Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 4, 2023



Park29 er indrettet i et traditionelt norsk træhus, der ligger bag en idyllisk gårdhave. Foto: Park29.

Vintyveri i norske top-restauranter

Denne verdens top-restauranter skal sørge for en top-tyverisikret vinkælder. Gang på gang slår vintyve til i ind- og udland. I november gjaldt det Michelin-restauranten Coque i Madrid, hvor der blev stjålet vin for det, der svarer til 1,3 millioner kr. Og inden for de seneste par måneder har der været indbrud hos hele to restauranter i Oslo – og tyvene er forsvundet som dug for Solen.

I slutningen af november gik det ud over Apostrophe, der blev ”lettet” for vin til en værdi over 440.000 NOK (cirka 300.000 kr.). Dernæst blev der i december - midt i åbningstiden - stjålet vine til en værdi op mod 2 mio. NOK (cirka 1,4 mio. kr.) hos Park29, der er kendt for sin store og fornemme vinkælder. Prøv engang at se restaurantens fantastiske vinkort.
Her stjal tyvene i alt 264 flasker, og de vidste – ligesom ved de øvrige tyverier – hvad de skulle gå efter. Det var udelukkende de dyreste flasker, der forsvandt fra vinkælderen, heriblandt Domaine de la Romanée-Conti og top-Baroloer.



Foto: CIVC.

Flest solgte flasker champagne i 15 år

Sidste år løsnedes der op for Corona-restriktionerne. Man kunne igen mødes i større selskaber, fejre og skåle med hinanden. Og det kunne mærkes på salget af champagne.
Ifølge nye tal fra Champagnes vinproducentforening, Comité Champagne, lød salget af de berømte bobler i 2022 på 326 millioner flasker.
Det var en stigning på cirka 2% i forhold til 2021 og det største antal flasker i de sidste 15 år - og det tredje største salg siden 1999.
Det er ikke mindst eksporten, der er årsag til væksten. Den steg med 4,3% til 187,5 mio. flasker – mens salget på det franske hjemmemarked faldt med 1,7% til 138,4 mio. flasker. Og sådan har det været gennem de sidste ti år – andelen af champagne, der er gået til eksport, er blevet stadig større, og er vokset fra 45% til 57%. I værdi lød det samlede salg af champagne på 6 milliarder euro (cirka 45 mia. kr.) i 2022.

Kneb med udbuddet


Faktisk havde man hos Comité Champagne regnet med et endnu større salg sidste år på omkring 330 mio. flasker. Efterspørgslen var stor nok, men det kneb med udbuddet efter nogle relativt små høstårgange.
Producentforeningen har dog gode forhåbninger for salget i år, da høsten i 2022 var både god og meget righoldig.
Det mindste salg af champagne i de sidste ti år var i øvrigt i 2020, hvor det lå på 245 mio. flasker.


Et lille udpluk af de alkoholfrie vine, VinAvisen har anmeldt.

VinAvisens smagning af alkoholfri vin

Alkoholfri øl har for alvor indtaget det danske marked, og interessen for alkoholfri vin er også stigende. Så nu syntes vi, det var på tide med en tema-smagning om sidstnævnte.
Vi har smagt i alt 21 alkoholfrie vine, og anmeldelserne finder man længere nede på siden inddelt efter vintype.
I det følgende vil vi forsøge at indkredse begrebet alkoholfri vin – hvilket bestemt ikke er nemt, da der ikke findes fuldstændig klokkeklare regler på området.
I EU-regi er det stadig op til de enkelte medlemslande, hvad betegnelsen bør dække – og her er der heller ikke altid klare regler.
Men lad os holde os til Miljø- og Fødevareministeriets Vejledning om mærkning af vin og spiritus fra 2017. Heri står der, at ”Alkoholindholdet i drikkevarer, der normalt indeholder alkohol, bør fortsat være tæt på nul, hvis produktet anprises som ”alkoholfrit”. Det anbefales derfor, at indholdet af alkohol ikke overstiger 0,5%. Dette er på linje med det, som er praksis i en række andre EU-lande.”

Vin, hvor alkoholen er fjernet


Men er alkoholfri vin ikke bare almindelig druesaft? Nej! Druesaft er ugæret saft på druer – og så er den ikke længere. Alkoholfri vin er fremstillet nøjagtig ligesom al anden vin, hvor druemosten er blevet udgæret til vin og måske også er fadmodnet. Men herefter har man fjernet alkoholen, og det gøres via en af tre forskellige metoder:
Spinning cone column: kan nærmest beskrives som et roterende separations-apparat.
Ved hjælp af centrifugalkraft og vakuum kan apparatet udskille de flygtige aromastoffer i vinen. Derefter kan man fjerne en del af alkoholen – igen i et sådant apparat – hvorefter man fører de gode stoffer tilbage til vinen.
Omvendt osmose: Her filtreres vand og alkohol fra gennem en membran, mens et koncentrat af sukker- og aromastoffer bliver tilbage. Derefter destilleres alkoholen fra vandet, hvorefter sidstnævnte igen tilsættes koncentratet.
Vakuum-destillering: udføres i et vakuumkammer, hvor alkoholen fjernes via fordampning.

Den vigtige alkohol


At af-alkoholisere en vin er, uanset hvilken metode, der bruges, en omstændelig proces og en ekstra omkostning for vinproducenten – der jo først har lavet en færdig vin. Derfor er alkoholfrie vine heller ikke billige varianter af deres modstykker med alkohol, men undertiden ligefrem dyrere.
Når man fjerner alkoholen via de ovennævnte metoder, kan det som regel ikke undgås, at nogle af aromastofferne ryger med i købet, hvilket giver milde og mindre komplekse vine – og i nogle tilfælde også lidt tynde vine.
Det, at alkoholen ikke er til stede i vinen, har også i sig selv stor betydning. Alkoholen spiller en vigtig rolle, når det gælder duft, smag og fylde. Den er med til at videreformidle aromastoffer og alle de andre komponenter i vinen til næse og gane.
Og hvordan gik det så med vores smagning af de alkoholfrie vine? Der var mange rigtig dejlige vine, hvoraf flere – især blandt de mousserende – smagte, som var det vine med alkohol. Andre manglede fylde men var gode og friske bud på et alternativ til vin med alkohol. Og så var der også nogle, der var meget enkle og spinkle.
Generelt var rødvinene lette og saftige, og det kan anbefales at drikke dem let afkølet, som var det en Beaujolais-vin. (Fortsættes nedenfor...).

En alkoholfri butik

Flere danske vinimportører har i dag nogle enkelte vine uden alkohol på hylderne. Og så er der Alkoholfributik.dk, der ejes af Tue Langtofte, og som udelukkende forhandler alkoholfri vin m.m. Det lyder ret modigt med sådan en butik, for kan det virkelig løbe rundt?
- Vi er de eneste specialister indenfor alkoholfri vin, men der er flere, som har forsøgt sig gennem årene, fortæller Tue Langtofte. - Den alkoholfri vin udgør stadig promiller af det samlede vinsalg, så det kræver vedholdenhed at fokusere på den her niche. Men det er også spændende hele tiden at se de fremskridt, producenterne gør. Man kan smage, at de bliver dygtigere år for år.
- Jeg startede i 2015 med at importere 16 tyske øl, og siden er vin, cider og spiritus kommet til, så der nu er over 170 produkter på hylden.
- Der har været stor tilslutning helt fra starten, og i dag er salget mere end 10-doblet, og det udvikler sig stadig. Og netop i januar i år, hvor alkohol har fyldt mere i den offentlige debat, er flere blevet nysgerrige på de alkoholfri alternativer.
Tue Langtofte har også et svar på, hvorfor de mousserende vine er dem, der kommer nærmest deres modstykker med alkohol:
- Vi sælger mest mousserende vin, for det er den, der smager bedst. Kulsyren er med til at frigøre aromastofferne, og det bringer det bedste frem i vinen.

Velkomstdrink med mindre alkohol


Mange af de mousserende vine, vi smagte, vil være oplagte som velkomstdrink til en større fest, hvor der senere kommer masser af alkohol på bordet. Vinene kan også med fordel bruges som ingrediens i drinks, der gerne må være lidt mindre alkoholiske. Det kunne fx være en lidt uortodoks ”Kir Royal”, hvor solbærlikøren sørger for procenterne og boblerne for festen.
Vi må også lige nævne, at flere importører ud over alkoholfri vin medsendte druesaft - "Traubensaft" på tysk og "jus de raisin" på fransk. Og heriblandt var der dejlige, fyldige, sødmefulde - og selvfølgelig alkoholfrie - drikke, der bør fremhæves, selv om de falder uden for temaet.
Der var fx den lækre mousserende Jus de Raisin, Gaxéifié, vendanges Sélectionnées, 2021, Paul Giraud, Frankrig til 79 kr. hos Skjold Burne og Donelli Rosé Sparkling Grape Juice til 69,95 kr. hos ViniPortugal samt den lifligt mousserende, søde Schwedhelm Traubensaft til 139 kr. fra Kjær & Sommerfeldt.


En illustraion af den fremtidige kombination af vinbar og boghandel. Det ser hyggeligt ud...

En idé til danske lufthavne

Det mangler vi i lufthavnene i København og Billund – en selvbetjenings-vinbar kombineret med en boghandel. En sådan får Gerald R. Ford International Airport i Michigan i løbet af foråret, og den bliver indrettet med gode lænestole, så man kan købe en bog, tappe et glas vin og nyde begge dele, mens man venter på sit fly. Ink by Hudson bliver navnet på nyskabelsen, og vinene er lokale vine fra Michigan.
Tænk hvis vi på lignende vis kunne markedsføre dansk vin til et internationalt publikum i en eller begge af vores store lufthavne…


Udsigt over blot en lille bid af Piemontes store vinlandskab.

Oplev en ny side af Piemontes vine

Piemontes vine forbindes traditionelt med Barolo, Barbaresco og Langhe – og med druen Nebbiolo. Men vinene fra det berømte italienske distrikt er andet og meget mere. Det er netop det, ”Piedmont to Discover” vil formidle til danske vinbranchefolk og forbrugere.
Eventen bliver afholdt d. 9. februar i Kosmopol ved Nørreport, hvor 20 vinproducenter fra Piemonte står parat til at skænke smagsprøver i glassene og fortælle om deres vine.
Og de vine, der præsenteres, er fra mindre vinhuse og fra mindre kendte områder i Piemonte. Det er vine, der fremstilles af en ny generation af up and coming producenter og på både kendte og mindre kendte drue-sammensætninger.

Masterclasses og walk around


Ud over vinene vil der være mulighed for at smage diverse delikatesser fra Piemonte.
For vinbranchefolk byder eventen på masterclasses og walk around smagning fra kl. 11-15.30. Fra kr. 16.30 til 19 slås dørene op for enhver med glæde for gode vine.
Det er anden gang, eventen afholdes på dansk jord, og det bliver den via et samarbejde mellem Det Italienske Handelskammer, Danitacom, og vinrådene Tutela dell’Ovada DOCG og Colline del Monferrato Casalese.
Læs mere og bestil billetter ved at klikke her.

VinAvisen i Portugal

Vi fortsætter vores vintur i Portugal, og denne gang skal vi højt op i den fantastiske Douro-dal. Vi skal til Pinhão og besøge Wine & Soul, som ejes af ægteparret Sandra Tavares da Silva og Jorge Serôdio Borges.


Sandra Tavares da Silva kom til Douro fra Lissabon, mens Jorge Serôdio Borges stammer fra en familie, der har fremstillet portvin i Douro i flere generationer.

11. postkort fra Portugal:
Med hjerte og sjæl

Da Sandra Tavares da Silva og Jorge Serôdio Borges blev gift i 2001, havde de andet tilfælles end kærligheden til hinanden. De var begge uddannede ønologer med en fælles drøm om at skabe unikke vine i Douro på druer fra gamle vinstokke.

De lagde ud med en enkelt vinmark på 2 hektar med vinstokke, der var mere end 80 år gamle og skabte fra druerne den i dag prisbelønnede rødvin Pintas. I dag ejer parrets vinhus, Wine & Soal, 30 hektar i Pinhão-dalen, hvor man finder nogle af de allerbedste af Douros vinmarker.



Med en formidabel udsigt over Pinhão-dalen fortalte Sandra Tavares da Silva om vinstokkene i den gamle vinmark.

12. postkort fra Portugal:
Køber naturen rundt om markerne

Wine & Soul ligger højt oppe over dalen, og Sandra Tavares da Silva tog os med til den 80 år gamle vinmark endnu højere oppe.
- Vi har ikke kun købt marken men også naturområdet rundt om den, fortalte Sandra. – Det har vi gjort hver eneste gang, vi har udvidet med endnu en mark. Det er vigtigt, at de træer, buske og vilde krydderurter – med andre ord biodiversiteten – bevares, for den kan, og bør kunne, smages i vinene.
I markerne er der plantet 40 eller flere druesorter i et virvar. Det var sådan man plantede vinmarker i gamle dag, og derfor indgår der også et hav af forskellige druer i de enkelte vine. (Fortsættes nedenfor...).


Løvet på vinstokkene i én og samme mark har forskellig efterårsfarve alt efter druesort.

13. postkort fra Portugal:
Druerne tilpasser sig hinanden

- Det at plante flere druesorter i samme mark har visse fordele, fortalte Sandra. – Nogle af sorterne er resistente, og da de befinder sig mellem de ikke-resistente sorter, værner de dem mod diverse vinmarkssygdomme.
Druerne høstes og vinificeres sammen, selv om nogle sorter pr. definition modner tidligere end andre. Men Sandra har lagt mærke til, at flere sorter gennem årene har tilpasset sig hinanden, så de alligevel modner nogenlunde samtidig.
Hos Wine & Soul bruger man ikke et fint laboratorium til at identificere de enkelte druesorter i de gamle marker. Det arbejde tager ældre kyndige vinbønder sig af. De kommer altid to ad gangen fra vinrådets domicil i Porto, Casa do Douro, og diskuterer frem og tilbage, indtil de har lagt sig fast på, hvilken druesort, det drejer sig om.
- Det er billigere og lige så godt som et laboratorium, mener Sandra.


De store lagarer hos Wine & Soul er meget gamle, men er blevet omhyggeligt restaureret af ejerne.

14. postkort fra Portugal:
Anvendte trampe-robot under corona

Vi blev også taget med inden for i vineriet hos Wine & Soul, hvor der var flere lagarer, store firkantede granitbassiner, hvori druerne trampes med fødderne – som man har gjort det i århundreder og stadig gør det i Douro. Det er efter producenternes mening den bedste måde at fremstille portvine af høj kvalitet.
Sandra fortalte, at tramperiet udføres af en til flere personer afhængig af, hvor meget man ønsker, druerne skal påvirkes under processen. Under corona-epidemien måtte man anvende en robot forsynet med en ”fod”.
Vi sluttede besøget af med en smagning. Og sikke fantastiske vine. De rødvine, vi smagte, var vidunderligt krydrede – ifølge Sandra på grund af biodiversiteten omkring vinmarkerne. Vi smagte også Guru, en fortræffelig hvidvin og ligeledes en af vinhusets dejlige portvine. Herhjemme forhandles vinene fra Wine & Soul af AtomWine.
Denne uges store billede længere nede på siden viser udsigten over nogle af vinhusets marker i Pinhão.
Der har eksisteret reklamer for skotsk whisky siden tidernes morgen. Nu er det måske slut - i hvert fald i det offentlige rum.

Skotland på vej mod Evin-lov?

I Skotland er whiskyindustrien rasende på landets regering over et forslag om at skærpe alkoholloven.
Forslaget omfatter blandt andet en begrænsning af synligheden af alkoholiske drikke hos de handlende – à la det man gør med cigaretter herhjemme – og forbud mod alkoholreklamer på offentlige steder. Desuden foreslås der et forbud mod, at spiritusproducenter og -mærker sponsorerer sportsbegivenheder og andre større arrangementer.
Det lyder jo lidt i retning af den forhadte Evin-lov i Frankrig, som vi ofte har nævnt her i VinAvisen. Det er en lov, der forbyder reklamer for vin og spiritus og enhver positiv omtale af samme i de franske medier. Loven har medført, at aviser, blandt andet Le Parisien, og andre medier er blevet trukket i retten af anti-alkohollobbyen, bare fordi de har omtalt vin i rosende vendinger.

Alle alkoholprodukter er stort set ens


I forbindelse med forslaget har regeringen udarbejdet en rapport, ”Restricting alcohol advertising and promotion”, der i øjeblikket ligger til ”høring” hos offentligheden, så enhver kan komme med sit feedback, før der tages endelig stilling til en eventuel skærpelse af alkoholloven. Regeringen vil også tage forslaget op til debat med landets whiskyindustri og øvrige spiritusindustrier. Så intet er sikkert endnu.
Rapportens ordlyd er dog heller ikke gået ubemærket hen. Det påstås blandt andet, at ”alle alkoholprodukter i bund og grund er variationer over den samme ting” og ”at den eneste forskel mellem whisky, vin og gin er markedsføringen”. Den slags udsagn falder naturligvis ikke i god jord hos de skotske whiskydestillerier, hvor man gennem århundreder har kæret om at fremstille de bedste udgaver af Skotlands gyldne nationaldrik.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Dinvinhandel.dk er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.


Thomas Volney Munson.

Vinens Hall of Fame

Vi fortsætter i høj grad med "Vinbranchens Blå Bog", men ind imellem bringer vi også sider til "Vinens Hall of Fame" – en "blå bog" om vinverdens store vinpersonligheder: Mondavi, Hugh Johnson, Catena, Robert Parker, og hvad de nu alle hedder, nulevende såvel som afdøde. I denne uge er turen kommet til amerikanske Thomas Volney Munson, der i 1800-tallets slutning i høj grad var med til at redde den Europæiske vinproduktion. På en særlig side har vi samlet de personligheder, vi indtil nu har omtalt.

Thomas Volney Munson (1843-1913) har en stor del af æren for at have reddet Europas vinmarker under vinlusen Phylloxera vastatrixs hærgen i slutningen af 1800-tallet.
Han voksede op i den amerikanske delstat Illinois og blev uddannet som botaniker ved University of Kentucky i 1870, hvorefter han flyttede til Nebraska.
Han var fascineret af druer og viede størstedelen af sit liv som botaniker til studiet af lokale amerikanske druesorter. Som han engang har udtalt: ”Druen er den smukkeste, mest sunde og nærende og mest indbringende frugt, man kan dyrke”.
I 1876 flyttede T.V. Munson til byen Denison i Texas. Og i de kommende mange år rejste han mere end 80.000 km med tog og på hesteryg gennem 40 amerikanske stater for at indsamle og dokumentere lokale druesorter.
Han skrev artikler om sine mange rejser og eksperimenter og afholdt en stor udstilling om alle kendte amerikanske druer i New Orleans i 1885. På udstillingen kunne man se samtlige vinplanter i potter samt malerier af druerne.
T.V. Munson skabte også et hav af hybrider, nye druer, som alle blev navngivet - og som alle kunne anvendes til vinfremstilling. Flere af disse nye sorter havde sygdomsresistente rødder.
I 1860’erne udryddede vinlusen næsten 2,5 millioner hektar vinmarker i Europa. T.V. Munsons eksperimenter var dengang kendt viden om, og de franske myndigheder bad ham om at sende nogle af de hybrid-druesorter, han havde udviklet. Man brugte dog kun rødderne fra disse planter. Vinlusen angreb nemlig vinstokkenes rødder, og ved at pode de europæiske druesorter på de amerikanske rødder, reddede man Europas vinindustri.
I 1909 udgav T.V. Munson bogen Foundations of American Grape Culture, der den dag i dag anses for at være en grundbog i amerikansk vindyrkning.
Da han døde fire år senere, efterlod han sig hustruen Ellen og deres syv børn.
I 1974 blev T.V. Munson Memorial Vineyard anlagt i Denison. I denne vinmark dyrkes flere af de hybrid-druer, han eksperimenterede sig frem til.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.
En gammel reklameplakat for Power's whiskey til brug for irsk kaffe.

Hvem opfandt irsk kaffe?

- Det er lige vejr til en irsk kaffe i denne tid, så det kom der på bordet den anden aften, skriver Bent Henneberg til os. – Men hvem opfandt egentlig den dejlige varmende drik?
Vi skal tilbage til 1943 og til lufthavnen i den irske by Foynes. I lufthavnens terminal for vandfly lå der en lille restaurant, hvis leder var kok og bartender Joe Sheridan.
På grund af dårligt vejr måtte et fly på vej til New York vende om, og Sheridan blev bedt om at tilberede varm mad og drikke til de mange forkomne passagerer.
Da han skulle lave kaffe, tænkte han, at det ville gøre passagererne godt, hvis han kom en god sjat whiskey og lidt sukker i hvert kaffeglas. Og på toppen kom han en klat flødeskum.
Da en af passagererne spurgte, om det var brasiliansk kaffe, svarede Sheridan: - Nej, det er irsk kaffe. Og hermed var drikken navngivet.

2000 irsk kaffe dagligt


I Foynes Flying Boat Museum mindes man hvert år i august det opfindsomme bysbarn med en festival for irsk kaffe, hvor der blandt andet afholdes VM i kreeringen af den stærke kaffedrik.
Joe Sheridan flyttede til San Francisco, hvor han fik job som bartender i baren Buena Vista Cafe, hvorved irsk kaffe blev introduceret til amerikanerne.
Baren, som stadig eksisterer, er i dag kendt for sin irsk kaffe, som selvfølgelig fremstilles efter Sheridans gamle opskrift. Og den er så populær, at etablissementet serverer op mod 2000 glas hver eneste dag. Nedenfor bringer vi Sheridans opskrift på irsk kaffe.

Irsk kaffe à la Sheridan


1 tsk. brun farin
En god sjat irsk whiskey
Flødeskum
Forvarm glasset med kogende vand i 5 minutter. Hæld vandet ud, og tilsæt 1 tsk. rørsukker og en god sjat irsk whiskey. Fyld glasset med varm, stærk sort kaffe op til cirka 1 cm fra kanten. Rør godt rundt, til sukkeret er opløst. Top med let pisket fløde, som skal tilflyde glasset hen over bagsiden af en spiseske.


Ugens vinøse billede

For en uge siden besøgte Lasse Made Bodegas Nieto Senetiner i Lujan de Cuyo i Mendoza, hvor han tog det viste billede af vinhuset og dets vinstokke. Han skriver følgende til os:
- Her smagte jeg for første gang en vin på en drue, som også bruges som spisedrue, nemlig Criolla Grande. Om druen indgår i Vitis Vinifera, kan jeg ikke lige finde ud af, men faktum er, at man både kan spise den - og producere en let, lys og lidt speciel vin. Den er ganske populær hos unge argentinere, der nyder den godt afkølet på varme dage - og dem er der jo en del af i Argentina.
- Jeg kan læse mig til, at den engang var ganske stor i Argentina, men at det er gået ned ad bakke de sidste 30-40 år. Nu ser det ud til, at den har fået en renæssance. Den er i familie med den californiske drue Mission, som dog vist ikke kan spises.
Vi siger tak for billedet og fortællingen, og vi kan tilføje, at Criolla Grande tilhører Vitis Vinifera – og at Mission-druen også godt kan spises. Den har et højt sukkerindhold og kun meget lidt syre.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469.494Billede 495-540
Billede 521-546
Billede 622-648
Billede 547-568
Billede 649-721
Billede 569-594Billede 595-621


721 En fantastisk udsigt over dale og skråninger med vinstokke i Portugals Pinhão-dal (foto © Wine & Soul).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 40 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjernestjerne

Cava Grans Moments Semi Sec, Spanien, lav alkohol (11,5%)

90 kr., Vinmonopolet

Kaskader af fine små bobler formidler en liflig duft af modne citroner og appelsiner. Smagen er halvsød, og igen med tydelig appelsin samt et lille forfriskende bittert bid til slut i den lange eftersmag. En indtagende og let drikkelig mousserende vin, som vil egne sig fint som apéritif og til ikke alt for søde desserter.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Ama-Vida, Treixadura, Ribeiro DO, Spanien, 2021, lav alkohol (12,5%)

89,95 kr., pris ved 6 flasker: 79,95 kr., Jysk Vin

En elegant hvidvin fra Ribeiro i det spanske Galicien - der netop er kendt for sine gode hvidvine. Der er frisk citrus i både duft og smag, en god fylde, en blød tekstur og en lang og frisk eftersmag. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Baies Dorées, Brotte, Viognier, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2021, lav alkohol (12,5%)

100 kr., pris på tilbud indtil 29. januar: 80 kr., Skjold Burne

Der er friske mineralske noter i duften af denne hvidvin, mens smagen har god fylde og er tør med kompleks frugt og strejf af hyldeblomstsaft i den lange eftersmag. En oplagt vin til retter med blåmuslinger.

stjernestjernestjernestjernestjerne

A d'Aussières, Domaines Barons de Rothschild Lafite, Pays d'Oc, Frankrig, 2020, lav alkohol (13%)

100 kr., pris på tilbud indtil 29. januar: 80 kr., Skjold Burne

Der er abrikos og nektarin over duften af denne meget dejlige hvidvin, mens smagen er fyldig og tilpas tør med moden drue og strejf af appelsin i den lange eftersmag. En vin, der vil egne sig glimrende til let krydrede fiskeretter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

CT, Albariño, Rías Baixas DO, Spanien, 2019, lav alkohol (13%)

109,95 kr., pris på tilbud fra 26. januar til 1. februar: 74,50 kr. ved 2 flasker. Sælges også hos Irma, VinCooperativet

Rías Baixas er et af Spaniens førende hvidvins-distrikter - hvilket denne liflige vin vidner om. Der er frisk citrus i duften og en dejlig fyldig smag af æble med strejf af honning i eftersmagen. 74,50 kr. ved 2 flasker er så afgjort et godt tilbud.

stjernestjernestjernestjerneØ

The Flipside, Neleman Wines, Macabeo, Spanien, 2021, lav alkohol (10,5%)

109,95 kr., pris på tilbud fra 26. januar til 1. februar: 99 kr. ved 2 flasker. Sælges også hos VinCooperativet.dk, Irma

Denne hvidvin er lukket med en elegant korkprop, der minder lidt om en flad champagneprop (selv om vinen på ingen måde er mousserende), og som nemt kan lirkes op uden brug af proptrækker. Smart! Det er en let - og alkohol-let - vin med en anelse citrus i duften og en mild smag af grønne druer. Drik vinen afkølet som velkomstdrink eller til milde skaldyrsretter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Appenhofener Steingebiss Chardonnay Trocken, Gut von Beiden , Chardonnay, Pfalz, Tyskland, 2021, middel alkohol (13,5%)

139,95 kr., SPS Wine

Her er vi helt oppe at ringe. Det en hvidvin af absolut top-kvalitet med en liflig duft af smørblomst og frisk mango med strejf af abrikos. Smagen er fed og fyldig og fuld af frugt og med dejlig frisk citrus i den lange eftersmag. Nyd vinen til alt godt fra havet. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Wegner Fronhof Trocken, Riesling, Pfalz, Tyskland, 2020, lav alkohol (12,5%)

140 kr., Vinfadet

En hvidvin med en typisk Riesling-duft - modne grønne druer, og er der strejf af lidt petroleum? Smagen er meget fyldig, dejlig blød og med en perfekt balance mellem tørhed, frugtsødme og Riesling'ens karakteristiske syre til slut. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Stoney Range, Sherwood Estate, Sauvignon Blanc, Waipara Valley, New Zealand, 2022, lav alkohol (12,5%)

169 kr., på tilbud til 89 kr., Kjær & Sommerfeldt

Sikke en fantastisk dejlig hvidvin. Den dufter af mango, kærlighedsfrugt og citroner og har en behagelig tør, meget aromatisk og fyldig smag med modne citrusfrugter som den dominerende note. En vin, der vil egne sig til lyse fiskeretter. Flasken har skruelåg.

Rødvin

stjernestjernestjernestjerne

Corbelli, Corbelli & Figli, Sangiovese, Puglia IGT, Italien, 2021, lav alkohol (12,5%)

80 kr., pris på tilbud indtil 29. januar: 50 kr., Skjold Burne

En god, uhøjtidelig og meget aromatisk rødvin med moden frugt og krydrede noter i de rette mængder. En af dem man sætter på bordet til en god omgang pasta. Tilbudsprisen ved 50 kr. er attraktiv. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Reserve de L'Aube, Père Anselme, Vin de France, Frankrig, 2021, lav alkohol (12,5%)

85 kr., pris på tilbud indtil 29. januar: 60 kr., Skjold Burne

Syrah og Merlot gør kompagniskab i denne glimrende og vellavede rødvin. Og man kan smage såvel Syrah-druens fine krydderier som Merlot'ens bløde, runde frugt. Det er en vin, mange vil kunne lide - og en vin, der egner sig til en bred vifte af retter, fra stegt kylling til ikke alt for kraftige pastaretter og oste.

stjernestjernestjernestjerne

Jean-Baptiste Audy, Haut-Médoc AOC, Frankrig, 2018, middel alkohol (14%)

En god rødvin med bærduft, rygrad og krydrede noter i smagen - især anis og eukalyptus. Drik den til kraftige kødretter.

stjernestjernestjernestjerneØ

Rajoto, Pagus Bisano, Italien, 2019, middel alkohol (13,5%)

89,95 kr., pris på tilbud fra 27. januar til 2. februar: 45 kr. Sælges også hos SuperBrugsen og VinCooperativet.dk, Kvickly

En ok økologisk og meget let rødvin med god læskende frugt. Vinen er sagen, hvis man gerne vil have en uhøjtidelig vin til en omgang pasta - og til en meget overkommelig tilbudspris, som indbringer den fjerde stjerne. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerneØ

Armas de Guerra, Mencía, Bierzo DO, Spanien, 2020, høj alkohol (14,5%)

90 kr., pris på tilbud indtil 29. januar: 70 kr., Skjold Burne

Mencía dyrkes frem for alt i det nordvestlige Spanien - hvor netop appellationen Bierzo befinder sig. God frugt og eg forenes i duften af denne rødvin, mens smagen er koncentreret og krydret og med et lille alkoholbid til slut, der koster den femte stjerne. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Oro Dei Sani, Chianti Riserva DOCG, Italien, 2017, lav alkohol (13%)

90 kr., pirs ved 6 flasker: 75 kr., Vinovida

En elegant rødvin med en fin duft af modne mørke kirsebær og med en smag, der har det hele - tilpas tørhed, rygrad, god blød frugt og sarte krydrede noter i den lange eftersmag, der slutter med afrundede tanniner.

stjernestjernestjernestjerne

Badia al Colle, Appassimento, Puglia IGT, Italien, 2020, høj alkohol (15%)

119,95 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., AndrupVin.dk

Der er kraft, koncentration og bærsødme i både duft og smag af denne rødvin - enkelte i smagepanelet fandt, at smagen havde lidt for megen sødme. Men det er en god vin, som afsluttes af afrundede tanniner og en fin lille syre.

stjernestjernestjernestjerne

Les Légendes, Bordeaux AOC, Frankrig, 2019, middel alkohol (13,5%)

130 kr., pris på tilbud indtil 29. januar: 100 kr., Skjold Burne

En udmærket rødvin med duft af kirsebær og med en god og fint krydret frugtsmag med især sort peber og salvie. I eftersmagen er der et lille tanninbid.

stjernestjernestjerne

Stoney Range, Sherwood Estate, Pinot Noir, Waipara Valley, New Zealand, 2021, middel alkohol (14%)

179 kr., på tilbud til 99 kr., Kjær & Sommerfeldt

Der er mørke rosiner men også en anelse svovl i duften af denne rødvin. Smagen er fyldig med en fin frugtsødme men også med et lidt markant alkoholbid til slut. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Paralupi Appassimento, Varvaglione, Puglia IGP, Italien, 2020, høj alkohol (15%)

179,95 kr., pris ved 6 flasker: 149 kr., AndrupVin.dk

Man må overgive sig til denne charmerende og "her-kommer-jeg" rødvin med al dens kraft og koncentrerede saft, noter af modne kirsebær, syltede blommer, mørke rosiner og lange krydrede eftersmag. De 15% alkohol er fint integreret. Nyd vinen til kraftige kødretter og oste.

Alkoholfri hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Schloss Raggendorf, Chardonnay, Tyskland

69,75 kr., Skjold Burne

En meget dejlig og delikat hvidvin med citrus og en fin honningnote i duften. I den fyldige, tørre og bløde smag er der klementiner og modne citroner. På etiketten står der, at vinen indeholder mindre end 0,5% alkohol - hvilket er den øvre grænse for at kunne kalde en vin alkoholfri. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Spier, Chenin Blanc, Sydafrika, 2021

69,95 kr., indimellem set på tilbud til 59 kr. Sælges også hos Kvickly, SuperBrugsen

En meget harmonisk og rigtig dejlig og læskende hvidvin, der både dufter og smager af friske saftige æbler og grønne druer. Eftersmagen er blød og liflig og holder længe i munden. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Natureo, Torres, Muscat, Spanien, 2021

84,75 kr., på tilbud indtil 25. januar: 59 kr. Sælges også i Kvickly og SuperBrugsen, VinCooperativet

Den hvidvin kan man godt blive forfalden til - hvilket der jo så ikke ville ske noget ved! Den har en sart citrusduft og en aromatisk smag med god fylde, grønne druer, en anelse appelsin og lang og vinøs eftersmag. Der er en fin balance mellem frugtsødme og syre. En rigtig god fiske-vin. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Le Petit Béret, Sauvignon Blanc, Frankrig

89 kr., pris ved 6 flasker: 75 kr., Vin & Vin

En biodynamisk og vegansk hvidvin med en dejlig duft af grønne druer og med en liflig tør, læskende og meget aromatisk smag med fine noter af hyldeblomster. Vinen er oplagt som apéritif. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjerne

Villebois, Sauvignon Blanc, Frankrig, 2021

En let og let cremet hvidvin med kærlighedsfrugt og frisk mango i smagen. En ok vin, der dog mangler lidt struktur og rygrad, og hvis smag er lidt kort. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Gustavshof Zero Zero, Rheinhessen, Tyskland

En rigtig dejlig og blid biodynamisk hvidvin med en sart duft af lyse rosiner og en blød og fyldig smag af modne grønne druer. Det er en enkelt smagende vin på den gode måde. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjerne

Sinzero, Chardonnay, Valle Central, Chile, 2021

Der er noget metallisk over duften af denne hvidvin. Smagen har en fin fylde og grønne druer men også en alt for markant syre til slut. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Kolonne Null, Riesling, Tyskland, 2021

119,95 kr., pris ved 6 flasker: 99,95 kr., Supervin

Denne hvidvin har en lille forfriskende perlen på tungen. Duften er vinøs med modne citrusfrugter og en anelse petroleum. Den fyldige smag er let cremet og med noter af hyldeblomst - samt en god portion syre til slut. Syren gør vinen velegnet til lidt fede fiskeretter og pateer. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Zero, Weingut Riffel, Riesling, Tyskland

Denne økologiske og veganske hvidvin er rigtig dejlig og typisk for Riesling-druen. Der er grønne druer, fine honningnoter, kamille og en anelse petroleum i den komplekse duft. Smagen har fylde, god frugt og igen noter af honning samt et syrebid, der gør vinen velegnet til mad. Flasken har skruelåg.

Alkoholfri mousserende vin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Edenvale Expedition Series, Sparkling Cuvee, Edenvale, Spanien

39 kr. for så god en alkoholfri mousserende vin er lidt af et kup. Den er fremstillet på Chardonnay og Macabeo, har en livlig mousse og en frisk duft og smag af jordbær, aromatiske sommeræbler og citrus. Vinen er sagen som sommer-apéritif - når den tid kommer.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Bretz Secco & Drive, Weinhaus Ernst Bretz, Tyskland

75 kr., UnoVino

En let skummende vin - og en rigtig dejlig vin med en fin duft af brød og en forførende druesmag med tilpas tørhed og noter af modne pærer ud i den lange eftersmag. En vin i perfekt balance, der vil egne sig fint til sushi. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Free, Weinhaus Wolf, Pfalz, Tyskland

110 kr., Vinfadet

En mousserende vin med en lidt svag duft men med en meget fyldig smag af sød citron og modne grønne druer, der fremføres af en behagelig blød og vedvarende mousse.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Richard Juhlin, Non-Alcoholic Sparkling White, Blanc de Blancs, Chardonnay, Frankrig

Det er den svenske champagne-specialist Richard Juhlin, der har lagt navn til denne mousserende vin. Han deltager ikke selv i produktionen men giver slutresultatet det blå stempel. Det gør vi også, for det er en ualmindelig dejlig vin, der smagsmæssigt ligger meget tæt op af en mousserende vin - fx en crémant - med alkohol. Duften byder på bagt brød, mens smagen er fyldig og blød med kvæde og modne citrusfrugter. Både moussen og smagen holder længe i munden.

stjernestjernestjernestjerne

Kolonne Null Rosé, Tyskland, 2020

149,95 kr., pris ved 6 flasker: 129,95, Supervin

Denne gode mousserende rosé har en varm laksefarve. I duften er der både brød og fine noter af hindbær, mens smagen byder på paradisæbler, friske bær og frugtgummi. Eftersmagen slutter med en frisk syre.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Odd Bird, Blanc de Blancs, Frankrig

En helt igennem dejlig mousserende vin - en Blanc de Blancs (hvid på hvide - grønne - druer), nemlig på druerne Colombard og Chardonnay. Den har en liflig blomsterduft og en smag af modne, aromatiske syrlige æbler, en anelse honning og en frisk frugtsyre, der fortsætter ud i den lange eftersmag. Vinen er modnet i 12 måneder og derefter “liberated” (befriet) for alkohol, som der står på etiketten.

Alkoholfri rødvin

stjernestjernestjerne

Edenvale Expedition Series, Edenvale, Spanien

Kanel og andre varme krydderier præger duften af denne rødvin. Smagen er saftig - men også noget tynd - med en anelse solbær. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Schloss Raggendorf, Cabernet Sauvignon, Østrig

69,75 kr., Skjold Burne

Denne rødvin er rigtig god - fuld af mild og frisk bærfrugt, især blåbær, med en god fylde og med fine tanniner i eftersmagen.

stjernestjernestjernestjerne

Spier, Shiraz, Sydafrika

69,95 kr., indimellem set på tilbud til 59 kr. Sælges også hos Kvickly, SuperBrugsen

Shiraz-druens krydrede noter præger duften af denne rødvin, mens smagen er mild, tør, rig på bær, blød og saftig - men også lidt kort. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjerne

Le Petit Béret, Cabernet Sauvignon, Frankrig

89 kr., pris ved 6 flasker: 75 kr., Vin & Vin

En ok men også en ret ensporet rødvin med god fylde og en behagelig bærsødme. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Sinzero, Cabernet Sauvignon, Chile, 2020

En rødvin med en tæt mørk farve og med herbale noter i duften. Smagen er imødekommende, let og aromatisk, saftig og med en fin bæraroma i den lange, bløde eftersmag. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Kolonne Null, Tyskland

129,95 kr., pris ved 6 flasker: 99,95 kr., Supervin

En helt igennem dejlig rødvin - let og læskende og med en god tør og kompleks bærsmag med strejf af peber. Vinen kunne godt minde lidt om en Pinot Noir-vin (med alkohol).

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen