Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Postkort fra Skåne

5 postkort fra Skåne
Vi har været på en lille vinrejse til Skåne, og det er der kommet disse fem postkort ud af. Skåne, der breder sig ud med sine herlige landskaber kun få kilometer fra København, byder faktisk på mange kulinariske og vinøse oplevelser – god inspiration kan i øvrigt hentes på www.skane.com.
...............


.....................
Kæmpebilledet står cirka fire uger på havnen i Kivik og skifter farver, efterhånden som æblerne langsomt går til.
    1. postkort fra Skåne:
    Vin og svensk ”calvados” på æbler
    Svenskerne laver både æblevin og en æblebrændevin som i det franske Calvados, og det sker i Österlen, den sydøstligste del af Skåne, hvorfra 80% af alle svenske æbler kommer.
    Hvert år i slutningen af september fejres æblerne ved en stor to dages fest i kystbyen Kivik, og ifølge traditionen sker det blandt andet med et kæmpemæssigt billede, udelukkende lavet af æbler i forskellige farver.
    Vi har faktisk aldrig set noget lignende. Årets billede viste Carl von Linné (Linæus), og det var lavet af 35.000 æbler i ni forskellige sorter, 2,5 tons i alt fæstnet på 17.000 søm. Billedet var 104 kvadratmeter stort, og ni personer plus kunstnerinden Emma Karp Lundström havde været 40 timer om at lave det.
    I Kivik ligger også Äpplets Hus, hvor man præsenterer den kulturarv, som hænger uløseligt sammen med æblet og dyrkningen af det, og hvor man kan se en lang række forskellige æbletræer og få nyttige æbletips til egen have. Äpplets Hus ligger lige ved siden af mosteriet Kiviks Musteri. Et andet mosteri, der er værd at besøge, er Kullabygdens Musteri.
    Netop om efteråret har talrige restauranter i Skåne æbler på menuen – det vil man kunne læse nærmere om på hjemmesiden for Skånska Matupplevelser.
...............

.....................
Efterårets gåsegilder er en stor tradition. Men glem ikke ålefesterne her i oktober og november på "Ålakusten" syd for Åhus. Mere om det kan læses på www.skane.com.
    2. postkort fra Skåne
    I Skåne skal gåsen have bordeaux
    Skåningerne er glade for gæs – tænk blot på Selma Lagerlöfs vidunderlige børnebog "Niels Holgersens vidunderlige rejse gennem Sverige", hvor den lille Niels flyver af sted på ryggen af en gås.
    Men skåningerne flyver ikke kun rundt på gæs. De spiser dem også, og Mortensaften den 11. november er – i langt højere grad end i Danmark – gåsens dag.
    Om efteråret samles man på restauranter og kroer og tager den helt store gåsemiddag, og ifølge skånsk tradition skal der rød bordeaux i glassene, ikke noget andet. Måske blev traditionen grundlagt, da bordeaux simpelt hen var den fine vin til fest. Måske valgte man bordeaux på grund af dens elegante tørhed, frugt og syre, der er så fortræffelig til den fede mad.
    Gåsemiddagen indledes med kråsesuppe – svartsoppa med krås. Derefter kommer gås på flere måder og i hvert fald helstegt gås med flødesauce, hvorefter man slutter af med en skånsk æblekage.
    Middagen serveres mange steder fra slutningen af oktober til udgangen af november, og den er bestemt en udflugt værd.
..............................

.....................
Restauranten findes bag den lille dør i længen til venstre for det imponerende porttårn fra omkring 1600.
    3. postkort fra Skåne
    Her kan man spise og drikke
    Under vores rundtur i Skåne besøgte vi slotte og herregårde, og flere af dem har fortræffelig spisesteder. Det gælder blandt andet Hovdala slot, der ses på billedet her, hvor vi spiste en vellavet frokost til en rimelig pris og fik en liflig tysk hvidvin i glassene.
    På andre slotte kan man overnatte. Det gælder blandt andet det flotte Häckeberga Slot, hvor danskeren Bo Madsen, der er uddannet kok, sammen med sin kone, Gunilla, har skabt et køkken af international standard.
    I Häckebergas kælder lagrer den svenske whiskyproducent Mackmyra sin "Mackmyra Reserve" på brugte 30 liters bourbon- eller sherryfade eller på nye egefade af svensk eg. Juul's Vinhandel i København er dansk importør, men har p.t. ingen flasker – selv om de koster flere tusinde kroner, bliver de revet væk.
    www.skane.com findes oversigter over Skånes kroer, restauranter, gårdbutikker, kafeer og slotte med mad og overnatning.
...............

.....................
Efter en restaurering udført af den danske orgelbygger Frobenius & Sønner i Lyngby fungerer orglet fra 1631 stadig fint.
    4. postkort fra Skåne:
    Christian d.4.s drueklase
    Fæstningsbyen Kristianstad blev grundlagt i 1614 af Christian d.4., der også lod bygge den pragtfulde Trefoldighedskirke – et af højdepunkterne i dansk arkitektur fra renæssancen.
    Orglet fra 1631 er lige så prægtigt som kirken. Det er rigt på fornemme udskæringer, og forneden afsluttes det af vinklasen, som ses på postkortet her.
    Man kunne tro, at den gyldne drueklase hentyder til Christian Firtal, der ikke var spor ked af at drikke vin – faktisk i den grad tværtimod – men det gør den nu ikke. Det er egentlig en pinjekogle, og den hentyder til, at man i det hellige land brugte pinjekogler på stager til at vise vej mod oaserne, ligesom korsridderne afmærkede deres brønde med kogler.
    Pinjekoglen – som ellers var helt ukendt i Norden – blev således et symbol på vejen til vand og liv.
    Yderligere omgav man koglen med vindruer med en henvisning til Johannesevangeliets kapitel 15, hvor Kristus siger: Jeg er det sande vintræ, og min fader er vingårdsmanden.
...............

.....................
VinAvisens smagepanel ville næppe have givet vinen i 1700-tallet nogen stjerner.
    5. postkort fra Skåne
    En gylden skål til skum og fnuller
    I Kristianstads Trefoldighedskirke blev vi vist rundt af Ove Söderqvist, der åbnede et stort pengeskab for at vise os det fornemme kirkesølv og -guld, der har været brugt i kirken siden 1600-tallet.
    Blandt andet fremdrog han en lille sølvskål med forgyldt indre samt en tilhørende ske, som han på billedet her løfter højt til vejrs for at understrege sine ord.
    Skålen er en skummekop fra 1734, fortalte han. Dengang var altervinen – ligesom al anden vin – ikke særligt ren. Der flød diverse fnuller oven på den, ligesom vinen sikkert af og til har eftergæret og har dannet skum. Og alt dette skulle man fjerne. På skålen står dette vers:
      Till winets renhet i nattvarden
      är jag till tienst och nytte vorden
      gifven av ett välment sinn
      som höglign räds för smutsat win.
    Fnulleret har sikkert været ekstra synligt, fordi vinen var hvidvin – uden tvivl en tysk hvidvin.
    Vi kom straks til at tænke på vores egen Rosenborg-vin fra 1580’erne, som vi tidligere har skrevet om her i Vin Avisen. Historien ligger stadig på vores server og kan ses ved at klikke her.
,