Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 30, 2004


......................
Vin-aktuelt i uge 30
19. juli - 25. juli 2004
........................

VinAvisen uge 27VinAvisen uge 28VinAvisen uge 29
........................
.
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i,
    hvad der sker i vinens verden.
    Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!

................
28-31
..................
Sverige slæbes for EU-domstolen
Den svenske læge Nils Stormby glæder sig i disse dage. Hurra!, skrev han i en mail til os. Nu sker der nemlig noget i EU-kommissionen i Bruxelles.
Igennem de seneste år har Stormby igen og igen skrevet til kommissionen for at få den til at skride ind over for loven, der forbyder svenskerne at bestille vin i udlandet og få den sendt hjem. Importen kan kun ske gennem det statsejede Systembolag, hvilket både er dyrt og tidskrævende.
EU-kommissionen mener, at den svenske lov strider imod princippet om varers frie bevægelighed inden for EU, og i to breve har den bedt den svenske regering om at ophæve loven.
Det er ikke sket, og ifølge nyhedsbrevet Riksdag & Departement slæbte EU-kommissionen i tirsdags Sverige for EU-domstolen.

Trussel om endnu en retssag
EU-kommissionen truer også Sverige med endnu en retssag, idet Sverige tillader sig at lægge 50% højere afgift på vin end på øl (beregnet efter alkoholstyrke).
Sverige har store bryggerier som fx Kopparberg, men ikke nogen egen produktion af vin, kommissionen anfører, at den svenske afgiftspolitik diskriminerer vinen til fordel for øllet.
EU’s kommissær for det indre marked, Frits Bolkestein, udtaler, at dette er en form for protektionisme, som kommissionen ikke vil tolerere.
Ifølge nyhedsbureauet Bloomberg får svenskerne to måneder til at ændre forholdet. Ellers fører det til endnu en retssag.


........
39-38/04
    ....
    Samlast A/S fragter vinimportørernes vin
    Vi er udelukkende beskæftiget med transport af vin og spiritus fra Europa til Danmark.
    Mere end 30 års erfaring i dør/dør transporter med vin og spiritus.
    Nøgleord: Ordreopfølgning, regularitet, erfaring, flere ugentlige afgange, højt serviceniveau. Klik her
    Telefon: 66 12 90 96 / Website: www.samlast.dk
.......

Samlast A/S
International transport
af vin og spiritus
.......

................

....
Christian Delpeuch, ny formand for CIVB.
    Demonstrationer på motorvejen
    Sidste lørdag blev ferierejsende bilister stoppet af demonstrerende vinbønder på motorvejen ved udkørslen til Saint-Selve uden for Bordeaux.
    Demonstranterne ønskede at gøre folk opmærksomme på de problemer, Bordeauxs vinbønder står overfor – problemer i forbindelse med overproduktion, faldende priser og en stærk konkurrence fra oversøiske producenter.
    Bilisterne tog det pænt. Men de fik også udleveret en flaske vin.
    – Eftersom vi ikke kan sælge vores vin, sagde vinbønderne, – kan vi lige så godt forære den væk.
    I alt kom de af med 1500 flasker.

    Et skrapt program
    I mandags fik Bordeauxs vinkomité, CIVB (Conseil Interprofessionnel des Vins de Bordeaux), ny formand ved et næsten enstemmigt valg (42 ud af 46 stemmer).
    Denne gang blev det en négociant, Christian Delpeuch – hvert andet år skifter man mellem en vinbonde og en vinkøbmand – og Delpeuch, der er direktør for firmaet Ginestet, lagde ifølge avisen Sud Ouest straks ud med et skrapt program:
..................
Gang i fejemøget
Christian Delpeuch vil kort sagt have gang i fejemøget. Han vil have fart på tingene og ud af sløseriet, koste hvad det vil, også selv om ikke alle vil være glade. Til højre ses nogle af hans programpunkter.
Til Decanter siger Christian Delpeuch: - Vinproducenter, der klarer sig dårligt, kan lægge skylden på CIVB – eller på négocianterne – eller på regeringen. Men vi må alle arbejde sammen om dette her. Vi kan ikke præsentere verdensmarkedet for middelmådige vine.
    ...
    Christian Delpeuchs programpunkter
    * Visse moderne ønologiske teknikker skal tillades i appellationerne Bordeaux AOC og Bordeaux Supérieur AOC.
    * Det skal være tilladt at anvende druenavne på etiketterne.
    * Der skal skabes nye produkter uden for AOC, fx i en ny kategori, Vins des cépages d’Aquitaine.
    * Fx skal det være muligt at bruge druen Tannat fra andre regioner til at give Bordeaux-vinen lidt mere krop.
    * Der skal nedlægges vinmarker, og CIVB skal deltage i financieringen heraf.
    * I 2005 opkræver CIVB 1 euro pr. hektoliter vin som en hjælp til financieringen.
    * Det bliver strengt forbudt at nyplante selv den mindste lille vinmark.
    * Der skal være en mere effektiv kontrol med kvaliteten, både på vingårdene og ude i handelen, så dårlige flasker ikke ødelægger Bordeauxs image.
    * Vinmagerne skal være hurtigere til at forstå de stilarter, som det internationale marked ønsker.
    * Der skal sættes hårdt ind imod vinproducenter, der sætter kvantitet over kvalitet.
    ...
................
27-30
................
Fransk arrogance
Per Haaber Gylling har sendt os dette ”lille pip” (som han kalder det) i anledning af de franske vinbønders mange genvordigheder:
I et vist omfang er deres situation selvforskyldt, idet de i alt for mange år har hævdet, at netop deres vine er meget, meget bedre end alt andet! Fransk arrogance!
Enhver dansker med interesse for vin og med en slank tegnebog er for længst ophørt med at købe middelmådig fransk vin i 30-50 kr.-klassen, når man netop i dette prisområde kan få fremragende vine fra Chile, Argentina, USA, Spanien, Sydafrika og Australien.
I sandhedens interesse skal det dog nævnes, at franskmændene er meget afhængige af vejret, som ikke er nær så stabilt i Bordeaux som i de lande, de konkurrerer med. Men det må dog være muligt for dem at producere vine, der er til at betale for folk med mindre tykke tegnebøger.
    På den anden side ...
    Tak til Per Haaber Gylling for ”pippet”. Det er sikkert rigtigt, at franskmænd kan være arrogante (dog ikke dem, vi kender, men nogle af alle de andre).
    Det er også rigtigt, at franskmændene har hævdet, at netop deres vine er bedre end alt andet. Men var de ikke også det i mange år? I hvert fald var vi glade for at drikke fransk vin i 70’erne og 80’erne. Men franskmændene har flere problemer, blandt andet disse:
    1. Deres klima er som nævnt upålideligt, og det medfører en svingende kvalitet – der dog kan modvirkes med ønologisk dygtighed.
    2. I 1995 blev Jacques Chirac præsident og besluttede straks at sprænge en atombombe på øen Muroroa i Stillehavet – hvilket medførte en boykot rettet imod fransk vin (det skulle hellere have været imod den statsejede franske bilindustri).
    3. Og præcis samtidig stod Chile og andre oversøiske lande klar med billige vine. Da vi besøgte Chile i netop de år, fik en landarbejder 1200 kr. om måneden.
................

14-13
................
Australsk vin er et hit hos englænderne
I Storbritannien kommer 23,8% af al den vin, der bliver solgt, fra Australien. Og det er frem for alt vinene fra Hardys, Australiens største vinproducent, der ryger ned i indkøbsvognene.
Det viser en liste fra analysefirmaet A.C. Nielsen over de ti mest solgte vine i Storbritannien.
Af listen fremgår det tydeligt, at englænderne i det hele taget er til de muskuløse oversøiske vine. De lettere franske vine har ikke kunnet snige sig ind på blot en enkelt plads, og det til trods for, at 19,2% af vinsalget i Storbritannien består af fransk vin.
    ....
    Englændernes top10-liste
    1HardysAustralien
    2Blossom HillUSA
    3Jacob's CreekAustralien
    4E & J GalloUSA
    5StowellsFlere lande
    6KumalaSydafrika
    7LindemansAustralien
    8Banrock StationAustralien
    9RosemountAustralien
    10Wolf BlassAustralien
    ....
................

....
Château Margaux's andenvin - vil vi komme til at se den med skruelåg?
    Snobberiet er lagt på hylden
    Snobberi har måske nok været årsagen til, at mange fine vinhuse har forkastet tanken om skruelåg. Men bøtten er ved at vende. Flere af de store vinhuse i Bordeaux er i fuld gang med at eksperimentere.
    Det gælder fx Château Margaux, hvor man er indstillet på at gå over til skruelåg, hvis bare det ikke skader vinen.
    Vinslottet har derfor nu forsynet et par kasser af sin andenvin, Pavillon Rouge 2002, med skruelåg og vil så nøje følge udviklingen.
    Der er tale om en vin, der herhjemme forhandles til 395 kr.

    Skruelåg eller intet
    Hos Villa Maria, New Zealands største privatejede vinhus, går man mere konsekvent til værks. Fra og med årgang 2004 vil samtlige flasker fra vinhuset være forsynet med Stelvin skruelåg.
    Og der bliver ifølge Just Drinks ikke gjort undtagelser fra reglen – også selv om det skulle koste kunder på eksportsiden. Frankrig, der er et af de store aftagerlande af Villa Marias vine, kan således ”take it or leave it”.
    Ifølge Villa Maria kommer kvaliteten i første række, og den sikres bedst ved brug af skruelåg.

    Koonunga Hill med skruelåg
    Og skruelågene fortsætter deres sejrsgang. Nu vil det store australske vinhus Penfolds nemlig forsyne alle sine forskellige Koonunga Hill-vine med skruelåg.
    Ifølge Just Drinks lyder startskuddet, når Penfolds i næste måned lancerer to nye vine i serien, en Sauvignon Blanc 2004 og en Shiraz 2002 med den nye lukning.
    Når de øvrige vine har fulgt trop, vil Koonunga Hill være Australiens største vinmærke forsynet med skruelåg.
    Vinhuset er i øvrigt i gang med på forsøgsbasis at forsyne den berømte Penfolds Grange med skruelåg.
................

30-33
................
Et længere liv med rødvin
I VinAvisen har vi ofte skrevet om det godgørende stof, resveratrol, der findes i skindet på rødvinsdruerne.
Nye undersøgelser fra Harvard Medical School har vist, at stoffet ligefrem forlænger livet hos bananfluer og orme. Og ikke nok med det. Ifølge videnskabsbladet Nature bliver forsøgsdyrene også mere aktive, når de får resveratrol – fluerne begynder sågar at lægge mange flere æg.

Livsforlængende pille
Forskerne har tidligere lavet forsøg med hunde og aber, hvor det har vist sig, at dyrene levede længere, når man begrænsede deres indtagelse af kalorier. Det lader til, at resveratrol virker livsforlængende, netop fordi stoffet har en naturlig evne til at begrænse optagelsen af kalorier.
En ”livsforlængende pille”, Longevinex, med et koncentreret indhold af resveratrol, har allerede set dagens lys. Men mon ikke de fleste af os foretrækker at indtage stoffet via et godt glas rødvin eller to ...
................
    Den internationale Riesling-konkurrence
    Den danske vintekniker Laura West var i mandags en af dommerne i den internationale Riesling-konkurrence, "Best of Riesling", der blev afholdt på Schloss Engers i Neuwied i Tyskland.
    1240 af vinene kom fra Tyskland, 113 fra Østrig, 17 fra Luxembourg, 16 fra Frankrig, 11 fra Australien, 10 fra Canada, 3 fra New Zealand og 2 fra USA. Inden for Tyskland var Pfalz den bedst repræsenterede region med 300 vine, og for første gang var der også Sekt på Riesling-druen.
    Det var mange vine, men der var også mange dommere, nemlig 114 – sommelierer, ønologer, vinbønder, vinhandlere og vinskribenter fra en række forskellige lande.
    Herunder ses de sejrende vine i de seks forskellige kategorier. De er alle tyske.
................
Tørre og lette vine
med op til 9 g restsukker pr. liter og op til 11,5% alkohol
Weingut Matthias Gaul, Mühlheimer Sonnenberg, Asselheim, Pfalz 2003

Tørre og kraftigere vine
med op til 9 g restsukker pr. liter og over 11,5% alkohol
Weingut Emil Zimmermann, Wachenheimer Königswingert Spätlese, Wachenheim, Pfalz 2003

Halvtørre og lette vine
med 9-18 g restsukker pr. liter
Weingut Arndt F. Werner, Ingelheimer Steinacker Spätlese, Ingelheim, Rheinhessen 2003
    Søde vine
    med 18-90 g restsukker pr. liter
    Staatsweingut Bad Kreuznach, Norheimer Kafels Auslese, Bad Kreuznach, Nahe 2003

    Ædelsøde vine
    med over 90 g restsukker pr. liter, Botrytis og Eiswein
    Weingut Heinz Nicolai, Erbacher Steinmorgen Trockenbeerenauslese, Erbach, Rheingau 2003

    Sekt, brut og extra brut
    med op til 20 g restsukker pr. liter
    Weingut Bastianshauser Hof, Riesling brut Sekt bA, Rheinhessen 2002
..........

>36/04
..........

- en djævelsk god vin!
Læs om den, klik her


................
28 postkort fra USA
VinAvisen har igen været på vinrejse, denne gang til Californien. Også denne gang har vi skrevet postkort, og i disse sommeruger bringer vi i alt 28 postkort "med venlig hilsen fra USA". De første 7 bragte vi i uge 28 og uge 29. Her kommer de næste tre.
Alle de hidtil sendte postkort fra vore vinrejser har vi samlet på en særlig side.
.......

.....
Gæringstanke af træ som disse findes blandt andet også på Château Mouton-Rothschild i Bordeaux, som Robert Mondavi jo samarbejder med omkring vinen Opus One.
    8. postkort fra USA: Mondavis tanke af træ
    Naturligvis måtte vi et smut indenfor i Robert Mondavi Winery, en af juvelerne i Napa, der hvert år besøges af flere hundrede tusinde turister.
    Robert Mondavi, der i dag er 91 år, er søn af en italiensk indvandrer. I 1966 grundlagde han vineriet og byggede det smukke hus, der minder om en gammel missionsstation. Her har han og hans sønner siden indrettet sig med vinteknik på et højt plan.
    Vi besøgte blandt andet den store fadkælder, hvor der langs den ene side står kæmpemæssige gæringstanke udført i egetræ – ligesom i gamle dage.
.......

.....
Underetagen er muret op i natursten, men resten af huset er i bindingsværk - ligesom i husene hjemme i Tyskland.
    9. postkort fra USA: Kopi af huset hjemme i Tyskland
    Beringer er det ældste af Napa-dalens wineries, der stadig er i drift. Det blev grundlagt i 1876 af brødrene Jacob og Frederick Beringer, der kom fra Mainz i Tyskland.
    Jacob kom først til Napa. Han var den, der kunne det der med vinen, og i Napa fandt han både en glimrende jord og mulighed for at grave en kæmpemæssig hule ind i bjerget til lagring af vinen.
    Vi besøgte hulen – den er stor som en katedral. Arbejdet blev udført af kinesere, der var kommet til San Francisco efter færdiggørelsen af jernbanen tværs over USA.
    I 1883 begyndte Frederick opførelsen af The Rhine House – ”det rhinske hus” – nøjagtigt magen til familiens hus hjemme i Tyskland. Som det ses på postkortet her, ligger det i en smuk gammel park.
.......

.....
Husets blyindfattede vinduer har motiver, der er i overensstemmelse med rummenes oprindelige formål.
    10. postkort fra USA: Vinbønder som renæssance-riddere
    I dag er Beringer’s Rhine House optaget i The National Register of Historic Places – det er kort sagt fredet og sat meget fint i stand.
    Nogle af de sytten rum bruges til smagninger, og i stueetagen er der indrettet et modtagelsescenter til de mange turister.
    Overalt i huset er der fornemme blyindfattede vinduer, mange med vinøse motiver, og på indgangsdørene mødes man af to renæssance-riddere. De forestiller sandsynligvis brødrene Jacob og Frederick Beringer, som for en stund har smidt det formelle 1800-tals tøj og har iført sig lidt flottere dragter.
    Brødrene har åbenbart hellere villet se sig selv som drabelige kæmper end som vinbønder ...
..........

05-30
................
Forening imod genetiske forsøg
I år 2000 grundlagde en række førende europæiske vinhuse foreningen Terre et Vin du Monde. Foreningens mål var ifølge Decanter at undersøge de gode og dårlige sider, når det gjaldt genetiske forsøg med vinstokke.
I dag er den 400 medlemmer store forening ikke i tvivl – den er imod enhver form for genmanipulation inden for vinens verden.

Modstandsdygtige vinstokke
Netop nu har foreningen Terre et Vin du Monde grund til at være på barrikaderne. Instituttet for landbrugsforskning i Frankrig vil nemlig vældig gerne via genteknologi forsøge at fremavle vinstokke, der er modstandsdygtige over for plantesygdommen nepovirus.
Ifølge instituttet, der vil anlægge en lille forsøgs-vinmark, er der praktisk taget ingen risiko forbundet med forsøgene.

Bange for at virussen breder sig
Men dette ”praktisk taget” er ifølge Terre et Vin du Monde ikke godt nok. Tænk, hvis nu sygdommen under forsøgene spredte sig og derved kom til at hærge vinproducenternes marker.
Foreningen frygter også, at den forskelligartethed, som fransk vin byder på, vil gå fløjten, hvis genmodificerede vinstokke skulle vinde indpas.
....................
28-01
................
Dom vedrørende bandereklamer
Den franske regering har i den såkaldte Evin-lov forbudt tv-transmissioner fra sportskampe, hvor der på bander og andre steder reklameres for alkoholiske drikke.
Denne lov har firmaet Bacardi og politikere ved EU-kommissionen indklaget for EU-domstolen, idet de hævder, at loven hindrer fri handel.
Ifølge Just Drinks har domstolen nu afgjort, at det franske forbud er i overensstemmelse med EU-lov, og at forbudet er berettiget af hensyn til folkesundheden.

Stor italiensk høst
Alt tyder på, at italienerne får en rigtig god høst i år. Ifølge AGI (det italienske landbrugs pressebureau) vil høsten komme til at ligge på omkring 49 millioner hektoliter, hvilket er 11% mere end i 2003.
Det er tiltrængt med lidt vind i sejlene efter en række dårlige høstår, hvor høstudbyttet har været nede på 45 millioner hektoliter.

Vinkort i tre dimensioner
Når gæsterne i luksusrestauranten Park Avenue Café i New York skal vælge vin til maden, får de ikke bare stukket et vinkort i hånden. De vælger i stedet ud fra en opstilling af 130 forskellige vine, inddelt efter type, land, region osv. Et vinkort i tre i stedet for to dimensioner.
Foruden de oplysninger, som gæsten kan læse sig til på etiketten, er hver enkelt vin forsynet med en pris samt forslag til, hvilke retter på menukortet, vinen egner sig til.
Ifølge Wine Spectator kan man dog også godt – hvis man insisterer – få udleveret et gammeldags vinkort.
..........
28-31 + 3x
................
Vinøse toner fra Bob Dylan
Bob Dylan, der er kendt for sine sjælfulde sange og sit dygtige guitarspil, slår også nogle helt andre og mere vinøse strenge an. Han er nemlig også vinproducent med vinen Planet Waves, der er opkaldt efter hans album fra 1974.
Vinen, der består af 25% Merlot og 75% Montepulciano, er skabt i et samarbejde med det italienske vinhus Fattoria Le Terrazze.
Årgang 2002 kommer nu på gaden – men kun i form af 5000 flasker, hvoraf 1500 vil blive eksporteret til USA.
Prisen vil ligge på omkring 400 kr. Men flaskerne skal jo nok blive revet væk, om ikke andet så af sangerens kolossale fanskare.

Spansk eksport på vej op
Den spanske vinbranche kan glæde sig over en lille fremgang i eksporten i de første fire måneder af i år. Der blev i alt eksporteret 465,2 millioner liter vin, som indbragte et beløb på 453,5 millioner euro (cirka 3,4 milliarder dkr.). Det svarer ifølge Just Drinks til en forøgelse på 4,3% i forhold til samme periode sidste år.
Det er frem for alt bordvin og bulkvin, der er årsag til den øgede eksport. Og hovedparten af vinene går til Frankrig og Tyskland.
Også når det gælder mousserende vine, er der en lille fremgang af spore.

Skandale i Champagne
I næste måned tager domhuset i Reims fat på en svindelsag, der involverer hele to champagnefirmaer, Vranken-Pommery og Bricout-Delbeck. Her står Paul-François Vranken, og Pierre Martin, tidligere direktør for Bricout-Delbeck, anklaget for bedrageri i den helt store stil.
I 2003 opkøbte førstnævnte firma det sidstnævnte, der var på konkursens rand. Ifølge Just Drinks lader det til, at Paul-François Vranken via svindel med regnskaberne har skaffet 300.000 euro (cirka 2,2 millioner dkr.), som han på illegal vis har overført til Bricout-Delbeck.
.........................
    ...
    Den danske vinbranche
    * Det lille Enoteca har fået agenturet på vine fra Caparsino/Caparsa (Chianti) og Pian dell Orino (Brunello di Montalcino).
    ...
.......................
    .VinAvisens Online Auktioner
    Med et klik på denne bjælke åbner du et nyt vindue med auktionssiderne
    - og husk: Det er GRATIS at udbyde en vin og GRATIS at byde på den!
    .
    .
................

19-34...
EHJ Combifragt har i mange år været en af den danske vin- og spiritusbranches foretrukne samarbejdspartnere.
Klik her og læs om os - eller gå til vores website, www.ehj.dk.
......
Wine & Spirits Logistics

EHJCombifragt tilbyder:
· International vin- og spiritustransport
· Logistiklager med pluk og pak
· Banderolering, etikettering og distribution
· One-Stop-Shopping


Hvem bør være med i den blå bog?
I denne uge bringer vi portræt nr. 172 i Vinbranchens blå Bog. Så mange danske vinfolk har vi præsenteret igennem mere end tre år - klik her, og læs om dem.
Har vi glemt nogle? Helt sikkert. Derfor: Kender du en person, som du synes bør være med, så hvisk det i vort altid vågne øre. Send venligst en mail til anker@vinavisen.dk.

Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på særlige sider. Her kommer denne uges portræt:
..........................................................
..

.
    Lene Nisbeth Nielsen, (f. 1949) har igennem en snes år arbejdet som lægesekretær på sygehusene i Holbæk og Roskilde. I 1994 var hun på ferie i det franske Gascogne for at male, men hun og hendes mand, Jørgen Steen Nielsen, besøgte også et vinslot. Og faldt for vinen. De importerede to paller og gik i gang.
    I forvejen havde de familiefirmaet Holbæk Fjerkræslagteri, i dag Holgros, der betjener restaurant- og cateringbranchen. Nu fik de endnu et firma, som de døbte Cissus. Det er navnet på planten Cissus rhombifolia, der er en slags vildvin.
    De to paller blev til mange, især fra Sydfrankrig, hvis vine, landskaber og folk står Lene Nielsens hjerte nær. Hun repræsenterer adskillige huse fra området, blandt andet Château de Canterrane og Château Saint Roch. Men de oversøiske vine er også på programmet. Chile-vinen Viña Ravanal fra Colchagua Valley er et stærkt mærke hos Cissus, ligeledes den californiske Kenwood fra Sonoma Valley.
    – At importere og sælge vin er ikke et arbejde, siger Lene Nielsen. – Det er en livsstil. Vinen er en vigtig og spændende del af mit liv, og mange vinfolk er blevet venner af familien. Det er inspirerende at møde så mange forskellige og spændende mennesker, som man gør i vinbranchen – både via køb og salg.
    Cissus sælger fortrinsvis til restauranter, hoteller, cafeer og kantiner samt gennem det nyeste initiativ, vinklubben Solde på nettet, www.cissus.dk.
    I fritiden dyrker Lene Nielsen oliemaling, kunst- og museumsbesøg samt rejser. Men interessen for mad og vin deler hun med sin mand. Han laver maden, hun vælger vinen. Sammen har de to voksne børn, Maria (29 år og cand.merc.int) og Thomas (37 år og cand.jur), der begge tager del i firmaet.
    Adresse: CissusHolgros A/S, Rebslagervej 4, 4300 Holbæk, tlf.: 59 44 43 12, fax: 59 44 02 09, mobil: 21 68 43 12, e-mail: mail@cissus.dk.

................
14/05
.
.




.
..
....................
    Ugens vinøse billede
    Søren Gundersen har været i Australien i påsken, og blandt andet gik turen til Margaret River og til en smagning på Cape Mentelle Vineyards.
    På parkeringspladsen stod skiltet her: Ekstrem risiko for brand - ingen rygning, tændstikker eller (ja, det er jo sikkert noget med at tænde bål). Hjælp os med at holde vores vinmarker rene og grønne. Undgå at sprede sygdomme. ADGANG FORBUDT uden tilladelse.
    - Vinmarkerne dernede kan være knastørre i slutningen af den australske sommer, skriver Søren Gundersen. - I årets våde periode løber der en lille bæk foran smagebutikken. Den var knastør, og selve Margaret-floden var også kun en tør fordybning.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.
........
>27/05
........
Vi drikker flere bobler
Champagne, cava, crémant – vin med bobler er ikke mere forbeholdt nytårsaften.
En ny opgørelse fra Irma viser, at salget i første halvår i år er steget med 37% i forhold til den tilsvarende periode for to år siden.
- Vores kunder er blevet bedre til at glæde sig i utide og har fået et mere afslappet forhold til mousserende vine, siger Irmas indkøbschef Hans Christian Ipland. - De har taget den sydeuropæiske tradition med at drikke mere mousserende vin til sig, både som aperitif og fx til retter med fisk og skaldyr.
- Ikke mindst de gode franske crémanter, der produceres på samme måde som champagne, har skabt dette boom. Man kan få særdeles god kvalitet for under 100 kr.
..........
....
Ugens gode spørgsmål

Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere.
Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte - det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål - og svaret på det.

Hvilket stjerne- eller point-system er bedst?
Se, det var et godt spørgsmål – hvilket man plejer at sige, når et spørgsmål er svært at besvare. Det er Leif Frederiksen i Aalborg, der spørger, og måske prøver han at lokke os på glatis. Så vi spænder skøjterne på:
* 100 point-systemet benyttes blandt andet af amerikaneren Robert Parker, der åbenbart er så dygtig, at han kan smage forskel på en vin til 87 point og en til 88.
* 20 point-systemet er lidt grovere, men i princippet kan det såmænd være lige så svært at smage forskel på en vin til 16 point og en til 17.
* Fem stjerner er det system, vi bruger her i VinAvisen, idet vi aldrig skriver om vine, der kun får en eller to stjerner. Stjernerne signalerer ikke samme store millimeter-nøjagtighed som point-systemerne, og det passer os egentlig ganske godt, velvidende hvor usikre og påvirkelige de menneskelige sanser er.
* Seks stjerner er indført af en del aviser. De bruger dog sjældent den sjette stjerne og signaler således, at ”i denne uge er der heller ikke rigtigt nogen vin, der er oppe og ringe”.
* Guld, sølv, bronze er systemet, som B.T. bruger, og det er egentlig et godt system. Og da det altid er muligt for de to vinskribenter at finde en vin til guldmedalje, gør de deres læsere glade. Så får læserne også vin på bordet i den uge ...
* Hvilket system er så bedst? Det er naturligvis det, vi bruger her i VinAvisen.
...
....Ugens besvarelser lægger vi efterhånden ind i VinAvisens VinABC, så de er lette at finde.
....
...................
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i,
    hvad der sker i vinens verden.
    Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!

.....

38-38/04
................
I den forløbne uge har vi smagt i alt 42 vine. Heraf var der 33, som fik mere end to stjerner, og hele 17 fik fem stjerner. Igen en god høst.
........................
...
Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
.....
................

Primitivo, Rocca Antica IGT, Puglia, Italien 2003
45 kr. ved 12 flasker, Lahvino
En blød og fyldig vin med en lang eftersmag af modne brombær og chokolade. Et fund til prisen. Nyd den til en rigtig god bøf.


Viu Manent, Sauvignon Blanc, Chile 2003
39,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Vinen har en sart duft af friske æbler og en dejlig fyldig druesmag. En tør vin med tilpas syre, der afrundes med en anelse honningagtig sødme. Velegnet til dampede fiskeretter og skaldyr. Man får rigtig meget god vin for pengene.


Ochoa, Graciano / Garnacha, Navarra, Spanien 2002
55 kr. ved 12 flasker, Østjysk Vinforsyning/Vignoble
En meget anvendelig rødvin, rigtig dejlig, med god frugt og frisk syre. Prisen er yderst rimelig.


Felline, Primitivo di Manduria, Italien 1997
65 kr., Carlo Merolli
En dejlig og vellagret rødvin, syv år gammel, men stadig vital. Oplagt en vin til grill. En meget rimelig pris.


Manu, Crianza, Viños de Madrid, Spanien 2000
252 kr., Ki-Ma Vinimport
Herlig rødvin på druerne Syrah, Carignan, Tempranillo og Merlot med en dyb, intens smag, kompleks, interessant, dyr og dejlig.


Vigne Regali, Spumante Dolce, Asti, Italien
59,95 kr., Amka Vinimport
Blid og sød og dejlig som apéritif – hvis man kan lide sød mousserende vin. Duft af roser og af den herlige Muskat-drue. Skænk den meget kold.


Luigi Dessilani & Figlio, Moscato Piemonte, Italien 2003
59,95 kr., Prima og SuperBest
Endnu en Muskat-hvidvin med denne forførende, parfumerede duft, fine bobler og herlige smag og sødme. Skænk den meget kold.


Mutina, Lambrusco Grasparossa di Castelvetro, Italien
49,50 kr. ved 6 flasker, Carlo Merolli
En saftig rød ”bællevin”, let og charmerende. Bestemt ikke en standard-lambrusco. Og med kun 8% alkohol. En vin i skyggen på en herlig sommerdag. Køl den endelig godt ned.


Donatella Cinelli Colombini, Chianti Superiore, Italien 2002
85 kr., 70 kr. ved 6 flasker, Moser & Moser
En herlig, fyldig frugtsmag omklamrer tungen. Denne rødvin er simpelt hen en stor og harmonisk vin.


Ramón Bilbao, Rioja, Spanien 2001
59,95 kr., SuperBrugsen og Kvickly
Blød rødvin med en indtagende frugtsødme. En rigtig god rioja til en rimelig pris.


Villa Bonomi, Riserva, Rosso Conero, Italien 2001
79,75 kr., Toscavini
Meget flot og harmonisk rødvin med bred og intens frugt og fin sødme. Meget egnet til grill.


Gran Roble, Cabernet Sauvignon, Curico Valley, Chile 2003
60 kr., Osted Vin
Stor og flot rødvin – lidt i retning af en god bordeaux. Glimrende vin til prisen.


Viñardul, Reserva, Tempranillo, Viños de Madrid, Spanien 1998
75 kr., Fionia Vinimport
Dejlig moden duft og smag – en rødvin på Spaniens store drue. Der er fad og rosiner og bløde tanniner. En rigtig god vin.


Heartland, Stickleback, Cabernet Sauvignon, Shiraz og Grenache, South Australia 2003
59,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Fortræffelig rødvin med en ren frugtsmag og til en rimelig pris.


Santo Stefano de Stefani, Olmera, Veneto IGT, Italien 2002
114 kr., 99 kr. ved 12 flasker, Glud Vin
Hvidvin med en kraftig og fornem duft og med en lidt fed smag med toner af citrus og pære. Vinen har fået en tilpas diskret fadlagring og vil være glimrende til mange retter, fisk, lyst kød osv. Pengene værd.


Domaine de Bel-Air, Beaujolais Villages, Frankrig 2003
49,95 kr., Østjysk Vinforsyning/Vignoble
En rigtig god Beaujolais-rødvin med denne særlige duft og saftige smag af rosiner.


Barth René, Pinot Blanc, Alsace, Frankrig 2002
64,95 kr. ved 12 flasker, Lautia Vino Fino
Den er simpelt hen, som den skal være. En blød og lækker hvidvin med frisk frugt. Meget velegnet til mad.


Scricciolo, La Contea, Moscato d’Asti, Italien 2003
70 kr., Fionia Vinimport
En sød og let mousserende vin med duft og smag af abrikoser, søde vindruer og hyld. Serveret afkølet er den ideel som apéritif eller til en god bærdessert. En vin, der med sine kun 5% alkohol ligger let på en varm sommerdag.


Domaine de la Conciergerie, Chablis, Frankrig 2002
92 kr., Jysk Vin
Frisk og god hvidvin med markant syre og mineralske toner.


Majnoni Guicciardini, Chianti, Italien 2003
120 kr. for 1,5 liter, Carlo Merolli
En glimrende rødvin, når man er mange, og god til prisen. Præcis, som man forventer, at en god chianti i en bastflaske skal smage.


Cagliero, Barolo, Italien 2000
135 kr., på tilbud: 129 kr., BB Vinimport
En ret let og elegant barolo med god ren frugt. Prisen er rimelig.


Roberts Estate, Shiraz, South Eastern Australia 2002
79 kr., 69 kr. ved 12 flasker, Glud Vin
Flot rødvin, vellavet, harmonisk, med kraftig frugt – brombær – og god sødme.


Signature d’Alsace, Kuenz-Bas, Alsace, Frankrig, uden årgang
55 kr. ved 6 flasker, Østjysk Vinforsyning/Vignoble
Tænk, at et velestimeret Alsace-hus vil levere en flaske vin uden årgang på etiketten. Godt nok er dette en hvidvin, der skal drikkes her-og-nu, men alligevel. Vinen er frisk og kraftigt smagende, tør, men med en lille sødme. Rimelig pris.


Rémy Pannier, Chardonnay, Vin de Pays du Jardin de la France, Frankrig 2002
44,95 kr., 2 for 80 kr., ISO
Enkel og frisk hvidvin med markant syre. God kvalitet til prisen.


Solo Merlot, Lazio IGT, Italien 2002
59 kr., Carlo Merolli
Vellavet rødvin, der ligger godt i munden. Faktisk en rigtig dejlig vin – til når man er mange.


Las Moras, Reserva, Chardonnay, San Juan, Argentina 2003
79 kr., 69 kr. ved 12 flasker, Glud Vin
Kan man lide fadlagring og de bløde toner, egetræet kan give, er denne hvidvin sagen. Vinen er i god balance.


Château les Ollieux, Cuvée Francoise Cartier, Corbières, Frankrig 2000
120 kr., Herning Vin Import
Blød, fyldig og lækker rødvin, fire år gammel, moden og kompleks. Men helt billig er den jo ikke …


Monte Calina, Chardonnay / Sauvignon Blanc, Central Valley, Chile 2003
29,95 kr., i denne uge: 5 flasker for 100 kr., Prima
En forbavsende god hvidvin til den lave pris. Men naturligvis ikke nogen stor vin.


Gallician, Préstige, Costières de Nîmes, Frankrig 2003
49,95 kr., i denne uge: 3 flasker for 99 kr., ISO
Denne rødvin dufter godt, men smagen lever ikke helt op til de forventninger, duften giver.


Les Corioles, Sichel, Corbières, Frankrig 2002
55 kr., Lago Import
En lidt robust og ret tør rødvin.


Baron Kirmann, Vieille Vigne, Gewurztraminer, Alsace, Frankrig 2002
110 kr., Herning Vin Import
Ikke nogen helt billig hvidvin med krydret frugt og en ret markant sødme.


Errazuriz, Estate, Pinot Noir, Casablanca Valley, Chile 2003
60 kr. ved 6 flasker, H.J. Hansen
Pæn og klassisk Pinot-rødvin med alt for meget alkohol (14,5%) i forhold til druens lethed.


Faunus, Riserva, Salice Salentino, Italien 1999
51,95 kr., 3 flasker for 130 kr., i denne uge for 100 kr., Vinodan
En dejlig blød og saftig vin med en markant sødme. Den er sagen, hvis man ikke kræver mange facetter, men blot vil have en ukompliceret vin uden skarpe kanter. Glimrende til kampagneprisen, tre for en hund.
.
Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.
........................
B.T.
Domaine de l'Ameillaud, Cairanne, Frankrig 2002Rødvin59 kr.Erik Sørensen Grand Vin
.
Ekstra Bladet
Il Grigio da San Felice, Chianti Classico Riserva, Italien 2000Rødvin69 kr.Netto
Georges Duboeuf, Chiroubles, Frankrig 2002Rødvin40 kr.Netto
.
Frederiksborg Amts Avis
Amarone della Valpolicella Classico, Italien 2000Rødvin115 kr.Amka Vinimport
.
Hjemmet
La Cella, Reserva, Cabernet Sauvignon, Argentina 2002Rødvin49,95 kr.Fakta
.
Nordjyske Stiftstidende
Ramón Bilbao, Reserva, Rioja, Spanien 1998Rødvin139 kr.SuperBrugsen
Cuvée Trimbach, Trimbach, Alsace, Frankrig 2002Hvidvin64 kr.Sigurd Müller
Nederburg, Chardonnay, Sydafrika 2003Hvidvin54,95 kr.Amka Vinimport
Château de Seguin, Bordeaux Supérieur, Frankrig 2001Rødvin65 kr.Chris-Wine
Delta Ranch, Chardonnay, Californien 2002Hvidvin43 kr.Chris-Wine
Beauvignac, Merlot, Vin de Pays d'Oc, Frankrig 2001Rødvin65 kr.Holte Vinlager
.......................
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.