Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 46, 2022



Fra den gode vingård Hällåkra i Anderslöv i Sverige. Foto: Hällåkra Vineyard.

Med Danmark som forbillede

Der er sikkert en del af VinAvisens læsere, der med jævne mellemrum besøger nogle af vores efterhånden mange danske vingårde. Det er hyggeligt at få en snak med vinbonden, måske deltage i et vin-mad-arrangement og ikke mindst med det samme at kunne købe et par flasker med hjem af en vin, man er faldet for.

Sådan burde det ifølge det svenske vin-nyhedsbrev, Millhouse.se, som udgives af den garvede vinskribent Mikael Mölstad, også være i Sverige. Her kan man også besøge vingårdene og snakke med producenterne. Man må også godt smage på vinene, men hvis en vin falder i god jord, er man tvunget til at gå på jagt efter den i Systembolagets nærmeste butik. Det er jo kun det statsejede monopol, der har lov til at sælge vinene. Og, som Mölstad skriver i et indlæg, så er det ikke sikkert, at den butik, man besøger, overhovedet har åbent eller forhandler lige den vin, man har smagt på vingården. Ifølge Mölstad, så ”tager den monopolistiske omvej halvdelen af fornøjelsen ved vingårdsbesøget”.

Godt for turistindustrien


Mikael Mölstad er også overbevist om, at hvis de svenske vingårde fik lov til at sælge deres produkter i egne gårdbutikker, så ville langt flere gårde kunne leve af deres produktion - og flere svenskere ville slå sig ned som vinbønder. Og det ville igen være rigtig godt for turistindustrien.
Mölstad opfordrer til, at man ser på ”vores platte (flade) naboland, Danmark”, hvor der i dag er cirka 100 professionelle vinproducenter og mere end 1000 hobbyvinavlere. Sådan kunne det også blive i Sverige.
Man kan læse Mölstads indlæg i sin helhed ved at klikke her.


En illustration fra Hawkes kampagne, der viser, at man kan få en dåse med en pint cider, hvis man donerer 3 kg æbler.

Donation på 13 tons æbler

Hver eneste dag ryger der mere end 2,5 millioner æbler i skraldespanden i Storbritannien, hvilket gør æbler til den mest udsmidte frugt. Det er jo et rent skrækscenarie for enhver ciderproducent, at så store mængder af den vigtige råvare kasseres – hvilket har givet producenten Hawkes i London en god idé.
Hvert år søsætter firmaet en kampagne, hvor folk opfordres til at donere overskudsæbler til ciderfremstilling. Det er år for år blevet en stadig større succes – og i år slog donationerne rekord. Der blev i alt doneret 13 tons æbler, hvilket svarer til er mere end en bus kan rumme. Nu er de mange æbler blevet forvandlet til 20.000 pints (cirka 11.400 liter) cider.

Er der et dansk initiativ?


Donationerne er gennem seks uger strømmet ind fra både æbleplantager, supermarkeder og privathaver, og i London har folk kunnet aflevere æbler ved fire popup-stationer. De briter, der bor uden for London, er enten kørt ind med æbler til produktionsstedet eller har sendt æbler med posten. Ifølge kampagnen vil donorerne modtage en pint cider for hvert 3 kg æbler, de donerer.
Hawkes har også fået en aftale i stand med en lokal fodboldklub, om at hver gang, den spiller kamp, kan folk komme og aflevere æbler mod at få en gratis pint cider til kampen.
Produktionen efterlader naturligvis en større mængde æblerester. De går heller ikke til spilde men bliver kørt til et bioanlæg, hvor de forvandles til grøn energi.
Man kan læse mere om æble-donation-kampagnen ved at klikke her.
Vi har jo flere ciderproducenter i Danmark. Mon der er nogen, der har et lignende ”stop-madspild-initiativ” i gang, når det gælder æbler? Vi hører gerne på info@vinavisen.dk.


Kom til Jule-Vinmesse i Brøndsalen

Hvert år afholder Foreningen af Danske Vinimportører den traditionelle Garagevinmesse. Det foregår hos vingården Nordlund i Avedøre og uden døre omgivet af vinstokkene.
Den 3. december slår foreningen også dørene op for en Jule-Vinmesse, og rammerne bliver den smukke gamle Brøndsalen i Frederiksberg Have.
Her kan man møde 20 af foreningens dedikerede og entusiastiske medlemmer, der skænker rundhåndet op i glassene og fortæller gode historier om vinene. Man kan tilmelde sig ved at klikke her.


Det nye kort over Etna DOC er en lang kluddetæppeslange på 142 underzoner. Appellationens vinmarker strækker sig i en bue rundt om den østlige side af vulkanen og fra nord mod syd.

Etnas mange contrader

Der dyrkes en hel del vin på vulkanen Etnas skråninger. Lavajorden er frodig og har gennem tiderne tiltrukket stadig flere producenter. Og hvor risikabelt det end lyder, så forsøger nogle af producenterne at anlægge vinmarker stadig højere oppe på vulkanen, hvor der både er køligere og en endnu rigere lavajord.

Etna er en selvstændig appellation – eller DOC, som italienerne kalder det – og den er igen inddelt i et hav af såkaldte contrader. Det er underzoner, hvor særegne jordbunds- og klimaforhold sætter deres præg på druerne og dermed den færdige vin. Der er nemlig stor forskel på jorden alt efter, hvilke lag lavastrømmene har dannet - og som nævnt også på, hvor rig på lave, jorden er. Druerne får også forskellige mængder sol og vind afhængig af, hvor på skråningerne de dyrkes.

Nyt kort over underzonerne


Der har længe eksisteret et kort over de mange contrader, men det har været baseret på gamle matrikelkort, hvis grænser og områder ikke eksisterer længere på grund af vulkanens talrige udbrud.
Nu har Etnas vinråd, Consorzio Tutela Vini Etna DOC, offentliggjort et nyt kort over contraderne, hvor man har taget den nyeste teknologi i brug for helt nøjagtigt at kunne afgrænse de enkelte underzoner. Der er desuden tilføjet ni nye contrader, så antallet nu er oppe på gigantiske 142 styk.
Til venstre ses det nye kort med alle underzonerne, og hvis man klikker her, kan man se det i en større og mere læsbar udgave.


Foto: Wikipedia/André Karwath.

Nedgang i søgninger på rødvin

Wine-Searcher er en international vinsøgningstjeneste, hvor man kan søge på cirka 500.000 forskellige vine i enhver tænkelig årgang og finde frem til, hvor de forhandles.
Hver eneste dag foretages der mere end 1 million søgninger globalt på Wine-Searcher, og disse søgninger er interessante, da de i høj grad afspejler salget inden for de forskellige vinkategorier.
Nu har Wine-Searcher kortlagt data for søgninger for oktober i år og sammenlignet dem med data for samme måned i 2021. Rødvin er stadig den vintype, der tegner sig for den største andel af søgningerne – i alt 71%. Men det er en nedgang fra 73,4% i forhold til oktober sidste år. Og selv om faldet gælder vine på flere forskellige blå druer, blandt andet Cabernet Sauvignon, er Merlot-vin den store taber med et fald i de globale søgninger på hele 43% - og det til trods for, at der i de seneste par år har været en lille stigning i søgningerne på vinene.
På rødvine på Syrah og Zinfandel var der til gengæld en ganske lille stigning på 1% i forhold til 2021. Pinot Noir-vinene fortsætter derimod deres vækst i popularitet med 4%.

Chardonnay er den store vinder


Til gengæld er der blevet søgt langt mere intens på hvidvine i oktober i år end sidste år - til trods for at måneden traditionelt anses for at være kølig. Her er der en søge-vækst på 11%, mens mousserende vine og roséer ligeledes har haft en fremgang i søgninger på henholdsvis 11% og 4%.
Når det gælder hvidvin, er vine på Chardonnay den helt store vinder med en stigning på 18% i de globale søgninger, mens Sauvignon Blanc har haft en vækst på 5%.
Der er naturligvis tale om søgninger og ikke endelige køb, men kortlægningen viser en tendens til, at verdens forbrugere køber stadig flere hvidvine, mousserende vine og roséer – og rødvine på Pinot Noir. Der er altså generelt tale om alkoholmæssigt lettere vine (Pinot Noir overstiger sjældent 13,5%).


Ceremonien, hvor fadet åbnes, er en vigtig del af Sarmentelles.

Så er det tid til Beaujolais Nouveau

Hvert år frigives den nye årgang Beaujolais-vin den tredje torsdag i november – og det bliver den også i år, hvilket vil sige d. 17. i denne måned. Traditionen tro bliver vinen sendt af sted ekspres til diverse aftagerlande, hvor de første glas blev nydt under stor festivitas. Og den lander også i Danmark, hvor flere vinbarer, restauranter og vinhandlere rundt omkring i landet markerer begivenheden med smagsprøver på den unge vin - nogle steder med ristede kastanjer til, som der er tradition for hjemme i Frankrig. Vi hører gerne på info@vinavisen.dk om arrangementer på dansk jord, så vi kan bringe en liste på Facebook og Instagram før torsdag i næste uge.
I Frankrig bliver der arrangeret større fester til ære for den kun seks uger gamle vin, og den største fest af dem alle, Sarmentelles, bliver som sædvanlig afholdt i Beaujolais-landsbyen Beaujeu. Festivalens navn stammer fra sarments – fransk for de dele, der skæres af vinstokkene under beskæringen. Al dette "affald" afbrændes på byens hovedtorv som et led i festlighederne.

Ceremoni og fest i gaderne


Startskuddet lyder, når et kæmpemæssigt fad med Beaujolais Nouveau bliver åbnet under en særlig ceremoni, og bysbørn og turister kan smage på indholdet. Ceremonien ledsages af et øredøvende fyrværkeri, der er en nytårsaften værdig.
Dernæst følger fem dage med fest i gaderne, masser af optræden, parader, fakkeltog, dans, musik, vinsmagninger og mad fra udendørskøkkener.
Man kan læse mere på Sarmentelles hjemmeside, og ved at klikke her kan man se en lille YouTube film, der giver et indtryk af festlighederne.


Fra den lille film på YouTube.

Pas på med de proptrækkere...

Det kan være svært at hive en prop op af en vinflaske med en traditionel proptrækker – sådan en, der består af en skrue og et vandret træhåndtag. Men at bede om hjælp til at åbne flasken kan ende med lidt af en katastrofe!

Just for Laughs hedder en serie af sjove film på YouTube, hvor man tager gas på intetanende folk via skjult kamera, og en af filmene, tager netop udgangspunkt i en meget klodset mand, der åbner flasker, og en meget uheldig kvinde…
Se den korte film ved at klikke her.

Ny klassifikation med Figeac i toppen

Siden 1955 har vinslottene i Saint-Émilion i Bordeaux haft deres eget klassifikations-system, der består af tre niveauer: Grand Crus Classé, Premier Grand Crus Classé og så det højeste niveau, Premier Grand Crus Classé (A).

Klassifikationen revurderes hvert tiende år, og den seneste udgave, der har været ventet med spænding, blev for nylig offentliggjort.
2022-udgaven omfatter i alt 85 vinslotte, hvoraf de 71 er klassificeret som Grand Crus Classé og 12 som Premiers Grand Crus Classé, mens to slotte topper listen med et ”A” bagefter. Det drejer sig om Château Pavie, der også lå i top i 2012-klassifikationen, og så Château Figeac, hvilket er en nyhed. Og det ville have glædet Figeacs tidligere ejer, Thierry Manoncourt, der ifølge Wine-Searcher i årtier insisterede på, at hans slot hørte til i toppen. Han døde i 2010 uden at have opnået sit mål.

Bedømmelsen af slottene


I 2012 var der fire Premier Grand Crus Classé (A) slotte. Ud over Pavie var det Cheval Blanc, Ausone og Angélus. De tre sidstnævnte slotte har dog som nævnt i uge 29 2021 trukket sig fra klassifikationen af egen fri vilje. Årsagen var, at det blev bekendtgjort, at slottenes berømmelse og indsats for at udbrede den (markedsføring og distribution) skulle tages med i bedømmelsen.
Som hidtil har det også i den nyeste klassifikation været de seneste ti til femten årgange vin fra de mange slotte, der er blevet bedømt. Og – måske på grund af kritikken fra de tre frafaldne vinslotte – har man i år løftet sløret for, hvor stor vægt, der er blevet lagt på de enkelte vurderings-kriterier. 50% af bedømmelsen går på smagningen af vinene, hvorefter de resterende 50% fordeler sig på terroirets kvalitet, vindyrkningen og -fremstillingen samt markedsføring og distribution (20% og 35% for henholdsvis Premier Grand Cru Classé og Grand Cru Classé).
Ved at klikke her kan man se listen over de mange slotte i den nye klassifikation.


En lille del af Denner Vineyards 53 hektar vinmarker.

Gallo på indkøb

Sidste år afsluttede USA’s største vinproducent, E. & J. Gallo i Californien, en handel, der har gjort den familieejede virksomhed endnu større. Det drejede sig om købet af fem vinhuse og mere end 30 vinmærker fra Constellation Brands, der har sin base i staten New York.

Nu har Gallo igen været på indkøb, og denne gang gælder det Denner Vineyards, der er et af de mest anerkendte vinhuse i Paso Robles.
Ud over selve vinhuset omfatter handelen 53 hektar vinmarker i to berømmede områder, Willow Creek og Adelaida, med især Cabernet Sauvignon, Syrah og Grenache.
Vinhuset blev grundlagt i 1997 af forretningsmanden Ron Denner, og både han og den nuværende vinmager, Anthony Yount, forbliver en del af den daglige drift.
Det, som Denner Vineyards især er kendt for, er komplekse vine i Rhône og Bordeaux-stil, hvoraf der i alt fremstilles 120.000 flasker årligt. Købssummen er ikke offentliggjort.

Husk kalenderen!

I VinAvisens kalender over arrangementer er der flere godbidder i den kommende tid. Fx kan man d. 15. november deltage i ”Pisa, A land to Taste” i Langelinie Pavillonen, hvor man kan gå på opdagelse i vine fra en række lokale vingårde i Pisa, og d. 16. november er der Introduktion til vinens verden for begyndere hos Nordic Sommelier Academy i København.

26. november kan man deltage i første udgave af Gilleleje Vinfestival 2022, hvor man kan smage 50 forskellige vine, portvine og champagner – og spare op til 50% på vinen til jul og nytår. 3. december afholder Foreningen af Danske Vinimportører Jule-Vinmesse i Brøndsalen på Frederiksberg. Og vinbranchefolk kan lige nå at melde sig til Wines of Portugal Roadshow d. 14. november, hvor 18 producenter fra Portugal, hvoraf flere søger importører, skænker smagsprøver i glassene.



Det fine gamle slot Lascombes, hvor efeu har overtaget det meste af murværket. Foto: Wikipedia/PA.

Et af Bordeauxs ældste slotte solgt

Château Lascombes i Margaux har rødder tilbage til 1681, hvor Jean de Lascombes købte slottet, opkaldte det efter sig og begyndte at plante vinmarker.
Nu er det fornemme gamle 2. cru-slot blevet solgt, og køberen er ifølge Decanter det amerikanske familieejede vinfirma Lawrence Wine Estates, der med entreprenøren Gaylon Lawrence i spidsen allerede ejer tre af Napas absolutte top-vinhuse. Det drejer sig om Heitz Cellar, Burgess Cellars og Stony Hill.
Lascombes er således familien Lawrences første vinhus-køb i Europa, og som Gaylon Lawrence har udtryk det, så glæder familien sig til at tage sig af slottet og dets vinmarker i de næste mange generationer.

En høj pris


Ejendommens totale areal er på 117 hektar, hvoraf de 84 hektar er tilplantet med druer, og slottet fremstiller hvert år cirka 250.000 flasker af sin topvin og 70.000 flasker af andenvinen Chevalier de Lascombes.
Sælgeren er et fransk forsikringsselskab, MACSF (Mutuelle d’Assurance du Corps de Santé Français), der har ejet slottet siden 2011. Hvad familien Lawrence har betalt for Lascombes er ikke offentliggjort. Men det har garanteret ikke været småpenge. I 2021 kostede 1 hektar klassificeret cru-vinmark i Bordeaux i gennemsnit 1,5 mio. euro (cirka 11 mio. kr.).
Fra den lille film på YouTube, hvor bartenderen skal til at drysse guldstøv i drinken med en pincet.

Australiens dyreste cocktail

I Australien afholder barer og restauranter i november en såkaldt ”Old Fashioned Week”, hvor man fejrer den klassiske cocktail af samme navn – blandt andet ved at kreere nye og lidt anderledes varianter af den.
Og det må man sige, at man har gjort i baren Dean & Nancy on 22 i Sydney. Her har man nemlig skabt Australiens hidtil dyreste cocktail med udgangspunkt i Old Fashioned.
Cocktailen, der serveres i en tumbler, er lavet af en meget kostbar whiskey, Woodford Reserve Baccarat Edition, som fremstilles ved at give bourbon fra Kentucky en finish (en sidste modning) på fade, som tidligere har indeholdt XO cognac. Den færdige whiskey er tappet på fornemme flasker fra det lige så fornemme gamle franske krystalfirma Baccarat.

Bladguld og håndskårne isklumper


Derudover indeholder drinken sød vin fra det berømte Château d’Yquem i Sauternes og drys af bladguld. Og som kronen på værket er der tilsat et skvæt af bittere med henholdsvis safran og vanilje. Der er naturligvis også ”håndskårede isklumper” i glasset.
Hele herligheden koster 15.000 AUD (cirka 72.300 kr.) – men så får køberen også to tumblere fra Baccarat samt en flaske Woodford Reserve Baccarat Edition til en værdi af 3000 AUD (cirka 14.500 kr.) med i købet.
En lille film på YouTube viser, hvordan drinken kreeres.
Den sjældne flaske Ardbeg, der måske er den eneste tilbageværende af sin slags. Foto: Whisky Auctioneer.

Sjælden Ardbeg whisky solgt

Ardbeg er højt værdsat af denne verdens whiskyentusiaster, og er der tale om en sjælden flaske, kan prisen ryge kraftigt i vejret. Det gjorde den, da en flaske Ardbeg fra 1974 for nylig blev solgt hos Whisky Auctioneer for hele 35.000 pund (cirka 298.000 kr.).
Der var da også tale om en meget sjælden whisky, som der i 2005 kun blev tappet 36 flasker af fra et enkelt fad. Og flaskerne blev udelukkende tildelt en række førende hotelbarer rundt om i verden. Det betyder selvsagt, at de fleste af flaskerne er blevet drukket, hvilket kun har gjort flasken hos auktionshuset endnu mere sjælden og kostbar.

Gik til en schweizer


Derudover – og dette er nok kun noget whiskynørder bider mærke i – så var whiskyen fra dette ene fad den sidste, hvor malten blev røget på tørv hos Ardbeg. Siden da fik destilleriet den røgede malt andet steds fra, hvilket medførte en ændring i whiskyens stil.
Buddene strømmede ind fra en række forskellige lande – heriblandt Tyskland, Holland, Storbritannien og Schweiz, og det blev en byder fra sidstnævnte land, der løb med sejren og flasken.
I juli i år blev et helt fad med Ardbeg fra 1975 solgt til en whiskysamler for et rekordstort beløb på 16 millioner pund (cirka 136 mio. kr.).


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.


Tim Vollerslev.

VinAvisens Blå Bog

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person fra den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

Tim Vollerslev (f. 1951) har haft en mere end 50 år lang karriere i vinens verden – og den er langt fra slut endnu! Karrieren startede med en fire et halvt års uddannelse som tjener på Hotel Richmond og Restaurations Fagskolen i København.
Som færdiguddannet arbejdede Tim et halvt år i køkkenet, fulgt af nogle år i diverse københavnske restauranter. Fritiden blev flittigt brugt til vin-studier og vinrejser. I 1975 blev han ansat på SAS Scandinavia Hotel som vintjener og derefter som restaurationschef i gourmetrestauranten "Top of Town" på hotellets 25. etage. Desuden var Tim i 12 år leder i SAS Hotellernes vinskole i Danmark for kokke- og tjenerelever.
Senere var han i mere end 16 år ansvarlig for de internationale forhandlinger af alle drikkevarer til kæden Radisson SAS Hotels 126 hoteller fordelt i det meste af verden.
Tim Vollerslevs mange år i restaurationsbranchen og særligt hans store interesse for vin har givet ham adskillige medaljer og udmærkelser. I 1989 var han med til at stifte Dansk Sommelier Forening, hvor han var præsident i 12 år og i dag fortsat er visepræsident. Derudover har Tim siden 1983 arbejdet for bestyrelsen hos Association Sommelier Internationale (ASI), der nu har 66 medlemslande. To gange var Tim finalist (sølv) i Sopexas Danmarksmesterskab i fransk vin & spiritus, ligesom han var semifinalist ved verdensmesterskaberne for sommelierer i Bruxelles i 1983. Og i mere end 30 år har Tim Vollerslev siddet i juryen ved samtlige EM og VM for sommelierer, der er blevet afholdt forskellige steder i verden.
Derudover har han været medstifter af Best Nordic Sommelier - et samarbejde mellem sommelierer i de fem nordiske lande. Siden årgang 2000 har han også været dommer og juryformand ved bedømmelse af danske vine og frugtvine.
Tim Vollerslev blev kendt i hele Danmark, da han i 1998 og syv år frem – sammen med Per Pallesen og Michael Meyerheim – gav gode råd om vin på TV2’s ”Go’ Morgen Danmark” efterfulgt af godt 16 år som vinskribent og vin anmelder for bl.a. dagbladet BT.
Siden 2009 har han haft sit eget konsulent firma, Vollerslev & Vinen, hvor han blandt andet holder foredrag, rådgiver vinhandlere, supermarkeder, vinimportører, restauranter m.f.
Men Tim har også mange andre jern i ilden, han leverer også vinartikler til en lang række aviser og magasiner, og bruger fortsat megen tid på frivilligt og ulønnet sommelierarbejde både nationalt i Dansk Sommelier Forening (DSF) og hos før nævnte ASI - hvor han arbejder som Liaison Officer mellem sommelier komiteer og ASI’s bestyrelse.
Tim er gift med Kristina og har tre “børn”, Christian, Stephanie og William.
Adresse: Vollerslev & Vin, Kirkebroen 44, 2650 Hvidovre, tlf.: 23 60 31 09, e-mail: tim@vollerslev.dk, www.vollerslev.dk
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.

Hvorfor er der kobber i vinen?

Gitte Birch køber generelt økologiske fødevarer men blev overrasket, da hun ville købe en flaske økologisk rødvin og fik at vide, at der var kobber i vinen…

Den vinhandler, vores læser ville købe vinen hos, har sikkert tænkt på brugen af kobbersulfat som sprøjtemiddel. Økologiske vinproducenter er underlagt strenge regler, der forbyder dem at bruge kemiske sprøjtemidler til bekæmpelse af svampesygdomme og bakterier. Det er derimod tilladt at sprøjte med naturlige pesticider, og det er her, kobbersulfatet kommer ind i billedet fx i form af den såkaldte Bordeaux-væske, hvor sulfatet er iblandet kalk. På fransk hedder opløsningen bouille bordelaise. Man ser tydeligt, hvor midlet har været brugt, idet det farver vinløvet blåt.
Væsken blev første gang beskrevet i 1885 af den franske botaniker Alexis Millardet (1838-1902), og den vandt stor udbredelse i 1900-tallets første halvdel. Ideen til at sprøjte med kobbersulfat fik man måske, fordi man rundt om i Bordeaux sprøjtede de yderste rækker af vinstokke med den blå farve for at holde tyveknægte væk – og så opdagede man, at den også holdt vinskimmel væk.
Der verserer dog en livlig debat på EU-plan i disse år, om man skal skære ned på den mængde af kobbersulfat, de økologiske vinproducenter og landmænd må anvende årligt. Hvor man ofte kun behøver at sprøjte en enkelt gang med de kemiske midler, kan det være nødvendigt at sprøjte flere gange med kobbersulfat i markerne, og for meget af det gode kan være skadeligt for miljøet.



Ugens vinøse billede

Niklaus Sonne har sendt os dette skønne billede, hvor labradoren Pinot Noir gladeligt var kommanderet til at være model foran den berømte Romanée-Conti vinmark i Bourgogne – en vinmark, der leverer druer til en af verdens dyreste vine.
Billedet blev taget d. 4. november i år, og vores læser skriver, at han var lidt forundret over, at der stadig var masser af druer, som ikke var høstet. Korset, som vejrer over vinmarken, stammer fra 1300-tallet.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469.494Billede 495-540
Billede 521-546
Billede 622-648
Billede 547-568
Billede 649-711
Billede 569-594Billede 595-621


711 Garvede hænder høster drueklaser hos Tenuta Le Calcinaie uden for den italienske by San Gimignano. (foto © Tenuta Le Calcinaie).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 16 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjernestjerne

Delmas Tradition Brut, Blanquette de Limoux AOP, Frankrig, lav alkohol (12,5%)

140 kr., Vinitiv

Den mousserende vin Blanquette bliver fremstillet i området omkring den franske by Limoux i departementet Aude i Sydfrankrig. Så er det på plads. VinenDenne dejlige vin dufter aromatisk af "Pink Lady" æbler, lød det fra en æblekyndig i smagepanelet. Den fint skummende mousse viderebringer en liflig frugtsmag, og i eftersmagen er der en god syre, som gør vinen velegnet som ledsager til cremede fiske- og skaldyrsretter.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Carolina Reserva, Viña Santa Carolina, Chardonnay, Valle del Maule DO, Chile, 2021, middel alkohol (13,5%)

55 kr., Rema 1000

En lækker cremet og fadmodnet hvidvin, der ud over vanilje fra egetræet også byder på modne gule blommer og forfriskende citrus. 55 kr. for denne vin er yderst rimeligt. Drik den til laks, stegt kylling, lette kødretter eller ost. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerneØ

Simbiosi, Di Camillo, Pecorino, Terre de Chieti IGP, Italien, 2021, middel alkohol (13,5%)

99,95 kr., pris ved 6 flasker: 79 kr., AndrupVin.dk

En god økologisk hvidvin med lidt flint i duften og med en fyldig og tør smag med mineralitet og drueskal. En oplagt vin til alt godt fra havet.

stjernestjernestjernestjernestjerne

ME, Matahiwi Estate, Sauvignon Blanc, Wairarapa, New Zealand, 2022, lav alkohol (12,5%)

100 kr., Vinmonopolet

En delikat hvidvin med en dejlig duft af citrus og nyslået græs. Smagen er frisk og elegant og igen med citrus som den dominerende note og en fin syre til slut, der gør vinen velegnet til lidt fede fiskeretter. En vin, der er enkel i duft og smag på den helt perfekte, rene måde. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Lacrima Baccus Valent, Lacri, Penedès D.O, Spanien, 2021, lav alkohol (11,5%)

110 kr., på tilbud indtil 31. december: 70 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne

En økologisk hvidvin på druerne Xarel-lo, Chardonnay og Sauvignon Blanc - og en rigtig dejlig vin med flint i duften og med en aromatisk og delikat smag med god fylde, friske druer, saftige grønne æbler, tilpas tørhed og en god syre til mad. Vinen er velegnet som velkomstdrink, til alt godt fra havet eller til stegt kylling. Tilbudsprisen er attraktiv.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Babich Black Label, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand, 2021, middel alkohol (13,5%)

160 kr., pris på tilbud indtil 31. december: 140 kr., Skjold Burne

Denne hvidvin er typisk for Sauvignon Blanc fra Marlborough med sin rene duft af kærlighedsfrugt og med sin smag af mango og modne citrusfrugter. Men de eksotiske noter er ikke for påtrængende men afbalanceres på bedste vis af en fin krydring. Flasken har skruelåg.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Wine & Dine, Spier, Stellenbosch, Sydafrika, middel alkohol (14%)

40 kr., Fast lav pris. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

En meget aromatisk rødvin på druerne Shiraz og Pinotage. Det er en enkel, let drikkerlig vin fuld af god og fyldig bærmost - solbær, brombær og hyldebær - og med en blød og rund afslutning. En vin mange vil kunne lide - og en vin til en yderst rimelig pris, som indbringer den femte stjerne. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Detective 100% Grenache, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2021, høj alkohol (15%)

50 kr., Fast lav pris, Coop 365

Der er rosmarin og timian i duften af denne rødvin, mens smagen er fyldig med kraftigt krydrede noter. En vin, der er sagen til juleanden. Alkoholen bider lidt til slut.

stjernestjernestjernestjerne

L'Ebrioni Governo All'Uso, Riolite Vini, Toscana IGT, Italien, 2019, middel alkohol (13,5%)

79 kr., Holte Vinlager

En rødvin med duft og smag af modne solbær, lys chokolade og vanille. Det er en god vin, hvor frugtsødmen dog spiller førsteviolin ud i den lange eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

L'Abeille et la Fleur, Begerac AOC, Frankrig, lav alkohol (12%)

99 kr., pris på tilbud indtil 31. december: 80 kr., Skjold Burne

En biodynamisk rødvin med en lækker og kompleks duft af vanille, solbær, tobak og lys chokolade. Smagen er tør og elegant med fine krydtede noter af især sort peber. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Animalia Natural Blend, Emiliana, Valle del Maule, Chile, 2021, middel alkohol (14%)

119,95 kr., pris på tilbud indtil 31. december: 69 kr. Sælges også i SuperBrugsen, Kvickly

Der er vanille og mørke modne kirsebær i duften af denne dejlige rødvin. Smagen er fyldig, dejligt krydret og med en lang og blød eftersmag med et lille bid af anis til slut. Tilbudsprisen er yderst attraktiv.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Villa Dierico, Progetti Agricoli, Puglia, Italien, høj alkohol (17%)

129 kr., Introduktionstilbud fra 18. til 20. november (KUN DE TO DAGE): 79 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne Online

Hold da op for en dejlig - og kraftig rødvin. Den dufter af den italienske dessert panna cotta, mandler og mørke kirsebær. Smagen er tør og koncentreret med mørke rosiner og kandiseret frugt. Det er en vin, der vil egne sig til juleanden med al dens traditionelle tilbehør, til blå oste fx med syltede valnødder eller en ikke for sød nøddekage. Trods de 17% bider alkoholen ikke. Plask gerne vinen over i en karaffel et par timer før måltidet.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Alceño 50 Baricas, Syrah, Jumilla DOP, Spanien, 2021, høj alkohol (14,5%)

129,95 kr., pris ved 6 flasker: 119 kr., AndrupVin.dk

En rigtig dejlig - og vegansk - rødvin på 85% Syrah og 15% Monastrell. Duften er indtagende med modne mørke kirsebær, vanilje og eg efter seks måneders fadmodning. Smagen er tæt, fint krydret, med syltede kirsebær og hyldebærsaft. Eftersmagen afsluttes af en fin syre. Nyd vinen til kraftige kødretter eller modne, cremede oste.

stjernestjernestjerne

Mustiaio, Merlot, Maremma Toscana DOC, Italien, 2016, høj alkohol (14,5%)

200 kr., pris ved 6 flasker: 170 kr. flasken, Vinovida

En rødvin, der dufter dejligt af syltede moreller. Men smagen lever ikke op til duften - her er bittermandel og et lille alkoholbid.

stjernestjernestjernestjerne

Pierre Henri Morel, Châteauneuf-du-Pape AOP, Frankrig, 2018, høj alkohol (15%)

249 kr., pris på tiblud indtil 23. november: 179 kr., Irma

Til denne gode rødvin er der brugt Syrah, Grenache og Mourvédre. Det er en vin fuld af moden frugt. Der er mørke rosiner i duften og tørrede korender, syltede blommer og strejf af nelliker i smagen. Eftersmagen slutter lidt hurtigt og med et lille alkoholbid, der koster den femte stjerne. Drik vinen til kraftige kødretter og blåskimmeloste.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Santandrea, Vinosia Aziende Agricole, Taurasi DOCG, Italien, 2016, middel alkohol (14%)

279,95 kr., pris ved 6 flasker: 249 kr. flasken, AndrupVin.dk

Vinstokkene i appellationen Taurasi i det sydlige Italien dyrkes især omkring byen af samme navn, og vinen, der fremstilles på druerne, er ikke uden grund blevet kaldt for "Baroloen fra Syd". Det er en stor og kompleks rødvin med en vidunderlig duft af violer, brombær og modne mørke kirsebær og med en blød og intens smag, hvor moden frugt, svampe, stjerneanis og afrundede tanniner går op i en højere enhed. Med denne vin er man i rigtig godt selskab - et selskab, der kan suppleres med fx sammenkogte kød- og grøntsagsretter eller modne cremede oste. Normalprisen er helt ok - så køb seks flasker, nyd et par af dem i juletiden, og gem resten til en senere lejlighed.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen