Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 31, 2004


......................
Vin-aktuelt i uge 31
26. juli - 1. august 2004
........................

VinAvisen uge 27VinAvisen uge 28VinAvisen uge 29
........................
.
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i,
    hvad der sker i vinens verden.
    Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!

..........
31-32
..............
Stor høst forværrer krisen
Årets franske vinhøst tegner til at blive stor – 19% større end i 2003 og 2% større end gennemsnittet for de sidste fem år.
Det franske landbrusministerium spår, at den i alt vil resultere i 56,6 millioner hektoliter, fordelt i kvaliteter som vist i skemaet til højre.
Den meget store vinhøst vil naturligvis medvirke til at forværre den aktuelle krise i fransk vin, der giver et vigtigt bidrag til fransk økonomi.
    Sådan fordeler høsten sig i Frankrig
    ..............
    Årets høstI forhold til 2003
    AOC og VDQS26,5 mio hl21% mere
    Vin de pays14,5 mio hl9% mere
    Til cognac8,2 mio hl9% mere
    Anden vin, vinmost7,4 mio hl52% mere
..........
Så mange lever af vinen
Der er i alt cirka 800.000 beskæftigede i fransk vin. Der er 144.000 selvstændige vinbrug, 850 cooperativer og 1400 handelshuse, og den årlige omsætning ligger på 11 milliarder euro, hvoraf de 5,8 milliarder ligger på eksporten. Vinen er således det femte største eksport-produkt efter biler, flyvemaskiner, medicin og elektronik.
I en tid, hvor den globale overproduktion er på over 6 milliarder liter, har Frankrig det svært med landets stærkt opdelte vinindustri og de tusinder af små producenter. De problemer er der ikke i de oversøiske vinlande med deres store vinfirmaer samlet på færre hænder.
(fortsættes)
..............

30-33
..............
Ministerens initiativer
Vinen er så vigtig for Frankrig, at landbrugsminister Hervé Gaymard i onsdags tog nogle initiativer for at lette livet for producenterne.
Producenterne i Bordeaux og Bourgogne vil fra og med årgang 2006 få tilladelse til at fremstille vin de pays med druenavne på etiketterne – dette for at imødekomme forbrugere, der ikke forstår navne på appellationer. Man vil således fx kunne markedsføre en "Bourgogne Chardonnay" og en "Bordeaux Merlot".

Flere initiativer
Moderne metoder, der indtil nu har været forbudt i Frankrig, vil sandsynligvis blive indført, dog ikke for AOC-vine, og kun hvis der foreligger en EU-godkendelse. Det gælder fx brugen af spåner eller stave af egetræ for at give vinen fadsmag – i stedet for at lagre den i dyre træfade. Det gøres mange steder, fx i Australien og USA.
Ligeledes undersøges mulighederne for at tillade kunstvanding, som jo er meget almindelig i oversøiske vinmarker.
Til visse vine vil det sandsynligvis blive tilladt at blande druer fra flere distrikter – fx at blande Cahors-vin i bordeaux, som man gjorde i gamle dage.

Dobbelt så mange penge – men ikke nok
Den franske landbrugsminister vil også fordoble det offentlige tilskud til markedsføringen af fransk vin – fra 10 til 20 mio euro.
Dette er dog stadig mindre end det årlige reklamebudget hos amerikanske Gallo.
Christian Delpeuch, der er formand for Bordeauxs CIVB, siger til Decanter, at det offentlige tilskud er ”helt utilstrækkeligt”.
..........

>36/04
..........

- en djævelsk god vin!
Læs om den, klik her



Vinsøgning online
Er man i tvivl om, hvilken vin, der egner sig til aftenens pastaret, kan man undersøge sagen på www.winezap.com. Straks vil der rulle et hav af forslag ned over skærmen.
Men den nye amerikanske vinside kan meget andet end det. Man kan søge efter vine via land, typer og priser eller få at vide, hvilke vine der er specielt egnede som ”gavevine”.
Man kan også finde frem til den forhandler i USA, der er billigst, når det gælder ens yndlings-vin. Og så kan man udelukke de værste vine og finde de bedste ifølge en særlig pointskala.

Stort champagnefund i gammelt skibsvrag
Et nyligt fund på bunden af Den Engelske Kanal vil kunne få enhver champagne-entusiast til at boble af begejstring.
I det mudrede indre af et fransk lastskib, der sank i 1955 efter en kollision med et russisk krigsskib, fandt dykkere 20.000 halve flasker champagne.
Ifølge Decanter skal indholdet, der er smagt ved en smagning i London, være ganske glimrende.
Den nærmere placering af vraget er af gode grunde ikke blevet offentliggjort.

Bombe i borgmesterens vinkælder
Der har i årevis været uroligheder på den franske ø Korsika, hvor separatisterne med voldsomme midler kæmper for selvstyre. Heldigvis er det som regel kun tomme bygninger, oprørerne sprænger i luften. I mandags gik det ifølge de franske aviser ud over borgmester Jacques Bianchettis vingård, da en bombe udløstes i hans vinkælder.
Bianchetti er en af præsident Jacques Chiracs tro støtter, og hans ejendom er derfor et oplagt mål for terrorisme.
..............
    Et godt råd til surfere
    Vi har efterhånden en masse links i VinAvisen – vi frister vore tålmodige læsere til at fare fra den ene website til den anden.
    Hvis du gerne vil åbne et link i et nyt vindue – og lade selve VinAvisen blive liggende i sit eget vindue, så den ikke bagefter skal hentes ind igen – så hold tasten med Shift nede, mens du klikker på linket. Så åbner det i et vindue, der derefter er nemt at lukke igen, og straks er du tilbage i VinAvisen.
..........

05-30
................
Forbudt at drikke Kristi blod
I Kroatien ønsker man én gang for alle at få bremset enhver form for promillekørsel. Regeringen er derfor kommet med et meget enkelt lovforslag, der går ud på, at man ikke må køre bil, hvis man har drukket blot den mindste smule alkohol.
Men det går landets katolske præster ikke med til. Hver gang de holder messe, skal de drikke de 10 cl vin, som de har forvandlet til Kristi blod. Og ofte skal én og samme præst udføre ritualet flere gange i løbet af dagen i forskellige kirker, der ligger milevidt fra hinanden. Præsterne bliver derfor nødt til at sætte sig bag rattet, selv om de har alkohol i blodet.
De kroatiske præster vil have dispensation, hvis loven bliver vedtaget. De kan nemlig ikke bare erstatte vinen med druesaft. Ifølge Vatikanet er den slags kun tilladt, hvis præsten af en eller anden årsag ikke kan tåle vin.
Der lyder ikke helt så mange pip fra biskopperne og alle de andre højt placerede gejstlige – de har nemlig chauffører til at køre deres biler ...
........
    Flotte billeder af druer
    Ampelografi er den videnskab, der tager sig af vinplanter og druesorter. Navnet kommer af det græske ord ampelos, der betyder vinplante, og graphe, der betyder skrift.
    Der findes flere tykke ampelografi-bøger, der beskriver former og farver på blade og druer – de fleste bøger udgivet, før man begyndte at tage druesorternes fingeraftryk med DNA-analyser – men man kan også finde en masse stof på internettet. Her er to gode sites:
    www.dainet.de er en tysk site. Den er lidt besværlig at surfe rundt i, men rummer et væld af oplysninger og ikke mindst nogle flotte billeder. Her kan man blive meget klog!
    www.grapeseek.com er en amerikansk site, også med en masse billeder. Billederne har tidligere ligget på en anden site, som er blevet lukket, og de er ved at blive lagt ind her. Foreløbig kan man se alle druer med A, B og C. Nogle af billederne er gode, andre er rædselsfulde.

    < Så smukt vises Chardonnay-druen på den tyske website.
..........
USA's ældste vinkælder
For 400 år siden grundlagde englænderne deres første bosættelse på amerikansk jord i Jamestown, Virginia. Under en udgravning ved det gamle fort, James Fort, fandt arkæologer forleden den hidtil ældste kendte vinkælder i USA med vinflasker, der alle er intakte.
Vinflaskerne er løgformede – først i 1800-tallet gik man over til cylinderformen, da man begyndte at stable flaskerne i vandret stilling, så propperne ikke tørrede ud.
Man kan godt glemme alt om at smage på indholdet af de fundne flasker – propperne er væk, og flaskerne er tomme. Men ifølge Wine Spectator har de højst sandsynligt rummet rød- og hvidvin samt sherry og madeira.
....................
28-01
................
Hvorfor ikke nævne dårlige vine?
I sidste uge havde vi den frækhed at påstå, at VinAvisens system med fem stjerner for smagte vine er det bedste. Der er flere læsere enige med os i. Tak for det.
Men Lars Albæk i Århus skriver, at det også er vigtigt at kende "sine" anmeldere og disses smag.
– Jeg har prøvet jer af igennem flere år og er enig i, at I gør det godt med jeres fem stjerner. Jeg er i hvert fald sjældent uenig med jer.
– Men jeg kunne godt tænke mig en ugentlig liste over de vine, som I ikke giver mere end én eller to stjerner. Hvorfor må vi ikke høre om dem? Det ville da være god forbrugeroplysning for os, der tror på jeres smag. Er I bange for at rage uklar med producenter og importører?

Nej, vi er ikke bange
Vi siger tak til Lars Albæk og skynder os at fastslå, at vi bestemt ikke er bange for at rage uklar med nogen – bortset fra med vore mange læsere, som vi gerne vil gøre så glade som muligt..
Når vi ikke nævner de vine, der kun får én eller to stjerner – eller slet ingen stjerner – så skyldes det simpelt hen, at vi ikke vil bruge plads på dem. Der er så mange vine i denne verden, der ikke er værd at drikke, så hvorfor overhovedet beskæftige sig med dem.
Og så er der jo også det forhold, at vi ikke er ufejlbarlige – det er ingen vinskribenter. Vi kan tage fejl. Og vi vil hellere tage fejl og lovprise en vin lidt for meget – end at tage fejl og skrive skidt om en vin.

Det betyder stjernerne
En anden af vore læsere, Morten Stener, vil gerne vide, hvilke kriterier vi lægger til grund for tildelingen af stjerner. Lad os prøve:
..............

Mange gange er smageholdets deltagere umiddelbart enige om, at dette er en virkelig dejlig vin til prisen, en vin, som vi med glæde vil skænke for andre, og som vi er sikre på, at langt de fleste vil blive glade for at drikke.

    Også en dejlig vin, men vi er ikke umiddelbart enige om, at den er helt i top. Måske er den ikke helt i balance – der er måske lidt for meget alkohol i den – måske er den for dyr i forhold til kvaliteten.

    Her har vi vinen, der bestemt kan drikkes. En god hverdags-vin, dog måske uden de store oplevelser. Eller en okay vin, som er alt for dyr i forhold til kvaliteten. Pengene er naturligvis en vigtig parameter.
..............
Snif, sip og slurk
Vores korrespondent i Bordeaux, Iakob Schjerbeck, kommer med sit eget system, som han har fra den britiske vinskribent Hugh Johnson.
Han giver ikke stjerner, men afgør, hvor meget af vinen han vil nyde.
Listen med de otte trin ses til højre. Prøv selv, skriver Iakob.
    ....
    Et snif
    Et sip
    En slurk
    Et glas
    En flaske
    En kasse
    En palle
    Hele vingården
    ....
..........
28-31 + 3x
................
28 postkort fra USA
VinAvisen har igen været på vinrejse, denne gang til Californien. Også denne gang har vi skrevet postkort, og i disse sommeruger bringer vi i alt 28 postkort "med venlig hilsen fra USA". De første 10 bragte vi i uge 28, uge 29 og uge 30. Her kommer de næste fire.
Alle de hidtil sendte postkort fra vore vinrejser har vi samlet på en særlig side.
.......

.....
Mary Gallo er barnebarn af den ene af de to brødre, der grundlagde Amerikas største winery, Julio Gallo.
    11. postkort fra USA: Det bliver i familien
    Gallo er USA’s og verdens største familieejede vinfirma med over 4500 medarbejdere. Det blev grundlagt i 1933 af brødrene Ernest og Julio Gallo, hvis italienskfødte far havde lavet lidt vin før forbudstiden. Selv huskede de ikke helt, hvordan han gjorde, men heldigvis kunne de låne et par bøger om det på biblioteket.
    Ernest tog sig af salget, mens Julio stod for produktionen. Ernest plejede at sige: – Jeg kan sælge mere vin, end du kan lave. Hvortil Julio svarede: – Jeg kan lave mere vin, end du kan sælge. Og det gjorde de så, begge to.
    I dag tapper Gallo mere end en fjerdedel af al den vin, der drikkes i USA, fordelt på cirka 60 mærker i forskellige priskategorier. Det svarer hvert år til cirka 2,5 milliarder flasker, hvoraf en del eksporteres til 92 lande.
    Julio døde i 1993 ved en trafikulykke, men Ernest (f. 1909) står stadig i en alder af 95 for familieforetagendet, mens en række børn og børnebørn er med i arbejdet. Det gælder blandt andet Julios barnebarn, Gina Gallo, der som vinmager står for kvalitetsvinene i Sonoma, og hendes søster Mary, der ses på postkortet her. Mary står blandt andet for firmaets uddannelsesprogrammer. Mere om Gina på et postkort i uge 34.
.......

.....
Ved den lille sø var der en summen af insekter og kvidren fra nogle livlige redwinged blackbirds, sorte med en kraftig rød kappe over skuldrene. En herlig dag.
    12. postkort fra USA: 50% tilbage til naturen
    I Modesto øst for San Francisco har Gallo sit største winery. Det er så stort som en hel by med en hær af gigantiske tanke, med fem jernbanespor og med laboratorier, der i udstyr overgår ethvert universitet.
    Men den dyrere og fine vin laves på syv ejendomme med tilsammen 1214 hektar vinmarker i Sonoma - i kystdalen og tre andre dale: Dry Creek, Russian River og Alexander Valley. På postkortet her er vi i Frei Ranch Vineyard.
    Smukt er der, og det skyldes Gallos princip om, at der for hver hektar tilplantet vinmark udlægges et tilsvarende areal som naturreservat. The 50-50 Giveback Plan, kalder de det.
    Vi indtog vores picnic i dette helt vidunderlige landskab med træklædte bakker og en lille idyllisk sø, der i virkeligheden er et 30 m dybt reservoir med vand til kunstvandingen.
(fortsættes)
.....
19-34...
EHJ Combifragt har i mange år været en af den danske vin- og spiritusbranches foretrukne samarbejdspartnere.
Klik her og læs om os - eller gå til vores website, www.ehj.dk.
......
Wine & Spirits Logistics

EHJCombifragt tilbyder:
· International vin- og spiritustransport
· Logistiklager med pluk og pak
· Banderolering, etikettering og distribution
· One-Stop-Shopping

.......

.....
Napa county er kun cirka en tredjedel så stort som Sonoma county, der omfatter flere distrikter, her vist med forskellige farver. På grund af nærheden til havet er Sonoma køligere end Napa, der ligger et nummer længere inde i landet.
    13. postkort fra USA: Et særligt klima
    Sonoma har nogle særlige klimatiske forhold. Den lange brede dal ligger langs Stillehavet, kun adskilt af en beskyttende bjergkæde, men om natten får dalen besøg af tågen fra havet. Den kommer dels op nede fra San Francisco-bugten, dels gennem et hul i bjergkæden nord for Petaluma.
    Det betyder, at druerne bogstaveligt talt falder i søvn i deres udvikling om natten. Men når så Solen står op, forsvinder tågen, druerne vågner op og går atter i gang med at optage de gode stoffer fra jorden.
    Denne rytme medfører, at druerne bruger flere uger på at udvikles end så mange andre steder og derfor bliver bedre.
.......

.....
Den første lette tåge over vinmarkerne.
    14. postkort fra USA: Tågen fra havet
    En dag, da vi kørte mod San Francisco, mødte vi tågen. Det var hen under aften, og den kom ind gennem hullet i bjergene nord for Petaluma, først ganske let, men snart som en hel mur. Samtidig blev det markant køligere.
    Sådan er det næsten hver aften, sagde de lokale.
    Da vi lidt senere kørte over Golden Gate Bridge, var det som at køre i ærtesuppe. Da var druerne oppe i Sonoma for længst faldet i søvn ...
(flere postkort i næste uge)
...............
14/05
.
.




.
..
...............

.....
Et portræt af mesteren pryder forsiden på en af hans bøger, der henvendte sig til et stort publikum.
    Emile Peynaud er død
    ”Giv mig gode vindruer, så skal jeg lave god vin”. Sådan lød Emile Peynauds motto – den franske ønolog, der blev verdensberømt for sin indsats for at højne kvaliteten af såvel druerne som selve vinproduktionen. I sidste uge døde han, 92 år gammel.
    Peynaud lærte i sin tid vinbønderne i Bordeaux, at vindruerne først skulle høstes, når de var fuldstændig modne. Herved bliver syreindholdet lavere og vinene mere behagelige at drikke. Det var også ham, der fortalte bønderne, at de skulle lagre vinen på nye rene egetræsfade i stedet for på gamle fade, der ofte ødelagde vinen. Og så var han en foregangsmand, når det gjaldt temperaturstyring i vinkældrene.
    Emile Peynaud var professor og fungerede desuden som konsulent for en række vinhuse i Italien, Spanien, Californien, Mexico, Peru og Chile.
..............
Vinblad for feinschmeckere
Et nyt engelsk vinblad har set dagens lys. ”Fine Wine” hedder det, og som navnet antyder, er det ikke her, man skal regne med at kunne læse om supermarkedets nyeste bordvin.
I bladet, der udkommer hver anden måned, kan en vinkræsen læserskare få alt muligt at vide om verdens fineste – og dyreste – vine. Og det er toppen inden for vinbranchen, med guruen Hugh Johnson i spidsen, der udgør redaktionen.
Et årsabonnement koster 120 euro (cirka 900 dkr.) – dvs. cirka 150 dkr. pr. nummer. Og så er det blad vist også betalt! Læs mere på www.finewinemag.com.
...............
Vinstokke rives op i Loire
Overproduktion og faldende priser for vine, fremstillet på Muscadet-druen, er årsag i, at vinproducenterne i Loire dalen må tage drastiske midler i brug. De bliver ifølge Just Drinks nødt til at nedlægge 20% af vinmarkerne.
Myndighederne i Loire giver en økonomisk håndsrækning på 2,7 millioner euro (cirka 20 millioner dkr.). Hver enkelt vinproducent får således en kompensation på op til 6300 euro (cirka 47.000 dkr.) pr. hektar destrueret vinmark.

Top-bourgognevine med skruelåg
I Bourgogne vil négociant-firmaet Boisset anvende skruelåg i stedet for korkpropper på tre af sine topvine i årgang 2003. Det drejer sig ifølge Decanter om i alt 2500 flasker Santenay 1. Cru, Chambolle-Musigny og Gevrey-Chambertin.
Firmaets chefvinmager, Grégory Patriat, blev overbevist om, at skruelåg var fremtiden, efter at have smagt en Mercurey 1976, der havde det fint efter de mange års lagring med den alternative lukning.
........
>27/05
..........
Glas i stedet for flasker
I 2003 blev der ifølge en undersøgelse foretaget af Onivins solgt 6,5 millioner hektoliter vin i restauranterne i Frankrig. Og en stor del af den er solgt glasvis. Gæsterne springer nemlig i stigende grad udbudet af hele vinflasker over og bestiller i stedet for vin pr. glas.
Det skyldes blandt andet de mange kampagner, som regeringen har iværksat omkring faren ved at drikke alkohol og køre bil.

Bag-in-box er sagen
Skal franskmændene kun have et enkelt glas vin, skal det også være af god kvalitet. Sådan tænker mange restaurant-gæster, og det er vinhusene nødt til at indrette sig efter, mener vinforeningen Sopardis.
For at komme restauranterne og forbrugerne i møde, bør fx bag-in-box vine vinde endnu mere frem – ikke mindst når det gælder kvalitetsvinene. Med den form for emballage er det jo nemt at tappe et glas eller to til gæsterne.
..........

.....
Herover en af de 53 dommere i den store smagning - og herunder Per Karlssons favoritter:

Fra Frankrig
Domaine de Beguineries, Vin de Table
Chateau la Trochoire, Touraine
Château de la Roulerie, Chaume
Château de la Guimonière, Chaume
Domaine de l'Été cuvée Axel, Coteaux du Layon
Domaine Laroche, Roche aux Moines, Savennières
Château de Chamboureau, Savennières
Château Varennes, Savennières

Fra Sydafrika
Rudera Robusto, Stellenbosch
Kleine Zalze Selection, Stellenbosch
    En drue til lidt af hvert
    Chenin Blanc eller bare Chenin er en yderst alsidig drue. I Frankrig anvendes den frem for alt til søde og mousserende vine af høj kvalitet. Til den slags vine er den netop velegnet på grund af sit høje syreindhold.
    I Californien, især i Central Valley, samt i mange andre amerikanske stater, bruges Chenin-druen derimod til billige konsumvine.
    Det gør den også i Sydafrika, hvor dens lokale navn er Steen.

    Stor smagning af Chenin-vine
    Chenin-druens alsidighed kommer for alvor til udtryk ved den store årlige vinsmagning Rendez-Vous du Chenin. Smagningen, der løb af stabelen i det gamle kloster Fontevraud, omfatter søde, tørre og mousserende Chenin-vine fra hele verden - også fra lande som Thailand, Indien og Mexico.
    En af vore svenske læsere, Per Karlsson fra www.bkwine.com, deltog i årets smagning. Han var en af de 53 dommere fra tolv forskellige lande, der skulle bedømme de i alt 210 meget forskelligartede vine. Til venstre ses en liste over hans ti favoritter.

........................
    ...
    Den danske vinbranche
    *Også i denne uge er de fleste på ferie, så der er ingen nyheder fra vinbranchen.
    ...
.......................
    .VinAvisens Online Auktioner
    Med et klik på denne bjælke åbner du et nyt vindue med auktionssiderne
    - og husk: Det er GRATIS at udbyde en vin og GRATIS at byde på den!
    .
    .
................

38-38/04
..........
Hvem bør være med i den blå bog?
I denne uge bringer vi portræt nr. 173 i ”Vinbranchens blå Bog”. Så mange danske vinfolk har vi præsenteret igennem mere end tre år.
Har vi glemt nogle? Helt sikkert. Derfor: Kender du en person, som du synes bør være med, så hvisk det i vort altid vågne øre. Send venligst en mail til anker@vinavisen.dk.

Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
..........................................................
..

.
    Carsten Corinth (f. 1954) er manden bag Benconi Vinimport, som han kun 22 år gammel grundlagde i 1976, mens han endnu studerede økonomi på Handelshøjskolen i København. Efter endt eksamen virkede han først som revisor og siden som lektor på Niels Brock, på Handelshøjskolen og på MBA-studiet, men samtidig fortsatte han sit vinfirma og udviklede det. I dag består det – foruden af Benconi Vinimport – af Benconi Frugt og Vand, Benconi Vinrejser, Benconi Invest, Institutforlaget Benconi og D.B. Marketing ApS.
    Benconi Vinimport fører udelukkende franske vine, primært fra Bordeaux, men også fra andre områder i Sydfrankrig og fra Champagne samt Calvados og Cognac.
    Den sparsomme fritid bliver brugt på familien, som omfatter ægtefællen gennem 23 år, Anne, sønnen Christian på 21 år og colliehunden Todi, samt på sport, hvor de altoverskyggende interesser er fodbold, ishockey, tennis og skiløb.
    Den store sportsinteresse har betydet, at Benconi Vinimport i år kan fejre ti års jubilæum som sponsor for FCK, og firmaet er yderligere hovedsponsor for Herlev Ishockey samt sponsor for en af Danmarks mest lovende badmintonspillere, junior europamesteren Martin Bille Larsen. Carsten Corinth sidder i bestyrelsen for Herlev Ishockey, hvor der arbejdes hårdt på, at klubben skal blive en af de førende i super-isligaen.
    Interessen for skiløb har ført til adskillige rejser til Norge – gerne to om året – og den naturlige interesse for god vin og mad har ført til utallige rejser til Frankrig. Når der er tid, tager Carsten Corinth og familien til sommerhuset på Ordrup Næs for at lade batterierne op.
    Adresse: Benconi Vinimport, Egegårdsvej 59-61, 2610 Rødovre, tlf.: 36 72 01 15, fax: 43 45 95 84, e-mail: benconi@vip.cybercity.dk, www.benconi.dk.
...............
28-31
....................................
    Ugens vinøse billede
    Leif Møller i Odense har været på vintur i Østrig og besøgte blandt andet Thermenregion Niederösterreich 20 km syd for Wien – et vindistrikt, der strækker sig langs Wienerwald. Og her tog han dette billede af klostret i Gumpoldskirchen.
    På de små udskænkningssteder, Heuriger, kan man smage de gode vine, og i Gumpoldskirchen er man med rette berømt for de senthøstede hvidvine. De laves hovedsagelig på druerne Zierfandler og Rotgipfler.
    - Ikke nok med, at vinene smager fantastisk, skriver Leif Møller, - omgivelserne er også et besøg værd. Byen har en fin gammel kirke og et renæssance-rådhus, og det vinproducerende kloster ligger meget smukt, tæt omgivet af vinmarker – med Rotgipfler.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.
................
........
39-38/04
    ....
    Samlast A/S fragter vinimportørernes vin
    Vi er udelukkende beskæftiget med transport af vin og spiritus fra Europa til Danmark.
    Mere end 30 års erfaring i dør/dør transporter med vin og spiritus.
    Nøgleord: Ordreopfølgning, regularitet, erfaring, flere ugentlige afgange, højt serviceniveau. Klik her
    Telefon: 66 12 90 96 / Website: www.samlast.dk
.......

Samlast A/S
International transport
af vin og spiritus
.......

..........
Alt, hvad jeg fik ...
Vi har set et forslag til tekst på en T-shirt til børn. Teksten er ikke helt ueffen, så vi viderebringer den her:
    ...
    Mine forældre besøgte
    Château Latour,
    og alt, hvad jeg fik, var
    denne åndssvage
    T-shirt
    ...
.........
....
Ugens gode spørgsmål

Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere.
Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte - det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål - og svaret på det.

Hvorfor får jeg hovedpine af visse rødvine?
Hans Eriksen fra Græsted får hovedpine, når han drikker visse typer rødvine. Nu vil han gerne vide, om det skyldes, at disse vine er tilsat kemikalier af en eller anden art.
Nej, ingen vine bliver tilsat kemiske stoffer. Og de to små ord ”tilsat sulfitter”, som står på de fleste flasker, behøver man heller ikke at frygte. Sulfitter, der er en fællesbenævnelse for svovldioxid og andre svovlforbindelser, findes i alle vine - de er simpelt hen et biprodukt ved gæringen. Ofte tilsættes der ekstra sulfitter for at forlænge vinens holdbarhed.
Årsagen til hovedpinen er snarere, at mange af vinene fra de nye vinlande sniger sig op på over 14% i alkoholstyrke. Desuden indeholder de ofte kun lidt syre, hvilket gør, at man let kommer til at drikke mere af dem, end man ville gøre af mere syreholdige vine fra køligere himmelstrøg.
...
....Ugens besvarelser lægger vi efterhånden ind i VinAvisens VinABC, så de er lette at finde.
....
...................
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i,
    hvad der sker i vinens verden.
    Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
................

14-13
................
I den forløbne uge har vi smagt i alt 37 vine. Heraf var der 29, som fik mere end to stjerner, og hele 18 fik fem stjerner. Igen en virkelig god høst.
........................
...
Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
.....
................
Mousserende vin


Giro Ribot, Gran Reserva, Brut Nature, Cava, Spanien 1999
100 kr., Kjær & Sommerfeldt
Fra tidligere smagninger ved vi, at dette er en af de bedste cava’er, og 1999-årgangen skuffer da heller ikke. Det er en mousserende vin, der sagtens kan tage konkurrencen op med en champagne til den dobbelte pris. Vinen har fine, vedvarende bobler, en god syre og en elegant tørhed, dog med en fin lille frugtsødme.




Hvidvine


Faunus, Frascati Superiore, Italien 2002
51,95 kr., Vinodan
En fyldig hvidvin med en lang eftersmag af hyld og honning og en tilpas syre, der opvejer sødmen. Vinen vil være den perfekte ledsager til laks.


Anselmann, Edesheimer Rosengarten, Riesling, Auslese, Pfalz, Tyskland 2002
85 kr., Fionia Vinimport
Pragtfuld sød hvidvin med en frisk syre, der afbalancerer sødmen. En fornem terrassevin – eller meditationsvin.


Trapiche, Sauvignon Blanc, Mendoza, Argentina 2003
42,95 kr., Amka Vinimport
Den smager godt, denne hvidvin. Den har en fin duft, god frugt og en frisk syre. Glimrende til mad.


Trapiche, Oak Cask, Chardonnay, Mendoza, Argentina 2002
64,95 kr., Amka Vinimport
Meget flot hvidvin med blød fadlagring, gode frugt og syre. En nydelse, hvis man kan lide smagen af eg. Kan man ikke, ja, så er vinen kun til fire stjerner.


Gorgo, Bianco di Custoza, Italien 2003
60 kr., Lahvino
Frisk og frugtagtig hvidvin med smag af citrus.


Leipp-Leininger, Riesling, Alsace, Frankrig, uden årgang
80 kr., 60 kr. ved 6 flasker, Køge Vinhandel
En fed og kraftig hvidvin, der næsten er mættende. Men duft og smag er i øvrigt i orden.


Cantina di Custoza, Bianco di Custoza, Italien 2003
49,95 kr., 2 flasker for 90 kr., Prima og SuperBest
Tør og frisk hvidvin med citrus og mineralske toner.


Beau-Monde, J. Moreau & Fils, Petit Chablis, Frankrig 2002
95 kr., Chris-Wine
Frisk hvidvin, tør, med pæn karakter og citrussmag. Helt billig er den ikke.




Rosévine


Tomasi, Chiaretto, Bardolino Classico, Italien 2003
60 kr., Kjær & Sommerfeldt
En virkelig glimrende rosé med en lækker smag – som nu en god rosé skal smage. Det er faktisk længe siden, vi har smagt så dejlig en rosé.


Gallician, Préstige, Costières de Nîmes, Frankrig 2003
49,95 kr., ISO
Ret lys rosé med krydret duft og en frisk smag med frugt og sødme. En virkelig god rosé, der er velegnet til mad.


Copperidge, Zinfandel Rosé, Californien 2002
59,75 kr., Skjold Burne
En rigtig rar og læskende ”blushwine” med frisk syre og indsmigrende sødme. En glimrende terrassevin med kun 9,5% alkohol.


Gorgo, Bardolino Chiaretto, Italien 2003
60 kr., Lahvino
Frisk og ligefrem rosé. God til mad. Ikke helt billig i forhold til kvaliteten.




Rødvine


Baglio di Luna, Nero d’Avola, Sicilien IGT, Italien 2002
55 kr., Lago Import
Dejlig blød rødvin med en koncentreret smag af mørke bær og chokolade. En rigtig god ledsager til ostebordet samt til kraftige pastaretter.


Clos des Nines, Coteaux du Languedoc, Frankrig 2003
125 kr., Laura Vin Import og Cépages Vin
En ret ung rødvin med glatte muskler og mindelser om alle Sydfrankrigs vilde krydderurter. Ikke billig, men af høj kvalitet og en nydelse til mad.


Ravanal, Cabernet Sauvignon, Colchagua Valley, Chile 2003
50 kr., Cissus
En rødvin fuld af sol med blød og herlig frugt og sødme. Simpelt hen lækker. Rimelig pris.


Montegrigio, Riserva, Barbaresco, Italien 1999
79 kr., Park Wine
Perfekt rødvin med en kompleks duft, en rank syre og let sødme. Ikke nogen bombe med træsko på – hvis I forstår, hvad vi mener – men tværtimod meget elegant. Rimelig pris.


Pravis, Vigneti delle Dolomiti IGT, Italien 2001
139 kr., BB Vinimport
Der er kun fremstillet 6720 flsker af denne overvældende flotte rødvin. Den er meget fyldig og blød med talrige facetter. Nyd den til en god bøf eller til vildt.


Don Pietro, Spadafora, Sicilien IGT, Italien 2000
130 kr., 105 kr. ved seks flasker, Moser & Moser
Wow, dette er sager. En stor rødvin med intens frugt og mange facetter. Den har 14% alkohol, men procenterne holdes fint i balance af frugten.


Domaine Burle, Gigondas, Frankrig 2002
99 kr., The Wine Company
Rødvin med en ret lys farve og en prægtig og blød smag med frugt og sødme og flere spændende nuancer – blandt andet lidt lakrids.


Terranera, Riserva, Morellino di Scansano, Italien 2000
110 kr., Lahvino
En dyb og flot farve, en vidunderlig duft og en lækker smag møder én i denne toskanske rødvin. Vinen med de mange facetter skal ubetinget nydes til mad.


Cascina Orsolina, Barbera d’Asti, Italien 2000
60 kr., 350 kr. for 6 flasker, VinInvest
Flot og moden rødvin med herlig duft og en frisk og frugtagtig smag. En af de gode barbera’er.


Rosso Passo, Lenotti, Rosso del Veneto IGT, Italien 2003
50 kr., Østjysk Vinforsyning/Vignoble
Herlig duft, herlig smag – med frisk frugt, peber, kirsebærkerner, mandler, chokolade … Vinen er lavet på Sangiovese og Merlot. En yderst rimelig pris.


Le Grand Cros, Côtes de Provence, Frankrig 2001
59,75 kr., The Wine Company
Udmærket rødvin til fx et grillparty. Den har intens frugt og gode syre. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.


Los Robles, Shiraz, Curico Valley, Chile 2003
60 kr., Osted Vin
Kraftigt smagende og flot vin, der kræver en kraftig kødret. Mange vil kunne lide den.


Masia Esplanes, Capafons-Ossó, Montsant, Spanien 2001
119,75 kr., Ki-Ma Vinimport
Druerne Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah og Garnacha mødes i denne meget flotte rødvin. Den har 14,5% alkohol, men den er ikke så sprittet. Tør, ja, men en god ledsager til kraftige retter. Det er en mættende vin. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.


Third Generation, Shiraz, South Eastern Australia 2002
49,95 kr., Prima og SuperBest
En fyrig rødvin med hår på brystet og en fin ledsager til grillmad.


Sacravite, Aglianico, d’Angelo, Basilicata IGT, Italien 2001
60 kr., Carlo Merolli
En lidt robust, men vellavet rødvin med fyldig frugt og toner af sort peber.


Vignoble Edmond Burle, Vin de Table, Frankrig
175 kr. for 5 liter i boks, The Wine Company
Denne rødvin er lavet på økologisk dyrkede druer og ikke filtreret. Det er en all right vin fx til fester, når man er mange. En bedre vin end i så mange andre papbokse.
.
Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.
........................
Alt for Damerne
Vinchio e Vaglio, Moscato Vigne Rare, Piemonte, Italien 2003Mousserende59,95 kr.The Wine Company
Château Guiot, Costières de Nîmes, Frankrig 2003Rødvin49,95 kr.The Wine Company
.
B.T.
Babich, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand 2003Hvidvin69,75 kr.Skjold Burne
.
Frederiksborg Amts Avis
Gallician Rosé, Costières de Nîmes, Frankrig 2003Rosévin49,95 kr.Vinodan
Errazuriz, Merlot, Casablanca Valley, Chile 2002Rødvin60 kr. (v 6 fl)H.J. Hansen
.
Hjemmet
Bellini, Cocktail di Venezia, ItalienCocktail39 kr.Netto
.
Nordjyske Stiftstidende
Finca Antigua, Cabernet Sauvignon, La Mancha, Spanien 2001Rødvin69,75 kr.H.J. Hansen
Château de Seguin, Bordeaux Supérieur, Frankrig 2003Rødvin60 kr.Chris-Wine
Glen Ellen, Cabernet Sauvignon, Californien 2001Rødvin34,95 kr.Fakta
Les Argelières, Chardonnay, Vin de Pays d'Oc, FrankrigHvidvin55 kr.Vinens Verden
Enclave des Papes, Côtes du Rhône, Frankrig 2003Rødvin34,95 kr.Fakta
.......................
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.