Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Postkort fra Sydafrika 2009

12 postkort fra Sydafrika 2009
VinAvisen’s Mariette har været i Sydafrika med det ene formål at besøge det vinhus, som fremstiller nogle af de mest populære sydafrikanske vine herhjemme. Spier hedder det, og i de følgende tre uger bringer vi en række postkort fra det legendariske vinhus. Her kommer de første fire.
..........


..............
Spier er et stort rekreativt område med blandt andet hotel (3), vinsmagningsfaciliteter (1), restauranter (4, 6, og 7), vinbar (5), deli (8), vinforretning (14), kunsthåndværkermarked (15), hesteridning (10), vildtreservat (11), konferencecenter (17) og amfiteater (21). Selve vinhuset ligger et stykke uden for området.

    1. postkort fra Sydafrika
    Populære Savanha
    Sydafrika er kontrasternes rige. Her er frodige dale og barske bjerge, smukke gamle huse og tårnhøje moderne skyskrabere, rigdom og fattigdom, sorte og hvide afrikanere.
    Og så er her masser af vidunderlig vin, som vinder stadig større terræn på dansk jord.
    Hver anden flaske sydafrikansk vin, der sættes på bordet herhjemme, er købt i Coop Danmark's butikker, og størstedelen af disse flasker kommer fra Spier. Og det er forståeligt nok, da disse vine, der fremstilles under serienavnene Savanha og Spier, byder på ualmindelig god kvalitet for få penge.
    I alt sælges der i Danmark omkring 8 millioner flasker vin om året fra dette sydafrikanske vinhus. Heraf udgør den almindelige Savanha cirka halvdelen af salget.
    Savanha forhandles i Kvickly samt i en række andre supermarkeder, mens Spier-serien fås hos Irma.
    Men hvad er det så for en vingård, de dejlige vine kommer fra?
    I 2006 var VinAvisen på en lynvisit hos Spier – i år blev det til et længere ophold, hvor vi fik et indgående indblik i alt, hvad dette store kompleks omfatter. Selv om vinen er vigtigste indtægtskilde, er Spier meget mere end en vingård. Virksomheden omfatter også et større rekreativt område med luksushotel og et hav af aktiviteter.

..........

..............
Det er første høstdag hos Spier, og der er travlhed ved sorteringsbåndet, hvor de dårlige druer sorteres fra. Det er et job, som kræver den største koncentration.

    2. postkort fra Sydafrika
    Pinot Noir til eget forbrug
    Spier fremstiller omkring 24 millioner flasker vin om året, hvoraf 85% går til eksport.
    I alt ejer vinhuset 410 hektar vinmarker, som producerer druer, samt 50 hektar med nyplantede vinstokke.
    Vinmarkerne ligger flere forskellige steder i Cape-provinsen – dog fortrinsvis ved områderne langs kysten.
    Når druerne er høstet, køres de til vinhuset, som vi besøgte netop den dag, hvor startskuddet for høsten havde lydt. Kasse efter kasse med modne Pinot Noir-druer blev hældt ned på sorteringsbåndet, hvor dårlige druer blev sorteret fra med hurtige, erfarne bevægelser.
    I Spier’s vineri fremstiller man vine på en lang række forskellige druer – frem for alt på Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay og Sauvignon Blanc samt Chenin Blanc, Sydafrikas grønne nationaldrue. Alle disse vine ender på forretningshylderne verden over.
    Pinot Noir-druerne derimod bruges til en lille produktion af mousserende rosé til vinhusets eget forbrug.
    Vi spurgte, om der var en nem måde at se, hvornår en blå drue er moden på.
    – Ja, lød svaret, – det er den, når farven smitter af mellem fingrene, og druen slipper, uden at der bliver druekød hængende på stilken.

..........

..............
Vinhusets medarbejdere tager sig en pause for at udbringe en skål i anledning af, at det er 350 år siden, den første sydafrikanske vin så dagens lys.

    3. postkort fra Sydafrika
    Jubilæumsdag midt i høsten
    Hos Spier faldt den første høstdag sammen med en ganske særlig festdag, hvor man fejrede, at det var 350 år siden, den første sydafrikanske vin blev til.
    I 1652 grundlagde den hollandske kaptajn Jan van Riebeeck, efter ordre fra det hollandske ostindiske kompagni, en handelsstation ved Kap Det Gode Håb. Stationens opgave var at forsyne de europæiske handelsskibe, som lagde til på deres vej til Det Fjerne Østen, med grøntsager, frugt, kød og brød.
    Jan van Riebeeck syntes dog også, at skibene skulle have noget vin med på den lange tur, og i 1655 plantede han derfor de første vinstokke på sydafrikansk jord. I 1659 kunne han stolt sætte en kande vin af egen avl på bordet.
    Rigtig gang i vinproduktionen kom der dog først under hans efterfølger og landsmand, guvernør Simon van der Stel, der i 1685 slog sig ned med egen vingård, Constantia, og plantede 100.000 vinstokke.
    I anledning af jubilæumsdagen, holdt vinfremstillingen pause for en kort bemærkning, hvor alle medarbejdere samledes og skålede i lyserød boblevin.

..........

..............
Den store fladskærm, som vinmager Frans Smit brugte til sin præsentation, stod i skærende kontrast til den primitive hytte af strå, træ og ler.

    4. postkort fra Sydafrika
    Køligere egne og nye druer
    At kvaliteten af vinene fra Spier er så god og stabil, og at vinene har høstet så mange medaljer gennem årene, skyldes ikke mindst vinhusets dygtige vinmager, Frans Smit.
    Han blev færdiguddannet i 1993 som den bedste i sin klasse ved Elsenburg Agricultural College og blev straks efter ansat hos Spier.
    Frans Smit stod for en større vinsmagning, hvor vi smagte os gennem en god del af de vine, vinhuset fremstiller.
    Imens fortalte han om fremtidsplanerne for Spier, som til dels er afhængig af den globale opvarmning og de deraf følgende klimatiske ændringer.
    – Det bliver stadig varmere i Sydafrika, sagde han, – og det gælder derfor om at søge ud mod havet og op i højderne, når der skal anlægges nye vinmarker.
    Derfor planter Spier stadig flere vinmarker langs sydkysten ved det Indiske Ocean over mod Mossel Bay samt oppe ad de stejle bjergskråninger.
    Nye druer har også gjort deres indtog – som fx Shiraz. Som Frans Smit sagde, så var der ingen, der havde succes med Shiraz-druen i Sydafrika for tyve år siden – i dag er den en af de førende blå druer.
    Smagningen foregik i en "boma", en primitiv økohytte, fremstillet af træ og andre gevækster, der vokser naturligt på Spier’s ejendom.

..........

..............
Spier byder på toptrimmede grønne græsplæner afløst af smukke blomsterbede og hyggelige restauranter – som denne, der er indrettet i en af de gamle hvidkalkede bygninger.

    5. postkort fra Sydafrika
    Smukt restaurerede huse
    Spier har rødder tilbage til 1692, hvor Cape-stadens guvernør, Simon van der Stel, gav gården og det tilhørende landområde til en tysk kolonist, Arnout.
    Tyve år efter blev ejendommen solgt til en anden tysker, Hans Heinrich Hattingh, som døbte den Spier afledt af navnet på hans hjemby Speyer i Tyskland.
    I 1993 blev Spier købt af den sydafrikanske forretningsmand, Dick Enthoven, som restaurerede det fornemme gamle hovedhus samt dets vinkælder, der er den ældst daterede vinkælder i Sydafrika. Nogle få andre gamle bygninger er bevarede og fremtoner med deres karakteristiske hvidkalkede mure og fornemt udførte gavle.
    Nogle af dem er indrettet til restauranter, hvor man kan spise alt fra en hurtig salat til en fornem middag – eller måske kaste sig over en omgang af den sydafrikanske nationalret Bobotie: Sursødt krydret kød bagt med æg. Det er en dejlig ret, der kræver et godt glas af husets rødvin til.

..........

..............
Spier har en meget smart forretning, hvor man kan kreere sin egen picnickurv med diverse delikatesser samt service og plasticglas.

    6. postkort fra Sydafrika
    Picnic i det grønne
    I weekenderne er Spier et yndet udflugtsmål for sydafrikanske familier.
    I det store rekreative område kan man spille golf og tennis, lære at ride eller klappe en cheetah. Engang var der 100.000 af disse store plettede vildkatte i verden – i dag er der 10.000 tilbage og kun 600 i Sydafrika.
    Hos Spier gør man i nogle indhegnede områder en indsats for at bevare og øge den truede bestand.
    Og så kan man frem for alt nyde livet på de vidtstrakte grønne græsplæner med de høje skyggefulde træer eller langs bredderne af den store sø, som ligger midt i området.
    Melder sulten sig – og har man ikke lyst til et restaurantbesøg – kan man lægge vejen omkring Spier Deli. Her kan man sammensætte sig egen picnickurv med kolde og lune retter, en god flaske vin og alt, hvad man har behov for af bestik og vinglas i plastic, paptallerkener, servietter, kopper osv. Dernæst kan man finde sig en velegnet frokostplet i landskabet udenfor.

..........

..............
I Spier’s berømte restaurant Moyo ledsages måltidet af spændende dans og musik i hovedteltet. Vil man have lyden lidt på afstand, er der masser af små telte placeret rundt om i området.

    7. postkort fra Sydafrika
    Buffet og dans i Moyo
    Når aftenmørket sænker sig, er restaurant Moyo det store trækplaster hos Spier. Det er en hel by af små og større telte, og ved en uendelig lang buffet, som burde have en plads i Guiness Rekordbog, kan man fylde tallerkenen igen og igen med spændende afrikanske retter.
    Noget af det første, der sker, når man træder ind i Moyo, er, at man får malet sit ansigt med små hvide prikker i en traditionel afrikansk festdekoration. Og dernæst er der fri bane til at gå om bord i buffeten.
    Bedst, som man sætter tænderne i et stykke krokodille eller struds, lyder der en kaskade af trommehvirvler, og dansere i festlige dragter indtager den store scene.
    Herefter går mad og vin, musik, dans og skuespil op i en højere enhed.
    Moyo har plads til mere end tusind gæster, og ud over teltene kan man også sidde og spise i træernes kroner, hvor der er lavet plateauer med fuld opdækning.
    Midt i restauranten er et 300 år gammelt egetræ omkranset af bløde sofaer, hvor man kan nyde sin kaffe.

..........

..............
Der er fredfyldt og stemningsfuldt i Spier’s hotelby, hvor husene, der rummer hotelværelserne, er malet i smukke farver. Gulvene i værelserne er lavet af savsmuld, ler og harpiks, et økologisk materiale, der forbliver køligt om sommeren og holder på varmen om vinteren.

    8. postkort fra Sydafrika
    Alt bliver genbrugt
    Økologi og miljøvenlighed er nøgleord hos Spier. I vinhuset er man godt i gang med at lægge om til økologisk vindyrkning og -fremstilling, og den første vin på økologisk dyrkede druer, en Sauvignon Blanc, er lige på trapperne.
    Også når det gælder hotellet, er der tænkt miljøvenligt ned til mindste detalje. Spier’s hotel består faktisk af en hel lille by med gader, blomstrende forhaver og hotelværelser i lave huse med egen hoveddør.
    Her bliver alt genbrugt. Det vand, som anvendes i de 155 værelser samt i hotellets restaurant – i alt 250.000 liter om dagen – ender i Spier’s eget spildevandsanlæg og bliver siden brugt til blandt andet vanding i vinmarkerne.
    Små røde orme forvandler madaffald til gødning, vandglassene er fremstillet af genbrugte vinflasker, stumperne fra stearinlysene i restauranten bliver smeltet om til nye lys, og alt det papir, der bruges hos Spier, bliver genbrugt til kunstværker. Selv morgenkåberne, som hænger i hotelværelserne, er lavet af fibre fra genbrugte håndklæder.

.........

..............
Man møder lutter smil hos de ansatte hos Spier. Dette smil tilhører en af chaufførerne i de små biler, der kører hotelgæster og kufferter fra hovedhuset til værelserne i hotellandsbyen.

    9. postkort fra Sydafrika
    Gode forhold for medarbejderne
    Hos Spier er bæredygtighed i højsædet, og virksomheden fik i 2004, som den første virksomhed i Sydafrika overhovedet, en Fairtrade-pris fra WIETA (Vinindustriens Etiske Handelsforening) for at give sine ansatte i hotel- og forlystelseskomplekset gode, etiske arbejdsvilkår og lønningsforhold.
    Man gør en stor indsats hos Spier for, at de i alt 400 ansatte trives og har mulighed for at videreuddanne sig via en vifte af kurser, som virksomheden tilbyder dem.
    Derudover har Spier i forbindelse med sine mange genbrugsprojekter oprettet små bæredygtige firmaer i tilknytning til hoteldriften – firmaer, som udliciteres til de ansatte, og som beskæftiger et større antal fattige sorte fra lokalområdet.
    Et eksempel er et lille firma, der ud af genbrugspapir fra Spier laver forskellige papirprodukter, som firmaet så sælger tilbage til hotellet.

..........

..............
Det er den sydafrikanske kunstner Arlene Amaler-Raviv, der har malet dette glimrende portræt af Nelson Mandela. Maleriet, som er et af mange, der hænger på væggene hos Spier, måler 2 x 2 m.

    10. postkort fra Sydafrika
    Støtter sydafrikansk kunstliv
    Spier er også kunst. Faktisk befinder en af Sydafrikas største kunstsamlinger sig inden for etablissementets område. Og det er sydafrikanske kunstnere, der satses på.
    I 2007 tog virksomheden også initiativet til Spier Contemporary – en biennale for samtidig sydafrikansk kunst, hvor der ligeledes uddeles priser til de bedste kunstnere og kunstværker.
    Et af de malerier, som pryder væggene hos Spier, er et meget stort portræt af Nelson Mandela, manden, der om nogen har kæmpet for det sorte flertals rettigheder i Sydafrika – og lidt under sit atten år lange fængselsophold på Robben Island.
    Mandela blev i 1994 som bekendt Sydafrikas første sorte præsident og satte dermed et endeligt punktum for apartheid – raceadskillelses-systemet, som blev indført indført i 1948.
    Selv om vejen er lang, og fattigdom og arbejdsløshed stadig er udbredt blandt den sorte befolkning, så går det fremad – blandt andet takket være virksomheder som Spier, der med sin satsning på bæredygtighed er et godt forbillede for andre virksomheder i Sydafrika.

..........

..............
Chenin Blanc er Sydafrikas grønne nationaldrue – sydafrikanerne kalder den traditionelt for Steen. Men der fremstilles også glimrende og sprøde hvidvine – blandt andet hos Spier – på Sauvignon Blanc, som ses på postkortet her.

    11. postkort fra Sydafrika
    Til kamp mod bavianerne
    Spier ejer vinmarker flere forskellige steder i Cape-provinsen – blandt andet i vinområdet Helderberg i Western Cape. Området hed oprindelig Hottentots Holland, men er siden blevet navngivet efter det 1137 m høje bjerg, som sætter sit markante præg på landskabet. I folkemunde omtales området dog stadig ved sit oprindelige navn.
    Vi kørte op ad en stejl grusvej sammen med vinmager Johann Smit, som har ansvaret for arbejdet med vinstokkene. Højt oppe lå vinhusets vinmarker med store klaser af modne Sauvignon Blanc-druer og en formidabel smuk udsigt – som kan ses nedenfor i ugens STORE billede.
    Spier er ikke ene om at ville høste de modne druer – de har skarp konkurrence fra omegnens bavianer.
    Man forsøger på alle mulige måder at holde aberne ude fra vinmarkerne, men som regel finder de en vej ind til de lækre drueklaser.
    På en tidligere tur til Sydafrika hørte vi om en høstarbejder, der havde forsøgt at skræmme en flok bavianer væk ved at kaste sten efter dem. Men abekattene er lærenemme, og efter et øjeblik samlede de stenene op og gav igen med samme mønt. Høstarbejderen skyndte sig væk.

..........

..............
Hvis man har drømt om at smide skoene og trampe rundt i et kar med nyhøstede druer, så kan man få chancen til næste år, når Spier igen holder høstfest.

    12. postkort fra Sydafrika
    Høstfest med druetramp
    Der er altid gang i den hos Spier, og der søsættes hele tiden nye initiativer – som fx den store høstfest, der løb af stabelen for første gang i år.
    Det blev en hel dag i vinens tegn med fest og farver og besøgende fra hele Cape-regionen.
    Dagen begyndte med en høstmesse med delikatesser krydret med musik, pony-ridning for de mindste og ikke mindst trampning af nyhøstede druer ligesom i de gode gamle dage.
    Og selvfølgelig var der vinsmagninger i lange baner, hvor gæsterne kunne få sig en snak med Spier’s vinmagere, mens de nød indholdet i glassene.
    En større middag og en koncert med sydafrikansk optræden satte punktum for den festlige begivenhed.