Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Lars Hagerman


.

VinAvisens Blå Bog

...Klik på knappen for at vende tilbage til Den Blå Bogs oversigtsside.
.

  Lars Hagerman (f.1941) har svenske rødder, men blev som uddannet biolog ansat ved Københavns Universitet i 1969. Allerede som dreng i Helsingborg begyndte han at interessere sig for vinstokke – hvilket senere helt naturligt også medførte en interesse for vin.
  I 1980’erne spirede drømmen om at få sin egen vingård, og i mange år eksperimenterede Lars Hagerman med forskellige druesorter i sin parcelhushave. Efter adskillige studiebesøg hos alsaciske og tyske vingårde samt diskussioner med tyske vinplanteskoler grundlagde han Domain Aalsgaard i den nordsjællandske by Ålsgårde. Da Danmark i år 2000 fik EU’s blå stempel som vinland, var Domain Aalsgaard den første vingård herhjemme, som blev godkendt af de danske myndigheder.
  Vingården med vinmarken Højbjerg omfatter nu 0,7 hektar med 2000 vinstokke, der breder sig på en sydskråning, hvor dyrkningsforholdene er optimale.
  Lars Hagerman har specialiseret sig i tørre hvidvine på fem forskellige grønne druer, inspireret af sine læremestre i Franken i Tyskland, men med en egen dansk vinidentitet. Filosofien er enkel: at producere vin er biologi, ikke kemi. Vinen laves i vinmarken, og kun modne og sunde druer kan give en god vin. I vineriet forvalter man så, hvad naturen har givet.
  Derfor arbejder Lars Hagerman også hårdt med vinstokkenes pleje og gør alt, for at de skal være så sunde og lykkelige som muligt. Og resultaterne udebliver ikke; druerne bliver så modne, at de i sukker- og syreindhold ofte svarer til tysk Spätlese, og normalt er det derfor ikke nødvendigt at chaptalisere – tilsætte sukker.
  I 2009 gik Domain Aalsgaard over til skruelåg på vinflaskerne for at sikre vinenes holdbarhed.
  I begyndelsen var vinavl og vinfremstilling en spændende hobby for Lars Hagerman – en hobby, som han dog hurtigt brugte stadig mere tid på. I 2003 tog han derfor beslutningen om at blive vinbonde på fuldtid, hvilket han ikke på nogen måde har fortrudt.
  Adresse: Ålsgårde Stationsvej 13, 3140 Ålsgårde, e-mail: hagerman@adr.dk, domainaalsgaard.dk.