Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 26, 2024Fine endestykker fra fine trækasser - lige til at lave bordplader eller døre ind til vinkældre af. Det er der jo nogle af vores læsere, der har gjort. Foto: AFCB.

Til kamp for kasserneDel på Facebook

Man ser stadig trækasser med ædle Bordeaux-vine og med slottets navn præget på endestykkerne.

I dag fremstilles der cirka 10 millioner vinkasser årligt i Frankrig. Men der var engang, hvor trækasserne var langt mere udbredte til både vin- og spiritusflasker. Og den tid vil de franske producenter med speciale i sådanne kasser gerne tilbage til.
Ni af producenterne har nu grundlagt en forening, Alliance France Caisse Bois (AFCB), hvis mål er at fortælle omverdenen om, hvor miljøvenlige og holdbare trækasserne er. Og at de oser af kvalitet - i modsætning til en papkasse.

Vil fremme bæredygtighed


Som foreningen fremhæver, så optager træer CO2, så træ er således med til at dæmme op for CO2-udslippet. Det eneste, trækasserne ikke kan, er at blive genanvendt, og det er derfor træ - ifølge AFCB - bliver "straffet" som materiale til opbevaring af vinflasker.
Man vil også fremme bæredygtighed i snedkerværkstederne, så alt fra savsmuld til skrottet træ i højere grad bliver genanvendt. AFCB vil ligeledes hjælpe sine medlemmer til at indføre vedvarende energikilder. Målgruppen er såvel de franske vinproducenter som forbrugerne.
AFCB har lavet en rigtig fin webside med god information (på fransk) om trækasserne og formålet med foreningen.


De krogede vinstokke i Teldeschi Ranchs vinmark fra 1885.

Ildebrand i Sonoma Del på Facebook

Helikopterne flyver i pendulfart med fyldte vandballoner ind over Dry Creek Valley i det californiske Sonoma.
For nogle dage siden udbrød der en naturbrand i området, og allerede i løbet af det første døgn havde flammerne ædt sig gennem 486 hektar, og man har i skrivende stund kun fået cirka 20% af ilden under kontrol.
I Dry Creek Valley er der 3600 hektar vinmarker, der dyrkes af 150 producenter. Foreløbig har Point Fire, som branden er døbt, heldigvis ikke kostet menneskeliv, takket være omfattende evakueringer.

Frygter for de gamle vinstokke


Indtil videre har ni vinhuse måttet lukke, og personalet lade sig evakuere. Endnu 13 vinhuse har fået en evakuerings-advarsel og skal holde sig parat, hvis det viser sig, at ilden kommer deres vej.
En stor bekymring, når der drejer sig om Dry Creek Valley, er områdets mange meget gamle vinstokke.
32 af vinmarkerne er ifølge Wine-Searcher beplantet med mere end 69 år gamle vinstokke, og i 18 af dem blev vinstokkene plantet for mere end 100 år siden. I 5 vinmarker dyrkes der vinstokke, der har rødder tilbage til 1800-tallet. De ældste vinstokke finder man i to marker tilhørende vinhuset Teldeschi Ranch - de blev plantet i 1885.

En tidlig naturbrand


Ofte virker vinmarker som brandbælter, da der skal en hel del til, før der går ild i en vinstok. I hvert fald i områder, hvor man vander markerne.
Når det gælder de gamle vinstokke i Dry Creek Valley, er det en lidt anden sag. De tør-dyrkes, hvilket vil sige, at vinstokkene ikke vandes, og dermed ikke er fyldt med væske, så de i lige så høj grad kan modstå flammerne.
En enkelt god nyhed er, at naturbranden er opstået så tidligt i sæsonen, at røgskadede druer højst sandsynligt ikke bliver et problem.Urnen med vinen består af en fin glasbeholder, der er sat ned i en lerkrukke. Der findes også et tilhørende låg. Foto: ScienceDirect.

Tysk vin er ikke mere verdens ældsteDel på Facebook

Verdens ældste vin blev fundet i 1867 i en flaske fra cirka 350 f.Kr. Flasken, der er døbt Speyer efter den tyske by, den blev fundet i nærheden af, er i dag udstillet på Historical Museum of the Palatine i samme by.
Nu er vinen i Speyer-flasken blevet vippet ad pinden som verdens ældste. I en romersk grav fra oldtiden i den andalusiske by Carmona har arkæologer nemlig fundet en urne af glas indeholdende vin, der er fremstillet endnu tidligere.
Forskere ved universitetet i Córdoba har analyseret indholdet, og resultaterne viser, at vinen er mere end 2000 år gammel - og at der er tale om en hvidvin eller en lys sherrytype.

Kvinder drak ikke vin


Nedsænket i vinen var knoglerester fra en mand, der var blevet kremeret. At give den døde vin med til livet i det hinsides var et almindeligt begravelsesritual.
En anden glasurne fra samme grav indeholdt rester fra en kremeret kvinde men ingen vin - hvilket ifølge forskerne skyldes, at kvinderne i oldtidens romerske rige ikke måtte drikke vin - åbenbart heller ikke i det hinsides.
Der er tidligere fundet endnu ældre indtørrede rester af vin i lerkrukker i de egyptiske faraoers grave. Men i flydende tilstand er det nylige fund af vin i urnen det ældste. Man kan læse mere om forskernes analyser i ScienceDirect.RdV Vineyards blev grundlagt af Rutger de Vink i 2006. Foto: RdV Vineyards.

Bordeaux-slot satser på VirginiaDel på Facebook

Californien er USA’s store berømte vindistrikt. Oregon samt flere andre stater har også vundet stor anerkendelse for deres vine i de senere år. Men vin fra Virginia er der ikke så mange, der taler om. Staten har da heller ikke gjort sig særligt bemærket i vinøs sammenhæng.
Men nu har Virginias vinindustri ifølge Wine-Searcher fået et anerkendelses stempel, idet Château Montrose i Bordeaux har købt et vinhus i staten, nemlig RdV Vineyards. Vinhuset er kendt for sine rødvine, skabt med netop Bordeaux som forbillede.
Det er første gang, et Bordeaux-slot - og endda et fornemt et af slagsen - har investeret i et vinhus i Virginia. Og første gang i mere end 50 år, at en udenlandsk producent har købt et af statens vinhuse.
RdV Vineyards er opkaldt efter dets grundlægger, Rutger de Vink, men vil nu af den nye ejer blive omdøbt til det noget mere poetiske Lost Mountain.
De Vink forbliver som konsulent i vinhuset indtil januar 2025.

Også Antinori har været på indkøb Del på Facebook

Château Montroses køb af RdV Vineyards giver Virginias vinindustri et anerkendelsens boost. Og på nøjagtig samme måde gav det Washingtons vinscene et puf fremad, da den berømte toskanske vinproducent Marchesi Antinori i 1995 blev medejer af Col Solare i den amerikanske stat.
Det var Ste. Michelle Wine Estates, der har sin base i Washington, som indgik partnerskab med det gamle familieejede italienske vinhus.
Nu har det amerikanske firma solgt sine 50% af Col Solare til Antinori, der dermed er eneejer af vinhuset. Og det er et led i Ste. Michelle Wine Estates' forsøg på skære stadig flere vin- og spiritusmærker fra firmaets portefølje.
Med i købet får Antinori ud over vinhuset og vinmærket også 12 hektar vinmarker og en årlig produktion på cirka 60.000 flasker vin.


Den store 5,5 liters flaske.

Højeste hammerslag for kæmpeflaske Del på Facebook

Fine gamle vine opnår høje hammerslag på auktionerne i disse år. Hvis flasken så også er særlig stor - og dermed meget sjælden - når budene ekstra højt op.
For nylig opnåede en flaske Domaine de la Romanée-Conti La Tâche 1971 i en flaske, der rummede 5,5 liter, et hammerslag på det, der svarer til cirka 1 million kr. på en auktion hos Bonhams. Det er det højeste hammerslag for en enkelt flaske vin nogensinde hos det internationale auktionshus. Og det er første gang overhovedet, at en så stor flaske årgang 1971 er dukket op på en auktion.
På samme auktion solgtes en kasse med 12 almindelige 75 cl’s flasker Domaine Romanée-Conti Richebourg 1990 for 347.000 kr. Auktionen omfattede mange andre fornemme vine, der alle stammede fra den anerkendte amerikanske vinkritiker og -samler, Josh Raynolds store vinkælder.

Kun 600 flasker


I alt indbragte auktionen over hans vine 521.363 dollars (cirka 3,6 mio. kr.) - som han dog ikke vil få glæde af, da han døde i 2023.
Ingen af de solgte flasker kunne dog prismæssigt hamle op med den til dags dato dyrest solgte vin på auktion. Den rekord tilfalder en enkelt 75 cl’s flaske Domaine Romanée-Conti 1945, som gik for hele 3,8 mio. kr. på en auktion hos Sotheby’s i 2018.
Det ekstremt høje hammerslag skyldtes frem for alt vinens sjældenhed. Der er kun fremstillet 600 flasker af denne årgang, og druerne var de sidste, der kom fra de gamle vinstokke, før vinmarkerne blev genplantet.


Der høstes kork til korkpropper hos firmaet Amorim. Foto: Amorim.

Korkege kan overleve ildebrande Del på Facebook

I forbindelse med en tekst, vi bragte om korkege og bæredygtighed i uge 21, har Otto Berker sendt os et interessant input.

Som han nævner, har udbredelsen af korkege i Middelhavslandene været meget større end i dag. Skovbrande har med tiden ryddet store områder, og i stedet for at plante nye korkege har man genplantet med andre træsorter, blandt andet pinjetræer.
Fælles for disse erstatnings-træer er, at de i tilfælde af ildebrande ikke står til at redde, og man må fjerne de afbrændte rester.
Anderledes forholder det sig med korkegene. Selvfølgelig går der ild i dem, og de kan stå tilbage med kun en træstamme og nogle få nøgne, kraftige grene. Om de overlever, kommer an på, hvornår den sidste afskrælning - eller høst - til korkindustrien er foretaget.

Brændt bark til industribrug


Hvis barken har nået at gendanne sig og er blevet cirka 5-10 cm tyk, overlever træet en skovbrand, der har en temperatur på op til 600 grader. Korkege, hvis barktykkelse er mindre – eller som lige er blevet skrællet for bark – overlever som regel ikke.
- Hvilke træer, der har overlevet, viser sig først til efteråret, når regnperioden har sat ind, og træet igen optager vand fra jorden, skriver Otto Berker.
- Træer, som har kunnet modstå branden, begynder at spire på ny på de afbrændte grene. Sådanne træer lader man stå i to år, til træet er regenereret og har dannet blade til fotosyntesen. Den brændte bark bliver skrællet af og anvendt til industriformål eller som fyringsmateriale i korkfabrikkerne.
- Træer, som ikke spirer og sætter nye grene, bliver fældet efter to år. Men selv ud af træstumpen gendannes der nye skud, og det kraftigste bliver plejet med en ny korkeg som resultat.

Plant korkege og ikke pinjetræer


- Professor Antonio Pes, som var leder af korkforskningsinstituttet ”Stazione Sperimentale del Sughero” på Sardinien – der anses som det førende institut på området – sagde til mig helt tilbage i 1980’erne, at man ikke skulle plante pinjetræer men korkege, da de regenererer sig selv efter en skovbrand.
- Tiden har vist, at manden havde ret, skriver Otto Berker. - Mange bjergsider og skove ville eksistere den dag i dag, hvis man havde plantet korkege i stedet for pinje-, andre nåletræer eller generelt andre træer.
- Vi ville have mange intakte skovområder i Sydeuropa i stedet for de nøgne bjergsider eller jordområder, hvor den kraftige regn om efteråret skyller al jord væk, og områderne eroderer og gør en genplantning næsten umulig.


Når flasken er tom...Del på Facebook

Der findes mange kortere og længere videofilm på nettet om vinfremstilling. Men den franske film "La Dernière Goutte" (den sidste dråbe), der bare varer nogle få minutter, er noget helt for sig. Den er utrolig charmerende og underholdende - og får én til at tænke på dejligt varme somre med familiehygge på terrassen.
Vi vil ikke røbe for meget her – ikke andet, end at det kan være lidt af et arbejde at få en ny flaske vin på bordet, når forgængeren er tømt.

To appellationer, samme områdeDel på Facebook

Brunello di Montalcino DOCG fremstilles på 100% Sangiovese-druer i området omkring byen Montalcino i Toscana.
I samme område og på samme drue fremstilles rødvine under den mindre fine appellation, Rosso di Montalcino DOC. Men der er store forskelle på de to vine.
Druerne til Brunello-vinene høstes fra de ældste vinstokke, mens dem til Rosso-vinene stammer fra unge vinstokke. Og mens Brunello først frigives efter fem års modning, går der kun et år for Rosso-vinenes vedkommende.
Førstnævnte er kongen - den fornemme, komplekse og kostbare vin, der kan gemmes i rigtig mange år - mens en Rosso-vin er en ukompliceret, let drikkelig og mere prisvenlig vin.

Mere Rosso med udvidelsen


Efterspørgslen på Rosso di Montalcino-vinene er støt stigende. Derfor har de vinøse myndigheder også givet appellationens vinproducenter lov til at udvide dens areal.
Som det er nu, breder Rosso di Montalcinos vinmarker sig over 520 hektar. Med udvidelsen vil arealet blive øget med 364 hektar - en forøgelse på hele 60%.
Det vil medføre, at der kan fremstilles 3 millioner flere flasker Rosso di Montalcino, så det årlige gennemsnit når op på cirka 6,6 mio. flasker.
Tilladelsen til udvidelsen kommer netop, som Rosso di Montalcinos vinproducenter kan fejre appellationens 40 års jubilæum.


I rapporten findes denne illustration, der viser de gennemsnitlige vinmarkspriser pr. appellation over alt i Frankrig. JO mørkere rød, desto højere pris. Illustration: Safer.

Vinmarker til "spot-pris"Del på Facebook

Hvis man drømmer om at blive vinbonde i Bordeaux, er det måske nu, man skal slå til. Store dele af vinmarkerne i det franske distrikt kan nemlig i gennemsnit købes for 45% mindre end for fem år siden.
Vi taler ikke om markerne i top-appellationer som Pauillac eller Pomerol, men om vinmarkerne i den store brede Bordeaux-appellation, hvor de almindelige rødvine fremstilles.
Prisnedgangen fremgår af den seneste rapport fra det franske landbrugsbureau, Safer (Société d’Amenagement Foncier et d’Etablissement Rural). Rapporten dækker hele Frankrig, og tallene er baseret på salget af vinmarker i 2023.

Et fald i salget af vin


Efter det drastiske prisfald ligger gennemsnitsprisen for en vinmark i Bordeaux AOP nu på “kun” 9000 euro (cirka 67.000 kr.) pr. hektar.
Priserne i Haut-Médoc er også faldet sidste år med 17% - og det er alene i forhold til 2022. Og i Médoc lyder faldet på hele 29%.
De faldende priser afspejler højst sandsynligt et fald i salget af fransk vin som helhed. I 2023 blev der solgt næsten 10% færre flasker rødvin i de franske supermarkeder end året før. Der var også et lille fald i salget af hvidvin og rosé, og når det gælder eksporten, var der en nedgang på 4%.


De med glæde for cykelsport, forbinder nok Ventoux med Tour de France. Bjerget Mont Ventoux byder på en af de berømte stigninger. Foto: See Provence.

Ventoux med vokseværkDel på Facebook

Ventoux er en stor appellation på 6000 hektar i det sydøstlige Rhône, lige på grænsen til Provence. Og nu er den ifølge Terre de Vins blevet endnu større, idet to nabokommuner er blevet optaget i appellationen. Det drejer sig om Velleron og L’Isle-sur-la-Sorgue på henholdsvis 20 og 60 hektar vinmarker.
Faktisk fik optagelsen den franske appellationsmyndighed INAO’s godkendelse allerede i 2023, men det er først nu, nyheden er offentliggjort. Ansøgningen til INAO blev indsendt for ti år siden – ja, den slags tager tid…

En forfremmelse


Endnu en ændring er ved samme lejlighed blevet blåstemplet, idet de to grønne druer, Vermentino og Viognier er blevet forfremmet til ”primære druer”. Hidtil har de kun måttet bruges i mindre målestok i blandings-hvidvine – nu må de udgøre hovedparten eller alt indholdet i en hvidvin. De to druer har dermed sluttet sig til de øvrige primære druer, Bourboulenc, Clairette, Grenache Blanc og Roussanne.
Indtil videre er det dog kun meget lidt hvidvin, der fremstilles i Ventoux – langt hovedparten er rødvin og rosé. Men ligesom i så mange andre rødvinsområder i de europæiske lande forsøger man også i Rhône at satse stadig mere på hvidvin – og dermed leve op til den omsiggribende forbrugertrend. Så hvem ved, om forholdet mellem produktionen af hvid- og rødvin er vendt på hovedet om 10 til 20 år.

221.000 kr. og flasken er din!

Verdens ældste cognac på fad Del på Facebook

Mens anden verdenskrig løb af stablen, John F. Kennedy blev valgt til præsident, Neil Armstrong satte sin fod på Månen, og Covid-19 indtog verden, lå et fad cognac og modnede stille og roligt i kældrene hos Hermitage Cognac.
Denne 100 år gamle cognac - der ifølge The Drinks Business skulle være verdens ældste fadmodnede cognac - er nu blevet tappet på i alt 68 flasker. Eller rettere fornemme 1 liters krystalkarafler med indgraveret bladguld.

Lyder lækkert...


Cognacens navn er Hermitage Siècle d’Or 100-Year-Old Cognac, og den koster 25.000 pund (cirka 221.000 kr.) pr. flaske. Et rent samleobjekt, der højst sandsynligt vil blive mere værd med tiden.
Cognacen siges at have aroma af kakao, brændt toffee, svampe, ingefær, kandiserede frugter og kumquat. Lyder ret så lækkert….
Man kan læse mere og købe en flaske online på cognacens egen webside.


Vil du have vores løbeseddel? Del på Facebook

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbrancheDel på Facebook

* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.


Livio Felluga.

Vinens Hall of FameDel på Facebook

Hver uge bringer VinAvisen enten en Blå Bog, et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, eller en Hall of Fame om en anerkendt udenslandsk vinprofessionel. Nedenfor kommer denne uges portræt  På en særlig side har vi samlet de personligheder, vi indtil nu har omtalt.

Livio Felluga (1914-2016) har om nogen været med til at sætte Friuli-regionen i det nordøstlige hjørne af Italien på det vinøse verdenskort.
Han voksede op i Isola i det nuværende Slovenien, hvor hans familie dyrkede vin og havde et lille trattoria.
I 1930’erne flyttede familien til Rosazzo i Friuli. Anden verdenskrig meldte sig ved døren, og Livio Felluga gjorde tjeneste i tre år i Libyen, var krigsfange i Cap Bon og fortsatte endnu tre år inden for militæret, denne gang i Skotland.
Han vendte hjem til Friuli, der var blevet mere eller mindre affolket. Områdets vinbønder havde efter to verdenskrige opgivet deres vinmarker og var søgt mod byernes fabrikker.
Men Livio Felluga var fast besluttet på at slå sig ned i Rosazzo som vinbonde - og han var overbevist om, at der i Friuli kunne fremstilles vine af ypperste kvalitet.
Igennem 1950’erne kravlede han rundt på bjergskråningerne og restaurerede de gamle vinmarker. Han plantede også nye marker, og han rådede andre vinbønder, der efterhånden slog sig ned i området, til at satse på hvidvin i stedet for som førhen på rødvin.
Han introducerede også nye og bedre fremstillingsmetoder, og ved at gengive et kort på sine vinetiketter med angivelse af Rosazzo, viste han omverdenen, hvorfra de gode vine stammede.
Gennem sit lange liv gjorde Livio Felluga også en stor indsats for at anspore den yngre generation i de familieejede vingårde til at blive i Friuli og fremstille vin - hvilket i høj grad er årsag til, at området i dag har en blomstrende vinproduktion.
Hans eget vinhus er vokset fra ingenting til at omfatte 135 hektar vinmarker og en årlig produktion på 800.000 flasker vin, der eksporteres til alverdens lande.
Livio Felluga døde i 2016 i en alder af 102 år og efterlod hustruen Bruna, broderen Marco og børnene Maurizio, Elda, Andrea og Filippo, der i dag viderefører vingården, som bærer hans navn.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk,
og få svaret her.

Skal jeg tage ståltråden af?Del på Facebook

- Jeg har en champagnesabel, som nu i årevis har ligget i en skuffe, skriver Michael P. Hansen. Nu kunne jeg godt tænke mig at tage den i brug og øve mig, så jeg (forhåbentlig) kan imponere lidt ved en større fest senere i år.
- Men lige et enkelt spørgsmål: Bør man tage ståltråden af toppen, før man hugger flaskehalsen over med sablen?
Om man oprindelig tog ståltråden af, er der vist ikke nogen, der ved noget om. Men det gør man i dag, og det skal ske lige inden sabreringen - som man kalder sabling af champagne på fagsprog. Gøres det for tidligt, risikerer man, at proppen ryger af i utide. Når man fjerner ståltråden, er det blandt andet for at skåne sablen, hvis nu den rammer metallet.
Der er måske også andre læsere, der har tænkt sig at kaste sig ud i sabrerings-kunsten. Derfor bringer vi nedenfor ti gode råd, som vi engang fik af Marianne Sass Petersen, der underviser i sabrering og er medlem af det franske sabreringsbroderskab, Confrerie du Sabre d’Or, og af Våbenhistorisk Selskab.

10 gode råd


* Man kan kun sable champagne og mousserende vine - øl og stillevine skal man holde sig fra.
* Sabrering bør altid forgå i ædru tilstand, og man bør være over 18 år.
* Flasken skal være køleskabskold (4 grader) og gerne af farvet glas, da det ikke er helt så tykt som det klare glas og derfor giver en flottere sabrering.
* Fjern ståltråden om proppen lige inden sabreringen. Gøres det for tidligt, risikerer man, at proppen ryger af i utide.
* Hold med tommelfingeren oppe i flaskens opstik. Hvis man holder rundt om dens mave, kan man risikere at skære sig, hvis sablingen går galt. Glasset er skarpt som et barberblad.
* Lad sablens klinge flugte med flasken, så den rammer flaskehalsens krave med et lige snit. Sæt sablen på flasken cirka en håndsbredde fra spidsen.
* Stå afslappet, gerne med god tyngde i fødderne. Sæt albuen på den arm, du holder flasken i, ind i siden, så den holdes stabilt i ro. Armen med sablen, holdes i 90 grader.
* Før sablen i en fast og kontrolleret bevægelse op mod flaskens krave.
* Benyt sikkerhedsbriller eller solbriller, og hold god afstand til mennesker og dyr - såvel sablen som proppen, der skydes ud, kan forvolde stor skade.
* Det er altid en god idé at modtage undervisning, så man bliver guidet i kunsten at sabrere sin champagne.


Ugens vinøse billedeDel på Facebook

Dette fine billede har Ulla Carlsen taget i en vinmark i Alsace, og det viser, hvordan en vinstok udsender slyngtråde i sit forsøg på at komme op i lyset og bære sig selv.
Faktisk gør vinplanten selv et stort arbejde og hjælper på den måde vinmarksarbejderen, der har udspændt de lange ståltråde fra pæl til pæl. Havde planten ikke disse slyngtråde, måtte han eller hun selv gå rækkerne igennem og binde skuddene fast til trådene. De er skam kloge, de vinplanter.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billedeDel på Facebook

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469-494Billede 495-520
Billede 521-546
Billede 622-648
Billede 729-795
Billede 547-568
Billede 649-675
Billede 569-594
Billede 676-701
Billede 595-621
Billede 702-728


795 I et georgisk vineri gæres vinen i store krukker, kvevri, der er gravet ned i gulvet (foto © Søren Kongsted).


Ugens smagte vineDel på Facebook

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 19 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjerne

Meyrac Estate, Sauvignon Blanc, Pays d'Oc AOP, Frankrig, 2023, lav alkohol (12,5%)

Til prisen er dette en god og frisk all round hvidvin med noter af grapefrugt, citron og melon. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Gustus Special Reserve, Darling Cellars, Chenin Blanc, Darling, Sydafrika, 2023, lav alkohol (12,5%)

69 kr., Rema 1000

Der er noter af hø og halm i duften, mens smagen er fyldig, fuld af frugt, har en let fedme og fine citrusnoter i eftersmagen. En vin, der egner sig til såvel et eftermiddags-glas som til alt godt fra havet og stegt kylling. Vinen er et kup til prisen! Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

La Orphica Selección Aurora, Bodegas Trenza, Spanien, 2023, lav alkohol (12,5%)

79,95 kr., pris ved 6 flasker: 59 kr., AndrupVin.dk

En hvidvin med duft af citronskal og med en fyldig smag med en anelse frugtsødme og noter af modne citrusfrugter. Prisen ved 6 flasker er rigtig god. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Château Lascaux Garrigue, Languedoc AOC, Frankrig, 2023, lav alkohol (12,5%)

90 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

En absolut dejlig hvidvin med en fyldig og fint krydret duft med grøn drue og strejf af timian. Smagen lever op til duften med sin fylde og modne frugt og igen med en fin krydret note i den meget lange eftersmag. Nyd vinen til stegt laks, grillede grøntsager eller en god grillkylling.

stjernestjernestjernestjerne

White Rabbit, Balthasar Ress, Riesling, Rhein, Tyskland, 2023, lav alkohol (8,5%)

109 kr., på tiblud til 69 kr., Kjær & Sommerfeldt

En god, mild og frisk hvidvin med duft af grønne druer og med en fin sødme i smagen kombineret med denne særlige ranke og runde syre, der er så typisk for Riesling-druen.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Lucien Edelstein, Riesling, Alsace AOC, Frankrig, 2022, lav alkohol (12,5%)

119 kr., pris ved 12 flsker: 59 kr., Skjold Burne

Karambole og strejf af honning præger duften af denne glimrende hvidvin. Smagen er fyldig med moden frugt - æbler og melon - og igen en lille honningnote i den lange eftersmag. Vinen vil være perfekt til stegt laks.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Leza García Orange, Rioja, Spanien, 2023, middel alkohol (13,5%)

119,95 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr, AndrupVin.dk

Sauvignon Blanc og Viura deles om pladsen i denne orange vin (en hvidvin, hvor drueskindene har fået lov til at afgive en anelse farve og aroma). Farven er sart orange, duften har noter af aromatiske pærer, og smagen er fyldig og tør, saftig og med fine frugtnoter og en anelse bittermandel til slut. En rigtig dejlig vin, der bør nydes til mad - fx til fjerkræ og lette kødretter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Winmark Single Vineyard Reserve, Chardonnay, Hunter Valley, Australien, 2022, lav alkohol (12,5%)

238 kr., Ilvino

Der er eg og smørblomst over duften af denne top-hvidvin fra vinhuset Winmark - der i øvrigt er dansk ejet. Smagen har en behagelig fedme, frisk frugt, en rank syre og ren citrus i eftersmagen. En nydelse fra ende til anden.

Rosévin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Natured Rosé, Spier, W.O. Coastal Region, Sydafrika, 2022, lav alkohol (12,5%)

64,95 kr., pris på tilbud indtil 4. juli: 40 kr. Sælges også i SuperBrugsen, Kvickly

For en gang skyld en lidt mørk rosévin med en smuk kobberfarve. Vinen har en dejlig duft af modne jordbær, mens smagen er fyldig, tør, med god struktur og med noter af røde bær og en anelse rødvinskarakter i den lange eftersmag. En rigtig dejlig rosé til en fordelagtig normalpris. Så køb den til tilbudsprisen på kun 40 kr. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Organic Rosé, Vin de France, Frankrig, 2023, lav alkohol (12,5%)

65 kr., Sælges i Netto, Løgismose Vin A/S

En lys laksefarvet rosévin med en fin jordbær-hindbær duft og med en saftig og behageligt tør smag med frisk bærfrugt. En rigtig god vin til de 65 kr.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Josef Ehmoser Rosé, Zweigelt, Niederösterreich, Østrig, 2022, lav alkohol (12%)

En rigtig dejlig lys rosévin med en liflig duft af hindbær og en tør frugtsmag med god fylde og struktur, modne ribs, strejf af hindbær og en fin, rund syre til slut i den lange eftersmag. Det er klasse!

stjernestjernestjernestjernestjerne

Louis Jadot Rosé, Côteaux Bourguignon AOC, Frankrig, 2023, lav alkohol (12,5%)

199 kr., pris på tilbud: 129 kr., Kjær & Sommerfeldt

Det er sjældent, vi smager en vin fra Côteaux Bourguignon (Bourgognes skråninger), en appellation, der blev til i Bourgogne i 2011. Det er en meget elegant rosévin med en spinkel men fint krydret duft og en smag, der folder sig ud i munden med friske syrlige sommerbær, en anelse rabarber og en lille krydret note til slut. Det er også en vin med stor spændvidde til mad. Tilbudsprisen er attraktiv.

Rødvin

stjernestjernestjernestjerne

Castro, Fattoria il Muro, Rosso di Toscana IGT, Italien, 2021, middel alkohol (14%)

En saftig og god rødvin med bærmost, aromatisk peber og en fin syre til slut. Den vil være vin til pasta og pizza.

stjernestjernestjerne

Pierre Henri Morel, Côtes-du-Phône AOP, Frankrig, 2022, høj alkohol (14,5%)

99,95 kr., pris på tilbud indtil 4. juli: 59 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

En rødvin med gode krydrede noter, men den mangler lidt spændvidde og fylde.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Pfaffl Zweigelt vom Haus, Zweigelt, Niederösterreich, Østrig, 2023, middel alkohol (13,5%)

120 kr., pris på tilbud indtil 28. juli: 80 kr. ved 3 flasker, Skjold Burne

Zweigelt er nok ikke så kendt en drue i Danmark, men vinen, den lægger most til, kan være glimrende - som denne, der har fin note af eukalyptus i duften og en frisk og medium fyldig smag med saftighed og friske mørke sommerbær. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Pfaffl St. Laurent vom Haus, Sankt Laurent, Niederösterreich, Østrig, 2022, middel alkohol (13,5%)

120 kr., pris på tilbud indtil 28. juli: 80 kr. ved 3 flasker, Skjold Burne

Duften er meget aromatisk - næsten parfumeret på den gode måde. Smagen er intens med mørke bær og med en god syre til mad. En god rødvin fx. til sommerens grillretter. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Why Not?, Puglia IGT, Italien, 2020, høj alkohol (14,5%)

129,95 kr., pris på tilbud indtil 4. juli: 50 kr. ved 6 flasker. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

En glimrende rødvin, hvis varme krydrede noter kalder på noget rigtig god grillmad. En harmonisk rødvin, hvor også moden frugt dukker op i eftersmagen.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Diablo Dark Red, Valle del Maule, Chile, 2022, middel alkohol (13,5%)

169,95 kr., pris på tilbud indtil 4. juli: 59 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

Denne rødvin er lavet på en blanding af druer - hvilke fremgår ikke af etiketten. Men vinen dufter intens af solbær, så Cabernet Sauvignon er et godt bud på i hvert fald en af druerne. Smagen er rent lækkeri for ganen med dens noter af vanilje, kardemomme, kakao, mokka og modne mørke bær. Eftersmagen er blød og rund og holder længe i munden. En herlig vin til fx modne, lidt kraftige oste - og et absolut kup til tilbudsprisen.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Big John Cuvée Reserve Trocken, Weingut Scheiblhofer, Burgenland, Østrig, 2021, middel alkohol (14%)

199 kr., pris ved 6 flasker: 179 kr., AndrupVin.dk

En rødvin med noter af toastet eg og solbær i duften og med et fyrværkeri af skønne, komplekse krydrede noter, især rosmarin og ren lakrids, samt en anelse toffee i smagen. Eftersmagen afsluttes med et godt tanninbid. Man kan roligt købe 6 flasker af vinen, drikke en til en ekstra god grillbøf og gemme resten i endnu nogle år. Vinen er i øvrigt fremstillet på tre druer, der ikke normalt gør hinanden selskab, nemlig Zweigelt, Cabernet Sauvignon og Pinot Noir. Interessant og rigtig dejligt.