Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 36, 2022



De tre dåse-vine med kunst-etiketter kan købes i en fin æske.

Van Gogh som dåsevin

Dåse-vin er på fremmarch – især i USA og Storbritannien. Men det er stadig svært for producenterne og importørerne at overbevise forbrugerne om, at kvaliteten af vinen kan være rigtig god, selv om den befinder sig i en dåse.

Det har givet det britiske firma Canned Wine Co., der netop har specialiseret sig i salg af dåse-vine, en idé.
For at højne dåsernes image har firmaet indgået et samarbejde med landets berømte kunstmuseum, The National Gallery i London, omkring etiketterne til tre af firmaets vine.
Museumsfolkene har smagt nøje på vinene, og sammen med teamet fra Canned Wine Co. fundet frem til tre malerier af udvalgte kunstnere i museets samling, der bedst afspejler de enkelte vines smag og karakter.

Gauguin og rødvin


Da kunstværkerne var valgt, blev etiketterne udviklet i samarbejde med designfirmaet Amphora Design.
En dåse med østrigsk hvidvin på Grüner Veltliner er således svøbt i en etiket med Vincent van Goghs ”Solsikkerne” fra 1888. Paulus Theodorus van Brussels ”Blomster i en vase” fra 1789 pryder en Grenache Rosé fra Languedoc, mens Paul Gauguin har fået den ære at lægge kunstværket ”En blomstervase” fra 1896 til etiketten på rødvinen Old Vine Garnacha fra det spanske Aragon.
Man kan se dåserne – og malerierne – på Canned Wine Co.’s hjemmeside.


Den sorte hund og træet, som de tager sig ud på Linlithgows våbenskjold. Foto: Wikipedia/Phileinsophia.

By i oprør over "den sorte tæve"

I den skotske by Linlithgow er en lokal pub blevet genstand for en hed debat. Pubbens navn er ”The Black Bitch Tavern” (den sorte tæves pub), og det har den heddet i de sidste 350 år.

Men det er der nogle af pubgæsterne, der har fundet krænkende – hvorfor ejeren af pubben, firmaet Greene King, ønsker at omdøbe den til ”The Willow Tree”.
Da der er tale om en offentlig bygning, har Greene King måttet spørge myndighederne om tilladelse til navneændringen – den har firmaet nu fået.
Men tanken om, at pubben skal omdøbes, har fået en meget stor del af indbyggerne i Linlithgows og omegn på barrikaderne. Der er blevet iværksat en underskriftsindsamling mod navneændringen, og den har mønstret hele 11.380 underskrifter – hvilket er imponerende i betragtning af, at selve byen kun har 13.000 indbyggere.

Har intet med racisme at gøre


Modstanderne mod navneændringen understreger, at der intet racistisk er i ordene Black Bitch. De henviser derimod til en mere end 700 år gammel legende, som ethvert af Linlithgows bysbørn kender, og som har med mod og loyalitet at gøre.
Ifølge legenden blev en forbryder i Linlithgow dømt til at sulte ihjel ved at blive lænket til et egetræ på en lille ø i en sø i udkanten af byen - uden mad og drikke naturligvis.
Dagene gik, og til indbyggernes store forundring levede forbryderen videre i bedste velgående. En natlig overvågning af søen og øen blev iværksat, og her opdagede man, at mandens trofaste hund – en sort tæve af racen greyhound – svømmede ud til ham med mad og vand i ly af nattens mørke.

Indgår i våbenskjoldet


For sin trofasthed blev hunden "belønnet" med ligeledes at blive lænket til træet på øen, så den kunne dø sammen med sine herre.
En skrækkelig historie, men hundens loyalitet har man siden hen hædret i Linlithgow. Den sorte tæve og egetræet figurerer i byens våbenskjold, og der er ligeledes rejst en statue af hunden. Tæven er med andre ord blevet en del af Linlithgows helt særlige historie.


Modne Stevns kirsebær hos Frederiksdal Gods.

En overflod af kirsebær

Mens mange europæiske vinproducenter må høste færre druer end normalt i år på grund af uvejr og tørke, så forholder det sig stik modsat, når der gælder kirsebær. Det kan man bevidne hos Frederiksdal Gods på Lolland, der fremstiller prisbelønnet dansk kirsebærvin.
Og hvis vi ser bort fra, at der er tale om kirsebær og ikke druer, så er godset Danmarks største vinproducent.
I alt bruges der cirka 200 tons Stevns kirsebær årligt til de forskellige vine og likører, godset fremstiller. Det svarer som regel nogenlunde til de cirka 25 kg pr kirsebærtræ i plantagen. I år hænger der 50 kg på hvert træ – og der er derfor et apr hundrede tons bær til overs!

Hent gratis bær på godset


Kapaciteten i vineriet tillader ikke, at man bare sætter produktionen op. Desuden ville det heller ikke være lige til at sælge mere end dobbelt så mange flasker.
Godset har forsøgt at afsætte overskuds-bærrene på det europæiske marked. Men også her har kirsebær-høsten været usædvanlig stor – og er faldet tidligere end i Danmark, så markedet er allerede mættet.
Man har frosset store mængder bær, men det kræver også kapacitet. Derfor opfordres danskerne til at lægge vejen forbi vineriet mellem kl. 11 og 17 med spande, poser, sække, kasser, og hvad man nu ellers måtte have ved hånden, og hente lige så mange gratis kirsebær, man kan bære.
Dog skal man skynde sig lidt, før bærrene bliver indtaget af sultne orme.


Melon er en af de hvidvinsdruer, der indgår i Domaine de Vassal. Druen dyrkes frem for alt i Loire, hvor den anvendes i distriktets Muscadet-hvidvine. Foto: Wikipedia / Cyril5555.

Et bibliotek med 8500 forskellige druer

I 1876 anlagde landbrugsuniversitetet i Montpellier i Sydfrankrig et forskningsbibliotek for druesorter, Domaine de Vassal. Dengang omfattede biblioteket udelukkende franske druer - i dag består det af 8500 forskellige druer fra i alt 54 forskellige lande. Vinstokkene med de mange druer breder sig på 27 hektar fra stranden ved Marseillan til søen Thau lige uden for Montpellier.
I 2013 besluttede det franske institut for landbrugsforskning, INRAE (l'Institut National de la Recherche Agronomique), der har ansvaret for biblioteket, at flytte de mange vinstokke fra deres nuværende område til INRAE's afdeling nær Narbonne.

Vilde protester


Det var ikke nogen let beslutning – men ifølge INRAE nødvendig. De gamle vinstokke står i sandet jord, hvilket ganske vist beskytter rødderne mod angreb fra vinlusen Phylloxera vastatrix, som hader sand.
Men området, vinstokkene befinder sig i, ligger tæt på havet, og det er nu truet af oversvømmelser på grund af en øget vandstand. Og saltet fra havvandet vil uden tvivl skade vinstokkene. Desuden har man desperat brug for mere plads, idet biblioteket hvert år udvides med omkring 50 nye druesorter.
Beslutningen vakte i sin tid vilde protester fra folk, der frygter, at mange af vinstokkene vil dø under en sådan flytning. Nogle af de ældste franske vinstokke er rene klenodier, idet de stammer fra før vinlusen hærgen i sidste halvdel af 1800-tallet. Det vil sige, at de har egne rødder og ikke er podede på amerikanske rødder - hvilket næsten samtlige andre europæiske ædelsorter er. Man kan læse mere om vinlusen ved at klikke her.

Et ti år langt flytteprojekt


Men flyttet bliver vinstokkene. Det er nu en realitet - dog vil de først alle være plantet i det nye område i 2032. Området, som er på 170 hektar, bliver ryddet i efteråret, hvorefter jorden skal ligge brak i to år. Herefter kan man begynde overflytningen og plantningen af vinstokkene.
Budgettet til det omfattende projekt er også netop blevet offentliggjort, og det er på 5,1 millioner euro (cirka 11 mio. kr.).
Man kan læse mere om projektet (på fransk) på INRAE’s hjemmeside.


Foto: Unsplash/Akshay Chauhan.

Musik sælger vin

I mange forretninger spilles der sagte musik, og det er faktisk ret smart, idet den musik, vi hører, i høj grad kan påvirke vores købelyst - også når det gælder vin, hvilket flere forskningsresultater har vist. Blandt andet har forskere ved University of Leicester for nogle år siden foretaget et interessant eksperiment.

I et af de større britiske supermarkeder spillede man hver anden dag fransk musik, og de øvrige dage tysk musik. De dage, hvor den stod på fransk musik, var 77% af de solgte vine franske. På de "tyske dage" stammede 73% af de vine, der blev lagt i indkøbskurvene, fra Tyskland.
Kunderne var åbenbart ekstra motiverede til at vælge en vin, som passede til den musik, der blev spillet.
Det var naturligvis ikke Debussy og Wagner, der blev spillet, men café-harmonika og bøhmisk hornsuppe.

Dyre vine til klassisk musik


Kun 44% af kunderne var klar over, at der blev spillet musik, og adspurgt sagde 86% af dem, at de var sikre på, at musikken overhovedet ikke havde influeret på deres valg.
Musikken har også indflydelse på, hvor dyre vine vi køber. Det har et andet hold forskere ved University of Washington bevist via et eksperiment i en række vinforretninger i USA. Når der blev spillet klassisk musik, indgød det til en afslappet, men samtidig også fornem atmosfære, der fik kunderne til at købe vine i den lidt dyrere ende af prisskalaen. Prispilen pegede i direkte modsat retning, når der blev spillet popmusik i forretningerne.


Verdens dyreste vine

På auktioner rundt om i verden går gamle, fine og sjældne vine for kolossale hammerslag. Men hvilke vine er de dyreste, når det gælder den almindelige handel – altså detailmarkedet? Det giver Wine-Searcher et bud på med sin årlige liste over verdens 50 dyreste vine. Wine-Searcher.com er en webside, hvor man kan søge på flere millioner vine, se hvad de koster, og hvor de forhandles rundt om i verden.
Udgangspunktet for listen er den globale gennemsnitspris pr. vin, og der tages ikke højde for specifikke årgange. De øvrige kriterier kan man læse mere om ved at klikke her.

Ni Bourgogne-vine på top-ti


Bourgogne har i mange år domineret listen, og i år er hele 44 af vinene fra det franske vindistrikt. Og når det gælder top-ti listen, som vi bringer nedenfor, er de ni af verdens dyreste vine fra Bourgogne. Den eneste vin, der bryder billedet, er den tyske Scharzhofberger Riesling Trockenbeerenauslese fra Egon Müller, der kommer ind på en niende plads.
Man skulle måske tro, at det var bourgogne-vinene fra det berømte Domaine de la Romanée-Conti, der fyldte på top-ti listen. Sådan var det også engang, men i dag er det et helt andet navn, der dominerer, nemlig Leroy i form af de to vinhuse Domaine Leroy og Leroy Domaine d’Auvenay.

Store priser og stor efterspørgsel


Vinhusene har samme ejer, Lalou Bize-Leroy - hende kan man læse mere om i vores Hall of Fame.
Top-bourgogner vil sandsynligvis fortsat fylde meget på Wine-Searchers årlige top-50 liste - hvilket blandt andet skyldes den store efterspørgsel og den lille produktion af disse vine. Og det til trods for, at gennemsnitspriserne stadig stiger kraftigt år for år.
Nedenfor bringer vi top-ti listen over verdens dyreste vine - top-50 listen kan ses ved at klikke her.

Top-ti listen over de dyreste vine


* Domaine Leroy Musigny Grand Cru
* Leroy Domaine d'Auvenay Chevalier-Montrachet Grand Cru
* Leroy Domaine d'Auvenay Criots-Bâtard-Montrachet Grand Cru
* Leroy Domaine d'Auvenay Bâtard-Montrachet Grand Cru
* Domaine de la Romanée-Conti Romanée-Conti Grand Cru
* Domaine Georges & Christophe Roumier Musigny Grand Cru
* Domaine Leflaive Montrachet Grand Cru
* Domaine Roumier Echezeaux Grand Cru
* Egon Müller Scharzhofberger Riesling Trockenbeerenauslese
* Domaine Leroy Chambertin Grand Cru

Flasken med genskabelsen af den næsten 400 år gamle spiritus - som dog kun holder 33% i alkohol.

Kopi af spiritus fra Vasa-skibet

En dag i august 1628 sejlede det svenske krigsskib Vasa ud på sin jomfrurejse fra havnen i Stockholm. Det var datidens største skib, der var 69 meter langt og udstyret med 64 kanoner. Og målet var, at det skulle sikre den svenske kong Gustav d. 2 Adolf herredømmet over Østersøen.

Men det skete ikke – da skibet kort efter afgang kom ud på åbent hav, sank det, og lagde sig til hvile på havets bund i 32 meters dybde. Her lå det lige indtil 1961, hvor det blev hævet.
Inde i Vasas mave fandt man en tinflaske med spiritus, der højst sandsynligt har tilhørt kaptajnen eller nogle af de prominente personer, der var med på jomfrurejsen. Tin var nemlig et materiale, der var forbeholdt datidens svenske overklasse.
Ud fra indholdet i flasken har man nu for første gang genskabt den gamle spiritus.

Mod hovedpine og hoste


Tinflasken var fremstillet til 60 cl og var stadig halvt fyldt med spiritus, da den blev fundet. Meget af indholdet er siden da fordampet, men der var stadig rigeligt til, at det kunne både smages og analyseres af forsker-teamet bag genskabelses-projektet.
Man nåede frem til, at basis for spiritussen var destilleret vin, der dernæst havde fået lov til at trække med en række forskellige urter og krydderier med anis som hovedingrediens. Det var således en kraftig brændevin – der højst sandsynligt blev brugt som medicin. Netop anis er et kendt naturlægemiddel mod både hovedpine og hoste.

Anvendte gammel urtebog


Det tog tre år at lave en kopi af brændevinen, og til udarbejdelse af opskriften blev der blandt andet brugt en urtebog fra netop 1628 af en Arvid Månsson. Han var både læge og brændevinsbrænder, og der er ifølge Spritnews.se en god sandsynlighed for, at det var ham, der skabte indholdet i tinflasken.
Da opskriften på kopien var på plads, fik destilleriet Norrtelje Brenneri til opgave at kreere ”Vasa 1628”, som nyheden er døbt.
Flaskerne med brændevinen blev for nylig lanceret hos Systembolaget til 499 kr. (cirka 348 kr.) - og de blev revet væk. Men forhåbentlig er der et nyt parti flasker på vej.
Overskuddet fra salget af ”Vasa 1628” går til vedligeholdelse af Vasa-skibet – hvilket jo er helt fair.
Den sorte krystalkaraffel med den gamle The Glenturret whisky er så fornem, at der skal bruges handsker, når man rør ved den. Foto: Sotheby's.

Whisky kun i krystalkarafler

Sotheby’s er i fuld gang med en interessant online whiskyauktion, der slutter d. 9. september. Så man kan godt nå at byde med – hvis man da har råd til de ædle dråber i flaskerne.
Det drejer sig om verdens første auktion over whisky udelukkende tappet på fornemme flasker lavet af det berømte franske krystalfirma Lalique. Der er dog kun elleve partier at byde på, så det er ikke nogen stor auktion. Og de 10 af partierne er The Macallan whisky.
Selv om The Macallan er et af verdens mest berømte whiskymærker – og partierne har fået skyhøje vurderinger - så er auktionens mest interessante parti en fornem flaske fra Skotlands ældste stadigt fungerende whiskydestilleri, The Glenturret i Highland.

Kun et fad tilbage


Flasken indeholder 50 år gammel whisky, og det er første gang nogensinde, destilleriet frigiver så gammel en whisky til salg. Whiskyen har i de sidste fem årtier opholdt sig i et fad, der tidligere har indeholdt sherry, før den for nylig blev tappet på i alt 150 flasker af sort krystal fra Lalique. Og der var kun det ene fad tilbage af årgang 1972.
Flaskerne er alle nummererede, og det er selvfølgelig nummer et, der sælges på auktionen, hvor flasken har en højeste vurdering på 60.000 pund (cirka 519.000 kr.).

Besøg hos The Glenturret


Med i købet får man et maleri af den anerkendte skotske kunstner Matthew Draper samt et besøg for fire personer hos The Glenturret, en omvisning, smagning af ekstremt sjældne whiskyer og middag i destilleriets Michelin stjernerestaurant.
De øvrige flasker kan købes fra og med d. 12. september online via The Glenturrets hjemmeside. Prisen for en flaske er 40.000 pund (cirka 346.000 kr.).


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i

vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.


Rune Elkjær.

VinAvisens Blå Bog

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

Rune Elkjær (f. 1971) har en fortid i restaurantbranchen. Han blev uddannet som sommelier i 1997, og arbejdede som sådan i en årrække hos Restaurant Kommandanten i København.
Et par korte ophold hos Fredensborg Store Kro og Restaurant Saison i Hellerup blev det også til, før han slog sig ned med eget vinimportfirma, Norma Vin, på Frederiksberg.
I 2010 rev Rune Elkjær teltpælene op og flyttede til Avignon i Rhône sammen med sin franske kæreste, Amiel. Her ville hun åbne en bistro og han fremstille vin - noget han længe havde drømt om at prøve kræfter med.
Livet som sydfransk vinbonde viste sig at være uforeneligt med at drive et vinfirma i Danmark, og i 2012 solgte han derfor Norma Vin.
Bistroen blev ikke til noget, men vin fremstiller han stadig i det sydfranske. Hvert år bliver det til cirka 20.000 flasker rødvin på druerne Grenache, Cinsault og Carignan. Målet er at nå op på 30.000 flasker. Omkring halvdelen af produktionen er af appellationen Côtes du Rhône.
Rune Elkjær ejer hverken vinmarker eller vineri. Han har lejet sig ind hos Domaine Barbanot i byen Vaison-la-Romaine i Vaucluse. Vinene fremstilles af vingårdens druer og i dets vineri, men sælges under navnet Domaine Elkjær-Amiel. Herhjemme forhandles de af Niche Vin.
Fritid er der ikke meget af for den travle vinbonde - men den, der er, bruger han på smagninger hos kolleger og på madlavning - og ikke mindst på sin nye kæreste og 12-årige datter.
Adresse: Domaine Elkjær-Amiel c/o Domaine Barbanot, Avenue Ulysse Fabre, 84110 Vaison-la-Romaine, Frankrig, tlf.: (+33) 6 40 66 77 64, email: runeelkjaer@gmail.com.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.
Den smarte bardisk hos Vinovalie, hvor man kan få gratis smagsprøver på kooperativets vine.

Hvad er Vinovalie?

Marie Simonsen har set, at der på bag-etiketten af en flaske fransk vin står Vinovalie. Nu vil hun gerne vide, hvad ordet dækker over.

Vinovalie er et firma, der består af en sammenslutning af fire kooperativer: Les Vignerons de Rabastens, La Cave de Técou, la Cave de Fronton og les Côtes d’Olt.
Kooperativet blev grundlagt i 2006, og dets hovedsæde ligger i det sydvestlige Frankrig - i departementet Lot. Vinovalie er faktisk Lots eneste vinkooperativ.
Firmaet står for fremstillingen af vin for en række kendte vinhuse - heriblandt Château de Cayx, dronning Margrethe og den nu afdøde prins Henriks vinslot.
I 2015 valgte prinsen at bortforpagte såvel fremstillingen som salget af sin vin til Vinovalie.
Man kan i øvrigt besøge Vinovalie, få gratis smagsprøver og en guidetur i den imponerende kælder med de 1200 fade.



Ugens vinøse billede

Kjeld Rasmussen er netop kommet hjem efter en to måneder lang rejse i Frankrig, Spanien og Portugal med masser af vinøse oplevelser. Han besøgte blandt andet Bodegas Protos i det spanske Valladolid og forevigede vinhuset i form af billedet til venstre - dog kun en lille del af det, da det er et meget stort vinhus.
Det er tegnet af de berømte arkitektfirma Richard Rogers + Alonso y Balaguer. Rogers var også manden, der tegnede Pompidou Centret i Paris. Som vores læser skriver, så er ideen med de store halvrunde buer, at de skal lede tankerne hen på et vinfad.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469.494Billede 495-540
Billede 521-546
Billede 622-648
Billede 547-568
Billede 649-701
Billede 569-594Billede 595-621


701 Tenuta di Trinoros vinmarker breder sig på skråningerne i det sydlige Toscana (foto © Tenuta di Trinoro).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 14 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

La Coste, Fabiano, Soave DOC, Italien, 2021, lav alkohol (12%)

95 kr., pris på tilbud indtil 25. september: 80 kr., Skjold Burne

Det er ikke så ofte, vi får en hvidvin fra Soave til smagning - men det er bestemt en fornøjelse, når vinen er af så god en kvalitet som denne. Det er en frisk vin med duft af grønne druer og en sprød og tør smag med fine noter af aromatiske grønne æbler, der holder ud i den lange eftersmag. Servér vinen godt afkølet, og nyd den, som den er, eller til retter med lyse fisk.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Roberto Sarotto, Arneis, Langhe DOC, Italien, 2021, middel alkohol (13,5%)

99,95 kr., pris på tilbud fra 8. til 14. september: 69,50 kr. ved 2 flasker, Irma

En hvidvin på druen Arneis, der betyder ”den lille besværlige” - hvilket skal tages bogstaveligt. Den er nemlig ret sart over for diverse vinmarkssygdomme. Men vinproducenterne i Langhe dyrker den alligevel med stor glæde. Arneis lægger nemlig most til nogle ualmindeligt dejlige og sprøde hvidvine - som denne, der har en frisk duft af grønne druer med strejf af flint og en fyldig, tør og bred frugtsmag, der holder længe i munden. Det er en vin, der vil være perfekt til hvidvinsdampede muslinger.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Botijo Blanco, Frontonio, Garnacha, Valdejalón, Spanien, 2021, lav alkohol (13%)

139 kr., ind imellem på tilbud til 79 kr., Kjær & Sommerfeldt

En rigtig dejlig hvidvin med duft af modne grønne druer og med en fyldig, tør og kompleks frugtsmag med strejf af grønne sommeræbler. Nyd vinen til alt godt fra havet.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Amstamgram Pomone Orange, Calmel & Joseph , Frankrig, 2021, middel alkohol (13,5%)

149,95 kr., pris ved 6 flasker: 129 kr., AndrupVin.dk

Navnet på denne interessante økologiske hvidvin - eller orange-vin - der er fremstillet på Terrel Gris, Roussanne og Marsanne, er en hyldest til den romerske frugtgudinde Pomone. Vinen har en sart orange farve, en aromatisk og kompleks bærduft og en meget fyldig og dejligt krydret frugtsmag med noter af pomerans, appelsinskal og syltede blommer. Eftersmagen slutter med en fin sødme. Drik vinen godt afkølet som velkomstdrink, til en god madsalat med et sødt indslag eller til milde cremede oste.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Dream, Pinot Noir, Moldova, 2020, lav alkohol (13%)

69,95 kr., pris på tilbud indtil 8. september: 33 kr. ved 6 flasker. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

Der er sjældent, vi får en vin fra Moldova til smagning. Men her er en af slagsen - en rigtig dejlig og utrolig aromatisk rødvin. En intens duft af modne brombær og blåbær stiger op fra glasset, mens smagen er fyldig og med en behagelig balance mellem frugtsødme og tørhed. Eftersmagen er fløjlsblød. En vin, mange vil kunne lide - og et absolut røverkøb til tilbudsprisen ved 6 flasker! Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Zweigelt Selection, Land Haus Paul, Zweigelt, Burgenland, Østrig, 2019, lav alkohol (13%)

75 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

Der er lidt Pinot Noir over denne rødvin, men den er altså lavet på den østrigske drue Zweigelt. Det er en dejlig og saftig vin med god frugt og en indtagende frugtsødme, men også med tørhed i den lange eftersmag. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Coronas, Torres, Tempranillo, Spanien, 2020, middel alkohol (13,5%)

79,95 kr., pris på tilbud fra 9. til 15. september: 35 kr. Sælges også i Superbrugsen, Kvickly

En vegansk rødvin - og en rigtig dejlig vin med en varm krydret duft og en fyldig smag af især modne brombær. Eftersmagen er lang og blød med afrundede tanniner. 35 kr. for en vin af så god kvalitet er et rent kup.

stjernestjernestjernestjerne

Piedra, Estancia Piedra, Toro DO, Spanien, 2018, høj alkohol (14,5%)

85 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

En meget tæt rødvin med duft af aromatisk tobak og med en fyldig, krydret smag med peber, rosmarin og brombær. En god vin til en god krydret ret.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Orion, Masseria Li Veli, Primitivo, Salento IGT, Italien, 2019, middel alkohol (14%)

99,95 kr., pris ved 6 flasker: 85 kr., AndrupVin.dk

Her må vi finde superlativerne frem. Det er en både velafbalanceret og forførende rødvin med vanille, modne solbær, aromatisk tobak og en indtagende frugtsødme samt en fin lille syre, der spiller helt ude i den lange eftersmag. Nyd vinen, som den er, eller til et ekstra godt ostebord.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Raccolto, Sicilia DOC, Italien, 2021, middel alkohol (14%)

99,95 kr., pris på tilbud fra 8. til 14. september: 54,50 kr. ved 2 flasker, Irma

En økologisk rødvin lavet på Nero d'Avola og Cabernet Sauvignon - og en rigtig dejlig vin med fylde, saftighed, modne solbær og en lang og blød eftersmag med afrundede tanniner.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Tarapacá Reserva Pinot Noir, Viña Tarapacá, Pinot Noir, Valle de Casablanca, Chile, 2021, lav alkohol (13%)

100 kr., pris på tilbud indtil 25. september: 66,67 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne

Denne rødvin er kræs for Pinot Noir-fans. Den har en fin herbal duft og en karakteristisk smag af modne blåbær parret med en dejlig og let krydret saftighed, som holder ud i den lange eftersmag. Nyd vinen afkølet, som den er, eller til lette kødretter.

stjernestjernestjerne

Tardencuba, Toro, Spanien, 2020, høj alkohol (14,5%)

En kraftig og krydret rødvin - især sort peber er markant. Frugten dukker op under de krydede noter, men det er som om, vinen ikke rigtig hænger sammen, hvilket koster den fjerde stjerne.

stjernestjernestjernestjerne

Alpha, Montepeloso, Toscana IGT, Italien, 2020, middel alkohol (14%)

129,95 kr., pris ved 6 flasker, Vinmonopolet

En god rødvin med dejlige krydrede noter men også med et markant tanninbid til slut. Det er så afgjort en vin, der vil have godt af at blive gemt under de rette forhold i endnu nogle år før servering.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Salvaje, Emiliana, Valle Casablanca, Chile, 2018, middel alkohol (14%)

149,95 kr., pris på tilbud i udvalgte Coop og Irma butikker: 99 kr., Coop/Dagli'Brugsen

Læder, stald og hyldebær forenes i duften af denne rigtig dejlige økologiske og veganske rødvin, der er lavet på Syrah og Roussanne. Smagen er tilpas tør, silkeblød, intens og igen med dejlige noter af hyldebær. Vinen er fremstillet uden tilsætning af sulfitter - står der på bagetiketten.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen