Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Preben Jørgensen  Preben Jørgensen (f. 1945) har i mange år arbejdet som rådgiver med elektrificerings-projekter i Afrika og Asien, særligt for Danida. I 1999 fortsatte han arbejdet i eget firma, og han rejser stadig med stor fornøjelse ud til projekter – for øjeblikket på Maldiverne og i Mozambique.
  Interessen for vin har Preben Jørgensen haft i rigtig mange år. Og de fem vinstokke, han fik i 50-års fødselsdagsgave, er i dag blevet til 1,3 ha vinmark og Vester Ulslev Vingaard på Lolland. Den første kommercielle årgang af gårdens vin var 2005.
  Preben Jørgensen foretrækker kraftige rødvine, så udfordringen var at finde en måde at lave kraftig dansk vin på. Genboen, der dyrkede løg og brugte store blæsere for at kunne opbevare dem uden risiko for råd, blev inspirationen til at lufttørre druerne for at få en mere koncentreret vin ud af dem, lidt i stil med det man gør med Amarone i italienske Valpolicella.
  I 2007 blev den første vin på delvist tørrede druer lavet på vingården. Den indbragte en medalje på Dansk Vinskue, og siden er der systematisk blevet tørret druer på gården.
  Preben Jørgensen dyrker kun to blå druer, Regent og Léon Millot. De dyrkes økologisk og som noget nyt også efter biodynamisk forbillede.
  Så nu er ambitionen at lave god lollandsk, rød, økologisk, biodynamisk "tørrevin" med saft og kraft.
  I 2011 vandt Vester Ulslev Vingaard pokalen som Årets Vingård i Danmark under Copenhagen Wine Forum, ligesom en af vinene blev bedømt som Danmarks bedste i kategorien "vin med forlænget produktionstid." Der blev også høstet et par sølv- og en bronzemedaljer.
  Vinene sælges gennem udvalgte vinhandlere og restauranter samt via vingårdens hjemmeside.
  Selv om der god hjælp fra familie og venner til de mange gøremål på gården, er det sparsomt med fritid. Men den tid, der er, går med hustruens store have og fårehold, og ind i mellem med nogle dage i udlandet, fx for at se på haver i England – og måske på en enkelt vingård.
  Adresse: Vester Ulslev Vingaard, Dalbakkevej 1, 4894 Ø. Ulslev, tlf.: 54 86 59 59, mobil: 24 67 87 59, e-mail: preben@vesterulslevvin.dk. www.vesterulslevvin.dk. (Opdateret 2012).