Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 16, 2023



Præsidenten for Telmont, Ludovic du Plessis, demonstrerer, hvor let den nye champagneflaske er. Foto: Telmont.

Verdens letteste champagneflaske

En almindelig tom vinflaske vejer i gennemsnit cirka 500 gram – nogle er dog noget tungere, hvilket der ikke er nogen praktisk årsag til.

En traditionel champagneflaske vejede før i tiden 900 gram, men nogle champagnehuse anvender nu en lettere udgave på 835 gram.
Flasker til champagne er de nødt til at have tykkere glasvægge for at kunne modstå trykket fra indholdet – et tryk, der er dobbelt så kraftigt som i et bildæk. Derfor er flaskerne selvsagt også tungere end almindelige vinflasker - hvilket naturligvis også gælder for andre mousserende vine, fremstillet på champagnemetoden.
Nu har champagnehuset Telmont i samarbejde med glasproducenten Verallia skabt en flaske, der efter sigende skulle være verdens hidtil letteste champagneflaske.

Led i et større projekt


Flasken vejer ”kun” 800 gram, og den er gennem det seneste år blevet afprøvet af Telmont på i alt 3000 flasker champagne – såvel under anden gæringen som modningen af vinen. Nu er forsøgsperioden slut, og champagnehuset har meddelt, at den første champagne i den lettere flaske vil blive den økologisk certificerede Réserve de la Terre. Champagnen – i alt 30.000 flasker - vil tilflyde verdensmarkedet i 2026 efter tre års modning.
Målet med 800 gram flasken er at reducere CO2-udslippet – hos Telmont udgør brugen af flasker hele 24% af det samlede udslip. De lettere flasker vil generere cirka 4% mindre CO2 pr. produceret flaske, ligesom brugen af brændstof under transport af flaskerne vil blive reduceret.
Den nye flaske er et led i projekt ”I moder naturs navn” – et projekt søsat i 2021, hvis endemål er at gøre Telmont til det første klimapositive champagnehus inden år 2030.
Projektet er frem for alt et hjertebarn for Telmont-investoren, Hollywood skuespilleren Leonardo DiCaprio, der er en frontfigur, når det gælder kampen mod klimaændringerne.
Det er måske nok rigtigt, at det er den hidtil letteste flaske til champagne, men når det gælder mousserende vin fremstillet efter samme metode, så anvendes der allerede noget lettere flasker.
I denne uge har vi anmeldt en Crémant de Loire, og den tomme flaske vejede kun 769 gram...

Vinens Airbnb konkursramt

I uge 9 2021 fortalte vi om online-virksomheden WineJump A/S, som var grundlagt af Thomas Winther i 2019.
Ifølge virksomheden selv var den vinbranchens svar på Airbnb, og ligheden bestod i, at vinproducenterne selv oprettede deres profil, lagde billeder op og satte deres vine til salg.
Det var gratis for dem at oprette sig, og de bestemte selv, hvordan de præsenterede vinene - og hvordan de prissatte dem. Der var altså tale om en fri markedsplads, hvorfor virksomheden ikke var garant for den “korrekte” pris.
Nu er WineJump A/S ifølge Statstidende erklæret konkurs – og ifølge Finans skulle årsagen være, at virksomheden aldrig for alvor fik et markedsgennembrud.

Lignede en succes


WineJump håndterede told- og afgiftsregler således, at vinproducenterne blot skulle forholde sig til at sende vinen af sted, når de fik en ordre. Det, virksomheden fik ud af det, var et gebyr på 1 euro (cirka 7,45 kr.) pr. flaske, der blev handlet.
Da WineJump gik i luften, var det med 150 vinproducenter og 600 vine ombord – i 2021 var der 1300 producenter og 5000 forskellige vine fra Tyskland, Frankrig, Italien og Spanien at vælge imellem.
Det lyder jo som en succes – men regnskabstallene taler ifølge Finans deres eget sprog:
I regnskabsåret 2019/2020 var virksomhedens resultat efter skat på minus 285.000 kr. – i det følgende regnskabsår lød underskuddet på minus 2,6 millioner kr. efter skat.


Gad vide, om chatbotten også har valgt den yderst enkle etiket på vinen...

Chatbot bag ny vin

AI - artificial-intelligence, eller på dansk kunstig intelligens, er efterhånden et kendt begreb. Nu har négociant Aubert & Mathieu i Languedoc lanceret en rødvin, der, ifølge vinfirmaet selv, er verdens første vin skabt ved hjælp af AI. Vinen er blevet til i samarbejde med ChatGPT, en chatbot – et software, der kan kommunikere, og som benytter sig af AI - udviklet af firmaet Open AI i 2022.
Med udgangspunkt i nyhøstede økologiske Grenache og Syrah druer årgang 2018 bad Aubert & Mathieu ChatGPT om at rådgive, når det gjaldt såvel blandingsforholdet som vinificeringen.
En chatbot har adgang til enorme mængder data på tværs af internettet, og det er ud fra dem, den finder de bedste svar på de spørgsmål, man stiller.

Gav et bud på flasken


Chatbottens gode råd til blandingsforholdet lød ifølge Vitisphere på 60% Grenache og 40% Syrah, for som den sagde, så ”er det den fordeling, der generelt gør det muligt at opnå en frugtrig og balanceret vin på disse druer”. ChatGPT meddelte dog også, at hvis man ønskede en mere stram og tanninrig stil, burde man bytte om, så Syrah udgjorde de 60% af blandingen. Dernæst fulgte buddene på selve fremstillingsmetoden.
Til sidst anbefalede chatbotten endog en Bourgogne-flaske som den mest velegnede, når det gjaldt markedsføring af vinen.

Chatbot med store ambitioner


Hele vejen igennem fulgte Aubert & Mathieu chatbottens råd – dog ikke, da det kom til den anbefalede pris for vinen.
Her angav ChatGPT en pris på mellem 50 og 100 euro (cirka 370 og 745 kr.), hvor vinfirmaet har holdt sig til lidt mere beskedne 30 euro (cirka 225 kr.). Chatbotten har vel bare været stolt af sin vin...:)
Der er kun fremstillet 600 flasker af The End, som rødvinen er døbt, og historien melder ikke noget om, hvordan vinen smager.
Hvis det er fremtiden, så vil denne verdens vinmagere jo en dag kunne sætte hjerneaktiviteten på pause og bare gøre, hvad chatbotten anbefaler! Nå, så galt går det nok ikke – her på VinAvisen foretrækker vi i hvert fald, at vin fortsat fremstilles af et menneske med erfaring og passion. Klik her, og læs mere om vinen.


De mange bib-vine blev skjult i ens sorte kasser, før de blev båret ind i hobetal til de ventende dommere.

Bedste bib-vine

387 vine – ikke i flasker men i bag-in-box – blev for nylig bedømt ved den 9. udgave af Concours International Wine in Box (CIWIB), som blev afholdt i den franske by Toulouse.
55% af vinene var franske, og resten var fra kendte vinlande som Spanien, Italien, Portugal, Tyskland, Bulgarien, Ungarn, Sydafrika, Argentina, USA og Australien. Også Moldova deltog for første gang.
Arrangøren af konkurrencen er Amelovin, og dommerpanelet en lang række ønologer og andre vinprofessionelle. Og efter blindsmagningen af vinene var der stor enighed blandt dommerne: kvaliteten var generelt meget høj i år. Faktisk er den steget år for år, og årsagen er blandt andet, at stadig flere producenter ikke kun tapper deres billigste vine på bag-in-box men også de bedre og dyrere vine – og endog deres topvine.
Nu er listen over årets vindervine offentliggjort. Der var i alt 116, og de kan ses ved at klikke her. Mon dog ikke nogle af dem forhandles på dansk jord?

Tre vincentre slår dørene op

Som vi tidligere har nævnt, besluttede Bourgognes vinproducentforening, BIVB, for nogle år siden at opføre tre nye vincentre.

I maj og juni slår de dørene op – med en større forsinkelse på grund af corona - og går sommerferien til det berømte vindistrikt, kan man besøge centrene i henholdsvis Mâcon og Chablis samt i Bourgognes vinhovedstad, Beaune.
Vincentret i Beaune breder sig over 3600 kvadratmeter og er dermed det største af centrene – og det arkitektonisk mest iøjnefaldende. Den hvide bygning rejser sig i 21 meters højde, og inspirationen er slyngtråde fra vinstokke, som griber fat i den udspændte ståltråd i vinmarkerne.

Tag børnene med


I centret oprulles historien bag Bourgognes vindyrkning og al anden tænkelig information om appellationer, terroirer og de berømte ”climats”, som kom med på Unescos verdensarvsliste i 2015. Det franske ord climat er specielt for Bourgogne, og det henviser til en bestemt mark eller et jordstykke.
Ud over lærdom vil centret også rumme vinsmagerum, bar, café, boghandel m.m. Og fra toppen af bygningen vil der være en 360 grader udsigt, som kan nydes mellem de i alt 1600 vinstokke, der er plantet på taget. En park på 10 hektar vil omkranse centret.
Man kan med sindsro tage børnene med, da der er lavet en særlig børnetur gennem centret og en legeafdeling.

De to andre centre


Centrene i Chablis og Mâcon er begge top-moderne udvidelser af eksisterende og meget gamle bygninger. I Chablis-centret, der breder sig over 900 kvadratmeter, vil man frem for alt få sin vinviden leveret gennem sanseoplevelser – film, lyde, dufte og smage. Og i centret i Mâcon vil der blive lagt ekstra vægt på information om vinområderne Mâconnais og Côte Chalonnaise. Et 17 meter højt tårn, der er inspireret af den store skrue i en gammel vinpresse af træ, byder på en udsigtsplatform med udsigt over floden Saône og en del af byen Mâcon.
Man kan læse mere om centrene på deres fælles hjemmeside.
Fra venstre mod højre: Galicien, Somontano og Georgien.

Syv bud på en vinøs sommerferie

De fleste vinglade danskere har været i Toscana, Bordeaux, Bourgogne, Rioja og alle de andre berømte og kendte vinlande og -distrikter.
Neden for kommer lidt inspiration til syv europæiske vin-destinationer, der nok for de fleste er lidt mindre oplagte. VinAvisen har besøgt disse lande og distrikter, og vi har derfor linket til de serier af postkort, vi gennem årene har bragt herfra.
Vi hører meget gerne fra læsere, der har besøgt måske endnu mindre kendte vindistrikter. Send gerne et par linjer til info@vinavisen.dk, så bringer vi endnu en lille liste til inspiration.

Galicien


Spaniens grønne hjørne kalder man Galicien. Her er vejret mildt og fugtigt, naturen frodig, og hvidvinene liflige og sprøde. Et besøg i distriktet Rías Baixas er et ”must”. Her hersker den grønne Albariño-drue, som forvandles til hvidvine - vine der er perfekte til det væld af fisk og skaldyr, som kan nydes langs kysten.
Længere inde i Galicien ligger Valdeorras, ”gulddalen” på galicisk. Her mødes man af et dramatisk landskab, hvor vinstokkene dyrkes på stejle terrasser. Læs mere ved at klikke her.

Cypern


På denne solrige Middelhavsø har man dyrket vin i cirka 4000 år, fortrinsvis på sydskråningerne af Troodos-bjergkæden, der når op i en højde af 1951 m. Cypern er et af de få steder, hvor vinlusen Phylloxera aldrig har angrebet, så vinstokkene er ikke podet på amerikanske rødder. Man kan derfor flere steder opleve disse gamle krogede vinstokke, der kun giver et ringe udbytte men meget koncentrerede vine. Læs mere ved at klikke her.

Georgien


I Georgien var det - ligesom andre steder i Europa - klostrene, der fik stor betydning for vindyrkningen. Man kan besøge flere af disse gamle klostre, hvor munkene den dag i dag med glæde sælger deres vin til turisterne.
Hos de lokale vinbønder kan man også opleve den gamle vinfremstillingsmetode, hvor vinen gærer og modnes i kæmpestore lerkrukker, såkaldte kvevri. Eller man kan sætte tænderne i georgisk vingummi, lavet af inddampet vinmost. Læs mere ved at klikke her.

Nordmakedonien


I det lille Balkanland fremstilles der glimrende rød- og hvidvine. Landet har kun 2 millioner indbyggere, så der er store ubeboede arealer, der byder på helt fantastiske naturoplevelser.
Man bør også besøge hovedstaden Skopje, der er en kulturel smeltedigel med et hav af små, rigtig gode og billige restauranter. I byen finder man også Balkanlandenes største basar, og oven over det hele knejser den imponerende borg Kale. Læs mere ved at klikke her.

Jerez


I distriktets hovedby Jerez-de-la-Frontera kan man besøge gamle familieejede bodegaer og opleve, hvordan hedvinen fremstilles efter solerametoden. Man kan også spise tapas med sherry til, se hesteshow eller slentre i de krogede gader mellem de hvidkalkede huse. Det er en charmerende og smuk by - og et godt udgangspunkt for de vinøse oplevelser i resten af distriktet. Læs mere ved at klikke her.

Somontano


Somontano er et af Spaniens rigtig gode vindistrikter, men det er gemt godt af vejen. Det ligger i regionen Aragonien cirka 250 km vest for Barcelona på de lave bakker og i de brede dale op imod Pyrenæerne og ganske tæt på grænsen til Frankrig. Der er omkring 35 vinhuse i distriktet, og rigtig mange af dem byder med glæde vinturisterne velkommen og har guideture med efterfølgende smagninger.
Ud over glimrende vine kan man også opleve nogle arkitektonisk meget flotte vinhuse i Somontano. Læs mere ved at klikke her.

Østrig


I Østrig kan man for alvor opleve, hvor mange forskelligartede hvidvine, landets store drue, Grüner Veltliner, lægger most til. Nogle af de bedste vine finder man i distrikterne Kremstal og Kamptal samt i Wachau, der med sine stejle terrasser strækker sig vestpå langs Donau-flodens bredder. Det er også her, man finder et af Østrigs mest romantiske turistområder. Tag en sejltur på floden, og nyd synet af de mange små idylliske vinbyer langs bredden. Går turen til Wien, bør man besøge "Zum Schwarzen Kameel" - et samlingssted for mad- og vinentusiaster siden 1618. Læs mere ved at klikke her.


Ikke to flasker er ens, når det gælder rødvinen Raras.

En sjælden smuk idé

Under fremstillingen af vinflasker kan det ikke undgås, at der indimellem dukker nogle flasker op, som ikke lever op til standard-udseendet. De kan være både buede og bulede men er ellers ok til at tappe vin på.
Det sker dog aldrig – og dog. Nu har det spanske vinhus Bodegas Arráez i Valencia nemlig taget 500 af disse deforme flasker til sig for at tappe en ganske særlig rødvin på dem - dog nok ikke på et almindeligt tappeanlæg.
”Raras” (sjælden) hedder vinen, idet vinhuset gerne vil understrege, at hver eneste deforme flaske jo er unika og dermed en sjældenhed.
Salget af vinen har til formål at rejse penge til forskning i sjældne sygdomme - og at støtte op om familier, der har medlemmer, som lider af disse sygdomme.
Rødvinen er lavet på den sjældne røde drue Forcallat samt lidt Monastrell – så også indholdet er ret så sjældent.

Ginnen med lokum som ingrediens.

Gin fremstillet på lokum

Vandene er delte, når det gælder den supersøde tyrkiske delikatesse lokum - også kaldet tyrkisk delight.

Enten elsker man de små gummiagtige slikstykker, som ofte er krydret med rosenvand, eller også kan man ikke fordrage hverken smag eller konsistens.
Hører man til sidstnævnte, skal man nok gå en stor bue uden om ginnen Turkish Delight Gin Liqueur fra destilleriet Zymurgorium i Manchester. Ud over enebær indeholder ginnen rent faktisk lokum, så der er ikke bare tale om aromastoffer.
Ja, det er utroligt, hvad man finder på, når det gælder nye gin-smage …
Ginnen koster 15 pund (cirka 120 kr.) for 50 cl., og den sælges udelukkende i Storbritannien – briterne har altid haft en forkærlighed for tyrkisk delight.



Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Højsteen Vin er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.


Simon van der Stel.

Vinens Hall of Fame

Hver uge bringer vi enten "VinAvisens Blå Bog", et portræt af en dansk vinprofessionel, eller en "Vinens Hall of Fame" – en "blå bog" om vinverdens store vinpersonligheder: Mondavi, Hugh Johnson, Catena, Robert Parker, og hvad de nu alle hedder, nulevende såvel som afdøde. I denne uge er turen kommet til Simon van der Stel, der i høj grad var med til at grundlægge Sydafrikas vinindustri. På en særlig side har vi samlet de personligheder, vi indtil nu har omtalt.

Simon van der Stel (1639-1712) var en af Sydafrikas store vin-pionerer. Han blev født til søs, da hans far og mor, der var datter af en frigivet indisk slave, var på vej fra Holland til Mauritius, hvor faren skulle være guvernør.
I en alder af 24 år giftede Simon van der Stel sig med Johanna Jacoba Six, som han fik seks børn med, og i 1679 blev han udnævnt til den første guvernør af den hollandske koloni ved Kap Det Gode Håb.
Ægteskabet var - trods de mange børn - ikke lykkeligt, så i stedet for sin kone tog han hendes søster med til Sydafrika. Børnene forblev hos deres mor.
Det var ikke kun familien, Simon van der Stel forlod, men også sin lille vinmark i den hollandske landsby Muiderberg, på hvis druer han selv havde fremstillet vin.
Det var lægen og landsmanden Jan van Riebeeck, der plantede de første vinstokke i Sydafrika i 1655. Men det blev Simon van der Stel, der for alvor satte skub i den sydafrikanske vinindustri.
I 1685 grundlagde han vinhuset Constantia i det nuværende Stellenbosch og plantede her 100.000 vinstokke. Ud af nogle af druerne fremstillede han en sød vin, vin de Constance, der i 1700- og 1800-tallene nåede berømmelsens tinder.
Den franske konge Louis-Philippe havde adskillige flasker i sin vinkælder, og Napoléon forsødede tilværelsen med den under sit eksil på St. Helena.
Tre år efter grundlæggelsen af Constantia begyndte de franske huguenotter at ankomme til Kap Det Gode Håb. De kom blandt andet fra Bordeaux, Bourgogne og Provence og med sig i bagagen bragte de viden om vindyrkning og -fremstilling.
Simon van der Stel, der ønskede at udbrede vindyrkningen i regionen, tildelte med glæde jord til de huguenotter, der ønskede at plante vinstokke. Og han var ad den vej med til at grundlægge mange af de sydafrikanske vingårde, der eksisterer den dag i dag.
Han forblev på posten som guvernør til sin død, hvorefter hans søn, Willem Adrian van der Stel, blev hans efterfølger. Og hans elskede Constantia blev få år senere delt i to vingårde, Groot og Klein Constantia.
Såvel Stellenbosch som bjerget Simonsberg er opkaldt efter Simon van der Stel.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.

Hvordan oversættes tyske druenavne?

Pia Ludvigsen ved, at tyske druenavne ofte er andre navne for mere alment kendte druer - og det undrer hende, at tyskerne ikke bare bruger de mere kendte, internationale navne.

- Nogle af de tyske navne er jo rigtig svære at huske og udtale - måske kunne I bringe en lille liste?
Faktisk sætter en hel del tyske vinproducenter fx et Pinot Noir på etiketten, mens andre foretrækker at anvende et Spätburgunder - måske netop for stolt at fremhæve, at her er der tale om en tysk vin. Nogle ville måske også hævde, at det ligefrem ville være forkert at sætte det franske navn på etiketten.
Her kommer en lille ordbog over nogle af de tyske druenavne:

Ni tyske druenavne


Spätburgunder – Pinot Noir
Blauburgunder – Pinot Noir (mest brugt i Østrig)
Blauer Frühburgunder – Pinot Noir-mutation
Ehrenfelser – krydsning af Riesling og Silvaner
Grauburgunder – Pinot Gris
Ruländer – Pinot Gris (sødere vine)
Gutedel – Chasselas
Roter Traminer – Gewürztraminer
Weissburgunder – Pinot Blanc


Ugens vinøse billede

For en gang skyld leverer vi selv ugens vinøse billede. Den druebehængte skønhed stammer fra et postkort fra 1910. Sådan kan man altså også bruge fuldmodne druer!
Af kortets bagside kan man se, at den heldige modtager af damen var en væver fra Holbæk, der hed Morten Larsen, og at det var hans søn Peter, der sendte det til ham i anledning af hans fødselsdag.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469.494Billede 495-540
Billede 521-546
Billede 622-648
Billede 547-568
Billede 649-733
Billede 569-594Billede 595-621


733 Syv generationer af samme familie har fremstillet vin i kældrene hos portugisiske José Maria da Fonseca (foto © José Maria da Fonseca).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 16 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjerne

Marina Alta Gran Seleccion, Alicante, Spanien, 2022, lav alkohol (11%)

79,95 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., AndrupVin.dk

En let vegansk hvidvin, der er tør med god fyldig frisk grøn drue og en lille fin sødme til slut. Et godt madmatch vil være en rejemad, men vinen er med sine kun 11% alkohol perfekt til diverse lette frokostretter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Riesling Trocken, Moselland, Riesling, Mosel, Tyskland, 2021, lav alkohol (11,5%)

85 kr., pris på tilbud indtil 30. april: 65 kr., Skjold Burne

Ud over mimoser har duften af denne hvidvin strejf af petroleum - hvilket ofte er tilfældet, når det gælder Riesling. Smagen er frisk og fyldig med en ren citron-note og en dejlig frugtsyre. En helt igennem liflig oplevelse. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Milton Park, Thorn-Clarke Wines, Chardonnay, South Australia, Australien, 2020, lav alkohol (13%)

100 kr., pris på tilbud indtil 30. april: 80 kr., Skjold Burne

En dejlig hvidvin, der dufter af gule stenfrugter og har en blød og cremet smag med noter af kumquat samt et forfriskende bittert bid til slut. En perfekt ledsager til laks og andre lidt fede fiskespiser. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Black C, Sémillon, Bulgarien, 2021, lav alkohol (12,5%)

115 kr., pris på tilbud: 92 kr., AM Vinimport

Denne hvidvin er lavet på Sauvignon Blanc og Pinot Gris, og det er et fortræffeligt druematch, hvor førstnævnte drue leverer kærlighedsfrugt og andre eksotiske frugter, mens Pinot Gris druen supplerer med en fin og letkrydret tørhed. En vin i top, der bør nydes afkølet som apéritif eller til diverse skaldyrsretter. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Beast of Nay, Beast, Chardonnay, Californien, USA, 2021, middel alkohol (14%)

120 kr., pris på tilbud indtil 30. april: 70 kr., Skjold Burne

At denne hvidvin er fadmodnet, afslører sig med det samme. Men duften og smagen af eg og vanille er på ingen måde dominerende men kun et dejligt supplement til den rige, modne frugt. En glimrende vin, der kan nydes afkølet, som den er eller til kylling, lette kødretter eller cremede oste. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Sonnentau Trocken, Alexander Gysler, Scheurebe, Rheinhessen, Tyskland, 2021, lav alkohol (11,5%)

165 kr., pris ved 6 flasker: 125 kr., Erik Sørensen Vin

Den grønne drue Scheurebe blev skabt i 1916 af ønologen Georg Scheu ved det tyske vinuniversitet i Geisenheim, og den er en krydsning mellem Riesling og en ukendt vild druesort. Det er en biodynamisk hvidvin, der dufter mildt af friske grønne druer og grapefrugt. Smagen er tør med noter af grønne æbler og med den særlige fyldige og friske syre, som Riesling-druen har bidraget med. En helt igennem elegant og let vin, hvis syre kræver, at den ledsages af mad - fx af cremede retter med lyse fisk og skaldyr. Flasken har skruelåg.

Rosévin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Pasas Rosé, Yecla DO, Spanien, 2022, lav alkohol (12,5%)

69,95 kr., pris på tilbud fra 14. til 27. april: 39 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

Der er modne røde bær - samt en lille interessant mokka-note - over duften af denne veganske rosévin. Smagen er fyldig og tør med god frugt og en anelse anis til slut. Det er en glimrende vin - ikke mindst til tilbudsprisen ved 39 kr. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Copper Lane Reserve, Pinotage, Coastal Region, Sydafrika, 2021, middel alkohol (14%)

100 kr., pris på tilbud indtil 30. april: 50 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne

En rosé med en varm laksefarve - og en meget fyldig rosé med modne røde bær og en behagelig tør rødvinskarakter. Eftersmagen slutter med en anelse sødme - samt et lille alkoholbid, der koster den femte stjerne. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Canaja Rosato, Verona IGT, Italien, 2022, lav alkohol (13%)

109,95 kr., pris på tilbud fra 14. til 27. april: 50 kr. ved 6 flasker. Sælges også i SuperBrugsen, Kvickly

En udmærket rosévin med en fin aromatisk duft og en frisk smag af paradisæbler og mirabeller. Det er en let drikkelig vin, der vil være fin som en eftermiddags-drink en lun forårsdag. Tilbudsprisen ved 6 flasker er yderst attraktiv. Flasken har skruelåg.

Rødvin

stjernestjernestjerne

Larche, Pinot Noir, Pays d'Oc, Frankrig, 2021, lav alkohol (12,5%)

105,95 kr., pris på tilbud indtil 27. april: 50 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

En rødvin med en mild bærduft. Smagen er tør og saftig men også lidt enkel og spinkel. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Canaja, Verona IGT, Italien, 2022, middel alkohol (13,5%)

109,95 kr., pris på tilbud fra 14. til 27. april: 50 kr. ved 6 flasker. Sælges også i SuperBrugsen, Kvickly

En dejlig uhøjtidelig rødvin. Ukompliceret og let drikkelig med sød lakrids, moden frugt og en blød og rund slutning - ingen skarpe kanter her. En vin, der er sagen til en god portion pasta.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Mil Caminhos, Portugal, 2021, lav alkohol (13%)

119 kr., pris ved 6 flasker: 79 kr., Mr. Ruby

En rødvin på druerne Syrah, Castelão og Touríga Nacional. Det er en dejlig, imødekommende og let drikkelig vin med god frugt, en fin krydring og en tilpas frugtsødme. Vinen slutter blødt og rundt og med en fin lille syre. Den femte stjerne gives for prisen ved 6 flasker.

stjernestjernestjerneØ

SudOuest, Plan del Pino, Toscana IGT, Italien, 2018, lav alkohol (13%)

119,95 kr., SPS Wine

En ok økologisk rødvin - dog med en del svovl i duften, der maskerer frugten. Smagen har en god krydring og afrundede tanniner. Der mangler dog lidt facetter for at leve op til de 120 kr. flasken.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Graf von Kanitz Trocken, Weingut Graf von Kanitz, Spätburgunder, Rheingau, Tyskland, 2017, lav alkohol (12,5%)

125 kr., pris ved 6 flasker, BrdrDsVinhandel

En rigtig dejlig rødvin med en lys farve, en kompleks bærduft og en saftig, velmodnet smag af blå druer og blåbær. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjerne

Son Prim, Cabernet Sauvignon, Mallorca, Spanien, 2020, høj alkohol (15%)

Duften af denne rødvin er med sine solbær-noter typisk Cabernet. Smagen er kraftig og krydret og med stadig ferske tanniner og et lille alkoholbid. Eftersmagen slutter lidt brat.

Sød vin

stjernestjernestjerne

S. Giorgio, Muscat, Moscato d'Asti DOCG, Italien, 2022, lav alkohol (5%)

95 kr., pris på tilbud indtil 30. april: 70 kr., Skjold Burne

En let perlende vin med sødme, der dog mangler noget modspil - lidt kant. Eneste note er lyse rosiner til slut i smagen. Flasken har skruelåg.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen