
Sommelier-teamet Joseph Dhafana, Marlvin Gwese, Tinashe Nymudoka og Pardon Taguzu sammen med Jancis Robinson.
Team Zimbabwe
En ny vinøs dokumentarfilm, Blind Ambition, har vakt stor begejstring ved flere internationale filmfestivaler og har vundet publikumsprisen ved Tribeca Film Festival i New York. I filmen følger man fire unge mænd, Joseph Dhafana, Marlvin Gwese, Tinashe Nymudoka og Pardon Taguzu, der sammen med deres familier er flygtet til Sydafrika fra fattigdom og et tyrannisk regime i Zimbabwe. De har alle fået job i restaurantbranchen, får interesse for vin, bliver sommelierer, møder hinanden og bliver gode venner. Og mere end det – de beslutter sig for at danne Zimbabwes første vinsmagningsteam nogensinde og stille op til konkurrencen The World Wine Blind Tasting Championship – en slags vinverdenens OL.
Hjælp fra Jancis Robinson
Med deres charme, ihærdighed og videbegærlighed skaffer de sig hurtigt indflydelsesrige bekendtskaber – heriblandt den anerkendte britiske vinskribent, Jancis Robinson. Hun søsætter en crowdfunding-kampagne, der indsamler tilstrækkeligt med penge til, at teamet kan rejse til konkurrencen, som afholdes i Bourgogne.
De fire unge mænd anskaffer sig også en coach, Dennis Garrett, en noget utraditionel – og ret underholdende – fransk sommelier, som teamet snart overhaler, når det gælder vinviden.
Man følger også Joseph, Marlvin, Tinashe og Pardon på den tur rundt i de franske vindistrikter, der er arrangeret for konkurrencens deltagere. Her ser man, hvordan teamet benytter enhver lejlighed til at smage og træne – både i de vinhuse, de besøger, i vinmarkerne og endog i bussen, der fragter dem rundt.
Skal gætte 12 vine
De fire zimbabweanere, der godt kan lide at bryde ud i sang hist og pist, vækker en hel del opsigt i salen med konkurrencedeltagere, hvor stort set samtlige team stammer fra vesteuropæiske lande. Til konkurrencen alt skal der blindsmages tolv vine, hvor man skal gætte vinlandet, vinhuset, årgangen osv.
Det er det australske makkerpar Warwick Ross and Rob Coe, der står bag filmen - Ross var også medinstruktør på Red Obsession fra 2013, en prisbelønnet dokumentarfilm om Kinas begejstring for Bordeaux-vin. Hvis man
klikker her, kan man se den officielle trailer til Blind Ambition. Filmen kan endnu ikke streames i Danmark - men hold udkig, det kan ikke vare længe, før det kan lade sig gøre.

Her ser man kvinden på vej væk fra bardisken med den kostbare Louis XIII cognac i hånden.
Et frækt tyveri
For få dage siden var en restaurant i Californien, Grandview i Santa Clara, udsat for et usædvanligt frækt tyveri af en flaske Louis XIII cognac – en flaske, der koster i omegnen af 23.000 kr.
Ved lukketid sent om aftenen opdagede restaurantens medarbejdere, at flasken var forsvundet, og man gik straks i gang med at spole sikkerhedsoptagelserne fra overvågningskameraerne igennem. Og her så man tydeligt det organiserede tyveri af den kostbare flaske. Flere personer holder øje med, at der er tomt i lokalet med bardisken, hvorefter en kvinde hurtigt går om bag disken, udser sig flasken og tager den med sig.
Nu har sherifkontoret i Santa Clara County lagt videoen ud på Facebook i håb om, at der er nogen, som genkender kvinden eller nogle af hendes medskyldige. Man kan se videofilmen ved at klikke her.

De to bud på, hvordan frosten skal fordrives med varm luft. Øverst ses en varmetunnel fra R-tech og nederst varmluftkanonen fra Michael Paetzold.
Til kamp mod frosten
Stort set hvert eneste forår rammes de franske vinmarker af frost, og det kan få alvorlige følger for høstens størrelse, hvis frosten gør kål på blomsterknopper og spæde skud.
For at holde kulden stangen sætter vinhusene typisk fakler ud mellem rækkerne af vinstokke, eller sprøjter dem over med vand, som fryser til is og dermed lægger en beskyttende hinde rundt om hver eneste lille knop.
For nylig lancerede to franske firmaer hver deres bud på, hvordan man kan undgå frostskader i vinmarkerne - begge metoder går ud på at opvarme luften omkring vinstokkene.
Den ene metode kommer fra R-tech, og den blev præsenteret og afprøvet i en vinmark i Meursault i Bourgogne d. 18. marts.
Kan lynes sammen
R-techs nyhed består dels af 5 meter lange tunneller lavet af polyethylen, dels af ventilatorer, der sender en 25 grader varm luftstrøm gennem tunnellerne og dermed opvarmer luften omkring vinstokkene. De enkelte tunneller kan lynes sammen op til 100 meters længde – bliver de længere, vil luftstrømmen aftage betydeligt i temperatur. Tunnellerne fastgøres til de ståltrådswirer, som vinstokkene bindes op til.
Når risikoen for frost er ovre, kan tunnellerne ifølge R-tech nemt rulles sammen ligesom en brandslange. 100 meter tunnel vejer kun 20 kg.
En kanon, der blæser varm luft
Og så til den anden opfindelse, som består af en varmluftkanon, der kan blæse varm luft ud over vinstokkene med en kraft på 1,8 millioner watt. Kanonen er designet af Michael Paetzold, hvis firma, der bærer hans navn, ligeledes er specialiseret i vinhus-udstyr.
Kanonen kan hægtes på en traktor, så man kan sprede varmen rundt om vinmarken og imellem rækkerne, mens man kører. Som brændstof anvendes enten olie eller biobrændsel, og når kanonen kører for fuld kraft, bruger den omkring 200 liter i timen.
Ifølge Vitisphere er de første 15 kanoner klar til levering inden for de næste tre uger. Prisen pr. styk er 130.000 euro (cirka 967.000 kr.).

Brad Pitt med en flaske Fleur de Miraval Rosé.
Slut med Piper-Heidsieck efter syv år
94. udgave af Academy Awards bliver afholdt d. 27. marts i Dolby Theatre i Hollywood, og som altid er der spænding om, hvem der løber med årets Oscar-statuetter for bedste film, hovedrolle, birolle osv.
De mange berømte og håbefulde skuespillere og de lige så mange gæster skal have vin i glassene og mad i maverne. I syv år i træk har det været det berømte champagnehus Piper-Heidsieck, der har leveret champagnen til den store begivenhed.
Men nu er det slut. I år er valget faldet på Fleur de Miraval Rosé – en champagne, der er kommet til verden via et samarbejde mellem filmstjernen Brad Pitt, som ejer Château Miraval i Provence, vinproducenten Marc Perrin, der varetager den daglige drift af Miraval, og så det familieejede champagnehus Pierre Péters i Mesnil-sur-Oger.
En betydningsfuld ordre
Fleur de Miraval Rosé champagnen er en relativt ny champagne, hvis første udgave blev lanceret i 2020.
Det er første gang, der kommer kendis-bobler i glassene til Academy Awards, og det er en stor og betydningsfuld ordre, Pitt, Perrin og Péters har fået.
Ud over, at champagnen bliver serveret under selve Oscar-uddelingen, skal den også skænkes i glassene til det officielle ”afterparty”, Governors Ball. Derudover går der også adskillige flasker til de mange Oscar-relaterede arrangementer i Los Angeles, New York City og London.
Vinhuse bør åbne dørene for flygtninge
Rundt omkring i den globale vinindustri søsættes initiativer for at rejse penge til de ukrainske flygtninge. Der afholdes velgørenhedsauktioner over både kostbare og mindre kostbare vinflasker, ligesom førende vinproducenter giver donationer til diverse hjælpeorganisationer.
Nu kommer grundlæggeren af vinhuset Beykush i det sydlige Ukraine, Eugene Shneyderis, med en opfordring til de europæiske vinhuse. Flere af dem har tilbygninger, hvor høstarbejderne kan bo under druehøsten. De står for det meste tomme på denne tid af året, og det ville derfor ifølge Shneyderis være oplagt at tilbyde dem til de ukrainske flygtninge.
Kontakter regionens vinhuse
Eugene Shneyderis bor i dag selv i det spanske Penedès med sin familie, og ideen fik han fra et nærliggende vinhus, hvor ejeren netop havde åbnet sine døre for et større antal flygtninge.
Shneyderis er nu i gang med at kontakte andre vinhuse og vinforeninger i regionen for at høre, om de vil og kan følge trop. Han har også kontaktet det internationale team bag websiden
icanhelp.host – en side, der skaber forbindelse mellem flygtningene og potentielle værter. Her var der stor begejstring for tanken, da det, de mange ofte traumatiserede flygtninge netop har brug for, er fred, ro og landlige omgivelser.

Tempranillo dyrkes også i andre lande end Spanien. Disse smukke klaser stammer fra en vinmark tilhørende den italienske vingård Azienda Agricola Beconcini Pietro. Foto: Wikipedia/Fabio Ingrosso.
Tempranillo overhaler Airén
Tempranillo er Spaniens store rødvinsdrue, men den mest udbredte drue er hvidvinsdruen Airén – eller det var den i hvert fald indtil for nylig. Nu har Tempranillo nemlig ifølge nye tal fra det spanske landbrugsministerium for første gang i landets vinøse historie overhalet Airén - en drue, der fortrinsvis bruges til brandy.
Mens den grønne drue breder sig over 200.084 hektar vinmarker, topper Tempranillo nu med 202.917 hektar eller 21% af Spaniens totale vinmarksareal. I år 2000 bredte den blå drue sig ”kun” over 120.000 hektar.
Rødvinsdruerne vinder i det hele taget terræn på spansk jord i disse år. I alt er 52% af landets vinmarksareal i dag således tilplantet med rødvinsdruer.
De blå druers fremmarch
Ud over Tempranillo har de blå druer Garnacha Tintorera, Cabernet Sauvignon og Merlot ligeledes haft vokseværk inden for de sidste 20 år – førstnævnte med 30.694 hektar, mens udbredelsen af de to sidstnævnte druer er øget med henholdsvis 12.740 hektar og 8512 hektar.
Arealet af Spaniens næst mest plantede rødvinsdrue, Garnacha Tinta, er dog skrumpet med 27.226 hektar til 59.122 hektar i samme periode.
Når det gælder de øvrige hvidvinsdruer, er det kun Verdejo og Palomino, der er ekspanderet betydeligt med henholdsvis 23.206 hektar og 6578 hektar.

Foto: Unsplash/Jef Siepman.
Flavonoider, rødvin og Parkinson
Flavonoider er en gruppe plantestoffer, der findes i en række forskellige frugter, bær og grøntsager - og i blå druer og dermed i rødvin.
I
uge 21 2020 nævnte vi en undersøgelse, der viste, at en kost, som er rig på flavonoider, kan reducere risikoen for at få Alzheimers og lignende demenssygdomme.
Nu viser ny amerikansk forskning, at en flavonoid-rig kost også kan reducere risikoen for at dø af den neurologiske lidelse Parkinson. Det er en kronisk lidelse, som nedbryder nervecellerne, og som kan medføre demens.
De amerikanske forskere tog udgangspunkt i to store helbreds- og sundhedsundersøgelser, som er løbet siden henholdsvis 1976 og 1986. Den ene omfatter 121.700 kvindelige sygeplejersker, der på starttidspunktet var mellem 30 og 55 år, og den anden 51.529 mandlige ansatte i sundhedssektoren mellem 40 og 75 år. Samtlige deltagere havde fået kortlagt deres kostvaner.
200 mg i et glas rødvin
Forskerne analyserede kostvanerne hos 599 af de kvindelige deltagere og 652 af de mandlige i de to undersøgelser. Til fælles havde disse deltagere, at de var diagnosticeret med Parkinson.
Deltagerne blev inddelt i fire grupper med afsæt i, hvor stor en mængde flavonoider, de indtog. De, der indtog den største mængde – 673 milligram om ugen – havde en overlevelsesrate, der var hele 69% større end de, der indtog den mindste mængde, nemlig 134 mg ugentlig. Når det gælder rødvin, er der omkring 200 mg flavonoider i et almindeligt glas på cirka 12 cl.
Til Wine Spectator har den forsker, der stod i spidsen for undersøgelsen, Xiang Gao, udtalt, at et lille til moderat forbrug af rødvin kan forbindes med lavere dødelighed blandt mennesker med Parkinson.
Undersøgelsen er offentliggjort i tidsskriftet Neurology og kan nærstuderes ved at
klikke her.

Kløveren, som ses på hver side af harpen, er et symbol for Irland.
Et glas stout som gravsten
D. 17. marts fejrede Irland sin nationaldag, St Patrick’s Day. Og på denne ene dag drikker 52% af irerne alkohol, og det, der frem for alt kommer i glassene, er den mørke øltype stout fra det irske bryggeri Guinness.
Op til nationaldagen lancerede Memorials of Distinction, et stenhuggeri med speciale i gravsten, en noget opsigtsvækkende en af slagsen udformet som et traditionelt Guinness stout ølglas.
Gravstenen er lavet af poleret sort granit med en ”skumtop” af cremehvidt marmor og er ligesom ølglasset dekoreret med en gylden keltisk harpe. Hvis man vil begraves under denne ”pint of stout”, koster det 2300 pund (cirka 20.400 kr.), hvilket inkluderer en inskription på 80 bogstaver.
Det er måske nok svært at forestille sig, at gravstenen bliver en succes – og dog. Ifølge Memorials of Distinction har der gennem de sidste 20 år været en stigende efterspørgsel på gravsten, der afspejler den afdødes interesser og passioner. Firmaet har blandt andet fået flere bestillinger på gravsten udformet som biler og motorcykler. Måske lancerer det en dag en gravsten udformet som et stort glas vin...

Foto: Heritage Auctions.
En legendarisk flaske
Det amerikanske flag, Barbie-dukken, Abraham Lincolns høje hat, Neil Armstrongs rumdragt og en flaske californisk rødvin synes ikke umiddelbart at have det store til fælles. Men det har de. De er en del af en liste på 101 genstande, der har "formet Amerika", og samtlige genstande er udstillet permanent på det store museum Smithsonian Institution i Washington.
Når vinen er med på listen, skyldes det, at den sammen med en række andre vine var med til for alvor at sætte californisk vin på det vinøse verdenskort.
Der er tale om en flaske Cabernet Sauvignon årgang 1973 fra Napa-vinhuset Stag’s Leap Wine Cellars, og den deltog i den berømte smagning i 1976, der er blevet kendt som Paris Tasting. Her blev californiske vine smagt blindt op mod nogle af de mest berømte vine fra Bordeaux – og vandt over dem!
Solgt for 83.000 kr.
Stag’s Leap Wine Cellars fremstiller stadig vinen, der i nyeste årgang, 2018, herhjemme koster cirka 2800 kr.
Når det gælder den legendariske 1973-årgang, findes der i dag kun ganske få eksemplarer. Og når de en sjælden gang dukker op på auktion, går de for skyhøje priser.
For nylig slog en flaske rekord på en auktion hos Heritage Auctions med et hammerslag på 12.300 dollars (cirka 83.000 kr.).
Auktionen omfattede hele 4000 flasker fra Stag’s Leap Wine Cellars’s vinbibliotek, og det er første gang, vinhuset sætter så mange af sine uvurderlige vine fra egen samling til salg på én gang. Der var dog kun den ene flaske af årgang 1973, så den var der rift om. Køberen har ønsket at forblive anonym.
Lidt mere om genstande
I sidste uge nævnte vi, at sundhedsstyrelsen er kommet med nye anbefalinger, når det gælder det maksimale ugentlige forbrug af alkohol. I den forbindelse kom vi ind på de meget store variationer, der er fra land til land i beregningen af en genstand. Nogle regner i cl, andre i gram af ren alkohol.
Vi nævnte også, at anbefalingen i England er højst 14 genstande ugentlig. Men det med genstande er ikke så enkelt, som det lyder, og har fået Rune Holst Jacobsen, som bor i Bordeaux, til at sende os følgende input:
- Jeg kan huske fra min WSET (uddannelsen Wine & Spirit Education Trust, red.), at en ting, man ikke er enige om i Europa, er, hvad en genstand er.
- En ”UK Unit” er, selv om det kan undre alle, der har fået serveret store glas godt fyldt i England, mindre, end hvad man anser for en genstand i Danmark. Derfor er de 14 units i UK faktisk nogenlunde det samme som 10 genstande. Der er 8 gram ren alkohol i en engelsk unit og 12 gram i en dansk genstand. Så i WSET-regi var der, som jeg husker det, 10 units i en flaske vin og ikke 6 som i Danmark (man regner ikke så meget i genstande i Frankrig men beregner også, at der er 6 glas i en flaske).
Chardo Mule med Chardonnay i stedet for vodka.
VDF-cocktails 
Vin De France (VDF) er det nederste niveau i det franske klassifikationssystem. Lige oven over kommer Indication géographique protégée (IGP) og dernæst toppen af kransekagen, Appellation d'origine protégée (AOP).
Indtil 2009 hed dette nederste niveau Vin De Table (bordvin), men af markedsføringsmæssige årsager omdøbte man det til det lidt finere klingende Vin De France.
Der er hverken region eller appellation på etiketten af en Vin De France-vin – alt, hvad der indikeres, er, at vinen stammer fra Frankrig. Derudover kan druen og årgangen være nævnt.
Vin De France har sin egen markedsføringsforening, Anivin De France, og, hvis det står til foreningen, vil gæsterne i de mange franske udendørsbarer til sommer nyde cocktails med Vin De France-vine som hovedingrediens.
Chardo Mule og Sauv'Fizz
Anivin De France har således lanceret varianter af klassiske cocktails. En Moscow Mule, der består af vodka, ingefærøl og citronsaft, er blevet til en Chardo Mule, hvor vodkaen er erstattet af Chardonnay. Og en Gin Fizz er blevet til en Sauv’Fizz med hvidvin på Sauvignon Blanc i stedet for gin.
Ud over at forsøge at få bartenderne med på den nye trend har Anivin De France også lanceret fine gaveæsker med samtlige ingredienser til de enkelte cocktails, så forbrugerne kan lave dem på hjemmebane.
Målet med VDF-cocktails er selvfølgelig at øge salget af vinene, og ideen er oplagt netop fordi, der er tale om vine til lave priser fra det nederste klassifikationsniveau. Det ville nok være sværere at overbevise omgivelserne om det gode ved at bruge AOP-vine til cocktails.
Man kan se de forskellige VDF-cocktails ved at
klikke her, og nedenfor bringer vi opskriften på Chardo Mule. Det lyder som en dejlig frisk og sommerlig cocktail.
Lav en Chardo Mule
2/3 VDF Chardonnay
1/3 Ingefærøl
Et skvæt limesaft
En skive lime
Isklumper
Afkøl glasset med et par isklumper, og tilsæt Chardonnay-vinen. Pres saften fra en halv lime ned i glasset. Top med ingefærøllet, og tilføj en skive lime.
Vil du have vores løbeseddel? 
Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.
Nyheder fra den danske vinbranche
* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.

Richard Smart.
Vinens Hall of Fame
Vi fortsætter i høj grad med "Vinbranchens Blå Bog", men ind imellem bringer vi også sider til "Vinens Hall of Fame" – en "blå bog" om vinverdens store vinpersonligheder: Mondavi, Hugh Johnson, Catena, Robert Parker, og hvad de nu alle hedder, nulevende såvel som afdøde. I denne uge er turen kommet til Richard Smart. På
en særlig side har vi samlet de personligheder, vi indtil nu har omtalt.
Richard Smart (f. 1945) har beskæftiget sig med vindyrkning på et videnskabeligt plan gennem mere end 40 år. Han voksede op i Windsor i New South Wales, Australien, og tog i 1966 sin afgangseksamen i landbrugsvidenskab ved universitet i Sydney – en eksamen, som siden hen er blevet suppleret med yderligere tre universitetsgrader, blandt andet en doktorgrad i ønologi.
Siden da har Richard Smart slået sit navn fast som en af verdens mest anerkendte vinkonsulenter. I dag har hans virksomhed på Tasmanien, Smart Viticulture, kontorer i både Europa, Nordamerika og Sydamerika og mere end 200 kunder på verdensplan.
Blandt andet den newzealandske regering har benyttet sig af Richard Smarts konsulentbistand, da regeringen i tidernes morgen ønskede at give landets vinindustri et spark i den rigtige retning.
Derudover har Richard Smart undervist i ønologi på universiteter i 27 forskellige lande og har skrevet flere hundrede videnskabelige artikler om vindyrkning. Og så er han medredaktør på det berømte vinleksikon "Oxford Companion to Wine", der også er udkommet på dansk.
Richard Smarts helt store kæphest inden for vindyrkning er baldakin-opbinding, hvor vinløvet danner tag over rækkerne med vinstokke, så druerne får mest muligt sollys. Hans intensive forskning i emnet har blandt andet resulteret i "biblen" inden for baldakin-opbinding, ”Sunlight into Wine”, samt i hele 50 seminarer om emnet.
Adresse: Smart Viticulture, PO Box 350, Newstead Tas 7250, Australien, tlf.: 61 (0) 480 188 269, e-mail:
richard@smartvit.com.au,
www.smartvit.com.au.
Er Amarone en hedvin?
Sanne Larsen vil gerne vide, om Amarone-vin med 15% alkohol - og nogle gange helt op til 17% - egentlig ikke bør kaldes for hedvin?
Nej, er svaret. Hedvin er forstærket vin, hvilket vil sige, at vinen har fået tilsat druesprit, og dét har Amarone jo som bekendt ikke.
Typiske hedvine er portvin, sherry og vermouth, madeira, malaga og marsala. Dertil kommer de franske vins doux naturels og vins de liqueur.
Amarone er og bliver en vin – også selv om den sniger sig op over de 15%, der normalt nævnes som øverste grænse for en bordvin.
Ugens vinøse billede
Erik Stanley har taget dette billede på en sommertur for nogle år siden til Puglia på den italienske støvlehæl. Det er taget ved vingården Masseria Capoforte og viser, hvor fantastisk velholdt og velfriseret vingården er. Den omgivende mur er lavet helt sirligt, og vinstokkene står i snorlige rækker.
Ja, det er en imponerende vinmark. Selv er vi fascinerede af den lange mur, der bliver ved og bliver ved. Den er nærmest uendelig. Puglia er stor!
Send endelig billeder til os!
Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til
mariette@tiedemann.dk.
Ugens store billede
Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:
677
Et "gardin" af træer spreder sollyset over vinstokke hos Thelema Mountain Vineyards i Stellenbosch. (foto © Thelema Mountain Vineyards).
Ugens smagte vine
Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 15 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at
klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at
klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via
VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af
Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen