som varer ved med samme styrke ud i den lange eftersmag. Prisen ved 6 flasker er yderst attraktiv.

stjernestjernestjernestjernestjerne

La Majestueuse Brut, Jean de la Fontaine, Champagne, Frankrig, 2012, lav alkohol (12%)

297,5 kr., Wine Pro

En champagne på de tre druer, Chardonnay, Pinot Noir og Meunier - og en rigtig dejlig klassisk champagne. Den har en fin og ikke så fremtrædende mousse, en dejlig duft af lyst brød og en frisk citrusagtig smag. Det er ikke en vin med mange facetter - men til de 300 kr. en absolut god vin. Drik den som apéritif eller til alt godt fra havet.

stjernestjernestjernestjerne

Cuvée Clara Brut, A. Lété , Champagne, Frankrig, lav alkohol (12%)

299 kr., ViniPortugal

En champagne med en fin mousse, duft af kvæde og en fyldig smag af modne æbler, der slutter med en fin lille syre. En dejlig vin, hvor den eneste anke er, at moussen forsvinder lidt vel hurtigt i glasset.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Laurent-Perrier Cuvée Rosé Brut, Pinot Noir, Champagne, Frankrig, lav alkohol (12%)

299 kr., pris på tilbud, Hans Just

Denne champagne er en af de få rosé champagner i temasmagningen - og det er en ualmindelig dejlig vin fremstillet udelukkende på Pinot Noir. En sprudlende mousse leverer en duft af sommerens modne mørke bær. Smagen er fyldig og aromatisk og med en anelse rødvinskarakter fra Pinot-druerne i eftersmagen. Vinen er velegnet både som apéritif og som ledsager til rejer og sushi (men undgå soya og fiskesauce). Champagnen forhandles af Meny.

stjernestjernestjernestjernestjerne

A. Damery Brut, A. Lété, Champagne, Frankrig, lav alkohol (12%)

299 kr., ViniPortugal

En dejlig champagne med en mild og vedvarende mousse, duft af aromatiske modne æbler og en god tør og fyldig smag - igen med æbler men også med strejf af grønne druer.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Champagne Canard-Duchêne Rosé, Champagne, Frankrig, lav alkohol (12%)

299 kr., pris på tilbud indtil 31. december: 199 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

En flot laksefarve, en blød mousse og en dejlig og fyldig duft og smag med modne røde bær. Sådan er denne liflige champagne, der er fremstillet på Pinot Noir og Chardonnay. Den er tør uden at knase og med en lille fin bærsødme til slut. Tilbudsprisen på 199 kr. er yderst attraktiv.

stjernestjernestjernestjerne

Joseph Perrier Cuvée Royale Brut, Champagne, Frankrig, lav alkohol (12%)

299 kr., pris på tilbud indtil 26. november: 209,30 kr., Irma

En god all round champagne med en tør men ikke knastør smag med noter af frisk citrus. Den er velegnet til såvel apéritif som til lette retter med lyse fisk - og til kl. 24 nytårsaften. Tilbudsprisen er yderst attraktiv.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Gratiot Delugny, Chardonnay, Champagne, Frankrig, 2005, lav alkohol (12,5%)

En årgangs-champagne med 16 år på bagen men still going strong. Den har en blød mousse, en fin duft af lyst brød og en liflig og relativt fyldig og aromatisk smag med modne æbler, som den dominerende note. Vinen er fremstillet på 100% Chardonnay og er dermed en Blanc de Blancs - hvid af hvide (grønne) druer.

stjernestjernestjerne

Historie d'Hommes Brut, Champagne, Frankrig, lav alkohol (12%)

En champagne på Chardonnay og Pinot Noir, der er fadmodnet - hvor længe fremgår ikke af bagetiketten. Boblerne er forholdsvis store, og både duften og smagen leder tankerne hen på lys øl. Der mangler lidt champagne-karakter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Champagne Beurton & Fils Reserve 424 Brut, Champagne, Frankrig, lav alkohol (12%)

319 kr., pris ved 6 flasker: 299 kr., AndrupVin.dk

En absolut forførende champagne, fremstillet på 40% Meunier, 40% Pinot Noir og 20% Chardonnay. Der er en livlig og vedvarende mousse og en dejlig duft og smag med flere lag - blandt andet lyst brød og nødder samt fine strejf af honning til slut. Server ikke vinen alt for kold, så går du glip af de mange små detaljer.

stjernestjernestjernestjernestjerne

8 Terroirs Brut, Tribaut Schloesser, Champagne, Frankrig, 2014, lav alkohol (12,5%)

Denne champagne er fremstillet på lige dele Pinot Noir og Chardonnay, og førstnævnte drue giver vinen en dejlig fylde til mad. Den dufter af et rigtig godt nybagt rugbrød og har en fin og livlig mousse. Smagen er tør, har god moden frugt og pære i den lange eftersmag.

stjernestjernestjernestjerne

Duval-Leroy Brut Rèserve, Champagne, Frankrig, lav alkohol (12%)

349 kr., Vinens Verden

Af bag-etiketten fremgår det, at champagnen hovedsageligt er fremstillet på blå druer (Pinot) men også på en mindre andel Chardonnay. Vinen har en fin duft af lyst brød og en dejlig og fyldig frugtsmag med fine noter af rugbrød. Det er en "brut", og den er også tør, men ikke så den knaser. Eftersmagen slutter lidt hurtigt. Med sin fylde er det en rigtig god mad-champagne.

stjernestjernestjerne

G.H. Martel & Co Premier Cru Brut, Champagne, Frankrig, lav alkohol (12%)

349 kr., pris ved 6 flasker: 178,95 kr., Supervin

En champagne på de tre hoveddruer: Chardonnay, Pinot Noir og Meunier. Moussen bobler kraftigt op, men falder lidt til hurtigt til ro. Vinen dufter klassisk af lyst brød og citrus, og smagen er tør og med god fylde og noter af pærer. Eftersmagen slutter med et lille bittert bid.

stjernestjernestjernestjernestjerne

D' Alÿs Blanc de Blancs Grand Cru, Voirin-Jumel, Chardonnay, Champagne, Frankrig

349 kr., pris ved 6 flasker: 299 kr., A.H. Vinimport

En elegant sort stof-etiket med gyldne bogstaver pryder flasken med denne Blanc de Blancs - hvid af hvide (grønne) druer, hvilket betyder, at vinen udelukkende er fremstillet på Chardoannay. Det er en meget harmonisk champagne med frugten i front, især moden citrus, og med strejf af fennikel. Med sin markante citrussmag er vinen yderst velegnet til østers og kammuslinger samt lidt fede skaldyr.

stjernestjernestjernestjernestjerne

André Roger Grand Cru Rosé Brut, Pinot Noir, Champagne, Frankrig, lav alkohol (12%)

En elegant champagne med en sart mousse, en flot laksefarve og en fin duft og smag af røde bær. Eftersmagen er lang og med en behagelig tør afslutning. En god ledsager til lidt fede fiskeretter.

stjernestjernestjernestjerne

L'Éloquente Brut, Jean de la Fontaine, Champagne, Frankrig, lav alkohol (12%)

395 kr., Wine Pro

Denne champagne, der er fremstillet på Chardonnay og Meunier, er Brut - altså tør. Men den har en fin lille frugtsødme i smagen - lidt som meget modne grønne druer. Det er en udmærket champagne med en sprudlende mousse - men også en lidt enkel champagne til prisen ved næsten 400 kr.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Lanson Le Black Label Brut, Champagne Lanson, Champagne, Frankrig, lav alkohol (12,5%)

398 kr., Wineshop

En champagne på 50% Pinot Noir, 35% Chardonnay og 15% Meunier. Duften byder på lyst brød og citrus. I smagen er der fyldig og frisk citrusfrugt, som holder længe ud i eftersmagen. En rigtig dejlig og harmonisk champagne, der vil være en glimrende ledsager til stegte kammuslinger og et godt stykke stegt laks.

stjernestjernestjernestjernestjerne

SR Champagne Grand Cru, Saint-Réol, Champagne, Frankrig, 2008, lav alkohol (12,5%)

399,95 kr., pris ved 6 flasker: 349 kr., AndrupVin.dk

Denne årgangs-champagne klarer sine 13 år på bagen med bravour. Det er en meget elegant mousserende vin med en blød fyldig mousse, en fin rugbrødsnote i duften og en fin og liflig smag af pærer og nektariner. En vin, der er sine 400 kr. værd - så køb den til prisen ved 6 flasker.

stjernestjernestjernestjernestjerne

André Roger Grand Cru Vieilles Vignes Brut, Champagne, Frankrig, lav alkohol (12%)

Moden citrus møder næsen, når man dufter til denne champagne. Smagen er fint parfumeret - næsten som at "drikke" blomster - mens der i eftersmagen er en lille cremet note. En elegant vin, der vil gøre sig godt til østers.

stjernestjernestjerne

Devaux Rosé, Champagne, Frankrig, lav alkohol (12%)

499 kr., pris ved 3 flasker: 449 kr., ChampagneUniverset

Den rosa farve i champagnen er fremstillet ved tilsætning af rødvin på Pinot Noir til en hvidvin på Chardonnay. I duften er der lidt kvæde og friske jordbær og i smagen friske hindbær. Men smagen slutter hurtigt, og vinen mangler noget karakter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Duval Leroy Blanc de Blancs Grand Cru Brut, Chardonnay, Champagne, Frankrig, lav alkohol (12,5%)

549 kr., pris ved 6 flasker: 499 kr., Vinens Verden

Det familieejede champagnehus har leveret en kompleks og meget lækker champagne med noter af brødskorpe i duften og med en fyldig frugtsmag med moden appelsin som den dominerende note. En top-champagne, som nok er dyr men også ualmindelig dejlig. Nyd den, som den er, eller til lyse fiskeretter.

stjernestjernestjernestjerne

Laurent-Perrier La Cuvée Brut, Champagne, Frankrig, lav alkohol (12%)

599 kr., Hans Just

En dejlig champagne med lyst brød i duften og en god mousse, der videregiver en tør smag med god frugt og fine krydrede noter til slut. Prisen er dog lige i overkanten.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Champagne Vieille France, Champagne, Frankrig, 2006, lav alkohol (12%)

En elegant årgangs-champagne med duft af brødskorpe og med en fin mousse og en fyldig og tør smag med noter af bagt citronskal. Vinen vil være en fin ledsager til retter med fede fisk og skaldyr. Udstyret er også helt ok til nytårsaften - en flot og festlig sølvfarvet flaske, der i sin facon bærer mindelser om en svunden tid.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Cuvée Comte de Marne Grand Cru, Champagne Charles Mignon, Champagne, Frankrig, lav alkohol (12%)

750 kr., på tilbud indtil 31. december: 375 kr., Skjold Burne

Et mesterværk af en champagne. Den har fine små og vedvarende bobler, der videregiver en sart duft af lyst brød og frisk frugt. Smagen er tør, sprød, fyldig og med en elegant syre samt liflige noter af grønne æbler og frisk melon. Nyd den nytårsaften kl. 24 - eller som velkomstdrink. Tilbudsprisen er yderst attraktiv.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen