Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 05, 2000


Vin-aktuelt i uge 5
31. januar - 6. februar 2000
      Må vi sende dig VinAvisens løbeseddel?
      Vil du hver uge modtage en e-mail med VinAvisens løbeseddel med en kort oversigt over ugens nyheder? Så send os en e-mail med din e-mail adresse skrevet nede i tekstfeltet.
      OBS: Det er ikke nok bare at sende en "tom" e-mail. Din e-mail adresse skal stå i tekstfeltet, gerne sammen med anden tekst. Klik her: anker@vinavisen.dk
Links til de forrige uger
Vi ved, at nogle af vore cirka 3000 læsere kun læser VinAvisen hver anden uge. De læser ugens aktuelle nyhedsbrev og finder forrige uge i arkivet.
For at lette livet for disse hver-anden-uge-læsere bringer vi her links til de forgangne tre uger:
VinAvisen uge 2VinAvisen uge 3VinAvisen uge 4



Skandaløst, siger udenrigsministeren
Udenrigsminister Niels Helveg Petersen er med rette vred på grækerne og italienerne, der - længe efter at toget er kørt - gør indsigelser imod den nye handelsaftale til 125 milliarder kr. mellem EU og Sydafrika.
Sidste år - mens aftalen blev forberedt - fik Portugal og Spanien indført en aftale om, at sydafrikanerne ikke mere vil benytte navnene port og sherry til deres hedvine. Nu, da aftalen efter fire års hårde forhandlinger endelig skal ratificeres, kommer grækerne og italierne halsende og råber op om, at sydafrikanerne forresten heller ikke må bruge navnene ouzo og grappa.
- Det er skandaløst, siger Niels Helveg Petersen til Politiken. - Jeg er målløs over, at man ikke kan finde en løsning på et så forholdsvis lille problem, når vi står over for en så vigtig politisk aftale.
I en kommentar i Information skriver Jesper Knudsen: - Hvad bliver det næste? At Sydafrika heller ikke må kalde vin for vin?

Brandskader på sydafrikanske vingårde
De store ildebrande, der - som nævnt i sidste udgave af VinAvisen - hærgede vinmarkerne i Sydafrika, er nu slukkede. Men endnu har man ikke gjort ødelæggelserne op.
Mange vingårde i det brandhærgede område har mistet en del af deres produktion. I øjeblikket opgør flere af ejendommene deres tab til mellem 10 og 20 procent af høsten af årgang 2000. Nogle vinstokke har fået en chok, og det er vanskeligt at sige, om de vil skyde igen, siger Beyers Truter på vingården Kanonkop.
Blandt de ramte er Kanonkop, Rustenberg, Delheim, Uitkyk, Lievland Thelema og Warwick.
Nu går man i gang med at beskære vinstokkene for at stimulere cirkulationen af vand og saft. Desuden behandles de unge vinstokke med naturlige hormoner, som ikke blot stimulerer røddernes vækst og fotosyntesen, men også genskaber pH-balancen og aktiverer frugtsætningen.

Vand i vinkælderen
Fra Anjou i Loire-dalen meldes, at flere vinkældre står under vand efter den store vinterstorm, men dagbladet Børsen skriver, at så længe de rigtige etiketter bare bliver siddende på de rigtige flasker, så skulle skaden være til at overse.
Det tror vi også. Hvis man ellers gør i Anjou som alle andre steder, så venter man nemlig med at sætte etiketter på flaskerne, til de er færdige med at lagre og skal pakkes og sendes afsted.
Hvilket minder os om dengang, vinkælderen under den trestjernede restaurant Tour d'Argent i Paris blev oversvømmet af Seinens grumsede vande. Dér flød etiketterne virkelig rundt i kælderen.
Efter sigende var restaurantens sommelier så dygtig, at han kunne klistre dem allesammen rigtigt på - og hvis han fik byttet om på nogle af dem, blev vinen såmænd nok nydt alligevel. Tænk, hvis man havde fået en Château Pétrus i glasset og en lille bordeaux på regningen ...

Øget salg af vine fra Loire
Mens vi nu er i Loire, kan vi nævne, at det går fremad dernede. Igennem de sidste fire år er salget af de mange forskellige Loire-vine øget med 34 procent og eksporten med 40 procent.
Det årlige salg fra 30.000 hektar vinmarker ligger på i alt cirka 200 millioner flasker, og egentlig er det mærkeligt, at vi ikke ser nogle flere af dem her i Danmark.

Rosenborg-vinen reddede politikers liv
Vi er stadig ikke færdige med at fortælle om Rosenborg-vinen, som kongehuset serverede til årets nytårstaffel, og som vi begyndte at fortælle om i VinAvisen lige over nytår. Alle, der vil læse de tidligere afsnit i serien, finder dem nemt via disse links:

VinAvisen uge 2VinAvisen uge 3VinAvisen uge 4
Her fortsætter føljetonen med en historie, som vi har fra nu afdøde vinhandler Erling Lauemøller fra Ludvig Bjørns Vinhandel:
I slutningen af året 1911 blev Venstres navnkundige høvding, I.C. Christensen, hasteindlagt hos professor Tscherning, der fjernede en stor galdesten, hvilket dengang var et alvorligt indgreb.
I en uges tid kæmpede I.C. med døden og vandt. Da han var kommet lidt til hægterne, fik han besøg af Frederik d.8., som ved afskeden spurgte, om der var noget, han kunne gøre for den afkræftede patient. Men I.C. kunne ikke komme på noget.
Et par dage senere kom et smukt brev fra kongen og en flaske Rosenborg-vin. Professor Tscherning prøvesmagte og erklærede, at det var et sært fluidum. Han foreslog I.C. at slå proppen i og bevare flasken som en souvenir. Men det ville venstrehøvdingen ikke høre tale om. Vinen havde han fået af sin konge. Den skulle drikkes, og ned kom den - tilsat vand og sukker.
Da I.C. igen mødte kongen, takkede han ham hjerteligt og udtale som sin faste formening, at vinen havde bidraget væsentligt til hans helbredelse.
Med til historien hører, at døende og meget syge i gamle dage - vistnok mod lægeattest - kunne rekvirere lidt af Rosenborg-vinen som et sidste middel til trøst og lindring. Omend vel næppe til helbredelse.
Gad vide, hvor mange syge københavnere den sure vin har ekspederet over i en bedre verden ...?
Føljetonen fortsætter: Læs i næste nummer af VinAvisen, hvorfor den over 300 år gamle vin har kunnet holde sig (så nogenlunde) i alle de mange år.
.
      Ugens vinbillede
      Hver uge bringer vi et billede hentet fra vinens verden. Klik her eller klik på det lille billede til venstre for at se denne uges billede i stor størrelse.
      På en særlig side bringer vi en oversigt over alle de fotos, vi indtil nu har bragt. Klik her for at se dem.

Fisk, der ikke kan lide champagne
Champagne er glimrende til fisk, men det er ikke alle fisk, der kan lide champagne. Under efterårets svære regnskyl blev en masse affald fra champagne-presningen - bundfald, kasserede druer osv. - skyllet ud i bifloderne til floden Marne, der jo igen er en biflod til Seinen.
Dette har ifølge Decanter givet problemer for fiskene. Det øgede næringsindhold i flodvandet har medført en eksplosion i bakteriekulturen, der har opbrugt al ilten i vandet med det resultat, at fiskene er blevet kvalt.
Forureningen har fundet sted på en over 30 km lang strækning af floden, og brandvæsenet har været i gang for at fjerne de store bunker af døde fisk, der har samlet sig på flodbredderne.
Lystfiskernes organisationer og Seine-flodens autoriteter har forlangt en kompensation for skaderne.

Halv promille, når vin nydes til mad
I Børsen har Mette Kryger haft en samtale med lægen Peter Winding, der på ottende år udgiver "Vinbladet". En af hans kæpheste er konstellationen alkohol og sundhed. Han er således grundlægger af Scandinavian Alcohol Medical Board (SAMD) og holder foredrag i både ind- og udland om det sunde liv og alkoholen.
SAMD består af en gruppe skandinaviske læger, der diskuterer fordelene ved at have et moderat forbrug af alkohol, og som formand påpeger Peter Winding, at man nedsætter promillen med cirka 50 procent, når man drikker vin sammen med måltidet.
- Det er vigtigt, at vinen er blevet en del af måltidet, siger Peter Winding. - Vinen symboliserer for danskerne, at nu har de fri. I SMAD mener vi, at det specielt i Norge og Sverige er lykkedes os at flytte opfattelsen af vinen fra at være en rusdrik til at være en nydelse. Det er danskerne allerede gode til.

Reviderede årgangsskemaer
Nu har vi taget os sammen og revideret alle skemaerne over årgangene i distrikter med gemmevine. Yderligere har vi suppleret med et skema over hvide bourgogner.
Skemaer over Sauternes, Rioja, Champagne og Tyskland, som flere læsere har efterlyst, er på vej.
De forskellige årgangsskemaer kan søges fra VinAvisens indgangsside, men vi bringer også lige linket her, hvis der er nogen, der har lyst til at kigge. Klik her.
.
.
Ædle vine
til salg
.
    Her er VinAvisens opslagstavle, hvortil læserne kan indsende besked om vine, de har til salg - eller vine, de efterlyser. Vi optager gratis indlæg fra private, og køber og sælger må selv kontakte hinanden og tinge om priser osv.
    Under disse linier kommer ugens opslag, og lignende tilbud og efterlysninger kan e-mailes til anker@vinavisen.dk
    .
.s..18.
    Sælges: 1 stk. Château Pétrus 1986 * 2 stk. Château Palmer 1989 * 4 Château Rauzan Segla 1989 * 1 stk. Château Rauzan Segla 1988 * 1 magnum Krug Vintage 1985. Samlet pris minimum 10.000 kr. eller højeste bud. Allan Nissen, tlf.: 48 22 15 60 og 21 63 62 91.

I Valpolicella slås de om et ord
Det italienske ord ripasso betyder "passeret igennem endnu en gang", og det bruges om en teknik, der sætter ekstra smag og alkohol på Valpolicella-rødvinene.
Når man om foråret er færdig med at lave Amarone af de tørrede druer, bruger man drueskallerne "endnu en gang" til Valpolicella.
Carlo Merolli fortæller i sin bog, "Italiens Vine", at man simpelt hen lader Valpolicellaen hvile nogen tid i fade, som lige er blevet tappet for Amarone.
Amarone-resterne indeholder sukker nok til, at en ny gæring går i gang, og ved kontakten med de våde druerester får Valpolicellaen alkohol, farve og fylde. Vinen bliver rundere og blødere efter at have passeret Amarone-fadet.
Det var vinfirmaet Masi, der i 1964 genoptog den gamle ripasso-teknik, men nu er Masi blevet slæbt for retten af de andre producenter i Valpolicella. Masi har nemlig indregistreret navnet ripasso som sit eget.
- Ripasso-metoden tilhører Valpolicellas historiske tradition og dermed os alle, siger anklagerne.
Masi svarer, at eftersom der ikke findes officielle normer og regler for, hvordan metoden anvendes, var indregistreringen den eneste måde, hvorpå Masi kunne beskytte både sine egne vine og selve metodens renommé mod andres kritikløse og ofte skruppelløse brug af metoden.
Masi har erklæret sig villig til at lade andre bruge ordet ripasso, hvis der vel at mærke kommer officielle retningslinier og kontrol.

Årets store vinfest i Bourgogne
I marts afvikles den store vinfest i Bourgogne - Les Grands Jours de Bourgogne - hvor alle distriktets vinkældre er åbne for besøg.
Over 10.000 vine vil være til smagning i vinugen, der åbner den 19. marts i Vezélay og slutter den 26. i Nuits-Saint-Georges.
.
      Portvin med hvide bogstaver
      I en artikel i Fyens Stiftstidende fortæller Jørgen Aldrich om sit besøg i det 361 år gamle portvinshus Kopke. Her oplevede han blandt andet, hvordan man udstyrer portvinsflaskerne med de karakteristiske hvide bogstaver. De males på med hvid maling, der påføres gennem en stencil med huller, og den daglige produktion er kun på 6-800 flasker. Det er håndarbejde, detteher!
      I dag er det dog de færreste portvinsflasker, der udstyres på denne traditionelle måde. Man bruger almindelige etiketter af papir, idet man dog i mange tilfælde har beholdt den smukke typografi med hvid skabelon-skrift på sort baggrund.
      Når portugiserne for mange år siden begyndte med de påmalede bogstaver i stedet for etiketter af papir, skyldes det, at årgangsportvin jo skal gemmes i mange år i kundernes kældre, og mens papir kan rådne væk og blive grimt, så skal malingen nok holde.
.


Miguel Torres
Foto: Pablo Neustadt/CEX
      Spaniens forspring på verdensmarkedet
      Det fornemme spanske magasin "Spain Gourmetour" bringer i sit seneste nummer et portræt af en af vinverdenens store personligheder, Miguel Torres - fornyeren af spansk vin, manden, der kickstartede Chiles vinindustri og overhoved for et familiefirma, der hvert år sælger 30 millioner flasker vin.
      I interviewet siger Torres, at det er gode tider for spansk vin, og at det er vigtigt at udnytte den aktuelle medvind. - Vi har den fordel, siger han, - at vi ikke er underlagt den europæiske ortodoksi med hensyn til appellationernes restriktioner, druesorter osv. Vi er mere liberale end franskmændene, og denne fleksibilitet sætter os i stand til at hamle op med konkurrencen på verdensmarkedet.
      - Her i Katalonien har vi tilegnet os den Nye Verdens metoder. Vi dyrker over 30 forskellige druesorter og nyder samtidig fordelen af vores gamle europæiske arv med dens system af appellationer, slotte og klostre.
      - At inddrage lokale druesorter som fx Monastrell og Verdejo giver os kun et kort forspring, for hvis californierne ønsker det, kan de plante dem i løbet af kun fem år.
.
ANNONCE

Pragtvine til de danske middagsborde
Den spanske region Castilla y León leverer flere og flere pragtvine til de danske middagsborde. Her er historien om vinene - og listen over, hvem der importerer dem.
Klik her ...
(36-52)
.
    Netto går nye veje
    I en annonce for sin rødvin Periquita går Netto nye veje. Her vises ikke nogen alvorlig og saglig flaske, men en flaske, der ved, hvad det drejer sig om. Let dinglende og med skelende øjne fortæller den, at her gælder det den salige rus.
    Periquita er i øvrigt en fortræffelig vin, der til en pris af kun 31,95 kr. er blevet danskernes foretrukne hverdagsvin. Den er bestemt ikke skeløjet. Sidste år solgte Netto over en million flasker af den portugisiske vin.

Personalia
I Kjær & Sommerfeldt, hvor Malene Smith jo pr. 1. juni bliver ny administrerende direktør, har direktør Jon Andersen sagt op og har fået et nyt job som direktør for Sølyst nord for København.
Samtidig har to af K&S's sælgere til restaurantsektoren i Jylland forladt firmaet. Den ene forlader helt vinbranchen, mens den anden, Poul Erik Løjborg-Hansen, har fået ansættelse hos firmaet Oskar Davidsen & Co, der er en del af Taster Wine-koncernen.

Ugens fund: De bedste vine
Til denne uge har VinAvisens smagepanel fundet disse drikkeværdige vine:

Chamboustin, Calvet, Vin de Table, Frankrig
39,95 kr., Allied Domecq, tlf.: 56 30 02 00
Her taler vi om en billig rødvin - en vin til 40 kr. Men i forhold til prisen også en absolut pæn hverdagsvin - en hakkebøffevin. Den er ret let, forfriskende, saftig og med god ren frugt og en mundrensende syre.

Colmaroni di Santi, Negroamaro IGT, Salento, Puglia, Italien 1998
39,95 kr., Allied Domecq, tlf.: 56 30 02 00
Endnu en billig rødvin fra Allied Domecq, men denneher kommer fra den italienske støvlehæl og er en IGT-vin, dvs. en vin, der svarer til den franske vin de pays - en "landvin". Vinen har en kraftig, let krydret og tiltalende duft og i munden en god og ret fyldig frugt. Kvaliteten er i god overensstemmelse med prisen.

Antu Mapu, Chardonnay Reserva, Maule Valley, Chile 1998
55 kr., GrandVin, tlf.: 43 46 99 00
En god hvidvin på Chardonnay-druen til en rimelig pris. Den er tør, men med en let sødme, den har en dejlig frugt og en frisk syre. I modsætning til mange andre oversøiske Chardonnay'er er den ikke så fed, men ret let og uden fadpræg. Antu Mapu er et lokalt chilensk ord for Solens Land.
.
    Her finder du de gode vine
    Når VinAvisens smagepanel har udnævnt en vin til at være blandt "Ugens fund, de bedste vine" (se ovenfor), vil den i en periode kunne placeres på vore sider i afsnittet Hvilken vin passer til maden? Samtidig markeres vinen med VinAvisens gyldne Etiket.
    Listen over alle vine, der aktuelt udstilles på denne måde, kan du se ved at klikke på disse ord.

Må vi sende dig VinAvisens løbeseddel?
Vil du hver uge modtage en e-mail med VinAvisens løbeseddel med en kort oversigt over ugens nyheder? Så send os en e-mail med din e-mail adresse skrevet nede i tekstfeltet.
OBS: Det er ikke nok bare at sende en "tom" e-mail. Din e-mail adresse skal stå i tekstfeltet. Klik her: anker@vinavisen.dk

Vine i top - med telefonnumre
Her kommer listen over de vine, som vinjournalisterne har fundet som værende helt i top. Ved samtlige vine har vi anført importørens eller forhandlerens telefonnummer, så du nemt kan ringe op og spørge, hvor vinen fås.
Jyllands Posten København (ved Anders Grøndahl):
* Cantina Sociale, Copertino Riserva, Puglia, Italien 1996, rødvin til 90 kr. for to flasker (50 kr. for én) i Føtex.
* Tinto Guerra, Viños del Bierzo, Bierzo, Spanien 1996, rødvin til 49 kr. hos Vinmonopolet (tlf.: 87 20 08 88).
* Mas Carlot, Costières de Nimes, Frankrig 1998, rødvin til 49 kr. fra O. M Nielsen Vinimport (tlf.: 42 57 07 87).
Alt for Damerne (ved Flemming Hvelplund):
* De Bortoli, Shiraz/Cabernet og Colombard/Cabernet, South Eastern Australia 1997, henholdsvis rødvin og hvidvin til 49,75 kr. fra Chris-Wine (tlf.: 43 43 65 65).

B.T. (ved Gitte Hindholm og Svend Erik Olsen):
* Santa Barbara, Primitivo di Manduria, Puglia, Italien 1997, rødvin til 100 kr. for 3 flasker i Føtex (tilbud i uge 4).
Fyens Stiftstidende (ved Jørgen Aldrich):
* Clos la Pinède Chardonnay, J.& F. Lurton, Midi, Hérault, hvidvin til 49 kr. fra Vinbonden (tlf.: 38 11 44 95).
Århus Stiftstidende (ved Palle Westphal):
* Viños Guerra, Viños del Bierzo, Mencia, Bierzo, Spanien 1998, rødvin til 79 kr. fra Vinmonopolet (tlf.: 87 20 08 88).

* Tinto Guerra, Viños del Bierzo, Bierzo, Spanien 1996, rødvin til 49 kr. hos Vinmonopolet (tlf.: 87 20 08 88).
Frederiksborg Amts Avis (ved Jens O. Kristiansen):
* Primitivo di Manduria, Cantine Santa Barbara, Puglia, Italien, rødvin til 100 kr. for tre flasker hos Føtex.

* Baroncini, Orvieto Classico, Italien, hvidvin til 39,95 kr. hos Irma.
Smag & Behag (ved Henrik Oldenburg):
* Château Fortia, Châteauneuf-du-Pape, Frankrig 1996, rødvin til 125 kr. fra Bichel Vine (tlf.: 86 22 94 00).

Berlingske Lokalaviser (ved Svend Erik Olsen):
* Mount Riley Chardonnay, Marlborough, New Zealand 1998, hvidvin til 69,50 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00).


Vil du hellere have VinAvisen pr. fax?
Som en speciel service tilbyder vi at sende VinAvisen pr. fax til læsere, der endnu ikke er kommet på Internettet. Et abonnement for ti uger koster 495 kr. plus moms. Ring venligst til Vinens Hus, tlf.: 33 32 62 20, og aftal nærmere. Faxen vil som regel blive sendt mandag eftermiddag.

Vil du hellere have hele VinAvisen som e-mail?
Flere travle branchefolk har spurgt os, om de kan få tilsendt VinAvisen direkte som e-mail - altså ikke kun ugens gratis løbeseddel, men hele avisens tekst. De finder det vigtigt at kunne holde sig ajour med, hvad der sker i vinens verden og få oplysninger og tips, der blandt andet kan hjælpe dem i forhandlinger med udenlandske producenter.
Dette kan godt lade sig gøre. Fra og med denne uge kan man tegne abonnement på VinAvisens friske nyheder hver mandag morgen tilsendt egen e-mail adresse. Prisen for abonnement i et halvt år er 390 kr., og hvis nyhederne skal sendes til flere e-mail adresser inden for samme firma, er prisen for disse supplerende adresser 195 kr. pr. stk.
Abonnement kan tegnes ved henvendelse til Vinens Hus, tlf.: 33 32 62 20.

Nyheder fra de tidligere uger
Mange af VinAvisens nyheder fra tidligere uger er stadig aktuelle, og de findes derfor i VinAvisens arkiv.

Eftertryk er tilladt
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret. Men bemærk: Det gælder kun vore nyheder fra vinens verden, ikke de vurderinger og udtalelser om vine, som landets vinjournalister citeres for. Og angiv venligst altid kilden: VinAvisen på Internet-adressen www.vinavisen.dk