Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 14, 2023



Dyrehøj Vingaard ligger smukt placeret på halvøen Røsnæs i Nordvestsjælland.

Danmarks største vingård til salg

Vi er vant til, at store udenlandske vinhuse bliver sat til salg for tilsvarende store summer. Nu er det også sket i Danmark, idet landets største vingård, Dyrehøj Vingaard, netop er sat til salg for 39 mio. kr.

Vingården ligger på Røsnæs ved Kalundborg, og det var Tom Christensen, der grundlagde den i 2007 og året efter plantede de første vinstokke. I dag breder 50.000 vinstokke sig på ejendommen. Det er måske ikke så mange set med udenlandske øjne, men det er rigtig stort efter danske forhold.

Mere end en vingård


- I min mave kan jeg mærke, at det nu er tid til, at der skal ske noget nyt – at jeg skal overlade mit ”lille barn” til andre, der kan tage sig godt af det, siger Tom Christensen til VinAvisen.
- Vingården stortrives, og alt går godt, men jeg er iværksætter af hjertet – det er det, selve opbygningsfasen, jeg kan lide – og nu går det meste af min tid med kontorarbejde, myndighedspapirer osv.
Dyrehøj Vingaard er i dag meget mere end en vingård. Der er også et destilleri, så drueresterne fra vinproduktionen kan bruges til fremstilling af spiritus, en vinbutik og en vinbar samt kursusfaciliteter, der blandt andet benyttes af nogle af de mere end 40.000 årlige besøgende.

Nu er det nok


Og hvad vil iværksætter Tom Christensen så kaste sig over, når og hvis hans ”lille barn” bliver solgt?
- Hvis det står til min kone, så helst ikke noget. - Før vingården havde jeg en gård med svineavl i 16 år, så nu synes hun, det kan være nok med iværksætteriet, siger han med et glimt i øjet.
Dyrehøj Vingaard er sat til salg hos EDC Poul Erik Bech.


Bladskærer-myren (Atta cephalotes) er en af de myrearter, der holder af grønt løv. Foto: Wikipedia/Pjt56.

Små insekter skaber store problemer

Der er rigtig mange dyr, der kan hærge en vinmark og spise løv, druer og rødder på vinstokkene – lige fra fugle og harer til vildsvin og bavianer. Og så er der myrer, som stort set enhver vinproducent har problemer med i mere eller mindre grad.

Myrerne elsker varme, og i det hede Mendoza udgør de et meget stort problem for vinhusene. Et problem, man frygter, kun bliver værre med de støt stigende gennemsnitstemperaturer på grund af klimaændringerne.

28 forskellige arter


I øjeblikket har 28 forskellige myrearter indtaget det argentinske distrikt, og de spiser al grønt løv – blade og nye skud – hvilket gør det svært for planten at foretage den livgivende fotosyntese, ligesom man godt kan glemme alt om at få modne druer. Et myreangreb kan derfor betyde en kraftig reducering af høstmængden.

Sværest for økologiske producenter


Der findes selvfølgelig kemiske sprøjtemidler, der kan gøre kål på myrerne. Men i de senere år har rigtig mange vinproducenter i Mendoza lagt om til økologisk vindyrkning – i dag dyrkes 7300 hektar af distriktets vinmarker økologisk. Og der eksisterer ifølge Wine-Searcher ikke et effektivt økologisk bekæmpelsesmiddel, når det gælder de små dyr.
Det eneste, producenterne kan gøre, er at fjerne myretuerne via håndkraft. Alligevel vender der altid en del myrer tilbage til gerningsstedet.


En lille bid af John Hornungs liste.

Lang liste over vinbønder i udlandet!

Sidste uges gode spørgsmål var indsendt af Jesper Rye Jensen, der ejer Vesterhave Vingaard. Han var på jagt efter oplysninger om danske vinproducenter i udlandet.
Vi kunne umiddelbart nævne nogle få, men kastede opgaven videre til vores mange læsere. Og vi har fået rigtig megen respons. Tusind tak for det!
Hans Erik Pedersen nævner fx spanske Hammeken Cellars, som ejes af Nicholas Hammeken, mens Kim M. Hansen nævner Lars Dalgaard, der er medejer af Weingut Dalgaard & Jordan i Tyskland. Og så er der John Hornung, der har sendt os en lang og fyldig liste over danske vinbønder i udlandet – og den er senest opdateret i marts 2023.
Listen kan ses ved at klikke her.
Vores læsers interesse for danske vinbønder i udlandet startede, efter han havde set nogle tv-udsendelser omkring år 2000. Og han har gennem årene afholdt private vinsmagninger med næsten alle de nævnte producenter. Der skal lyde en stor tak herfra for den fine liste.


Irwin Kotovsky var en livsnyder, og især på hans rejser til Paris stod den på god mad og vin. Som her, hvor han sidder til bords hos Maxim's. Han har netop fået præsenteret en fornem Bordeaux-vin årgang 1985.

En livsnyders samling til salg

Det kan godt være, at aktier ikke lige er det, man skal satse sine penge på i øjeblikket. Så hellere begynde at etablere en samling af ædle vine. Flere auktionssalg gennem tiderne af store private vinsamlinger har indbragt ejerne en god fortjeneste. Men vigtigst af alt: Vin er skabt til at blive nydt – hvilket man jo også kan gøre undervejs.
Det gjorde den amerikanske forretningsmand Irwin Kotovsky. Han elskede god vin, nød den i fulde drag blandt andet på sine mange rejser til Europa og skabte sig samtidig en meget stor samling af fornemme vine.
Kotovsky døde i november sidste år, og nu sætter arvingerne hans vinsamling til salg hos Christie’s, hvor den vil blive solgt fordelt på 581 partier. Og der er så mange vine, at der afholdes hele to auktioner – den første online fra 6. til 18. april, så her er det let at byde med, og den anden til juni i London.

I flere prislejer


Auktionshuset selv kalder det for den mest spektakulære private vinsamling, huset har haft til salg i de sidste 10 år.
Første parti under hammeren bliver en flaske champagne, en Salon Le Mesnil 1959, der er vurderet til mellem 3000 og 5000 dollars (cirka 20.600 og 34.000 kr.). Det samme er en Imperial (6 liter eller 8 normalflasker) Château la Mission-Haut-Brion 1985.
Men der er også partier til lavere vurderinger – som fx to dobbeltmagnum flasker Château Gruaud-Larose 1964, hvis højeste vurdering ligger på 1400 dollars (cirka 9600 kr.).

Madeira 1795


Ud over et hav af fornemme gamle røde Bordeaux-vine rummer samlingen også adskillige søde Sauternes-vine – fx Château d’Yquem i årgange tilbage til 1955 og sjældne årgange af Château Climens og Suduiraut fra 1950’erne.
Der er også en større mængde fornemme hvide Bourgogner, heriblandt Domaine Leflaive og adskillige flasker Krug champagne fra 1980’erne.
Og så er der en af de største privatsamlinger af Madeira, der nogensinde er sat til salg hos Christie’s. Man kan fx byde med på flasker af Terrantez årgang 1795 og flere kasser Malvasia Reserva 1849 fra Barbeito.
Man kan læse mere – og byde, når tiden er inde – ved at klikke her.


Champagne Henriot får ny ejer

Terroirs et Vignerons de Champagne (TEVC) er den største forening af champagne-kooperativer med 82 kooperativer, der til sammen repræsenterer 6000 drueavlere, som dyrker deres druer på i alt 2750 hektar.

TEVC mest berømte champagnemærke er Nicolas Feuillatte – der også er det bedst sælgende mærke i Frankrig, og som på verdensplan eksporterer mere end 10 millioner flasker årligt.
Nu har TEVC ifølge The Drinks Business føjet endnu et champagnemærke til sin portefølje. Det drejer sig om Champagne Henriot, og sælgeren er Artémis Domaines – der ejes af familien Pinault.
Familiens firma ejer også Château Latour samt flere andre vinslotte. Og i december 2022 købte Artémis Domaines Champagne huset Jacquesson – og det kan jo tænkes, at familien Pinault har syntes, at det alligevel var for meget med to champagnhuse, og derfor har valgt at sælge Henriot. Det er dog ikke længere siden end oktober sidste år, at Henriot blev erhvervet af Artémis Domaines.

Vin hjælper på sprogkundskaberne

Næste gang, du skal til at kaste dig ud i at tale engelsk, tysk, kinesisk eller japansk, skulle du måske først nyde et godt glas vin. En undersøgelse, udført af et team af hollandske, tyske og britiske forskere, tyder på, at lidt vin eller anden alkohol gavner ens sproglige evner.
Undersøgelsen omfattede 50 unge tyskere, der studerede ved universitetet i den hollandske by Maastricht, tæt ved den tyske grænse.
Deltagerne, der alle havde bestået en eksamen i hollandsk kort forinden, blev delt i to grupper. I den ene gruppe fik de hver især et lille glas spiritus, mens de i den anden gruppe fik vand.
Dernæst skulle de studerende føre en samtale med en interviewer, der stillede nøjagtig de samme spørgsmål til samtlige deltagere.

Markant bedre udtale


Samtalerne blev optaget og bagefter afspillet for to indfødte hollændere, der gav point til deltagerne. Og her viste det sig, at dem, der havde fået lidt alkohol før samtalen, klarede sig markant bedre end deltagerne i kontrolgruppen, der havde været på vandvognen.
Den store forskel på de to grupper gjaldt især deltagernes udtale af hollandsk. En oplagt årsag er ifølge forskerne alkoholens evne til at reducere den anspændthed, som man kan føle, når man skal kaste sig ud i at tale et fremmedsprog. Og som bekendt, så går det hele meget lettere, når man slapper af.


Camille, spillet af Fleur Geffrier, er på jagt i franske vinhuse for at finde frem til verdens bedste vine. Foto: Legendary Entertainment.

"Drops of God" som filmserie

Vi har tidligere nævnt ”Kami no Shizuku”, en japansk tegneserie i 44 bind om en ung mand, Shizuku Kanzaki. Hans far, der var en berømt vinskribent og vinsamler, har i sit testamente beskrevet tolv vine, som efter hans mening er de bedste i verden.
Den, der først finder frem til disse vine, vil arve hans kostbare vinsamling. Samtlige vine, der indgår i tegneserien, findes i virkeligheden.
Den unge mand kaster sig nu ud i et kapløb med tiden og med sin adopterede bror som modstander. Undervejs i handlingen bliver der smagt på masser af god vin fra franske himmelstrøg.

Kanzaki bliver til Camille


Samtlige bind af tegneserien er siden hen udkommet på engelsk med titlen ”Drops of God” og som animeret tegnefilm. Og nu følger en rigtig filmserie, der får premiere på Appel TV+ d. 21. april.
I serien, der også har titlen Drops of God, har man ændret en del. Shizuku Kanzaki er blevet erstattet af den unge kvinde Camille, spillet af Fleur Geffrier, der bor i Frankrig med sin mor. Den adopterede japanske bror spilles af Tomohisa Yamashita, kendt fra den nylige Newflix thriller Alice in Borderland.
Serien, der er produceret af Legendary Entertainment, er filmet i både Frankrig og Japan. Den første sæson er på otte afsnit, og med et nyt afsnit hver uge.


Druen Glera, som lægger most til den italienske Prosecco. Foto: Wikipedia/Ursula Brühl, Julius Kühn-Institut (JKI), Federal Research Centre for Cultivated Plants, Institute for Grapevine Breeding Geilweilerhof - 76833 Siebeldingen, GERMANY - www.vivc.de

Italiensk og australsk Prosecco

Den let mousserende Prosecco er en af Italiens største vin-sællerter, og det er derfor forståeligt, at de italienske myndigheder ønsker at beskytte navnet.
I umindelige tider var Prosecco navnet på selve druen, vinen fremstilles på. Men i 2009 besluttede man, at det fremover udelukkende skulle gælde for det norditalienske distrikt, der fremstiller vinen, og i samme åndedrag omdøbte man druen til Glera. Distriktsnavnet blev dernæst beskyttet i EU-regi via en GI (Geografisk Indikation).
I Australien dyrkes der også Prosecco – og stadig mere af den. Den breder sig nu over 20 distrikter og er især populær i King Valley i Victoria. Og hvert år sælges der let mousserende hvidvin på druen for mere end 200 millioner AUD (cirka 916 mio. kr.). I øjeblikket er det da også den drue, der har den næst højeste gennemsnitspris hos de australske drueavlere.

Det er distriktet, ikke druen


At australsk Prosecco har så stor succes – og at druenavnet ses på etiketterne – er naturligvis en torn i øjet på de italienske myndigheder.
Allerede i 2013 forsøgte Italien via EU at stoppe de australske vinproducenter fra at anvende navnet.
Jamen, lød det fra Australiens varemærkeregistrerings-bureau, Registrar of Trademarks, det er jo ikke druenavnet Prosecco, der har en GI, men derimod det italienske distrikt. Og de australske producenter er derfor ufortrødent fortsat med at anvende druenavnet.
Nu forsøger EU ifølge Winetitles Media igen på vegne af Italien at sætte en stopper for australsk Prosecco via forhandlinger inden for den australsk-europæiske handelsaftale for vin.

En "protest-instans"


Hvis det lykkes at få druenavnet til at høre under Prosecco GI, vil det betyde ekstra brande på bålet, når det gælder de økonomiske strabadser, den australske vinsektor står med.
Australien er jo i forvejen tynget af de absurd høje afgifter på importeret australsk vin, som kineserne har indført.
Som modsvar på EU’s bestræbelser på at forhindre australierne i at bruge drue-navnet, har foreningen Australian Grape & Wine (AGW) oprettet en online ”protest-instans”. Her kan australske vinproducenter - og alle andre, der vil støtte op om australsk Prosecco - udfylde en protestformular. De mange formularer vil på et tidspunkt blive overrakt til den australske regering.


Fra den nye udgave af Wine Dogs California.

Der er gang i vinvovserne

Når VinAvisen er på rejse for at besøge vinhuse, er der næsten altid en vovse, der pisker med ud i vinmarken, løber rundt på gårdspladsen og måske hygger sig i en krog, mens vi smager husets vine.
Disse vinvovser har deres helt eget forlag, Giant Dog, der gennem flere år har udgivet kalendere og bøger med portrætter af vovserne - især dem fra de oversøiske vinlande - i både billeder og tekster. Vinhusene får selvfølgelig også et par ord med på vejen.
Det er ret utroligt, så mange forskellige hunde, der er blevet portrætteret – og også i 2023 er der kommet kalendere med både australske og amerikanske vovser, vist i fadkældre, vinmarker, i fad-hundehuse osv.
I marts i år udkom også femte udgave af Wine Dogs California med ”nye” hunde fra mere end 120 forskellige vinhuse.
Hundeglade læsere kan se flere fotos fra bøger og kalendere – og kan købe dem – ved at klikke her.


Elegant ser det nye besøgscenter ud. Det kridhvide ydre skal lede tankerne hen på Champagnes berømte underjordiske kældre af kalk.

Ruinart bygger nyt besøgscenter

Champagnehuset Ruinart vil opføre et flot nyt besøgscenter lige over for sit historiske hovedsæde i parken Butte Saint-Nicaise i Reims.

Nicolas Ruinart Pavilion bliver navnet på det nye center, der er opkaldt efter champagnehusets grundlægger. Bygningen, der forventes færdig opført i 2025, er tegnet af den japanske arkitekt Dou Fujimoto.
Der vil udelukkende blive anvendt lokale bæredygtige materialer, og taget vil blive ”beklædt” med grønne vækster.
Håbet er, at det nye besøgscenter vil tiltrække endnu flere gæster. Som det er nu, har Ruinart 26.000 besøgende årligt – hvis alt går som planlagt, vil tallet lyde på 50.000 i år 2029, hvor champagnehuset kan fejre sin 300 års fødselsdag.

Den fornemme flaske med den sjældne cognac. Med i købet følger to cognacglas.

Nogle ganske særlige fade

Louis XIII er en legendarisk cognac, der er sammenstukket af hele 1200 eaux-de-vie’er, som er mellem 40 og 100 år gamle. Cognacen, hvoraf den første så dagens lys i 1874, tappes på fornemme krystalflasker, der er en tro kopi af en flaske fra 1500-tallet, som man udgravede på en slagmark i Frankrig i 1850.
Eaux-de-vie'erne til Louis XIII modner i franske egetræsfade – og de aller bedste af dem modnes i såkaldte tiercons, fade, der kan rumme cirka 500 liter, og som har været brugt til modning af cognac i de sidste cirka 100 år. De er lavet af det bedste træ fra Limousin skoven og af træer, der er mellem 150 og 180 år gamle. Med jævne mellemrum bliver fadene restaureret ved at bruge stave fra andre gamle tiercons.

Tre sjældne tiercons


I gamle dage blev disse tiercons brugt til at transportere cognacen i, og de blev placeret tre og tre på hestetrukne vogne. Deraf navnet, der kommer af tier for tredjedel.
I 2004 og igen i 2009 opdagede kældermesteren, at indholdet i et af disse tiercons var særligt fænomenalt – havde en helt særegen og delikat aroma og smag. Og begge gange blev cognacen fra fadene tappet på et yderst begrænset antal krystalflasker og solgt i dyre domme som Louis XIII Rare Cask aftapninger.
Nu er det sket igen – den nuværende kældermester, Baptiste Loiseau, er ”faldet over” en helt særlig tiercon, som er blevet tappet på i alt 775 flotte sorte krystalflasker, og det er så, hvad der er til salg på verdensplan. Navnet er Rare Cask 42.1 – hvilket henviser til, at cognacen har et alkoholindhold på 42.1%. Prisen for en flaske svarer til cirka 400.000 kr.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Nature Wines er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.


Paul Hobbs.

Vinens Hall of Fame

Vi fortsætter i høj grad med "Vinbranchens Blå Bog", men ind imellem bringer vi også sider til "Vinens Hall of Fame" – en "blå bog" om vinverdens store vinpersonligheder: Mondavi, Hugh Johnson, Catena, Robert Parker, og hvad de nu alle hedder, nulevende såvel som afdøde. I denne uge er turen kommet til Paul Hobbs, en af verdens mest anderkendte vinproducenter og konsulenter. På en særlig side har vi samlet de personligheder, vi indtil nu har omtalt.

Paul Hobbs (f. 1953) er en af verdens mest anerkendte vinproducenter og konsulenter.
Han voksede op i Buffalo, New York, sammen med sine 10 søskende, og som stor dreng deltog han i det hårde arbejde i forældrenes plantage, og tænkte, at det i hvert fald ikke var den vej, han ville gå.
Han begyndte at læse til læge ved University of Notre Dame i Indiana, men hans far fik alligevel drejet ham ind på en ”grøn bane”, og efter nogle år tog Paul Hobbs springet til UC Davis i Californien for a studere vindyrkning og ønologi.
Mens han læste, kom han i lære hos Robert Mondavi Winery og arbejdede sig her op til en chefvinmager-stilling med ansvar for vinprojektet Opus One – en vin, som han var med til at hæve til berømmelsens tinder.
Båret af sin stigende anerkendelse begyndte han i slutningen af 1980’erne at fungere som konsulent-vinmager og endte med at have en række førende vinhuse i Californien, Chile og Argentina i sin portefølje. Som konsulent fremstiller han i dag vin på fire kontinenter. Blandt vinhusene er Crocus i Cahors i Frankrig, Alvaredos-Hobbs i Galicien i Spanien og
Yacoubian-Hobbs i Armenien, som han har indgået partnerskaber med.
I 1991 grundlagde han sit eget vinhus, Paul Hobbs Winery, i Californien – der blev efterfulgt af Viña Cobos i Mendoza, Argentina.
Paul Hobbs’ succes som vinmager skyldes ikke mindst hans dybe forståelse af terroiret – af jordbunds- og klimaforhold - hvor end han opholder sig. Det er med udgangspunkt i denne viden, han skaber sine fantastiske vine.
Han er også kendt for at elske udfordringer. Det, som andre vinproducenter mener må være umuligt, kaster han sig med ildhu over.
Privat er han gift med Christina, som han har to døtre med, Sophia og Louisa. Derudover har han en datter, Agustina, fra sit første ægteskab.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.

Forhandles vinene herhjemme?

Lone Jacobsen har i VinAvisen læst om vinen fra den græske halvø Athos, som fremstilles af munkene fra et af halvøens klostre, Ágios Eustátios. Druerne til vinen stammer fra en 50 hektar stor vinmark med navnet Mylopotamos. Det bliver til cirka 80.000 flasker årligt, lavet i munkenes eget vinhus.
Vores læser vil rigtig gerne vide, om vinene forhandles herhjemme – en søgning på nettet gav ikke umiddelbart noget resultat. Og klikker man ind på vinhusets hjemmeside, er der heller ikke bid.
Men hvis en af vores mange andre læsere alligevel kender til en dansk forhandler, hører vi meget gerne på info@vinavisen.dk.
Informationerne om Athos og vinene har Lone Jacobsen fra VinAvisens serie af postkort fra Halkidiki, der kan ses og læses ved at klikke her.


Ugens vinøse billede

Nikolai B. har taget dette billede af et maleri af en fedladen Bacchus, der får serveret vin i et højt, smalt glas – en fløjte – af Pan, hyrdernes gud. Pan kendes let på sine bukkeben.
Maleriet befinder sig i Musée Rolin i Autun i Bourgogne. Det er malet af Hendrick van Balen (1575-1622) og forestiller Bacchus og Ariadne.
Adriane er den blege dame i Bacchus’ favn. Hun var kongedatteren, som hjalp prins Theseus ud af labyrinten, efter at han havde dræbt det menneskeædende uhyre Minotaurus. Hun gav prinsen et garnnøgle, hvis ende han bandt fast ved indgangen til labyrinten, og som han vandt op, efterhånden som han trængte ind. Efter drabet kunne han så finde ud igen ved at følge tråden.
Bacchus kom ind i billedet, da han fandt prinsessen, som Theseus havde efterladt på en strand på øen Naxos. Det var ikke særlig pænt af Theseus, men det ser ud til, at hun morede sig ganske godt i vingudens selskab.


Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469.494Billede 495-540
Billede 521-546
Billede 622-648
Billede 547-568
Billede 649-731
Billede 569-594Billede 595-621


731 Mørke skyer trænger ind over vinstokke tilhørende Rune Wines i Arizona (foto © Kayla Lewis- Simpson).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 16 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Hardy's Crest, South East Australia, Australien, 2021, lav alkohol (12,5%)

74,95 kr., pris på tilbud indtil 8. april: 30 kr. ved 6 flasker. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

Kun 30 kr. ved 6 flasker (tilbudsprisen) må siges at være meget lavet for så god en hvidvin. Vinen, der er lavet på Chardonnay og Sauvignon, dufter af ferskner og har en fyldig og frisk smag, hvor de to meget forskellige grønne druer supplerer hinanden på bedste vis. Her er moden frugt - især mirabeller - og en lille note af kærlighedsfrugt i den lange eftersmag. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Riesling Hochgewachs Feinherb, Rosenbaum Weingut, Riesling, Mosel, Tyskland, 2021, lav alkohol (11,5%)

130 kr., pris ved 6 flasker: 117 kr. flasken, Vinfadet

En let og mild hvidvin med duft af tørrede abrikoser og med en liflig frugtsmag, hvor tørhed, syre og sødme er i perfekt balance. Vinen bør nydes godt afkølet, som den er, til sushi eller til friske sommerbær, når den tid kommer. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Riesling Roche Calcaire, Domaine Zind-Humbrecht, Riesling, Alsace AOC, Frankrig, 2020, lav alkohol (13%)

300 kr., pris ved 3 flasker: 225 kr., Erik Sørensen Vin

Dette er Alsace-Riesling, når det er bedst. Duften forfører med sukat, tørret abrikos og en fin krydret note, mens den fyldige smag er tilpas tør, fuld af modne citrusfrugter - citron og appelsin - og med en dejlig saftighed i den lange eftersmag. En vin med en stor spændvidde, når det gælder mad. Men den kan så afgjort også nydes afkølet, præcis som den er.

Rosévin

stjernestjernestjernestjernestjerne

GM par Gabriel Meffre, Coteaux d'Aix en Provence, Frankrig, 2022, lav alkohol (12,5%)

89,95 kr., pris på tilbud fra 14. til 27. april: 59 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

En rigtig god og let drikkelig rosé med duft og smag af modne ribs, en dejlig saftighed og et lille bittert bid til slut. Flasken har skruelåg.

Rødvin

stjernestjernestjerneØ

Vetusta, Vinedos la Dehesa, Tempranillo, Ribera del Duero DO, Spanien, 2021, høj alkohol (14,5%)

En tør og fint krydret økologisk rødvin - men også en enkel vin, der mangler noget fylde i smagen.

stjernestjernestjerne

Domaine Soleyrade, Côtes du Rhône AOC, Frankrig, 2020, middel alkohol (14%)

79 kr., SPS Wine

Der er knald på de krydrede noter i denne rødvin - især sort peber - mens frugten gemmer sig godt og heller ikke dukker op i eftersmagen. En vin, der mangler lidt facetter og slutter med et meget tørt bid.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Poème Vineyards, Pays d'Oc, Frankrig, 2021, lav alkohol (13%)

99,95 kr., pris på tilbud indtil 30. april: 50 kr. ved 6 flasker. Sælges også i SuperBrugsen, Kvickly

Denne vin er kræs for enhver, der holder af fyldige, bløde rødvine. Blødheden får dog et pikant modspil af frisk bærfrugt, en behagelig tørhed og en fin syre til slut. Normalprisen er helt ok - og tilbudsprisen ved 6 flasker yderst attraktiv. En god vin til både pasta- og kyllingeretter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Peter and the Wolf Reserva, Quinta do Casal Branco , Tejo, Portugal, 2020, middel alkohol (13,5%)

119,95 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., AndrupVin.dk

En absolut indtagende rødvin. Det første indtryk i smagen er en bærsødme - der udvikler sig med krydrede noter (sort peber), kakaobønne og lys chokolade ud i den lange eftersmag. En "lag på lag" vin, når det gælde smagsindtryk. Prisen ved 6 flasker er et kup.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Jakob Jung Tradition, Spätburgunder, Rheingau, Tyskland, 2019, middel alkohol (13,5%)

130 kr., pris ved 6 flasker, D’Wine

En elegant og meget aromatisk rødvin på Spätburgunder (Pinot Noir). En vin, der har druens saftighed, fine bærnoter og lange liflige eftersmag med en lille sødme til slut. Drik vinen let afkølet. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Viña Mayor Tinto Roble, Tempranillo, Ribera del Duero DO, Spanien, 2021, middel alkohol (14%)

139 kr., pris på tilbud: 85 kr., Kjær & Sommerfeldt

En god fadmodnet rødvin med stringens, tørhed, en fin krydring - blandt andet med anis og salvie - og et lille tanninbid til slut. Drik vinen til kraftige kødretter.

stjernestjernestjernestjerne

A Mi Manera Bigai Cabernet, Veneto DOC, Italien, 2020, middel alkohol (13,5%)

180 kr., Skjold Burne

"Cabernet" på etiketten står for 60% Cabernet Sauvignon og 40% Cabernet Franc. Det er en god og meget aromatisk rødvin med en lokkende parfumeret duft af blandt andet skovjordbær og en saftig og krydret smag, der ender med en note af sort peber. Drik vinen til fx krydrede grøntsagsretter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Viña Mayor Crianza, Tempranillo, Ribera del Duero DO, Spanien, 2019, middel alkohol (14%)

189 kr., pris på tilbud: 119 kr., Kjær & Sommerfeldt

En intens og rigtig dejlig Crianza-rødvin med et opbud af krydrede noter - rosmarin, timian og stjerneanis - samt et kødfuldt bid og en lang eftersmag, hvor frugten giver sig til kende. En vin, der er sine 189 kr. værd - så køb den til tilbudsprisen ved 119 kr.

stjernestjernestjernestjernestjerneBoksvin

Coronas, Catalunya, Spanien, 2020, middel alkohol (13,5%)

229 kr., pris for boks med 3 liter. På tilbud indtil 8. april: 125 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

3 liter svarer til 4 normale flasker, så tilbudsprisen er på 31,25 kr. pr "flaske". Det er lavt for så god en rødvin. Den er lavet på Tempranillo med en anelse Cabernet Sauvignon, har en mild frugtduft og en blød og rund smag af modne kirsebær og blommer. En vin med en bred spændvidde til mad - og en vin, mange vil kunne lide.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Conca d'Oro, Giribaldi, Nebbiolo, Nebbiolo d'Alba DOC, Italien, 2019, middel alkohol (13,5%)

240 kr., Skjold Burne

Der er efterårsskov og svampe over duften af denne økologiske rødvin. Smagen er fyldig og kompleks og med en perfekt balance mellem tørhed og noter af moden frugt. En dejlig rødvin med afrundede tanniner - lige til at drikke til tørre og ikke for kraftige oste eller en god sammenkogt grønsagsret.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Domaine Durieu, Châteauneuf-du-Pape AOC, Frankrig, 2020, høj alkohol (15,5%)

269,95 kr., pris ved 6 flasker: 249 kr., AndrupVin.dk

En rigtig dejlig Châteauneuf-vin med al den koncentrerede saft, kraft og krydring - hvid peber, mokka og lakrids - som er typisk for distriktets rødvine. Et lille tilpas tanninbid afslutter herlighederne. Nyd vinen til krydrede kødretter - og hæld den gerne på karaffel et par timer før servering, så den lige får lov til at trække vejret.

stjernestjernestjernestjernestjerne

A mi Manera Rosso Vineto, Veneto DOC, Italien, 2020, lav alkohol (13%)

290 kr., Skjold Burne

"Vino in Amfora" står der på etiketten af denne rødvin, hvilket henviser til, at den er gæret og modnet i store lerkrukker. Det er en dejlig og utrolig aromatisk rødvin, når det gælder både duft og smag. Her er blomster, skovjordbær, modne hyldebær, havtorn og syltede kirsebær i en skøn forening. Og smagen bliver hængende længe i munden. En vin, man lige skal have et glas mere af...

Sød vin

stjernestjernestjernestjerne

Churchill's Tawny Port, Douro, Portugal, høj alkohol (19,5%)

260 kr., Skjold Burne

Hvis man har en rigtig sød tand, så er denne portvin sagen. Den er god - og meget sød med mørke rosiner og kandiserede frugter hele vejen igennem til den lange eftersmag. Drik den til søde kager og desserter.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen