Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 39, 2022



Den plettede lanterneflue rejser i store flokke ligesom græshopper. Foto: Lawrence Barringer, Pennsylvania Department of Agriculture, Bugwood.org.

Smuk og frygtet

Den plettede lanterneflue (Lycorma delicatula) er et smukt og farvestrålende insekt – og et insekt, der er frygtet af de amerikanske vinproducenter.

Den ernærer sig ved at suge saft fra vinstokke og frugttræer og udskiller store mængder af et klistret sort stof, som hæmmer plantevæksten og tiltrækker skimmelsvamp.
Insektet har sin oprindelse i Sydkina, og første gang, man opdagede den på amerikansk jord, var i 2014 i Pennsylvania, hvor den befandt sig i en bunke sten hos en haveejer. Senere bredte den sig til store dele af staten, hvorefter den i 2018 dukkede op i flere vinmarker i Virginia.

Har intaget fjorten stater


Til dags dato har lanternefluen invaderet hele fjorten amerikanske stater på østkysten og har i alt forvoldt skader på vinmarker og frugtplantager for 43 millioner dollars (cirka 320 mio. kr.). Og insektet forventes at brede sig vestpå og at nå Californien, der tegner sig for cirka 90% af al amerikansk vin, inden 2027.
Når det gælder skadelige insekter, kan man undertiden med held begrænse angrebene ved hjælp af andre insekter – fx rovhveps – der gør kål på skadedyrene. Men lanternefluen har ingen naturlige fjender.

Lægger æg på cykler


Der er nu ifølge Wine Spectator indført en række karantænezoner med kontrol langs grænsen til Californien. Og det var ved en sådan kontrol, man for nylig fandt en større klump æg fra den plettede lanterneflue i en trailer med brænde, der kom fra en af de angrebne stater, New Jersey, var kørt gennem Nevada og nu skulle videre ind i Californien.
I både angrebne og ikke-angrebne stater beder man nu indbyggerne om at holde et vågent øje med lanternefluen og dens æg – som den, hvilket er et særsyn blandt insekter, ynder at lægge på glatte flader. Det kan være trailere, men også biltage, i togvogne, på cykler eller på plæneklippere. Hvis man finder en velvoksen lanterneflue, skal man slå den ihjel med det samme og rapportere det til de lokale myndigheder.
Det plettede insekt er altså både frygtet og hadet – og med god grund. Dog har den en lille stjerne hos de amerikanske honningavlere, der bor i områder, hvor lanternefluen hærger. Bierne ernærer sig nemlig af det klistrede stof, som fluen efterlader, og det skulle give honningen en særlig og ganske dejlig aroma.


Det nye museum vil bestå af en lille "by" af små lave og høje bygninger omgivet af vinmarker.

Verdens næst største vinmuseum

Verdens største vinmuseum er Cité du vin i Bordeaux, der åbnede i 2016. Nu bliver det næst største vinmuseum opført i Kina – i distriktet Fangshan sydvest for Beijing.
Opførelsen sker i et samarbejde mellem de kinesiske myndigheder og Cité du Vin, og tanken er, at de udstillinger, workshops m.m., der bliver afholdt i Bordeaux, ligeledes afholdes i det nye kinesiske museum.
Museet med det ret ambitiøse navn Universal Wine Museum bliver på 18.000 kvadratmeter, hvoraf de 3500 af dem vil blive brugt til permanente udstillinger om vin.

Inspireret af Saint-Émilion


Derudover er der øremærket et meget stort areal til en vinforretning, og selvfølgelig bliver der også plads til et auditorium til foredrag og undervisning, restauranter i flertal og en ”fransk café”. Byggeriet er godt i gang, og museet forventes at åbne i maj 2024.
Det er den kinesiske tegnestue Architecture Studio, der har tegnet museet, og inspirationen stammer især fra Saint-Émilion med middelalderbyens mange små stenhuse, der ligger tæt ved siden af hinanden. Man kan se flere animerede billeder af det nye museum ved at klikke her.


Foto: Ole Stauning.

Høj kvalitet til Dansk Vinskue

Hvert år får de danske vinbønder muligheden for at præsentere deres vine ved Dansk Vinskue, hvor der uddeles udmærkelser og medaljer til de bedste vine og frugtvine. Det er Foreningen Dansk Vin (FDV), der afholder skuet, hvis nyeste udgave løb af stablen i Køge d. 17. september.

Inden selve skuet blev vinene blindsmagt og bedømt af et 25 mand stort dommerpanel med faglig ekspertise – og med vinsmagningens grand old man, sommelier Tim Vollerslev, som overdommer. Og ifølge panelet, som har været det samme gennem flere år, har niveauet af dansk vin aldrig været højere - hvilket bedømmelserne også til fulde viste.

Se listen over vinder-vinene


I alt fik hele 48% af de 294 indsendte vine en udmærkelse eller medalje. 15 vine erobrede en guldmedalje, 20 fik sølv og 47 en bronzemedalje. Derudover fik hele 60 vine en særlig udmærkelse.
Til sammenligning var der i 2021 indsendt 283 vine til konkurrencen, hvoraf de ni fik medaljer af guld, mens syv fik sølv og 39 bronze.
Også skuets bedste vin i hver sin kategori blev præmieret med en pokal.
Ved at klikke her kan man se hele listen over vingårde og vine, der har fået medaljer eller udmærkelser – og så er det bare at gå op jagt efter de gode dråber. Nogle af producenterne er hobbyavlere og sælger derfor ikke deres vine, mens andre forhandler dem enten gennem gårdbutikker eller vinhandlere.


1200 år gammel arabisk vinhumor

Hvis reolen er proppet med vinbøger om alt fra Bourgognevin til Amarone, er det måske på tide at anskaffe sig en noget anderledes ”vinbog”.

Der er tale om en bog med 120 vinøse digte, skrevet for mere end 1200 år siden af digteren Abu Nuwas. I bogen “Vintage Humour: The Islamic Wine Poetry of Abu Nuwas” er digtene oversat fra arabisk til engelsk af den britiske journalist Alex Rowell.
Abu Nuwas blev født i 700-tallets Persien. Han var en berømt digter, men også lidt af et ”enfant terrible” - en provokatør, der skiftevis vakte anerkendelse og vrede i vide kredse.

Kom ofte i fængsel


I den islamiske verden var der dengang delte vande, når det gjaldt vin - Nuwas var så afgjort tilhænger af vinnydelse og det i en sådan grad, at han var kendt for at skeje ud i bakkanaler - vilde vinfester - og iværksætte ligeså vilde vinøse happenings. Og så var der hans mange humoristiske og satiriske digte om nydelsen af vin.
Under den liberalt sindede kalif al-Amin i Bagdad kunne han arbejde rimeligt frit med sine skriverier - dog mistede kaliffen indimellem tålmodigheden og smed ham i fængsel i kortere perioder.

Vin, en rival til Solens stråler


I et af digtene spørger han fx om, hvorfor han skulle tage på pilgrimsfærd til Mekka, når han i stedet kunne opholde sig i sin favorit vin-taverna eller i et bordel!
Og i et andet digt undrer han sig over dem, der siger, at han skal holde op med at drikke vin. Hvorfor skulle jeg det, skriver han, når kaliffen selv viser den kærlighed. Her kalder han også vinen for strålende og lys, en rival til selve Solens stråler!
I Alex Rowells oversættelse får man ud over digtene hele historien om den provokerende digter. Bogen kan købes hos Amazon.com, hvor den koster 24 dollars (cirka 179 kr.) til Kindle og 30 dollars (cirka 223 kr.) som fysisk bog plus forsendelse.


Fra en af de tidligere udsendelser, som foregik i Kjær & Sommerfeldts vinbar og med Mads Eklund Hansen bag bardisken. Til venstre ses de vine, der fortælles om, og de kan så klikkes direkte ned i den virtuelle indkøbskurv.

Kom med på besøg hos producenterne

Bare fordi man er gammel, kan man godt tænke i nye baner. Det er netop, hvad Danmarks ældste vinhandel, den knap 150-årige Kjær & Sommerfeldt, gør med en række liveudsendelser direkte fra nogle af deres producenter. Her inviteres seerne med ud i vinmarkerne og ind i vinerierne, deltager i masterclasses og hører producenterne selv fortælle om deres produktion og vine.
Undervejs er det muligt at stille spørgsmål, ligesom man via live-shopping kan købe de vine, der fortælles om i programmet, til særlige priser. Sidstnævnte er dog intet krav for at se udsendelserne.
De første seancer blev sendt i starten af september, og de næste tre venter lige om hjørnet. De foregår i Bourgogne, og startskuddet lyder d. 26. oktober kl. 19 med en masterclass hos Louis Jadot. Udsendelserne kan ses direkte på både computer, tablet eller telefon med forbindelse til nettet ved at klikke her.

Beaujolais og Bourgogne


Den efterfølgende aften, d. 27., kan man blive klogere på vinene fra huset Albert Sounit, der præsenteres af ejeren, danske Knud Kjellerup. Og onsdag aften står den på vinhuset Château des Jacques i Beaujolais og en snak, om Beaujolais kan måle sig med Bourgogne. Dernæst venter ”rejser” til andre vinlande. På ovennævnte link kan man også se de allerede sendte programmer.
Vært på live-programmerne er Mads Eklund Hansen, der er vinkonsulent hos Kjær & Sommerfeldt. Han er uddannet tjener og har 14 års erfaring i restaurant- og vinbranchen. Ham kan man læse mere om i denne uges Blå Bog længere nede på siden.


Plakaten, som var kreeret i anledning af lanceringen af den nye forening.

De innovative Bordeaux-vine

Bordeauxs vinverden er kendt for at være meget traditionel og regelbunden, og man kan godt få indtryk af, at tingene er lidt status quo.

Men nej, der sker rigtig meget under overfladen, når det gælder innovation. Flere især mindre vinproducenter eksperimenterer med fremstillingsteknikker og glemte og i Bordeaux ikke-godkendte druer. Og ofte kan resultaterne, vinene, ikke få en fin appellation på etiketten, da de ikke lever op til Bordeaux-appellationens stramme regler.
Disse vine er derfor ikke en del af distriktets klassificeringssystemer og har heller ikke mulighed for at blive promoveret gennem appellationens officielle vinråd, Syndicat des vins AOC de Bordeaux & Bordeaux Supérieur. Vinene og deres producenter mangler med andre ord et talerør.

Forening for pirat-vinbønder


Nu har to vinproducenter og venner i Bordeaux, Laurent David og Jean-Baptiste Duquesne, sat sig for at skabe en forening for ukonventionelle producenter, der tænker kreativt og innovativt, og hvis vine måske derfor ikke altid lever op til appellations-kravene.
David ejer Château Edmus i Saint- Émilion, mens Duquesne har sit slot, Château Cazebonne, i Graves.
Foreningens navn er Union des Vignerons Bordeaux Pirate (foreningen for Bordeauxs pirat-vinbønder), og den blev officielt lanceret d. 15. september i år.
Det hele startede i 2019 med en Facebook-gruppe, administreret af de to venner, der ønskede at vise, at Bordeaux kunne være anderledes og mindre traditionsbunden. Og de opfordrede alle – både producenter og lægfolk – til at poste opslag med alt det nye, der sker rundt omkring i det vinøse Bordeaux. Det kunne være nye emballager, nye arbejdsgange i vineriet, en helt ny vinstil eller nye måder at kommunikere med forbrugerne på.

En inspirations-platform


Gruppen blev en succes, der hurtigt samlede mere end 3000 medlemmer, og vennerne blev af kolleger opfordret til at danne en forening – hvilket nu er gjort.
Ud over at være en inspirations-platform for de innovative vinproducenter, vil foreningen også fungere som et sted, hvor producenterne kan få smagt, bedømt og promoveret deres vine.
Det endelige regelsæt for foreningen er stadig under udarbejdelse – og det samme er dens hjemmeside.


Foto: CIVC.

Stor høst-glæde i Champagne

Nu er årets druehøst i Champagne, der startede d. 20. august, i hus, og der er stor jubel over hele linjen. Høsten er nemlig ikke kun stor – den er også af rigtig god kvalitet. Til trods for en meget tør vækstsæson, kom der den rette mængde regn på det helt rette tidspunkt.
Og der har været gevaldigt brug for en ekstra stor høst, da høsten i 2021 var meget lille – og efterspørgslen på champagne fra verdensmarkedet er stigende. Ifølge Union des Maison de Champagne blev der i det første halvår af 2022 solgt 130 millioner flasker champagne, hvilket er en stigning på 14% i forhold til samme periode sidste år. Når året er omme, forventer man at have rundet et salg på 325 mio. flasker.

Igen fulde hylder


For overhovedet at kunne levere champagne nok sidste år blev champagnehusene nødt til at bruge af deres lager af reservevine. Det meste champagne er jo ikke-årgangsvin og er dermed en forening af vin fra det pågældende år og reservevinene, som stammer fra flere tidligere årgange.
Nogle huse har været næsten helt i bund med reservevinene, men nu er der rigelige mængder druer til igen at få fyldt lagrene op.

Øget maksimum-grænse


I Champagne hersker der strenge regler for, hvor store mængder druer, man må høste. Sidste år lå maksimum-grænsen på 10.000 kg pr. hektar – hvilket mange drueavlere og producenter slet ikke var i stand til at høste, da det som nævnt var en meget lille årgang.
Den grænse har producentforeningen Comité Champagne tidligere i år sat op til 12.000 kg. pr. hektar – hvilket er det højeste i de sidste ti år – netop for at give mulighed for at benytte sig af den større høstmængde.
Derudover må der høstes 3500 kg pr. hektar til reservevinene – altså i alt 15.500 hektar. Og så har den franske appellationsmyndighed, INAO, helt exceptionelt givet tilladelse til at hæve grænsen til 16.500 kg. pr hektar i år, så der kan komme ekstra megen reservevin på hylderne.


I de første 82 år af Oktoberfestens levetid blev øllet serveret i store keramikkrus. Herefter gik man over til glas.

München afholder igen Oktoberfest

Vi skriver kun sjældent om øl i VinAvisen, men den berømte Oktoberfest i München, hvor der hvert år drikkes adskillige millioner liter øl, må vi have et par ord med om. Især da festen har været Corona-aflyst to år i træk og derfor tager revanche med endnu to store ølhaller, hvor man kan få slukket tørsten.
Årets festligheder blev indledt d. 17. september med den traditionelle åbning af en ølfustage, hvor en tappehane bliver slået ind i fustagen med en kølle.
De køller, der er blevet brugt gennem tiden, kan ma se på en lille udstilling på festivalområdet (de ligner dog hinanden en hel del…). Og der er mange af dem, idet Oktoberfesten har fundet sted lige siden 1810 – dog med enkelte afbrydelser på grund af krige og epidemier.

Startede med et bryllup


Det hele startede, da kong Maximilian Josef d. 1. af Bayern ville fejre sin søn Ludwigs bryllup med Therese af Saxen-Hildburghausen – og gjorde det ved at invitere sine undersåtter til en gigantisk fest.
Festen, der fandt sted i nogle enge uden for Münchens byporte, blev så stor en succes, at kongen besluttede at gøre den til en årlig tradition. Og nutidens oktoberfest bliver afholdt i det selvsamme område, hvor det hele startede.

Fra skure til ølhaller


Oprindelig var der kun nogle skure, hvor folk kunne nyde brygget – først i 1896 blev de første store haller opført.
Da Oktoberfesten fejrede sit hundrede års jubilæum i 1910, kunne arrangørerne berette, at der var nedsvælget 120.000 liter øl – i 2017 lød mængden på 7,5 millioner liter.
Den megen øl, der drikkes under festlighederne i dag, fremstilles af kun seks bryggerier: Augustiner-Bräu, Hacker-Pschorr-Braäu, Löwenbräu, Paulaner, Spatenbraäu og Staatlisches Hofbräu-München.
Den rekord store Negroni serveres nu i små glas, der er en tro kopi af den store beholder med issokkel, som drinken blev kreeret i.

Verdens største Negroni

Negroni er en yderst populær cocktail – og en meget enkel en af slagsen, da den består af lige dele gin, vermouth og Campari. Den er så populær, at cocktail-glade mennesker rundt om i verden hvert år fejrer Negroni Week, en helt uge i drinkens tegn.
For nylig afholdtes den tiende udgave af fejringen, og i den forbindelse satte det thailandske hotel Kimpton Maa-Lai i Bangkok sig for at kreere verdens største Negroni.
Til formålet fik hotellet skræddersyet en stor firkantet beholder af akryl, der blev omgivet af is. I beholderen blev der blandet en 634 liter stor Negroni, hvilket betød, at den hidtidige rekord fra USA på 504 liter blev slået.
Guinness World Record var selvfølgelig til stede og kunne overrække rekord-diplomet, og bagefter var der smagsprøver til alle, der var mødt op. Nu bliver drinken serveret for hotellets gæster til sidste dråbe, hvornår det så end måtte blive…
En film på YouTube fortæller om skabelsen af den store cocktail. Og nedenfor bringer vi den nøjagtige opskrift på en Negroni.

Opskrift på Negroni


Hæld 3 cl gin og dernæst 3 cl sød rød Vermouth i et drinksglas. Kom 3 cl Campari i glasset. Tilsæt isterninger, og rør godt rundt. Klem et stykke appelsinskræl ud over drinken, så de liflige olier drypper ned i glasset. Pynt med en appelsinskive.
Variant: Hvis man erstattet ginnen med prosecco eller anden tør mousserende vin, får man en Negroni Sbagliato (italiensk for forkert).


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i

vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.


Mads Eklund Hansen.

VinAvisens Blå Bog

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

Mads Eklund Hansen (f. 1991) voksede op i Gladsaxe nordvest for København, og vidste ikke rigtig, hvilken uddannelse han skulle starte på. Det blev til nogle småjob som opvasker og ufaglært tjener – og netop tjenerfaget forelskede han sig i.
Han endte med at komme i mesterlære som tjener hos Strandmøllekroen i Klampenborg og blev udlært fra Restaurant Viva i 2012.
Dernæst arbejdede han i en række forskellige restauranter, først som tjener og dernæst som overtjener, før turen i 2014 gik til Norge. Her fungerede han som både overtjener og barchef hos Lysebu Hotel uden for Oslo i et lille års tid.
Vel hjemme i Danmark igen havde han job først hos Frederiksminde i Præstø og dernæst hos Kokkedal Slot Copenhagen, hvorefter han fik sin første ansættelse i et vinfirma, H.J. Hansen, hvor han arbejdede som sælger men også var med til at starte vinsalget op i Magasin – og hvor han ud over vin kom til at arbejde rigtig meget med spiritus.
Men restaurant-livet trak i ham, og efter knap to år gik turen tilbage til tjenerfaget.
Tanken om selv at lave vin – ikke på dansk jord men i Canada – trak ligeledes, og Mads Eklund Hansen havde stort set pakket kufferten, da corona pandemien brød løs. Samtidig stod han uden job, da restauranterne som bekendt lukkede ned.
Han besluttede derfor, at han ville sadle helt om og tog den studentereksamen på HF, som han som helt ung startede på men aldrig fik færdiggjort. Det blev dog ikke til den helt store omsadling – Mads Eklund Hansen så nemlig, at Kjær & Sommerfeldt søgte en vinkyndig person, der kunne holde vinsmagninger hos vinfirmaet et par gange om ugen. Han fik jobbet, og har inden for det sidste halvandet år afholdt mellem 150 og 200 smagninger.
I dag er han ansat som konsulent hos vinfirmaet og har travlt i hele tre forskellige afdelinger. Udover smagningerne, er han også konsulent for Horeca-sektoren. Og så er der sidste nye skud på stammen, liveudsendelser fra vinens verden – de første udsendelser er fra Bourgogne, dernæst gælder det Rheingau i Tyskland.
Adresse: Kjær & Sommerfeldt, Gammel Mønt 4, 1117 København K, tlf.: 30 73 50 49, e-mail: meh@kogs.dk, www.kjaersommerfeldt.dk.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.

Hvordan fjernes rødvins-pletter?

Niclas Larsen vil gerne vide, hvilken metode, der er bedst til at fjerne rødvin fra en hvid dug.
Det er jo faktisk et ret relevant spørgsmål, hvis man holder af rødvin …
Det gælder om at gå i gang med at behandle pletten så hurtigt som overhovedet muligt.
Sug mest muligt op med en tør klud, og "fortynd" derefter pletten med mineralvand med brus eller med koldt vand og opvaskemiddel. Brug masser af vand, og sug mest muligt af vandet op med klude eller køkkenrulle.
Er der lidt farve tilbage, kan man komme glycerin på og lade det sidde natten over dækket med klar plast, så det ikke tørrer ud.
Gamle pletter kan også fjernes med glycerin, der igen overdækkes med klar plast i længere tid, fx i tolv timer.
Hvis andre af VinAvisens læsere har nogle andre eller bedre bud på problemet, hører vi gerne på info@vinavisen.dk.


Ugens vinøse billede

Carsten Simonsen har for nylig været i Alsace, hvor han besøgte vingården Vin d’Alsace Famille Dietrich i Dambach-la-Ville. Her var høsten i fuld gang, og vores læser har på bedste vis fanget stemningen hjemme på vingården, hvor de nyhøstede druer hældes op i pressen, og stilkene fejes sammen og presses ned i endnu en gul beholder.
Som Carsten Simonsen skriver, så blev druerne i år høstet hele fire uger tidligere end for nogle år siden, hvor han også besøgte familien Dietrich.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469.494Billede 495-540
Billede 521-546
Billede 622-648
Billede 547-568
Billede 649-704
Billede 569-594Billede 595-621


704 Fra vinmarkerne er der en fin udsigt over den østrigske vinby Rust med Neusiedlersee i baggrunden (foto © Niels Brâuner Nielsen).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 15 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjernestjerne

Spier Brut, Spier, Chardonnay, Stellenbosch, Sydafrika, 2018, lav alkohol (12%)

149,95 kr., pris på tilbud fra 30. september til 20. oktober: 49 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

En elegant mousserende vin - der i højere grad leder tanker hen på Champagne end på Sydafrika. Den har en dejlig duft lyst brød og modne grønne druer, en fyldig, blød og vedvarende mousse og en aromatisk og let smag med friske frugtnoter og modne citroner. Normalprisen er billig for denne vin - og tilbudsprisen på 49 kr. er det, man kalder for et rigtig godt tilbud.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjerneØ

Gut von Beiden Trocken, Sauvignac, Pfalz, Tyskland, 2021, lav alkohol (12,5%)

99,95 kr., SPS Wine

Sauvignac, som denne hvidvin er fremstillet på, er en hybrid mellem Sauvignon Blanc og Riesling. Det er en god, tør vin med en cremet fylde, en fin aromatisk frugtsmag med citrus og kærlighedsfrugt og en god syre til lidt fede retter. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Amstramgram Quartier Libre, Calmel & Joseph, Languedoc, Frankrig, 2021, lav alkohol (13%)

99,95 kr., pris ved 6 flasker: 85 kr., AndrupVin.dk

Der er akaciahonning og fine krydrede noter i duften af denne gode hvidvin, mens smagen er tør, med god frugt og strejf af menthol og harpiks.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Claes Riesling Trocken, Weingut Claes Schmitt Erben, Riesling, Tyskland, 2021, lav alkohol (11,5%)

100 kr., pris ved 6 flasker: 85 kr., Vinovida

Mirabelle og en anelse mango præger duften er denne dejlige (og veganske) hvidvin, mens smagen har god fylde, citrusnoter og Riesling-druens karakteriste friske syre. Med sin syre vil vinen være fin til lidt fede fiskeretter. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Los Vascos, Sauvignon Blanc, Valle de Colchagua, Chile, 2021, lav alkohol (12,5%)

125 kr., pris på tilbud fra 26. til 30. oktober: 95 kr., Skjold Burne

Der er citrus og lidt halm over duften af denne hvidvin. Smagen er fyldig, frisk, saftig og aromatisk med en fin krydring og med komplekse noter af modne citrusfrugter i den lange eftersmag. En absolut dejlig vin, som vil være en perfekt ledsager til fx kammuslinger eller laks. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Thurm Glück Niersteiner Riesling, Riesling, Rheinhessen, Tyskland, 2021, lav alkohol (12%)

En rigtig dejlig hvidvin med en fin duft af frisk blomme og med en fyldig og tør frugtsmag med tilpas syre. Det er en elegant vin, hvor smagen opfylder det, duften lover. Eftersmagen er lang og liflig. Flasken har skruelåg.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Ibis, Barbera d'Asti DOCG, Italien, 2020, middel alkohol (13,5%)

99,95 kr., pris på tilbud fra 30. september til 6. oktober: 50 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

En meget frugtrig rødvin med solbær i duften og med en tør men samtidig saftig smag af brombær med strejf af peber og stjerneanis. Den femte stjerne gælder tilbudsprisen. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

La Réserve, Saint Dominique, Ventoux AOP, Frankrig, 2020, middel alkohol (14%)

100 kr., pris ved 6 flasker, Brdr. Schmidt Vinimport

En rigtig dejlig, fyldig og krydret rødvin, hvor frugten stikker næsen frem mellem aromatisk peber, rosmarin og lakridsrod. Plask gerne vinen over i en karaffel et par timer før servering - så byder den på endnu flere duft- og smagsfacetter.

stjernestjernestjernestjerne

Viotti, Cà Nova, Barbera, Barbera d'Asti DOCG, Italien, 2020, middel alkohol (13,5%)

109,95 kr., pris ved 6 flasker: 96 kr., Jysk Vin

Hvis man er til en kraftigt krydret rødvin, så er denne vin sagen. I både duft og smag er der peber, rosmarin, en anelse salvie og lige nedenunder hyldebær. Eftersmagen ender med en forfriskende syre. Plask gerne vinen over i en karaffel et par timer før servering.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Gran Coronas Reserva, Torres, Cabernet Sauvignon, Penedès, Spanien, 2018, høj alkohol (14,5%)

129,95 kr., pris på tilbud fra 30. september til 20. oktober: 59 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

Der er frugt og fennikel over duften af denne rødvin. I den komplekse smag er der eg, aromatisk tobak, moden frugt, sort peber og strejf af salvie. Det er en vin, der bliver hængende længe i munden - hvilket kun er godt, da det er en ualmindelig dejlig vin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Simple Life, Simple Life Winery, Pinot Noir, Californien, USA, 2018, middel alkohol (13,5%)

149,95 kr., pris på tilbud fra 29. september til 5. oktober: 79,50 kr. ved 2 flasker, Irma

Denne rødvin er typisk for Pinot Noir-druen med dens saftighed, gode bærmost og en fin lille frugtsødme. Men den har også lige det ekstra, når det gælder kompleksitet og aroma, der giver den en placering i top-ligaen. Nyd den let afkølet, som den er, eller til lette kødretter. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

1954, Cantine Paradiso, Primitivo, Puglia, Italien, 2020, høj alkohol (15%)

199,95 kr., pris ved 6 flasker: 179 kr., AndrupVin.dk

Modne blå blommer og mørke kirsebær præger duften af denne rigtig dejlige rødvin. Smagen er fløjlsblød med varme krydrede noter, moden, kompleks frugt, lys chokolade og tilpas rygrad til at opveje blødheden. Det er en af disse vine, man lige skal have et glas mere af... - fx til en ekstra god sammenkogt kødret eller modne cremede oste. Eller til et stykke mørk chokolade en sen aften.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Garblet, Azienda Agricola Marianot, Barolo DOCG, Italien, 2018, middel alkohol (14%)

229 kr., pris på tilbud online: 28. september (KUN DENNE ENE DAG!): 119 kr. ved 6 flasker., Skjold Burne Online

Barolo regnes for en af Italiens store rødvine - og det ry kan denne vin godt leve op til. Den har en lys og moden farve og en velkomponeret og elegant tør smag, hvor frugt og krydrede noter går op i en højere enhed. Tilbudsprisen på 119 kr. er et rent kup.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Bixio Amarone Riserva, Abadin, Amarone della Valpolicella DOCG, Italien, 2015, høj alkohol (17%)

399 kr., pris på tilbud fra 30. september til 2. oktober: 299 kr. ved 3 flasker, Skjold Burne

En dejlig rødvin, der dufter af mørk chokolade, modne brombær og kirsebær. Smagen er krydret med noter af tørret frugt og en anelse rosinsødme til slut. En amarone af de rigtig gode, der fortjener en særlig god og krydret kødret - eller juleanden, når den tid kommer. Plask gerne vinen over i en karaffel et par timer før måltidet - så får man den fulde fornøjelse af både duft og smag.

Andet

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Tarongino Frizzante, Naranjas Ché, Valencia, Spanien, 2021, lav alkohol (7%)

Vi har tidligere smagt en vin på appelsiner fra samme producent - og givet den fem velfortjente stjerner. Og det fortjener denne let mousserende (frizzante) udgave bestemt også. Det er en frisk og meget aromatisk frugtvin med smag af det, den er lavet på: modne appelsiner. Men der er også noter af klementiner og lime i den lange eftersmag. Et rigtig godt bud på en apéritif - og en vin med et lavt alkoholindhold til dem, der skal køre hjem. Flasken har skruelåg.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen