hvorefter vi igen besvarer e-mails. Næste uges udgave af avisen (uge 39) udkommer som vanligt søndag d. 22. september.
Nyheder for uge 38 2024
Om kort tid er det ikke længere nok med dette skilt!
Nye relger for webshops!
Man kan ikke undgå at have set det blå skilt ved kasserne i supermarkedet eller på diverse websider, der sælger vin- og spiritus. Et skilt, der bekendtgør aldersgrænsen for salg af alkohol.På websiderne skal det ifølge loven dukke op dér, hvor kunden skal til at klikke på købsknappen (typisk “godkend og betal”). Ofte ses det dog også allerede på forsiden af webshoppen.
Men fra og med 1. oktober er det ikke længere nok med det blå skilt på webshops, der sælger alkohol (samt tobak og nikotinprodukter). Der indføres nemlig en ny regel, der måske giver nogle af vores danske vin- og spiritusimportører sved på panden og grå hår i hovedet!
Metodefrihed
Fra og med ovennævnte dato kræver Sikkerhedsstyrelsen, at webshoppen er forsynet med en effektiv aldersverificering - et krav, der selvfølgelig skal sikre, at mindreårige ikke kan købe alkohol.
Det vil sige, at man som fx vinhandler med en webshop entydigt skal kunne identificere køberens alder. Der findes it-systemer, der kan gøre den slags rent elektronisk, og nogle har garanteret også allerede implementeret et sådant. Men for dem, der ikke har, gives der ikke nogen entydig opskrift på, hvordan det skal gøres.
På Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside nævnes det, at man fx kan anvende MitID eller brugeroprettelse med pas eller anden gyldig legitimation. Men det understreges, at der er metodefrihed på området, så den enkelte webshop selv kan vælge den bedst mulige løsning. Eneste krav er, at systemet skal kunne bekræfte, at køberen er over den fastsatte aldersgrænse inden salget gennemføres.
Kom med jeres input
Så for at skære det ud i pap: Fra og med 1. oktober er det ulovligt for en webshop at sælge alkohol (samt tobak og nikotinprodukter) uden at have et effektivt online alderskontrolsystem.
Sikkerhedsstyrelsen vil ligesom i dag også fremover føre tilsyn med denne aldersverificering hos webshoppene. Og ved en eventuel kontrol fra styrelsens side skal man kunne dokumentere og redegøre for, hvordan en købers alder er blevet kontrolleret. Derudover skal man også kunne fremvise dokumentation for, hvordan aldersverificeringen foregår på ens webshop.
Man kan læse mere på Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside - og kontakte styrelsen, hvis man har spørgsmål.
Her på VinAvisen kunne vi rigtig godt tænke os at høre, hvad vores læsere mener om det nye krav. Er det en god idé? Og hvordan tager vinimportører og -handlende med webshops imod det.
Hvordan har man tænkt sig at gribe det an, og hvilket system vil man implementere - eller har måske allerede implementeret? Sidstnævnte kunne måske være en hjælp for dem, der er i vildrede.
Skriv endelig til os med kommentarer og input på mariette@vinavisen.dk. Svarene vil blive bragt i uge 40.
Fra videoen på TikTok, hvor flasker med Petrus bruges til den spanske drik sangria.
Sangria lavet med Petrus!
På TikTok kunne man for nylig se en opsigtsvækkende video postet af en RudySchmudy. Den er optaget på La Guérite, en restaurant på øen Sainte-Marguerite ud for den sydfranske by Cannes. Og den viser, hvordan der laves sangria - ikke med billig rødvin, som man normalt bruger til den spanske sommercocktail, men med vin fra det berømte vinslot Petrus i Pomerol.I alt ses 10 flasker Petrus i årgangene 2006 og 2011 blive hældt ned i en stor skål med isklumper og appelsinskiver. Sangriaen skulle efter sigende bruges som velkomstdrink til et større party i restauranten.
En flaske Petrus 2006 koster i dag 35.000 kr., så det er blevet en meget dyr velkomstdrink…
Videoen har fået et hav af kommentarer på TikTok, og langt de fleste, der har set den, er chokerede og forargede over, at man bruger så fornem og sjælden en rødvin på den måde. Der fremstilles årligt kun omkring 30.000 flasker Petrus fra en 10 hektar stor vinmark.
Som at tænde op med Picasso
Philippe Faure-Brac, der er præsident for den franske sommelierforening har til The Times, som var det første medie, der bragte historien, udtalt, at det, at drikke Petrus på den måde, er, “som at bruge et maleri af Picasso eller van Gogh til at tænde op i pejsen med”.
Der er også dem, der har stillet spørgsmålstegn ved, om indholdet i flaskerne overhovedet er Petrus. Man ser ikke flaskerne blive åbnet, så det kunne jo være, at det var en billlig rødvin, der var hældt på flaskerne med de ædle etiketter. Man kan jo kun håbe, det forholder sig sådan…
Verdens dyreste hedvine
Vi har ofte fortalt om verdens mest kostbare vin- og spiritusflasker. Men hvad med hedvine?De fortificerede vine kan bestemt også koste kassen - det fremgår blandt andet af en liste på Wine-Searcher over verdens ti dyreste hedvine. Og de er alle på nær en enkelt portvine - også selv om der findes madeira og sherry til pænt høje priser. Den dyreste sherry ifølge den internationale side er den søde Barbadillo Reliquia Pedro Ximenez, der koster det, der svarer til cirka 4700 kr. Madeiraen JS Terrantez er dog kommet med på listen på en ottende plads.
På førstepladsen ligger Ne Oublie Tawny Port fra W & J Graham’s til 53.700 kr. Der er tale om en portvin fremstillet i 1882, som er blevet fadmodnet i 130 år, før den i 2011 blev tappet på kun 656 flasker.
Nedenfor bringer vi hele top-ti listen med priser (gennemsnitspriser på internationalt plan) omregnet til kr.
Ved at klikke her kan man læse om historien bag de enkelte vine. På billedet til venstre ses verdens dyreste hedvin i sin fine æske.
Top-ti liste
W & J Graham’s Ne Oublie Tawny Port: 53.700 kr.
Ramos Pinto Vinces Very Old Tawny Port: 48.000 kr.
Quinta do Vallado ABF 1888 Very Old Port: 35.200 kr.
Taylor Fladgate Limited Editions 1896 Single Harvest Port: 32.500 kr.
Taylor Fladgate Kingsman Edition Very Old Tawny Port: 32.000 kr.
Taylor Fladgate Scion Vintage Port: 28.400 kr.
Taylor Fladgate Limited Editions 1863 Single Harvest Port: 27.500 kr.
JS Terrantez: 23.600 kr.
Blandy’s MCDXIX The Winemaker’s Selection: 20.200 kr.
Real Companys Velha Quinta da Carvalhas Memories Very Old Tawny Port: 19.600 kr.
Pipeño er ikke vin
I Chile har man i flere hundrede år fremstillet en uhøjtidelig gyldenbrun hvidvin med navnet Pipeño. Den sælges ofte i store plasticflasker eller demijohns og drikkes i store slurke især til større fester.Hverken producenterne af Pipeño eller de chilenske forbrugere har på noget tidspunkt været i tvivl om, at drikken er en vin. Men nu er de chilenske myndigheder kommet med en officiel meddelelse om, at Pipeño ikke er en vin men “en alkoholisk drik lavet på druer”. Og argumentet herfor er, at drikken kun sjældent når op over de 11,5% alkohol, som man i Chile åbenbart kræver for at kunne kalde en drik for vin.
Stik modsat
Den chilenske vinverden har ikke just taget vel imod myndighedernes beslutning. Som en repræsentant for den chilenske vinproducentforening har udtalt det til nyhedssiden Diario Usach, så er den “en lovmæssig og kulturel abnormitet”.
Ifølge europæiske forhold lyder beslutningen da også absurd. EU er jo gået den stik modsatte vej i de senere år, hvor betegnelsen vin i dag omfatter selv alkoholfrie vine.
Eller er det EU-landene, der er helt gal på den? Burde vi ligesom førhen have en højere alkoholprocent-grænse for betegnelsen?
Vi hører gerne fra læserne med input og kommentarer på mariette@tiedemann.dk.
Tyve med ambitioner
At stjæle en kasse med seks flasker vin lyder jo ikke særligt indbringende. Med mindre vinen er fra slottet Petrus i Pomerol, Bordeaux - her taler vi om en samlet værdi på 24.000 euro (cirka 179.000 kr.).Der var hele tre tyve om at begå ugerningen og snuppe den ene lille kasse. Og indbruddet skete ikke hos selve producenten men hos Château Le Gay, et slot lige nord for Pétrus.
Og ikke nok med det - tyvene fortsatte til Saint-Émilion, hvor de forsøgte at bryde ind i endnu et af Bordeauxs mest berømte slotte, Château Cheval Blanc. Hvor mange flasker vin, de her havde tænkt sig at stikke af med, vides ikke. Før de nåede så langt, blev de indhentet af politiet og arresteret.
Man skulle tro denne borg lå i Toscana, men den ligger i Napa, Californien.
Napas toskanske borg
Enhver, der kommer forbi vinhuset Castello di Amorosa i Napa Valley, vil med garanti spærre øjnene op. Vinhuset ligner til forveksling en middelalderborg i Toscana.Vinproducenten, der ejer borgen, Dario Sattui, er da også gået yderst grundigt til værks, når det gælder opførelsen af den cirka 11.200 kvadratmeter store bygning.
I 15 år rejste han rundt i Toscana og studerede nøje klostre, borge og andre middelalderbygninger samt de teknikker, materialer og redskaber, man anvendte dengang.
Til byggeriet af sin egen borg hyrede han en lang række europæiske specialister. En fresko-maler blev fx sat til at male fresker i stil med den sienesiske 1300-tals maler Ambrogio Lorenzetti i den store spisesal, mens en specialist i gamle hvælvinger har udført loftet i kælderen.
Skulle være autentisk
Alt smedearbejde - og det gælder også samtlige nagler i døre og gulve - er håndlavet over åben ild. Og hver en mursten stammer fra forladte middelalderbygninger i Italien, Østrig og Rumænien.
I alt blev 200 containere sendt fra Europa til Napa med håndlavede materialer. Som Dario Sattui meddeler på vinhusets hjemmeside, så kunne det hele være lige meget, hvis ikke det var autentisk.
Det har kostet Sattui 40 millioner dollars (cirka 220 mio. kr.) at opføre borgen, der er på otte etager - hvoraf de fire befinder sig under jorden og blandt andet rummer en stor fadkælder. Selvfølgelig er der også - som i enhver middelalderborg - et torturkammer med de mest pinefulde redskaber.
Et par hemmelige passager, så borgherren kan slippe væk i kampens hede, er der også blevet plads til.
Events og ridderturnering
Man kan besøge Castello di Amorosa, se vineriet eller få en køretur i hestevogn i vinmarkerne.
Grupper kan også booke et borgtårn, den store spisesal eller et kælderrum til receptioner og bespisning.
Og så byder borgen på en række arrangementer i årets løb, der selvsagt også omfatter en ridderturnering.
Denne uges store billede længere nede på siden er også fra Castello di Amorosa.
En repræsentant fra Moedi Wines - en af de vingårde, hvis vine bliver skænket i glassene til smagningen i Danmark.
Sydafrikansk branchesmagning
Når Sydafrika d. 24. september fejrer landets nationaldag, Heritage Day, bliver det uden 16 af Western Capes vinproducenter. De er nemlig taget til Danmark for at præsentere deres vine på en smagning udelukkende for vinbranchen. Og det bliver med et bredt udvalg af hvidvine, rosévine, rødvine og mousserende vine, der tilsammen afspejler Western Capes meget forskelligartede terroirer.Smagningen afholdes både i København (d. 24) og i Aarhus (d. 26), og programmet er det samme begge steder. Klik her for invitation samt gratis tilmelding i de to byer.
Da VinAvisen i 2006 deltog i den store årlige smagning af sydafrikansk vin i Cape Town, var der kun få sorte vingårdsejere og vinmagere blandt udstillerne. Det billede har bestemt ændret sig, ligesom også stadig flere kvinder er at finde bag roret i vingårdene. De repræsenterede vingårde ved smagningen i Danmark er alle Level-1 certificerede, hvilket vil sige, at de har sorte ejere.
Mød to stærke kvinder
En af de sorte vinproducenter - og kvinder - man kan møde til smagningen, er Ntsiki Biyela, der fremstiller vine under mærket Aslina Wines. Hun blev kåret til Woman Winemaker of the Year i 2009, og i 2017 optaget på Fortune's Food & Wines liste over verdens 10 mest innovative kvinder inden for mad og drikke. Hende tegner vi et portræt af i denne uges Hall of Fame længere nede på siden.
Nogle af de producenter, der deltager i smagningen, har allerede danske importører, mens andre – heriblandt den ligeledes prisbelønnede Carmen Stevens – søger efter afsætningsmuligheder i Danmark. Så der skulle være rigtig gode muligheder for danske vinimportører til at supplere sortimentet med nye spændende vine fra Sydafrika.
Ti træer for hvert point
Man bliver stadig mere opmærksom på, at det er vigtigt med diversitet i vinmarken i form af andre planter og træer.Bordeauxs vinråd, CIVB, har derfor indgået et ganske særligt partnerskab med det lokale rugbyteam Union Bordeaux Bègles (UBB): For hvert point, der scores af holdet i Top 14 konkurrencen, vil vinrådet plante ti træer i Bordeauxs vinmarker.
VinAvisen er ikke specialist i rugby, men vi har læst os til, at Top 14 er en årlig konkurrence, hvor hvert af de franske top-hold dyster i 26 kampe mod hinanden i løbet af en periode, der strækker sig fra august til juni året efter.
Vinproducenter på skolebænken
De første træer - i alt 2590 - blev plantet sidste vinter i vinmarker tilhørende ni forskellige vinproducenter i Bordeaux. Og det blev gjort via frivillig arbejdskraft fra unge mennesker fra lokale foreninger og skoler.
Foreningen Arbres et Paysages en Gironde holder et vågent øje med projektet og søger for at undervise vinhusene i pleje af træerne, så de kan gå en lys og frodig fremtid i møde.
Vinproducenter, der er interesserede i at deltage i projektet, skal ansøge om at komme i betragtning.
Det lader da til at være en glimrende idé - og mon ikke det kan få de mest “grønne” spillere på rugbyholdet til at give den en ekstra skalle under kampen…
Foto: Pixabay/NadineDoerle.
Mere om Kir...
Sidste uges læserspørgsmål gik på, hvorfor det absolut skal være hvidvin på druen Aligoté, der skal bruges til Kir – velkomstdrikken, der er opkaldt efter Dijons borgmester Felixe-Adrien Kir, og som består af solbærlikør (crème de Cassis) og hvidvin. Vi nævnte, at det skyldes vinens særlige forfriskende sprødhed og en anelse bitterhed, der gør sig godt sammen med den søde likør.Vi nævnte også, at hvis man bruger rødvin i stedet for hvidvin, får man en cardinal – også kaldet for en communiste.
Det fik Lars Christensen, der bor i Frankrig, til tasterne:
- Rødvin blandet med cassis kaldes normalt for en communarde. Nok til erindring om blodbadet under Kommunen. (Communardes kaldte man dem, der deltog i Pariserkommunens oprørsbevægelse i 1871, red.).
Lars Christensen tilføjer, at årsagen til, at valget faldt på Alligoté efter mange opfattelse var, at der var (for) meget af den.
- Og det var der nok også at solbær…, slutter han.
Et ganske særligt projekt
Man har lavet whisky i Skotland i flere hundrede år, og går man bare et hundrede år tilbage i tiden, var der rigtig meget i fremstillingsprocessen, der var anderledes.Det gælder fx bygsorterne, måden at malte byggen på, selve destilleringsprocessen og de fade, man modnede spiritussen i.
Det ved man blandt andet fra “The Distillation of Whisky: Notes And Observations On Its Historical And Practical Aspects, 1927-1931”, skrevet af en anonym forfatter.
Bogen er en guide over whiskyfremstilling for cirka hundrede år siden, og den blev genudgivet sidste år af forlaget James Eadie. Efter udgivelsen kontaktede forlaget seks af Skotlands mest eksperimenterende whiskydestillerier, og fik dem til at deltage i et ganske særligt projekt.
Historiske metoder
Ud fra bogens mange nøjagtige oplysninger om whiskyfremstilling skulle hver af destillerierne skabe en whisky med rødder hundrede år tilbage i tiden.
Det har de nu gjort, og undervejs har de hver brugt forskellige materialer og metoder fra bogen - fx nogle af de bygsorter, som dyrkedes dengang, en særlig gær, der er sjælden i dag, maltningen og valg af fade. De har gennem hele processen fået hjælp og vejledning fra kyndige folk med viden om whiskyhistorie.
Der er også skabt en syvende whisky, som er en blanding af whiskyerne fra de seks medvirkende destillerier - som er: Ardnamurchan, Dornoch, Holyrood, InchDairnie, Lochlea og så “et unavngivet destilleri i hjertet af kongedømmet Fife”.
En forsmag
Til oplysning for whiskynørder, kan bogen købes ved at klikke her.
Whiskyerne ligger stadig og modner - dog frigiver man i september en større mængde sæt af de syv whiskyer i 10 cl’s flasker, leveret i små æsker, så de, der ikke kan vente, kan smage de ikke helt færdigmodnede historiske whiskyer.
Sættene er endnu ikke blevet sat til salg, og når de bliver det, er det kun Royal Mile Whiskies, der forhandler dem.
Vil du have vores løbeseddel?
Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr. e-mail hver uge. Klik her!Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.
Ntsiki Biyela.
Vinens Hall of Fame
Hver uge bringer VinAvisen enten en Blå Bog, et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, eller en Hall of Fame om en anerkendt udenslandsk vinprofessionel. Nedenfor kommer denne uges portræt. På en særlig side har vi samlet de personligheder, vi indtil nu har omtalt.Ntsiki Biyela (f. 1978) er en anerkendt, prisbelønnet sydafrikansk vinproducent, der i høj grad har været et forbillede for andre (sorte) kvinder, som gerne har villet være vinmagere.
Hun voksede op hos sin bedstemor i landsbyen Mahlabathini i Zululand og fik i 1998 via et stipendium økonomisk mulighed for at studere vindyrkning og ønologi ved universitetet i Stellenbosch.
Hun var egentlig ikke interesseret i vin, og da hun i en alder af 20 år for første gang smagte en rødvin, brød hun sig bestemt ikke om smagen. At studievalget faldt på vin var en ren tilfældighed – det eneste, hun ønskede, var at ændre sine livsvilkår til det bedre.
Men interessen og glæden for vin spirede og voksede, og allerede året efter hun var færdiguddannet i 2003, fik hun job hos Stellekaya Wines og blev dermed Sydafrikas første sorte vinmager og senere chefvinmager.
Den første rødvin, hun fremstillede hos Stellekaya, blev belønnet med en guldmedalje ved Michelangelo Wine Awards. To ophold i henholdsvis Bordeaux og Napa gav Ntsiki Biyela ny inspiration til egen vinfremstilling, og i 2017 forlod hun Stellekaya Wines for at blive selvstændig med egen vinproduktion. Pengene var små, og der var hverken råd til et vinhus eller en vinmark. I starten måtte Ntsiki Biyela købe druer fra lokale drueavlere, der ikke altid var lette, at have med at gøre, da de ikke mente, en sort kvinde kunne vide noget om vin…
Vinen blev fremstillet i et lejet hjørne af et vineri uden for Stellenbosch. I dag er forholdene større, og mærket Aslina Wines omfatter tre hvidvine, to rødvine og en mousserende vin og i alt 100.000 flasker årligt. Vinmærket er i øvrigt opkaldt efter hendes bedstemor.
Ntsiki Biyela blev i 2009 udnævnt til Sydafrikas Woman Winemaker of the Year. I 2017 kom hun med på Fortune’s Food & Wines liste over verdens 10 mest innovative kvinder inden for mad og drikke. Og i 2021 vandt hun Diversity and Transformation Award for sin pionérindsats inden for vinfremstilling i Sydafrika.
Hun er også medlem af bestyrelsen for Pionotage Youth Development Academy, hvor hun hjælper unge sydafrikanere med at forberede sig til job inden for vin- og turismeindustrien.
Adresse: Aslina Wines, Unit 1, Ground Floor, Building 4, Alberto Drive, Devonbosch, Bottelary Rd, Stellenbosch, 7605, e-mail: info@aslinawines.com, www.aslinawines.com.
og få svaret her.
Hvilke vine til svampe?
Anna Poulsen begyndte for nogle år siden selv at gå på svampejagt, så det bliver til en hel del svamperetter hen over efteråret og vinteren.Nu kunne hun godt tænke sig at få nogle forslag til, hvilke vine, der egner sig til svampe.
Selv om der er forskelle i smagen af kantareller, karl Johan, trompetsvampe og alle de andre dejlige spiselige svampe, har de også mange fælles træk. De er kødfulde og har en særlig pikant smag, der er fin, men samtidig smager godt igennem i næsten enhver ret.
Blød rødvin og kølig sherry
Denne særlige svampesmag har det altid godt sammen med en rødvin med en blød og rund smag, uden påtrængende frugt, tilpas syre og gerne med lidt fad. En rødvin på Pinot Noir-druen - fx fra Bourgogne, Chile eller New Zealand - er den oplagte ledsager til svamperetter. Andre gode valg er en Rioja-rødvin eller en Barolo, ligesom en moden Bordeaux, hvor fadsmagen er godt integreret, ligeledes vil være fin.
Skal der hvidvin i glassene, så prøv med en fadlagret Chardonnay. Er svamperetten krydret, vil en østrigsk Grüner Veltliner give et fint modspil.
Det er bestemt også værd at skænke sig et glas godt afkølet sherry af den tørre, lyse fino-type til et stykke toast med flødestuvede kantareller.
Ugens vinøse billede
I en middagspause på Malta for nogle år siden så John Koudal pludselig et billede, så han greb sit kamera.Gennem et vindues tremmer kastede solen sit lys i striber hen over ”Den Store” kryds-og-tværs, og i skyggen ventede et skænket glas hvidvin. Sol, varme, skygge, kølighed, afslappet ferie – og telefonen i venteposition. Alt kom med på billedet.
Send endelig billeder til os!
Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.
Ugens store billede
Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:
Som en toskansk middelalderborg rejser Castello di Amorosa sig i Napas vinlandskab 805 (foto © Castello di Amorosa).
Ugens smagte vine
Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 19 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her..
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
VinAvisens Smagenoter
Mousserende
Sula Crémant de Nashik Brut, Sula Vineyards, Indien, lav alkohol (12%)
En indisk crémant (må den hedde det?) med en blød og vedvarende mousse, god fylde og en fin balance mellem tørhed og moden frugt. Vinen har også en fin syre til slut. Velegnet som velkomstdrink eller til fx kammuslinger.
Hvidvin
Sumo Man, Riesling, Rheinhessen, Tyskland, 2023, lav alkohol (11,5%)
Etiketten på denne hvidvin var ikke gået i Sverige. Her må vin på ingen måde kunne forbindes med sportslige aktiviteter - og det må sumobrydning jo siges at være. For 39 kr. (tilbudsprisen) kan man ikke forvente nogen stor vin. Det er denne hvidvin heller ikke. Den er enkel men frisk og med god frugt samt en fin frugtsødme, der gør den velegnet som velkomstdrink eller til thailandsk inspirerede retter.
Diez Siglos, Sauvignon Blanc, Rueda DO, Spanien, 2023, middel alkohol (13,5%)
En blød hvidvin med en fin duft af moden citrus og lime og en tør og frisk smag. En god vin - og sagen til lidt kraftige fiskeretter.
Baies Dorées, Brotte, Viognier, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2023, lav alkohol (12,5%)
Eg, grøn drueskal og krydret citrus mødes i både duften og smagen af denne dejlige, tørre hvidvin. En vin, der kalder på alt godt fra havet.
WE, Winzerhof Ebringen, Grauburgunder, Baden, Tyskland, 2023, lav alkohol (12%)
Der er lidt nedfaldsæbler over både duft og smag af denne hvidvin. Den har en god fylde, tilpas tørhed og en fin krydring til slut. Prisen er dog lige i overkanten og koster den fjerde stjerne.
Rapaura Springs, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand, 2023, lav alkohol (13%)
Classic står der på bagetiketten af denne hvidvin - og det er netop, hvad den er, en klassisk newzealandsk vin på Sauvignon Blanc-druen med kærlighedsfrugt og moden citrus i duft og smag. Det er en rigtig god og frisk vin med en lang eftersmag med en fin frugtsyre.
Étoile, Domaine Begude, Chardonnay, Limoux AOC, Frankrig, 2023, middel alkohol (13,5%)
En dejlig aromatisk og meget fyldig hvidvin med tørhed og smag af abrikoser og gule blommer og med et lille bittert bid til slut.
Regio, Eagle Rock Vineyards, Chardonnay, Lodi, Californien, 2022, lav alkohol (13%)
Der er smør og strejf af mimoser i duften, mens smagen er fyldig, tilpas tør, med kompleks frugt og et lille bid af bitter citronskal til slut. En absolut lækker hvidvin.
Rabble, Rabble Wine Company, Sauvignon Blanc, Californien, USA, 2023, middel alkohol (13,5%)
En frisk og tør hvidvin med fine noter af moden citron i duften og med en saftig smag af lime og en anelse krydring til slut. En dejlig og elegant vin, der vil være et godt match til fx østers.
Rosévin
Paololeo Varietali Rosé, Primitivo, Puglia IGP, Italien, 2023, lav alkohol (12,5%)
En god rosévin, der har en (på den gode måde) nærmest parfumeret duft og smag. Vinen har også en behagelig tørhed og en eftersmag med noter af modne ribs. Bør drikkes godt afkølet.
Domaine Saint Damien, Gigondas AOC, Frankrig, 2023, lav alkohol (12,5%)
En elegant og mild rosévin med en næsten parfumeret duft af røde sommerbær og med en let og læskende smag frugtsmag med en sart ribsnote og et lille bittert bid til slut.
Rødvin
Adobe Reserva, Viñedos Emiliana, Cabernet Sauvignon, Chile, 2022, middel alkohol (13,5%)
En god rødvin, hvor krydrede solbær præger duften, mens smagen er medium fyldig med modne mørke bær og strejf af saftigt kød. Eftersmagen slutter blødt og rundt. En vin, mange vil kunne lide.
La Châsse Reserve, Côtes-du-Rhône AOP, Frankrig, 2022, middel alkohol (14%)
Til tilbudsprisen er dette en helt ok rødvin med Rhône-vinens gode krydring og komplekse frugt, der dukker frem i eftersmagen.
Infinitum, Mustinobilis, Primitivo, Puglia IGT, Italien, lav alkohol (13%)
Der er lidt sveske over duften af denne rødvin, mens smagen har en del frugtsødme, lidt syltede blommer og en fin syre til slut. En god all round vin til alt fra pasta til stegt kylling.
Domaine des Bernardins, Beaumes de Venise AOC, Frankrig, 2023, middel alkohol (14%)
For de fleste leder navnet Beaune de Venise nok tankerne hen på en sød hvidvin. Men der laves også rødvine i appellationen. Der er strejf af eukalyptus i den ellers bærrige duft og smag, en god fylde og en lang eftersmag. En dejlig rødvin, der vil være sagen til sæsonens retter med vildtkød.
Pagus, Bisano, Valpolicella Ripasso DOC, Italien, 2021, middel alkohol (13,5%)
En rødvin, der dufter af kirsebær med strejf af lys chokolade. Smagen byder også på kirsebær samt en anelse kanel og en frisk syre i den lange eftersmag. Normalprisen på 130 kr. er helt ok, så køb vinen til tilbudsprisen på 69 kr.
Privé, Campagnia Siciliana, Nerello Mascalese, Terre Siciliane IGT, Italien, 2022, høj alkohol (15%)
Dette er syditaliensk sol og charme tappet på flaske. En rødvin med tæthed og koncentration, syltede frugter, tilpas tørhed, saft og kraft og afrundede tanniner. Lidt en bulderbasse, der kræver at blive ledsaget af gerne kraftig kost - fx en godt krydret bøf. Plask gerne vinen over i en karaffel et par timer før servering.
Château Maltus, Lalande de Pomerol AOC, Frankrig, 2020, middel alkohol (14%)
Der er kirsebær og modne blå blommer i både duft og smag samt en god krydring og et lille bid af lakrids i den lange eftersmag. En rigtig dejlig rødvin til fx retter med fuglevildt. Tilbudsprisen online er yderst fordelagtig.
Páramo Arroyo Gran Reserva, Ribera del Duero DO, Spanien, 2014, høj alkohol (16%)
Mørk chokolade, tobak og syltede blommer holder møde i duften, mens smagen er intens, kraftig og krydret og stadig med et godt tanninbid. En god rødvin, der dog bør gemmes i endnu 2-3 år.