Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 18, 2023



Under den store heliumballon ses det runde skib, der ud over panoramavinduer også er luksuriøst indrettet. Foto: Zephalto.

Vinsmagning i 25 km's højde

Hvis vinsmagningen i den lokale vinklub ikke længere lokker, kan man nu melde sig til en smagning, der foregår i noget mere ”opløftende” omgivelser.

Det franske rumfirma Zephalto kan tilbyder en kommenteret smagning af fornemme franske vine 25 kilometer over jordens overflade. Smagningen foregår i "rumskibet" Celeste, som er udviklet af firmaet i samarbejde med Le site du Centre national d'études spatiales – Frankrigs nationale center for rumstudier.
Skibet bliver fastgjort under en heliumballon, der ifølge firmaet er på størrelse med kirken Sacré Coeur i Paris. Og det er den, der sørger for opstigningen.
Der er allerede foretaget flere prøveopsendelser, og indtil videre er der planlagt 60 flyvninger med start fra foråret 2025.

Kan se jordens krumning


Der er kun plads til seks passagerer ud over de to piloter, sommelieren, der leder smagningen, og en fotograf, der vejleder i, hvordan man tager fantastiske billeder af moder jord.
Det tager halvanden time at nå op i de 25 km’s højde, hvilket er højt nok til at kunne se jordens krumning, men ikke højt nok til at opleve vægtløshed – hvilket nok er meget godt, når man skal smage på de dyre dråber…
Man forbliver i denne højde i tre timer, før turen igen går tilbage til jorden.

En pebret pris


Prisen er pebret. Turen koster det, der svarer til cirka 890.000 kr. – men så får man også en gourmetmiddag tilberedt af ”berømte kokke” med i købet. Den foregår dog på landjorden inden opstigningen.
Der kan allerede nu bookes plads ombord på den første flyvning med Celeste mod et depositum på 8800 pund (cirka 74.500 kr.).
Hvis man efter turen er blevet fuldstændig bidt af en sådan ”rum-smagning”, kan man booke skibet til fejring af sin fødselsdag eller til datterens konfirmation.
Man kan læse mere om Celeste og flyvningen på Zephaltos hjemmeside.


Fontænen hos Dora Sarchese. Der kommer rødvin ud af den ene hane. Og mon ikke den anden byder på hvidvin?

Gratis vin fra fontænen

I byen Caldari di Ortona i den italienske region Abruzzo kan man få en gratis tår vin dagen lang.

Den lokale vingård Dora Sarchese har nemlig doneret en vin-fontæne til byen, og det primære formål med fontænen er at forsyne trætte pilgrimme med opkvikkende vin.
Caldari di Ortona ligger nemlig på pilgrimsruten Cammino di San Tommaso, der strækker sig fra Rom til Ortona, hvor apostlen Sankt Thomas’s relikvier opbevares.
Hvilken vin, vingården lader flyde ud af fontænen, melder historien ikke noget om, men der er fri adgang til den gratis vin i det tidsrum, hvor Dora Sarchese holder åbent, hvilket vil sige mandag til fredag fra kl. 9.30-12.30 og 14.30 til 19. Man kan læse mere om fontænen ved at klikke her.

Til de tørstige sømænd


En lignende pilgrim-fontæne befinder sig i den lille by Ayegui i det spanske Navarra. Fra denne fontæne, som er installeret i en mur af vinhuset Bodegas Irache, strømmer der såvel vand som vin.
Vin-fontæner er en meget gammel opfindelse, og i middelalderen blev den slags fontæner ikke kun rejst til glæde for pilgrimme på rejse rundt om i Europa.
I Venedig var der omkring 1630 efter sigende også en sådan fontæne i havneområdet, så sømænd, der kom i land, kunne få sig en tår vin.

En 4 meter høj fontæne


Konger og kejsere opstillede også vin-fontæner ved festlige lejligheder, så folket havde noget at fornøje sig med.
En meget stor vin-fontæne blev rejst i 1520 i London i anledning af et topmøde mellem den britiske konge Henrik d. 8. og Frankrigs Frans d. 1.
Den 4 meter høje fontæne blev placeret foran Henrik d. 8.’s slot, Hampton Court Palace, og prydet med er relief af vinguden Bacchus og med haner, hvorfra der konstant plaskede rødvin og hvidvin. Det må have været noget sjovere at deltage i et topmøde dengang end i dag …


Anden-gæring af vin på champagnemetoden foregår nogle steder stadig traditionelt i de såkaldte pupitres - skråtstillede "reoler" med huller i. Foto: Wikipedia/ Tomas er.

Forsøg med mousserende vin

Når man fremstiller champagne, anden-gæres vinen på flaske. Det gælder også for crémant og mange andre mousserende vine.
En anden metode er charmat, som blandt andet anvendes til den tyske sekt og den italienske spumante. Her foregår anden-gæringen i en lukket tryktank.
Sidstnævnte er en billigere metode, og en charmat-fremstillet mousserende vin opfattes pr. tradition ikke som helt så god og fin som en vin lavet efter champagnemetoden.
Nu mener brasilianske forskere fra universitetet i Rio Grande at have påvist, at der ikke er nogen nævneværdig forskel på mousserende vine fremstillet efter de to metoder.

En lille æblenote - der forsvandt


Forskerne anvendte en hvidvin lavet på Chardonnay, Riesling og Pinot Noir fra et vinhus i det brasilianske Garibaldi, der ejes af champagnehuset Maison Moët & Chandon.
Vinen blev tilsat sukkerstof og gær og blev dernæst overført dels til 75 cl's flasker, dels til en 500 liters tryktank.
Efter 11 uger sluttede anden-gæringen, og vinene i tanken og flaskerne fik dernæst lov til at modne på deres bundfald i 22 måneder.
Nu var tiden inde til at udføre diverse kemiske undersøgelser, og her fandt forskerne ikke de store forskelle på de to metoder. Dog indeholdt vinen, der var gæret på flasker, en anelse mere diethylsuccinat, en ester (kemisk forbindelse), der har en aroma henad friske æbler. Ifølge forskerne forsvandt aromaen dog gradvist over tid.

Ingen statistiske forskelle


Tre måneder efter den endelige tapning på flasker bad forskerne et panel af garvede vinsmagere – ønologer, sommelierer og andre vinprofessionelle - om at blindsmage vinene og udpege, hvilken der var lavet på champagnemetoden, og hvilken på charmat. Over halvdelen af vinsmagerne tog fejl.
Et andet 12 mand stort panel af ønologer, der arbejder specielt med mousserende vine, gav dernæst vinene point for deres farveintensitet, kompleksitet, syre, bitterhed og boblernes varighed. I de samlede vurderinger stod vinene på de to forskellige metoder lige, når det gjaldt balance og kvalitet.
Ud fra undersøgelsen har de brasilianske forskere "ikke været i stand til at påvise statistiske forskelle i de mousserende vine”, som de har udtrykt det til Vitisphere.
Man kan læse undersøgelsen i sin helhed – og heriblandt den meget omhyggelige måde, smagningerne blev foretaget på – ved at klikke her.


Orschwiller er en af de vinbyer, der deltager i festlighederne. Byen ligger ved Grand Cru Praelatenberg-marken.

Alsace fejrer sin vinrute

I år er det 70 år siden, Alsace fik sin vinrute, og det skal selvfølgelig fejres. Distriktets vinproducentforening, CIVA, har sammen med 150 alsaciske vinproducenter skabt et festivalprogram, der varer fra 23. april til 30. juli. Og hvis man er i Alsace i den periode, er det oplagt at deltage i nogle af de gode arrangementer.

Hver søndag fra kl. 10 til 19 vil en bestemt by i Alsace byde på smagninger af den lokale vin, guideture i vinmarker og vinerier, workshops, kulinariske lækkerier, koncerter osv.
Fx vil man d. 4. juni i Molsheim kunne tage med på tur i vinmarkerne med det ene formål at finde spiselige planter. D. 25. juni kan man deltage i ”50 års Grand Cru Schlossberg”, en vertikalsmagning af vinene i årgange fra 1980’erne til i dag.
D. 16. juli kan man i Orschwiller nyde en hestevogn-tur gennem vinmarken Grand Cru Praelatenberg eller deltage i en oste-vin smagning med Grand Cru-vine.
Det fulde program kan ses ved at klikke her – hvor man også kan tilmelde sig de enkelte events, hvoraf nogle er gratis.



Fra spillet Terroir, hvor man kan "lege" vinproducent.

Bliv vinproducent for 52 kr.

For 52 kr. kan man opføre et vinhus og fremstille sin egen vin - altså i den virtuelle verden.

Det drejer sig om et computerspil, Terroir, der er opbygget lidt ligesom The Sims, hvor man ”bygger” et hus og dernæst har kontrol over beboerne og de genstande, de omgiver sig med.
I Terroir vælger man først, om vinhuset skal være fx et vinslot eller en weingut i bedste tyske stil. Derefter vælger man jordtyper og druesorter til sine vinmarker og beslutter, hvordan vinmarksarbejdet skal foregå, og vinstokkene beskæres.
Høsttidspunktet vælger man også selv, ligesom man får flere valgmuligheder, når det gælder fremstillingen af vinen. Man kan fx vælge at trampe druerne med fødderne, bruge fade af enten fransk eller amerikansk eg osv.

Virtuelle anmeldere vurderer vinen


Hele vejen igennem spillet, som er skabt af det britiske firma General Interactive Co, får man god information og rådgivning, før man foretager de enkelte valg. Så man får altså en hel del viden om vindyrkning og -fremstilling på en sjov måde. Måske en idé, før man planter egne vinstokke i den danske muld?
Man kan også få sin virtuelle vin vurderet af lige så virtuelle vinanmeldere. Og går det godt med produktionen og salget af vinen, kan man ekspandere og anlægge flere vinmarker.
Man kan læse mere om Terroir, se en lille film om spillet og købe det ved at klikke her.


Bordeaux årgang 2050

Vi skriver ofte om, hvordan klimaændringerne i fremtiden vil påvirke vinfremstillingen og vinens aroma og smag. Men hvordan vil fx en typisk rød Bordeaux-vin smage i 2050? Det er der faktisk nogen, der har givet et bud på.
Den franske miljøorganisation l’Association des Journalistes de l’Environnement hyrede ønolog og vinmager Pascal Chatonnet til opgaven, og sammen med forskere og vinspecialister skabte han en "årgang 2050" på de klassiske Bordeaux-druer Merlot og Cabernet Sauvignon.

Druer fra Tunesien


Vinen blev også fremstillet på traditionel vis med fadmodning i barriques (225 liter egetræsfade). Dog dyrkede han druerne under varmere himmelstrøg i henholdsvis Languedoc-Roussillon og Tunesien.
Den globale opvarmning vil ifølge Intergovernmental Panel on Climate Change bevirke, at gennemsnitstemperaturen i Bordeaux vil være steget med mellem 2 og 4 grader i 2050 - derfor de varmere himmelstrøg.

Et "wake-up call"


Den rødvin, der blev ud af druerne (i alt 400 flasker), var naturligvis en hel del anderledes end nutidens Bordeaux-vin. Den var ifølge Pascal Chatonnet meget mere frugtrig, havde mindre syre og en lidt marmeladeagtig aroma, ligesom elegancen og de finere smagsnuancer, som kendetegner mange Bordeaux’er, var forsvundet. Den havde heller ikke det gemmepotentiale, som vinene fra distriktet ellers er kendt for. En af årsagerne er, at druerne var modnet hurtigere under de højere temperaturer.
Chatonnets årgang 2050 er selvfølgelig ikke et endegyldigt svar på, hvordan en Bordeaux-vin vil smage til den tid. Der er jo mange parametre, man endnu ikke kan tage højde for. Men vinen skulle ses som et ”wake-up call" til omverdenen om, hvordan klimaændringerne måske vil påvirke rødvinene fra det berømte vindistrikt.
En lille film på YouTube fortæller (på fransk med engelske undertekster) om projekt Bordeaux 2050.


Château d'Etroyes er et charmerende gammelt vinslot, der nu har fået ny ejer.

Bollinger på indkøb

Groupe Bollinger ejes af familien af samme navn, og i dag omfatter firmaet – ud over champagnehuset Bollinger – en række andre vinhuse, heriblandt Chanson i Bourgogne.
Nu har familien købt endnu et vinhus i det franske distrikt, Château d’Etroyes i Côte Chalonnaise i det nordlige Bourgogne.
Côte Chalonnaise tiltrækker i stigende grad udefra kommende vinproducenter, da priserne her er noget mere menneskevenlige end i den berømte Bourgogne-appellation Côte d’Or.
Hvad Goupe Bollinger har givet for Château d’Etroyes er dog ikke offentliggjort.
Med nyerhvervelsen kan familien føje 50 hektar til de 78 hektar hos Domaine Chancon. Og det er lige præcis formålet med købet – at druerne fra Château d’Etroyes skal indgå i produktionen af mærket Chancon.
Ligesom Chancons vinmarker enten er økologisk certificerede eller i gang med at blive det, skal også de nykøbte marker omlægges til økologi. I 2028 regner Groupe Bollinger ifølge The Drinks Business med, at samtlige af firmaets vinmarker i Bourgogne er certificerede.
Billedet kunne være fra et skotsk whiskydestilleri, men det er fra Fary Lochan i danske Give.

Ros til skandinavisk whisky

Dansk whisky – samt whisky fra resten af Skandinavien – vinder stadig større anerkendelse i andre lande. Fx lancerede Londons legendariske vin- og spiritusforretning Berry Bros. & Rudd for nogle år siden ”Nordic Cask”, et sortiment af nordiske whiskyer. Og i den forgangne uge bragte det britiske magasin Decanter en artikel af Richard Woodard med overskriften ”Discover Nordic Whiskies”, der roser de nordiske destillerier og deres whiskyer.
I dag er der omkring 50 destillerier, der fremstiller whisky - cirka halvdelen af dem befinder sig i Sverige. Resten er fordelt på Danmark, Norge og Finland, ligesom der findes to på Færøerne og et enkelt på Island.

Et bud på danske whiskyer


Startskuddet til whiskyfremstilling i Skandinavien lød med svenske Mackmyra i 1999. I begyndelsen lagde de nordiske destillerier sig tæt op ad skotske forbilleder. Men i dag eksperimenterer de, går nye veje og skaber ifølge Richard Woodard glimrende og spændende whiskyer med et lokalt præg.
Han nævner fx det danske destilleri Fary Lochan i Give, der bruger brændenællerøg til at give aroma til whiskyen og det finske Kyrö Distillery Company, der modner whisky på elletræ.
Woodard lister sidst i artiklen de skandinaviske whiskyer, som han mener, man bør prøve. Og her brillerer Danmark med Raw Edition Batch No 2 fra Copenhagen Distillery, 6 Year Old Batch fra Fary Lochan og Stauning Bastard fra Stauning Whisky.

Museum med 3000 flasker whisky

Hvis sommerferien i år går til Holland – og man er lidt af en whisky-entusiast – bør man lægge vejen forbi Sassenheim. Byen ligger kun en halv times bilkørsel syd for Amsterdam, og det er her, man finder Zagatti Museum med hele 2915 flasker whisky, samlet af italieneren Valentino Zagatti siden 1960.

97% af flaskerne er skotske, og en fjerdedel af dem stammer fra destillerierne Glenfarclas, The Macallan og Glen Grant.
22 af flaskerne er fremstillet i 1800-tallet - heriblandt verdens ældste uåbnede flaske whisky, der er fra 1843. Den har fået en hædersplads på en piedestal midt i museet. Derudover vil man på hylderne også finde en flaske Glen Grant 1877, der er den ældste Single Malt årgangs-whisky på verdensplan.

Sjældenheder i stribevis


Blandt de øvrige højdepunkter er fire flasker whisky fra destilleriet Parkmore i Speyside. I alt findes der kun seks flasker fra dette destilleri, som lukkede i 1930’erne efter kun 35 år.
Museet byder også på de første flasker whisky, der har fået deres finish på fade, som har indeholdt portvin, sherry eller madeira. I dag er det almindeligt i de skotske destillerier med sådanne ”wood finishings” (fadafrundinger), hvor whiskyen i den sidste del af modningsprocessen hældes på fade, der har indeholdt forskellige vine. Men det var det ikke, dengang destilleriet Glenmorangie introducerede det tilbage i 1994.
Samlingen omfatter også adskillige flasker, som er fremstillet under anden verdenskrig, hvor kun tre destillerier i Skotland havde gang i kobberkedlerne. Det var The Macallan, Highland Park og Glenlivet.

Byttede smøgerne ud med flasker


Valentino Zagatti blev født i det italienske Ferrara, og blev blind da han var kun 11 år gammel. Han blev uddannet pianist ved musikskolen Accademia Musicale Lanaro i Rom, og vandt siden da flere internationale klaverkonkurrencer mod seende pianister og har i sit lange liv blandt andet ernæret sig som musiklærer.
I 1959 holdt han op med at ryge, og han ønskede, at de penge, han ellers ville have brugt på sin daglige pakke cigaretter, skulle gå til noget mindre forgængeligt. Valget faldt på whiskyflasker, og der gik snart sport i at købe både fornemme og sjældne flasker.
Samlingen fik vokseværk med årene, og til sidst fyldte den stort set hele det hus, hvor Zagatti boede med sin hustru og sine to børn. Kun badeværelset og forældre-soveværelset var ”whisky-frit”.

Samlingen må ikke splittes ad


For en del år siden overtalte hans kone ham omsider til at sælge hele den store samling flasker. Der var både russere, kinesere og skotter blandt de mange interesserede købere, men det blev det skotske investeringsfirma Scotch Whisky International, der løb med sejren og Valentino Zagattis underskrift på købskontrakten.
Men først måtte firmaet love, at samlingen fik sit eget museum, og at den forblev intakt i de næste ti år. Også selv om man skulle vælge at sælge den videre - hvilket dog først må ske i 2020.
Zagatti døde i 2021 men nåede at se museet færdigt. Museet er kun åbent hver tredje søndag i måneden - og kun via aftale. Man kan læse mere, se en lille videofilm og kontakte museet ved at klikke her.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i

vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.


Christian Jang- Mikkelsen.

VinAvisens Blå Bog

Hver uge bringer vi enten "VinAvisens Blå Bog", et portræt af en dansk vinprofessionel, eller en "Vinens Hall of Fame" – en "blå bog" om vinverdens store vinpersonligheder. Nedenfor ses denne uges Blå Bog.

Christian Jang-Mikkelsen (f.1968) har været ansat hos Taster Wine siden februar 2017 – i første omgang som salgskonsulent for Oskar Davidsen, og pr. juni 2021 som chef for Skjold Burne-kæden med indtrædelse som direktør i marts 2022.
Han er vokset op på Fyn, uddannet som tjener på Grand Hotel i Odense og som kok fra Sara Hotel Dan i Kastrup.
Med de to uddannelser i bagagen fik han først et tjener-job hos Balkonen i Tivoli, og senere prøvede han kræfter med kokkefaget hos Globetrotter Hotel i København.
I 1993 gik turen fra de hjemlige køkkengryder til Tyrkiet, hvor der ventede Christian Jang-Mikkelsen et F. & B. chefjob med ansvar for restauranterne i landets fem største lufthavne.
Tre år senere vendte han tilbage til både Danmark og Globetrotter Hotel – først som køkkenchef og siden hen som Food & Beverage Manager.
Første stilling i vinbranchen var hos Philipson Wine, hvor han gennem knap 9 år var først HoReCa salgschef, og dernæst national salgschef. Sideløbende satte han prikken over i'et med vinuddannelsen på Vinakademiet. Efter et job som salgschef hos Theis Vine indtog Christian Jang-Mikkelsen sin nuværende plads hos Taster Wine.
I sin fritid står den på løb, rulleskøjter og skiløb – gerne sammen med hans fire børn og hustruen Maria.
Adresse: A/S Skjold Burne, Ringager 6 – DK 2605 Brøndby, tlf.: 43 45 14 22, mobil: 21 46 50 91, e-mail: chjm@skjold-burne.dk / www.skjold-burne.dk
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.

Ugens gode spørgsmål

Kirsten Nielsen har på en rejse til Spanien smagt en vin med navnet Fondillón. Den vil hun godt vide lidt mere om.

Kort fortalt er det en halvsød vintype fra Alicante. Og langt fortalt er det en meget interessant, men også ret sjælden hedvin, som laves på den blå Monastrell-drue – den, der i Frankrig hedder Mourvèdre. Det er samtidig en traditionel spansk vin, hvis historie går mange hundrede år tilbage.
Vinen er ikke – som fx portvin – forstærket med druesprit. Druerne har fået lov til at hænge længe på vinstokkene, så de har samlet en masse sukker, og efter høsten lægger man dem ofte til tørre på store stråmåtter, så de bliver rosinagtige.
Under fremstillingen udsættes vinen for iltning under lagringen på store egetræsfade i mindst otte år og ofte i over tyve. På den måde "madeiriseres" vinen, og man opnår, hvad der kaldes en "vino rancio" med en alkoholprocent på mellem 16 og 18.
Iltningen foregår langsomt og giver vinen kompleksitet og elegance, mens den røde farve skifter til en dyb ravfarve. Smagen kan blive lidt i retning af en Amontillado-sherry med mandler, ingefær, dadler og mørke frugter.



Ugens vinøse billede

Lars Ole Hansen har taget dette smukke billede på en vintur til Argentina af udsigten fra vinhuset Chakana Wines i Mendoza. Det er landets førende vindistrikt, selv om det meste af området stadig er ørken. At der i dag kan dyrkes noget, skyldes ikke mindst inkaerne, der i tidernes morgen udgravede kanaler og ledte vandet fra bjergene til den golde jord. I baggrunden af billedet ses Andesbjergene med det højeste punkt, Ojos del Salado, der ligger 6880 meter over havet – bjerget er i øvrigt også verdens højeste vulkan. På den anden side af bjergene ligger nabo-vinlandet Chile.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469.494Billede 495-540
Billede 521-546
Billede 622-648
Billede 547-568
Billede 649-735
Billede 569-594Billede 595-621


735 Château de Haute-Serres vinmarker breder sig foran slottet i Cahors (foto © Château de Haute-Serre).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 15 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Cava Miquel Pons Reserva Brut, Penedès DO, Spanien, lav alkohol (11,5%)

89,95 kr., pris ved 6 flasker, Copenhagen Cava

En økologisk mousserende vin med en gylden farve og små vedvarende bobler. Der er moden citrus i duften, mens smagen er fyldig, elegant og med sarte, friske noter af tropiske frugter. Dette er cava af bedste kvalitet til en yderst favorabel pris.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjerne

Q.S.S. Rare Branco, Quinta de S. Sebastião, Vinho Regional Lisboa, Portugal, 2022, lav alkohol (12%)

64,95 kr., pris ved 6 flasker: 54 kr., AndrupVin.dk

Farven på denne veganske hvidvin forvirrer lidt. Der står ganske vist "branco" (hvid) på etiketten, men i flasken har vinen et smukt og svagt rosa skær. Det er en udmærket hvidvin med en sart duft af hav og nyslået græs og med en tør, fyldig og let krydret smag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Villa Blanche, Calmel & Joseph, Chardonnay, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2022, middel alkohol (13,5%)

89,95 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., AndrupVin.dk

Denne hvidvin dufter af modne nektariner og har en fyldig, frugtrig smag med fedme og en anelse tilpas bitterhed til slut. En rigtig lækker vin til fyldige skaldyrs- og fiskeretter. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjerne

A Assemblage, Markus Molitor, Mosel, Tyskland, 2021, lav alkohol (12%)

129,95 kr., pris på tilbud fra 27. april til 10. maj: 89 kr., Irma

En hvidvin med en prikken på tungen - moussen holder dog kun i kort tid. Vinen har en udmærket drueduft og -smag men også et noget bittert bid til slut. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Florian Mollet, Sancerre AOP, Frankrig, 2022, lav alkohol (13%)

139 kr., pris på tilbud: 79 kr., Kjær & Sommerfeldt

Nyslået græs, frisk citrus og fine noter af nektariner præger duften af denne gode hvidvin. Smagen er tør med en fin krydring og en lang eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Hatschbourg Riesling, Théo Cattin et Fils, Alsace Grand Cru AOC, Frankrig, 2021, lav alkohol (12,5%)

199,95 kr., pris på tilbud fra 27. april til 10. maj: 139 kr., Irma

Allerede i 1500-tallet var vinene på druer fra Hatschbourg - en af Alsaces mere end 50 Grand Cru-marker - højt værdsatte. Og det bør denne elegante hvidvin også være. Den er typisk for Riesling med sin friske duft af grønne druer og sin liflige smag, der er tør uden at knase, har fine citrusnoter og en uendelig lang vinøs eftersmag. Nyd vinen til alt godt fra havet.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Domäne Wachau Prestige, Grüner Veltliner, Wachau DAC, Østrig, 2022, lav alkohol (13%)

269 kr., pris på tilbud: 179 kr., Kjær & Sommerfeldt

Der er mineralske noter og friske grønne blade over duften af denne elegante - og veganske - hvidvin. Smagen er rank og tør igen med en god mineralitet samt ren citron i den lange eftersmag. En oplagt vin til alt godt fra havet. Flasken har skruelåg.

Rosévin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Los Vascos Rosé, Valle de Colchagua, Chile, 2021, middel alkohol (13,5%)

125 kr., pris på tilbud indtil 27. august: 85 kr., Skjold Burne

En rigtig dejlig sommer-rosé med dens duft af modne ribs og liflige, læskende smag af kirsebær med strejf af friske jordbær. Tilbudsprisen ved 85 kr. er yderst attraktiv. Flasken har skruelåg.

Rødvin

stjernestjernestjernestjerne

Terre de Mistral, Côtes du Rhône AOC, Frankrig, 2019, høj alkohol (14,5%)

75 kr., pris ved 6 flasker, BrdrDsVinhandel

En god rødvin med de krydrede noter i front men også med frisk frugt og en fin saftig note til slut.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Gut von Beiden, Spätburgunder, Pfalz, Tyskland, 2019, middel alkohol (13,5%)

99,95 kr., SPS Wine

En rigtig dejlig rødvin med duft af blåbær og med en forholdsvis let og elegant bærsmag med en anelse anis til slut i den lange eftersmag. Nyd vinen let afkølet.

stjernestjernestjernestjerneØ

Baroncini, Primitivo, Puglia IGP, Italien, 2022, høj alkohol (15%)

100 kr., pris på tilbud fra 1. maj til 27. august: 60 kr., Skjold Burne

En god, harmonisk og koncentreret rødvin med frugten i front, en anelse anis og et godt tanninbid til slut. Plask gerne vinen over i en karaffel et par timer før servering. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Toro Plata, Tempranillo, Spanien, 2022, høj alkohol (14,5%)

100 kr., pris på tilbud fra 1. maj til 27. august: 60 kr., Skjold Burne

Dette er en rigtig god pasta-pizza rødvin - en uhøjtidelig vin med en fin aromatisk bærduft af hindbær, jordbær og blåbær. Smagen er fyldig med bærsødme og tørhed i de rette mængder og med et lille lakridsbid til slut. En indtagende vin, hvis tilbudspris ved 60 kr. indbringer den femte stjerne. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Son Prim Cup, Mallorca, Spanien, 2019, høj alkohol (15%)

En dejlig, fyldig og kraftigt krydret rødvin med eg og vanille men også med en behagelig frisk note i den lange eftersmag. Plask gerne vinen over i en karaffel et par timer før servering - så folder den sig ud i al sin pragt.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Viña Rufina Joven Roble, Santa Rufina, Tempranillo, Cigales DO, Spanien, 2019, høj alkohol (14,5%)

150 kr., pris på tilbud fra 1. maj til 27. august: 100 kr. ved 3 flasker, Skjold Burne

Der er vanille, mandler og eg i duften af denne rødvin. Smagen er helt i top med sin intensitet og varme, spicy noter, modne bløde frugt og afrundede tanniner. Normalprisen er helt ok - så køb vinen til tilbudsprisen ved 3 flasker.

stjernestjernestjernestjernestjerne

1000 Stories, Pinot Noir, Californien, USA, 2021, høj alkohol (14,5%)

199,95 kr., pris på tilbud fra 28. april til 11. maj: 99 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

En rødvin, der har Pinot-druens gode friske bærduft. Smagen er fyldig og fuld af moden frugt, fine krydrede noter samt vanille fra modningen på amerikanske fade. Eftersmagen slutter med et tilpas bittert bid til mad.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen