Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 21, 2004


........................
Vin-aktuelt i uge 21
17. maj - 23. maj 2004
........................

VinAvisen uge 17VinAvisen uge 18-19VinAvisen uge 20
........................
.
...................
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i,
    hvad der sker i vinens verden.
    Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!

Californiske fornyelser
I USA har vinproducenterne været tilbageholdende med at anvende alternativer til den traditionelle vinflaske og korkprop. Men nu går det ifølge San Francisco Business Times løs med eksperimenterne – ikke mindst i det nordlige Californien.
En mængde nye former for indpakninger og lukninger ser dagens lys, og de fleste af dem bliver målrettet fremstillet med henblik på de nye unge vindrikkere. De unge er nemlig endnu ikke så rodfæstede i traditionerne, at de ikke kan omvendes til noget nyt. Her er nogle eksempler på fornyelserne:

Dåsevin med sugerør
Filminstruktøren og vinproducenten Francis Ford Coppola har – som omtalt i VinAvisen uge 11 –fremstillet en mousserende vin, som han har opkaldt efter sin Oscar-vindende datter.
Sofia Blanc de Blancs hedder vinen, og som en prøveballon lod Coppola den også komme på markedet i en lyserød dåse med tilhørende sugerør. Den blev en kæmpesucces, så nu produceres der dåser på samlebånd.

Smag vinen, ikke proppen
Vinhuset Corbett Canyon, der har et årligt salg på 3 millioner flasker vin, har nu i et års tid reklameret med, at deres præmierede vine er noget af det mest friske, man kan drikke. Og for at kunne holde ord har de nu ifølge PRNewswire erstattet korkpropperne i deres millioner af flasker med skruelåg.
Corbett Canyon vil nødigt risikere, at blot en enkelt af deres vine får propsmag. Det ville være meget uheldigt, når man nu fører sig frem med at have de mest friske vine.
Vinhuset vil bruge sloganet "Taste the Wine, Not the Cork". Og det vil der også komme til at stå på hvert eneste skruelåg.
Corbett Canyon har i øvrigt også lanceret en lille tønde med tappehane, hvor vinen kan holde sig frisk i et halvt års tid efter åbning.

100 skruelåg-vine hos Tesco
Med sine skruelåg følger Corbett Canyon i hælene på mange andre vinproducenter verden over. Fx anvender cirka 40% af alle vinproducenter i Australien og på New Zealand i dag den alternative lukning. Og hos den store engelske supermarkedskæde Tesco er forbrugerne så heldige at kunne vælge mellem mere end 100 forskellige vine med skruelåg.

Dalende salg hos Systembolaget
Tommelfingeren peger nedad, når det gælder salget af alkohol hos Systembolaget. Alene i april måned i år faldt salget med 7,7% sammenlignet med samme måned i 2003.
Både vin og øl faldt med 4,9%, mens der blev omsat for hele 18,3% mindre af de stærkere varer.
I de to første måneder i år indførte de svenske forbrugere mere spiritus fra udlandet, end der blev solgt i Systembolagets butikker. Det er nemlig billigere for svenskerne at smutte over grænsen til Norge, Finland eller Danmark, når der skal købes spiritus. I alle tre lande er alkoholafgifterne lavere end i Sverige – efter at danskerne og finnerne har reduceret dem.
Intet tyder i øvrigt på, at det svenske spiritusmonopol går lysere tider i møde – tværtimod. Nu, hvor de baltiske lande er optaget som medlemmer i EU, er der åbnet for et endnu større marked med endnu lavere priser.

Den svenske regering er presset
- Udviklingen viser, at det er svært for Sverige at bibeholde alkoholafgifter, der er højere end i vore nabolande, siger Systembolagets chef, Anitra Steen. Men hidtil har den svenske regering nægtet at følge danskernes og finnernes nedskæringspolitik. Det er nemlig meningen, at de høje skatter og afgifter skal lægge en dæmper på svenskernes alkoholforbrug.
– Endnu er det ikke nogen katastrofe, mener finansminister Bo Ringholm.

Så store er forskellene
Hvad svenskerne som nævnt er oppe imod, er de langt lavere afgifter i de omliggende lande. Her er en oversigt over afgifterne pr. liter spiritus, hedvin og vin, hentet på EU-kommissionens hjemmeside med afgifter og skatter.
Bemærk, at der til de anførte afgifter skal lægges det enkelte lands moms.
.......
Spiritus
40%
Hedvin
18%
Vin
12%
Moms
VAT
Sverige
163,26 dkr.
36,77 dkr.
17,97 dkr.
25%
Danmark
60,00 dkr.
10,55 dkr.
7,05 dkr.
25%
Estland
27,46 dkr.
7,57 dkr.
5,59 dkr.
18%
Letland
25,10 dkr.
7,94 dkr.
3,89 dkr.
18%
Litauen
27,46 dkr.
7,94 dkr.
3,89 dkr.
18%
Polen
28,53 dkr.
1,96 dkr.
2,50 dkr.
22%
Kilde: http://europa.eu.int/comm/taxation_customs/publications/info_doc/info_doc.htm#top (gå ind under Excises og VAT).


Forlig med syv butikschefer
I torsdags indgik Systembolaget forlig med de syv butikschefer, der blev afskediget i 2003. Tvisten mellem fagforeningen Tjänstemannaförbundet HTF og Systembolaget er dermed bilagt.
Ifølge WOW News handler forliget ikke kun om at undgå en for alle parter ubehagelig retssag, men også om at Systembolaget undgår en kostbar erstatning, hvis det taber retssagen.
Forliget berører ikke den aktuelle forundersøgelse af bestikkelsessagen, der omfatter hen ved 100 butikschefer og et stort antal leverandører. Dette er en kriminel undersøgelse, der ledes af chefanklager Ewa Nyhult.
Efter forliget udbetaler Systembolaget 70 månedslønninger, der fordeles mellem de syv butikschefer.

At de ikke skammer sig
Vi har tidligere nævnt de snævre rammer, som den svenske regering har fastlagt for reklamer for alkoholiske drikke. Hertil har Danmarks ven og alle monopolers fjende, den svenske læge Nils Stormby, følgende kommentar:
- De nye regler bør sammenlignes med det statsejede monopolforetagende Vin&Sprits hæmningsløse internationale annoncering for Absolut vodka. Reklamerne på nettet er et godt eksempel. Det er dobbeltmoral i kubikformat – at de ikke skammer sig!
- Den svenske folkhälsan skal beskyttes for enhver pris, men resten af verden skal druknes i sprit.
- Der synes at skjule sig andre motiver bag den svenske handlemåde, end man umiddelbart forestiller sig, siger Nils Stormby.

Chilensk vineksport stormer frem
Chilensk vin optager stadig mere plads på de handlendes hylder rundt omkring i Europa. Men eksporten går frem for alt til Storbritannien.
I løbet af det første kvartal af 2004 er der ifølge Decanter eksporteret 25,2% mere chilensk vin til englænderne end i samme periode sidste år. Og omsætningen har mere end fulgt trop med en forøgelse på hele 30,6%.

Dyrere vine på bordet
At omsætningen af den chilenske vin er steget ekstra meget, giver chilenerne god grund til at juble.
Det er jo ikke en selvfølge, at omsætningen stiger, bare fordi man eksporterer mere vin. Der er ofte tale om et øget antal flasker i den billigere ende af prisskalaen. Og så kan det jo være ét fedt.
Men for Chiles vedkommende er de gode tal et tegn på, at de lidt dyrere vine nu også er blevet populære hos de britiske forbrugere.
Den bedst sælgende chilenske vin på den engelske marked er San Pedro.
I 2003 blev der solgt hele 65% mere af den end året før.

Danskerne er vilde med chilensk vin
Også Danmark aftager stadig mere vin fra Chile. Sidste år tilflød der danskerne 30,3 millioner liter chilensk vin. Dermed står chilensk vin for 15% af markedet herhjemme – i 2002 lød tallet på 12%. Det giver Chile en flot tredjeplads på listen over de lande, vi importerer fra.

Gallo på indkøb i Languedoc
Som vi skrev i VinAvisen uge 12, vil det californiske vinhus Gallo lancere en ny vin på det amerikanske marked. Navnet er ”Red Bicyclette”, og indholdet er fransk.
Nu er det bestemt, at vinen blandt andet skal komme fra kooperativet i Limoux i Languedoc. Gallo har netop underskrevet en kontrakt på i alt 6 millioner flasker fra Limoux.

Et plaster på såret
Den omtale, handelen med Gallo giver, kommer ifølge Just Drinks alle vinbønderne i Languedoc til gode.
Diskussionen mellem den franske og amerikanske regering omkring Irak-krigen resulterede jo i en amerikansk boykot af franske produkter, og det gik værst ud over vinen fra Languedoc. Så der er tale om et tiltrængt plaster på såret.

Det bliver i familien
Tre store familieejede vinhuse – franske Rothschild (baronessen på Mouton) og Drouhin og spanske Torres – har ifølge Wine Spectator fået en god idé. De vil sammen grundlægge et import- og marketingfirma i USA, der skal sørge for, at de alle tre for alvor kommer til at stå stærkt på det amerikansk marked.
Konkurrencen er nemlig hård, når man skal hamle op med de store konglomerater, der har råd til at bombardere de amerikanske forbrugere med reklamer og salgskampagner.

Der er altid plads til en til
Netop familieejede firmaer har den styrke, der skal til, for at klare de hårde odds, mener talsmændene fra de tre europæiske vinhuse.
Vintners Alliance bliver firmaets navn, og det forventes at slå dørene op i New York i 2005.
Rothschild, Drouhin og Torres er i øvrigt åbne over for at udvide samarbejde med andre familieejede vinhuse

Storm i et glas vin
En dokumentarfilm, der netop er blevet vist på fransk tv, har ifølge Decanter sendt chokbølger gennem den franske presse og vinbranche.
Filmen, hvis titel er ”Tempête dans un Verre de Vin” (Storm i et Glas Vin), stiller skarpt på de alvorlige problemer, der præger den franske vineksport.
Nok har franskmændene vidst, at det stod slemt til, men hvor slemt, er kommet bag på dem.

Fare for ensretning i vinene
Parallelt med, at den nye verdens vine har vundet kraftigt terræn hos forbrugere overalt i verden, er fransk vins popularitet dalet.
Det er gået hårdt ud over vinproducenterne i Frankrig, og hvis der ikke snart blæser nye positive vinde, må flere vinhuse dreje nøglen om.
Filmproducenten, Nicolas Glimois, frygter, at fransk vin i et forsøg på at hamle op med konkurrencen vil lægge sig efter smagen på det globale marked og derved blive mere standardiseret og ensartet.

Oprør i Bordeaux
Krisen kradser i Bordeaux. Op mod 1000 vinbønder har svære problemer, og cirka 400 af dem er på nippet til at dreje nøglen om.
De fleste vinbønder er ifølge avisen Le Nouvel Observateur enige om, at den lokale brancheforening, CIVB (Conseil Interprofessionnel des Vins de Bordeaux), bærer en hel del af skylden, og derfor kunne man i tirsdags se et par hundrede vinproducenter demonstrere foran brancheforeningens kontor.

Vil have noget for pengene
Ifølge demonstranterne har CIVB svigtet på flere områder:
● Foreningen er for dårlig til at informere medlemmerne. Gennem et stykke tid har vinbønderne solgt ud af vin fra deres overskudslagre. Nu er hylderne tomme, og så kniber det lige pludselig med at nå at producere vin nok til at dække markedet. Denne ubalance mellem produktion og efterspørgsel kunne CIVB godt have advaret om.
● Vinproducenterne bliver opfordret til at investere i dyre domme i produktions-forbedringer for at højne vinenes kvalitet. Samtidig trykkes priserne på vinene i den anden ende. Det hænger ikke sammen, og CIVB bør tage affære.
Og så vil vinbønderne gerne have en nøje redegørelse for, hvad deres kontingent egentlig bliver brugt til.
.......


Tredje generation på besøg
I torsdags bød de fire herrer på billedet herover på vinsmagning. Til venstre ses de to fætre Alessandro og Federico Ceretto fra det store Piemonte-hus Ceretto, og til højre ses José Miguel Viu fra den chilenske bodega Viu Manent samt bodegaens newzealandske vinmager, Grant Phelps.
Hvad der bragte dem sammen, var deres fælles danske importør, Philipson Wine, samt den nysgerrige danske vinpresse.
Og så var for resten både fætrene og José Viu alle tredje generation i deres respektive familieforetagender.

Elegante og harmoniske
Først smagte vi en ny serie vine fra Viu Manent, hvori Grant Phelps med stort held havde ramt en mere elegant og harmonisk stil end den, man ofte finder i mange bamsede chilenske vine.
Som det fremgår af vore stjerner i slutningen af denne VinAvis er det både dejlige og interessante vine, alle i fem stjerners-klassen. Og tilmed til fornuftige priser.

De blegnede lidt
Det var egentlig lidt synd, at Cerettos Barbaresco’er og Barolo’er fulgte efter chilenerne. De blegnede lidt i forhold til de sydamerikanske charmevine.
Der var også et andet problem ved de italienske vine: Flere af dem er meget dyre. Det er glimrende vine, men de smagte altså ikke af 500 og 900 kr. (ved køb af 12 flasker!).
Nedenfor giver vi stjerner til tre af vinene, som vi fandt interessante.

Er rødvins-boomet forbi?
I de forløbne fem år har der været en dramatisk ændring i tyskernes vinkultur. For fem år siden var 45% af vinmarkerne tilplantet med rødvinsdruer, i dag er det 55%.
Nu ser det imidlertid ud til, at interessen for rødvin er ved at flade ud, skriver WeinReporter. Trenden går igen langsomt mod hvidvin.

Større interesse for hvidvinsdruer
I 2003 nyplantede tyskerne 4000 hektar vinmarker, svarende til 4% af det samlede areal. Meget af det var ganske vist rødvinsdruer, men de seneste tal fra planteskolen Antes i Bergstrasse vidner dog om, at vinbønderne er begyndt at interessere sig mere for hvidvinsdruer.
I skemaet herunder er de solgte vinplanter til røde og hvide vine anført efter popularitet. Antes website findes på www.antes-web.de.
.......
    1. Spätburgunder
    2. Cabernet Sauvignon
    3.  Weißer Burgunder
    4. Diverse svamperesistente sorter
    5. Ruländer
    6. Riesling
    7. Müller-Thurgau
    8. Chardonnay
    9. Sauvignon blanc
    10. Regent
    11. Acolon
    12. Johanniter
    13. Traminer
    14. Frühburgunder
    15. Cabernet Mitos
Mangel på vin i Schweiz
I 2003 blev der i Schweiz vendt op og ned på det hele. For det første blev høsten på grund af tørke mindre, end den plejer. Der blev ifølge Swissinfo produceret 48,6 millioner liter rødvin og 48,4 millioner hvidvin. Og det er faktisk ikke nok til at dække schweizernes årlige vinforbrug.
For det andet er det første gang nogensinde, at der er produceret mere rødvin end hvidvin på schweizisk jord.

Rødvinsdruerne vinder terræn
Fra officiel side er der også blevet gjort en indsats for at få vinbønderne til i højere grad at satse på rødvinsdruer - hovedparten af den schweiziske befolkning er nemlig rødvinsdrikkere.
Og det er lykkedes. I 2003 blev der plantet rødvinsdruer på yderligere 163 ha jord, mens det areal, der er dækket af vinstokke med hvidvinsdruer, er blevet hele 248 ha mindre.

Større end nogensinde
I ugen, vi går ind i, afholdes London Wine Fair, og den er nu vokset yderligere i de supermoderne lokaler i det østlige London.
I år samles mere end 1200 udstillere fra 35 lande, og blandt de nye vinlande er Kina, Algeriet, Brasilien, Mexico og Ukraine.
Forrige års succes med en ”Tasting Arena” fortsætter. I denne del af messen kan de besøgende frit smage mere end 400 vine uden ”påvirkning” fra producenter, importører eller sælgere.
.......
    Mondovino – Vinens Verden
    Ved filmfestivalen i Cannes er den 42-årige amerikanske instruktør Jonathan Rossiter’s dokumentarfilm ”Mondovino” blevet udvalgt som den 19. kandidat til Guldpalmerne.
    Filmen, der spiller i to timer og 40 minutter, blev i fredags vist uden for konkurrence i Grand Théâtre Lumière.
    Instruktøren, der også er ønolog, fører tilskuerne gennem vinens verden fra Napa Valley i Californien til Argentina, Brasilien, Pyrenæerne, Bordeaux, Bourgogne og Toscana, og undervejs opleves både den lille vinavlerfamilie og de store industrier.

    Er den værd at glæde sig til?
    Er filmen ”Mondovino” værd at glæde sig til? Måske for winefreaks, men Berlingske Tidendes udsendte, Ebbe Iversen, skriver:
    - Selv om Jonathan Rossiter energisk farer rundt ... for at tale med førende vinavlere, er hans håndholdte og vildt flimrende film så teknisk ubehjælpsom, at den ligner en omtåget hjemmevideo.
.........................
    ...
    Den danske vinbranche
    * Premier Cru har fået agenturet på Château de Raissac, der er et af de kun ti medlemmer i Club des Grands Vins de Coteaux du Languedoc-Roussillon.
    ...
.......................
    .VinAvisens Online Auktioner
    Med et klik på denne bjælke åbner du et nyt vindue med auktionssiderne
    - og husk: Det er GRATIS at udbyde en vin og GRATIS at byde på den!
    .
    .
22 postkort fra Languedoc
VinAvisen har været på vinrejse i Languedoc, og i disse uger sender vi i alt 22 postkort hjem om vore oplevelser. De første tolv bragte vi i uger 17, uge 18 og uge 20. Her kommer endnu tre.
Alle de hidtil sendte postkort fra vore vinrejser har vi samlet på en særlig side.
.......

.....
Clodine og Louis Panis med et af deres diplomer fra Guide Hachette. Diplomerne dækker en hel væg. Guldmedaljerne har de formodentlig hjemme i en skuffe ...
    13. postkort fra Languedoc: Masser af medaljer
    Der er mange steder i Frankrig, hvor en vin kan få medalje efter en faglig blindsmagning. De mest prestigiøse medaljer er dem, der uddeles hvert år i Paris af det franske landbrugsministerium, samt medaljerne fra konkurrencen i Mâcon – Concours des Grands Vins de France.
    – Men vigtigst er udmærkelserne i den årlige vinguide fra forlaget Hachette, siger Clodine og Louis Panis på Château du Vieux Parc i Corbières.
    Ægteparrets fint drevne vineri, der ligger i en gammel park, har fået mange medaljer og udmærkelser, og hver gang en vin har fået Coup de Coeur (Hjerteslag) i Guide Hachette, bliver den revet væk.
    Mere om Château du Vieux Parc på www.vigneron-independant.com.
.......

.....
Jean-Louis Poudou på den stenede jord på en af sine vinmarker.
    14. postkort fra Languedoc: Stærke meninger
    Jean-Louis Poudou på Domaine la Tour Boisée i Minervois har meget stærke meninger. Han siger, at vor tids svøbe er høstmaskiner og ønologer.
    Høstmaskinerne, fordi de kvaser druerne, så mosten begynder at gære på vej til vineriet. Og ønologerne – vinteknikerne – fordi de blander alt for meget teknik ind i fremstillingen af vin.
    - Det er ikke ret længe siden, ønologerne opdagede, at man også skal bruge druer til vin, siger han let ironisk.
    Selv foretrækker han at bruge jordbund og druer, som de nu engang er skabt fra naturens hånd. – Begynder man først at justere vinen med syre, garvesyre osv., tipper balancen.
    Hans ”naturlige” vine er der ikke noget at udsætte på. De er helt i top – og importeres af CH-Vin.
    Mere om Domaine la Tour Boisée på www.domainelatourboisee.com.
.......

.....
Stephane Moulinier ved en af de mange lave tanke. En af hans Syrah-vine hedder Les Terrasses Grillées – en lille hilsen til den store Rhône-vin Côte Rôtie, Den stegte Skråning.
    15. postkort fra Languedoc: En ny slags vintank
    I 1969 overtog familien Moulinier en vingård i distriktet Saint-Chinian. Dengang var jorden i den flade dal dyr, så de måtte op på skråningerne – hvilket i dag er en fordel. Og da de kom fra Rhône-dalen, plantede de ikke massedruen Carignan, men den ædle Syrah – hvilket i dag også er en fordel.
    Stephane Moulinier driver den supermoderne Domaine Moulinier sammen med sin far, sin bror, en tante og en onkel, og på billedet fremviser han de usædvanligt lave og brede tanke med en skrå sideflade.
    Under gæringen i en tank samler druekvaset sig øverst i form af den såkaldte ”hat”. Ti-tolv gange under gæringen tømmer Stephane mosten ud af tanken og lader hatten ligge nogle timer på bunden af tanken, så den drænes for saft, farve og tanniner, hvorefter han atter fylder vinen i tanken, så hatten brydes op.
    På den måde skaber han en Syrah-vin, der er helt oppe i niveau med de største Rhône-vine. Vinene importeres af CH-Vin.
.......

.....
Flere af de kunstneriske illustrationer fylder to sider.
    Gammel vin på en ny flaske
    "Søren Franks Vinskole" er titlen på en ny bog, udgivet på Aschehoug Forlag (192 sider, 269 kr.) I oplægget loves, at vinen angribes fra en helt ny vinkel. Det er ikke lykkedes. Det er gentagelser og genbrug af, hvad vi har set igennem de sidste to årtier.
    Bogens ret beskedne mængde tekst er sat op med kunstneriske illustrationer, der ofte flytter sig langt fra teksten.

Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
.......................................................
..

.
    Nicholas Hammeken (f. 1971) begyndte som tolv-årig at samle på vinetiketter og læse vinbøger, og denne tidlige interesse førte ham til Taster Wine. Efter endt uddannelse til vinkyper arbejdede han i Tyskland, Frankrig og Spanien, og under opholdet i Spanien blev han meget betaget af den spanske kultur – af mennesker og mad og ikke mindst vin. Han så det store potentiale i de mindre kendte vinområder, der dengang ikke rigtigt var kommet i gang med eksporten.
    Inden sit nuværende spanske eventyr havde han mødt sin kone, Lotte, i England og flyttede til byen Bath, hvor han i fire år arbejdede i det kendte vinfirma Oddbins og samtidig tog adskillige vindiplomer hos The Wine and Spirit Education Trust - www.wset.co.uk.
    Med denne gode kommercielle erfaring fik Nicholas Hammeken blod på tanden til selv at forsøge sig med moderne spansk vin, så i 1996 flyttede han og hans kone til Javea syd for Valencia, hvor han grundlagde vinfirmaet VinNico Export S.L.
    Firmaet har specialiseret sig i produktudvikling i tæt sammenarbejde med kunden og de forskellige bodegaer og har i dag fem ansatte.
    Nicholas Hammeken fortæller, at når han har fri, elsker han – ud over sin kone – skiture med vennerne og afslapning i sommerhuset i Liseleje med lange løbeture i Asserbo plantage. Og så er han i øvrigt lidt af en fanatiker med jazz. Plus med god mad og vin, naturligvis.
    Adresse: VinNico Export S.L, Plaza de la Constitucion Española 1,1, E-03730 Javea (Alicante), Spanien, tlf.: 00 34 96 579 19 67, fax: 00 34 96 646 14 71, e-mail: vinnico@ctv.es, www.vinnico.com.

    Også dansk pap-spiritus
    I sidste uge bragte vi nyheden om, at finnerne sælger spiritus på pap. - Det gør vi skam også i Danmark, siger Hans Jørgen Rasmussen fra Amalie Vinimport. - Vi har bare valgt at tappe den på 2 liters kartoner.
    Amalie Vinimport fører fire slags, alle i 40%, der fortrinsvis sælges ufortoldet til fly og færger: Cognac (299 kr.), whisky (249 kr.), vodka (229 kr.) og gin (239 kr.).

    < Navnet på whisky'en er morsomt - når man nu ikke har villet kalde den McPap.
..........................
    Ugens vinøse billede
    Poul Lyng i Holmsland ved Ringkøbing har gode venner i Bordeaux, Michael og Hélène Affato på det gamle vinslot Château La Gatte fra cirka 1724.
    - Billedet her tog jeg i forgårs, skriver han, - da Michael og Hélène skulle etikettere deres rosé, før den blev eksporteret til USA. Sådan foregår det på en mindre, fransk vingård – hyggeligt håndarbejde.
    Hélène og Michael, der begge er uddannede vinfolk, købte slottet og de 12 ha vinmarker for et par måneder siden. Hun er fransk, og han er amerikaner, og de er netop nu ved at indrette fem af de ni soveværelser i slottet til Bed & Breakfast. Nærmere oplysninger fås hos helene.affatato@wanadoo.fr.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.
.......................
....
Ugens gode spørgsmål

Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere.
Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte - det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål - og svaret på det.

Hvordan køles rødvinen ned?
I sidste nummer skrev vi i forbindelse med en af myterne, at vinens temperatur i glasset stiger med en grad i minuttet.
Kjeld Chr. Krarup skriver: Tillad mig at drille – vil det sige, at venter man 80 minutter, så koger vinen?
- Men, fortsætter Kjeld Chr. Krarup, - den korrekte serveringstemperatur for rødvin på 16-18 grader er svær at overholde. Har I et råd?
Et kvarter i en vinkøler er nok til at få vinen ned på en passende temperatur – og husk, at det ikke er nok blot at hælde isterninger i køleren. Der skal også hældes vand i, som kan slutte op om flasken og trække varmekalorier ud af vinen.
En anden metode er at stille flasken i fryseren (uden at glemme den). Men prøv dig hellere lidt frem. Vi plejer gerne at lade den stå en halv time. Så bliver den måske lidt for kold, men den varmes jo hurtigt op i glasset. Som sagt en grad i minuttet ... uden dog at koge.
..........
....Ugens besvarelser lægger vi efterhånden ind i VinAvisens VinABC, så de er lette at finde.
....
...................
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i,
    hvad der sker i vinens verden.
    Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!

I den forløbne uge har vi smagt i alt 31 vine. Heraf var der 24, som fik mere end to stjerner, og 12 fik fem stjerner.
........................
...
Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
.....


Secreto, Sauvignon Blanc, Viu Manent, Colchagua Valley, Chile 2003
69,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Viu Manents newzealandske vinmager, Grant Phelps, har ikke bare lavet en Sauvignon-hvidvin i newzealandsk Marlborough-stil. Han har prøvet at nærme sig det franske Sancerre, og resultatet er blevet en meget lækker vin med frisk duft og smag og en lang eftersmag. Under smagningen talte vinmageren, Grant Phelps, om dufte fra ”the winemakers armpit”, men vi syntes nu snarere, det var tropiske frugter ...


Secreto, Viognier, Viu Manent, Colchagua Valley, Chile 2003
69,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
En meget dejlig og interessant hvidvin på en fornem Rhône-drue, der er ved at blive mere og mere brugt rundt omkring. Vinen er blød med en ren og klar smag med frisk syre.


Secreto, Syrah, Viu Manent, Colchagua Valley, Chile 2003
69,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Den dufter som en stor Rhône-vin og er lækker, lækker, med kraft og sødme og intens frugt. Og toner af peber.


Secreto, Malbec, Viu Manent, Colchagua Valley, Chile 2002
69,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Viu Manent har Malbec-vinstokke fra 1850, og de har været med til at give denne bløde og meget lækre og elegante rødvin. Vinen har 14% alkohol, men virker ikke over-muskuløs. I smagen er der sorte bær og toner af appelsin.


Secreto, Carmenère, Viu Manent, Colchagua Valley, Chile 2002
69,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Blød og meget frugtagtig rødvin med toner af brombær, chokolade og peber. Den har lidt markante tanniner, så den må gerne ligge et år eller to.





Ceretto, Bricco Rocche, Barolo Prapo, Italien 1997
499,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Blød og dejlig rødvin med sødme og mange facetter, blandt andet toner af jordbær. Vinen er i god balance og fuldt drikkemoden.


Ceretto, Bricco Rocche, Barolo Prapo, Italien 1999
299,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Stor og meget flot Barolo, blød og moden. Men hvorfor sidder vi her og tænker på, at vi hellere ville købe fire af Viu Manent’s Secreto-vine til 70 kr. end denne her til 300 kr. ...?


Ceretto, Barolo Zonchera, Italien 1999
149,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Moden og vellavet rødvin med mange facetter.





Morilla, Pinot Noir, Tasmanien 2003
95 kr., Chris-Wine
Rødvin med en frisk frugtsmag, lidt i retning af ribs, og en lang eftersmag. Det er en god idé at skænke den let afkølet.


Moncastello, Nebbiolo d’Alba, Italien 2001
110 kr., Fionia Vinimport
Denne rødvin giver et godt billede af den store Piemonte-drue, Nebbiolo. Det er dejlig og vellavet vin med god frugtfylde og let krydderi.


Carmina Burana, Cabernet Sauvignon, Lazio IGT, Italien 2001
66,50 kr., Carlo Merolli
Blød og meget lækker rødvin, der er lidt af et fund til prisen. Den har en fornem duft og en dejlig varme og sødme i smagen, som alle vil elske.


Príncipe de Viana, Cabernet Sauvignon, Rosado, Navarra, Spanien 2003
39,95 kr., Vinodan
Dejlig rosé fra det spanske distrikt, der i mange år har været specialist i rosé. Vinen er frisk og saftig og med fin sødme. Rimelig pris for så god en kvalitet.


Santa Rita, Cabernet Sauvignon, Rosé, Valle del Maipo, Chile 2003
49,95 kr., Amka Vinimport
Flot rosé med fint krydderi og fine toner fra Cabernet-druen.


Château du Fort Pontus, Fronsac, Frankrig 2000
129 kr., 6 flasker for 595 kr., Køge Vinhandel
Ikke nogen billig vin, men en god og karakteristisk bordeaux.


Dievole, Broccato, Toscana IGT, Italien 1999
240 kr., Distinto
Elegant og harmonisk rødvin på Sangiovese, Merlot og Cabernet Franc. Med sin gode frugt og syre er den velegnet til mad. Men – prisen er efter vores mening for høj.


Estampa, Cabernet Sauvignon / Merlot, Colchagua Valley, Chile 2003
59 kr., Jysk Vin
Rødvin præget af frisk og fyldig frugt og en ret markant sødme.


Castillo de Jumilla, Monastrell / Tempranillo, Jumilla, Spanien 2003
40 kr. ved 6 flasker, H.J. Hansen
Harmonisk og blød rødvin med fyldig frugt og tilpas syre. En glimrende vin til lidt kraftige retter. Monastrell er et andet navn på druen Mourvèdre.


Domaine de la Presidente, Côtes du Rhône, Frankrig 2002
65 kr., Herning Vin Import
En rigtig god Rhône-rødvin med fyldig frugt, tilpas syre og krydderi – lidt efter peber.


Passerel, Rosé, Vin de Pays du Mont Baudile, Frankrig 2003
39,95 kr. ved 12 flasker, Lautia
Typisk og rigtig rar rosé med god frugt og sødme – og til en meget rimelig pris.


Cantina Zaccagnini, Montepulciano d’Abruzzo, Italien 2001
69 kr., Jysk Vin
En lidt robust rødvin, der fylder munden godt med frugt og let sødme. Velegnet som hverdagsvin.


Vixen, Fox Creek, Sparkling Shiraz / Cabernet Franc, McLaren Vale, Australien
99 kr., The Wine Company
En mousserende rødvin med 14,5% - det er da noget helt usædvanligt. Den smager meget godt, selv om boblerne virker lidt forstyrrende, men vi har svært ved at se, hvad man skal bruge vinen til. I hvert fald ikke til apéritif. Så bliver selskabet da meget hurtigt beruset.


Domaine la Fourmente, Cuvée des Estoubles, Côtes du Rhône, Frankrig 2000
49,75 kr. ved 12 flasker, Piaf Vinhandel
En god og ret mild hverdags-rødvin med et lille bid i slutningen.


Domaine Castillon, Rosé, Costières de Nîmes, Frankrig 2002
45 kr., A Vinstouw
Frisk og ligefrem terrassevin til et køligt glas rosé i skyggen.


Quatroventi, Rosato Puglia IGT, Italien 2003
59,95 kr., Philipson Wine
Saftig rosévin med et lille bid i slutningen. Ikke helt billig i forhold til kvaliteten.
.
Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.
........................
B.T.
Meadowbank Estate, Pinot Noir, Tasmanien 2003Rødvin149 kr.Kjær & Sommerfeldt
Morilla Estate, Vintage Brut, Tasmanien 2000Mousserende125 kr.Chris-Wine
.
Frederiksborg Amts Avis
Morilla Estate, Vintage Brut, Tasmanien 2000Mousserende125 kr.Chris-Wine
Morilla Estate, Black Label, Pinot Noir, Tasmanien 2002Rødvin95 kr.Chris-Wine
.
Hjemmet
Les Marches de Caïx, Cahors, Frankrig 2002Rødvin49 kr.Netto
.
Jyllands-Posten
Domaine la Condamine l'Êveque, Cabernet / Syrah, Vin de Pays des Côtes de Thongue, Frankrig 2002Rødvin45 kr.Bichel Vine
Fattoria di Felsina, Berardenga, Chianti Classico, Italien 2001Rødvin85 kr.Domaine Brandis
Yvon Métras, Fleurie, Frankrig 2001Rødvin118 kr.Le Domaine
.
Nordjyske Stiftstidende
Pol Roger, Champagne, FrankrigMousserende365 kr.Sigurd Müller
Pojega, Valpolicella Classico Superiore, Italien 2001Rødvin89,75 kr.H.J. Hansen
.
Smag & Behag
Grand Grès, Costiêres de Nîmes, Frankrig 2001Rødvin60 kr.Domaine Brandis
Domaine de la Conciergerie, Chablis Premier Cru Montmain, Frankrig 2002Hvidvin125 kr.Jysk Vin
Jean-Paul Droin, Chablis Grand Cru Grenouilles, Frankrig 2001Hvidvin305 kr.KB Vinimport
.......................
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.