Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 5, 2022



Foto: Unsplash/Christine Isakzhanova.

Vin og Corona

En yderst opsigtsvækkende ny undersøgelse tyder på, at et moderat vinforbrug skulle give en vis beskyttelse mod Covid-19.

Bag undersøgelsen, som er offentliggjort i det akademiske tidsskrift Frontiers of Nutrition, er et hold kinesiske forskere fra Shenzhen Mental Health Centre.
Forskerne tog udgangspunkt i UK Biobank, en stor britisk undersøgelse, hvor man følger udviklingen af 473.957 briters helbred gennem en længere årrække. Den ny forskning gik ganske enkelt ud på at sammenholde Covid-19 tilfælde og alkoholvaner hos deltagerne.

Hele 17% lavere risiko


Ifølge undersøgelsen skulle afholdsfolk have en større risiko for at få virussen end de, der drikker alkohol (vin og spiritus). De deltagere, der drak hvidvin og mousserende vin, havde 7 til 8% lavere risiko for at få virussen – men kun, når de holdt sig til maksimalt fire glas vin om ugen (en flaske indeholder seks almindelige glas).
Rigtig godt skulle det være, hvis man er glad for rødvin - her var der mellem 10 og 17% lavere risiko for at få Covid-19. Også ved et meget moderat forbrug (kun to glas ugentlig) af hedvin – fx sherry og portvin – var der en effekt i form af en 12% lavere risiko.

Lige omvendt med øl


Mens den kinesiske undersøgelse er godt nyt for vindrikkerne, er den skidt nyt for dem, der holder af øl og cider. Her gælder nemlig det stik modsatte – ved kun et enkelt glas ugentlig øges risikoen for at få Covid-19, og med fem glas eller flere øges den med hele 28%.
Årsagen til, at netop vin skulle have en beskyttende effekt mod virussen, er ifølge forskerne muligvis indholdet af polyfenoler (antioxidanter) – som især rødvin er rig på.
En sådan undersøgelse er - ved kun at sammenligne to faktorer – alkoholvaner og Covid-19 - naturligvis forbundet med en del usikkerhed. Men derfor kan alle vi vindrikkere jo godt glæde os lidt over resultatet!


OBS! til vinbranchen!

Rigtig mange læsere er glade for VinAvisens kalender, der giver en oversigt over kommende smagninger og arrangementer. Vi vil derfor gerne opfordre den danske vinbranche til at sende os et link eller en note om diverse events på mariette@vinavisen.dk, så vi kan få dem med i kalenderen.


En illustration fra rapporten, der viser, hvilken slags alkohol amerikanerne ville tage med til et selskab til deling. Den lyseblå søjle er vin, den sorte øl, den grønne cider osv. Illustrationen er inddelt i aldersgrupper - yderst til venstre er det de 21-34 årige og yderst til højre den mest vinglade gruppe, dem på 65 plus.

Californiske vinmarker bør nedlægges

Hvert år udgiver Silicon Valley Bank en rapport, der viser tingenes tilstand her og nu og i den nærmeste fremtid i den amerikanske vinverden. Og hvad der ikke står i denne rapport er ikke værd at vide – den kommer hele vejen rundt og ud i ethvert tænkeligt hjørne. Selvfølgelig handler den mest om den californiske vinscene, da Californien fremstiller mere end 90% af al amerikansk vin.

Et af de mere alvorlige punkter i 2022-udgaven af rapporten er et forslag om at nedlægge en del af de californiske vinmarker - hvor stort et areal, der bør nedlægges, gives der ikke noget bud på. Der fremstilles simpelt hen for megen vin i forhold til efterspørgslen, og der er intet, der tyder på, at forbruget af californisk vin vil stige i de kommende år - tværtimod.

Vinsø og vandmangel


Det amerikanske hjemmemarked aftager langt hovedparten af al den vin, der fremstilles i Californien, og de mest venglade blandt forbrugerne er ifølge rapporten dem på 65 år og derover. De unge mellem 21 og 34 år hælder mere til øl – hvilket jo ikke er godt nyt for vinforbruget.
Der har ganske vist været to små høstårgange i træk i 2020 og 2021, men vinproducenterne lå allerede inde med et overskudslager af vin, og hvis næste høst bliver normal – hvilket vil sige cirka 4 millioner tons druer – kan det ende med en vinsø.
Endnu en årsag til at rive en del af vinstokkene op ved rode er den globale opvarmning og de stadig mere sparsomme vandressourcer. Californien har i de senere år været plaget af usædvanligt lange tørkeperioder, og der er rent bogstaveligt lavvande i vandreservoirerne.

Bekymrede vinproducenter


Ifølge rapporten vil manglen på vand kun blive værre i de kommende år. For et par år siden, hvor myndighederne havde indført rationering på vandet, var manglen så udtalt, og desperationen så stor, at vandtyveriet greb om sig. Tyveriet foregik ved, at nogle af brandhanerne i de californiske byer blev tappet for vand i nattens mulm og mørke.
I en rundspørge i rapporten har man spurgt vinproducenterne og drueavlerne i samtlige vinproducerende amerikanske stater, om deres bekymringsniveau, når det gælder fremtidens vandressourcer. 94% svarede, at de enten var ”alvorligt bekymrede” eller ”bekymrede”, mens kun 2% ytrede, at de ikke var bekymrede – at de regnede med, at det nok skulle gå.
Man kan læse den nye rapport i sin helhed – og dykke ned i dens utallige interessante resultater - ved at klikke her.


Champagneglassene til minde om dronning Elizabeths jubilæum.

Et par særlige champagneglas

Den britiske dronning Elizabeth kan i år fejre hele 70 år på tronen – et såkaldt platinjubilæum. Og det bliver selvfølgelig markeret på alle tænkelige måder – blandt andet med forskellige souvenirer. Blandt disse minde-genstande er et sæt på to champagneglas med indgraverede olivengrene og kongeligt monogram på foden. Der er kun fremstillet 70 sæt, og de blev alle solgt samme dag, de blev lanceret.

Det er faktisk utroligt, når man tænker på, at prisen for et sæt var hele 120 pund (cirka 1066 kr.) – og så er glassene endda skålformede, en form, der bestemt ikke får champagnen til at vise sig fra sin bedste side. Boblerne vil alt for hurtigt forsvinde på den store overflade, og det samme vil vinens aroma. Nå, men det er jo også mindeværdien og ikke brugsværdien, der har mest vægt i dette tilfælde.
De, der har været hurtige nok til at erhverve sig et sæt, vil højst sandsynligt kunne videresælge glassene i den fine silkebetrukne æske, de leveres i, til en langt højere pris om bare et par uger.
Dronning Elizabeth selv kommer ikke til at nyde champagne til sit jubilæum, hverken af skålformede glas eller fluter. For nylig meddelte det britiske kongehus, at dronningen, der er 95 år, har valgt at lægge al alkohol på hylden. Hendes forbrug siges dog altid at have været yderst begrænset og har stort set kun bestået i en gin-cocktail, som hun drak hver eneste aften.



Foto: Unsplash/Louis Hansel.

Den gode vinliste

I sidste uge spurgte vi jer læsere om, hvad I først går efter, når I får overrakt vinlisten på en restaurant – og hvilke oplysninger I mener er vigtige at få med på en sådan liste. Vi har fået rigtig mange tilbagemeldinger, og tusind tak for dem alle! vi kan desværre ikke bringe dem alle, men må begrænse os til et lille udvalg.
Peter Justesen, der er sommelier og fritids-vinimportør, skriver til os:
- Land, drue, årgang er udover producent og vinnavn fint som grundopdeling af vine til mad. Det giver en basal indikation af vinstilen og bør altid være angivet.
- Men for pokker, hvor ville det være dejligt, hvis restsukker, syre, fadbehandling (antal måneder og eventuelt andel nye og gamle vinfade), aromatisk/ikke aromatisk (vigtigt ved lokale druesorter), fylde og alkoholindhold blev nævnt. Det ville give mulighed for et meget kvalificeret valg. - Især restsukker har betydning, fx for tyske vine, er det jo alfa og omega for vinens anvendelse til mad.

Nye producenter eller det sikre


Robert Dinesen prioriterer land (område) samt druen, når han ser på en vinliste – og læser også meget gerne eventuelle kommentarer fra producenten. Og er der en vinproducent, han ikke kender, prøver han gerne vinen.
Peter Holm-Olesen vælger derimod hellere en vin, han kender frem for at finde nye producenter, når det gælder vin til en middag på restaurant. Oplysning om alkoholindholdet finder han ikke så vigtigt – så længe det ligger på det typiske niveau for vintypen.
Vinmanden Peter Jac Olsen nævner også druen/druerne som en vigtig information. Desuden mener han, at det er et gode, hvis restauranter, der ikke har en vintjener til at informere gæsterne, anbefaler, hvilke af deres vine, der passer til de enkelte retter og vice versa på menukortet. Det vidner om, at stedet har tænkt sig om, når vinene bliver indkøbt.

Vigtigt med vin pr. glas


Også for Finn Sten Jakobsen har det betydning, at man fornemmer, at vinene er udvalgt med omhu – det vil sige, at de passer til menuen – og at de ikke kan fås i (næsten) ethvert supermarked.
For Bent Varming er en god vinliste en overskuelig liste – hvilket især er vigtigt, hvis listen er omfangsrig. Der bør også være mulighed for at købe vin pr. glas – der er jo altid nogle, der skal køre bil bagefter. Og så er det at foretrække, at der er udvalgte vine til en aktuel menu og ikke en egentlig vinmenu.
Vinimportør Lars Bjørn kræver som minimum, at producenten og årgangen er nævnt på vinlisten – og tilføjer, at begge dele mangler på mange mellemdyre spisesteder (bistroer) i København!

208 forskellige druer


Til sidst bringer vi en kommentar fra en vinproducent, danske Peter Work, der har sit eget vinhus i Californien: - Jeg går efter druesorter, jeg ikke har prøvet før eller vinregioner, jeg ikke kender til. Jeg er nu oppe på 208 forskellige smagte druer.
Blandt de mange andre input, vi har modtaget, har flere - som læserne ovenfor - nævnt druen/druerne som en yderst vigtig oplysning på en vinliste. Der er også en hel del, der gerne så, at alkoholindholdet blev nævnt, ligesom det med at kunne bestille vin glas-vis er vigtigt for mange læsere. Derudover er der flere, som ville ønske, at økologiske vine i højere grad blev listet for sig selv på vinlisterne.


Et godt tilbud til vinbranche-læsere!

Fra d. 14. til 16 februar afholder Vinexposium vin- og spiritusbranchemessen Wine Paris & Vinexpo Paris i den franske hovedstad. I de tre dage, messen varer, har man som vinprofessionel mulighed for at møde 2800 udstillere fra 23 forskellige lande, smage deres produkter og indgå aftaler om nye flasker på forretningshylderne. Frankrig vil være meget bredt repræsenteret, idet samtlige regioner støtter op om messen og kommer med ekstra mange udstillere.

Vinbranche-læsere af VinAvisen får gratis adgang (normalpris 50 euro (cirka 372 kr.) ved indgangen) til Wine Paris & Vinexpo Paris 2022. For gratis adgangskort kontakt Promosalons, Line W. Letz på lwiinholt@promosalons.com

Et fif fra en vinmand

Ole Sørensen, der har været i vinbranchen i mange år og har sit eget vinfirma, Vinetiketten, læste med interesse de forskellige læser-kommentarer om overholdelse af "vin-reglerne" (se uge 4). Og han har et lille fif, der – som han skriver – måske ikke er helt efter reglerne:
- Når jeg henter en rødvin op fra min vinkælder, er den for kold. Men det klarer jeg ved at give flasken cirka 30 sekunder i mikrobølgeovnen. Så er den helt perfekt!

DM i Blindsmagning har vokseværk

Siden 2014 har René Langdahl Jørgensen og Thomas Ilkjær hvert år stået bag Det Åbne Danmarksmesterskab i Blindsmagning. De seneste år har 54 tre-mands hold dystet mod hinanden ved et enkelt event, men i år udvides konceptet.
Der afholdes først fire ”semifinaler” i Aalborg, Aarhus, Odense og København, og herfra kvalificerer de bedste hold sig videre til den store finale d. 22. maj på Axelborg i København.
- Vi har oplevet en stigende interesse for arrangementet, og ønsker at give flere hold mulighed for at prøve kræfter med deres blindsmagningsevner. Samtidig har vi længe gerne villet udbrede konkurrencen geografisk og give dygtige blindsmagere fra hele landet bedre vilkår for at være med, siger Ilkjær.
- Sidste år forsvandt billetterne på 1,5 minut, og vi synes, det er mere fair, hvis finaledeltagelse afgøres af smageevner snarere end et hurtigt tryk på tastaturet.
De første semifinaler afvikles i Aarhus og København d. 20. marts kl. 14.15 og de to sidste i Odense og Aalborg d. 3. april kl. 14.15. Der vil være i alt 120 pladser i semifinalerne, hvor der kæmpes om i alt 40 finalepladser. Billetsalget begynder d. 4. februar kl. 10 på dette link. Man kan læse mere om DM i Blindsmagning ved at klikke her. på


Kortet viser de 21 etaper for Tour de France 2022 - og øverst til højre start-etaperne i Danmark.

Smag på Tour de France

Juli står i Tour de Frances tegn, og mellem d. 1. og 24. juli skal cykelrytterne køre de i alt 21 etaper fra København til Paris.
Det har givet vinmanden Poul Erik Bermann, der sammen med sine sønner driver vinsiden Raadtilvin.dk, en god, sjov og bestemt også udfordrende idé. Han har nemlig sat sig for at afholde vinsmagninger hver dag (om aftenen) under Tour de France med vine fra netop det område, cykelrytterne kører igennem. Og de i alt 21 smagninger skal vel at mærke afholdes forskellige steder i Danmark – fra København til Kolding.
Det at opspore vinene hos danske vinimportører fra samtlige af de vinområder, touren kommer igennem, har været lidt af et detektivarbejde.

En udfordring med belgisk vin


- De schweiziske og belgiske vine har ikke været så lette at få fat på, men det er lykkedes mig at finde en forhandler i Skagen af schweizisk vin, mens jeg får de belgiske vine sendt herop direkte fra Belgien – lyder det fra Poul Erik Bermann. Normandiet har det også knebet med. Her dyrkes der langt flere æbler end druer, og det er derfor endt med en lille afstikker med en smagning med calvados og cider i stedet for vin.
Da de tre første etaper køres i Danmark, starter de ligeledes tre første smagninger med vine fra danske vingårde – blandt andet fra Vejrhøj og landets største vingård, Dyrehøj. Smagningerne af de respektive områders vine bliver ledsaget af en treretters gourmetmiddag.

Næste projekter: Giro d'Italia og Vuelta'en


Nu er der jo stadig nogle måneder til juli og Tour de France, og de sidste detaljer omkring smagningerne, steder og priser følger på et senere tidspunkt. Man kan følge med – og når tiden nærmer sig – tilmelde sig de enkelte smagninger ved at klikke her.
Poul Erik Bermann har flere lignende projekter i støbeskeen – næste gang, i 2023, gælder det vinsmagninger, der ligeledes knytter sig det italienske cykelløb Giro d’Italia. Og i 2024, når Vuelta a España løber af stablen, vil man kunne deltage i en stribe smagninger af spanske vine fra de forskellige spanske vinområder, cykelrytterne kører igennem.
Et lille udpluk af "Pats" samling af 9000 flasker whisk(e)y. Foto: Whisky Auctioneer.

Verdens største whiskysamling solgt

I uge 41 2020 nævnte vi, at verdens største private whiskysamling ville blive sat til salg på auktion hos det britiske Whisky Auctioneer. Først nu, efter hele to år, er samtlige af de i alt 9000 flasker solgt, idet auktionshuset valgte at splitte salget op i hele 23 auktioner – den sidste blev afholdt 22 november 2021.

Sælgeren er forblevet anonym, men kaldes for ”Pat” af Whisky Auctioneer, og det havde taget vedkommende femten år at samle de mange flasker. Samlingen bestod blandt andet af 1000 flasker skotsk Single Malt fra mere end 150 forskellige skotske destillerier. Derudover var der et større antal amerikanske whiskeyer samt mærker fra Japan, Thailand og endog det svenske destilleri Mackmyra.

Indbragte 30 mio. kr.


I alt indbragte salget 3,36 millioner pund (cirka 30 mio. kr.) – hvilket giver en gennemsnitspris pr. flaske på cirka 3000 kr. Alene den sidste auktion indbragte 758.223 pund (cirka 6,7 mio. kr.). Så "Pat" er blevet yderst velhavende.
Blandt de salgsmæssige højdepunkter var en flaske skotsk Brora 1972 Rare Malts 22 Years Old, der gik for et hammerslag på 20.500 pund (cirka 182.000 kr.), en flaske Glenfarclas 1952 Family Cask, som opnåede 18.000 pund (cirka 160.000 kr.), og en flaske af den japanske whiskey Karuizawa 35 Years Old Bourbon Cask 8518 / Emerald Geisha, der gik for 9200 pund (cirka 82.000 kr.).

En stor del af samlerens liv


På auktionerne var der dog også rigtig mange whisk(e)yer i den lave ende af prisskalaen, hvilket betød, at alle kunne være med til at byde. ”Pat” har nemlig aldrig samlet for at være indehaver af berømte og uvurderlige flasker, men har fra dag ét købt god whisky for at nyde den med gode venner.
I en pressemeddelelse har “Pat” udtalt, at ”det at sælge samlingen har været en dybt følelsesmæssig proces for mig, da den har været en meget stor del af mit liv”.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Theis Vine har pr. 1. februar ansat Søren Haumann Jensen som konsulent .


Paul Symington.

Vinens Hall of Fame

Vi kører i høj grad videre med "Vinbranchens Blå Bog", men ind imellem bringer vi også sider til "Vinens Hall of Fame" – en "blå bog" om vinverdens store vinpersonligheder: Mondavi, Hugh Johnson, Catena, Robert Parker, og hvad de nu alle hedder, nulevende såvel som afdøde. I denne uge er turen kommet til Paul Symington. På en særlig side har vi samlet de personligheder, vi indtil nu har omtalt.

Paul Symington (f. 1953) stod i 9 år i spidsen for verdens største portvinsfirma, Symington Family Estates, som ejer i alt 26 vinejendomme i Portugals Douro-distrikt.
Han blev født som 13. generation af en gammel portvins-familie, og hans livsbane var derfor fastlagt på forhånd. Som den førstefødte skulle han en dag overtage roret i familiens portvinshus. Men først skulle han uddannes, og det blev han dels i Portugal, dels i England, hvor han boede og studerede fra han var 13 til 24 år.
Derefter vendte han hjem til familien og Symington Family Estates, der ligesom de øvrige portvinshuse i midten af 1970'erne befandt sig i en krisetid.
Paul Symington overtog ledelsen af det gamle portvinshus, klarede skærene og investerede siden i ny teknologi og udvidede familiefirmaet betydeligt. Han opkøbte blandt andet flere vinmarker, så Symington Family Estates i dag er Douro-distriktets største jordbesidder. Ud over portvin fremstiller firmaet også rødvin under appellationen Douro DOC. Firmaet ejer også adskillige kendte portvinsmærker, heriblandt Cockburn’s, Dow’s, Graham’s og Warre’s samt madeira-mærket Blandy’s.
Til at hjælpe sig med det daglige arbejde havde Paul Symington sin bror Dominix samt fætrene Johnny, Rupert og Charles.
I 2018 trådte Paul Symington tilbage som formand og direktør for det familieejede firma. Det var ikke efter eget ønske men ifølge en regel, familien indførte i 1965, nemlig at pensionsalderen altid er 65 år. Hans fætter Rupert overtog posten som direktør, mens fætter Johnny blev udnævnt til formand.
Paul Symington er forblevet delejer af Symington Family Estates, derudover deltager han også fortsat i arbejdet med Primum Familiae Vini (PFV) - foreningen af verdens førende familieejede vinhuse. Og så har han fået mere tid til sin vingård i Alto Douro og dyrkningen af dens 27 hektar vinmarker.
I 2012 blev Paul Symington udnævnt af det britiske vinmagasin Decanter til Man of the Year.
Adresse: Symington Family Estates, Travessa Barão de Forrester 86, Apartado 26, 4431-901 Vila Nova de Gaia, Portugal, tlf.: 00351 223 776 300, fax.: 351 223 776 301, e-mail: symington@symington.com, www.symington.com.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.
Grenache/Garnacha. Foto: Wikipedia/Magnetto.

Hvor stammer druen fra?

Oliver Berg ved, at Grenache og Garnacha er navnene på den samme blå drue i henholdsvis Frankrig og Spanien. – Men hvilket af landene stammer druen fra? Eller kommer den fra et helt tredje land? Spørger han.
Et helt klart svar kan vi desværre ikke levere, men druen stammer højst sandsynligt fra Spanien. Til gengæld er det nok som hovedruen i rødvinene fra Châteauneuf-du-Pape i det sydfranske Rhône, druen har gjort sig mest bemærket. I Spanien lægger Garnacha blandt andet most til de berømte vine fra Priorat-distriktet.
Men i dag dyrkes druen i alverdens vinlande – fra den italienske ø Sardinien til Californien og Austrialien.
Alt efter, hvor druen dyrkes, giver den vine af varierende karakter, men generelt er druen kendt for sine krydrede noter og vine med et relativt højt alkoholindhold.


Ugens vinøse billede

Hans-Torben Andersen, der ejer vinimportfirmaet VinFraFrankrig, har taget dette smukke billede en december-dag på en af sine rejser til Loire. På toppen af granitbjerget ses byen Sancerre og i forgrunden den lille landsby Amigny.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469.494Billede 495-540
Billede 521-546
Billede 622-648
Billede 547-568
Billede 649-675
Billede 569-594Billede 595-621


670 I en kolonialhandel i Pitigliano i Maremma, Toscana, sælges der vin, spiritus og lokale delikatesser (foto © Trine Schou).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 16 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjerne

Weingut Frank, Grüner Veltliner, Weinviertel DAC, Østrig, 2020, lav alkohol (12,5%)

79,95 kr., Amka

En hvidvin på Østrigs store grønne drue, Grüner Veltliner. Det er en god og mild - men også en lidt enkel - vin med en fin lille honningnote i duften og en anelse frugtsødme i smagen. Flasken har skruelåg. Amka anviser nærmeste forhandler.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Lenz Moser Grüner Veltliner Prestige, Lenz Moser, Grüner Veltliner, Niederösterreich, Østrig, 2020, lav alkohol (12,5%)

89,95 kr., pris på tilbud fra 4. til 10. februar: 59 kr. Sælges også i Kvickly og SuperBrugsen, VinCooperativet

En hvidvin med en dejlig duft af friske grønne druer og med en fyldig og tør smag med god frugt og sarte krydrede noter. Eftersmagen slutter med frisk citrus. Nyd vinen, som den er, eller til alt godt fra havet. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Fontanafredda, Chardonnay, Langhe DOC, Italien, 2020, lav alkohol (12,5%)

99,95 kr., pris på tilbud til 3. februar: 49 kr. Sælges også i Kvickly og SuperBrugsen, VinCooperativet

En frisk hvidvin med aromatiske pærer som den dominerende duft- og smagsnote. Men der er også strejf af modne mirabeller, æbler og karambole. En helt igennem dejlig vin, der har en stor spændvidde til mad - prøv fx med en ret med kammuslinger. Vinen er kun på tilbud i kort tid og til en meget fordelagtig pris. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Trumpeter Chardonnay, Rutini Wines, Chardonnay, Mendoza, Argentina, 2019, middel alkohol (13,5%)

100 kr., pris på tilbud indtil 31. januar: 80 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne

En meget elegant og harmonisk hvidvin, der vil leve op til forventningerne hos enhver, der holder af vine på Chardonnay. Vinen dufter og smager af mirabeller og friske grønne druer. I smagen er der også fine mineralske noter og et tilpas lille bittert bid til slut, der gør vinen velegnet til mad. Nyd den til retter med fede fisk - eller til en let kødret.

stjernestjernestjernestjerne

Leeuwenkuil Reserve White, Chenin Blanc, Swartland, Sydafrika, 2020, lav alkohol (13%)

150 kr., pris på tilbud indtil 31. januar: 100 kr., Skjold Burne

Chenin Blanc, Sydafrikas store hvidvinsdrue, har lagt most til denne udmærkede hvidvin. Den har en mineralsk duft med strejf abrikos og en fyldig, tør smag igen med mineralerne i front men med frugten lurende lige nedenunder. I eftersmagen en lille citrusnote. Flasken har skruelåg.

Rosévin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Trumpetér Rosé, Rutini Wines, Malbec, Mendoza, Argentina, 2019, lav alkohol (12%)

100 kr., pris på tilbud indtil 31. januar: 80 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne

Dette er en ualmindelig dejlig rosé - frisk og med en fin mineralitet og noter af modne ribs i duften. Smagen er elegant og kompleks med tilpas tørhed, en god fylde og frugt og strejf af fennikel til slut i den lange eftersmag. En vin, der er sine 100 kr. værd - så skynd jer at købe 6 flasker, mens den er på tilbud. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Silver Mountain Zinfandel White Special Reserve, Zinfandel, Central Valley, USA, 2020, lav alkohol (11%)

100 kr., pris på tilbud indtil 31. januar: 70 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne

Man får sommer-fornemmelser midt i vinterkulden, når man smager denne rosévin. Den er let og let drikkelig og har en liflig duft og smag af søde modne jordbær. Det er enkel vin, men en rigtig god terrassevin, når den tid kommer. Flasken har skruelåg.

Rødvin

stjernestjernestjerne

Quis, Tenuta Giustini, Salento IGT, Italien, 2020, lav alkohol (13%)

79 kr., pris ved 6 flasker, Masa Wine

En rødvin med en dejligt parfumeret duft af sød bærmost og tørrede tranebær. Smagen er blød og rund og med god frugt, men lever ikke op til det, duften lover. Den er lidt ensporet, og der mangler kant og eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Reserve de L'Aube, Père Anselme, Vin de France, Frankrig, 2020, lav alkohol (13%)

85 kr., pris på tilbud indtil 31. januar: 60 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne

I denne rødvin får en moden bærsødme af især kirsebær og hyldebær et fint krydret modspil i både duft og smag. Eftersmagen slutter med en god og forfriskende syre. Den femte stjerne gives for tilbudsprisen ved 6 flasker.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Les Garrigues Vielles Vignes, Domaine de Cristia, Côtes du Rhône AOC, Frankrig, 2020, høj alkohol (14,5%)

99 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

Mørk chokolade og syltede kirsebær præger duften af denne økologiske rødvin. Smagen er intens og krydret med noter af sort peber og ren lakrids. En fortræffelig - og typisk - rød Rhône-vin, som kalder på en krydret oksebøf.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Trumpetér Pinot Noir, Rutini Wines, Pinot Noir, Mendoza, Argentina, 2019, middel alkohol (14%)

100 kr., pris på tilbud indtil 31. januar: 80 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne

En absolut top-Pinot Noir rødvin. Den har druens fine bærsmag, er saftig og med dejligt krydrede noter. Eftersmagen slutter med en fin syre, der gør vinen perfekt som ledsager til lidt fede retter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Belva, Cantine Truentum, Terre di Chieti IGP, Italien, 2020, høj alkohol (15%)

119,95 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., AndrupVin.dk

En glimrende rødvin med en koncentreret duft af modne brombær og en fyldig og kraftig smag med en hel del frugtsødme, som opvejes af tanniner og en fin syre til slut. En vin, mange vil kunne lide.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Les Hauts de Cairanne, Cairanne AOP, Frankrig, 2019, høj alkohol (15%)

149 kr., pris ved 6 flasker: 100 kr., Holte Vinlager

Denne rødvin er en forening af Syrah, Grenache og Mourvedre. Og det er en rigtig dejlig vin med noter af anis og rosmarin i duften og med en koncentreret og tæt krydret smag med aromatisk peber, der holder nærmest uendeligt længe i munden. Plask gerne vinen over i en karaffel et par timer før servering, så den lige får lov til at trække vejret.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Tenute Neirano, Barbera, Nizza DOCG, Italien, 2019, middel alkohol (14%)

149,95 kr., pris ved 6 flasker: 99,95 kr., Supervin

Nizza er en appellation i Piemonte, og den har leveret denne ualmindeligt dejlige rødvin. Den dufter af aromatisk te og blåbær og har den for Barbera-druen så typiske saftige men også koncentrerede bærsmag. Eftersmagen slutter med en fin syre, der gør vinen yderst velegnet som ledsager til lidt fede retter - fx en ekstra god cremet pastaret.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Gran Son Puig, Mallorca IGP, Spanien, 2015, høj alkohol (15,5%)

Denne rødvin kan Mallorca godt være stolt af. Den dufter af violer med strejf af syltede kirsebær. Smagen er koncentreret og krydret og overvældende på den gode måde. Eftersmagen slutter med et godt tanninbid. Vinen åbner sig, når den bliver plasket over i en karaffel et par timer før servering.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Varvaglione Cosimo "Collezione Privata", Varvaglione, Primitivo di Manduria DOP, Italien, 2017, høj alkohol (15%)

274,95 kr., pris ved 6 flasker: 249 kr., AndrupVin.dk

Denne rødvin har en tæt og dyb næsten sort farve og en dejlig duft af modne brombær og kakaobønne. Smagen kalder på et glas mere med sin opulente og koncentrede bærfrugt, sine fine krydrede noter og sin forfriskende syre, som varer ved ud i den lange eftersmag. En absolut top-vin, der bør åbnes til en ekstra god bøf, lammesteg eller modne, cremede oste.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen