Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 42, 2022



Scillyøerne med Tresco, der er en af de fem beboede øer, i forgrunden. Foto: Wikipedia/Tom Corser.

Chapoutier og England

Michel Chapoutier, der ejer et af Frankrigs største vinhuse, Maison M. Chapoutier i Rhône, er kendt for sin pionerånd og har gennem årene også opkøbt vinhuse i Languedoc-Roussillon og Alsace samt i Portugal og Australien. Og måske bliver det næste projekt en vinmark i England.

Rygterne har i hvert fald svirret et stykke tid, og under et nyligt besøg af Chapoutier i London fik de endnu mere næring.
Adspurgt om der var noget om snakken, svarede vinproducenten (ikke helt klart), at hvis han skulle fremstille vin på engelsk jord, ville han gøre det på øgruppen Scilly 45 kilometer ud for Cornwalls kyst. Og druen, han ville plante, var den grønne Chasselas, der stort set udelukkende dyrkes i Schweiz.
Det var et svar, der overraskede den forsamlede britiske vinpresse. Men når Chapoutier ville vælge netop denne drue, skyldes det, at den efter hans mening lægger most til nogle fantastiske schweiziske vine, og at klimaet i Storbritannien ligger tæt op ad det i Schweiz.

Elsker granit


Der er stadig flere ikke-britiske producenter, der køber vinmarksjord i Storbritannien, men de planter typisk Chardonnay og Pinot Noir med henblik på at fremstille mousserende vin. Og det område, de satser på, er det sydlige England - Sussex og Hampshire - hvis kalkrige jorde har meget tilfælles med jorden i Champagne.
Årsagen til, at Michel Chapoutier ville vælge Scillyøerne til sine eventuelle vinmarker, er ifølge The Drinks Business øgruppens granitholdige jord. Efter eget udsagn elsker Chapoutier granit, og hjemme i Rhône fremstiller han nogle af sine mest berømmede vine på druer, der netop dyrkes på Hermitage-højens granitrige skråninger.


Symingtons nye vineri falder smukt ind i naturen, og dets grønne tag vil regulere temperaturen inde i bygningen. Illustration: Symington Family Estates.

Mere ikke-portvin fra Douro

Portugals Douro-dal er berømt for sin portvin, men der er også stadig flere producenter i dalen, der satser på ikke-fortificerede vine, altså almindelig rødvin og hvidvin.
Det gælder blandt andet verdens største portvinsfirma, Symington Family Estates, som ejer hele 26 vinejendomme og 1000 hektar vinmarker i Douro – og som også fremstiller almindelig vin. I de første ni måneder af i år steg Symingtons salg af ikke-fortificeret vin med 7% i mængde og 11% i værdi sammenlignet med samme periode i 2021. Og det hænger sandsynligvis sammen med en generelt større interesse for portugisiske vine på verdensplan.
Derfor opfører Symington nu et spritnyt og meget stort vineri i forbindelse med ejendommen Quinta do Ataíde i Douros Vilarica-dal, hvor der udelukkende skal fremstilles almindelig vin af topkvalitet.

En stor satsning


Oprindelig skulle opførelsen af vineriet være begyndt i 2018, men det satte Covid-pandemien en stopper for. I 2021 blev det første spadestik omsider taget, og det var til et langt større vineri end oprindelig planlagt og med et tre gange større budget på 12 millioner euro (cirka 89 mio. kr.).
Det nye vineri, der vil stå færdigt inden høsten i 2023, vil have en kapacitet til fremstilling af 691.000 liter vin, og der er planer om at udvide det yderligere i de kommende år, så man kan producere 750.000 liter årligt.
Det er en stor satsning, men Symington har også store ambitioner om at fordoble salget af ikke-fortificerede vine inden 2030.

Rødvin på Donzelinho Tinto


Ligesom mange andre steder i verden kæmper producenterne i Douro med klimaændringerne. Og i år har situationen været storslem. Der er faldet hele 70% mindre nedbør i Douro end gennemsnittet for de sidste 30 år.
For at finde frem til druer, der bedre kan tilpasse sig fremtidens klima, begyndte Symington i 2014 at plante et ”drue-bibliotek” i Douro med gamle lokale druer. I dag omfatter biblioteket 53 forskellige druer. En af dem er den blå Donzelinho Tinto, og den er både lavt ydende, tørke- og varmeresistent – og har vist sig fortræffelig til fremstilling af netop almindelig vin af topkvalitet. Og det er blandt andet denne drue, der skal indgå i produktionen af vin i det nye Quinta do Ataíde vineri.

Luksuskoncern på fremmarch

Til trods for lurende økonomisk krise i Europa har den franske luksuskoncern LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy) haft en markant fremgang i salget i de første ni måneder af 2022. Og det er ikke mindst koncernens portefølje af vin og spiritus, der har haft vind i sejlene.
LVMH ejer en lang række champagnehuse og vinhuse - heriblandt Moët & Chandon, Dom Pérignon, Krug, Terrazas de los Andes, Cloudy Bay og Cape Mentelle. Og stadig flere er kommet til i de senere år.

Største vækst med vin


Fra januar til og med september i år er koncernens totale salg inden for samtlige luksusprodukter steget med 20% i forhold til samme periode i 2021. Den samlede indtægt lyder på svimlende 56,5 milliarder euro (cirka 420 mia. kr.)
Når det gælder salget af vin og spiritus, er der tale om en stigning på 14% til 5,22 mia. euro (cirka 39 mia. kr.). Så de alkoholiske drikke udgør kun en meget lille del af LVMH’s mange produkter.
Mens salget af koncernens forskellige spiritusmærker steg med 16%, nød salget af vin en fremgang på hele 32% i forhold til de første ni måneder af 2021.


En gammel kroget vinstok på egne rødder i en vinmark i Chiles Colchagua-distrikt.

Egne rødder klarer bedre tørken

Langt hovedparten af alle vinstokke i Europa er podede - hvilket skyldes vinlusen Phylloxera vastatrixs hærgen i 1800-tallets slutning, hvor cirka 90% af alle vinstokke blev udslettet.
Lusen ernærer sig af saften fra vinstokkenes rødder og forårsager herved plantens død. Redningen blev at pode de europæiske vinplanter på resistente rødder fra USA - hvilket man så stadigvæk gør.
Men nogle vinproducenter - især i områder, hvor jorden er rig på sand - er aldrig holdt op med at lave vin på druer fra vinstokke på egne rødder. Vinlusen hader nemlig sand.
Upodede vinstokke har i de senere år også vist sig at have en stor fordel i år med langvarig tørke. Og den slags år vil der jo højst sandsynligt komme stadig flere af som følge af den globale opvarmning.

Gælder ikke for alle druersorter


Et af de steder i Europa, hvor vinlusen aldrig rigtig vandt terræn, er det spanske distrikt Toro. Her findes der i dag hele 500 hektar gamle upodede vinstokke, hvoraf nogle er hele 200 år gamle.
Distriktet har i år oplevet et af de mest tørre og varme år nogensinde, og hos et af dets vinhuse, Numanthia, erfarede man ifølge The Drinks Business, hvor godt husets gamle Tempranillo-vinstokke på egne rødder klarede tørken og producerede druer af glimrende kvalitet, mens podede vinstokke på samme drue i andre spanske distrikter – fx i Ribera de Duero – led af tørkestress.
Årsagen er, at rødderne på upodede vinstokke er bedre i stand til at strække sig dybt ned i jorden efter vand og mineraler. Dog gælder dette langt fra for alle druesorter.

Planter igen vinstokke på egne rødder


Ud over Tempranillo har det også vist sig, at gamle vinstokke på egne rødder med Cabernet Sauvignon – samt dens familiemedlemmer Cabernet Franc og Sauvignon Blanc – også klarer de hyppigere tørkeperioder uden de store problemer. Sådan lyder det fra det chilenske vinhus Almaviva, der ligger i Maipo-dalen og har 40 hektar upodede vinstokke med Cabernet Sauvignon, som blev plantet i 1978.
For 20 år siden havde man her cirka 340 mm nedbør i gennemsnit om året – i de sidste fem år har den gennemsnitlige mængde været sølle 120 mm, og i år har det stået slemt til med tørken.
Almaviva har også 50 hektar med podede vinstokke, men da de upodede stokke har vist sig mere tørkeresistente, begyndte man for et par år siden igen at plante vinplanter på egne rødder.
Det sker ved at tage stiklinger med to knopper fra gamle vinstokke og sætte dem i jorden, hvorefter knopperne vil danne rødder.

Ikke sagen for Merlot


Men den tørkeresistente fordel ved egne rødder gælder som sagt ikke for alle druesorter.
Mens de ovenfor nævnte druer danner et robust rodnet, der kan klare turen endog meget dybt ned i jorden, så har fx Merlot et langt svagere rodsystem, og i Chile nærmer druerne sig derfor i ekstremt varme år nærmest rosinstadiet, netop fordi det er svært for rødderne at nå ned til vandreservoirerne i jorden. Nogenlunde samme problem har Pinot Noir og Chardonnay på egne rødder.
Hverken hos Numanthia i Toro eller Almaviva i Chile rynker man på næsen af podede vinstokke. Der findes et hav af forskelligt rodmateriale med forskellige egenskaber, som denne verdens vinproducenter kan gøre brug af.
I Bordeaux fx ligger grundvandet kun 5 til 7 meter under jordens overflade – hvilket ikke er så langt nede - så her er det oplagt at pode vinstokkene på et rodmateriale, der breder sig ud i stedet for at strække rødderne dybt ned i jorden.

En liste over upodede vinstokke


Ud over, at upodede vinstokke er bedre til at klare tørken – i hvert fald for nogle drues vedkommende – så er der også mange vinproducenter, som mener, at man bedre kan smage terroiret i vinene, når druerne stammer fra den slags stokke.
Som vi nævnte i uge 25 2021, findes der i dag ligefrem en organisation, Francs de Pied (frie fødder), for europæiske producenter, der udelukkende laver vin på druer fra vinstokke på egne rødder. Den kan man læse mere om ved at klikke her.
Og hvis man vil have et indtryk af, hvor mange steder i Europa, der fremstilles vine på druer fra upodede vinstokke, kan man klikke ind på en liste lavet af drueforskeren José Vouillamoz. Han har sat årstal på vinmarkerne, og mens nogle er af nyere dato, så er der også rigtig mange, der har rødder tilbage til 1800-tallet og endog en enkelt mark i Georgien, der går tilbage til 1770.


Smeg, der har produceret de to køleskabe, er kendt for sit design i 50'er stil. Foto: Smeg.

Køleskab til champagne-freaks

Hvis det kniber med at finde på en julegave til en champagne-glad ægtefælle (altså ud over champagne), kan man lægge et ganske særligt nyt køleskab under juletræet – dog kun, hvis man bor i Storbritannien eller Italien, da det nye og meget iøjnefaldende køleskab kun sælges her.

Det er champagnehuset Veuve Clicquot, der har fået ideen til køleskabet - der selvfølgelig er én stor reklame for huset. Udførelsen af skabet har det italienske firma Smeg stået for.
Køleskabet kan fås i to størrelser, et højskab med fryseboks øverst, og så et mindre, hvis højde svarer til et standard køkkenbords.
Det store skab koster det, der svarer til 46.000 kr. og det lille 31.000 kr. Og hvis man også skal fylde det store skab med champagne, så bliver det en endnu dyrere affære. Der er nemlig plads til hele 54 flasker!

Historien bag farven


Farven på køleskabene er den kendte fra etiketten på champagnen ”den gule enke”, som er Veuve Clicquots storsællert på verdensmarkedet. Og lad os for nye læseres skyld lige repetere historien bag champagnens navn og den gule farve.
Veuve Clicquot betyder enken Clicquot, hvilket jo giver god mening, da det var en enke, som i tidernes morgen stod i spidsen for champagnehuset. Men hvorfra kommer så det med ”den gule enke”?
Det har C. F. T. Wandels tipoldebarn, vinmanden Oscar Wandel, givet os svaret på. Under et af tipoldefarens mange besøg hos madame Clicquot var den ældre dame iført en knaldgul kjole – gul var nemlig hendes yndlingsfarve. Wandel fik en idé: Han spurgte, om han måtte få lov til i Danmark at markedsføre madames champagne som "den gule enke" – hvilket han allernådigst fik lov til.
Champagnens tilnavn er dermed opstået på dansk jord og har siden bredt sig til Sverige. Navnet passer jo også fint til etikettens farve. Det var madame Clicquots idé at forsyne flaskerne med den iøjnefaldende etiket, da hun ønskede, at hendes succesrige champagne skulle kunne skelnes fra alle andre champagner.


Vinmark tilhørende Tenuta Calimaia. Foto: Frescobaldi.

Frescobaldi har købt vinhus nr. 9

En af Toscanas store, gamle vinfamilier, Marchesi di Frescobaldi, der har fremstillet vin på italiensk jord i de sidste 700 år, har udvidet sin portefølje med vinhus nummer ni.
Det drejer sig om Tenuta Calimaia i top-appellationen Montepulciano DOCG (Denominazione di Origine Controllata et Garantita).
Frescobaldi-familien har i øvrigt rødder i Montepulciano langt tilbage i tiden, da forfaderen Lionardo di Niccolò Frescobaldi var borgmester i byen af samme navn i 1390.
Calimaia ejer 70 hektar land, hvoraf de 45 hektar er tilplantet med vinstokke – hovedsageligt Toscanas store blå drue, Sangiovese.

Vil udvide med restaurant


Vinhuset ligger i et af de mest eftertragtede områder i Montepulciano, tæt ved landsbyen Cervognano og med vinmarker 300 meter over havet.
Højden betyder, at nætterne er kølige og dagene ikke alt for hede. Det giver vinstokkene en senere blomstring og en længere vækstsæson - og dermed druer, der har den optimale balance mellem moden sødme og syre.
Frescobaldi ønsker at udvide Calimaias vinmarksareal til 60 hektar og dermed øge vinproduktionen til 350.000 flasker årligt fordelt på tre forskellige mærker.
Og så vil der blive tilbudt guideture for turister i vinkælder og vinmarker, ligesom der vil blive etableret en restaurant.


Mumm og Tasmanien

Champagne-distriktet er ikke sådan lige til at udvide, og med jævne mellemrum er nogle af dets producenter derfor på jagt efter andre egnede områder til fremstilling af mousserende vin – som jo så ikke må kaldes for champagne men alt muligt andet. Vi har tidligere nævnt, hvordan enkelte champagnehuse er begyndt at fremstille mousserende vin på britisk jord. Især i Sydengland, hvor jordbundsforholdene i høj grad minder om dem i Champagne-distriktet.

Senest har champagnehuset Mumm ifølge Decanter kastet sin kærlighed på Tasmanien, hvor der netop fremstilles fantastisk gode boblevine, som vinder stadig større anerkendelse. Alene i de sidste to år er salget af de tasmanske mousserende vine inden for Australiens egne grænser steget fra det, der svarer til 198 millioner kr. til 318 mio. kr. Og af samme årsag anvendes hele 37% af den tasmanske druehøst i år til mousserende vin.

Også vin på New Zealand


For nylig lancerede Mumm så sin første tasmanske mousserende vin, som er skabt i et samarbejde mellem champagnehusets kældermester, Laurent Fresnet, og Trina Smith, der er specialist i boblevine hos Pernod Ricards australske afdeling.
Druerne til vinen, der har været flere år undervejs, er nøje udvalgt fra flere tasmanske vinmarker. Og slutresultatet er baseret på Pinot Noir – hvilket er typisk for Mumms champagner – iblandet en anden blå champagnedrue, Pinot Meunier.
Mumm Tasmania Brut Prestige er navnet på nyskabelsen, der foreløbig kun sælges på det australske marked.
Det er ikke første gang, Mumm har fremstillet mousserende vin på druer fra den oversøiske vinverden – for et par år siden lancerede champagnehuset en vin på druer fra det newzealandske Marlborough, ligesom huset også fremstiller mousserende vin i Napa.

Verdens bedste barer

Hvis man er cocktail-glad og hjemsøger barer i hjem- og udland for at få nye drinks-oplevelser, så er det værd at tage et kig på listen over The World’s 50 Best Bars.

2022-udgaven af listen, der udgives af organisationen af samme navn, er netop offentliggjort, og den suveræne vinder er Paradiso i Barcelona. Her kreeres yderst fantasifulde cocktails, hvilket fremgår af billederne ovenfor.
Bag listen står 650 internationale specialister inden for barindustrien – konsulenter, drinksskribenter, bartendere osv.

Nr. 49 er svensk


Hver af specialisterne har nomineret syv barer, som de selv har besøgt inden for de seneste 18 måneder, og hvor de har fået de allerbedste helhedsoplevelser.
Der er ingen danske barer med på listen, men smutter man til Sverige, kan man i Stockholm besøge nummer 49. på listen, Lucy’s Flower Shop.
Listen kan ses i sin helhed ved at klikke her, hvor man også kan læse mere om de enkelte barer, se deres hjemmesider, FB-sider osv.
Når man har besøgt de 50 bedste barer, kan man fortsætte med de 50 næstbedste, som specialisterne ligeledes har kåret.

Gin stormer stadig frem

Salget af gin har haft vind i sejlene i de sidste mange år – og vil fortsat have det ifølge en rapport fra det britiske markedsanalysefirma Technavio.

Rapporten spår nemlig en vækst i det globale ginsalg på knap 7% inden år 2026 til et årligt beløb svarende til 51 milliarder kr. Og det er Europa, der vil tegne sig for hele 43% af væksten.
En stigende efterspørgsel på premium-ginmærker vil sparke ekstra meget til salget i værdi.
Man kan læse mere om rapporten og downloade den ved at klikke her.



Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i

vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Nemvin.com er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.


Rosa Kruger.

Vinens Hall of Fame

Vi fortsætter i høj grad med "Vinbranchens Blå Bog", men ind imellem bringer vi også sider til "Vinens Hall of Fame" – en "blå bog" om vinverdens store vinpersonligheder: Mondavi, Hugh Johnson, Catena, Robert Parker, og hvad de nu alle hedder, nulevende såvel som afdøde. I denne uge er turen kommet Rosa Kruger, der har gjort et enestående arbejde for at redde Sydafrikas gamle vinstokke. På en særlig side har vi samlet de personligheder, vi indtil nu har omtalt.

Rosa Kruger (f. 1960) er berømt for sin indsats, når det gælder om bevarelse og anvendelse af Sydafrikas gamle vinstokke.
Hun er født i Pretoria og tog en bachelor i kommunikation ved universitetet i Johannesburg. Den blev suppleret med en journalistuddannelse og senere med en uddannelse som jurist.
På et tidspunkt forlod hun Sydafrika, da hun foragtede apartheid, blev gift og fik en søn – og vendte så tilbage, da Nelson Mandela var blevet løsladt efter 27 års fangenskab.
Rosa Kruger var selv vokset op på en gård på landet og ønskede det samme for sin søn. I 1997 fik hun derfor et job på en vingård i Elgin, hun tog ved lære og endte med at tage sig af vinstokkene hos hele to forskellige vingårde.
Et seminar om gamle vinstokke hos Institute of Masters of Wine i London blev startskuddet til hendes nuværende store passion: At redde sit hjemlands gamle vinstokke, hvilket ville sige vinstokke, der var 35 år eller derover – og at vise de sydafrikanske vinproducenter, hvor fantastiske og koncentrerede vine, druerne fra sådanne vinstokke kan forvandles til.
Sammen med et par andre vindyrkere startede hun i 2002 med at lede efter disse gamle og ofte glemte og forsømte vinmarker. Og efter nogle år begyndte vinproducenter og drueavlere, der havde gamle vinmarker, selv at henvende sig til hende.
Den første forladte mark, hun fandt frem til, viste sig at være Sydafrikas ældste mark med Chenin Blanc-druer. Hun plejede den og gav den nyt liv, og af druerne fra de gamle vinstokke fremstillede en af landets mest anerkendte vinproducenter, Eben Sadie, i 2006 vinserien Old Vineyard Series.
I 2016 grundlagde Rosa Kruger Old Vine Project (OVP), hvor hun i dag fortsætter sit arbejde med at finde og redde gamle vinstokke. I de senere år har projektet haft vokseværk, og OVP er i dag en forening med 130 medlemmer (producenter), der fremstiller mere end 250 forskellige vine på druer fra mere end 35 år gamle vinstokke.
Rosa Kruger har også i 2018 lanceret et certifikat, Certified Heritage Vineyards (CHV), som disse producenter kan sætte på deres flasker.
Senest – i 2022 – har hun søsat Old Wine Academy, en online undervisningsplatform, der via kurser skal formidle viden om gamle vinstokke til vinindustrien, medierne og forbrugerne.
Og så fungerer Rosa Kruger også som vinmarkskonsulent for en række sydafrikanske vinhuse: Boekenhoutskloof, Fairview, Gabriëlskloof, Mullineux & Leeu, Reyneke, Rupert & Rothschild og Twee Jonge Gezellen.
For sit store arbejde inden for vindyrkning har hun modtaget flere priser – blandt andet International Wine Challenge Personality i 2018 og Decanters Hall of Fame i 2022.
Privat bor Rosa Kruger på en gård i den lille by Riebeek-Kasteel i Swartland, og sin sparsomme fritid bruger hun på vandreture, musik og læsning.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.

Hvad dækker ordet over?

På en vinrejse til Frankrig hørte Tove S. Kristensen ordet pigeage. Hvad er det helt præcist? spørger hun.
Ordet pigeage er et vinteknisk udtryk. Det beskriver arbejdet med at skubbe druekvaset, som flyder oven på vinen i en gærings-tank, ned i vinen, så drueskaller og stilke bedre kan afgive farve og garvesyrer. Samtidig tilføres der lidt luft til den gærende most.
Man kalder massen af druekvas øverst i en tank for "hatten", og mange steder støder man simpelt hen denne hat ned med en stok – eller med fødderne. Eller man har mekaniske indretninger til arbejdet. Det gøres gerne et par gange om dagen.
Pigeage er et fransk ord, som er afledt af udsagnsordet piger, der betyder at trykke ned eller træde ned.


Ugens vinøse billede

Martin Hansen var for nogle år siden en tur i Sherry-distriktet i det spanske Andalusien. Her besøgte han blandt andet Valdespino i Jerez de la Frontera, en af de ældste bodegaer med rødder 700 år tilbage i tiden. Og under besøget tog han dette billede ud over bodegaens imponerende fadmodningshal. Her ligger fadene med sherry i rækker oven på hinanden i det såkaldte solera-system. Det system kan man læse mere om ved at klikke her.

Send endelig billeder til os!


Vi er ikke i tvivl om, at VinAvisens læsere med jævne mellemrum rejser til denne verdens vindistrikter. Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469.494Billede 495-540
Billede 521-546
Billede 622-648
Billede 547-568
Billede 649-707
Billede 569-594Billede 595-621


707 En stor klemme skifter hænder under druehøsten hos en vingård langs Rhinen i den tyske Ahr-region (foto © Bent Skærlund).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 13 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjerne

Pfaffl Secco Blanc, Niederösterreich, Østrig, lav alkohol (12,5%)

120 kr., pris på tilbud indtil 30. oktober: 90 kr., Skjold Burne

En ok og mild mousserende vin med aromatiske æbler i duften og en smag med en anelse frugtsødme og ikke så meget andet. Flasken har skruelåg.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Carolina Gran Reserva, Santa Carolina, Sauvignon Blanc, Valle de Leyda DO, Chile, 2021, lav alkohol (12,5%)

65 kr., Rema 1000

Med sin rene duft og fyldige og let cremede smag af kærlighedsfrugt og mango er det en typisk oversøisk hvidvin på Sauvignon Blanc. Den er dog ikke kun typisk men også rigtig god, og så har den en lille krydret note til slut, der giver modspil til al frugten. Prisen er yderst attraktiv. Nyd vinen til alt godt fra havet. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

De Laumont, Chardonnay, Côtes de Gascogne, Frankrig, 2021, lav alkohol (12%)

En rigtig dejlig og forholdsvis alkohol-let hvidvin, der dufter af mimoser og har en fyldig, blød og frugtrig smag med mirabeller og melon. Der er både god frugtsødme og en fin syre til slut, som sørger for balance i vinen. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

3dr Rock, Rockferry, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand, 2021, lav alkohol (13%)

130 kr., pris ved 6 flasker, Vinmonopolet

Med sin aroma af karambole, kærlighedsfrugt og citrus er denne økologiske hvidvin en klassisk Sauvignon Blanc fra New Zealand. Og det er en god og frisk vin - dog også med en del svovl i duften, hvilket koster den femte stjerne. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Adorn, Adorn Wines, Californien, USA, 2019, middel alkohol (13,5%)

149,95 kr., pris på tilbud: 79,95 kr., Amka

En liflig hvidvin med en mild duft af melon og frisk mango. Smagen er fyldig med moden frugt samt en interessant lille krydret note af fennikel. Amka henviser til nærmeste forhandler.

Rødvin

stjernestjernestjerneØ

Castillo de Liria, Alicante DO, Spanien, 2021, middel alkohol (13,5%)

40 kr., Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

En økologisk og meget enkel rødvin med en let herbal duft og en smag med god frugt og strejf af ren lakrids. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Planet B, Bodegas Murviedro, Spanien, 2019, lav alkohol (13%)

89,95 kr., Irma

En økologisk rødvin i en flaske, der udslipper hele 6 gange mindre CO2 end en normal glasflaske. Denne flaske er nemlig fremstillet af 94% genanvendeligt papir. Og hvor er det godt, at der er en supermarkedskæde, der tør gå i front med så miljøvenlig emballage! Men det er jo indholdet, vi skal bedømme - og det er bestemt rigtig godt. Det er en dejlig og let drikkelig rødvin med en fin krydret frugtsmag, en god struktur og en meget lang og blød eftersmag. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

La Orphica Iluminada, Bodegas Trenza, Monastrell, Spanien, 2020, høj alkohol (15%)

109,95 kr., pris ved 6 flasker: 89 kr., AndrupVin.dk

Druerne til denne rødvin høstes først i oktober, så de når er tørre en del ind på vinstokkene, og dermed give vinen en dejlig frugtsødme, der i smagen indgår et perfekt kompagniskab med noter af chokolade, kaffe, toast og vanille efter seks måneders fadmodning.

stjernestjernestjernestjerne

Switch GSM, Haselgrove, McLaren Vale, Australien, 2018, høj alkohol (14,5%)

Grenache-druen har ikke så meget syre, tanniner og farve, og den får derfor ofte selskab af andre druer, heriblandt Syrah og Mourvèdre - derfor et GSM på etiketten. Det er en vin med en god duft og smag af mørke bær, vanille og især lakrids. Men den mangler lidt vingefang for at leve op til de 110 kr. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Borgo del Mandorlo Riserva, Primitivo di Manduria DOC, Italien, 2018, høj alkohol (14,5%)

139 kr., pris på tilbud fra 21. til 27. oktober: 69 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

En rødvin med en fin duft af syltede blommer og en god let krydret bærsmag med især sort peber. En anelse menthol dukker op til slut.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Atteca Old Vine, Bodegas Ateca, Garnacha, Calatayud DO, Spanien, 2019, høj alkohol (15%)

149 kr., pris ved 6 flasker: 129 kr., AndrupVin.dk

Der er mørke kirsebær, blåbær og violer i duften af denne dejlige og harmoniske rødvin. Også i smagen er der god og saftig bærmost, blød frugt og en fin syre til slut. De høje procenter er fornemt integreret.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Rocca delle Macìe, Famiglia Zingarelli, Chianti Classico DOCG, Italien, 2019, middel alkohol (13,5%)

150 kr., pris på tilbud indtil 30. oktober: 119 kr., Skjold Burne

En elegant og harmonisk rødvin fra den klassiske del af Chianti. Det er en vin med god struktur, tør uden at knase, med kompleksitet og en raffineret krydret smag med et tilpas lille tanninbid til slut. Nyd vinen til en luksus-pastaret - eller bare som den er. Tilbudsprisen på 119 kr. er yderst attraktiv.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Terres des Pontifes, Gabriel Meffre, Châteauneuf-du-Pape, Frankrig, 2018, middel alkohol (14%)

249,95 kr., pris på tilbud fra 21. til 27. oktober: 139 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

Her er vi helt oppe at ringe! Det er en rødvin, der har det hele - en rigtig Châteauneuf - med kompleksitet i duft og smag, moden frugt, krydrede noter og strejf af anis. Alt sammen suppleret med bløde afrundede tanniner. Normalprisen er helt ok for en vin af denne kvalitet. Så køb den til tilbudsprisen ved 139 kr., og nyd den til en sammenkogt (kød)ret eller til det store ostebord.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen