Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Spanien: Baleariske Øer


....


DE BALEARISKE ØER

DO Binissalem
DO Pla I Llevant
.....

Både i Middelhavet og i Atlanterhavet ligger der spanske øer, og når man hører deres navne vil man straks komme til at tænke på sol, strand og ferie.

Hvis man forbinder dem med vin, er det den lokale vin man drikker, når man er der. Men måske vil denne opfattelse ændre sig. Den spanske vinrevolution er nemlig også kommet til de spanske øer.

Til overraskelse for mange, har for eksempel Mallorca en både gammel og fin tradition for at lave vin. En af øens bodegaer, som stadig er i drift, blev grundlagt i 1771. Til gengæld er der ikke vindyrkning på nogle af de andre Middelhavsøer.


Kort & godt om det baleariske køkken
Middelhavskøkken med masser af fisk og skaldyr. En særlig specialitet er »Sobrasada«, der er en slags smørbar paprikapølse. Oste laver man også på Balearerne, prøv f.eks. Mahón-osten, der fås i flere forskellige lagringsgrader. Til eftermåltidet og den søde tand er der »Ensaimada«, en typisk let brødkage overdrysset med flormelis og med fyld af græskar.


DO Binissalem
kan bryste sig af at være Spaniens første ø-DO. Det blev tildelt i 1991 og skyldes en enkelt bodegas stædige arbejde. Resultatet er allerede synligt. Kvaliteterne er generelt blevet bedre, og man har for første gang i historien fået en andel af eksportmarkedet.

Binissalem bredder sig ud i et let kuperet landskab cirka midt på øen. I nord beskytter Sierra de Alfabia bjergene mod kolde vinde, og de klimatiske betingelser for vinavl er perfekte.

Den drue, som anbefales, er Manto Negro, og for at opnå DO skal mindst 50% af vinen være fremstillet med denne drue. Andre tilladte druer er Tempranillo og Monastrell. På hvidvinssiden er druerne Moll, Parellada og Macabeo.

De hvide og rosé’erne fra Binissalem fremstilles kun som Vino Joven. De er tørre, friske og velsmagende. Et par af bodegaerne eksperimenterer med gæring og lagring på små nye fade.

De røde Binissalem kan være alt fra Vino Joven og op til Gran Reserva.

På Mallorca, men uden for DO området, laves en del vin på Cabernet Sauvignon og Merlot. Kvaliteterne er fine og er internationalt anerkendt.


DO Pla I Llevant
En forholdsvis ny DO der har taget navn efter en af Mallorcas regioner. Navnet betyder direkte oversat ”Mallorcas slette og østkyst”. Og det er meget passende, fordi vinmarkerne netop ligger på de store, flade kalkrige arealer på øens centrale og østlige del. Samme område var tidligere kendt som Felanitx, og var dengang storleverandør af billige turistvin. Men tingene har ændret sig. Man har fået ambitioner, og det synes som om de kan indfries. De første årgange optræder med kraft og saft og er helt efter den moderne smag.

Nogle af de klassiske druer er blevet introduceret, men ideen er at koncentrere sig om de bedste spanske sorter.

DO’en inkluderer seks forskellige typer; rød, hvid, rosé, sparkling, let sparkling og hedvin. Man har præsenteret fine fadgærede hvide vine, og de bedste røde er crianzavine i blanding Tempranillo, Cabernet, Merlot lagret på amerikansk eg.

....

Tilbage til forsiden
,,,,,
Til til kortet over Spanien og register til regioner og distrikter