Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 45, 2022



En lille del af Coques store vinkælder. Foto: Coque.

Vintyveri hos top-restaurant

For et år siden blev den spanske restaurant Atrio udsat for tyveri af 45 vinflasker til en værdi af 1,6 millioner euro (cirka 12. mio. kr.). Et tyveri, der er blevet kaldt for "århundredets tyveri" af de spanske medier. Det kan man læse mere om ved at klikke her.

Nu har endnu en af Spaniens top-restauranter, Coque i Madrid, der ligesom Atrio har to stjerner i Guide Michelin, ligeledes fået stjålet kostbare flasker fra sin kælder. Dog er der tale om et tyveri af et noget mindre omfang.

132 flasker til 1,3 mio. kr.


Tyveriet skete tidligt søndag morgen, og ifølge Efe er tyvene trængt ind i en indre og aflåst gård via et apotek, der deler gården med restauranten. Inde i gården var det en forholdsvis let sag for tyvene at bryde en bagdør op og komme ned i vinkælderen.
Det er vel at mærke en af de mest berømte og værdifulde vinkældre i Spanien med hele 25.000 flasker på hylderne. Kælderen er ikke uden grund blevet kaldt for “sakristiet”.
Tyvene slap væk med 132 flasker til en værdi af cirka 175.000 euro (cirka 1,3 mio. kr.) - hvilket i gennemsnit svarer til cirka 1300 kr. flasken. Nogle af vinene var fra starten af 1900-tallet - dog er den ældste af flaskerne i kælderen, en antik demijohn fra 1805, stadig på sin plads.

Ukraine medlem af OIV

OIV (Office International de la Vigne et du Vin) er en international organisation, som repræsenterer vinindustriens interesser. Og d. 30. oktober blev Ukraine optaget som medlem af organisationen. Landet har også tidligere været medlem mellem 1997 og 2008.
Der er nok nogle af VinAvisens læsere, der ikke lige har forestillet sig, at Ukraine er et vinland. Men det er det med sine 41.800 hektar vinmarker, hvilket gør Ukraine til det 31. største vinland i verden. Den årlige produktion ligger på 660.000 hektoliter vin.
Siden Ruslands invasion af landet har problemerne hobet sig op for de ukrainske vinproducenter. Flere af dem har mistet vinmarker eller vinerier eller har måttet flygte ligesom store dele af den øvrige befolkning. Men producenterne kæmper videre, og med optagelsen i OIV er de blevet medlem af et netværk af 48 andre vinlande.

Kampagne for Ukraine


Gennem medlemskabet af OIV kan Ukraine nu drage nytte af et unikt samarbejde med de øvrige medlemslande og tage del i afgørende beslutninger, når det gælder udviklingen på den internationale vinscene.
Hvis man har lyst til at smage ukrainsk vin – og i øvrigt andre af landets produkter – så er der muligheder nok her og nu i Coop’s butikker landet over. Og når man køber produkterne, er man samtidig med til at støtte Ukraines økonomi. I uge 38 omtalte vi supermarkedskædens Ukraine-kampagne.


Andesbjergene danner bagtæppe for mange vinmarker i Mendoza. Foto: Wikipedia/toute.

Mendoza ramt af hård frost

Argentinas største og mest berømte vindistrikt, Mendoza, er blevet ramt af en kortvarig men ødelæggende frost. Frosten slog til to nætter i træk i den forgangne uge, og i alt blev 10.000 hektar vinmarker samt marker med andre afgrøder påvirket, da termometret nåede ned på cirka 5 minusgrader.
Værst er det gået ud over Uco-dalen og El Cepillo i det østlige Mendoza, hvor nogle vinproducenter har meddelt, at de har mistet hele deres kommende druehøst. Frosten kommer på et yderst uheldigt tidspunkt, da vinstokke over alt i Mendoza, hvor det er forår, er begyndt at blomstre.
I Appellationen Rivadavia, der ligeledes ligger i den østlige del af distriktet, har man allerede aflyst diverse høstfester og -arrangementer. Her regner man ikke med, at der bliver meget at fejre i år…


Foto: Wikipedia/MickStephenson.

Færre fald med et moderat vinforbrug

Man hører ofte om ældre mennesker, der er faldet, og lige så ofte er det med brækkede led og knogler til følge.
Tidligere undersøgelser har vist, at ældre med et meget stort forbrug af alkohol falder hyppigere end andre i samme alder - hvilket vel ikke er så overraskende.
Mere overraskende er det, at spansk forskning har vist, at et moderat forbrug af vin og anden alkohol har den modsatte effekt.
Resultaterne af forskningen er offentliggjort i afhandlingen Patterns of alcohol consumption and risk of falls in older adults: a prospective cohort study. Den kan købes og læses i sin helhed ved at klikke her.

20% mindre risiko


Forskerne fulgte 2170 spanske mænd og kvinder i alderen 60 år og opefter i en periode på fire år.
Ved periodens begyndelse blev forsøgspersonernes alkoholvaner kortlagt. Hovedparten af dem, der drak alkohol, drak vin, og de nød den udelukkende sammen med deres måltider.
Undersøgelsen viste, at de personer, der havde et moderat alkoholforbrug, havde 20% mindre risiko for at falde, end afholdsfolkene i forsøgsgruppen.

Færre alvorlige skader


Yderligere viste det sig, at der hos forsøgspersonerne med det moderate forbrug også var en lavere risiko for, at et fald gav alvorlige skader, der krævede lægebehandling.
Den nøjagtige årsag til undersøgelsens resultat er ikke kortlagt. Men de færre fald kan ifølge The Internal Scientific Forum on Alcohol Research (ISFAR) hænge sammen med den gunstige påvirkning, som især vin har, når det gælder en række forskellige alderdomsbetingede sygdomme. Fx tyder tidligere undersøgelser på, at folk med et moderat forbrug af vin har mindre risiko for at få knogleskørhed, hjertekarsygdomme og demens.


Udsnit af 1600-tals raderingen med vinstokkene på terrasser til højre i motivet.

Vinstokke i 1600-tallets England

Når vi skriver om britisk vin, nævner vi ofte, at England er et forholdsvist nyt vinland. Men holder det nu også vand…? En radering fra 1645 og nogle tilhørende optegnelser viser, at der allerede dengang har været dyrket vin.
Raderingen, der er udført af kunstneren Wencelslaus Hollar, lå i årevis i arkiverne hos British Museum i London, indtil den for nogle år siden kom for dagens lys. Motivet stammer fra den fornemme ejendom Albury i Surrey og viser en del af den nye store park, som blev anlagt i løbet af 1600-tallet. Og bagest til højre ses vinstokke dyrket på brede terrasser.
Parken blev anlagt af forfatter og landskabsarkitekt John Evelyn, og i en meget detaljeret dagbog skriver han netop om, hvordan han vil tage forbi Albury Estate for at se, hvordan det går med arbejdet af blandt andet plantningen af vinstokke.

Blod, urin og vand


John Evelyn var i det hele taget meget interesseret i vindyrkning, og i en af sine mange bøger om landskabs- og havedesign kommer han med gode råd til beskæring af vinstokke og til gødning af jorden. Han anbefaler blandt andet, at man med jævne mellemrum i vækstsæsonen sprøjter jorden mellem vinstokkene med en blanding af blod, urin og vand!
I dag dyrkes der også vin på Alburys jorde under navnet Albury Vineyards - dog ligger vinmarkerne et helt andet sted på den store ejendom.
British Museum har siden hen overdraget raderingen til vinhuset, som har givet den en æresplads i sit besøgscenter.
Ved at klikke her kan man se raderingen i sin helhed og i stort format.


Det smukke Château Lanessan, der blev opført i 1793.

Bordeaux-slot på australske hænder

I otte generationer har familien Bouteiller ejet et af Bordeauxs ældste vinslotte, Château Lanessan i Haut-Médoc. Nu har familien valgt at sælge aktiemajoriteten til det store australske firma Treasury Wine Estates (TWE) for en ikke oplyst salgspris. Familien Bouteiller vil dog også fremover være involveret i driften af Lanessan.
TWE, der blandt andet ejer Australiens mest berømte vinmærke, Penfolds, har i det hele taget ekspanderet uden for hjemlandets grænser i de senere år.

Flere handler


Ligeledes i Bordeaux har TWE for nylig indgået partnerskab med négocianten Dourthe og vinslottet Château Cambon de la Pelouse, og i Champagne med champagnehuset Thiénot. Derudover er det blevet til et vineri i Napa Valley og vinfremstilling i Kina.
Målet for TWE, når det gælder Lanessan, er at øge slottets vinproduktion. Som det er nu, er det kun 80 hektar af dets i alt 390 hektar jord, der er beplantet med vinstokke. Ud over vine med et Château Lanessan på etiketten vil der også blive fremstillet vine under mærket Penfolds – præcis, som TWE gør det i Napa.


Castello Grinzane i Langhe er opført i 1000-tallet og ligger omgivet af sine vinstokke. Foto: Castello Grinzane.

Primeur-event gentaget

Sidste år blev der for første gang afholdt en primeur-smagning og auktion over den nyeste årgang Barolo-vin, der stadig lå og fadmodnede.
Det var banken Fondazione Cassa di Risparmio di Cuneo, der havde fået ideen til "Barolo en primeur”, og begivenheden blev afholdt i samarbejde med Piemontes vinråd. Forbillederne var den berømte primeur-uge i Bordeaux og den årlige Hospices de Beaune auktion i Bourgogne-byen af samme navn.
Smagningen og auktionen var ikke kun en nyhed i selve Barolo og omegn – det var den første begivenhed af slagsen i hele Italien.
”Barolo en primeur” blev en succes, der indbragte i omegnen af 600.000 euro (cirka 4,5 mio. kr.), hvoraf en stor del gik til velgørenhed.
Banken og vinrådet besluttede derfor at gentage begivenheden i 2022, og nu er anden udgave af smagningen og auktionen netop blevet afholdt.

Skal udbygges betydeligt


Rammerne var ligesom sidst Castello Grinzane, som ejes af Fondazione Cassa di Risparmio di Cuneo, og vinen i fadene nyeste årgang (2021) fra den mark, der hører til slottet, og som breder sig på skråningerne under dets mure. Det var også denne gang det britiske auktionshus Christie’s, der svingede hammeren.
I alt blev der solgt 15 fade med Barolo-vin – og, som noget nyt, omfattede auktionen også 1200 flasker årgang 2021, som var doneret af 70 af Barolos vinproducenter. Det samlede hammerslag lød på 769.800 euro (cirka 5,7 mio. kr.).
Nu har vinrådet meddelt, at primeur-begivenheden vil blive en fremtidig årlig event. Og at den vil blive udbygget til at omfatte stadig flere vinproducenter, der, ligesom i Bordeaux, vil slå dørene op for vinskribenter, vinimportører og andre branchefolk og lade dem smage nyeste årgang frisk fra fad.


Glimrende ny bog for vin-entusiaster

Thomas Ilkjær har været vinformidler i tekst og tale gennem de sidste 25 år. Og så er han grundlægger og daglig leder af Vinakademiet.
Gennem årene har Ilkjær fået et hav af spørgsmål omkring vin – lige fra ”er vine med skruelåg dårlige?” til ”hvilken vin passer til chili?”
Nu er 181 af spørgsmålene - og Ilkjærs svar - blevet udgangspunktet for en glimrende, velskrevet og dejlig u-nørdet bog, "Vin - helt enkelt", som er blevet til i samarbejde med Samvirke.
Bogen er inddelt i seks kapitler, og i kapitlet ”vinhåndtering” bliver man fx klogere på opbevaring og servering af vin samt valg af vinglas og vinudstyr, mens ”vin og vores klode” går tæt på terroir, klimaforandringer, bæredygtighed og dansk vin. Og så er der kapitlet ”vinteknik” om vindyrkning, vinfremstilling, fadlagring, lukninger og propper.
Dette er ikke en vinbog med store flotte billeder af vinmarker. Det er til gengæld en bog, hvor man får rigtig megen grundlæggende viden om vinens verden. Ud over hovedteksten er kapitlerne krydret med små interessante info-bokse med overskriften ”Vidste du, at…”.

Glem alt om luppen


Nu er der måske nogle af VinAvisens læsere, der tænker, at det lyder som så mange andre vinbøger, der kommer hele vejen rundt. Sandt nok, så behandler bogen mange af de samme emner, som en hel del andre grundbøger om vin. Men at stille kapiteloverskrifter og underrubrikker op som spørgsmål med efterfølgende svar er en anerledes, levende og meget nærværende måde at formidle vinviden på. Og så er det i øvrigt rigtig dejligt med en vinbog, hvor man ikke behøver en lup for at læse teksten!
Der er ingen tvivl om, at ”Vin – helt enkelt” vil vække glæde hos enhver vinentusiast juleaften.
Bogen er udgivet af Samvirke, er på 192 sider og koster 299,95 kr. Den kan blandt andet købes online ved at klikke her.

Newzealandsk eksport slår rekord

Aldrig er det gået så godt for eksporten af newzealandsk vin, som i det seneste års tid. Fra september 2021 til og med samme måned i år eksporterede det oversøiske land vin for 2 NZD (cirka 8,9 mia. kr.) - en stigning på 6% i forehold til året før. Det var især Canada og USA, der tegnede sig for væksten med en import på henholdsvis 157 mio. NZD (cirka 697 mio. kr.) og 727 mio. NZD (cirka 3,2 mia. kr.).
Og mens værdien af eksporten steg, faldt den i mængde med 4%, hvilket selvfølgelig betyder, at newzealænderne har kunnet sælge deres vin til det internationale marked til en højere pris end førhen.
I september i år blev der sat en særlig rekord for eksporten af vin fra New Zealand. Det var nemlig første gang nogensinde i landets vinøse historie, at der blev eksporteret for mere end 250.000 NZD (cirka 1 mio. kr.) i løbet af en enkelt måned. I alt lød tallet på 287 mio. NZD (cirka 1,3 mia. kr.).


OenoFoss 2, der også er i stand til at analysere gærende og mousserende vine.

Smart maskine til vinmagere

Rigtig store vinhuse har ofte selv et laboratorium, hvor de analyserer og tester druer, vin og vinmost - andre sender prøver til eksterne laboratorier, hvilket er både dyrt og tager tid, før man får svar.
I 2008 udviklede det danskejede familiefirma Foss imidlertid en smart maskine, OenoFoss, som gjorde det muligt for vinmagerne selv at analysere vin og vinmost.
Nu er Foss barslet med en ny model, OenoFoss 2, hvor vinmagerne for første gang også kan analysere mousserende vin samt vin, der stadig gærer.
Den første model af maskinen har kun kunnet klare analyser af stillevine. Hvis fx en mousserende vin skulle analyseres, skulle den først “af-gasses”.
Den opdaterede model er også hurtigere, ligesom der kan foretages endnu flere forskellige analyser.
Først tager vinmageren en prøve af druen, vinen eller mosten, placerer den i maskinen og trykker dernæst på en knap. I løbet af blot et minut dukker resultaterne - fx indholdet af glukose og fruktose - op på en skærm. I alt kan man indstille maskinen til at analysere ud fra 34 forskellige kriterier.
Foss håber naturligvis på, at OenoFoss 2 vil blive et hit hos producenter af mousserende vin rundt omkring i verden.


Som den ene bjørn siger til den anden under måltidet: "Endelig har jeg lært, at der skal rødvin til jægere og hvidvin til fiskere".



Sjove vinøse tegninger

Den amerikanske tegner Dough Pike holder sig godt ajour i vinens verden. Han lever nemlig af at tegne humoristiske vinøse tegninger. Gennem årene har han tegnet mere end 600 tegninger, og 100 af dem har han i 2009 samlet i en bog, der samme år vandt U.S. Gourmand World Cookbook Award i kategorien ”vin-illustrationer”.
Og sjove er tegningerne, hvis motiver blandt andet er taget fra livet i vineriet, i vinforretningen og blandt restaurantgæster og tjenere. Måske en idé til en julegave til en vinglad ven…
Man kan købe bogen hos Amazon ved at klikke her.
En af Johnnie Walker-flaskerne, hvis motiv er skabt af partikler fra forurening.

Forurening som genbrug!

Genbrug er oppe i tiden, og det er netop genbrug, Johnnie Walker - der ejes af Diageo - har benyttet sig af i en ny og meget begrænset serie whiskyer.
Det drejer sig om seks forskellige udgaver af Black Label (i alt 2500 flasker) med hver sit motiv, skabt af ligeledes seks forskellige internationale kunstnere. Kunstnerne, der alle bor og arbejder i storbyer, er blevet bedt om at kreere et design til hver sin flaske, som viser, hvad de mener, der gør deres by til noget særligt.
Motiverne på flaskerne afspejler således Mexico City, Warsaw, New Delhi, Bangkok, Istanbul og Madrid. Og så kommer vi til det med genbruget. Johnnie Walker har nemlig samarbejdet med firmaet Air-Ink, der har specialiseret sig i at lave blæk på partikler fra forurening. De 2500 flasker er blevet fordelt til salg mellem de seks storbyer.

Godt gang i salget af Marie-Brizard

Der er måske nogle, der tænker, at den franske likør Marie-Brizard er lidt støvet og hører fortiden til. Men det kan man glemme alt om. Firmaet bag, Marie Brizard Wine & Spirits - der også ejer vodkamærket Sobieski Vodka, Tequila San José og whiskymærket William Peel - har i tredje kvartal af 2022 haft en omsætning på 135 millioner euro (cirka 1 milliard kr.), hvilket er en stigning på 9,8% i forhold til samme periode i 2021. Og væksten skyldtes ikke mindst det franske likørmærke.

Hvis man udelukkende ser på væksten i salget på det internationale marked, har det været på hele 12,8%. Det er ret godt gået i betragtning af, at salget af spiritus på verdensplan har været lavere i år end sidste år.



Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i

vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.


Miljenko Grgich.

Vinens Hall of Fame

Vi fortsætter i høj grad med "Vinbranchens Blå Bog", men ind imellem bringer vi også sider til "Vinens Hall of Fame" – en "blå bog" om vinverdens store vinpersonligheder: Mondavi, Hugh Johnson, Catena, Robert Parker, og hvad de nu alle hedder, nulevende såvel som afdøde. I denne uge er turen kommet til Miljenko Grgich. På en særlig side har vi samlet de personligheder, vi indtil nu har omtalt.

Miljenko Grgich (f. 1923) har om nogen været med til at sætte både Napa Valley og resten af Californien på det vinøse verdens kort.
Han blev født i byen Desne i Kroatien og blev i bogstaveligste forstand flasket op med vin. Hans far var tredje generation bag roret i en lille vingård, og allerede som toårig fik Miljenko Grgich - ligesom sine ti søskende - en blanding af vand og vin. Som treårig var han med til at presse druer med fødderne.
I 1949 studerede han kemi, mikrobiologi, vindyrkning og ønologi på universitetet i Zagreb med det mål at blive vinmager ligesom sin far.
Miljenko Grgich havde dog en drøm om at forlade det kommunistiske Jugoslavien - som Kroatien dengang var en del af - og slå sig ned i Californien. I 1954 tog han til Vesttyskland og derfra til Canada, og i 1958 gik drømmen omsider i opfyldelse, da han ankom til Californien kun medbringende en enkelt lille kuffert.
I de følgende år arbejdede han som vinmager hos en lang række vinhuse i Napa Valley - blandt andet hos Robert Mondavi.
I 1972 blev Miljenko Grgich så vinmager og partner hos Chateau Montelena. Den første årgang Chardonnay, 1973, han lavede, blev udvalgt til at dyste i den legendariske blindsmagning i Paris i 1976. Det var den britiske vinhandler Steven Spurrier, der afholdt smagningen, hvor californiske vine dystede mod franske. Der var stor forbløffelse, da flere af vinene fra Californien vandt over de franske - og hvor Chardonnay-vinen fra Montelena blev nummer ét, når det gjaldt hvidvinene. Den vandt således over adskillige berømte hvide Bourgogne-vine.
Med den anerkendelse og succes, som fulgte i kølvandet, mente Miljenko Grgich, at det var tide at åbne eget vinhus. I 1977 slog han dørene op for Grgich Hills Estate i Rutherford i Californien, og den første årgang Chardonnay, han fremstillede, vandt i 1980 i konkurrencen The Great Chardonnay Showdown foran 221 deltagende vine fra alverdens lande. Han er siden blevet kaldt for "kongen af Chardonnay", og i de sidste 50 år har hans vine vundet et hav af internationale priser.
I 1996 åbnede han vinhuset Grgic Vina i Kroatien - for at vise, at det er muligt at fremstille fine vine på kroatisk jord, og for at være med til at indføre moderne vinfremstillings-teknikker i sit gamle hjemland.
I dag bor han i Palm Springs i Californien og har overladt roret i vinhuset til sin datter, Violet Grgich, og sin nevø Ivo Jeremaz.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.

Hvad betyder "triple sec"?

Miriam Christensen er stødt på udtrykket "triple sec" i en opskrift på en drink. Nu vil hun gerne vide, hvad det betyder.
Udtrykket triple sec – tre gange tør – benyttes af flere spiritusfabrikanter, og det knytter sig principielt til de meget søde, hvide likører af typen Curaçao.
Curaçao var oprindelig en hollandsk likør, lavet med appelskinskaller fra øen Curaçao i den hollandske øgruppe Antillerne ud for Venezuelas nordkyst. Senere har mange firmaer lavet lignende likører med appelsiner fra andre lokaliteter. To kendte mærker er Cointreau og Grand Marnier, der ikke mere bruger benævnelsen triple sec – det lader de konkurrenterne om.
Ordene triple sec synes ikke at have nogen konkret betydning – med mindre de betyder, at produktet er destilleret tre gange, hvilke nogle kilder hævder.
Triple sec betyder i hvert fald ikke, at likøren er tør – selv om gode Curaçao-likører har en lille forfriskende bitterhed.


Ugens vinøse billede

Poul Victor Jensen har taget dette billede på en af sine mange rejser til Bourgogne. Det viser den smukke udsigt over markerne i Hautes Côtes de Beaune. Området ligger nord for byen Beaune, og det er et sted, hvor de laver gode vine, både 1. cru, Villages og almindelig Bourgogne AOC.
Beaune skimtes i den fjerne horisont til højre i billedet.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469.494Billede 495-540
Billede 521-546
Billede 622-648
Billede 547-568
Billede 649-710
Billede 569-594Billede 595-621


710 En velfortjent pause i høstarbejdet hos Ca’Barun i Langhe i Piemonte (foto © Ca'Barun).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 14 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjernestjerne

Villa Marcello Prosecco Extra Dry, Prosecco DOC, Italien, lav alkohol (11%)

119,95 kr., pris på tilbud fra 10. til 23. november: 79,50 kr. ved 2 flasker, Irma

En meget tæt og fin mousse viderebringer en liflig duft af pærer og citrus. Den aromatiske smag byder på friske grønne druer og en pikant sødme. En dejlig mousserende vin, der vil være fin som en ikke for tør velkomstdrik. Tilbudsprisen ved 2 flasker er attraktiv.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Cave de Beblenheim, Riesling, Alsace AOC, Frankrig, 2021, lav alkohol (13%)

89,95 kr., pris ved 6 flasker: 79 kr., AndrupVin.dk

En aromatisk duft med fine mineralske noter stiger op fra glasset med denne hvidvin. Smagen er fyldig med modne sommeræbler og strejf af abrikos. Det er en rigtig dejlig vin, der kan nydes, som den er eller til en ret med fede fisk.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Tarapacá Gran Reserva, Viña Tarapacá, Chardonnay, Valle de Leyda DO, Chile, 2021, lav alkohol (13%)

140 kr., pris på tilbud indtil 31. december: 100 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne

Smørblomst, mango og vanille fra fadmodningen præger duften af denne fortræffelige hvidvin, mens smagen er fyldig og med en dejlig cremethed, moden frugt og tilpas tørhed. Vinen er sagen til blandt andet stegt laks.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Manciat-Poncet, Pouilly-Fuissé AOC, Frankrig, 2021, middel alkohol (13,5%)

175 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

Der er grape og mango i dejlig forening i duften af denne hvidvin. Smagen er tør med en delikat mineralitet. Det er i det hele taget en elegant hvid Bourgogne-vin, der vil egne sig fint til fx østers.

Rødvin

stjernestjernestjernestjerne

Sy-Rah, Alain Jaume, Syrah, Vin de France, Frankrig, 2019, lav alkohol (13%)

85 kr., BrdrDsVinhandel

En rødvin med ren lakrids som den dominerende note i både duft og smag. Det er en en ok men relativt enkel vin med en blød og rund afslutning.

stjernestjernestjernestjernestjerne

The Busselton Boys, Margaret River, Australien, 2018, middel alkohol (14%)

99,95 kr., pris på tilbud indtil 31. december: 59 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

En rødvin på Cabernet Sauvignon og Merlot - og en rigtig dejlig vin med blåbær, modne kirsebær og ren lakrids i både duften og i den intenste smag. Eftersmagen er lang og bærrig - og tilbudsprisen er et rent kup. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Ca'Rosa Ripasso, Valpolicella Ripasso DOC, Italien, 2020, middel alkohol (13,5%)

119 kr., pris på tilbud online d. 9. november (OG KUN DENNE ENE DAG!): 69 kr., Skjold Burne Online

En Ripasso af de rigtig gode med en fin rosin-duft og en blød og imødekommende smag med moden frugt men også med en lille syre, der giver et perfekt modspil. Nyd vinen til en god pastaret, stegt kylling eller ikke alt for kraftige oste. Normalprisen er yderst rimelig for en vin af denne kvalitet - så 69 kr. på tilbud er et røverkøb.

stjernestjernestjernestjerne

Yealands Pinot Noir, Pinot Noir, Marlborough, New Zealand, 2020, lav alkohol (13%)

129,95 kr., pris på tilbud indtil 31. december: 69 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

En rødvin, der har friske herbale noter - samt en anelse svovl - i duften. Den saftige smag har friske blå druer, drueskind, blåbær og en fin krydring. En god vin, der vil egne sig fint til lette kødretter. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Fletris Appassimento, Montemajor, Primitivo, Italien, 2021, høj alkohol (14,5%)

149 kr., pris på tilbud online fra 11. til 13. november: 79 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne Online

En meget dejlig rødvin med duft af hyldebær og med en kompleks, varm og rund frugtsmag med modne brombær, solbær, hvid peber og strejf af nelliker i den lange eftersmag. En fin syre afslutter herlighederne. Det er vinen til de kølige vinteraftener og til juleanden, når den tid kommer.

stjernestjernestjerne

Aldorn, Pinot Noir, Californien, USA, 2019, høj alkohol (14,5%)

149,95 kr., set på tilbud til 79,95 kr., Amka

I duften af denne rødvin er der friske brombær. Smagen har god frugt men desværre også et noget markant alkoholbid, der koster den fjerde stjerne.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Les Petites Pierres, Louis Jadot, Coteaux Bourguignons AOC, Frankrig, 2021, lav alkohol (12,5%)

179 kr., set på tilbud til 129 kr., Kjær & Sommerfeldt

En raffineret, saftig og blød Bourgogne-rødvin. Den virker umiddelbart meget blid i munden men udvikler sig med flere lag af friske bær og med fine krydrede noter til slut. En vin, der kan nydes, som den er, eller til lette kødretter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Echelon Collection Petit Verdot, Kingston Estate Wines, Petit Verdot, Riverland, Australien, 2016, middel alkohol (14%)

179,95 kr., pris ved 6 flasker: 149 kr., AndrupVin.dk

Mums! Dette er en rigtig dejlig og varm vintervin med syltede blå blommer i duften og smagen, markant vanille, lys chokolade og en behagelig tørhed i den lange eftersmag. Nyd vinen til det store ostebord. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Santa Vittoria Barolo, Nebbiolo, Barolo DOCG, Italien, 2018, middel alkohol (14%)

199 kr., pris på tilbud fra 11. til 17. november: 99 kr. Sælges også i SuperBrugsen, Kvickly

Denne rødvin fører sig frem med al den klasse og karakter, som en rigtig god Barolo er i besiddelse af. Her er kompleksitet og tilpas tørhed, duft og smag af svampe, fine krydrede noter og integreret moden frugt. Tilbudsprisen er attraktiv. Nyd vinen til sammenkogte kødretter eller modne cremede oste.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Pietra Pura, Cotis, Primitivo di Manduria DOP, Italien, 2017, middel alkohol (14%)

300 kr., på tilbud indtil 31. december: 230 kr., Skjold Burne

Her er vi helt oppe at ringe! Dette er en rødvin, der har det hele - en lækker duft af vanille, lys chokolade og modne solbær og en smag, der bjergtager med sin koncentrerede frugt og fine krydrede noter. Det er en på én gang fyldig og elegant vin, som vil være en perfekt ledsager til sammenkogte retter.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen