Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 09, 2004


........................
Vin-aktuelt i uge 9
23. februar - 29. februar 2004
........................

VinAvisen uge 6VinAvisen uge 7VinAvisen uge 8
........................
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i,
    hvad der sker i vinens verden.
    Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!


Kontrol over vinens ældningsproces
Garvesyren – tanninerne - i rødvin har stor betydning for, hvordan vinen modner og ældes.
Tanninerne består af molekyler, der - både mens vinen ligger på fad og i vinreolen - kæder sig sammen til større og større molekyler for til sidst at falde til bunds.
Ifølge Decanter forsøger en række franske forskere nu at finde frem til en måde, hvorpå man kan kontrollere tanninernes udvikling.
Hvis først man kan påvirke molekylernes sammenkædning, vil man alt efter ønske kunne fremme eller hæmme vinens ældningsproces.
.................................
    Middelhavslandenes egen vinmesse
    I forrige uge sluttede den store vinmesse ViniSud i Montpellier – messen for landene omkring Middelhavet.
    Der var 27.645 besøgende, hvoraf de 4977 (18%) kom fra udlandet. Det var egentlig ikke så mange, men alligevel flere end i 2002.
    Jonas Laulund fra Vinslottet var en af de danske besøgende, og han fortæller, at der var rigtig mange gode vine i 35-45 kr.-klassen, og at kvaliteten på de billigere vine er på vej op, mens priserne på disse vine er samtidig på vej ned. En god udvikling.
    Ikke mindst var Jonas Laulund interesseret i vinene fra Costières de Nîmes, hvor 2003-årgangen tegner godt.
    2002-årgangen i Rhône er mindre interessant, men 2001 og 2003 er værd at gå efter.

    < En af de store udstillingshaller med vine fra Languedoc.

En ren stjernetåge
Ifølge den franske avis Le Figaro kan man ikke stole fuldt og fast på den legendariske Guide Michelin – den med stjerner til toprestauranterne. En fyret prøvesmager fra Michelin, Pascal Rémy, har således anklaget guiden for at være fuld af unøjagtigheder.
Han påstår, at cirka en tredjedel af de trestjernede restauranter i Frankrig ikke lever op til deres stjerner. Guidebogen har kun fem smagere, siger han, og de kan slet ikke nå at tjekke de mange restauranter.

Gælder bl.a. Paul Bocuse
Pascal Rémy får opbakning fra en række madkritikere, som Le Figaro bad nævne, hvilke franske restauranter, de ikke mente var deres tre stjerner værd. Listen omfattede bl.a. Paul Bocuses restaurant i Collonges ved Lyon og Les Crayeres i Champagne.
Hos sidstnævnte havde Anthony Rose fra Decanter været udsat for en uforskammet behandling fra sommelierens side, da han klagede over en proppet vin. Sådan noget bør ikke ske på en trestjernet restaurant, siger han.
................................
.....
Forrest fader Robert Mondavi, derefter Timothy og bagest Michael Mondavi. Brødrene er omkring de 60 år.
    I faders skygge
    Robert Mondavi er den amerikanske vinbranches grand old man. Han er grundlæggeren af Californiens måske mest berømte vinhus, hvis vine sælges i omkring 80 lande verden over.
    Selv om han har rundet de 90 år, er han still going strong og har stadigvæk stor indflydelse i Robert Mondavi Corporation.
    Og dette er ikke helt let for hans to sønner, der også arbejder i firmaet. De synes, at det er svært at løsrive sig fra faderens karismatiske dominans.

    En tiltrængt sabbat
    Den ene af sønnerne, Michael Mondavi, er for kort tid siden trådt tilbage som formand for bestyrelsen og er nu ifølge Decanter taget på et halvt års sabbatferie.
    En af årsagerne er netop, at han er træt af altid at have sin fars skygge hængende over sig.
    Hermed følger han i sin broder Tim Mondavis fodspor – han tog en lignende sabbatferie sidste år.
    Michael Mondavi vil blandt andet gå på kokke- og sprogskole i Italien, hvor han har venner og samarbejdspartnere i Frescobaldi-familien, Han regner dog med at vende hjem inden vinhøsten til efteråret.

Southcorp forventer fremgang
Som vi løbende har beskrevet i VinAvisen, har Southcorp, Australiens største vinproducent, store økonomiske problemer. Vrede aktionærer har ikke hjulpet på situationen, og mange vinfolk mener, at det vil være oplagt for Southcorp at sælge fra. Der har da også været potentielle købere i kulissen.
Men det kan der ifølge Just Drinks ikke blive tale om. Southcorp mener nemlig, at der er al mulig grund til at tro, at tommelfingeren så småt begynder at vende op ad.
I år 2004 forventes omsætningen at komme til at ligge på mellem 165 og 175 millioner AUS-dollars (7,6-8,1 milliarder dkr.). Og det resultat er Southcorp fuldt ud tilfreds med.

Stort spring i afgifterne
Den sydafrikanske regering har øget afgiften på vin, spiritus og øl med mere end 30%. Dette er sket samtidig med, at den styrkede Rand besværliggør eksporten, hjemmemarkedet er stagnerende, den nye høst er på vej ind, og lagrene fra tidligere år endnu ikke er tømte.
Ifølge Just Drinks forventer regeringen, at de forhøjede afgifter vil give en merindtægt på 660 millioner Rand i det kommende år.
Fra Distell, der er Sydafrikas største vin- og spiritus-producent, forlyder det, at de store afgiftsforhøjelser vil kunne mærkes hele vejen fra de primære drueavlere til producenterne, og de vil have indflydelse på væksten i jobs. Yderligere vil de lede til øget smugleri og forfalskninger.
........................
Pinot Gris vinder frem
Pinot Noir er førerdruen i den amerikanske stat Oregon. Ifølge Oregon Wine Board er produktionen af den steget i 2003, hvor der blev høstet i alt 10.072 tons. Det er 19% mere end i 2002.
Pinot Noir-druens grønne fætter, Pinot Gris, er imidlertid også gået frem. Her høstede man 4689 tons, 17% mere end året før og for første gang mere end Chardonnay.
Er Pinot Gris ved at overhale Chardonnay? Noget kunne tyde på det. Vi har i hvert fald i de seneste måneder smagt flere og flere Pinot Gris’er, der bestemt er værd at gå efter. De har en dejlig frugt og friskhed, der står godt til mad.
44% af Oregons vine er Pinot Noir, mens 18,5% er Pinot Gris, og med en omsætning på i alt 206 millioner dollars er vinindustrien statens sjette største virksomhed inden for landbruget – lige i hælene på mælk.
Ifølge Just Drinks har Oregon 673 vingårde – 91 flere end i 2002.
................................
    Insekter og myrer i kompagniskab
    Insektet mealybug forgriber sig på stadig større områder af vinmarker i Californien, og nu truer den selveste Napa Valley.
    Kræet spiser blade, stilke, rødder og druer, og ud af den anden ende kommer en sukkeragtig afføring, der får vinstokkene til at se ud, som om de er glaserede.
    Det er meget svært at komme mealybugs til livs – især efter at de har allieret sig med myrerne i vinmarkerne.
    Insekternes afføring er nemlig guf for myrerne, der som tak for mad beskytter mealybugs'ene mod diverse fjender – blandt andet mod de små insektædende hvepse, som man har forsøgt sig med som bekæmpelsesmiddel.

    Gift er eneste effektive løsning
    Hvis man for alvor skal udrydde mealybugs, skal der insektgift til. Og det er lidt af et problem i Napa og Sonoma, hvor mange vinbønder er gået over til organisk dyrkning.
    Det er også en meget dyr metode. Der skal bruges store mængder gift, da giften skal trænge ned i hver eneste sprække af vinstokkene for at føre til et effektivt resultat.
........................
    Topvine fra Spanien
    Bodegas Pinord i det spanske Penedès er et mere end 150 år gammelt familiefirma. Det er familien Tetas, der ejer bodegaen, og i torsdags var Angels Tetas på besøg hos Vinslottet i Greve for at præsentere de dejlige vine.
    Hendes far på 86 er stadig med i vinkælderen, men yderligere arbejder en broder, to søstre og en nevø i firmaet i Vilafranca del Penedès. Og de gør det godt – deres vine hører med i den spanske top og vinder guldmedaljer i internationale smagninger som fx Wine and Spirit Competition i London.
    Vi smagte i alt ni vine, hvoraf flere fås til meget rimelige priser. Der var fem stjerner til langt de fleste af dem – som det fremgår af vore smagekommentarer længere nede.

Et middel mod propsyge
Et hold forskere på Wiesbaden Polytechnic har fundet et specielt enzym, der kan hindre mikroorganismer i at udvikle sig i korkpropper og forårsage den møffede propsmag af sure karklude og våde sække.
Men mon ikke de er for sent ude? Allerede for nogle år siden fandt det danske firma Novozymes frem til at anvende enzymet Suberase. Det skete i samarbejde med det tyske forskningsinstitut i Geisenheim og verdens næststørste korkfirma, Molinas på Sardinien.

Korkens forsvarssystem
Kork er jo bark, og igennem denne bark går der mikroskopiske porer, som tillader passage af vand, ilt og kuldioxid mellem det levende træ og omverdenen.
Disse porer er imidlertid udsatte for angreb fra mikroorganismer, og derfor forsvarer træet sig - ligesom alle andre planter - ved at producere fenoler, som er en slags plantegifte.
Man ved nu, at mikroorganismer kan omdanne disse fenoler til såkaldte anisoler, af hvilke 2,4,6-trikloroanisol (TCA) er stoffet, som forårsager propsygen. Kun 175 gram er nok til at fordærve alle de 35 milliarder flasker vin, der produceres hvert år i hele verden.

Gør fenolerne inaktive
Men hvis man nu kunne lamme fenolerne - gøre dem inaktive ...? Det kan man ved hjælp af Suberase, der er et enzym af den slags, Novozymes er specialister i.
Enzymer er naturligt forekommende stoffer, der er i stand til at påvirke kemiske reaktioner. De er katalysatorer.
Ved hjælp af luftens ilt omdanner Suberase således fenolerne til lange molekylekæder, der er ganske inaktive. De kan ikke mere afgive smag, og de kan ikke omdannes til TCA.
Behandlingen af propper med Suberase er allerede i gang på flere propfabrikker. Men der er et stykke vej endnu. 50 millioner propper er kun en dråbe i havet i sammenligning med den årlige verdensproduktion på cirka 12 milliarder propper.
................................
    INAO er stadig i oprør over gederne
    Vi har tidligere i VinAvisen skrevet om den strid, der raser mellem det sydafrikanske vinhus Fairview og det franske INAO (Institut National des Appellations d'Origine).
    Franskmændene er oprørte over Fairviews vine Goats do Roam (Geder Strejfer Om) og Goat Roti (Stegt Ged). Navnene ligger alt for tæt op ad Côtes du Rhône og Côte-Rôtie, siger INAO og kæmper i øjeblikket for at få vinene forbudt på det amerikanske marked.

    Fairview har gjort det igen
    Ifølge Fairview er navne-sammenfaldene en ren tilfældighed. Vinhuset ejer en hjord af geder og er storproducent af gedemælk. Så vinene er blot opkaldt efter gederne.
    Fairview har heller ikke tænkt sig fremover at gå stille med dørene – tværtimod. Netop nu, hvor striden er på sit højeste, har huset lanceret en ny vin med navnet Goats do Roam in Villages.
    Navnet knytter sig ifølge Fairview til en ganske særlig begivenhed, hvor nogle af gederne tilbød deres mælk til hjemløse børn i en nærliggende landsby (village på engelsk og på fransk).
    Der er altså igen tale om en helt tilfældig navnelighed med den berømte appellation Côtes du Rhône Villages … Siger Fairview.

Bobler fra Campania
En af den italienske region Campanias største vinproducenter, Feudi di San Gregorio, er gået sammen med champagnehuset Jacques Selosse for at lave italienske mousserende vine på de to lokale hvidvinsdruer Greco og Falanghina og den røde Aglianico.
Ifølge Wine Spectator vil de første 20-30.000 flasker komme på markedet i 2005.

Ny bulgarsk vinlov
I ugen, der gik, har det bulgarske parlament ifølge Just Drinks vedtaget landets nye vinlov. Den bestemmer bl.a., at alle flasker med kvalitetsvin fremover skal være forsynet med et nummer, så man kan identificere både producenten og hvilket parti, vinen kommer fra.
Yderligere skal producenterne deklarere mængden af den producerede vin og antallet af flasker, inklusive flasker til hjemmemarkedet.
................................

....
En franskmand drømmer om resultatet af alle hans Valentin-breve. Tegning fra 1881.
    Valentin var romersk præst
    Vi har netop fejret Valentin-dag til stor glæde for blomsterhandlere og chokoladeforretninger. I Rhônedalen blev han også fejret af vinbønderne.
    Sankt Valentin, der regnes for kærestefolkenes skytshelgen, var oprindelig præst i Rom i 200-tallet e.Kr. Han blev taget til fange af romerne og dømt til døden. Mens han sad i fængslet, blev han gode venner med fangevogterens datter. Hun var blind, men Valentin gav hende på mirakuløs vis synet igen.
    Før han blev henrettet, skrev han et brev til hende, som han underskrev ”fra din Valentin”. Derfor alt det brevskriveri den dag i dag.

    Vinen og Valentin
    I 1800-tallet forvandlede vinlusen Phylloxera vastatrix store dele af Europas vinmarker til golde jorde. En vinbonde i Rhône-dalen bad i sin fortvivlelse til Sankt Valentin om et mirakel, og da bondens marker nogle år efter atter bar druer, gav han helgenen æren.
    Det faktum, at hans vinplanter – ligesom i resten af Europa – var blevet podet på modstandsdygtige rødder fra amerikanske vinstokke, lod han gå i glemmebogen.
    Hvert år holder byen Roquemaure en stort fest til ære for Valentin og vinens mirakel, og denne fest holdt man igen i år i ugen, der gik.

Massiv uenighed med Parker
I det netop udkomne nummer af Vinbladet fortæller redaktøren, Peter Winding, om sin deltagelse i en stor international smagning i Stockholm.
Blandt andet smagte man Château Latour 1990. Den har fået 100 point hos Parker, men ved smagningen havnede den langt nede på rangstigen. Det store smagepanel var altså langfra enig med Parker.
- Er alle Skandinaviens vinskribenter idioter? spørger Peter Winding. - Tager de fejl sammen med alle smagerne fra Tyskland, Østrig, Schweiz og Italien, eller har vinen udviklet sig i en retning, som Parker ikke havde regnet med?

Kejserens Nye Klæder
- Problemet med at angribe Robert Parker, fortsætter Peter Winding, - er, at man ikke angriber én mand, men en hel hær af disciple med en division af négocianter og vinimportører og vinhandlere ... Hele dette Smage-Parker-Cirkus er H.C. Andersens Kejserens Nye Klæder, og så længe kejseren Parker ikke vil optræde sammen med folket – så længe han insisterer på at smage helt alene og ikke vil deltage i en smagning som den i Stockholm – så længe bliver han ikke afsløret.

Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
........................................................
..

.
    Vibeke Frederiksen (født 1945) har været aupair i Paris, er udlært portrætfotograf og har i 25 år arbejdet som fotograf på Syddansk Universitet. Ikke noget uspændende job, men hver dag, når hun kom hjem fra arbejde, kastede hun sig over stabler af bøger for at øge sin viden om det, hun virkelig brændte for, nemlig vin.
    I 1992 tog hun så springet, forlod universitetet og åbnede Victoria Vine i Odense med lager på herregården Bramstrup nær Nørre Lyndelse.
    Det er frem for alt Bourgogne-vinene, der står hendes hjerte nær. Men vine fra Rhône og Piemonte har også indtaget hylderne. Primært sælger hun til restauranter i gourmet-klassen over hele landet, men via sin hjemmeside har hun også fået flere og flere private kunder.
    Vibeke Frederiksen er stort set alene om al det arbejde, det indebærer at drive en vinforretning. Så en del af fritiden går med at holde sig i form, så hun fortsat kan slæbe kasser og vinflasker. Tennis er den store lidenskab, men der bliver også tid til både gymnastik og bueskydning. Og til lange cykelture rundt i Danmark.
    Hun er på 34. år gift med sin mand, Evan, der står for regnskabet. Sammen har de en søn på 30, der har designet hendes hjemmeside, og derudover er der en kat, som styrer hele huset.
    Adresse: Victoria Vine, Rulkehøjen 61, 5260 Odense S, tlf.: 66 15 16 25, fax: 66 17 77 25, mobil: 40 35 44 25, e-mail: victoriavine@mail.dk, www.victoriavine.dk.
................................
    Ca pisse dru
    Der er ikke grænser for sjove og anderledes vinetiketter. Her er endnu en: Pisse-Dru fra Beaujolais.
    Pisse-Dru kan oversættes ved "tisse kraftigt" eller i overført betydning "pisse-go’", og efter sigende blev udtrykket født af en vinbonde, der om en vin udbrød: - Ca pisse dru.
    Vinen fremstilles i øvrigt ikke kun på druen Gamay, der jo ellers er konge i Beaujolais. Vi har også set den på Pinot Noir. Og så bør vi lige nævne, at man i Sydfrankrig af og til omtaler mindre gode vine som pisse-vin (og det bør afgjort udtales pis-væng).
........................
    En yngre person af hunkøn
    Sidste uges sjove vinetiket blev nærmere beskrevet, men Laura West, der arbejder som vintekniker i Australien, skriver til os, at der er endnu en sjov ting ved etiketten:
    Sheila’s Chardonnay, hedder vinen, og i Australien er en sheila en (yngre) person af hunkøn. Det er sheila'erne, fyrene er efter. Så mere anonymt kan navnet på Chardonnay-etiketten ikke være - eller mere altfavnende, kunne man måske sige!

I det vinøse hjørne
Nu på tirsdag den 24. kl. cirka 08.15 er Tim Vollerslev, Per Pallesen og Michael Meyerheim atter i det vinøse hjørne i ”Go’morgen, Danmark” på TV2, og denne gang er emnet rødvine fra den sydlige del af Rhônedalen:
* Château Bosc la Croix, Louis Bernard, Côtes du Rhône Villages, Frankrig 2002 til 29,75 kr. i Bilka.
* Paul Jaboulet Aîné, Vacqueyras, Frankrig 1996 til 79 kr. fra Magasin.
* Domaine Roger Sabon, Cuvée Prestige, Châteauneuf du Pape, Frankrig 2001 til 279 kr. fra Gobi Vin.
Næste udsendelse, tirsdag d. 9. marts, kommer til at handle om rødvin på druen Pinot Noir.

Et vinbælte i Århus
Ifølge Århus Stiftstidende viser en undersøgelse fra Århus amt, at der eksisterer henholdsvis et vinbælte og et ølbælte i amtet.
Ølbæltet omfatter de midterste og sydligste kommuner, mens vinbæltet er Århus og de nærmest omliggende kommuner. Og tyngdepunktet i begge bælter ligger i den sydligste og midterste del af amtet. Her indtages der op til halvanden gange så meget vin og øl som i de vestlige kommuner.
Generelt svarer billedet meget godt til landsgennemsnittet. Kun 3% af mændene og 5% af kvinderne drikker aldrig alkohol.

Få dig en hjerneskade
I Storbritannien markedsfører man under navnet Awol en ”alcohol-without-liquid vaporiser”, der muliggør at indsnuse fordampet alkohol.
Alkoholen hældes i en kapsel, der er forbundet med et rør med ilt under tryk. Iltboblerne passerer gennem spritten, optager alkoholen og inhaleres gennem en slange.
Alkohol-eksperter advarer om, at længere tids brug af apparatet kan medføre hjerneskade, men i klubmiljøet snuser man lystigt både absint og vodka på denne måde.
Alkoholen virker hurtigere, når den direkte kan optages gennem blodkarrene i næse og lunger, end når den først skal passere mavesæk og lever. Velbekomme.
........................
    Ugens vinøse billede
    Søren Beck har været til winemakers dinner i Dansk VinCenter i Avedøre Landsby, og efter hans billede at dømme ser det ud til at have været hyggeligt.
    Billedet er taget fra barrique-hallen med vue ind til selskabslokalet, Nordlundsalen, hvor vinmager Michael Gundersen selv var i køkkenet og lavede brassieret lam.
    Alle, der har købt den danske vin Nordlund 2002, som VinAvisen gav fem stjerner i uge 51, har kunnet skrive sig på en mailliste. De bliver betragtet som en slags klub, og for deltagerne bliver der i løbet af året lavet forskellige arrangementer.
    Det første arrangement var denne winemakers dinner, hvor sløret for 2003-årgangen blev løftet. Deltagerne fik således lejlighed til at smage fadprøver.
    Søren Beck fortæller, at ideen har fænget. Der var udsolgt til arrangementet på 24 timer.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.
................................
....
Ugens gode spørgsmål

Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere.
Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte - det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål - og svaret på det.

Hvorfor skal jeg se proppen?
Poul E. Petersen undrer sig over, at tjeneren på en restaurant absolut ville vise ham proppen. – Hvorfor skulle jeg se den? spørger han.
Her kommer en mulig forklaring: I gamle dage hændte det af og til, at restauranter snød gæsterne ved at sætte etiketter fra ædle vine over på flasker med et mindre ædelt indhold.
For at komme snyderiet til livs indførte man ritualet med at vise gæsterne proppen, når vinen var trukket op. Vinhusets navn er trykt på proppen, og gæsten kunne således tjekke, om prop og etiket stemte overens.
I dag hører det til undtagelserne, at man får fremvist proppen. Det er også fuldstændig unødvendigt. Den slags vinsnyd er passé for længe siden. Og at fremvise en plasticprop er jo ikke særlig lækkert ...
..........
....Ugens besvarelser lægger vi efterhånden ind i VinAvisens VinABC, så de er lette at finde.
....

I den forløbne uge har vi smagt i alt 24 vine. Heraf var der 20, som fik mere end to stjerner, og 12 fik fem stjerner.
........................
...
Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
.....


Viña Mireia, Moscatel / Gewurztraminer, Bodegas Pinord, Penedès, Spanien 2003
59 kr., Vinslottet
Et fornemt ægteskab mellem to aromatiske druer, der her resulterer i en charmerende hvidvin uden skarpe kanter. Fint egnet til fisk og lyst kød samt som apéritif. Og terrassevin.


Masia Gaudina, Bodegas Pinord, Catalunya, Spanien 2002
35 kr., Vinslottet
Til 35 kr. er dette simpelt hen et fund – en saftig og meget vellavet rødvin på druerne Tempranillo, Garnatxa (Grenache) og Cariñena (Carignan). Den har en kultiveret styrke på 12% - og alligevel “noget at tygge på”.


Clos de Torribas, Crianza, Bodegas Pinord, Penedès, Spanien 2001
59 kr., Vinslottet
En dejlig fadlagret spanier med Tempranillo-druens karakteristiske duft og smag af jordbær.


Chateldon, Reserva, Cabernet Sauvignon, Bodegas Pinord, Penedès, Spanien 1999
89 kr., Vinslottet
Meget flot rødvin i Bordeaux-stil med 10% Merlot til at blødgøre Cabernet’en. Mange producenter i Bordeaux ville være pavestolte, hvis de kunne lave så prægtig en vin. Vinen, der har ligget fjorten måneder på fad, har et stort gemmepotentiale. Den fås også i 1994-årgangen, dog kun i magnum til 225 kr. En perfekt og elegant vin.


Pi del Nord, Cabernet Sauvignon, Bodegas Pinord, Penedès, Spanien 1998
269 kr., Vinslottet
Pi del Nord betyder det nordlige pinjetræ – det skyggefulde træ, under hvilket markarbejderne samledes for at indtage deres frokost. Og som gav navn til bodegaen. Hvis markarbejderne har nydt denne vin til frokosten, har de været mere end forkælede. Det er en stor og perfekt vin med mange facetter og bløde tanniner. Den kan godt drikkes nu, men kan også gemmes.


Clos 15, Merlot, Bodegas Pinord, Penedès, Spanien 2001
79 kr., Vinslottet
En ikke helt billig, men fortræffelig, blød og lækker rødvin med stor frugtfylde, fin sødme og en fedme, der fylder munden. Vinen er kun diskret fadlagret og nem at drikke.




Casaterra, Malbec / Syrah, Mendoza, Argentina 2000
27 kr., Chris-Wine
En overordentlig rar og venlig rødvin. Det er utroligt, at man kan få så glimrende en vin til så lav en pris. Miraklernes tid er ikke forbi.


Pérez Cruz, Liguari, Maipo Valley, Chile 2002
149 kr., 134,10 kr. ved 12 flasker, introduktionspris: 119,20 kr. ved 12 flasker, Løgismose Vinimport
Cabernet Sauvignon, Carmenère og Syrah er det gode selskab i denne fantastisk dejlige rødvin. Den har en meget fyldig frugt og krydderi – brombær, peber, lakrids, vanille – og en indtagende sødme. Den intense frugt holder de 14,5% alkohol fint i skak.


Nonneblod, Rosso Salento, Puglia, Italien (uden årgang)
99,50 kr. for bag-in-box på 3 liter, Irma
3 liter svarer til fire flasker, så der er tale om en meget billig rødvin. Der er også tale om et klassisk navn – Nonneblod var en populær vin i Irmapigens unge år. I dag er det en helt anden vin. Til prisen en fortræffelig vin med frugtfylde, krydderi, sødme og procenter, der harmonerer fint med kvaliteten. Den femte stjerne får den for den fordelagtige pris.


Villa Sandi, Marinali Rosso, Marca Trevigiana IGT, Italien 1998
150 kr., Veneto
Denne rødvin på Cabernet Sauvignon og Cabernet Franc er et herligt bekendtskab – blød, uden kanter, med fyldig frugt, med tilpas syre og en let sødme. Velegnet til mange retter. Et sikkert vinkøb.


Montes, Reserve, Cabernet Sauvignon, Colchagua Valley, Chile 2002
66,34 kr. ved 3 flasker, Bichel Vine
I denne fadlagrede chilenske rødvin har Cabernet-druen fået selskab af 10% Merlot. Vinen har fyldig og ren frugt. Den er harmonisk og med tilpas syre. Virkelig vellavet.


Michel Girard & Fils, Sancerre, Frankrig 2002
99,95 kr. ved 12 stk., Philipson Wine
Stor og herlig hvidvin med friskhed og charme – og med Sauvignon Blanc-druens fine hyldeblomst-aroma.


Château de la Charrière, Santenay, Frankrig 1998
117 kr., Victoria Vine
Elegant og samtidig ret fed bourgogne med fin harmoni mellem frugt, syre og sødme.


Albet i Noya, Lignum, Penedès, Spanien 2002
63 kr., VIN etc.
Frisk og dejlig hvidvin på økologisk dyrkede Sauvignon Blanc- og Chardonnay-druer. I smagen er der blandt andet toner af abrikos.


Feteasca Neagra, Dionysos, Dealu Mare, Rumænien 2001
39 kr., 99 kr. for 3 flasker, Rumænske Vine
Feteasca Neagra – den sorte Feteasca – er en speciel rumænsk drue, der her optræder i en blid og rigtig rar rødvin. Den er fint i balance og med en let sødme. Den fjerde stjerne får den for den meget rimelige pris.


Dario d’Angelo, Montepulciano d’Abruzzo, Italien 2001
56 kr., Liber Vin
Meget frugtagtig og vellavet rødvin, der er let at drikke. Velegnet til mange retter.


Château Talamont, Premières Côtes de Bordeaux, Frankrig 2002
59 kr., Vinfirmaet
Glimrende Bordeaux-rødvin med den sædvanlige tørhed, men også med frisk og dejlig frugt. Fuldt drikkemoden og velegnet til mad.


Terra Noble, Chardonnay, Maule Valley, Chile 2003
55 kr., Premier Cru
Hvidvin med en god duft og en lidt fed, aromatisk smag. Den fjerde stjerne får den for den meget rimelige pris.


Geoff Merrill, Shiraz / Grenache / Mourvèdre, South Australia 2000
80 kr. ved 6 flasker, Holte Vinlager
En intens og krydret frugtsmag præger denne muskuløse rødvin, der vil være glimrende til kraftige kødretter.


Don Benjamin, Cabernet Sauvignon, Mendoza, Argentina (uden årgang)
49,95 kr., 3 flasker for 100 kr., Favorit Marked
Billig hverdags-rødvin med saft og procenter.
.
Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.
........................
B.T.
Trumpeter, Malbec, Mendoza, Argentina 2002Rødvin49,95 kr. (v12)Philipson Wine
.
ErhvervsBladet
Turning Leaf, Cabernet Sauvignon, Ernest & Julio Gallo, Californien 2001Rødvin79,75 kr.Taster Wine
.
Frederiksborg Amts Avis
Montes, Pinot Noir, Casablanca, Chile 2002Rødvin66,34 kr.Bichel Vine
.
Fyens Stiftstidende
Casaterra, Malbec/Syrah, Medrano Estate, Mendoza, Argentina 2003Rødvin27 kr.Chris-Wine
.
Hjemmet
Glen Ellen, Zinfandel, Californien 2000Rødvin39,95 kr.Fakta
.
Nordjyske Stiftstidende
Dr. Bürklin-Wolf, Riesling, Pfalz, Tyskland 2001Hvidvin74 kr.Sigurd Müller
.......................
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.