VinAvisen i Valpolicella
Juleanden, flæskestegen, rødkålen og æblerne med gelé venter lige om hjørnet. Og når man skal vælge vinen til denne smeltedigel af smagsindtryk, er det oplagt at lægge en flaske Amarone della Valpolicella i indkøbskurven. Rødvinens kraft og krydderier, frugtsødme og alkohol er kendt for at kunneklare de mange indtryk og samtidig skære gennem den lidt fede julemad med sin lille forfriskende bitterhed.
For nylig var VinAvisen i Valpolicella, hvor vi besøgte vingårde og smagte både Amaroner og mange andre dejlige rødvine, der spænder fra uhøjtidelige terrassevine til den søde og sjældne Recioto.
Oplevelserne har udmøntet sig i en serie postkort, som vi bringer de første fem af nedenfor.

Appellationen Valpolicella ligger i Veneto-regionen, som også er markeret med rødt på kortet over Italien.
1. postkort fra Valpolicella:
Norditaliens berømte rødvinsdistrikt
Der er garanteret rigtig mange af VinAvisens læsere, der har besøgt området omkring Italiens største sø, Gardasøen, i den nordlige del af landet. Og har man det, så kender man sikkert også lidt til de gode rødvine fra appellationen Valpolicella DOC (Denominazione di Origine Controllata) inde bagved i Veneto-regionen.
Den ligger ved foden af bjerget Monti Lessini og strækker sig ud mod søen, og som nabo har den en anden appellation, Soave, der er kendt for sine hvidvine.
Appellationens vinmarker breder sig over cirka 8000 hektar, og den årlige vinproduktion er i gennemsnit på omkring 152.000 hektoliter (cirka 20 millioner flasker).

Det meget velbevarede romerske amfiteater, som man her ser en bid af, er opført i år 30 e.kr. og kunne dengang rumme mere end 30.000 tilskuere. Rundt om pladsen ligger restauranterne som perler på en snor.
2. postkort fra Valpolicella:
Byen med de mange restauranter og vinbarer 
Byen Verona, som også er markeret på kortet ovenfor til venstre, er et glimrende udgangspunkt for vinøse oplevelser i Valpolicella. Det er ikke kun en utrolig smuk og charmerende by, men også en af de italienske byer, der har den største koncentration af restauranter og vinbarer.
De ligger på hvert et gadehjørne og hver en plads, og når man kigger op ad de stejle trappegader, er der ofte klemt nogle få borde ind på et plateau halvvejs oppe, hvor man kan få et glas vin med snacks til. Og på byens største plads, Piazza Bra, ligger restauranterne på stribe over for Veronas nok største turistattraktion, det romerske amfiteater, der er berømt verden over som rammen for fantastiske operaopførelser.
Til sidst i serien af postkort vender vi tilbage med nogle gode adresser på restauranter i denne fantastiske kulturstad (fortsættes nedenfor...).

En ren skilteskov i en rundkørsel viser vej til bare nogle af Valpolicellas mange vingårde. Ud over smagning af vinene tilbyder flere af gårdene også overnatning.
3. postkort fra Valpolicella:
Små og store, berømte og mindre kendte 
Men lad os tage på udflugt fra Verona - ud i vinlandskabet med de utallige vinproducenter. Hvor mange, der findes i området, får man et indtryk af ved den første rundkørsel lige uden for byen. Store standere med en hær af skilte lister navnene på en lang række producenter – Cesari, Tommasi, Allegrini for blot at nævne nogle få af de mere kendte. Men der er også et hav af små, familieejede vingårde, hvor tredje, fjerde eller femte generation har roret og enten fremstiller vine nøjagtig som forældre og bedsteforældre har gjort det, eller som bryder med normerne og går nye veje.
Navnet Valpolicella stammer i øvrigt fra det latinske val poly cella, der betyder "dalen med de mange (vin)kældre".

Den imponerende udsigt fra San Giorgio over Valpolicellas vinlandskab med Gardasøen i baggrunden.
4. postkort fra Valpolicella:
Et hav af mikro-terroirer
En rigtig flot udsigt over Valpolicellas vinlandskab finder man 40 minutters kørsel fra Verona i den gamle by San Giorgio di Valpolicella, der hæver sig 392 meter over havets overflade og har 11.700 indbyggere. Den er bestemt et besøg værd, ligesom man kan spise godt og overnatte i byen.
Fra San Giogio kan man se vinmarker så langt øjet rækker, hvor vinstokkene flere steder dyrkes på terrasser i det bakkede landskab. Og ude i horisonten kan man ane Gardasøen.
Under vinstokkene befinder der sig et rent kludetæppe af forskelligartede jordbundsforhold – lige fra den kalkrige undergrund ved fødderne af Monti Lessini til grus, ler og sand i det mere flade område tættere på Verona. Denne forskelligartethed i jordbunden - samt de varierende mikro-klimaer - afspejler sig i vinenes aroma og smag.
Denne uges store billede længere nede på siden viser også den smukke udsigt fra San Giorgio.

I Valpolicella håndhøstes druerne, og ofte foregår det i de meget tidlige morgentimer, hvor varmen endnu ikke er sat ind. Foto: Buglioni.
5. postkort fra Valpolicella:
De fire vigtige druer
Al vin, der laves i Valpolicella, er blandings-vin af frem for alt fire forskellige lokale blå druer: Corvina (den ravnesorte), der er hoveddruen, Rondinella (den lille svale), Corvinone og Molinara. Sidstnævnte, der byder ind med aroma og syre, siges at give drikkelighed – eller lyst til at tage et glas mere.
Samtlige druer dyrkes over alt i Valpolicella, og appellationens vinråd, Consorzio Tutela Vini Valpolicella, har nøje regler for procentandelene i blandingerne alt efter vintype.
Der er den brede kategori af let drikkelige og uhøjtidelige vine med et enkelt Valpolicella DOC på etiketten (inklusiv Valpolicella Superiore) – og hvis der også står et Classico, betyder det, at vinen stammer fra den oprindelige klassiske del af appellationen. Dernæst er der Valpolicella Ripasso DOC, Amarone della Valpolicella DOCG og Recioto della Valpolicella DOCG. Dem kommer vi nærmere ind på undervejs, men man kan også læse mere om vintyperne (på engelsk) på vinrådets glimrende
hjemmeside.
I næste uge skal det blandt andet handle om fremstillingen af Amarone, der i høj grad er medvirkende til, at vinen ligger i den højere ende af prisskalaen.
Alkohol og slagtilfælde 
At et lille til moderat forbrug af vin og især rødvin kan have en godgørende virkning på helbredet er ikke nyt. Vi har gennem årene bragt utallige forskningsresultater, der peger i den retning.
Nu er vi på banen igen, idet en ny og meget omfattende undersøgelse tyder på en reduceret risiko for slagtilfælde med et lille til moderat vinforbrug.
Undersøgelsen er foretaget af et hold forskere fra University of Galway i Irland, og udgangspunktet er Interstroke, den største internationale undersøgelse af risikofaktorer for slagtilfælde. Der er tale om en kortlægning af sundhedsdata fra indbyggere i 32 forskellige lande og heriblandt også lande, der ikke tidligere har været under luppen i undersøgelser om forbindelsen mellem vinforbrug og helbred.
Forskerne uddrog data om alkoholforbruget hos 26.000 deltagere med en gennemsnitsalder på 62 år, og hvoraf 41% var kvinder.
Dernæst blev deltagerne inddelt i fire grupper ifølge den type alkohol, de drak: vin, øl, spiritus og ”andet” og kortlagde, om de havde et lavt eller moderat forbrug – eller et overforbrug (14 genstande for kvinder og 21 for mænd ugentligt).
De dejlige polyfenoler
Via denne metode fandt forskerne frem til, at et lille eller moderat vinforbrug (1 til 7 genstande ugentlig) gav en reduceret risiko for at få slagtilfælde. Modsat øgedes risikoen ved overforbrug eller kraftige drukture med jævne mellemrum.
Når det gjaldt øl, spiritus og andre alkoholiske drikke var der ingen nedsat risiko at spore.
Endnu en gang peger forskerne på vinens indhold af polyfenoler som en årsag til den tilsyneladende gunstige indflydelse. Man kan læse mere om den nye forskning i tidsskriftet
Neurology.
Naturligvis har en sådan undersøgelse også sine svage sider. Forskerne har fx ikke inddraget afholdsfolk og deres risiko for slagtilfælde.
ProWein-hal med alkoholfri vin
Når 2023-udgaven af verdens største vinmesse, ProWein i Düsseldorf, slår dørene op d. 19. marts, bliver det med en hal viet til en ny trend: alkoholfrie vine.
Den slags produkter er dog ikke en nyhed på ProWein, men hidtil har de bare været præsenteret blandt de enkelte producenters andre vine med alkohol – og det vil sige, at de har befundet sig spredt mellem de mange udstillingshaller. Nu samles disse vine (og spiritusser) og deres producenter i Hall 1 i en særlig afdeling med navnet ”World of Zero”.
Vinene er ikke bare druesaft men er alle af-alkoholiseret, hvilket vil sige, at de er fremstillet nøjagtig som almindelig vin men har fået fjernet alkoholen undervejs. Det samme gælder for de spiritusser, der ligeledes vil være at finde i Hal 1.
Der vil også være masterclasses og paneldiskussioner om alkoholfrie og -lette vine samt et område, hvor man kan smage produkter fra en lang række producenter.
En trend for de yngre
Den nye afdeling giver god mening, da vin og spiritus uden alkohol – eller med kun få procenter – bliver stadig mere populær på verdensplan. Det er især den yngre generation, der er med på trenden, og årsagen er et ønske om en sundere livsstil. Ifølge The Drinks Business viser en undersøgelse således, at 65% af generation Z – unge født mellem 1997 og 2002 – ønsker at skære ned på deres alkoholforbrug. Det er ikke ensbetydende med, at de bliver afholdsfolk, men at de erstatter en del af alkoholindtaget med alkoholfri vin og spiritus.
Flere kendiser – Hollywood-skuespillere og popstjerner – der har et sidejob som vinproducenter, har i nyere tid lanceret egne udgaver af alkoholfrie vine, noget, der også i høj grad har været med til at sparke til trenden.
VinAvisens store smagning af crémant
Der bliver skænket millioner af bobler i danskernes glas i løbet af julemåneden, og så kommer nytårsaften, hvor endnu flere bobler skåler det nye år ind.
Boblerne kommer ikke nødvendigvis fra champagneflasker - der findes rigtig mange gode (og billigere) alternativer. Et af dem er crémant, og i de forløbne par uger har VinAvisens smagepanel haft travlt med at smage talrige udgaver af netop denne mousserende vin, der er fremstillet nøjagtig på samme måde som champagne. Anmeldelserne af de mange crémanter bringer vi længere nede på siden. Og lige nedenfor kan man få mere at vide om den mousserende vin.
Vinen med den bløde mousse
Crémant er fransk for ”cremet” og henviser til, at vinens mousse er mere blød end i champagne. Trykket i en flaske crémant er da også lavere end i en flaske fra det berømte franske distrikt, hvor det ligger på hele 5-6 bar - altså omkring tre gange så meget som i et bildæk.
Langt hovedparten af al crémant fremstilles i Frankrig - og 50% af de franske crémanter stammer fra Alsace, der også er det mest berømte område for den mousserende vin.
I Alsace har man fremstillet boblevine efter champagnemetoden siden starten af 1900-tallet, men det var først i 1976, at vinene fik deres egen appellation, Crémant d’Alsace, som i dag tegner sig for omkring 25% af distriktets totale vinproduktion.
Hoveddruen til fremstilling af Crémant d’Alsace er den friske, sprøde Pinot Blanc, men der bruges også Riesling, Pinot Gris og Chardonnay samt Pinot Noir i rosé-udgaverne.
Frankrig har ikke monopol
Ud over Alsace fremstilles der crémant i syv andre franske vindistrikter, der hver har deres crémant-appellation. Crémant de Bourgogne er nok den bedst kendte, men der findes også Crémant de Bordeaux, Crémant de Loire, Crémant de Limoux, Crémant de Die, Crémant du Jura, og Crémant de Savoie.
Alt efter appellation kan brugen af druesorter variere. I Bourgogne bruger man fx typisk distriktets to store druer, Chardonnay og Pinot Noir, mens man i Bordeaux nogle gange anvender Semillon og Cabernet Franc.
Selv om der kun fremstilles få flasker crémant uden for Frankrigs grænser, har franskmændene ikke monopol på boblevinen. Andre EU-lande har også lov til at lave crémant - dog skal de følge de samme fremstillingsregler, som gælder for producenterne i Frankrig.
Håndhøstede druer
Der er nemlig en række krav forbundet med fremstillingen af crémant - blandt andet, at druerne skal håndhøstes, at vinen skal fremstilles efter champagnemetoden, hvilket vil sige med andengæring på flaske, og at den skal modne i mindst et år. Derudover kan særlige lokale regler spille en rolle.
I vores tema-smagning kunne vi have valgt at fokusere udelukkende på Crémant d’Alsace – hvilket jo ville have været oplagt, når distriktet er den største producent. Men vi har valgt også at smage og anmelde crémanter fra de andre appellationer, så man som forbruger kan fornemme spændvidden i de dejlige mousserende vine.

Illustrationen på forsiden af årets julebog fra Sigurd Müller.
En fin tradition
For 34 år siden indførte Sigurd Müller i Aalborg en rigtig fin tradition. Samtidig med firmaets frigivelse af årets julevin lancerede det en julebog, som fulgte med ved køb af en kasse med 12 flasker af vinen - eller af kasser med nogle andre af juletidens vine. Og sådan er det stadig den dag i dag.
Årets bog hedder ”Den ny Nissebog”, og den følger livet hos en nissefamilie i juletiden. Den er skrevet af Karla Hansen og krydret med glimrende og livlige illustrationer af Vilhelm Hansen.
Julevinen, Plaisir de Noël fra det sydfranske Domaines Paul Mas, har et tryk fra julebogen på etiketten. Vinen har vi anmeldt længere nede på siden.
En opløftende rapport 
Vi har tidligere nævnt IWCA (International Wineries for Climate Action), som det store spanske vinhus Familia Torres grundlagde i 2019 sammen med det ligeledes familieejede californiske vinhus, Jackson Family Wines. Målet for denne organisation er at forene så mange internationale vinproducenter som muligt i kampen mod klimaændringerne.
Ved grundlæggelsen meldte ti vinhuse sig som medlemmer, i 2021 var antallet vokset til 22, og i dag har i alt 37 producenter meldt sig under klimafanerne.
Som medlem forpligter man sig til at overholde IWCA’s mål om at være klimaneutral i 2050 – og at opnå et delmål for en reducering af CO2-udslippet inden 2030.
Organisationen fungerer også som et inspirationsforum, hvor medlemmerne kan dele deres erfaringer med klimavenlige tiltag i vinmarker og vinerier og få hjælp til implementering af nye grønne tiltag.
Hvert år udgiver IWCA en rapport, der viser, hvor langt foreningen er nået i bestræbelserne. Nyeste udgave er netop udkommet, og det er interessant og ret opløftende læsning.
Svarer til næsten 62.000 flyrejser
En del af rapporten årgang 2022 giver et overblik over klimaændringernes påvirkning af vinens verden her og nu og opfordrer til, at man som vinproducent melder sig ind i organisationen og bliver en del af den internationale vinindustris kamp mod den globale opvarmning.
Men der er også en række interessante tal og fakta. Ifølge rapporten har de 37 medlemmer til sammen indtil videre reduceret deres CO2-aftryk med 59.636 tons CO2e. Det lille ”e” står for ”equivalent” (tilsvarende) og henviser til, at det reducerede aftryk også omfatter andre skadelige drivhusgasser end CO2, heriblandt metan. Reduceringen svarer ifølge rapporten blandt andet til udslippet af drivhusgasser fra 61.722 flyrejser mellem Barcelona og Los Angeles og til den mængde CO2, som der ophobes i 28.561 hektar skov i løbet af et enkelt år.
Hvert vinhus præsenterer tiltag
Der bliver også redegjort for de enkelte medlemmers indsats – nøjagtig hvilke tiltag, de hver især har iværksat for at nedbringe udslippet, og hvor stor en reducering, de har opnået herved. Det kan fx være opsætning af solpaneler, indførelse af biodiversitet i vinmarkerne eller – for de større vinhuses vedkommende – udskiftning af benzinbiler til elbiler.
En sådan årlig rapport er en oplagt idé. For det første kan andre vinhuse, der ikke er medlemmer, finde inspiration i de mange tiltag, og for det andet er den med til at holde medlemmerne til ilden, så de gør en endnu større indsats i det kommende år.
Man kan læse rapporten i sin helhed ved at
klikke her.

Der var mange branchefolk og forbrugere, der fik en god snak - og vin i glasset - hos de i alt 14 vinproducenter fra Pisa.
Vellykket dag i Pisa-vinens tegn
For nylig var der mulighed for at få sin nysgerrighed stillet, når det gælder de ikke så kendte vine fra den italienske provins Pisa – der jo er bedst kendt for sit skæve tårn. Og den mulighed var der rigtig mange både vinprofessionelle og forbrugere, der greb.
Rammerne var Kosmopol i København, og det var appellationen Terre di Pisa DOC’s vinråd, Consorzio Vini Terre di Pisa, der havde arrangeret eventen.
Der var mulighed for at smage vine fra 14 lokale vingårde fra Pisa-området og få en snak med producenterne bag standene, og for dem, der ville vide mere, blev der afholdt hele to masterclasses med de dygtige vinformidlere,
Nana Wad og
Thomas Ilkjær.
Der var stor tilfredshed hos de besøgende med såvel mesterklasserne som udvalget af vine til walk around smagningen.
Gæsterne blev bedt om at besvare et spørgeskema, og sidst på aftenen blev der trukket lod blandt de besøgende om to gode præmier. Førstepræmien var to overnatninger i Toscana hos en agriturismo hos en af de tilstedeværende producenter, mens vinderen af andenpræmien fik tre flasker lækker Pisa-vin med hjem.

Den vinøse loungestol. Foto: Loll Designs.
Forårsfornemmelser
Indrømmet det er blevet lidt vinterkoldt inden for de seneste par dage, og det er måske ikke lige nu, man tænker på forår og varmegrader. Men når de kommer, bliver det tid til at tage lidt møbler ud på altanen eller terrassen – samt nyde et glas vin i forårssolen.
Hos det amerikanske Loll Designs, der fremstiller udendørsmøbler, har man designet en loungestol med en smart finesse – et lille hul til vinglassets stilk. Sædet er meget bredt, så der er plads til både glas og selv brede bage. Enkelt og rigtig smart, hvis der ikke lige er et lille bord i nærheden.
Stolen er i øvrigt ifølge firmaets hjemmeside inspireret af stole af vores berømte danske møbeldesigner Hans Wegner.
I USA koster stolen, der findes i flere farver, 795 dollars (cirka 5700 kr.). Der sendes ikke til Danmark, og så vidt vi kan se, forhandles stolen ikke herhjemme - endnu i hvert fald. Men måske kan man med lidt snilde kopiere ideen til egne havestole...
Købernes rom bliver tappet på unikke flasker af 24 karat guld.
Et lidt vildt projekt
Den columbianske producent af luksus-rom, Dictador, har sat sig for at skabe en serie af absolut unikke, skræddersyede rommer med navnet Dictador M-City Golden Cities. Og det bliver op til køberne at kreere hver eneste rom.
Interesserede kan ikke bare henvende sig til producenten. Dictador har en håndplukket liste over personer, som bliver "inviteret" til at skabe deres egen rom. Ifølge producenten omfatter listen nogle af "denne verdens mest kræsne mennesker, som er blandt eliten af kendere inden for kunst og kultur” – og garanteret også blandt nogle af de rigeste. Prisen for at ”få lov” til at skræddersy en rom starter ved 1,5 millioner dollars (cirka 11 mio. kr.), og de første flasker er allerede solgt. Den nøjagtige pris for den færdige rom er afhængig af køberens præferencer.
Flasken er også unika
Hvis man først har sagt ja til invitationen, får man lov til at blande rommen fra 110 fade, som er nøje udvalgte på grund af deres særlige karakter – og det er her, prisen varierer alt efter, hvilke fade, køberen vælger rom fra. Seancen foregår (selvfølgelig) i tæt samarbejde med Dictadors mesterblander, Hernan Parra.
Den skræddersyede rom bliver tappet på en specialdesignet flaske af 24 karat guld med et graveret kort over den by, køberen kommer fra. Hver by må kun figurere på en enkelt flaske, så der er tale om unika fra a til z.
Hvor mange flasker, der i alt vil blive skabt, vides endnu ikke, men når værdien af flaskerne når 1 milliard dollars (cirka 7 mia. kr.), bliver projektet stoppet for altid.
Gad vide, hvor mange der takker ja til en sådan "invitation"...
Vil du have vores løbeseddel? 
Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge.
Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.
Nyheder fra den danske vinbranche
* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.

Joel Peterson.
Vinens Hall of Fame
Vi fortsætter i høj grad med "Vinbranchens Blå Bog", men ind imellem bringer vi også sider til "Vinens Hall of Fame" – en "blå bog" om vinverdens store vinpersonligheder: Mondavi, Hugh Johnson, Catena, Robert Parker, og hvad de nu alle hedder, nulevende såvel som afdøde. I denne uge er turen kommet til Joel Peterson, der grundlagde det anerkendte californiske vinhus Ravenswood og er blevet kaldt "king of Zin". På
en særlig side har vi samlet de personligheder, vi indtil nu har omtalt.
Joel Peterson (f. 1947) er blevet kaldt for "king of Zin" for sin store indsats for at udbrede kendskabet til Californiens gamle rødvins-drue, Zinfandel.
Han voksede op i Point Richmond i San Francisco Bay som søn af to kemikere. Hans far, der interesserede sig for vin, grundlagde en vinklub, der holdt smagninger i hjemmet. Kun ti år gammel fik Joel Peterson lov til at smage med under strenge ordrer om at holde kæft og spytte. Faren målte bagefter indholdet i hans spyttespand for at være sikker på, at han ikke havde slugt noget. Som teenager var han allerede velbevandret i vinens verden.
Joel Peterson blev uddannet som mikrobiolog og arbejdede fuldtids med kræftforskning ved hospitalet i San Francisco. Sideløbende hyggede han sig med vinfremstilling på hobbyplan og tjente lidt ekstra penge som vinskribent og vinkonsulent.
Viden om vinfremstilling fik han hos Joseph Swan - en af Californiens dygtigste vinmagere, når det gælder Zinfandel-vine.
I 1976 grundlagde Joel Peterson vinhuset Ravenswood i Sonoma. Han plantede ikke selv vinmarker, men opsøgte drueavlere med mere end hundrede år gamle Zinfandel-marker rundt om i Californien. Målet var at lade den dengang ikke særligt velansete drue komme til ære og værdighed i en række enkeltmarks-vine af høj kvalitet, hvor de enkelte markers særegne terroir kom til udtryk. Hvis ikke Joel Peterson havde taget initiativ til at fremstille vine af druerne fra disse gamle marker, var vinstokkene sandsynligvis blevet trukket op med rode for at gøre plads til nye vinplanter med et større udbytte.
Joel Peterson beholdt sit hospitalsjob, lige indtil hans vinhus i 1992 for første gang gav overskud. Hans succes hang blandt andet sammen med, at den amerikanske vinguru Robert Parker havde omtalt hans vine som "førsteklasses, dramatiske og komplekse".
I 2001 solgte Joel Peterson Ravenswood til Constellation Brands, men i stedet for at trække sig tilbage og hvile på laurbærrene er han forblevet som chefvinmager for Ravenswood og er tillige vicepræsident hos Constellation Brands.
Han står også i spidsen for Heritage Vintage Project, et projekt, der skal bevare og distribuere kloner fra en lang række af Californiens gamle Zinfandel-marker, ligesom han har været præsident for Zinfandel Advocates and Producers.
I 2011 blev han optaget i Vintners Hall of Fame af The Culinary Institute of America (CIA). Privat er han gift med Madeleine og har to sønner.
Adresse: Ravenswood, 18701 Gehricke Road, Sonoma, CA 95476, tlf.: +001 888 669-4679,
www.ravenswoodwinery.com.
Hvorfor er der forskel på bobler?
- Jeg har lagt mærke til, at boblerne i den samme champagne er finere og flere i nogle glas end i andre, skriver Kirsten Christiansen. Hvordan kan det være?
Boblerne kommer fra kuldioxid, der holdes "opløst" i vinen ved hjælp af trykket i flasken. Når flasken trækkes op, forsvinder trykket, og kuldioxiden kan forsvinde ud i luften, som gasser jo har for vane.
Kuldioxiden kan imidlertid ikke sådan bare samle sig i bobler og springe af sted. Dertil kræves bittesmå ujævnheder på glassets inderside. Man kan ligefrem se, hvordan rækkerne af bobler synes at udspringe fra bestemte punkter og kanter nede i glasset.
Et andet forhold kan også spille ind, nemlig hvordan glasset er vasket op. Sidder der rester af sulfo eller sæbe på det, kan det nedsætte bobleaktiviteten betydeligt. Så vask champagneglassene op i hånden og kun i varmt vand.
Ugens vinøse billede
Mogens Bergmann har taget dette dejligt sommerlige billede af Grand Cru-marken Froehn i Alsace.
Alsace er i det hele taget et paradis for fotografer. Ikke kun på grund af de små pittoreske byer, men også fordi man kan komme op i de trods alt beskedne højder og tage dejlige billeder ned over marker som denne. Eller man kan stå på en gade i Riquewihr og se, hvordan den grønne mark rejser sig som en næsten lodret mur bag husene.
Også hunden ser ud til at være ganske godt tilfreds med Grand Cru-marken.
Send endelig billeder til os!
Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til
mariette@tiedemann.dk.
Ugens store billede
Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:
712
Fra landsbyen San Giorgio er der en fantastisk udsigt over Valpolicellas vinmarker og Gardasøen. (foto © Mariette Tiedemann).
Ugens smagte vine
Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 39 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at
klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at
klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via
VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af
Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen