Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 9, 2023



Øverst ses Red Bulls logo og nederst det, som pryder vinflaskerne hos Cantina Muggittu Boeli.

Tyre i kamp mod okser

Et logo på etiketten af vinflasker fra en lille producent på Sardinien har fået et af verdens største drinksfirmaer, Red Bull, til at se rødt.

Firmaet, der har sin base i Østrig, mener, at producenten Cantina Muggittu Boelis logo ligger alt for tæt op ad Red Bulls – ja, nærmest er en direkte kopi!
Først har man fra Red Bulls side bedt ejeren af vinhuset, Mattia Muggittu, om at ændre logoet, hvilket han har nægtet. Som han har udtalt til flere italienske medier, er det okser, som trækker en plov, der ses på hans logo, mens Red Bulls logo viser to tyre, der kæmper. Netop okser er et oplagt motiv på Muggittu Boelis logo, da man her stadig bruger de store dyr til pløjning af vinhusets 5 hektar store vinmark. Derudover indgår der cirkel-illustrationer i logoet fra Stele di Boeli – en 4000 år gammel hellig sten, som er blevet udgravet af arkæologer på Sardinien.

Får juridisk bistand


At skulle ændre det omstridte logo ville gøre livet yderst besværligt for vinhuset, da dets 2000 liter vin af nyeste årgang er tappet på flasker med logoet.
Mattia Muggittus kamp for sit logo preller dog af på Red Bull, der nu har lagt sag an mod vinproducenten gennem sin italienske advokat. Men vinhuset får god støtte fra den lokale langbrugsforening Coldiretti Nuoro-Ogliastra, hvis direktør har lovet at sørge for juridisk bistand til familien Muggittu.
Man kan selv vurdere ligheden på de to logoer på billedet til venstre. Okserne på logoet fra Cantina Muggittu Boelis ser i hvert fald betydeligt mere fredelige ud…
Det er en ren David mod Goliat historie, der er blevet gengivet af medier langt uden for Italiens grænser.


Foto: Unsplash/The Blow-up.

Vi mangler vinflasker!

Der ligger ofte mange kampe bag en enkelt flaske vin, som forbrugerne intet hører om. Der er jo fx den evige kamp i mange vinlande mod hård forårsfrost, haglbyger og hedebølger og kampen mod diverse vinmarkssygdomme.
I Frankrig hersker der ifølge Vitisphere i øjeblikket en kamp for at få fat i glasflasker til den nye årgang vine, som netop står for at skulle tappes.
Der er nemlig en regulær flaskemangel, og nogle typer flasker, som har været brugt af producenter i årevis, er ligefrem gået ud af produktion.
Det hele startede under restriktionerne på grund af Covid-19. Her måtte de store franske glasfirmaer lade ovnene køre for nedsat kapacitet. I dag er der en anden årsag til, at produktionen er reduceret, og det er prisen på brændsel til ovnene.

Færre flasker, højere priser


Et af de store glasfirmaer, der leverer flasker til de franske vin- og spiritusproducenter, er O-I Glass. Ifølge The Drinks Business har firmaet normalt en årlig gasregning på 17 millioner euro (cirka 127 mio. kr.) – nu står det over for at skulle betale en regning på 75 mio. euro (cirka 558 mio. kr.) på grund af energikrisen. Og det har fået O-I Glass til rent bogstaveligt at ”skrue ned for blusset” og producere mindre glas.
For at få pengene til at passe har glasfirmaerne samtidig skruet op for priserne. Fx var prisen for en af de høje slanke flasker, som typisk anvendes til rosévin fra Provence, 0,35 euro (cirka 2,60 kr.) i 2021. I dag koster flasken det dobbelte for vinproducenterne.
Nu slår en række franske vin- og spiritusforeninger alarm, og sammen har de underskrevet en erklæring med et opråb til regeringen om at gribe ind med en hjælpende hånd.

Propper i gamle portvine

I sidste uge anmeldte vi to gamle portvine – den ene var fra 2003 og den anden fra 1997. Og begge var til 5 stjerner.
Vi nævnte, at vinene skulle dekanteres, men vil også lige gøre opmærksom på, at propperne i de flasker, vi smagte, var porøse. Sådan er det ofte med gamle portvine. Husk at bruge en rigtig god proptrækker – den kan som regel klare sagen, men ikke altid. Skulle der komme lidt propfnuller ned i portvinen, er det ikke noget, der forringer dens kvalitet. Og når først vinen er dekanteret gennem en tragt og et filter forsvinder såvel fnuller som det naturlige bundfald.


Solopgang over Val d'Orcias bakkede landskab. Foto: Wikipedia/Giuseppe Paris.

Daou-brødrene på indkøb i Toscana

Brødene Daniel og Georges Daou har siden 2007 fremstillet top-rødvine i Bordeaux-stil i deres vinhus Daou Family Estates i det californiske Paso Robles.
Nu har de købt 70 hektar jord i Val d’Orcia i Toscana, hvilket gør det muligt for Daniel Daou, der står for vinfremstillingen, at realisere en længe næret drøm om at lave vin i det italienske distrikt.
Allerede i løbet af marts vil brødrene tilplante 20 hektar med vinstokke, og også her bliver det med Bordeaux-druerne Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc og Merlot.
Målet er ikke at fremstille vin med et Val d’Orcia DOC på etiketten. Appellationen kræver nemlig, at der i rødvinene er mindst 60% Sangiovese, så på etiketten af flaskerne kommer der til at stå det lidt mindre fine Toscana IGT. Man forventer at fremstille omkring 80.000 flasker vin årligt.

Første høst i 2025


Planen er også at opføre et topmoderne vineri og at restaurere den gamle gård, der ligger på ejendommen, og bruge den til smagerum.
Gårdens navn er Coroglie – og det er det navn, Daou-brødrene har valgt til deres vin, hvoraf første årgang forventes i hus i 2025.
I denne uges Hall of Fame længere nede på siden kan man læse mere om Daniel Daou, om han og hans families dramatiske farvel til Libanon og om hans mål med de vine, han fremstiller i Paso Robles.


Foto: Wikipedia/Evan-Amos.

Et lille stykke chokolade

Der er sikkert nogle af VinAvisens læsere, der har været på rejse i vinterferien – og har lagt drikkepenge til tjenerne på restauranterne.
En tidligere undersøgelse foretaget af Epinion har dog vist, at en tredjedel af danskerne sjældent eller aldrig lægger drikkepenge. Undersøgelsen, der omfattede 1000 personer, viste ligeledes, at langt flere kvinder var villige til at lægge drikkepenge end mænd.
Beløbet kan være lille eller stort alt efter, hvor tilfreds man har været med betjeningen – og hvad der er god skik i det land, hvor man befinder sig. Men en tjener kan også selv sparke beløbet lidt i vejret. En amerikansk undersøgelse har vist, at hvis tjeneren lægger et lille stykke chokolade til gæsten efter endt måltid, øger det drikkepengene.

21% mere i drikkepenge


De amerikanske forskere inddelte et større antal tjenere i tre grupper samt en kontrolgruppe. Et af holdene blev bedt om at give et lille stykke chokolade til gæsten, samtidig med at regningen blev overrakt. Det viste sig, at den søde sag øgede drikkepengene med 3% i gennemsnit i forhold til kontrolgruppen af tjenere, der ikke gav noget ekstra til gæsterne.
Gruppe to gik lidt anderledes til værks. Her kom tjenerne først med regningen, hvorefter de vendte tilbage til bordet med chokoladerne og spurgte gæsterne, om der var nogle, der ville have et stykke, før de gik. Det gav 14% mere i drikkepenge i gennemsnit end hos kontrolgruppen.
Og så var der den sidste gruppe tjenere, der først - ligesom den første gruppe - automatisk lod chokoladestykket medfølge regningen - men som kort efter vendte tilbage til bordet med endnu et stykke. Sådan lidt som noget særligt til lige netop det bord. Det gav for alvor pote i form af hele 21% mere i tips i gennemsnit sammenlignet med kontrolgruppen.

Tehaver og T.I.P.S.


Det at give drikkepenge har rødder langt tilbage i tiden - til dengang i 1700-tallet, hvor te var en ny, eksotisk og meget populær drik i England.
Teen blev nydt i lange baner i særlige tehaver, små forlystelsesparker, hvor man mødtes, lyttede til koncerter og frem for alt drak te. Rundt om på bordene var der stillet små æsker med teksten "T.I.P.S." (To Insure Prompt Service) - altså for at "sikre hurtig betjening". Ønskede man, at tjenerne skulle skynde sig med serveringen - og det gjaldt det jo om, hvis man ville have varm te - lagde man en klingende mønt ned i æsken, når man satte sig ved bordet. Den dag i dag er det engelske ord for drikkepenge "tips".


Listen over vinklubber

VinAvisen har en liste over private danske vinklubber, og stadig flere kommer til. I denne uge har vi fx oprettet Korkproppen i Dybbøl – der i øvrigt søger medlemmer primært med adresse i Sønderjylland.

Ønsker man sin vinklub med på listen, skal man sende info om klubbens navn og formandens navn, adresse, e-mail-adresse og eventuelt tlf.nr. samt en linje om klubbens formål og arrangementer til info@vinavisen.dk.
MEN vi vil også rigtig gerne have opdateret listen. Så, hvis der er ændringer i adresserne m.m. – eller hvis en klub er blevet nedlagt – vil vi være rigtig glade for at få det at vide på ovenstående e-mail-adresse.

Gode råd om vinsmagning

Apropos det med vinklubber (se ovenfor) – og dermed vinsmagninger, så er vi ikke i tvivl om, at de fleste garvede vinklub-deltagere ved, hvordan man afholder en smagning. Men hvis man skal i gang med en ny vinklub – eller skal arrangere en smagning for første gang – så kan man jo godt være lidt i tvivl om, hvordan man skal gribe det an.
VinAvisen har faktisk en side med en lang række gode regler og råd. De er ikke alle lige vigtige, men man kan jo plukke fra listen.
Nedenfor ses fem af de gode, klassiske råd til afholdelse af en vinsmagning.

Kuglepenne, spyttespande og vand


* Læg en kuglepen ved hver plads.
* Stil rigeligt med spyttespande på bordet. En stor champagnekøler bliver hurtigt fuld, og risikoen for, at en af deltagerne løfter den for at spytte – og taber den – er en realitet.
* En lille spyttespand, fx et stort ølglas, ved hver plads er langt at foretrække.
* Sørg også for at sætte vandglas og kander med koldt vand på bordet.
* Nogle foretrækker ind imellem at tygge på noget let franskbrød eller kiks. Det er lidt en smagssag. Men alle de gennemtyggede krummer i en fælles spyttespand bliver nemt ret ulækre ...

Fra venstre: Omvendte skibe danner tage på Vena Cava, mens genbrugstræet er brugt til stramme geometriske bygninger hos Bruma. Det tredje foto viser det futuristiske Alximia.

Mexicos Napa Valley

Hvis man er glad for både vin og arkitektur, burde den næste ferie måske gå til Mexico. Sandt nok, så er Mexico bedst kendt for sin Tequila, men den mexicanske vinindustri er inde i en rivende udvikling, og det er vinene fra Guadalupe-dalen i Baja, der er værd at lægge mærke til.
Området bliver ligefrem kaldt for Mexicos Napa Valley, og turisterne valfarter dertil - ikke kun for at smage på vinene, men også for at se noget af den mest opsigtsvækkende vinhusarkitektur, man kan tænke sig. Flere af disse spændende vinhuse er tegnet af de mexicanske arkitekter og ægtefolk Alejandro D'Acosta og Claudia Turrent. Det gælder blandt andet Bruma og Vena Cava, hvor byggematerialerne er genbrug fundet i blandt andet affaldscontainere og på lossepladser.

Træskibe som tage


I Vena Cava består de imponerende tage af gamle, omvendte træskibe, der har udtjent deres værnepligt på havet. Ifølge D’Acosta og Turrent er de ideelle som tage, da de er holdbare og vandtætte.
Nogle af vinhusets vægge er dekorerede med kasserede brilleglas fra en lokal brillefabrikant, ligesom vinduerne er lavet af genbrugsflasker.
Et andet arkitektonisk spændende vinhus er Alximia, der mest af alt ligner en ufo, som er landet midt imellem vinstokkene. Det er tegnet af ejeren selv, der – før han blev vinproducent – var matematiker.


Glasset holder styr på kalorierne

Tæl kalorierne, mens du drikker vinen. Det er ideen bag et vinglas fremstillet af det amerikanske firma Caloric Cuvée.
I glasset er der indgraveret mål for, hvor mange kalorier man indtager undervejs. Ved 8 cl har man fx indtaget 50 kalorier. Ud for den øverste målestreg på glasset står der "Who Cares", hvilket indikerer, at man er nået et stadie, hvor man holder op med at tælle.
Det var en hjemmegående mor, der var på slankekur, og en gravør, der fik ideen til vinglasset.
Glasset, der er navngivet Calorie Counting Wine Glass, er selvfølgelig helt i tråd med trenden for lav-kalorieholdige vine på det amerikanske marked. Herhjemme ville det nok ikke få en fod til jorden …
Men hvis man gerne vil have sådan et glas, så kan det købes hos Amazon, hvor det koster 25 dollars (cirka 175 kr.) plus forsendelse.


Det fine slot Brillette, der nu har skiftet ejermand. Foto: Wikipedia/Symac.

Sælger til naboen

Ofte er det store franske firmaer eller udenlandske forretningsfolk, der køber Bordeaux-slotte, som er sat til salg. Men et nyligt salg i appellationen Moulis-en-Médoc er forblevet mellem naboer og gode venner.
Det drejer sig om familien Flageul, der har solgt Château Brillette til naboen, Château Chasse-Spleen, der ejes af familien Merlaut. Begge familier har ejet hver deres slot siden 1970’erne, og Brillettes vinmager har også været rådgiver for Chasse-Spleen.
Det er tredje generation i direktørstolen hos Brillette, der har ønsket at prøve kræfter med noget nyt – derfor salget. Købssummen er ikke offentliggjort. Med købet følger 35 hektar vinmarker, der er nogle af Médocs ældste, og som er tilplantet med især Cabernet Sauvignon-druer.
En Aperol Spritz bliver til. Foto: Unsplash/Victoria Shes.

Campari og Aperol er stadig sagen

Det går forrygende godt for verdens sjette største spiritusfirma, det italienske Gruppo Campari – og det har det faktisk gjort gennem flere år. I 2016 lå salget fx på 1,7 milliarder euro (cirka 13 mia. kr.) – en vækst på 4,2% i forhold til året før. Også i årene, der fulgte, steg salgskurven.
Nu har firmaet offentliggjort salget for 2022, og det lå på 2,69 mia. euro (cirka 20 mia. kr.). Det er en stigning på hele 16,4% sammenlignet med 2021.
Salget går godt over hele linjen, når det gælder de mange spiritusmærker, der ejes af Gruppo Campari. Men det er ikke mindst salget af de to røde bittere Campari og Aperol, der er årsag til sidste års markante vækst.
Aperol har gået sin sejrsgang i de sidste 15 år, hvor trenden for Aperol Spritz bredte sig fra Italien til resten af verden. I en Spritz er Aperol iblandet mousserende vin, mineralvand, isklumper og appelsinskive.
Alene i det første kvartal af 2022 steg salget af Aperol på verdensplan med gigantiske 79% sammenlignet med samme kvartal året før. Og selv om Spritz-udgaven især drikkes som en eftermiddagsdrink, så har drinken også gjort sit indtog som ledsager til brunch og uformelle middage.
Briterne opfordres til at fejre Kong Charles' kroning med lyserød gin.

En lyserød kronings-gin

D. 6. maj skal den britiske kong Charles krones, hvilket er en stor begivenhed i Storbritannien. Der er naturligvis allerede fremstillet alle mulige souvenirs – fra krus til t-shirts og viskestykker.
Nu har Royal Collection Trust, der varetager den britiske kongefamilies kunstsamling, lanceret en gin, som skal markere begivenheden. Lidt overraskende så er der tale om en lyserød gin i en flaske, der snarere appellerer til et bryllup eller et sommerparty – synes vi her på VinAvisen. Men som der står i pressemeddelelsen fra Royal Collection Trust, så er ginnen ”den perfekte ledsager til kronings-festlighederne”.
Ginnen er – ud over enebær – fremstillet på hindbær, der er håndhøstet på Windsor Castles ejendom, rosa peber, cassiabark, appelsinskal og rosenblade.
En flaske koster 38 pund (cirka 320 kr.), og ginnen sælges kun i Storbritannien, Tyskland, New Zealand og Australien.

App om cognac til mad

At servere cognac til salat med rejer eller kartoffelgratin ligger nok de fleste fjernt. Men ifølge Cognacs producentforening, National Interprofessionnel du Cognac (BNIC), er cognac en fortræffelig ledsager til rigtig mange retter.
Foreningen har ligefrem lanceret en app, Cognac Pairing, der matcher de forskellige typer cognac - VS, VSOP og XO - med forskellige retter. App'en, der kan downloades gratis i App Store, er lavet i samarbejde med 45 cognacsmagere, restaurantguiden Gault & Millau og adskillige førende franske køkkenchefer.

En lille test


Når man har downloadet app’en, bliver man først præsenteret for en lang række råvarer, og herfra kan man så klikke videre og se, hvilken type cognac der egner sig til den valgte råvare. Dernæst kan man bladre gennem en række opskrifter med råvaren som hovedingrediens, og man får selvfølgelig at vide, hvilken anerkendt køkkenchef, opskriften stammer fra. De ledsagende madbilleder får virkelig tænderne til at løbe i vand.
Man kan også tage en lille test, der viser, hvor godt man har styr på cognacens verden.
Det er i det hele taget en meget interessant app, og man får faktisk lyst til at forsøge sig med nogle af cognac-mad-sammensætningerne. Hvad med fx østers med et afkølet glas VSOP cognac til?
Om app’en ligefrem får nogen til at erstatte champagnen til østerserne nytårsaften med et glas cognac, er dog nok tvivlsomt ...


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.


Daniel Daou.

Vinens Hall of Fame

Vi fortsætter i høj grad med "Vinbranchens Blå Bog", men ind imellem bringer vi også sider til "Vinens Hall of Fame" – en "blå bog" om vinverdens store vinpersonligheder: Mondavi, Hugh Johnson, Catena, Robert Parker, og hvad de nu alle hedder, nulevende såvel som afdøde. I denne uge er turen kommet til Daniel Daou, der stammer fra Libanon, og som i dag fremstiller ikoniske rødvine på Cabernet-druen i californiske Paso Robles. På en særlig side har vi samlet de personligheder, vi indtil nu har omtalt.

Daniel Daou (f. 1965) er en anerkendt vinproducent, som blandt andet har en god del af æren for, at Cabernet Sauvignon og andre klassiske Bordeaux-druer i dag er udbredt i det californiske Paso Robles.
Han blev født ind i en libanesisk familie, hvor hans far ejede et af Libanons største møbelfirmaer. Sammen med sine tre søskende voksede han op i Beirut, hvor det fredelige hverdagsliv sluttede brat med starten af borgerkrigen i 1973. Den allerførste raket, som blev affyret, ramte familien Daous hus, og sårede Daniel og hans bror, Georges.
To år senere, da borgerkrigen for alvor rasede, forlod familien alt, hvad den ejede og immigrerede til Frankrig. Her – i det sydfranske Cannes, der lå omgivet af vinmarker – startede den meget unge Daniel Daous drøm om at blive vinproducent.
I 1980’er flyttede han med Georges til San Diego i USA, hvor de begge læste til ingeniør. Sammen grundlagde de et computerfirma – og sideløbende dyrkede Daniel Daou sin store passion for vin. Han læste enhver bog, han kunne opdrive, om vinfremstilling og lavede også vin i sin garage på Cabernet-druer fra en enkelt hektar vinmark.
I 1998 solgte brødrene deres firma – og købte i 2007 en vingård i Adelaida distriktet i Paso Robles, hvor Daniel Daou havde et mål om at fremstille ”en af verdens bedste vine”.
Han var bidt af Cabernet-druen – og de andre druer, han kendte fra Bordeaux. Og det område, hvor vingården lå, havde den samme kalkholdige jord som i Saint-Émilion.
På områdets stejle skråninger plantede han Cabernet-kloner fra Bordeaux og Napa, som jo er berømt for sine enkeltdrue-vine på druen. Derudover plantede han flere andre Bordeaux-druer. Og han var dermed blandt de første til at indføre disse druer i Paso Robles, hvor der dengang stort set kun blev dyrket Zinfandel og Rhône-druer. I dag er 57% af Paso Robles tilplantet med Bordeaux-druer.
DAOU Family Estates’ rødvine – såvel udelukkende på Cabernet som på en Bordeaux-blanding – blev fra første færd rost til skyerne af internationale anmeldere, hvilket i høj grad har været med til at sætte Paso Robles på det vinøse verdenskort.
Daniel Daou er en detaljernes mand. Han får fx fremstillet særlige fade af det sjældne Rosé Bois egetræ, der har en fin rosa farve, og så har han – efter at have dyrket flere hundrede naturlige, lokale vildtgærsporer – isoleret en gærtype, som er den bedste, hvis man vil have farveintense rødvine med lagringspotentiale. I dag anvendes denne gær i 30 forskellige lande på verdensplan.
Daniel Daou har også grundlagt Paso Robles CAB Collective, en græsrodsforening af vinproducenter, der tror på – og forsøger at markedsføre – at Paso Robles kan fremstille nogle af verdens bedste vine.
I 2023 købte han sammen med Georges endnu en vingård - denne gang i Val d’Orcia i Toscana.
Privat har han tre døtre, Katherine, Lizzy og Anna Gabrielle, som alle er involveret i familiens vinhus.
Adresse: DAOU Family Estates, 2777 Hidden Mountain Rd, Paso Robles, CA 93446, USA, www.daouvineyards.com.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.

Hvad er ratafia?

Mathias Mikkelsen smagte på en tur til Frankrig en drik, som blev kaldt ratafia. – Kan I fortælle lidt mere om den? Spørger han.
Ratafia er i dag en blanding af sød ugæret druemost på blå eller grønne druer samt druesprit (brandy). Men i gamle dage var det en hvilken som helst drik, som man indtog, når en overenskomst blev afsluttet eller en kontrakt ratificeret – hvoraf navnet ratafia.
I Frankrig laves der ratafia i flere distrikter, selv om det meste af det ikke kommer i handelen. Der er dog tre berømte produkter, nemlig Pineau de Charentes, hvoraf de bedste produkter laves med cognac, Floc de Gascogne med Armagnac samt Ratafia de Champagne, der laves med en neutral druesprit.
Ratafia har gerne mellem 16 og 22% alkohol og bør nydes ved 6-8 grader.
I landene rundt om Middelhavet findes der i øvrigt også ratafia på most fx fra kirsebær, fersken, appelsiner og andre frugter.
Drikken kan også købes flere steder herhjemme.


Ugens vinøse billede

For en gang skyld bringer vi et foto, vi selv har taget, som ugens vinøse billede. Vi tog det på den glimrende udstilling "Det kolde øje" på Louisiana om den kunst, der blev skabt i 1920'ernes Tyskland - en kunst med en ofte skarp realisme i detaljerne. Med på udstillingen var dette maleri, "Stillleben mit Flasche" fra 1928 af Herbert Ploberger.
Der er både vin og vand på bordet til den lidt aparte menu, men dog intet glas at drikke af...

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:




Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469.494Billede 495-540
Billede 521-546
Billede 622-648
Billede 547-568
Billede 649-675
Billede 569-594
Billede 676-701
Billede 595-621
Billede 702-727


726 Sicilianske Donnafugata med Contessa Entellinas-bakkerne som bagtæppe (foto © Donnafugata).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 16 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjernestjerne

L'Ormarins Brut Classique Rosé, Western Cape, Sydafrika, lav alkohol (12,5%)

129,95 kr., pris ved 6 flasker: 115 kr., AndrupVin.dk

En af disse elegante mousserende vine fra Sydafrika, lavet på champagnemetoden med anden gæring på flaske. Farven er meget sart rosa, og kaskaderne af små fine bobler formidler en duft af lyst brød, citrus og hindbær. Den tørre og fyldige smag byder også på liflige hindbær-noter. L'Ormarins stammer fra 1694 og er dermed en af Sydafrikas ældste vingårde.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Sanromè, Cascina Vengore, Arneis, Terre Alfieri DOCG, Italien, 2021, middel alkohol (13,5%)

Terre Alfieri er en appellation i Piemonte, som blev hævet til DOCG-niveau for kun 2 år siden. Denne hvidvin er både økologisk og vegansk. den dufter af modne æbler og har en frisk vinøs og fyldig smag med lime og citron. 69 kr. for denne dejlige vin er yderst rimeligt.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Pasas, Hammeken Cellars, Yecla DO, Spanien, 2021, lav alkohol (12,5%)

69,95 kr., pris på tilbud indtil 2. marts: 39 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

Til tilbudsprisen ved 39 kr. er denne hvidvin et absolut røverkøb. Den er fremstillet på Sauvignon Blanc og Viura, et kompagniskab, der giver en frisk drueduft og en fyldig, tør og fint krydret frugtsmag, der holder længe i munden. En let drikkelig vin, mange vil kunne lide. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerneØ

Mas des Bressades Cuvée Tradition, Costières de Nîmes AOP, Frankrig, 2021, middel alkohol (13,5%)

75 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

En udmærket, tør, økologisk hvidvin på druerne Grenache Blanc, Roussanne, Marsanne og Viognier. Vinen har en fin smag af drueskal og en sart krydring i den lange eftersmag. Drik den til alt godt fra havet.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Käfer, Pinot Grigio, Pinot Grigio delle Venezie DOC, Italien, 2021, lav alkohol (12%)

99 kr., pris ved 6 flasker: 59 kr., Mr. Ruby

En dejlig hvidvin med en fin duft af citronskal og med en liflig og saftig druesmag og en lille fin frugtsødme. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

42/45, Midalidare, Sauvignon Blanc, Bulgarien, 2022, lav alkohol (12,5%)

115 kr., pris på tilbud: 92 kr., AM Vinimport

En elegant bulgarsk hvidvin med Sauvignon Blanc-druens eksotiske frugt i en dejlig frisk og crisp udgave. Smagen er saftig og med liflige citrusnoter, der holder længe i munden. Køb vinen til tilbudsprisen - den er hver en krone værd - og nyd den til lette fiskeretter. Flasken har skruelåg.

Rosévin

stjernestjernestjerne

Flamingo, Baronía de Turís, Valencia DO, Spanien, 2022, lav alkohol (11,5%)

79,95 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., AndrupVin.dk

Denne lyse rosévin dufter lidt af vingummi. Smagen er meget let og let sødlig, saftig og med noter af røde bær.

stjernestjernestjerne

Labyrinth Semi Sweet, Bulgarien, 2019, lav alkohol (12,5%)

85 kr., pris på tilbud: 68 kr., AM Vinimport

En rosévin med en fin sødme - men også en meget enkel vin, hvis smag slutter lidt vel hurtigt. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Villa Blanche Rosé, Calmel & Joseph , Grenache, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2022, lav alkohol (12,5%)

89,95 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., AndrupVin.dk

En helt lys rosé med en fin og sart drueduft med strejf af hindbær. Smagen er delikat og lækker, blød og frisk, med en anelse jordbær og en perfekt balance mellem bærsødme og syre. Prisen (også normalprisen) er yderst attraktiv. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

District 7 Rosé, Pinot Noir, Californien, USA, 2021, lav alkohol (13%)

149,95 kr., pris på tilbud indtil 16. marts: 129 kr. ved 2 flasker. Sælges også i SuperBrugsen, Kvickly

En meget lækker og fyldig rosévin, der dufter og smager af friske røde bær - især jordbær. Ikke sød jordbærsaft, som ved nogle roséer, men nyplukkede danske sommerjordbær uden sukker. Flasken har skruelåg.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Locatour, Zinfandel, Californien, USA, 2020, middel alkohol (13,5%)

Der er mørke modne kirsebær og en anelse lakrids i duften af denne rigtig dejlige rødvin. Den fyldige og koncentrerede smag har god frugt og ikke noget af den ofte markante sødme, som man møder i traditionelle Zinfandel-vine fra Californien. Eftersmagen slutter blødt og rundt med en anelse eukalyptus. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Pago de Cirsus, Navarra, Spanien, 2017, høj alkohol (14,5%)

120 kr., pris på tilbud til og med 26. februar: 80 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne

Her er modne mørke kirsebær, blå blommer og hyldebær i duften, mens smagen er kompleks, elegant, fint krydret og nærmest uendelig lang. Sådan er denne glimrende og yderst prisvenlige rødvin - også når det gælder normalprisen.

stjernestjernestjernestjernestjerne

5, Spier, Stellenbosch, Sydafrika, 2019, middel alkohol (14%)

159,95 kr., pris på tilbud: indtil 26. februar: 79 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

En rødvin på hele fem druer: Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot og Malbec. Og en rigtig dejlig vin med duft af modne mørke bær, læder, eg og kanel. Smagen er tør og fint krydret men også med moden frugt, som dukker op i eftersmagen, der slutter med en fin og forfriskende lille syre.

stjernestjernestjernestjerne

Amancaya, Bodegas Caro, Mendoza, Argentina, 2019, høj alkohol (14,5%)

170 kr., pris på tilbud til og med 26. februar: 140 kr., Skjold Burne

Solbær og hyben forenes i duften af denne gode rødvin, der er fremstillet på Malbec og Cabernet Sauvignon. Smagen er fyldig og intens med røde bær og en fin syre til lidt fede retter og cremede oste.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Lo Petit de la Casa, Priorat, Spanien, 2020, høj alkohol (14,5%)

200 kr., pris på tilbud indtil 26. februar: 160 kr., Skjold Burne

Der er læder og vanille i duften af denne rødvin, mens smagen er fyldig, blød, kødfuld og med noter af aromatisk peber. En absolut lækker vin til en sammenkogt kødret.

stjernestjernestjernestjernestjerne

La Fiole du Pape, Père Anselme, Châteauneuf-du-Pape AOC, Frankrig, middel alkohol (14%)

320 kr., pris på tilbud til og med 26. februar: 270 kr., Skjold Burne

I en skæv og "støvet" flaske, der skal lede tankerne hen på svundne tider, befinder der sig en ualmindelig dejlig rødvin. Den er harmonisk og kompleks, fuld af moden frugt og med en kurvfuld af krydrede noter - rosmarin, salvie, oregano... Man bliver faktisk lidt beskidt på fingrene af det kunstige støv på flasken, men det skal bestemt ikke ligge indholdet til last. En topvin, der er normalprisen på 320 kr. værd.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen