Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Jan Sørensen  Jan Sørensen (f. 1952) må vist siges at være skadet ved fødslen, eftersom faderen hed Erik Sørensen og havde en vinhandel. Da sønnen Jan begyndte i gymnasiet i 1968, fik han et bijob i vinhandelen og har siden arbejdet i den, i starten sideløbende med skolegangen og uddannelsen til journalist i Århus og på Helsingør Dagblad.
  Da Jan var bedst til at skrive på maskine og kunne udenlandsk, var det ham, der kom til at købe ind, da vinhandelen sidst i 1960'erne begyndte selv at importere vin. Det var dengang, danskerne - ikke mindst dem nord for København - ville have noget andet end "Okseblod" og "Den med Tyren". Og Erik Sørensens Vinhandel havde alternativer ...
  Konkurrencen var og er hård, og indkøb kræver stor viden om vin. Så Jan Sørensen satte sig som sit mål at lære alt om vin. Det arbejder han stadig på. Der er hele tiden noget nyt at lære. I sit arbejdsværelse har han et bibliotek på 500 vinbøger, og han køber jævnligt nye, selv om der ikke er plads til flere.
  Erik Sørensens Vinhandel er mest kendt for fransk vin. Den var pionér for Alsace i 1960'erne og Rhône og Midi i 1970'erne og var også tidligt ude med Chile, Italien og Spanien. I det sidste land gik Jan Sørensen i skole i to år som barn, og som ung arbejdede han to perioder i Bordeaux.
  Efter faderens død i 1998 er Erik Sørensens Vinhandel blevet et A/S med tre ejere: Jan Sørensen, hans søster Dorrit samt begges direktør Jan Kjeld Nielsen, ven af familien og ansat i firmaet i perioden 1974-83 som "vinfanatiker".
  Jan Sørensen tager sig fortsat af indkøb, vinaviser og det fyldige og gennemillustrerede katalog, som han har skrevet og redigeret i næsten 30 år. Men der bliver også tid til at lede vinsmagninger i klubber m.v. og artikler i forskellige tidsskrifter - samt arbejde med et par vinbøger, som nok engang bliver færdige ...
  Han er medlem af forskellige vinordener, dog kun i Frankrig, og blev i 2000 valgt som laugsmagister extraordinaire honoraris af de danske vinjournalister. Er gift og har to døtre på 17 og 21 år. Fritidsinteresser: Kørestols-basketball (i 1988 brækkede han ryggen ved en trafikulykke), læsning, madlavning og vinetiketter.
  Adresse: Postbox 36, 2900 Hellerup. e-mail: jas@es-vin.dk