på knappen for at vende tilbage til Den Blå Bogs oversigtsside

  Francis Ford Coppola (f. 1939) har sine familiære rødder i Syditalien, hvorfra hans bedsteforældre emigrerede til USA omkring år 1900. Selv voksede han op i New York med en far, der var musiker, og en mor, der var skuespiller.
  I 1959 afsluttede han sin BA i teaterkunst fra Hofstra University på Long Island. Han fandt dog snart det hvide lærred langt mere spændende end de skrå brædder, og efter endnu en uddannelse som filmproducent ved UCLA (University of California, Los Angeles) begyndte han at lave film. Den første film var Dementia 13, og den blev startskuddet til en legendarisk karriere med milepæle som The Godfather fra 1972, The Great Gatsby fra 1974 og Dommedag nu (Apocalypse Now) fra 1979.
  Francis Ford Coppola har stadig travlt med at lave film. Men samtidig passer han sine nu to vinhuse i Californien.
  Hans vinøse løbebane begyndte i 1978, hvor han købte den mere end hundrede år gamle vingård Inglewood i Rutherford, Napa Valley. Siden da har Francis Ford Coppola sat ejendommen i stand, tilbagekøbt de vinmarker, som tidligere var blevet solgt fra og omdøbt vinhuset til Rubicon Estate. Flagskibet blandt vinhusets rød- og hvidvine er rødvinen Rubicon.
  For nogle år siden slog Coppola så dørene op for endnu et vinhus, ligeledes i Napa Valley. Vinhuset, der endnu ikke er navngivet, vil blive rammen om en restaurant samt om en permanent udstilling af filmminder fra filmproducentens lange karriere.
  Francis Ford Coppola har siden 1963 været gift med Eleanor Coppola, og sammen har de børnene Roman, Sofia og Mary, der alle tre ligesom deres far er inden for filmbranchen. Ikke mindst Sofia er blevet berømt med sine egne film (bl.a. Lost in Translation) – og farmand har naturligvis opkaldt en vin efter hende.
  Adresse: Rubicon Estate, 1991 St. Helena Highway, PO.Box 208, Rutherford, CA 94573, USA, tlf.: 70 79 68 11 00, www.niebaum-coppola.com.