Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 9, 2022



Kinesiske toldere i færd med at registrere de mange kasser med konfiskerede vine. Foto: General Administration of Customs.

Kostbare vine skjult mellem bib-vine

Kinesiske toldere i havnen Shenzhen Bay fik for nylig mistanke til en sending vine, der kom fra Hong Kong med salg for øje i Kina. Mistanken opstod, da tolderne ikke kunne få det antal vine, der var opgivet i deklareringsdokumenterne, til at stemme med det meget store antal kasser, som var ankommet til havnen.

Af dokumenterne fremgik det, at kasserne var fyldt med bag-in-box med chilensk vin. Men ganske rigtigt – da tolderne undersøgte pallerne med kasserne nærmere, viste det sig, at der skjult mellem bib-vinene var kasser med flasker med fornemme vine.

Ikke første gang


I alt konfiskerede tolderne 1100 flasker til en værdi af 1,5 millioner RMB (cirka 1,6 mio. kr.). De 1000 flasker indeholdt kostbare vine fra det australske vinhus Penfolds. De resterende 100 flasker kom fra top-slotte i Bordeaux – heriblandt Château Margaux og Château Lafite Rothschild.
Det er langt fra første gang, de kinesiske myndigheder afslører vinøst smuglergods fra Hong Kong. Afgifterne på importerede vine fra resten af verden direkte til Kina ligger på mindst 43%. Og vine fra Australien er belagt med en afgift på gigantiske 218%, en strafafgift på grund af en eskalerende handelskrig mellem Kina og Australien.

En endnu større fangst


Import af vine til Hong Kong fra udlandet er derimod uden afgifter, så ”omvejen” til Kina er perfekt for smuglerne – hvis altså flaskerne ikke ender med at blive konfiskeret.
Vi skal ikke længere tilbage end til juli 2021, hvor de kinesiske toldmyndigheder fik en endnu større fangst, nemlig hele 4174 flasker ædle Bordeaux-vine, champagner, Penfolds-vine og skotsk whisky. Flaskerne havde tilsammen en værdi på 19 mio. RMB (cirka 20 mio. kr.).


Foto: Wikipedia/Themadchopper.

Sød vin til andet end dessert

I sidste uge nævnte vi, hvordan Château d’Yquem bestræber sig på at fortælle omverdenen, at slottets berømte søde vin udmærket kan matches med andet end desserter. Og det er en vigtig bestræbelse i en tid, hvor stadig flere dropper dessertvinen til måltidets søde punktum.
Vi spurgte jer læsere, om jeres holdning til dessertvin – om I er blandt dem, der dropper vinen, når nu man måske også har fået hvid- og rødvin til hovedparten af måltidet. Vi ville også gerne vide, om I havde et godt match mellem sød vin og alt andet end desserter. Der er kommet flere gode input, hvoraf vi bringer nogle stykker nedenfor.
- Hos os holder vi fanen højt hævet, skriver Jan Olesen. - Vi elsker dessertvin til dessert. Det er en meget naturlig ting ved festlige middage. Han tilføjer, at vinene stammer fra såvel Frankrig, Spanien og Italien som fra resten af den store verden.
Per Herløv skriver: - Sauternes til forret - det kalder på foie gras. Ok, det er meget fransk... Den lå lige til højrefoden!

Kan klare salt, fedt og krydderier


Vinskribent Izak Litwar har i mange år skrevet om Bordeauxs søde vine, hvortil Château d'Yquem jo hører, og han har derfor et indgående kendskab til, hvordan de passer til mad. Han har sendt os følgende gode bud:
- Bordeauxs søde vine er et perfekt match til mad (europæisk, oversøisk og orientalsk), fordi de i modsætning til rødvine kan klare salt, fedt og endda alle slags krydderier.
- Årsagen til det er den bemærkelsesværdige sødme i disse vine som stammer fra restsukkeret. Der er frit valg på alle hylder: Foie gras, patéer, østers, kylling, hummer, rejer, kogte og dampede fiskeretter i smør- eller cremesauce, lyst kød, ost (især gede- og fåreost) og syrlige frugtdesserter, sorbeter og is er de typiske og passende valg.
- Bitter chokolade, chokolade med salt og lignende er et dristigt valg til søde vine.

Danske kokke er forbeholdne


- Retter krydret med karry og chili har overhovedet ingen problemer med sød hvidvin, fordi sødmen i vinen smelter sammen med krydderier på en fornem måde med endnu flere nuancer til følge, fortsætter Izak Litwar.
- Tikka masala samt smørkylling fra det indiske køkken og sushi fra det japanske køkken går perfekt sammen med sød vin, for at nævne et par eksempler.
- Der er uanede muligheder for at kombinere sød Bordeaux-vin med mad, som er absolut værd at udforske.
- Jeg synes kokke her i Danmark er utroligt forbeholdne med at kreere menuer baseret udelukkende på Bordeauxs og andre landes søde vine, slutter Litwar.


En elev øver sig med en hest mellem nogle opstillede vej-pullerter. Foto: École Nationale du Cheval Vigneron.

Skole for "heste-vinbønder"

For 100 år siden blev der udelukkende anvendt heste, når der skulle pløjes i de franske vinmarker. Men hestene blev et stadig mere sjældent syn efter 1950’erne, hvor maskinerne indtog markerne.
Inden for de sidste ti år er der dog stadig flere franske vinhuse, der igen lader heste høre til medarbejderstaben, og i flere vindistrikter er synet af en hest foran ploven nu ganske almindeligt.
Man skulle måske tro, det var nogenlunde lige til at pløje en vinmark med en hest. Man spænder den vel bare for ploven, og så går det derudad, mens man går bagved. Men så enkelt er det ikke, når hestene skal manøvrere mellem fx tætte rækker af vinstokke. I 2019 blev der derfor grundlagt en national skole for ”heste-vinbønder”, École Nationale du Cheval Vigneron.

Endnu en skole på vej


Skolen ligger i Bordeaux, og en stor del af træningen foregår i vinmarker tilhørende Château Soutard. Vinslottet har fire ”skole-heste”, man kan øve sig med, men man er også velkommen til at medbringe egen hest. Når kurset er slut, kan skolen også formidle køb af en hest hos en af de opdrættere, den har kontakt til. Skolen tilbyder ligeledes et ekstra kursus i hestepleje.
Efterspørgslen på undervisning i hestepløjning er så stor, at endnu en skole har slået dørene op, ligeledes i Bordeaux. Og ifølge Vitisphere er der en tredje skole i støbeskeen. Denne uges store billede længere nede på siden viser en lidt mere garvet "heste-vinbonde".


Salgsdirektør Guillaume-Alexandre Marx bag en hær af smageglas, der stadig indeholder nogle få dråber af de kostbare rødvine.

Prisen er det sværeste

Af VinAvisens udsendte, Chanet Deleuran

- Skal en vin koste 500 kr. eller 5000 kr.? Plus moms? Salgsdirektør Guillaume-Alexandre Marx talte ret bramfrit over den væsentlige problematik under sit besøg i København i denne uge. For det opleves som et tungt ansvar at sikre sig de rigtige beslutninger, når man står og balancerer i et hypet marked med de kostelige vine fra Château Haut-Brion, Chateau La Mission Haut-Brion og Château Quintus.
For der er nok, der vil købe og investere – men her er det salgsafdelingens ansvar at sørge for, at markedet ikke tipper.
Sigurd Müller havde inviteret en lille flok vinbranchefolk til d’Angleterre for at hilse på salgsdirektøren og vertikalsmage tre årgange fra disse tre slotte. Vi er spændte som køer, der skal på græs, forventningsfulde - og i hvert fald behørigt benovede.
Allerede efter Quintus var stemningen høj (den var nok lidt højstemt i forvejen for en del af deltagerne havde taget forsmag på bekendtskabet allerede aftenen inden ved en middag i København), og bemærkningerne fløj velsmurte hen over bordet. Ikke hver dag muligheden er der til at smage disse top-fornemme vine for selv udvalgte vinjournalister og restauratører: ”Den er kælen.” ”Den rammer én lige i masken uden forspil”. ”Her skal der seriøs mad til - ikke de sarte serveringer, der spises med et glas vand og en Treo til”. ”Denne her er åben og ready”. ”Duer den til en gang rød karry? (fniser)”. Og denne er ”alt for meget Napa”.

Nej til op


Prisen kan poppes opad, men der er god grund til at være mere strategisk, forstår man. Derfor er fokus på det europæiske stabile marked. Det kinesiske er topmotiveret for at investere, men det skal tøjles. For markeder kan lukke ned fra den ene dag til den anden, uden man har indflydelse på begivenhederne. Det kan være politik, uro, økonomi. Og selvfølgelig skifter trends også - ingen ved hvor længe, de holder. Derfor er det europæiske marked stabilt - man skal passe på det og ikke støde forbrugerne fra sig, for en stor del af vinene aftages faktisk trofast i hjemlandet, og den altafgørende distribution fungerer!
I Danmark er lysten til god Bordeaux svagt stigende efter de seneste 7-8 års tørke. Selvfølgelig er der kunder til de billige ”entry-bordeauxer”, men hvis man skal have den virkelige fornøjelse, må man svinge et par hundredelapper mere. Merprisen kan smages.

Kan man så smage 1000 kr. fra eller til?


Den frugtige, florale, vibrerende Quintus 2017 koster i Sigurd Müller-priser til restauranterne 1250 kr., og årgang 2018 med hidsigt læder og mørke bær står til 1475 kr. Den dybe, komplekse årgang 2019 er udsolgt.
Går man videre til Château La Mission Haut-Brion, så er ”straight forward”- årgangen 2017 udsolgt, mens den fyldige, saftige, frugtdrevne 2018 står til at koste 4250 kr. 2019 udstråler fornem maskulin power med lakrids, tobak og medicinskab over de mørke bær og koster 5000 kr.
De sidste smagevine er fra den ultimative 100 point Parker-darling, Château Haut-Brion, og her brager 2018 totalt igennem: ”For sindssyg”, ”Er du sunshine”, ”For fanden, den er god”. Selskabet peaker - enige og lykkelige - ved den tindrende vin til 5250 kr. Den er bare for ”sygt nice”!
2019 er udsolgt, mens den lidt defensive 2017 til 6000 kr. pr. flaske har masser af år til at vise sin fornemme adresse frem engang i fremtiden.
For de er alle små babyer, der meget gerne skulle ligge 10 år - måske 20 år - et behageligt køligt sted, hvor det ekstremt fornemme vinarbejde skal have tid til at komme til sin ret.
På vejen i deres udvikling vil de lukke op og lukke ned. Så køb gerne en hel kasse, så du kan teste potentialet undervejs ;-)

Lidt fakta om slottene


* De 3 slotte er alle ejet af familiefirmaet Clarence Dillon.
* Chateau Quintus (det 5. slot på latin) i Saint-Émillon blev grundlagt i 2011 og er en pulje af tre sammenlagte slotte med tilsammen 42 hektar: Château L´Arrosseé, Château Tertre Daugay og det sidste, Château Grand-Pontet, der kom til Clarence Dillon med 28 hektar i 2021.
* Chateau Haut-Brion blev købt i kriseåret 1935 af den amerikanske rigmand Clarence Dillon. De første 40 år fossede pengene ud, men efter 1975 var der endelig opnået break even. Slottet har 50 hektar og producerer mellem 80.000 og 100.000 flasker af 1. vinen.
* La Mission Haut-Brion blev købt i 1983 og har 25 hektar, som bliver til 60.000 til 70.000 årlige flasker 1. vin.
* Clarence Dillon familien har valgt at lade det samme vin-team med Jean Philippe Delmas som garant stå for den høje kvalitet på alle ejendomme.
* Prins Robert af Luxembourg er CEO for alle 3 slotte.
* En hvid: Efter 2008 har Château La Mission Haut-Brion lanceret sin hvidvin på 75% Semillon og 25% Sauvignon Blanc med slottets navn efterfulgt af ”Blanc”. Den er en virkelig lækkerbisken!
* Château Haut-Brion i Pessac-Léognan er blandt de fire ikoniske Premier Cru Classé slotte i Bordeaux, der blev klassificeret i 1855 i anledning af verdensudstillingen i Paris. Château Lafite-Rothschild, Latour og Margaux var de tre andre. Château Mouton-Rothschild kom som den eneste efterfølgende til i 1973.


Det nye redskab Qwick-Cork.

Skræller lidt af proppen

De fleste af jer læsere kender det sikkert. Man har åbnet en flaske vin med korkprop, vil gemme halvdelen til dagen efter og forsøger derfor uden større succes at mase proppen tilbage i flaskehalsen. Årsagen er selvfølgelig, at proppen har udvidet sig en anelse.
Nu har et californisk firma, Eyeon Innovation, lanceret et lille redskab, der ligesom en æbleskræller kan skrælle det nederste af korkproppen, hvorved den let tilspidsede prop er lige til at sætte i flaskehalsen.
Qwik-Cork hedder redskabet, og alt, hvad man skal gøre, er at stikke proppen ind i dets hul og dreje rundt et par gange. I den anden ende er Qwick-Cork forsynet med en ganske almindelig øloplukker. Redskabet kan, så vidt vi ved, endnu ikke købes i Danmark. Man kan læse mere om det ved at klikke her.


Det smukke vinlandskab i La Réole i Éntre-Deux-Mers. Foto: Wikipedia/Henry Salomé.

AOC skal også omfatte rødvin

Éntre-Deux-Mers i Bordeaux leder for de fleste tankerne hen på tørre hvidvine, og sådan er det da også, hvis det drejer sig om appellationen Éntre-Deux-Mers.
På etiketterne af de rødvine, der fremstilles i det samme område, må der kun stå den brede betegnelse Bordeaux eller Bordeaux Supérieur. Sådan har det været siden 1937.
For omkring 75 år siden begyndte stadig flere af regionens producenter at fremstille rødvin i stedet for hvidvin, da det var mere rentabelt. Og i dag udgør rødvinene i Éntre-Deux-Mers faktisk hele 85% af regionens årlige vinproduktion.
Producenterne vil derfor gerne kunne sætte et Éntre-Deux-Mers på deres rødvins-etiketter, og den lokale vinproducentforening har allerede for nogle år siden indsendt en ansøgning til den franske appellationsmyndighed INAO. Ifølge La Revue du Vin de France er myndigheden nu begyndt at behandle sagen, og hvis alt går vel, og INAO godkender ansøgningen, vil appellationen Éntre-Deux-Mers højst sandsynligt også dække rødvin fra og med årgang 2023.

Vega Sicilia ville lave sherry

Som vi nævnte i uge 7, har det berømte spanske vinhus Vega Sicilia, der har sin base i Ribera del Duero, meddelt, at det vil opføre et nyt vineri i Rías Baixas i Galicien med det formål at fremstille hvidvine på distriktets førende drue, Albariño.
Nu tyder alt på, at ekspansionstankerne i første omgang gik i en helt anden retning end mod det nordspanske Galicien. I et interview i det spanske onlinemagasin 7 Canibales fortæller direktøren for Vega Sicilia, Pablo Álvarez, at man egentlig havde tænkt sig at investere i den sydspanske sherryindustri. Her havde man fundet en bodega med tilhørende vinmarker, som man gerne ville købe, men forhandlingerne stoppede, da ejeren besluttede alligevel ikke at sælge.


Leonardo DiCaprio, som han tager sig ud i filmen "The Great Gatsby" fra 2012, hvor champagnen flyder i de skålformede glas.

DiCaprio køber aktie i champagnehus

Der er en hel del især champagne- og spiritusproducenter, der indgår samarbejde med diverse berømtheder – hvilket naturligvis kan være en gevinst rent markedsføringsmæssigt.
Nu har Hollywood-skuespilleren Leonardi DiCaprio købt en aktiepost i champagnehuset Telmont og er blevet en del af husets bestyrelse. Telmont og skuespilleren har da også en del tilfælles. DiCaprio har med sin berømmelse i bagagen og under stor bevågenhed fra medierne kastet sig ud i en verbal kamp mod den globale opvarmning. Og Telmont, der blev grundlagt i 1912, har gennem flere år bestræbt sig på at opnå fuld bæredygtighed og bliver CO2-neutral.
Derudover har champagnehuset et mål om, at samtlige vinmarker i husets eje skal være økologisk certificerede inden 2025 - og inden 2031 skal de drueavlere, der leverer druer til huset, opnå det samme for deres egne marker.
Telmont gør også en indsats for biodiversiteten på sine jorde, ligesom huset benytter sig af 100% genanvendelig energi.
Aktiemajoriteten i Telmont har siden slutningen af 2020 tilhørt det franske spiritusfirma Rémy Cointreau.


Denne uanseelige bib-vin koster det, der svarer til cirka 625 kr. ved direkte salg fra vinhusets hjemmeside.

Vinhus vil ændre bib-vines image

Bag-in-box vin forbindes automatisk med vine i den billige ende af prisskalaen - vine, der kvalitetsmæssigt er ok til prisen men måske ikke ligefrem mindeværdige.

Det er klart, at vine, der er beregnet til at gemme i måske 5 eller 10 år, ikke er egnet til bag-in-box. Her er glasflasken, hvor ilten ikke kan trænge ind, oplagt. Men for vine, der er beregnet til at blive drukket inden for et år, er det helt fint med pap som embalage.
Men hvorfor ser man så ikke vine i den noget dyrere ende af prisskalaen i bib-udgaver? Årsagen er jo nok, at papkassen med den indvendige pose med vin ikke er nær så attraktiv at se på som en glasflaske.
Der er dog ingen tvivl om, at papemballagen er bedre for miljøet end glasflaskerne, når det gælder såvel fremstillingen som transporten. Og med udgangspunkt netop i reduceringen af CO2-udslippet har vinhuset Tablas Creek Vineyard i det californiske Paso Robles taget det første skridt til at ændre lidt på bib-vinenes image.

625 kr. for 3 liter


Vinhuset har lanceret en lille del af sin årgang 2021 af en af sine dyreste vine, Tablas Creek Patelin Rosé, i en 3-liters bag-in-box til 95 dollars (cirka 625 kr.), hvilket svarer til en flaskepris på cirka 156 kr. Og prisen gælder kun et direkte salg fra vinhusets webshop - hvis vinen skulle sælges via et californisk supermarked, ville den selvfølgelig være endnu højere. Hovedparten af denne vin sælger Tablas Creek Vineyard i flasker, og her er prisen cirka 175 kr. flasken - ligeledes ved direkte salg fra vinhuset.
Når man valgte kun at tappe en del af årgangen på papemballage, var det for at se, om en så dyr bib-vin overhovedet kunne sælges. Men det kunne den - i løbet af fire timer var de i alt 324 bib-vine solgt fra vinhusets hjemmeside.
Har vi mon så dyre bib-vine på det danske marked?

Du kan stadig nå det...

To store og interessante vinsmagninger venter lige om hjørnet i hjertet af København.
* Franske Vindage, som afholdes d. 4. og 5. marts. Her kan man rent bogstaveligt smage sig gennem hele Frankrig og få en snak med importørerne - og i nogle tilfælde også vinproducenten - bag vinene. Der vil være sprudlende champagner, liflige Alsace-vine og krydrede røde Rhône-vine. Læs mere, og bestil billetter ved at klikke her.
* Piedmont To Discover, som er for både professionelle og for enhver vinentusiast, afholdes d. 10. marts og byder på vine fra 18 mindre kendte vinproducenter, hvoraf flere er økologisk og biodynamisk certificerede. Man kan få sig en god snak med producenten, mens man smager vinene. Der vil især være fokus på top-vine fra det store Monferrato-område.
Professionelle kan læse mere og tilmelde sig smagningen og deltagelse i en Masterclass ved at klikke her.
Publikum er velkomne mellem kl. 16.30 og 19 og kan læse mere og købe billetter ved at klikke her.


Jacquesson sælger aktiepost

Champagne Jacquesson blev grundlagt i 1798, og har siden 1974 været i familien Chiquets eje. Familien har gennem årene gjort meget for at omlægge til bæredygtig vindyrkning og for at føre mærket Jacquesson tilbage til fordums glans.

Nu har champagnehuset fået ny kapital tilført, idet holdingselskabet Artémis Domaines har købt en minoritetsaktiepost i huset. Selskabet ejes af en af Frankrigs rigeste indbyggere, Francois Pinault - der gennem sit Artémis også ejer Château Latour, Clos de Tart i Bourgogne, Château-Grillet i Rhône og Eisele Vineyard i Napa Valley. Hvor meget, selskabet har betalt for aktieposten, er ikke offentliggjort.


Berømt arkitekt designer cognacflaske

Den berømte polsk fødte arkitekt Daniel Libeskind har opført fantastiske bygninger rundt om i verden - også i Danmark i form af Dansk Jødisk Museum i København.
Nu har han også tegnet en smuk flaske til Hennessy til den cognac, der er opkaldt efter cognachusets grundlægger, irlænderen Richard Hennessy.
Det er en sjælden og derfor kostbar cognac blandet af hele 100 forskellige eau-de-vie’er, der alle har modnet på fade i mindst 50 år – nogle af dem i hele 100 år.
Fadmodningen er sket på såkaldte ”tiercon”- fade med en volumen på 500 liter, som netop bruges til modning af ældre cognac’er.
Den flot designede flaske er ført ud i livet af det historiske franske krystalfirma Baccarat, og den ledsages af to glas, der ligeledes er tegnet af Libeskind.
Man vil kunne købe en flaske med glas i London fra og med midten af marts hos Harrods eller vin- og spiritusforretningen Hedonism. Prisen er 5000 pund (cirka 44.000 kr.).


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.


Jeanne Alexandrine Louise Mélin.

Vinens Hall of Fame

Vi fortsætter i høj grad med "Vinbranchens Blå Bog", men ind imellem bringer vi også sider til "Vinens Hall of Fame" – en "blå bog" om vinverdens store vinpersonligheder: Mondavi, Hugh Johnson, Catena, Robert Parker, og hvad de nu alle hedder, nulevende såvel som afdøde. I denne uge er turen kommet til Louise Pommery, en af Champagneindustriens store og berømte enker. På en særlig side har vi samlet de personligheder, vi indtil nu har omtalt.

Jeanne Alexandrine Louise Mélin (1819-1890) satte et betydeligt aftryk på champagneindustriens historie. Hun blev født i Annelles i Ardennerne i Nordfrankrig og giftede sig i 1839 med forretningsmanden Alexandre Pommery. I 1858 døde han og efterlod hende med deres eneste barn, en et år gammel datter.
I stedet for at sælge sin mands virksomhed, som mange kvinder dengang ville have gjort, overtog Louise Pommery direktørstolen. Hun valgte dog snart at sælge den del af virksomheden, der havde med handel af uld at gøre for udelukkende at hellige sig den anden del, nemlig champagnehuset Pommery.
Ligesom "den gule enke", Nicole Clicquot Ponsardin, fik Louise Pommery i løbet af få år sat gang i en endnu større produktion af champagne og formåede at føre sine champagner til international berømmelse.
I 1868 købte hun 19 km crayères - de gamle minegange, som oldtidens romere havde udhugget i den kalkrige undergrund under champagnebyen Reims for at få sten til at bygge huse med. I disse perfekt mørke og kølige omgivelser kunne hun nu lægge opbevare og modne flere tusinde flasker champagne. Senere fulgte flere andre champagnehuse hendes eksempel.
De champagner, der blev fremstillet dengang, var alle søde med op til 300 g sukker, men da Louise Pommery opdagede, at hendes største kunde, briterne, var begyndt at få smag for tørre vine, bad hun sin kældermester om at fremstille en tør champagne.”Pommery Nature”, som hun kaldte champagnen, blev dermed den første tørre (brut) mousserende vin fra det berømte distrikt. Og ikke nok med det – det var også den første årgangschampagne med et 1874 på etiketten.
Den tørre champagne blev en stor succes, og i London opnåede ”Pommery Nature” den højeste pris for en flaske champagne nogensinde.
Louise Pommery fik ikke kun betydning for champagnens historie men var også som virksomhedsejer blandt de første til at etablere en pensionsfond og en sygeforsikring for sine ansatte. Hun opførte også et børnehjem i Reims og en tilhørende barselsfond.
Hun døde på sit landsted i Chigny nær Reims, og hun var den første kvinde i Frankrig, der fik en statsbegravelse. 20.000 mennesker fulgte hendes begravelsestog gennem Reims’s gader, og den franske præsident besluttede, at bynavnet Chigny skulle ændres til Chigny-les-Roses til minde om hendes store glæde for roser.
En af champagnehusets Pommerys champagner ærer også den dygtige forretningskvinde via sit navn ”Cuvée Louise”.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.

Hvorfra stammer navnet Franciacorta?

- For nylig havde I en artikel om vinene fra Franciacorta i Italien, skriver Torben F. Jensen til os. - Det var interessant læsning, men I skrev ikke noget om, hvor navnet stammer fra? Den første del af ordet leder jo tankerne hen på noget med det tyske Franken eller måske Frankrig.
Der er flere bud - et af dem er, at det kommer fra ”piccola Francia” (lille Frankrig), og at det skulle være Frankerrigets hersker Karl den Store, som havde erobret det meste af Vesteuropa omkring år 800, der har givet området dets navn.
Men den mest troværdige forklaring er, at Franciacorta kommer af det latinske franchae curtes, som betyder ”fritaget fra at betale told”. Det gjaldt nemlig for de byer, der var under beskyttelse af benediktiner-klostrene, og det var byerne i netop dette område af Norditalien.


Ugens vinøse billede

Ivan Madsen taget dette meget instruktive billede, der demonstrerer, at portvin fås i mange størrelser. Ikke kun i den sædvanlige flaske med 75 cl. Det gælder i hvert fald portvinsflasker fra Taylor's som dem på billedet.
Fra venstre er det størrelserne 37,5 cl, 75 cl, 150 cl, 300 cl og hele 600 cl.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469.494Billede 495-540
Billede 521-546
Billede 622-648
Billede 547-568
Billede 649-675
Billede 569-594Billede 595-621


674 Hos Château Canon i Saint-Émilion pløjes vinmarkerne ved hjælp af hestekræfter. (foto © Château Canon).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 16 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjernestjerne

Pierre Ponnelle Brut Rosé, Pierre Ponnelle, Crémant de Borugogne AOC, Frankrig, lav alkohol (12%)

134,95 kr., pris på tilbud indtil 2. marts: 79,50 kr. ved 2 flasker. Sælges også i VinCooperativet.dk, Irma

Alsace er det bedst kendte område for den mousserende vin crémant, men i Bourgogne fremstilles der også top-crémanter som denne. Vinen har en smuk laksefarve, fine små bobler, en dejlig duft af friske jordbær og strejf af lyst brød. Smagen er fyldig og breder sig ud i munden med modne ribs og igen friske jordbær. Nyd vinen, som den er, eller til fyldige skaldyrsretter. Og køb den til tilbudsprisen, som er yderst rimelig for en vin af denne kvalitet.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

12 e Mezzo, Varvaglione, Malvasia Bianca, Salento IGP, Italien, 2020, lav alkohol (12,5%)

79,95 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., AndrupVin.dk

Denne delikate hvidvin dufter af citrus og flint akkompagneret af fine noter af honning. Smagen har god fylde, frisk citrus, karambole og gule blommer. En perfekt ledsager til lyse fisk og skaldyr.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Bottega Vinai, Pinot Grigio, Trentino DOC, Italien, 2020, lav alkohol (13%)

95 kr., pris ved 6 flasker, Holte Vinlager

En frisk og dejlig hvidvin, der dufter af modne grønne druer. Smagen er tør men samtidig læskende, med god frugt, der holder i munden, og med en lille interessant røget note til slut.

stjernestjernestjernestjerne

P-Lex Bianco, Langhe DOC, Italien, 2020, lav alkohol (12%)

109 kr., pris på tilbud i uge 9 (denne uge) og 10: 49,95 kr. ved 6 flasker, Megavin.dk / Kvickly Odder

Piemonte er bedst kendt for sine rødvine, men der fremstilles også hvidvine blandt andet i Langhe. Det er en god hverdagsvin - tør og med god frisk frugt, men det er også en lidt enkel vin uden det store vingefang. Den fjerde stjerne skyldes tilbudsprisen ved 6 flasker.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Escorihuela Gascón Gran Reserva, Chardonnay, Mendoza, Argentina, 2018, middel alkohol (13,5%)

139,95 kr., pris på tilbud indtil 2. marts: 89 kr. Sælges også hos Vincooperativet, Irma

En rigtig dejlig hvidvin med modne æbler og eg i duften efter 6 måneder på franske fade og med en fyldig, blød og let cremet smag, fuld af citrusfrugter og med et tilpas bid af fad til slut. En vin, som er velegnet til såvel skaldyrsretter som til lette kødretter.

Rødvin

stjernestjernestjernestjerne

Haselgrove First Cut, Cabernet Sauvignon, McLaren Vale, Australien, 2018, middel alkohol (14%)

Dette er på mange måder en enkel rødvin. Den dufter og smager af modne solbær og ikke så meget andet. Men enkelthed og renhed i duft og smag kan bestemt også være attraktivt, og det er det, når det gælder denne vin - som i øvrigt slutter rundt og blødt. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjerne

Campos de Luz, Garnacha, Ariñena DOP, Spanien, 2019, middel alkohol (13,5%)

79,95 kr., på tilbud i uge 9 (denne uge) og 10: 49,95 kr. ved 6 flasker, Megavin.dk / Kvickly Odder

Dette er en ok rødvin - men også en lidt spids vin med smag af blå druer og med en fin syre til slut. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Filari di Folaga Ferrovieri, Mantepulciano d'Abruzzo DOP, Italien, 2020, middel alkohol (14%)

79,95 kr., pris ved 6 flasker: 65 kr., AndrupVin.dk

Mums, sikke en lækker og let drikkelig rødvin. Den er harmonisk og fyldig med moden frugt, lidt sveskesødme, chokolade, vanillie og et behageligt tørt bid til slut. En rigtig charmetrold til en yderst fordelagtig pris ved 6 flasker.

stjernestjernestjernestjerne

Château Grand Village, Bordeaux AOC, Frankrig, 2019, middel alkohol (14%)

99,95 kr., på tilbud indtil 3. marts: 50 kr. ved 6 flasker. Sælges også i Kvickly og SuberBrugsen, VinCooperativet

En ok rødvin med tørhed, rygrad, stringens og fine krydrede noter, der holder ud i eftersmagen. Den fjerde stjerne glæder tilbudsprisen ved 6 flasker.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Réserve Particulière, Château Queyret-Pouillac, Bordeaux Supérieur AOC, Frankrig, 2019, middel alkohol (13,5%)

120 kr., pris på tilbud indtil 27. marts: 100 kr., Skjold Burne

En klassisk rød Bordeaux og en ualmindelig dejlig vin. Den dufter af modne brombær, eg og vanille og har en elegant, kompleks og krydret smag. Hovedparten af vinen er modnet på ældre fade, mens en del er modnet på nye fade. En vin, hvor der er kælet for detaljerne.

stjernestjernestjernestjerne

Batasiolo, Nebbiolo, Langhe DOC, Italien, 2019, middel alkohol (14%)

139,95 kr., pris på tilbud indtil 27. marts: 110 kr., Skjold Burne

En god rødvin med hyldebær og tørret frugt i duften og med en tør, fint krydret smag med en lidt markant note af ren engelsk lakrids. Vinen vil passe fint sammen med tørre, nøddeagtige italienske oste.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Acinore, Tenuta Giustini, Primitivo di Manduria DOC, Italien, 2020, høj alkohol (15%)

149 kr., Masa Wine

Der er syltede blommer over både duften og smagen af denne fortræffelige rødvin. Det er en "her-kommer-jeg vin", der åbner sig op i munden med det samme med sin frugtsødme, sine varme krydrede noter og sin lille fine syre til slut. Nyd vinen til en fyldig kødret eller smagfulde cremede oste.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Nozzole, Tenuta di Nozzole, Chianti Classico DOCG, Italien, 2019, middel alkohol (14%)

200 kr., pris ved 3 flasker: 150 kr., Erik Sørensen Vin

En glimrende rødvin med en typisk Chianti-duft og smag. Det er en tør vin med de krydrede noter - især oregano - i front. Den krydrede smag, der er fint afdæmpet, suppleres af strejf af espresso og en anelse ren lakrids i den lange eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Clos Genets, Domaine Guy & Yvan Dufouleur, Pinot Noir, Santenay AOC, Frankrig, 2018, middel alkohol (13,5%)

Denne rødvin stammer fra appellationen Santenay i Côte d'Or i Bourgogne, og det er en både elegant og meget aromatisk vin. Duften er blomsteragtig med strejf af vanille og nødder, mens smagen er saftig med noter af blåbær og med en frisk syre og et perfekt tanninbid til slut. En harmonisk vin, hvor alt går op i en højere helhed.

Sød vin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Pocas LBV 2015, Porto, Portugal, 2015, høj alkohol (19,5%)

129,95 kr., pris på tilbud indtil 3. marts: 99 kr. Sælges også i Kvickly og SuperBrugsen, VinCooperativet

En dejlig og meget koncentreret portvin, der er sød uden af være sliksød. Den har fylde og blødhed, tørrede frugter - især mørke rosiner - og et behageligt lille tørt bid til slut. En hyggevin til en kold forårsaften.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Château du Haut Pick, Sauternes, Frankrig, 2019, lav alkohol (13%)

195 kr., pris på tilbud indtil 27. marts: 175 kr., Skjold Burne

Denne økologiske vin er en nydelse fra start til slut. Den er rig og sød uden at være sliksød, og så har den de lifligste noter af moden appelsin, der får selskab af sød melon og strejf af ananas og honning i den meget lange eftersmag. En vin, der vil egne sig til desserter men så afgjort også til gåselever, milde blå oste og let krydrede asiatiske og indiske retter med sødme.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen