Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 15. 2014



Nyheder i uge 15, 2014

Følg os på Facebook




.




Når man er 129 år gammel, har man brug for at støtte sig til noget. Vinstokken vokser i en vinmark fra 1885, tilhørende bodega Valdesil i det spanske Galicien. Det er verdens ældste vinmark med hvidvinsdruen Godello.

Gammel som 20-årig
Hvornår er en vinstok gammel? Ja, det kommer i høj grad an på, hvor i verden, man befinder sig.
I de europæiske vinlande er vinstokke gamle, når de er omkring de 50 år. Så er udbyttet lavt, og ud af druerne fremstiller vinproducenterne et mindre antal fornemme flasker og sætter stolt ordene Viñas Viejas, Vielles Vignes eller Alte Reben på etiketten - alt efter, om vinen kommer fra Spanien, Frankrig eller Tyskland.
I Californien derimod regnes vinstokkene for gamle, når de er omkring 20 år. Så rives de typisk op med rode og erstattes af nye vinplanter.
For nylig afholdt organisationen In Pursuit of Balance, der kæmper for en bedre balance i californiske vine på Chardonnay og Pinot Noir, et interessant seminar. Emnet var netop vinstokkes alder, og hvorfor der er så stor forskel på, hvornår vinstokkene anses for at være gamle.

De drikker for meget
Af seminaret fremgik det, at vinstokkene i Californien faktisk ældes hurtigere end i Europa og allerede som 20-årige ikke længere producerer så meget og lettere bliver angrebet af sygdomme.
Årsagen er muligvis, at de drikker for meget vand. Især i vinplanternes første spæde år bliver der ivrigt drypvandet i de californiske vinmarker.
I Europa, hvor vanding i vinmarkerne som regel er forbudt, tvinges vinstokkene til selv at søge dybt ned i undergrunden efter vand og næring - hvilket gør dem stærke og giver dem et langt liv.

Uegnet rod-materiale
Et forkert valg af rod-materiale blev også debatteret som en årsag til de californiske vinstokkes hurtige aldring. De fleste af verdens vinplanter er podede på sygdoms-resistente rødder, men i 1990erne ville de californiske vinproducenter have rødder, der ud over at være resistente over for sygdomme også kunne sparke til sukkerindholdet i druerne - og dermed alkoholindholdet i vinene. Som det blev sagt under seminaret, så er der noget, der tyder på, at disse rødder ikke er særligt velegnede til de tørre og varme somre i Californien.
Det er netop disse mange 20 år gamle vinstokke, der i dag er problemer med, og som derfor bliver revet op.
Der findes dog meget gamle vinmarker i Californien - også efter europæisk målestok. De er typisk tilplantet med Zinfandel eller Petite Sirah. Den ældste vinmark med Pinot Noir, der stadig giver most til rødvin, er The Ambassador’s Vineyard fra 1953. Den ejes af Hanzell Vineyards i Sonoma.








En af deltagerne ved den noget specielle vinsmagning. Foto: Sarah Page.

Vinsmagning med klemme på næsen
Under en vinsmagning, som vinskribenten Maggie Rosen for nylig afholdt i London, så nogle af deltagerne lidt specielle ud. De havde nemlig klemmer på næserne, så de ikke kunne lugte vinene.
Der var da også tale om en ganske særlig vinsmagning, hvor deltagerne dels var journalister, dels mennesker, der led af anosmi - manglende lugtesans.
Smagningen blev afholdt i forbindelse med etableringen af en velgørenhedsforening, The Fifth Sense, der skal støtte mennesker med netop denne lidelse.
Det var selvfølgelig journalisterne, der havde klemmerne på næserne, og pointen var, at de skulle opleve, hvor mange smagsnuancer, der går tabt, når man ikke kan lugte vinen, men kun smage den. Og det er faktisk en hel del, da vi i høj grad smager med lugtesansen.

Kan lugte mere end 1 billion lugte
Hidtil har man ment, at menneskets næse kan lugte lige omkring 10.000 forskellige lugte. Nu viser en ny amerikansk undersøgelse fra Rockefeller University, at den kan opfange mere end en billion lugte.
At vi overhovedet kan skelne mellem forskellige lugte, skyldes, at den luft, vi indånder, indeholder lugtmolekyler. Disse molekyler sætter sig fast på receptorerne inde i næsen, som så formidler lugtene videre til hjernen.
De fleste lugte er sammensat af utroligt mange lugtmolekyler. I vin er der fx flere hundrede af disse molekyler.
Det amerikanske forsøg omfattede 26 forsøgspersoner og en lang række duftblandinger med et hav af forskellige duftmolekyler. Man kan læse mere om forsøget og resultatet i magasinet Science.


Afskaf det svenske monopol
Den svenske regerings vin- og spiritusmonopol bør afskaffes. Det er en anakronisme fra forrige århundredes forbudspolitik. Så klart lyder beskeden fra den svenske politiker Sedat Dogru fra Moderata Samlingspartiet i et debatindlæg i Svenska Dagbladet.
Det er Per Karlsson, der i den seneste udgave af det svenske nyhedsbrev fra BKWine gør opmærksom på indlægget. Og som Karlsson påpeger, er det yderst sjældent, at en svensk politiker kommer med et sådant opråb.
I indlægget undrer Dogru sig over, at de selv samme politikere, der i dag har ledende poster i den svenske regering - og ikke løfter en finger for at afskaffe monopolet - som unge politikere i 1980erne og 90erne hånede det, kaldte det formynderisk og krævede, at det blev ophævet.
Årsagen er selvfølgelig, at Systembolaget hvert år bidrager med adskillige milliarder kroner til den svenske statskasse ...

Nye forretninger og nye job
Sedat Dogru kommer med adskillige gode argumenter for at afskaffe monopolet. Han mener blandt andet, at et statsligt alkoholmonopol ikke er foreneligt med tanken om selvstændige medborgere, som tager ansvaret for deres egne handlinger. Ligeledes burde det være en selvfølgelighed, at man i Sverige, ligesom i de fleste andre lande, kan købe vinen samtidig med, at man handler mad ind i supermarkedet. Vin er jo i lige så høj grad et levnedsmiddelprodukt som et beruselsesmiddel - selv om den svenske regering udelukkende ser alkohol som et rusmiddel, der bør kontrolleres.
En afskaffelse af monopolet ville også betyde, at nye vinforretninger ville åbne på svensk jord - hvilket igen ville medføre flere arbejdspladser. Indlægget kan læses i sin helhed ved at klikke her.





Her indsættes teksten


20 år med ProWein
I år kunne en af verdens største vinmesser, ProWein, fejre sit 20 års jubilæum. Og det gjorde den med manér, da udstillingen ikke kun holdt sig til udstillingscentret i Düsseldorf, men bredte sig ud i den tyske by med en række vinøse arrangementer.
Messen åbnede d. 23. marts, og i de tre dage den varede, tog 4830 udstillere fra hele verden imod 48.000 besøgende vinbranchefolk fra 47 forskellige lande. Det var en stigning i antallet af gæster på 7% i forhold til 2013. Fra Kina og Hong Kong kom der dobbelt så mange besøgende som sidste år.
Det er også interessant, at en tredjedel af branchefolkene besøgte ProWein for første gang nogensinde.
Også nye udstillere var kommet til - heriblandt to japanske vinproducenter, der bød på smagsprøver af deres hvidvine lavet på druen Koshu.
De mange branchefolk - vinhandlere, sommelierer, hotelejere og vinskribenter - kunne også deltage i mere end 300 tema-smagninger og seminarer eller besøge Champagne Lounge og smage på 60 forskellige champagner.

Kun 321 udstillere i 1994
Selv om ProWein frem for alt er en vinmesse, er en del af messen også helliget de stærkere sager. 400 spiritusfirmaer fra hele verden præsenterede således deres produkter, ligesom der ved en særlig stand blev fremstillet drinks af spiritus og friskpresset grøntsagssaft - lidt af en nyhed i forhold til de gængse drinks med frugtsafter.
Düsseldorf har været rammen om ProWein lige fra første gang, vinmessen blev afholdt i 1994. Dengang hed den Pro Vins, og udstillerne talte kun 321 vin- og spiritusproducenter. 1517 vinbranchefolk besøgte messen - heraf var de knap 250 fra andre lande end Tyskland.
I dag breder messen sig over 51.000 kvadratmeter - i 1994 lød tallet på 2914 kvadratmeter. Så man kan roligt sige, at ProWein har haft vokseværk gennem årene …






Indtryk fra primeur-ugen
Primeur-ugen i Bordeaux, hvor den internationale vinbranche har smagt og vurderet den nye årgang 2013, er nu ovre. Christian Philipson fra Philipson Wine var med under smagningerne, og han har sendt os følgende lille rapport:
- For første gang i flere år var der betydeligt færre indkøbere fra Asien og Kina, og vi håber, det betyder, at slottene igen vender sig mod os gamle, trofaste vinkunder.
- Alt, der kunne gå galt i Bordeaux i årgangen 2013, gik galt. Blomstringen kom meget sent, der var mangel på sol og nærmest konstant regn, og hele 7500 hektar vinmarker blev ødelagt af hagl, hvilket resulterede i en meget lille høst.

Håber på en forbruger-årgang
- 2013 er en årgang, hvor man skal søge de vine, der har frugt og balance. Nogle slotte har haft svært ved at høste perfekt modne druer, og det resulterer i vine, der skal drikkes forholdsvist hurtigt, og som skal nydes for deres elegance og frugt og ikke for deres kompleksitet og struktur.
- For tyve år siden ville årgang 2013 have været næsten umulig at få noget godt ud af. Men moderne landbrug og vinifikation betyder, at der på en række topslotte er blevet tryllet og faktisk lavet ganske gode vine.
- Vi må nu se, om slottene vil besinde sig og sende dem på markedet til lavere priser efter en række år med priser, der er blevet drevet alt for højt op af nye vinkunder i Asien og Kina. Vi håber på en forbruger-årgang!

Reducering af prisen ønskes
Mange af Bordeauxs négocianter og en række af de europæiske vinimportører krydser ligesom Christian Philipson fingre for, at slottene vil prissætte deres vine lavere end årgang 2012.
To slotte har overraskende nok allerede offentliggjort deres priser for årgang 2013. Det ene var - som nævnt i sidste uge - Château Pontet-Canet, der oven i købet prissatte sin vin, før primeur-ugen startede. Normalt venter slottene på de førende internationale vinskribenters bedømmelser af vinene.
Det andet slot var Château Gazin, som meddelte prisen på sin nye årgang midt under primeur-smagningerne.
Mens Pontet-Canet har meldt ud med nøjagtigt den samme pris som for årgang 2012, har Château Gazin valgt at lade prisen falde med 3%.
Udmeldingerne fra de to slotte er blevet modtaget med blandede følelser hos flere af vinhandlerne. De opfordrer de andre vinslotte til ikke at følger trop, men i stedet give et ordentligt prisnedslag på denne ikke helt stabile årgang.
Som den fornemme britiske vinforretning Berry Bros & Rudd har udtalt det til Decanter, så skal vinslottene holde op med at tale om, hvor lille deres høst har været i 2013. Det er de handlende bedøvende ligeglade med, og det får dem ikke til at synes, at det er i orden, at priserne bliver på det samme høje niveau som sidste år.






Så meget drikker verdens lande
En interessant ny undersøgelse fra Wine Institute of California viser verdens vinforbrug fordelt på lande i 2012.
Nu skulle man måske tro, at det var fx franskmændene, der drak mest vin, men de ligger kun på en tredjeplads - i 2012 drak de 44 liter pr. hoved. På andenpladsen kom Andorra med 46 liter, mens førstepladsen tilfaldt Vatikan-staten med gigantiske 73,8 liter pr. indbygger.
Danmark er ikke med i undersøgelsen, men vi ligger på omkring 35 liter pr. hoved.
Italien er overraskende nok helt nede på en ellevte plads med 37,5 liter og Tyskland på en 18. plads med kun 24 liter, mens Australien bunder top-tyve listen med 23,6 liter.
Amerikanerne ligger på en 56. plads med kun lidt over 10 liter pr. indbygger. Man kan se samtlige tal samt et oversigtskort over landenes forbrug i Business Insider.



< Et udpluk af Generation Riesling, hvor alle medlemmer er under 35 år.


Smag de unge tyskeres vine
Generation Riesling er en forening af unge tyske vinproducenter og vinmagere, der har det til fælles, at de alle er under 35 år, er ambitiøse, internationalt orienterede og fremstiller vin af høj kvalitet.
Som navnet antyder, er det vine på Riesling-druen, der er i centrum, men der er også plads til medlemmer, der fremstiller vine på Silvaner, Scheurebe, Pinot Noir eller nogle af de andre druer, der dyrkes i Tyskland.
I dag har foreningen 450 medlemmer fra Tysklands tretten forskellige vinregioner. Man kan møde de 160 af dem på Generation Rieslings hjemmeside - og sytten af dem her i Danmark d. 29. april.
Det er Tysk Vinkontor, der har inviteret de unge producenter herop, og arrangementet foregår i Brøndsalen i Frederiksberg Have. Her vil producenterne dele smagsprøver ud af i alt 130 forskellige hvid- og rødvine. Der bliver også rig lejlighed til at snakke med de unge vinfolk, der alle kan engelsk, og få et indblik i, hvad der rører sig på den tyske vinscene, og hvor den er på vej hen.
Alle er velkomne mellem kl. 16.30 og 19. Der kan læses mere om smagningen og købes billetter ved at klikke her.
For den danske vinbranche er der smagning mellem kl. 13 og 16, og tilmelding kan ske ved at at klikke her.






Svære tider for Bordeaux
Bordeaux har været i vinøs modvind på det seneste med nedadgående salgstal, når det gælder såvel mængden af vin som værdien.
I 2013 faldt eksporten af Bordeaux-vin med 2% i volumen og 6% i værdi til 2,14 milliarder euro (cirka 16 mia. kr.).
I nogle markeder - blandt andet i Storbritannien - faldt salget med mere end 10%.
Også på det franske hjemmemarked svigter salget, og sidste år nåede det en hidtidig bundrekord på kun 190 millioner flasker.

Et fremstød for hvidvinene
Hos CIVB (Conseil Interprofessionnel du Vin de Bordeaux) indser man, at der skal gøres en indsats her og nu for at vende billedet. Man har derfor i år afsat cirka 20 millioner euro (cirka 149 mio. kr.) til en storstilet international kampagne for distriktets vine. Kampagnen skal omfatte såvel internettet som plakater, reklamebrochurer og forbruger-begivenheder.
Derudover vil CIVB åbne barer i New York og Shanghai, der udelukkende skal skænke Bordeaux-vin i glassene.
Der vil også blive gjort en særlig indsats for at markedsføre distriktets mange glimrende tørre hvidvine. Bordeaux bliver stort set kun forbundet med rødvin. Når verdens vinhandlere skal have tør fransk hvidvin på hylderne, vender de blikket mod Alsace og Loire.



Spændende organiske karafler
Den franske skulptør Etienne Meneau gør det også i karafler - og nogle meget skulpturelle nogle af slagsen.
Den første karaffel lavede han i 1996, og alle er de skabt af rør, der forgrener sig og vækker mindelser om gevirer eller hjertet og dets blodårer.
Karaffel-kreationerne er spændende, men ikke særligt funktionelle. Meneau lægger heller ikke skjul på, at funktionen kommer i anden række - han er kunstner, og æstetikken spiller førsteviolin.
Vinen kan umuligt blive særlig godt iltet i glasrørene. Og tanken om at skulle rengøre karaflerne efter brug er da lidt af et mareridt.
Man kan se alle hans karafler ved at klikke her.






En hjælpende hånd til Bulgarien
Bulgarsk vin er ikke det, man hører mest om. Og det til trods for, at bulgarerne hævder, at deres land er verdens ældste vinland. Allerede for 8000 år siden dyrkede thrakiske stammer vin på bulgarsk jord. Det var dog først, da romerne indlemmede området i deres store kejserrige i 100-tallet f.Kr., at der kom gang i en egentlig vinproduktion.
Under det kommunistiske diktatur var der ikke meget at komme efter, når det gjaldt bulgarsk vin. Landet leverede vin til Sovjetunionen efter princippet kvantitet frem for kvalitet.
Men i dag fremstiller Bulgarien faktisk stadig flere rigtig gode vine, og nu får landet en tiltrængt økonomisk saltvandsindsprøjtning fra EU. Medlemslandene er blevet enige om at støtte den bulgarske vinindustri med 133 millioner euro (cirka 993 mio. kr.).
Pengene skal først og fremmest gå til anlægning af flere vinmarker. Ud af de 81.000 hektar jord, der egner sig til vindyrkning i Bulgarien, er det kun de 68.000 ha, der i øjeblikket er tilplantet med vinstokke.
Derudover skal pengene gå til investering i bedre vinfremstillingsudstyr i landets vinhuse.



Ny side om Amarone
Indimellem kommer der nogle nye hjemmesider på nettet helliget et bestemt vinområde. Nogle er gode, andre mindre gode. En ny side, Terroir Amarone, der handler om såvel Amarone-vinen som de øvrige vine fra det italienske Valpolicella, hører så afgjort til de gode.
Det er en rigtig god idé at lave en sådan side, da Amarone-vinene går deres sejrsgang overalt i verden - også herhjemme, hvor de ikke mindst nydes til juleanden.
Teksten her på siden er på engelsk. Den er velskrevet, informerende og kortfattet - med få ord får man meget at vide - ligesom der er brugt grafik til at illustrere produktionstal m.m.
Der er også interaktive kort, som viser, hvor de enkelte vinhuse ligger. Vi kunne dog ikke få kortene til at virke på pc’en - men det går fint på iPad og mobil.
Siden har også en nyhedsblog med nyheder fra Valpolicella. Det hele er krydret med en masse inspirerende billeder.






Svensk mål for øko-vine
I 2013 udgjorde salget af økologiske vine hos det svenske Systembolaget ifølge BKWine 5,4% af det totale vinsalg. Men det er ikke nok, mener man hos monopolet, der har sat sig et mål om, at salget skal op på 10% inden år 2020. For at nå målet skal Systembolagets butikspersonale sendes på kurser i øko-vin, så de kan formidle deres viden om vinene videre til forbrugerne.
I dag er det fire bag-in-box vine, der ligger i toppen, når det gælder monopolets sællerter inden for økologisk vin. Og den bedst sælgende af disse er den spanske Gosa Monastrell med 1,5 millioner solgte liter sidste år.




En udhugget tekst i en sten fortæller, at vinstokkene i baggrunden tilhører marken Musigny, der leverer druer til Joseph Drouhins berømte vin af samme navn.

Succes-auktion for Drouhin
I uge 5 fortalte vi, at det førende Bourgognehus Joseph Drouhin havde sat 1925 flasker vin fra sin vinkælder til salg hos Sotheby’s i New York.
Det var første gang, Drouhin solgte ud direkte fra sin kælder, og vinene stammede fra det vinbibliotek, som Robert Drouhin grundlagde i 1960erne.
Nu er auktionen ovre, og den må siges at have været en succes, idet de samlede hammerslag lå på 930.694 dollars (cirka 5 millioner kr.), hvilket var cirka 1,5 mio. kr. mere end den højeste vurdering.
Det var både almindelige flasker og magnumflasker, der kom under hammeren, og blandt højdepunkterne var seks flasker Musigny 1978, der var vurderet til 10.000 dollars (53.648 kr.), men gik for 19.600 dollars (105.000 kr.) til en amerikansk vinsamler.
Der var netop flest amerikanere blandt byderne, hvilket jo ikke var så mærkeligt, da auktionen blev afholdt i New York. Men også mange asiater bød med over telefonen og online. Faktisk var der 90 online-bydere, hvilket er en hidtidig rekord for en vinauktion hos Sotheby’s.





...



For mange kaptajner
Det verdensomspændende spiritusfirma Diageo har netop lagt sag an mod det amerikanske firma Heaven Hill Distilleries. Det drejer sig om sidstnævntes rommærke, Admiral Nelson, som Diageo påstår lægger sig alt for tæt op ad dets eget succesfulde rommærke, Captain Morgan. Lighederne drejer sig både om etiketternes udseende og om det at knytte et rommærke med en historisk person, der har gjort karriere til søs. Det hjælper ikke noget, at Captain Morgan var en berygtet pirat, mens Admiral Nelson snarere har heltestatus - i hvert fald i Storbritannien.
Diageo mener, at lighederne forvirrer forbrugerne og skader salget af Captain Morgan.
Mens der hvert år sælges tæt ved 7 millioner flasker Admiral Nelson, sælger Diageo på verdensplan cirka 178 mio. flasker Captain Morgan.

    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Dagrofa har d. 17 marts ansat Gert Carl som kategorichef for Vin & Spiritus. Han kan træffes på gert.carl@dagrofa.dk eller tlf.: 72 33 14 28 og mobil 40 70 65 41.
    * Philipson Wine har optaget importen af vinene fra Domaine de l’Amauve Séguret og Château Tour de l’Evèque i Provence.
    * Vinslottet har fået agenturet på vinene fra Chateau de France i Pessac-Leognan, Bordeaux.








    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.




    Ugens vinøse billede
    Gitte Nielsen har været langt væk – i Miri på Borneo i Malaysia.
    – Vi ville gerne have noget rødvin til maden, skriver hun, – og det fik vi.
    – Tjeneren bragte en flaske, hvor der ganske rigtigt stod Red Wine på etiketten.
    – Vinen kom i glassene ... og den var stærk! Meget stærk!
    – Vi nærlæste etiketten. Rødvinen kom fra Thai Nyan Distellery Co. Distillery! ... vi burde være blevet advaret. Længere nede stod der, at vinen havde 35% alkohol.
    – Da vi bagefter fik blødt etiketten af, opdagede vi, at vinen var tappet på en gammel Heineken ølflaske.
    – Vi vedtog, at det var en vin til minus fem stjerner.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er velkomne til at sende os vinøse billeder. Send dem digitalt og i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.





Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286

...............................
    .....................
    267 I Guadalupe-dalen i Baja ligger Vena Casa, hvis tage er lavet af gamle træskibe (foto © Alejandro D'Acosta og Claudia Turrent).
    ..............................




.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 33 vine. Af disse vine var der 24, som fik mere end to stjerner og hele 19, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 112 stjerner og i gennemsnit 3,4 stjerner til alle de smagte vine inkl. de ni, vi ikke gav stjerner, og som derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

    Søg på vinene!
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Mousserende


Marcello, Ariola, Lambrusco dell'Emilia IGP, Italien, lav alkohol (10,5%)
99 kr., Haller Vine og Vin&Vin
En vaskeægte Lambrusco - let, saftig, fint boblende - duggede glas i skyggen en sommerdag - store slurke ...


Anna, Blanc de Noirs, Codorníu, Pinot Noir, Cava, Brut, Spanien, lav alkohol (11,5%)
119 kr., Kjær & Sommerfeldt
Fortræffelig boblevin, lavet udelukkende på de blå Pinot Noir-druer - den er en Blanc de Noirs, hvid af sort (blå). Vinen har små, fine og stadige bobler, en rigtig god Pinot-smag og tilpas citrus.

Hvidvin


Bushvine, Reserve, Darling Cellars, Sauvignon Blanc, West Coast, Sydafrika, 2013, middel alkohol (13,5%)
49,95 kr., Amka
En dejlig frisk hvidvin med noter af citrusfrugter i både duft og smag og en anelse fedme, der forlænger den liflige eftersmag. Et rigtig godt glas til prisen. Flasken har skruelåg.


Denatile, Terre Siciliana IGP, Italien, 2013, lav alkohol (12,5%)
55 kr., Lago Import
Liflig hvidvin med en dejlig, let cremet druefrugt og en lille honningsødme. Glimrende både til mad og som terrassevin. Vinen er lavet på en blanding af den sicilianske drue Grillo og Chardonnay. Flasken har skruelåg - og prisen er sympatisk.


Château Fontarèche, Corbières, Frankrig, 2013, lav alkohol (13%)
64 kr., pris ved 6 flasker, Herning Vin Center
Forfriskende hvidvin med god mundfylde og druesmag. I smagen citrus, måske også noter af banan. Vinen er lavet på druerne Roussane, Grenache Blanc og Maccabeu. Rimelig pris.


Domaine Horgelus, Famille le Menn, Côtes de Gascogne IGP, Frankrig, 2012, lav alkohol (11,5%)
69 kr., pris ved 6 flasker: 59 kr., A Vinstouw
Delikat og aromatisk hvidvin med frisk druefrugt. En lækker og meget anvendelig vin - både som apéritif, til mad og som terrassevin. Flasken har skruelåg.


Pierre Prieur & Fils, Domaine de Saint-Pierre, Sauvignon Blanc, Sancerre, Frankrig, 2012, middel alkohol (13,5%)
110 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company
Superlækker hvidvin med en aromatisk duft og en bred smag i fin balance og med bløde lime-noter. Nyd den!


Nora, Bodegas Viña Nora, Albariño, Rias Baixas, Spanien, 2012, lav alkohol (13%)
119,95 kr., pris ved 6 flasker, Erik Sørensen Vin
Elegant og lækker med en harmonisk, frisk smag og en dejlig syre. Glimrende til mad, men også som terrassevin.


Foral, Pegòes, Moscato, Portugal, lav alkohol (11,5%)
50 kr., Svendborg Vinimport
Sød "saftevand" med Muskat-druens aromatisk smag. Ganske uskadelig - større børn vil elske den. Flasken har skruelåg.

Rødvin


Noster Inicial, La Perla del Priorat, Priorat, Spanien, 2009, høj alkohol (14,5%)
85 kr., pris ved 6 flasker, D’Wine
En meget flot rødvin til en yderst attraktiv pris. Vinen har en bred og lækker smag, der holder hele vejen igennem.


Lucky Horseshoe, Hayes Ranch, Zinfandel, Californien, USA, 2011, høj alkohol (14,5%)
89,75 kr., på tilbud indtil 11. maj: 69,75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne
En aromatisk rødvin med modne kirsebær og chokolade i duften og med fyldig, stor, blød og frugtrig smag med noter af modne brombær. En herlig vin, som mange vil kunne lide. Flasken har skruelåg.


Canaja, Villa Annaberta, Rosso Veronese IGP, Italien, 2010
89,95 kr., på tilbud i denne uge (uge 15): 49,83 ved 6 flasker - også i SuperBrugsen og Dagli'Brugsen, Kvickly
Normalprisen er høj, men til tilbudsprisen 50 kr. er dette en rigtig god rødvin. Den har dejlig frugt, krydrede toner og en lille sødme, som mange vil være glade for. Den femte stjerne gælder kun tilbudsprisen.


Abbott, Delaunay, Cabernet Sauvignon, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2012, lav alkohol (13%)
99 kr., pris ved 6 flasker: 75 kr., Propperiet
Rødvin med en fed Cabernet-smag og en ret markant sødme, der dog bliver holdt i ave af de krydrede noter. En vin til vinnydere, der ynder sødlige vine. Flasken har skruelåg.


Diamond Hill, South Eastern Australia, Australien, 2012, middel alkohol (13,5%)
111,95 kr., pris for 3 liter i boks, Taster Wine oplyser nærmeste forhandler
Prisen pr. normal flaske er 28 kr., og hvad får man så for pengene? I forhold til den lave pris får man faktisk en ganske skikkelig rødvin. Den har frugt fra druerne Shiraz og Metlot. Den har syre og sødme og krydderi. Udpræget en hverdagsvin fx til en pizza. Den femte stjerne får den for den ekseptionelt lave pris.


Villa S.Anna, Chianti Colli Senesi, Italien, 2011, middel alkohol (14%)
115 kr., Quist Wine
Dejlig rødvin, hvori alle elementer snakker sammen - blød frugt, krydderi, sødme, syre, tanniner ...


Spätburgunder Trocken, Weingut Roth, Spätburgunder, Franken, Tyskland, 2011, lav alkohol (13%)
129 kr., Den lille Vinkælder i Fredericia
En elegant og saftig rødvin med en stor aroma, masser af frugt og en lang og liflig eftersmag. Prisen er meget rimelig for en vin af så høj kvalitet. Flasken har skruelåg.


Tarapacá Gran Reserva, Pinot Noir, Leyda, Chile, 2012, høj alkohol (15%)
129,75 kr., På tilbud indtil 11. maj: 99,75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne
Der er blommer, svesker og moden frugt i denne fortræffelige rødvin. Den er kraftig og fyldig, men bærer sine 15% alkohol med stil. En lækkerbisken til tilbudsprisen.


Pingo de Lua, PinAlto, Douro, Portugal, 2009, høj alkohol (16%)
180 kr., på tilbud til 162 kr., Frank Dybdahl
16 procent - godt på vej til portvin, men ingen spritkant. Procenterne er fint integrerede. Faktisk en spændende rødvin med mange facetter, udpræget til mad. En portvin er den ikke, en almindelig rødvin er den ikke - den er helt sig selv.


Caldora, Montepulciano, Abruzzo, Italien, 2012, lav alkohol (12,5%)
59,95 kr., pris ved 6 flasker, Wine Group
En udmærket rødvin med noter af moden frugt og et pænt bid af tanniner. Drik den til en let krydret pastaret.


Anima, Aurelia Visinescu, Syrah, Dealu Mare, Rumænien, 2011, høj alkohol (14,6%)
115 kr., pris ved 6 flasker: 104,17 kr., Vintjenesten
Rumænerne - nogle af dem - kan også lave god vin. Denne rødvin smager godt. Den har god, varm frugt med noter af peber. Men til den høje pris havde vi nok forventet et lidt bredere smagsbillede.


Castello delle Regine, Poggio delle Regine, Sangiovese, Umbria IGP, Italien, 2012, lav alkohol (13%)
59 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini
En lidt enkel rødvin, hvori Sangiovese-druens fortræffeligheder ikke rigtigt kommer frem.


Viña Alicia, Paso de Piedra, Malbec, Lujan de Cuyo, Argentina, 2010, høj alkohol (14,5%)
100 kr., på tilbud i denne uge (uge 15), Malbeck
En kraftig og "lige ud ad landevejen" rødvin - fyldig frugt og en masse sødme. En pæn frikadelle-skubber.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.