Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 6, 2023



En helikopter med en vandballon forsøger at redde nogle bygninger fra flammehavet. Fra den lille film på YouTube.

Ilden truer Chiles gamle vinstokke

Siden 1. februar har flere naturbrande bredt sig i Chile – i alt er der i skrivende stund 60 større og mindre brande, 3000 mennesker er evakueret, og 13 er døde. Brandene er opstået som følge af en usædvanlig langvarig tørke, og de har foreløbig ædt sig gennem cirka 8000 hektar land. Tørken fortsætter med op til 42 graders varme, og en kraftig blæst bevirker, at ilden hurtigt vinder terræn.

Det er ifølge South America Wine Guide især den sydlige del af landet, der er ramt, og når det gælder vinens verden, er det allerede gået hårdt ud over Ñuble (Itata) og BíoBío. I begge regioner har myndighederne erklæret nødtilstand.
I Ñuble og BíoBío finder man en større koncentration af Chiles flere hundrede år gamle vinstokke på egne rødder med druerne País og Carignan. Det er en uvurderlig kulturarv, der er højt værdsat af vinproducenterne, som den dag i dag håndhøster druerne og udfører vinmarksarbejdet ved hjælp af heste.

Små producenter har mistet alt


Lige nu er situationen uoverskuelig, ilden er flere steder ude af kontrol, og det er umuligt at få gjort skaderne op.
Men hver dag kommer der nye meldinger fra vinproducenter – nogle er sluppet med let beskadigede vinmarker, mens andre har mistet alt, vinhus, marker og endda tag over hovedet. Til sidstnævnte hører især de små producenter, som ofte også bor det sted, hvor de har deres vinstokke og vinerier.
En lille film på YouTube lagt op af Unstoppable Weather giver et indtryk af det inferno, indbyggerne i det sydlige Chile befinder sig i.
Sidste gang, det sydamerikanske land var hærget af så alvorlige ildebrande, var i 2017 – dengang gik det ud over vindistrikterne Maule og Colchagua, hvor et større areal med gamle vinstokke gik op i flammer.


Vinmark i Altos de Pinto Bandeira, hvis druer lægger most til mousserende vine. Foto: Invinoviajas.com.

Første appellation for mousserende vin

Vi er så vant til appellationer i Europa, og når det gælder mousserende vin, har både Frankrigs Champagne og Crémant, Spaniens Cava og Italiens Franciacorta deres egne appellationer.

Nu har den oversøiske vinverden for første gang fået tildelt en appellation udelukkende for mousserende vin.
Det drejer sig ifølge Decanter om området Altos de Pinto Bandeira, der fra og med årgang 2023 kan sætte et DO (Denominación de Origen) på etiketten. Dog omfatter appellationen foreløbig kun fire producenter, der alle lever op til de regler, de brasilianske myndigheder har udstukket. Producenterne er Familia Geisse, Aurora, Don Giovanni og Valmarino. Og de regler, de opfylder, er blandt andet, at deres vine fremstilles ligesom champagne med andengæring på flaske, at de høster højst 12 tons druer pr. hektar, og at deres vine udelukkende laves på druerne Chardonnay, Pinot Noir og Riesling Italico (Welschriesling).

10 år om at opnå et DO


Måske tænker man, at det med at få en appellation i hus går lidt hurtigere i et oversøisk land end i Europa. Men nej. Det har faktisk taget 10 år for producenterne i Altos de Pinto Bandeira at opnå denne status. Og de har gjort det med hjælp fra Asprovinho – den lokale vinproducentforening, som igen har arbejdet sammen med universiteter og det brasilianske landbrugsministerium.
Ifølge direktøren for den brasilianske sommelierforening, Maurício Roloff, har det stor betydning for landets vinindustri, at der er opnået en appellation for netop mousserende vin. Det er Brasiliens førende vinstil, så det gælder om at vise omverdenen, at brasilianerne kan fremstille glimrende vine inden for denne kategori, og det kan et DO så afgjort være med til.
Håbet er, at flere vinproducenter i Altos de Pinto Bandeira vil leve op til appellationens regler og dermed ligeledes kunne sætte et DO på etiketten.


Virginia Samsel på arbejde. Foto: Vavadynamica.com.

Healing af vinmarker

Hvis man ser en kvinde gå rundt i en amerikansk vinmark med udstrakt arm og vibrerende hånd eller famlende på vinstokkenes løv, kan det meget vel være Virginia Samsel. Hun har en fortid som vinopkøber og -distributør – i dag helbreder hun vinmarker via den japanske healingmetode reiki. Og ifølge The Drinks Business er der travlhed i butikken, da især mange biodynamiske vinproducenter benytter sig af hendes formåen.
Reiki skulle efter sigende kunne afhjælpe stress, angst og smerter hos mennesker, men hos Samsel er ”patienterne” vinmarkerne.
Ved at føle løvet og vibrere med hånden skulle hun kunne kortlægge vinmarkens energistrømme, og hvis der er problemer med strømmene, anbefaler hun forskellige metoder til at rette op på situationen.
Det kan fx være, at energistrømmene er alt for tætte i et bestemt område af marken. Her kan det være en hjælp at lokke fugle og sommerfugle til – de vil så flyve ind mellem strømmene og bryde dem. En anden mulighed er at plante rodfrugter mellem vinstokkene, som kan trække noget af al den overflødige energi ned i jorden.
Samsel anvender også krystaller og tarotkort i sit arbejde – og så foretrækker hun at lægge sine vinmarksbesøg på nætter med fuldmåne.
Man kan læse mere om hendes metoder på hendes hjemmeside.


Joe Rorke viser, hvor Promontory-marken befinder sig.

Kult i København

Det californiske Napa Valley er kendt for sine top-rødvine på Cabernet Sauvignon, og i den forgangne uge deltog VinAvisen i en smagning af netop sådan en vin. Promontory er navnet på vinen og dens vinhus, og selv om der kun er frigivet få årgange – første årgang kom på markedet i 2012 – så har vinen allerede opnået legendarisk status.
Der fremstilles kun 30.000 flasker årligt, og da vinen eksporteres til 50 forskellige lande, er der nogle, der kun tildeles ganske få flasker. Vinens sjældenhed – men så afgjort også den oplevelse, den byder smageren på – afspejles i prisen.
Vi smagte årgang 2015, 2016, 2017 og 2018. Herhjemme er det blandt andet Sigurd Müller, der forhandler Promontory, og som havde arrangeret smagningen. Og det er kun årgang 2016 og 2017, der stadig er på hylderne hos denne importør. Prisen er henholdsvis 8500 kr. og 9500 kr. – ikke kassen men flasken!

Et vildt og bjergrigt område


Det er vinfamilien Harlan, der fremstiller Promontory, og det var vinhusets vinmager, David Cilli, og salgsdirektør, Joe Rorke, der præsenterede vinene.
De to var på rundtur i Europa og var kommet til Danmark om morgenen og skulle videre til London lige efter smagningen.
Men hvorfor overhovedet promovere en kultvin, som der kun fremstilles så få flasker af? Den må vel nærmest sælge sig selv.
- Der er jo endnu ikke frigivet så mange årgange af vinen, så vi mener, at det stadig er nødvendigt at fortælle dens historie til omverdenen, lød det fra Rorke.
De vinmarker, der leverer Cabernet-druer til Promontory, ligger i en lille dal i Oakville, Napa, midt i et isoleret, vildt og bjergrigt område, som kun få mennesker besøger årligt, og som er en del af Mayacamas-bjergkæden.
De ældste vinstokke blev plantet op ad bjergskråningerne i 1980’erne og 90’erne. Dem samt det omkring liggende område købte Bill Harlan og hans familie i 2008.

Hvad er den sidste procent?


I 1984 havde familien grundlagt Harlan Estate og senere kom også vinhuset BOND til – begge befinder sig ligeledes i Oakville, dog i et mindre vildt terræn.
Promontory er engelsk for forbjerg, altså et bjerg, der skyder sig ud i havet fra fastlandet. Og det var det navn, Bill Harlan valgte til området med parcellerne (og dermed til vinen) – selv om der intet vand er men derimod en dal med vinstokke.
Oprindelig havde Harlan-familien tænkt sig, at druerne fra de nyerhvervede vinmarker skulle bruges til top-vinen hos Harlan Estate. Men Promontorys terroir gav druerne en helt særegen karakter, hvorfor det blev besluttet at skabe en ny rødvin. Jordbundforholdene under markerne er utroligt varieret med både skifer, gnejs og lava. Og så er der den evige morgentåge, der giver kølighed og fugt – og dermed elegance til vinen.
Promontory er fremstillet på 99% Cabernet Sauvignon, og så ville vi jo gerne vide, hvad den sidste procent er…
- Når vi undlader at skrive 100%, skyldes det, at der kan være lidt Pinot Noir i vinen, sagde David Cilli. – Da vi købte markerne, stod der nogle skilte med Pinot Noir, og selv om vi stadig er i gang med et større arbejde med at genplante vinmarkerne med Cabernet, kan der godt ryge en anelse Pinot-druer med i købet.

Østrigsk eg påvirker mindre


Promontory modnes i fade af noget så specielt som østrigsk eg.
- Da vi skulle fremstille første årgang af vinen, var vi ikke helt trygge ved at modne den i barriques (franske fade til 225 liter, red.), lød det fra David Cilli. Til top-vinen fra Harlan Estate anvendes der barriques.
- Derfor valgte vi fra første færd store, østrigske fade på 1000 til 6000 liter. Østrigsk eg er mere respektfuld over for vinen - påvirker den ikke så meget med fadnoter og tanniner som de franske fade.
- Vi er ikke de eneste i Napa, der anvender østrigske fade – der er nogle få andre. Men vi var de første.
Lava, skifter, tåge, sol, Cabernet og østrigske fade havnede i skøn forening som smagsprøver i vores glas.
Fælles for de fire årgange, vi smagte, var kompleksiteten, den store og brede aroma og evnen til hele tiden at udvikle sig i glasset med nye facetter. Men der var også forskelle – fx på de to årgange, der stadig forhandles af Sigurd Müller.

Bør også blive nydt


2016 er åben og blød som silke, elegant og frugtrig, med fine mineralske noter, afrundede tanniner og en lille syre, der spiller med til sidst i den uendeligt lange eftersmag.
2017 var en lille årgang – naturbrande var skyld i, at 25% af druerne blev røgskadede og kasseret. Det er den eneste af de hidtidige årgange, der er fadmodnet i tre i stedet for to år. Her var moden frugt og vanille, tanniner og en anelse mere syre end i 2016-årgangen. En vin, der med fordel kan gemmes i endnu nogle år.
Årgang 2015, som er udsolgt, gav et indtryk af, hvordan Promontory udvikler sig – selvfølgelig afhængig af årgang. Det var en fabelagtig og uforglemmelig rødvin med en fantastisk intensitet og skønne krydrede noter.
De høje priser på vinene vil jo nok medføre, at rigtig mange af dem bliver købt som investering. Og de vil så gennem de næste årtier blive solgt og købt adskillige gange. Man kan kun håbe, at de også vil blive nydt, for det fortjener de i allerhøjeste grad.
Da Promontory sælges og distribueres fra Place de Bordeaux, er der også andre forhandlere i Danmark - heriblandt Les Terroirs du Vin, som har årgange fra 2012 til 2017.
Denne uges store billede længere nede på siden giver et indtryk af den vilde natur, som omgiver Promontorys vinstokke.


Find ordene på etiketten

Vinetiketter skal have blikfang i form af et flot eller anderledes design, der fx vækker forbrugernes nysgerrighed. Og det må man sige, at etiketten på Symington Family Estates’ nye vin, Pequeno Dilema (lille dilemma) gør.
Der er tale om en hvidvin, og dens navn henviser til det dilemma, Douro-dalens portvinsproducenter – heriblandt Symington – har stået overfor i årtier: At Douro er så berømt for sine portvine, at det er svært at overbevise omverdenen om, at producenterne også kan fremstille glimrende hvidvine.
Det samme problem har eksisteret omkring dalens rødvine, men her får stadig flere øjnene op for vinenes potentiale.
Etiketten på Pequeno Dilema består af en ordgætteleg, hvor der blandt de mange bogstaver gemmer sig ord, som har forbindelse til hvidvinen.

Vandt guldmedalje


Ordene er navnene på de druer, vinen er lavet på – Arinto, Alvarinho, Viosinho osv. – samt Barrica (fade) og Tapadinha og Chões, de vinmarker, hvorfra druerne stammer.
Hvis man vil ”snyde”, kan man klikke ind på vinens egen hjemmeside og se, hvor ordene befinder sig – og læse mere om vinen, druerne og vinmarkerne.
Symington har allerede for 20 år siden plantet en forsøgsvinmark i Douro-dalen i 600 meters højde og med elleve forskellige hvidvinsdruer. Man har gennem årene nøje fulgt vinstokkenes og druernes udvikling, og det er blandt andet dette arbejde, der har resulteret i Pequeno Dilema.
Etiketten, der naturligvis skal skærpe forbrugernes interesse for hvidvinen, har for nylig vundet en guldmedalje i konkurrencen The Design & Packaging Masters, der hvert år afholdes af The Drinks Business.


Donald Hess.

Donald Hess er død

Donald Hess, en af Californiens førende vinproducenter, er død 86 år gammel. Han var født i Schweiz, hvor han i flere år havde succes som forretningsmand, før han flyttede til Napa Valley. Her – i appellationen Mount Veeder – grundlagde han The Hess Collection Winery. Vinmarkerne blev anlagt i højderne, hvilket kun få gjorde dengang i Napa Valley, men Hess var sikker på, at de kølige omgivelser op ad bjergskråningerne ville tilføre hans vine elegance og en mere kompleks aroma.
Ud over at være vinproducent havde Hess siden 1966 også været en ivrig samler af moderne kunst, og i forbindelse med vinhuset opførte han et museum til sin samling.
Senere ekspanderede han til Argentina, Australien og Sydafrika med købet af i alt syv vinhuse. Også i forbindelse med nogle af disse vinhuse lod han opføre kunstmuseer. For ham gik vin og kunst hånd i hånd livet igennem.
Han efterlader sig sin hustru, Ursula, datteren Alessandra, sine steddøtre Larissa og Sabrina samt fem børnebørn.

VinAvisen i Portugal

I sidste uge besøgte vi vinhusene Quinta do Portal i Douro og Herdade do Rocim i Alentejo, Portugals store vinregion mod syd. Og vi bliver lidt endnu i Alentejo med et besøg hos det familieejede vinhus Reynolds Wine Growers.
Ugens postkort bliver de sidste fra Portugal, men serien kan ses i sin helhed ved at klikke her.


En stor flot sten markerer starten på de vidtstrakte rækker af vinstokke i Reynolds' vinmarker. Mellem rækkerne ses et bunddække af forskellige planter.

19. postkort fra Portugal:
Syv generationer Reynolds

I Alto Alentejo, den nordlige del af regionen, finder man Reynolds Wine Growers – midt i en 200 hektar stor og meget smuk nationalpark. Her ligger både vinhuset og dets 70 hektar vinmarker.

I syv generationer har familien Reynolds været en del af den portugisiske vin- og i øvrigt også korkindustri. Det hele startede med den engelske sømand og købmand Thomas J. Reynolds, der kom til Portugal i 1820 og begyndte at handle med portvin til sit portvins-glade hjemland. Et par generationer senere begyndte familien også at fremstille vin i Alentejo.
I dag er det Julian Reynolds, der har roret i vinhuset sammen med sin far, Carlos. Vi mødte Julian ude i vinmarken, hvor han fortalte, at man var ved at lægge om til regenerativ vindyrkning. Det vil sige dyrkningsmetoder, der holder på den CO2, der er i jorden og derigennem hjælper med at bremse klimaændringerne. Samtidig omfatter regenerativ dyrkning også, at man forbedrer det naturlige miljø i og omkring vinmarken. Sprøjtning er ”no go”, og ukrudtet holdes nede med græssende får, der samtidig giver gødning til vinstokkene. (Fortsætter nedenfor...).



Julian Renolds viser os den særlige multiplicerings-maskine til gær.

20. postkort fra Portugal:
Maskine, der producerer gær

Hos Reynolds bruger man "hjemmeproduceret" gær, der fremstilles i en lille maskine i vinkælderen.
- Sammen med et hold universitetsforskere fandt vi frem til hele 200 forskellige gærtyper i vores vinmarker - i jorden og på druerne - fortalte Julian Reynolds.
- Kun 20 af dem egnede sig til vinfremstilling, og ud af dem har vi valgt fire gærtyper, som vi så mangfoldiggør i denne multiplicerings-maskine. - En kop gær vokser til cirka 300 liter gær i løbet af et døgn. Så det kan blive til en del.
De fade, vinene lå og modnede i, fik også et par ord med på vejen:
- De er alle franske og fra Moreau – et bødkerfirma, der kloner egetræerne, så man får fuldstændig ens træ til fadene, hvilket vi værdsætter.


På et gammelt foto er en del af den store familie Reynolds foreviget. Det er dog kun nogle få af familiemedlemmerne, der har fået deres navne på vinetiketterne.

21. postkort fra Portugal:
En vin for hvert familiemedlem

Rundvisningen sluttede med en smagning af nogle af Reynolds Wine Growers’glimrende vine.
- Da min far købte det her sted for cirka 30 år siden, var der ingen i området, der lavede vin med salg for øje, sagde Julian, mens han skænkede smagsprøver i glassene. - I dag har alle de store producentnavne vinmarker her.
- Min familie var i det hele taget en slags pionerer i Alto Alentejo. Det var også den, der viste vejen, når det gjaldt om at tappe vin på flasker.
Og tilbage til netop flaskerne med vinene. Der var fyldige hvidvine med dejlige honningnoter, en fin, lys og elegant rosé og meget aromatiske store rødvine. Herhjemme forhandles vinene af Vino Gaudium.
På bag-etiketten af en af vinene så vi logoet for ”vegan” (vegansk). – Det var ikke svært at få, sagde Julian. Bare man betaler for det ...
På for-etiketterne stod derimod navnene Carlos, Gloria og Julian, og som vores vært forklarede, så har en række familiemedlemmer i hver generation lagt navn til en af vinene.

En amerikansk doughnut-øl

Selv om VinAvisen normalt ikke skriver om øl, så må denne historie nævnes. Hos nogle vil tænderne løbe i vand, mens andre vil finde den blotte tanke direkte afskyelig.
Det drejer sig om det amerikanske bryggeri Manhattan Brewing Company, der har slået sig sammen med en lokal doughnut-forretning, Varsity Donuts. Samarbejdet har resulteret i en øl med smag af forretningens mest populære doughnut - en med af ahornsirup og bacon.
Øllen, der er en stout, er blevet til ved at blande 25 kg mosede doughnuts ned i en tank med røget malt. Ikke nok med, at doughnut-mosen har givet smag og aroma til brygget - sukkeret fra ahornsiruppen gærede og øgede dermed alkoholprocenten til 12%.
Den noget alternative bryg - der er døbt Varsity MBD Stout - vil blive solgt i bryggeriets eget tapperum på Manhattan. Bryggeriet er i øvrigt i gang med at fremstille flere øl i samarbejde med andre lokale fødevareforretninger. Næste bryg får smag fra en nærliggende deli.
Det lyder alt sammen meget amerikansk…


Ægteparret Dorothy J. Gaiter og John Brecher, der fik ideen.

Åben Den Flaske Aften

I den store amerikanske avis Wall Street Journal var ægteparret Dorothy J. Gaiter og John Brecher vinskribenter, og i år 2000 lancerede de en sjov og hyggelig idé:
De foreslog, at den sidste lørdag i februar hvert år skulle være en "Open That Bottle Night" – en aften, hvor man åbnede en flaske vin, som man havde lagt til side til en speciel lejlighed, der aldrig syntes at oprinde. Den 25. februar bliver det således 25. gang, denne aften bliver afholdt.
"Open That Bottle Night" er blevet lidt af en institution i det vinøse USA. Folk skriver om deres oplevelser den særlige aften til aviserne og udveksler erfaringer om deres gemmevine.
Dorothy Gaiter og John Brecher bliver ofte spurgt, hvilken vin, der for dem har været den største oplevelse. Deres svar er godt – det vil vi også bruge i en lignende situation. De siger:
– Det er flasken, vi har nydt sammen med mennesker, som vi holder af, og det hvad enten det var en flaske til 70 kr. eller en støvet skat, som vi havde gemt til den specielle lejlighed, der aldrig syntes at oprinde.
Ideen med denne særlige aften er rigtig god - og måske noget, vi burde indføre på dansk jord ...
Verdens dyreste flaske whisky.

Verdens dyreste whisky

Whisky, diamanter og rubiner
Hvis man har omkring 32 millioner kroner i overskud, har man lige råd til et eksemplar af verdens dyreste whisky, Isabella's Islay Original. Den stammer fra det berømte skotske whiskydistrikt Islay og er efter sigende en særlig god og meget gammel Single Malt whisky. Men det er frem for alt emballagen, man betaler for.
Flasken er af krystal, der er dækket af hvidguld svarende til to guldbarrer, som igen er dækket af 8500 diamanter. Whiskyens navn er "skrevet" med 300 rubiner – på billedet, men købere kan selvfølgelig få sit eget navn på karaflen. Proppen er af massivt hvidguld - intet mindre kan gøre det.

Også en discount udgave


Isabella's Islay fremstilles på bestilling, og kan man ikke lide rubiner, kan man ifølge Twisted Life Style få en udgave, hvor navnet består af smaragder, safirer eller gule diamanter.
Og vil man slet ikke spendere de mange penge på denne flaske, tilbydes der også en anden og billigere udgave - dog med samme indhold. Denne "Speciel Edition" koster 4 mio. kr., men så er også kun navnet udført i diamanter.
Man kan læse mere om de kostbare flasker ved at klikke her.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i

vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.


Louis James Hogg.

VinAvisens Blå Bog

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person fra den danske vinbranche, hvilket kan være såvel vinhandlere, importører, sommelierer eller vinproducenter. Nedenfor kommer denne uges Blå Bog.

Louis James Hogg (f. 1991) er født og opvokset i Hørning i Østjylland. Han tog først en Master i international virksomhedskommunikation og dernæst en uddannelse i Digital Handel på Aarhus Business College. Sidstnævnte endte med en eksamensopgave, som vandt Dansk Erhvervs Fagprøvepris – og dernæst et tilbud om fastansættelse hos Firtal Web som ansvarlig for webshoppen Made4men.dk.
De 25.000 kr., som fulgte med prisen, blev brugt til at pleje Louis James Hoggs spirende vininteresse. Han tog også WSET niveau 2 og 3, og hans mål var at kombinere digital handel med vininteressen. Og det fik han chancen for hos AMKA Group med jobbet som eCommerce Coordinator i oktober 2021.
I den nyoprettede stilling fik han lov til at opbygge en vin-webshop fra bunden af for Best Selection, og i november 2022 gik Dinvinhandel.dk i luften. Kun en måned forinden var Louis James Hogg blevet far for første gang, så der var travlhed på både hjemme- og arbejdsfronten.
Målet med webshoppen er at skabe en moderne vinhandel på nettet, hvor kunderne får en lige så god oplevelse som i deres lokale vinhandel. Dinvinhandel.dk samarbejder med en række lokale vinhandlere, som får en del af kagen, når kunden vælger dem som ”din vinhandler” under sit køb.
- Vi er store fans af de traditionelle fysiske vinhandlere og søger konstant at skabe synergier i vores respektive forretninger, siger Louis James Hogg.
Interessen for vin kommer fra hans far, der altid har været medlem af en vinklub – hvilket har inspireret ham til at starte sin egen private klub.
- Jeg synes selv, jeg er usnobbet i min vinsmag, men er tilhænger af mindre og familieejede producenter. Jeg elsker at smage nye vine, og holder mig generelt ikke til enkelte områder - selv om Riesling fra Mosel er en af mine helt store svagheder, slutter Louis James Hogg.
Adresse: Dinvinhandel.dk, Østre Boulevard 29, 8930 Randers NØ, tlf.: 72 22 49 98, e-mail: kundeservice@dinvinhandel.dk, www.dinvinhandel.dk
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.

Hvordan åbnes en meget gammel flaske vin?

Eigil Thomsen vil gerne vide, hvordan man åbner en meget gammel vin. Og det spørgsmål vil vi besvare ved at citere den i Frankrig meget kendte vinkritiker François Audouze. Han samler selv på gamle og sjældne vine og har åbnet i hundredvis af vine fra før 1945, og hans erfaringer kan kort sammenfattes i følgende punkter:

* Rejs flasken op i kælderen to dage før middagen, så bundfaldet kan synke til bunds.
* Bring den om morgenen på dagen op i køkkenets stuetemperatur.
* Træk den forsigtigt op tidligt på eftermiddagen – uden at ryste flasken. Lugt til vinen.
* Hvis den lugter godt, så luk flasken med en neutral prop.
* Hvis den lugter mudret, som et lukket skab eller som svampe – så lad den stå og få lidt luft i fem-seks timer. Derved iltes den langsomt.
* Hvis vinen stinker, så drik lidt af den, så den iltes på en større overflade. Selv om vinen slet ikke lugter rart, er der store chancer for, at den alligevel kommer tilbage til livet.
François Audouze dekanterer ikke den gamle vin. Han hælder den forsigtigt op – også selv om der på den måde bliver forskel på indholdet i glassene – og tager selv det sidste af vinen før bundfaldet....



Ugens vinøse billede

På en køretur gennem champagnedistriktet tog Michael Nielsen dette billede af vinhuset De Venoge i Epernay,
De Venoge blev grundlagt i 1837, men "slottet" på Avenue de Champagne ser nu ikke ud til at være så gammelt. Vi gætter på, det er bygget i begyndelsen af 1900-tallet. Men i gammel stil, som hører et champagnehus til.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469.494Billede 495-540
Billede 521-546
Billede 622-648
Billede 547-568
Billede 649-723
Billede 569-594Billede 595-621


723 De skovklædte bjergskråninger rejser sig bag Promontorys vinmarker (foto © Promontory Winery).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 12 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Vivabío, Chardonnay, Sicilia DOC, Italien, 2021, lav alkohol (13%)

59,95 kr., SPS Wine

Der er mirabeller og kumquat i duften af denne dejlige økologisk hvidvin. Smagen er fyldig med klementiner og moden mango og med en lang og lækker eftersmag, der ender i et lille bittert bid, som gør vinen velegnet til mad - især til fede fisk og kylling.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Locatour, Chardonnay, Californien, USA, 2020, lav alkohol (13%)

Der er ananas og friske gule blommer over duften af denne dejlige hvidvin. Smagen er rig og aromatisk med en fin frugtsødme og noter af melon og nektarin i den meget lange eftersmag. Nyd vinen godt afkølet, som den er, eller til sushi og andre asiatiske retter. En fyldig skaldyrsret vil også være en god ledsager.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Chemin des Lions, Chardonnay, Pays d' Oc IGP, Frankrig, 2021, lav alkohol (13%)

120 kr., pris på tilbud indtil 26. februar: 90 kr., Skjold Burne

"Vieilli en fut" (modnet på eg) står der på bagetiketten, og det kan man godt både lugte og smage - på den gode måde. I duften er der fersken suppleret med eg, og i den fyldige og lange frugtsmag er der noter af vanille. Det er en rigtig dejlig vin, der er hver eneste af sine 120 kr. værd. Så køb den til tilbudsprisen. Vinen egner sig til både fjerkræ, stegt laks og modne oste. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Weingut Roland Christ Auslese, Calardis Musqué, Pfalz, Tyskland, 2020, middel alkohol (14%)

155 kr., 139,50 kr. ved 6 flasker, Vinfadet

Der er ananas, melon og mango i duften af denne hvidvin. Smagen er medium-tør og meget fyldig, og frugten moden med noter af søde grønne druer og tørret abrikos samt strejf af banan. Det er en både god og interessant vin, der vil gøre sig godt til indiske retter med en anelse sødme.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Willamette Valley Vineyards, Riesling, Oregon, USA, 2020, lav alkohol (8,4%)

195 kr., på tilbud indtil 26. februar: 170 kr., Skjold Burne

Duften af denne halvsøde vin byder på noter af krydderhonning og strejf af petroleum. Smagens frugtsødme får fint modspil af en anelse syre i eftersmagen. Det er en liflig og alkohollet vin - kun 8,4% - som vil være sagen godt afkølet, som den er, eller til en dessert med frisk frugt.

Rødvin

stjernestjernestjerne

Bodegas Centenarias Reservado, Cabernet Sauvignon, Valle Central, Chile, 2021, lav alkohol (12%)

En mild og let drikkelig rødvin - men også en lidt tynd vin med ok bærfrugt og en kort eftersmag. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjerne

Toscanita, Vinetti de Fiorini, Maremma Toscana DOC, Italien, 2020, lav alkohol (13%)

99,95 kr., pris ved 6 flasker: 89,95 kr., Jysk Vin

Toscanita kan oversættes som "det toskanske temperament". Der er nu ikke så meget temperament i vinen, men det er en ok rødvin med god frugt og en fin syre. Dog slutter smagen lidt vel hurtigt, hvilket koster den fjerde stjerne. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Pertinace, Nebbiolo, Langhe DOC, Italien, 2020, middel alkohol (14%)

En rødvin med en klar og meget lys farve og en harmonisk duft og smag med god frugt og komplekse krydrede noter. Her er blå blommer, friske saftige sommerbær, en anelse eukalyptus og en lang eftersmag med en god syre til mad. Det er en elegant vin, der vil egne sig fint til stegte fjerkræsretter eller modne, cremede oste.

stjernestjernestjernestjerne

Pertinace, Barbera, Barbera d'Alba DOC, Italien, 2020, høj alkohol (14,5%)

En udmærket rødvin og en relativt kraftigt smagende vin med de krydrede noter i front og en god portion syre til mad. Drik vinen til lidt fede kødretter.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Sempre, Camparo, Dolcetto, Diano d'Alba DOCG, Italien, 2021, lav alkohol (13%)

150 kr., pris ved 3 flasker: 110 kr., Erik Sørensen Vin

I Diano d'Alba, der fik sin DOCG i 2010, er den blå drue Dolcetto enerådende. Og den lægger most til nogle meget velstrukturerede og elegante rødvine - som fx denne, der har en rig bærduft og en intens og fint krydret smag med en anelse syre og et tilpas tanninbid.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Riva Ranch Vineyard, Wente Vineyards, Pinot Noir, Californien, USA, 2020, middel alkohol (14%)

250 kr., pris på tilbud indtil 26. februar: 210 kr., Skjold Burne

Der er bærmost og lidt svampe over duften af denne rødvin. Smagen er Pinot-druen i top-form med kompleksitet, saftighed, bær-koncentration, tilpas tørhed og fine krydrede noter.

Sød vin

stjernestjernestjernestjerne

Churchill's Reserve Port, Douro, Portugal, høj alkohol (19,5%)

140 kr., pris på tilbud indtil 26. februar: 120 kr., Skjold Burne

Druerne til denne portvin er håndhøstede, fodtrampet og har undergået naturlig gæring. Det er en god og meget sød vin med mørke rosiner og kandis i både duft og smag. En lækkerbisken til den, der holder af søde sager - og en perfekt ledsager til fx fragilité og andre søde kager.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen