Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 34, 2004


......................
Vin-aktuelt i uge 34
16. august - 22. august 2004
........................

VinAvisen uge 31VinAvisen uge 32VinAvisen uge 33
........................
.
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i,
    hvad der sker i vinens verden.
    Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!

........................
-22
34-35
...............
Højtlæsning for gravide
Den franske vinbranche må slås med både overproduktion og stigende konkurrence fra den nye verdens vinlande. Og som om det ikke var nok, så har den fået endnu et problem på halsen. Den franske sundhedsminister, Philippe Douste-Blazy, har nemlig foreslået, at vinflaskerne bliver forsynet med mærkater, der advarer gravide kvinder mod at drikke alkohol.
Der er en alt for stor risiko for, at fostrene bliver retarderede, mener ministeren, der også er læge. Og det er naturligvis rigtigt nok.
Vinproducenterne er imidlertid rasende over sundhedsministerens initiativ. De har ikke noget imod en debat omkring emnet, men mener, at ministeren med sin barske fremgangsmåde bare er ude på at profilere sig selv i nogle fede overskrifter.
Også i Frankrig har man en udstrakt service til gravide, hvor man forbereder dem på barslen og i det hele taget holder øje med fostrets udvikling. Her må være det rette sted for løftede pegefingre.
Til Jyllands-Posten siger vinbonden Prins Henrik: – Man skal passe på med at overdrive. En dag vil det formentlig blive forbudt at spise sukker, fordi det kan give diabetes.

Distrikt med store problemer
Beaujolais er altid blevet regnet for en slags lillebror i Bourgogne-familien og har haft gevaldige problemer med for alvor at markere sig i vinens verden. Og nu, hvor krisen kradser i fransk vin, står det helt slemt til – så slemt, at Beaujolais er godt på vej til at ende som et distrikt, man kun læser om i de vinøse historiebøger.
Distriktets vinproducenter er derfor i færd med at udarbejde en storstilet handlingsplan, der skal redde Beaujolais.
På programmet står blandt andet forbedringer af produktionen, nye druetyper og nedlæggelse af vinmarker.
Og så vil vinproducenterne ifølge Decanter forsøge at få indført betegnelserne Vin de Pays og Premier Cru for deres vine.
...............
34-37
........
Kakerlak-vin
I Hong Kong har politi og toldvæsen afsløret en forbryderbande, der stod for en illegal vinproduktion i sværvægtsklassen. Ifølge Just Drinks er der tale om den største fangst i de sidste ti år.
I lagerlokaler og forretninger fandt tolderne 6000 flasker såkaldt Tsui King Yuk-vin til en samlet værdi af 200.000 Hong Kong dollars (ca. 156.000 dkr.).
Myndighederne i Hong Kong oplyser, at det er uskadeligt at drikke vinen. Hvor hårdt den slår er dog uklart, da politiet endnu ikke kender alkoholprocenten. Men man skal lige huske at spytte de kakerlakker ud, som ligger druknet i nogle af flaskerne ...

Usædvanlig tidlig høst i Californien
I Californien har der været fuld gang i vinhøsten lige siden slutningen af juli, og det har overrasket vinproducenterne, der normalt først begynder at høste omkring midten af august.
Årsagen er ifølge avisen The Press Democrat en vinter med meget lidt regn og et meget mildt forår.
De første druer, der blev høstet, var dem med et ringe sukkerindhold, der bruges til mousserende vine. Derefter gik man i gang med Chardonnay og Sauvignon Blanc.
De blå Cabernet Sauvignon-druer får lov til at hænge på vinstokkene lidt endnu.
...............
34-37
...............
Frankrig forventer en stor høst
Vejret i Frankrig har budt på optimale forhold for vindruerne. Resultatet vil sandsynligvis blive en samlet produktion på 57 millioner hektoliter vin, hvilket er en stigning på 20% i forhold til 2003. Sådan lyder det fra det franske landbrugsministerium.
Hele 26,3 millioner hektoliter vin vil ligge i den høje ende af kvalitetsskalaen, og især i Champagne og Bordeaux forventes der en sand storproduktion.
Hvordan vejret arter sig i Frankrig i august får dog stor betydning – ikke mindst for de sydfranske vindistrikter. For lidt regn kan ifølge Just Drinks vælte regeringens prognoser.

Koreanerne vilde med fransk vin
Mens det meste af verden svigter fransk vin til fordel for de oversøiske vine, står det anderledes til i Sydkorea. Her kommer to tredjedele af al den vin, der bliver drukket, fra Frankrig. Og det er ikke så lidt, for koreanerne har for alvor fået hang til vin.
Det skyldes ikke mindst den sundhedsbølge, der er skyllet ind over landet i de senere år. Ifølge Decanter anser koreanerne nemlig vinen for at være helsebringende – hvad den jo også er.
Alene i løbet af 2003 steg salget af fransk vin i Korea med hele 58%.

Vi har den vinøse gule trøje
Den seneste statistik over de forskellige landes vinforbrug viser, at vi danskere ligger som nummer seks. Hver dansker - inkl. babyer og muslimer - drikker i snit 29,9 liter vin om året. Og det interessante er, at de fem lande, der ligger foran os, alle er vinproducerende lande. Danmark har således den vinøse førergule trøje på blandt alle ikke-vinproducerende lande.
...............
Antal liter vin
pr. indbygger pr. år
Frankrig
57,2 liter
Italien
51,5 liter
Schweiz
43,6 liter
Spanien
33,7 liter
Østrig
30,9 liter
Danmark
29,9 liter
Tyskland
22,9 liter
Belgien
20,0 liter
Holland
18,6 liter
Finland
17,5 liter
Sverige
14,8 liter
Storbritannien
14,5 liter
Norge
9,5 liter
Canada
8,9 liter
USA
7,7 liter
Japan
2,5 liter
...Kilde: WHO
...............
>27/05
....
Franske doggy bags er en fiasko
I VinAvisen uge 25 fortalte vi om en række franske restauranter, der har indført ”doggy bags” til vinflasker i forsøget på at få vinsalget op igen. Det er nemlig faldet drastisk, siden politiet satte hårdt ind imod promillekørsel.
Meningen med doggy bag’en er, at gæsterne kan tage resten af de dyre dråber med hjem. Men den ellers nok så diskrete lille pose er ifølge Bourgogne-avisen Le Bien Public langtfra nogen succes. Gæsterne bryder sig ikke om at komme svingende ned ad gaden eller komme tilbage til kontoret efter en forretningsfrokost med en sådan pose i hånden.

Dårlig reklame
Mindre end en tiendedel af gæsterne i de 140 restauranter, der er med i den franske doggy bag-ordning, går fra bordene med sådanne poser. Og det drejer sig mest om udlændinge – franskmændene er slet ikke til den slags.
Restauratørerne er heller ikke så begejstrede for ideen, når det kommer til stykket. Det er ikke nogen god reklame at sende gæsterne ud i bilerne medbringende diverse vinflasker – heller ikke selv om flaskerne er pakket ind i poser, siger de.
Vin-poserne skulle gerne forhindre folk i at drikke for meget, før de sætter sig bag rattet, men det giver restauratørerne ikke meget for. Der er jo ingen, der forhindrer dem i at tømme flaskerne, når de er kommet ud i bilerne.
............

38-38/04
..............
Lys forude for Systembolaget
Som vi skrev i VinAvisen i uge 33 går det rigtig dårligt for Systembolaget, der simpelt hen ikke kan hamle op med nabolandenes lave alkoholpriser.
Nu lader det til, at alvoren endelig er gået op for den svenske regering. Statsminister Göran Persson er langt om længe indstillet på at skære ned på vin- og spiritusafgifterne.
Men selv om det haster, rides der ikke den dag, der sadles. Ifølge Just Drinks venter statsministeren på færdiggørelsen af en særlig regeringsrapport om emnet.
Göran Persson burde ellers være ajour med Systembolagets situation – han er gift med monopolforetagendets administrerende direktør, Anitra Steen.

Italiensk vin er sagen i USA
Det går strygende for eksporten af italiensk vin til USA. I løbet af de første fem måneder af i år blev der eksporteret for 2,9% mere end i samme periode sidste år. Det gør Italien til den største eksportør af vin til amerikanerne – dog skarpt forfulgt af Australien, hvor stigningen lyder på 16,7%.
Mindre godt går det for eksporten af fransk vin, hvis salg i USA er dalet med hele 26,7%.

Something is rotten in Elsinore
Ifølge Frederiksborg Amts Avis bliver flere vinbutikker i Helsingør beskyldt for at sælge varer fra Tyskland uden at betale afgifter.
Butikkerne kører simpelt hen til Tyskland og henter vin og spiritus og sælger flaskerne uden hverken at betale moms eller afgifter.
ToldSkat kommer ofte på besøg i butikkerne, men har hidtil ikke haft noget særligt at udsætte. Men beskyldninger og rygter løber videre ...
...............
32-35
...............
Glæden ved alkohol er nedarvet
De fleste mennesker føler sig helt naturligt tiltrukket af alkohol – nogle er ligefrem arveligt disponerede, så de bliver afhængige af alkohol.
Et hold forskere fra University of California er nu i gang med at bevise, at vores glæde ved alkohol har rødder tilbage til forhistorisk tid og er et led i vores udvikling fra aber til mennesker.
Vore abelignende forfædre ernærede sig i høj grad af vilde overmodne bær, hvor den naturlige gæring og dermed udviklingen af alkohol så småt var gået i gang.
Alkohol lugter sødligt, og forskerne mener, at det forhistoriske menneske simpelt hen lugtede sig frem til maden.
Alkohol var altså ensbetydende med mad – med noget godt og sundt. Og det er denne kodning, der er blevet nedarvet til os i dag.

Et døddrukkent vortesvin
Mange forskellige dyrearter bliver tiltrukket af de overmodne bærs alkoholiske duft og kan ligefrem spise sig fulde i dem.
Duer og frugtspisende sommerfugle har fløjet i slingrekurs efter et større måltid, og et døddrukkent vortesvin er set i gaderne i en lille amerikansk by.
Der er dog ifølge WineSpectator stadigvæk et ”missing link” i forskernes udviklingsteori: De har nemlig aldrig set eller hørt om en fuld abe. Man ved dog, at aber er særligt følsomme over for lugten af alkohol.
Kritiske røster har rejst sig fra andre forskere, der mener, at den revolutionerende teori er helt hen i vejret. Forhistoriske mennesker kunne ikke tillade sig at gå rundt med en lille fjer på, lyder det fra modstanderne. De skulle altid være på vagt, og det kunne være døden, hvis de i en ruståge faldt ned fra et træ og brækkede benet.
...............
41-40/05
...............
Over 1000 vinfester
Det tyske vininstitut har som sædvanlig udgivet en oversigt over de mere end 1000 vinfester, der afholdes rundt omkring i de tretten tyske vinregioner. Skal man til Tyskland her i eftersommeren - eller gennem Tyskland - er det en god idé at køre en omvej og deltage i en af disse fester.
Den lille bog kan rekvireres fra Tysk Turist Information, Vesterbrogade 6D, 3. sal, 1620 København V, tlf.: 33 43 68 00, e-mail: gntocph@d-z-t.com. Men man kan også bare gå ind på Deutschen Weininstitut's hjemmeside - www.deutscheweine.de - og bruge den praktiske søgefunktion. Den findes under punktet Veranstaltungstipps øverst til højre på velkomstsiden.
19-50
...............

.....
Bogen "Nobel Rot" handler ikke om den ædle råddenskab, der forvandler druerne i Sauternes til aromatiske sukkerbomber. Den handler blandt andet om Alexandre de Lur Saluces, der ikke mere står for familiens berømte Château d'Yquem, foran hvilket han her er fotograferet.
    Sagsanlæg mod vinbog
    Det er en oplagt titel til en kontroversiel vinbog: "Noble Rot" – Den ædle Råddenskab. Den engelske bog af William Echikson handler om miljøet i Bordeauxs højere snirkler, og den er allerede udkommet i USA. Nu skulle den også ud i Frankrig, men forleden blev den fjernet fra boghandlernes hylder efter et sagsanlæg fra grev Alexandre de Lur Saluces, der er omtalt på tyve af bogens sider.
    Greven er utilfreds med fremstillingen af familiestriden, der førte til salget af det berømte Château d’Yquem til luksuskoncernen LVMH.
    Ifølge Decanter omfatter sagsanlægget kun udgivelsen i Frankrig, men udgiverne har indtil videre opgivet at sende bogen ud i Storbritannien.

    Familiefejde førte til salg af slottet
    Grev Lur Saluces er især oprørt over fem steder i bogen, der beskriver hans forhold til fætteren, baron Louis Hainguerlot, og familieopgøret vedrørende slottets drift.
    Familien har ejet slottet i Sauternes siden 1700-tallet. I 1991 brød familiefejden ud, og i 1996 solgte grevens bror og andre familiemedlemmer deres 55% andel i slottet til LVMH.
    Grev Alexandre blev siddende som direktør, indtil den nye hovedaktionær tvang ham til at gå på pension på hans 70 års fødselsdag i maj i år.
............

14-13
.......................................................
28 postkort fra USA
VinAvisen har igen været på vinrejse, denne gang til Californien. Også denne gang har vi skrevet postkort, og i disse sommeruger bringer vi i alt 28 postkort "med venlig hilsen fra USA". De første 20 bragte vi i uge 28, uge 29, uge 30, uge 31, uge 32 og uge 33. Her kommer de næste fire.
Alle de hidtil sendte postkort fra vore vinrejser har vi samlet på en særlig side.
......

.....
Hele det store maskineri står i fri luft, men der er sørget for køling af gæringstankene.
    21. postkort fra USA: Kæmpemæssig maskine i rustfrit stål
    For en halv snes år siden besøgte vi Gallo's Frei Ranch i Sonoma og så det imponerende anlæg til behandling af druerne. I dag er det endnu mere imponerende. Det er endnu større og står som en kæmpemæssig maskine i rustfrit stål indrettet efter de nyeste videnskabelige landvindinger.
    Der er flere forskellige former for gæringstanke, hvoraf nogle roterer for at holde den gærende vinmost i bevægelse, og der er et system af rør, som vist kun en computer kan holde styr på.
.......

.....
Gina Gallo på verandaen uden for den gamle landevejskro, som hun vist egentlig bruger som en slags privat frokoststue midt i mylderet af vinøse turister.
    22. postkort fra USA: En dynamisk ung dame
    I Sonoma er det Julio Gallos barnebarn, Gina Gallo, der er vinmager, mens hendes bror, Matt, står for vinmarkerne. Vi traf Gina, da vi indtog vores hamburger-frokost på en gammel landevejskro, som hun har investeret i. Hun virker som en meget dynamisk ung dame, og man er ikke i tvivl om, at det er hende, der bestemmer.
    Hun er født som datter af en vinmager og har det i blodet, og i Sonoma har hun mulighed for at skabe det ypperligste. - Hvor mange årgange er der i en vinmagers liv? spørger hun. - Jeg har måske 60 årgange i mit liv, som jeg kan bruge til at lave fine vine, og det er mit mål at gøre det bedre og bedre hver gang. Jeg vil skabe værdier og være stolt af, hvad vi laver heroppe i Sonoma.
    Hvad vi drak til hamburger-frokosten på den gamle landevejskro? Vi tog en øl. - It takes a lot of beer to make good wine, siger de i Sonoma!
(fortsættes)
.........

05-30/05
..............

.....
Når most og druer pumpes fra sted til sted, sker det i rør med bløde buer. Her er skarpe knæk forbudt.
    23. postkort fra USA: Buede rør er bedre
    For et par år siden slog Gina Gallo fast, at rustfrie stålrør med vinkelformede bøjninger ikke var godt for vinmosten. Alle rør skulle være buede, sagde hun, og det blev de så i løbet af no time.
    De buede rør – der slynger sig som årerne i en krop – må have kostet en formue, men flotte er de jo.
....

.....
Adam Richardson med blot et lille udsnit af de 60.000 fade, han har ansvaret for.
    24. postkort fra USA: Han har ansvaret for 60.000 fade
    I forbindelse med den futuristiske vinmaskine har Gallo anlagt en kæmpemæssig fadkælder. Den er så stor som en fodboldbane – ja, faktisk er der anlagt en fodboldbane oven på kælderen, og den har de korrekte internationale dimensioner.
    Adam Richardson er en australsk vinmager med ansvaret for en stor del af de 60.000 fade der opbevares i kælderen. De er stablet op på paller og bliver flyttet rundt af store elektriske gaffeltrucks.
    Adam bød på en spændende smagning, som vi vil fortælle om i det første af næste uges postkort.

(flere postkort i næste uge)
............
28-01
........................
    .....

    .....
    Malene Smidt
    ...
    Den danske vinbranche
    * V&S Wine–Danmark, det svenskejede Vin&Sprit-firma, der omfatter Vingaarden, Kjær & Sommerfeldt og Østjysk Vinforsyning, har gennemgået en strukturændring. I den forbindelse vil ansvaret for salg og marketing fremover ligge hos salgs- og marketingdirektør Mads Stensgaard, og samtidig vil funktionen som direktør for Kjær & Sommerfeldt blive nedlagt. Denne funktion har hidtil været varetaget af Malene Smidt. Hun er blevet tilbudt et job som marketingdirektør for V&S Wine-Danmark, men har afslået og forlader dermed firmaet. Ny medarbejder pr. 1. september er Sofie Grøndal, der er udnævnt til marketingchef. Hun har tidligere haft et lignende job hos H.J. Hansen.
    * Rungsted Vinhandel er overtaget af to ægtepar, Bente og Per Holm-Larsen og Carina og Lars Bergø.
    * TSVinnovation har overtaget agenturet af Castello Della Paneretta efter DWC Vine.
    ...
...............
    Vi mindes Geert Horst
    Efter kort tids sygdom døde Geert Horst i onsdags, 83 år gammel. Han har skrevet om vin og gastronomi siden 1968, og igennem 23 år spillede han en stor og vigtig rolle i den årlige vinguide ”Vinnøglen”, der nu er lukket og udkom for sidste gang i 2003. Geert Horst var faktisk den, der fik ideen til bogen.
    Bisættelsen finder sted torsdag den 19. ds. kl. 12 fra Sankt Pauls Kirke ved Nyboder i København. Efter højtideligheden afholdes en sammenkomst på Restaurant Nimb i Tivoli.
    Geert Horsts lange liv i hotel- og restaurantbranchen og i vinskribenternes kreds er beskrevet i Vinbranchens Blå Bog.
.......................
    .VinAvisens Online Auktioner
    Med et klik på denne bjælke åbner du et nyt vindue med auktionssiderne
    - og husk: Det er GRATIS at udbyde en vin og GRATIS at byde på den!
    .
    .
............
Aktivitetskalenderen
VinAvisens aktivitetskalender er ved at vågne op efter sommerferierne med en hel del spændende arrangementer. Men der må meget gerne komme endnu flere smagninger, udstillinger osv. med, og det vil Claus Skov Christensen herefterdags sørge for. Han glæder sig til at modtage tips og pressemeddelelser på e-mail adressen revclaus@worldonline.dk.
....................
33-36 + 2x
...............
Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
..........................................................
..

.
    Anders Søkjaer (f. 1959) er en af dem, der sørger for, at vi får vin i glasset. Som ejer af speditionsfirmaet WHTS har han specialiseret sig i transport af vin og spiritus og gjort firmaet til et af Danmarks største på området.
    Som udlært speditør i 1979 arbejdede han i forskellige firmaer. I 1986 blev han tilbudt medejerskab af WHTS, og tre år efter overtog han firmaet.
    I 2003 udnævnte han Steen D. Clemmensen som administrerende direktør for selv at opfylde en gammel drøm om at bo i udlandet, og eftersom en stor del af firmaets kunder importerer vin fra Frankrig, var det nærliggende at tage til Bordeaux. Her bor han nu, og med et nyoprettet ”bureau de représentation” udvikler han firmaet yderligere med globale transport- og logistik-løsninger.
    Anders Søkjaers familie består af hustruen Anette, der arbejder som lægesekretær, sønnen Philip på 21 år, der er i lære som speditør hos WHTS, og Melissa på 19 år, der efter afsluttet handelsskole kommer til Bordeaux for at lære sproget. I sin fritid spiller han golf og står på ski – endnu to gode grunde til at være i Bordeaux – og hans store interesse er fodbold. Når han er i Danmark, spiller han med på KB's veteranhold.
    Adresse: WHT-Spedition A/S, 31 Cours de Verdun, F-33000 Bordeaux, Frankrig, tlf.: 0033 5 56 81 23 20, fax: 00 33 5 56 51 30 16, mobil: 0033 6 14 13 33 03, e-mail: as@wht.dk, www.wht.dk.
...............
>36/04
...............

.....
Herover ses, da vinflaskernes King Kong blev tappet, samt Beringers winemaker Ed Sbragia med den fyldte flaske.
    Verdens største vinflaske
    Selv om winemaker Ed Sbragia fra vinhuset Beringer er en kraftig mand, kan han ikke hamle op med verdens største vinflaske, der netop er blevet tildelt en plads i Guinness World Records.
    Flasken er blevet til via et samarbejde mellem det californiske vinhus og restaurantkæden Morton’s Steakhouse, og den måler 137 cm i højden og 138 cm i omkreds og vejer 154 kg med indhold.
    Den kan rumme 173 almindelige flasker vin, hvilket svarer til 1152 glas. Og den er netop blevet fyldt op med Beringers Private Reserve Napa Valley, Cabernet Sauvignon 2001.

    Kommer under hammeren
    Vinflasken, der er blevet døbt Maximus, skal nu, som et led i Morton’s 25-års jubilæum, på tourné til en række af kædens restauranter.
    Til november ender den så under hammeren hos Sotheby’s i New York. Så hvis man vil være sikker på at have vin nok til den store runde fødselsdag, gælder det om at komme til lommerne. Pengene går til et velgørende formål.
...............
Madonna er blevet vinbonde
Nu er også Madonna blevet vinbonde. Kort fortalt er hendes mand, filminstruktøren Guy Ritchie, glad for at drikke en rødvin på druerne Dolcetto og Pinot Noir, der fremstilles af Madonnas far, Tony Ciccone, i den amerikanske stat Michigan.
Nu er Ciccone Vineyard ved at gå fallit, Madonnas mand kan ikke mere få sin yndlingsvin, og Madonna har derfor givet farmand en hjælpende hånd. Med et tilskud på £500,000 (5,5 mio. dkr.) er hun blevet aktionær i vingården.
Se, sådan gør en god hustru, når hendes mand er tørstig!

...
Det lykkedes os at skaffe et billede af Madonna, men vi synes nu ikke rigtigt, det ligner ...
..........
33-35
............................................................
....
Ugens gode spørgsmål

Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere.
Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte - det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål - og svaret på det.

Et rigtigt Emma Gad-spørgsmål
Georg Messmann er i tvivl: Hvornår skal man som vært fylde sine gæsters glas op igen?
Sidder man hjemme i godt selskab, behøver man ikke at rende rundt og fylde glassene op. Sæt bare vinen på bordet, og lad gæsterne selv betjene sig – men sørg naturligvis gerne for hele tiden at bringe fyldte flasker til.
På restauranter er det et større problem. Nogle steder får tjenerne uden tvivl besked på bare at fylde op – og helst så meget i glasset, at der knap nok er plads til vinens duft. Så sælges der flere flasker.
Dette er naturligvis en uskik. Når der kun er en mundfuld eller to tilbage i glasset, bør tjeneren spørge, om man ønsker mere vin, og først derefter fylde op til højst to tredjedele af glasset.
Og man skal ikke tøve med at sige det til tjeneren, hvis man som bilist ønsker at have check på, hvor mange glas man drikker. I så fald skal der ikke bare fyldes efter i halvtomme glas.
Vi har været ude for, at tjeneren bare skænkede rundt med en ny flaske, som værten ikke havde godkendt. Er vinen proppet (fordi den ikke havde skruelåg), er det jo tosset at ødelægge indholdet i alle selskabets glas.
..
....Ugens besvarelser lægger vi efterhånden ind i VinAvisens VinABC, så de er lette at finde.
....
...................
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i,
    hvad der sker i vinens verden.
    Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
...............
14/05
.
.




.
..
................
I den forløbne uge har vi smagt i alt 22 vine. Heraf var der 16, som fik mere end to stjerner, og 8 fik fem stjerner.
........................
...
Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
.....
................
Mousserende vin


Nicolas Maillet, Brut, Crémant de Bourgogne, Frankrig
79,95 kr., The Wine Company
Samme gode struktur, mousse, frugt, syre – som en champagne. En rigtig dejlig boblevin. Den er, som den skal være.




Hvidvine


Anselmann, Gewürztraminer, Spätlese, Pfalz, Tyskland 2003
75 kr., Fionia Vinimport
Vidunderlig mild og dejlig hvidvin med fornem sødme. En rigtig meditations-vin.


Golden Valley, Tamaioasa, Rumænien 2001
45 kr., Rumænsk Vinimport
Sød og gylden hvidvin på senthøstede druer af sorten Pietroasa. Den har en fornem sødme, dejlig frugt og tilpas syre.


Domaine de Coudrières, Vouvray, Frankrig 2003
60 kr., Herning Vin Import
Det er ret sjældent, vi smager de herlige Vouvray-hvidvine, lavet på Loire-dalens drue Chenin og lagret i dybe huler i den klump kridt, det hele hviler på. Her er imidlertid en dejlig vin, som vi kun kan anbefale. Den er lidt til den søde side og velegnet både som terrassevin og som ledsager til lette retter - og på grund af sødmen såmænd også til en ikke for sød dessert.


Conrad, Riesling, Classic, Mosel-Saar-Ruwer, Tyskland 2003
59 kr., Slagelse Vinkompagni
Tør hvidvin med en kraftig duft og en frisk smag med en lille sødme. God til mad – og som terrassevin.


Primavera, Bairrada, Portugal 2003
29,95 kr., Amka Vinimport
Hvidvin med en blomsteragtig duft og en frisk og frugtagtig smag. Ikke nogen stor vin, men udmærket som hverdags-vin.




Rødvine


Cepa Noble, Carmenère, Colchagua Valley, Chile 2002
72,50 kr., Cissus
Lækker rødvin med blødhed og mange facetter – chokolade, vanille, fad …


Mas de Masos, Caparons-Ossó, Priorat, Spanien 1998
229,50 kr., Ki-Ma Vinimport
Dette her er vin! En stor rødvin, der fylder næse og mund med fryd – fyldig, blød frugt og mange facetter i smagen. Vinen er lavet på Garnacha, Cabernet Sauvignon og Cariñena.


Longridge, Pinotage, Western Cape, Sydafrika 2001
109 kr., på tilbud: 6 flasker for 399 kr., Kvickly og SuperBrugsen
Stor og flot rødvin, harmonisk, med intens frugt, fadlagring, lidt røget i smagen. Rabatten er virkelig go’ – 66,50 kr. pr. flaske.


Kenwood, Old Vine Zinfandel, Lodi, Californien 2001
110 kr., Cissus
Stor og flot rødvin med ”krop” – med fyldig frugt, sødme, krydderi, chokolade … Meget lækker. Men den skal have en kraftig ret som følgesvend. De 14,3% alkohol opvejes fint af den intense frugt. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.


Domaine de Ventaillole, Grenache, Vin de Pays d’Oc, Frankrig 2001
55 kr., Emmerys
Saftig og venlig rødvin, ret ukompliceret, men fin som hverdags-vin.


La Dive, Côtes du Rhône, Frankrig 2002
59 kr., Premier Cru
En let Rhône-rødvin med de gode karakteristika, en Rhône-vin nu engang har.


Château de Valcombe, Costières de Nîmes, Frankrig 2003
75 kr., Vinens Verden
Intens duft og intens frugt præger denne rødvin med en god portion garvesyre. Den må meget gerne ligge et par år endnu.


Monte Calina, Merlot, Central Valley, Chile 2003,
29,95 kr., Prima
En blød og ukompliceret vin med koncentreret smag af moden frugt. Den slutter dog en anelse bittert. God til prisen og fin fx til pastaretter.


Roberts Estate, Cabernet Sauvignon, South Eastern Australia 2002
79 kr., 69 kr. ved 12 flasker, Glud Vin
Lidt en skrappert af en rødvin. Ganske flot, med fyldig frugt, saft og kraft. Plask den over i en karaffel et par timer før måltidet. Ikke helt billig.


Farnese, Sangiovese, Terre di Chieti IGT, Italien (uden årgang)
129,95 kr. for 3 liter i boks, Philipson Wine
Denne papvin prøvede vi både ved 16 og 22 grader, og den vandt bestemt ved den varmere temperatur. Kvaliteten er i ovensstemmelse med prisen – og med pappet.


Domaine la Condamine l’Évêque, Syrah, Vin de Pays des Côtes de Thongue, Frankrig 2002
55 kr., Emmerys
En let, enkel og god hvedags-vin til prisen. Uden større kompleksitet.
.
Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet enten med topkarakter - som regel seks stjerner - eller på anden vis.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.
........................
B.T.
Penfolds, Rawson's Retreat, Shiraz / Cabernet Sauvignon, South Eastern Australia 2003Rødvin59,95 kr.Føtex, SuperBest m.v.
.
Børsen
Domaine Constantin Lazaridi, Sauvignon Blanc / Sémillon / Asyrtiko, Grækenland 2003Hvidvin109 kr.H.J. Hansen
Cambas, Chardonnay, Grækenland 2000Hvidvin65 kr.Holte Vinlager
Cambas, Mavrodaphne, GrækenlandHedvin65 kr.Holte Vinlager
.
Ekstra Bladet
Takun, Carmenère, Chile 2002Rødvin50 kr.SuperBest
Féraud-Brunel, Rasteau, Côtes du Rhône Villages, Frankrig 2000Rødvin95 kr.Strobel Vinimport
.
ErhvervsBladet
Le Volte, Toscana, Italien 2002Rødvin 100 kr.Sigurd Müller
.
Frederiksborg Amts Avis
Domaine Ventaillole, Grenache, Vin de Pays d'Oc, Frankrig 2001Rødvin55 kr.Emmerys
Domaine Condamine L'Évêque, Syrah, Vin de Pays des Côtes de Thongue, Frankrig 2002Rødvin55 kr.Emmerys
Nederburg, Shiraz, Paarl, Sydafrika 2001Rødvin54,95 kr.Amka Vinimport
.
Hjemmet
Castillo de Jumilla, Macabeo, Jumilla, Spanien 2002Hvidvin49,75 kr.H.J. Hansen
.
Information
Weingut Schloss Lieser, Riesling, Mosel-Saar-Ruwer, Tyskland 2003Hvidvin69 kr.Domaine Brandis
.
Jyllands-Posten
Catena, Cabernet Sauvignon, Mendoza, Argentina 2000Rødvin100 kr.Philipson Wine
Domaine Réméjeanne, Les Eglantiers, Côtes du Rhône Villages, Frankrig 2001Rødvin169 kr.Bichel Vine
.
Nordjyske Stiftstidende
Errazuriz, Chardonnay, Casablanca Valley, Chile 2003Hvidvin60 kr. (v.6.fl.)H.J. Hansen
.
Smag & Behag
Dom Ruinart, Rosé Champagne, Frankrig 1988Mousserende845 kr.Skjold Burne
Bonnaire, Cramant, Blanc de Blancs, Grand Cru, Cuvée Prestige, Champagne, FrankrigMousserende340 kr.Erik Sørensen Grand Vin
Moët & Chandon, Millésimé, Blanc Brut, Champagne 1996Mousserende340 kr.Diageo
Pol Roger, Chardonnay, Brut, Extra Cuvée de Réserve, Champagne 1996Mousserende365 kr.Sigurd Müller
Pommery, Grand Cru Millésimé, Champagne 1996Mousserende370 kr.Amka Vinimport
Louis Roederer, Blanc de Blancs, Brut, Champagne 1997Mousserende380 kr.Østjysk Vinforsyning/Vignoble
Bollinger, Grande Année, Brut, Champagne 1996Mousserende599,95 kr.Philipson Wine
.......................
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.