Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 35, 2004


......................
Vin-aktuelt i uge 35
23. august - 29. august 2004
........................

VinAvisen uge 32VinAvisen uge 33VinAvisen uge 34
........................
.
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i,
    hvad der sker i vinens verden.
    Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!

....................
35-36
....................
Er alkohol-bamserne på vej ud?
Rundt omkring er man ved at besinde sig på den bølge af alkohol, der har skyllet ind over vinens verden.
For ikke så mange år siden var der 12,5% alkohol i vine, som skulle nydes til mad. I dag har man fået nye teknikker, der kan øge indholdet af alkohol. Man har fået vine fra oversøiske lande med evigt solskin. Og man har fået guruer som Robert Parker og det amerikanske vinblad Wine Spectator, der giver høje point til alkoholiske bamser.
Vinproducenterne har fået den opfattelse, at hvis de laver rødvine med over 14 procent alkohol, er de sikre på succes, og hvidvinene er godt på vej op over de 13,5 procent. Det californiske Garretson Wine Company har oven i købet lavet en 17,2 procent Syrah.

Ved at blive for meget
Som sagt er man ved at besinde sig. Mange finder, at det er ved at blive for meget. Hvis man går fra 12 til 16%, svarer det til, at man drikker en ekstra flaske øl for hver to glas vin.
Problemet med de alkoholiske bamser er, at de næsten kun kan drikkes alene, ikke til mad. Eller som der var en, der sagde: De egner sig kun til vildsvin, og vildsvinet skal helst stadig være i live.
Vinen dominerer maden; den er et måltid i sig selv. Den understreger ikke maden, men overdøver den.

Sociale vine og bordvine
Ifølge nyhedstjenesten MSNBC har vinmageren George Vierra fra Napa Valley fornylig været så frustreret over den alkoholiske trend, at han skrev et indlæg, hvori han foreslog, at vine blev klassificeret i to kategorier: Sociale vine med højt indhold af alkohol og bordvine beregnet til mad.
Vierra har registreret alkoholniveauet i Napa-vine fra de 12,5% i 1971 til 14,8% i 2001. Men der var også i 1978 en top i kurven på 14%, hvorefter kurven faldt skarpt.
Dette fald ser Vierra som et tegn på, at forbrugere og kritikere blev trætte af de potente flasker, og han mener, at det meget vel kan ske igen.
....................
35-36
....................
Svenske nedskæringer på 40%
Som vi skrev i VinAvisen i sidste uge, har den svenske regering indset, at den må gøre noget for at få forbrugerne til at vende tilbage til Systembolaget. Monopolforetagendet lider under, at kunderne flygter til nabolandene for at købe billig spiritus.
Nu er regeringen kommet med et forslag om at skære ned på afgifterne med 40%. Det svarer til, at afgiften på en liter alkohol vil falde fra 200 skr. (cirka 158 dkr.) til 120 skr. (cirka 97 dkr.). I sidste ende vil det betyde, at spiritus kommer til at koste 30% mindre i Systembolagets butikker, og det skulle så gerne kunne reducere svenskernes indkøb i andre lande med 15%.

For sent til næste år
For svenskerne lyder det godt med en afgiftsnedsættelse, men hvis det overhovedet bliver til noget, så bliver det først til næste år.
Spørgsmålet er, om en sænkning på 30% er nok – og om det er klogt at vente til næste år. For hver måned, der går, bliver mønsteret med at købe vin og spiritus over landegrænserne mere og mere indarbejdet.

Dårligt nyt for dansk handel
Set fra dansk side er den svenske nedsættelse dårligt nyt. Man anslår ifølge Berlingske Tidende, at svenskernes årlige køb i Danmark for op mod 4 milliarder kr. vil falde med 20%, hvilket svarer til, at danske butikker mister 800 millioner kr. i omsætning. Og dertil kommer tabte arbejdspladser.
En løsning kunne være at sænke de danske afgifter yderligere - det vil også kunne bringe en del af den tyske grænsehandel hjem til Danmark.
Til Berlingske Tidende siger skatteminister Kristian Jensen, at han følger de svenske tiltag meget nøje. Men om afgifterne skal ned herhjemme, kan han endnu ikke sige. Ministeriet arbejdet på en rapport om grænsehandelen, som ventes færdig til oktober. Den skal danne grundlag for en beslutning.
Så store er afgifterne pr. liter 40% spiritus i seks lande
Norge200 dkr.
Sverige158 dkr.
Finland81 dkr.
Danmark60 dkr.
Tyskland45 dkr.
Polen28 dkr.

Behov for yderligere sænkning af afgifterne
Ifølge Jydske Vestkysten har sænkningen af spiritusafgiften den 1. oktober 2003 ikke haft den forventede effekt. Grænsehandelen er ikke faldet tilstrækkeligt, og i juli i år købte over hver tredje dansker deres spiritus i udlandet eller i en toldfri forretning.
Der var ellers tale om en positiv tendens umiddelbart efter sænkningen. Grænsehandelen faldt til cirka 23%. Siden er tallet steget til godt 31% i marts og 35% i juli i år.
- Med så stort et salg uden for Danmarks grænser er der behov for en yderligere reduktion af afgifterne på vin og spiritus allerede i den kommende finanslov, hvis vi skal kunne konkurrere på lige vilkår med lande som Tyskland, siger Morten Bangsgaard til Jydske Vestkysten. Han er direktør for Diageo Danmark og medlem af V.S.O.D.'s bestyrelse.
....................
>27/05
....................
Vrede mødre lægger sag an
Tre vrede mødre lægger nu sag an mod den franske vinbranche. Kvinderne har drukket vin under graviditeten uvidende om, at det kunne skade deres fostre, og nu har de så fået børn med et medfødt alkoholsyndrom.
At vin og graviditet ikke er den bedste match burde være oplyst på flaskerne, mener kvinderne. Hvilket er helt i takt med det forslag, som den franske sundhedsminister Philippe Douste-Blazy er kommet med, og som vi omtalte i VinAvisen i uge 34. Kvindernes sagsanlæg kan meget vel give forslaget vind i sejlene.
I USA bliver alle vinflasker fra Frankrig faktisk forsynet med sådanne mærkater. Det har altså bare ikke vundet indpas i vinens eget hjemland.

Nyt navn til Montana Wines
Montana Wines på New Zealand blev grundlagt i 1934 af den jugoslaviske immigrant Ivan Yukich. Den første vinmark blev anlagt på en bakke vest for Auckland – deraf navnet Montana, der betyder bjerg.
I dag er vinmarken blevet til 3075 hektar, og vinhuset er New Zealands største.
Nu har Montana Wines ifølge Wine Spectator taget navneforandring til Allied Domecq Wines. Lidt vemodigt måske, men oplagt eftersom det verdensomspændende britiske vin- og spiritusfirma købte vinhuset for tre år siden.
............

38-38/05
..............

.....
Brødrene Michael og Gert Carl med deres franske vinmager, Laurent Dubreuil, i midten.
    Sæsonens første vinsmagning
    Traditionen tro indledes den vinøse sæson i København med en smagning hos Chris-Wine. Således også i år, hvor vi mødte den franske vinmager Laurent Dubreuil fra brødrene Carls rumænske vingård, Villa Bona Terra.
    Dubreuil har boet på vingården i halvandet år, og den nye årgang, som vi smagte, vidnede om, at han kan spille på de vinøse tangenter.
    – Rumænien har et stort potentiale for at lave god vin, siger han. – Landet ligger på højde med Sydfrankrig. Klimaet er fortræffeligt, og i distriktet Dealul Mare ligger vore vinmarker på de sydvestvendte skråninger af Karpaterne i 150-200 meters højde.
    – Vi har egentlig kun ét problem, nemlig at Rumænien ikke er kendt som et vinland, hvorfra der kan komme gode vine. Men Chile havde det samme problem for femten år siden. Vi har kun været i gang siden midten af 90’erne, hvor udenlandsk kapital og knowhow – blandt andet fra danske Chris-Wine – satte gang i sagerne.
    I VinAvisens liste nedenfor over ugens smagte vine er der stjerner til rumænske Villa Bona Terra.

    Hvordan med Seguin?
    Under smagningen hos Chris-Wine smagte vi naturligvis den nye årgang af vinene fra familien Carls Château de Seguin, og dem er der også stjerner til nedenfor.
    Vi var samtidig nysgerrige efter at få at vide, om ejerne af det danske slot har de samme problemer som så mange andre vinbønder i Bordeaux.
    – Heldigvis ikke helt, siger Michael Carl. – Det er godt nok en trængt situation for hele distriktet med overproduktion og faldende kvalitet og priser. Men det går især hårdt ud over ”les petits châteaux” – de små slotte, der har svært ved at holde kvaliteten. Château de Seguin hører immervæk til blandt de ti største slotte i Bordeaux.
    – Igennem de seneste mange år har vi stadig forbedret kvaliteten blandt andet ved at skære ned på høstudbyttet, så vi er allerede nede under de begrænsninger af produktionen, man taler om. Og salget af vinene – det går faktisk godt, især på det franske marked, hvor de dyrere vine er kommet ind på mange fornemme stjernerestauranter og hos velrenommerede "cavister".
...........
Californien går en tørketid i møde
En række førende forskere i Californien har stukket hovederne sammen og har kigget dybt i den vejrmæssige krystalkugle.
Resultatet er skræmmende. På grund af den globale opvarmning vil vejret i Californien være drastisk forandret om små 100 år.
Det vil blive mærkbart varmere og mere tørt. Los Angeles kan risikere at lide under en række alvorlige hedebølger, der kan medføre op til syv gange så mange varme-relaterede dødsfald som nu. Og 90% af de store snemængder i Sierra Nevada bjergene vil smelte.
De store forandringer kan selvsagt få katastrofale følger for Californiens vinindustri med en årlig omsætning på 3,2 milliarder dollars (cirka 20 milliarder dkr.).
....................
32-35
..............

...
Garagevin 2004 en succes
Søndag d. 15. august løb vinmessen Garagevin 2004 af stabelen på Dansk VinCenter. Vejret holdt – der var solstrejf mellem vinstokkene. Tilstrømningen var meget stor, og udstillerne var godt tilfredse med interessen. Altså igen en succes.
Med alle de hvide teltpavilloner og palmer i potter er der lidt stemning af sydlandsk campingplads over foretagendet, men det er helt i orden. Det giver sikkert publikum en fornemmelse af, at her kan man gøre en god forretning (hvad man faktisk kan). Og så er det altså dejligt at være omgivet af alle de grønne vinstokke med druer på vej.
I forbindelse med vinmessen fik vi også lejlighed til at smage den danske Nordlund-vin. 2002-årgangen gav vi i sin tid fem stjerner, og fadprøven på 2003-årgangen lover virkelig godt – vi havde jo en fantastisk sommer sidste år. Selv om det kostede 20 kr. at smage en fadprøve af Nordlund-vinen, var der mange henne og smage.
..............
    Ny smart emballage
    I en af pavillonerne på garagevin-messen var der ikke vin, men nogle meget smarte og smukke karton-emballager til vinflasker – eller hvad man nu ellers kan finde på at komme i dem.
    – Hvorfor være så firkantet, når løsningen er trekantet? spørger de to unge designere Pia Mose Svendsen og Gitte Gjerløv Hedegaard, der sammen har udviklet systemet af trekantede emballager, som ved hjælp af O-ringe, metalbakker og bæresnore kan samles til større pakninger: To, tre, fire eller seks.
    De største pakninger har øverst en ”bærepind” i form af en konisk gummiprop, der kan sættes i halsen på en halvtømt flaske vin.
    Man kan komme i forbindelse med de to designere på adressen pia@berntmaa.dk.

    < Karton-systemet POGflex er designet af Gitte Gjerløv Hedegaard (t.v.) og Pia Mose Svendsen. De trekantede elementer kan naturligvis dekoreres med farvetryk.
........................
41-40/05
.................
Forsøgsmark bliver en realitet
Som vi skrev i VinAvisen i uge 30, vil et fransk institut for landbrugsforskning vældig gerne anlægge en lille forsøgs-vinmark i Alsace med genmodificerede vinplanter. Og nu ser det ud til, at regeringen har givet grønt lys for projektet.
Formålet er ikke mindst at fremavle nye vinstokke, der er modstandsdygtige over for nepovirus – en plantesygdom, der hvert år angriber mere end 10.000 hektar vinmarker i de køligere egne af Frankrig. Det kan betyde et høsttab på op til 80%, og det går altid værst ud over Bourgogne.

Slagsmål i majsmarken
Foreningen af førende europæiske vinhuse, Terre et Vin du Monde, råber vagt i gevær. Vinhusene frygter, at forsøgene med de genmodificerede vinplanter vil skade økosystemet, og at nepovirusen vil blive spredt til de vinmarker, der grænser op til forsøgsmarken.
Diskussionen for og imod GMO raser overalt i Europa, men i Frankrig kæmpes der ifølge den britiske avis The Independent i ordets bogstaveligste forstand.
En majsmark uden for byen Marsat i departementet Puy-de-Dôme blev således forvandlet til en sand slagmark. Miljøaktivisten José Bové havde sammen med 500 tilhængere sat sig for at nedtrampe markens genmodificerede majs. Midt i tramperiet kom den ny forening af ”frivillige landmænd og forskere for GMO forsøg” buldrende, og det hele endte i vild tumult med masser af anholdelser.

En ivrig miljøaktivist
Det er ikke første gang, at José Bové, der er fårehyrde, er gået på barrikaderne. Han har blandt andet medvirket til at drive Robert Mondavi ud af Sydfrankrig, har smadret en McDonald’s-restaurant og har ødelagt en udplantning af genmanipuleret ris – hvilket kostede ham seks måneder bag tremmer. Nu får vi se, hvor mange tremmer han får denne gang ...
...............................

14-13
.......................................
28 postkort fra USA
VinAvisen har igen været på vinrejse, denne gang til Californien. Som vi plejer, har vi skrevet postkort, og i disse sommeruger bringer vi i alt 28 postkort "med venlig hilsen fra USA". Her kommer de sidste fire, og hele serien har vi lagt ind på en særlig side.
.......

.....
Samme hvidvin i fire forskellige tønder. Amerikanerne foretrækker kraftige vine med udpræget fadpræg, mens europæerne foretrækker mindre kraftige vine. Gallo laver derfor vine specielt til det europæiske marked.
    25. postkort fra USA: Et lærerigt eksperiment
    Vi deltog i en hel del interessante prøvesmagninger. I Gallos kælder smagte vi en hvidvin – en Chardonnay 2003 fra vingården Laguna. Den var fordelt i fire fade – eller rettere i tre træfade og en tønde af rustfrit stål. Det ene træfad var af ungarsk eg, det andet af fransk eg og det tredje af amerikansk eg. Var der forskel?
    Ja, i høj grad. Vinen i ståltønden smagte naturligvis ikke af eg. Den havde en ren frugtsmag og en vis fedme.
    Vinen, der havde lagret på ungarsk eg, var ikke vores kop te. Den havde nogle bitoner, som nærmest mindede os om – ja, undskyld, pølser.
    Vinen på amerikansk eg havde en kraftigere træsmag og igen nogle toner, vi ikke var vilde med.
    Og endelig var der så vinen på fransk eg – det var en vin, der havde bevaret druefrugten og optrådte med bløde tanniner.
    Vi skylder at tilføje, at andre, der deltog i testen, havde en anden opfattelse, men sådan er der jo forskel på folk.
.......

.....
De mange glas - ni til hver deltager - var dækket af praktiske paplåg. Og vi havde naturligvis hver et stort papbæger at spytte i.
    26. postkort fra USA: En dramatisk indflydelse på vinens smag
    En anden spændende smagning demonstrerede, hvordan små forskelle i dyrkningen af druerne har dramatiske indflydelser på vinens smag. Det var faktisk tre smagninger, hver med tre glas:
    * Først smagte vi en Pinot Noir fra tre forskellige høsttidspunkter med en uges mellemrum. De tidligt høstede druer havde givet en meget enkel vin, lidt à la frugtsaft. Vinen fra druer, der var høstet en uge senere, var helt i top, mens druerne, der blev høstet endnu en uge senere, havde givet en syltetøjsagtig vin med alt for meget alkohol.
    * Næste smagning gjaldt beskæringen af Merlot-vinstokke – 1) ubeskåret, 2) beskåret ind til to druebærende stilke og 3) til fire stilke. Ingen tvivl: Vi går ind for to stilke!
    * Endelig smagte vi en Frei Zinfandel med forskellige former for kunstvanding. Igen stor forskel. Med 100% kunstvanding var resultatet rent saftevand. Næ, Zinfandel må godt få lidt vand før druernes farvesætning (veraison), men endelig ikke efter.
(fortsættes)
.........

05-30/05
..........

.....
Billedet tog vi gennem et lille vindue i en dør. Vi turde ikke gå ind og forstyrre undervisningen.
    27. postkort fra USA: Et auditorium for vinsmagning
    The Culinary Institute of America (CIA) er en enestående kokkeskole i Napa Valley, og her deltog vi i endnu en spændende smagning.
    Først fik vi dog en tur igennem skolen, der er indrettet i en kæmpemæssig bygning, der tidligere var Napa’s største winery, Christian Brothers.
    Mange amerikanere troede vist, at det blev grundlagt af to brødre ved navn Christian, men der var tale om ”kristne brødre”, en katolsk lægbroderorden, Sallesianerne.
    Broder Timothys samling af 1400 proptrækkere findes stadig i bygningen, men nu er der altså skole, og det er imponerende at opleve de store sale, hvor en hær af kokke med høje hvide huer lærer at røre den rigtige vej rundt i gryderne.
    På postkortet her ses et auditorium, hvor deltagerne lærer at smage vin.
    Man kan som udenforstående deltage i kurser på CIA. Mere om det på http://ciachef.edu.
.......

.....
Her er der rettet an til smagningen: Hvordan smager tre slags vin sammen med olie, eddike, fløde, salt, artiskok, asparges osv.?
    28. postkort fra USA: Hvordan påvirker maden vinens smag?
    Vores smagning på CIA blev ledet af Holly Peterson Mondavi, der er gift med en af Robert Mondavis sønner, Tim.
    Hun underviser i, hvordan vin og mad samarbejder, og hun demonstrerede det med nogle af de små ting, der har stor indflydelse på, hvordan vi opfatter smagen af en vin.
    Fx får salt vinen til at smage bittert, mens olivenolie, som indeholder både syre og tannin, kan spille fint op til vinen.
    Asparges kan i større mængder virke dræbende for vinen, så det er klogt kun at lade asparges indgå som et mere beskedent tilbehør til en ret.
...............................
28-01
....................
...
Den danske vinbranche
    * Taster Wine's chefvinkyper, Hans Henrik Kolls, har valgt at gå på pension for at nyde et velfortjent otium efter præcis 43 år i vinbranchen og præcis 33 år hos Taster Wine. I den anledning er der reception den 31. august kl. 15-17 på adressen Ringager 6, 2605 Brøndby.
...
.......................
    .VinAvisens Online Auktioner
    Med et klik på denne bjælke åbner du et nyt vindue med auktionssiderne
    - og husk: Det er GRATIS at udbyde en vin og GRATIS at byde på den!
    .
    .
....................
Aktivitetskalenderen
VinAvisens aktivitetskalender er ved at vågne op efter sommerferierne med en hel del spændende arrangementer. Men der må meget gerne komme endnu flere smagninger, udstillinger osv. med, og det vil Claus Skov Christensen herefterdags sørge for. Han glæder sig til at modtage tips og pressemeddelelser på e-mail adressen revclaus@worldonline.dk.
....................
33-36 + 2x
....................
    Mealybugs fætter går til angreb
    Som vi før har skrevet om i VinAvisen, har de californiske vinmarker tidligere i år været hærget af mealybugs – insekter, der spiser sig gennem både blade, stilke, rødder og druer på vinstokkene.
    Vinbønderne kender dog til den slags angreb og ved derfor, hvordan de skal gribe sagen an.
    Nu, få uger før høsten, har insektets fætter, den stribede mealybug ifølge avisen The Sacramento Bee imidlertid invaderet vinmarkerne i distriktet El Dorado. Og når det gælder den stribede fætter, står vinhusene på bar bund. Nok er den til grønfoder, men den har aldrig før kastet sin glubske kærlighed på vinmarkerne.
    Foreløbig kan vinproducenterne blot se til og håbe på, at angrebet ikke udvikler sig fatalt.
    Insekterne udskiller nogle lange voksagtige tråde, som de beskytter sig under, mens deres klistrede ekskrementer lagrer sig på vinstokkene og medfører forskellige svampesygdomme.
    Den stribede mealybug kan blive op til 5 mm lang og er dermed større end sin artsfælle – bare den ikke også har en større appetit.

Konkurrence i vinblanding
At afholde en konkurrence i vinblanding kan vist kun lade sig gøre i et vinland. For 21. år i træk har sydafrikanerne afholdt deres Blaauwklippen Blending Competition, hvori deltog 62 vinklubber med et par tusinde entusiastiske medlemmer.
Årets opgave gik ud på at blande den perfekte hvidvin på druen Sauvignon Blanc, og konkurrencen blev vundet af The Natalia Wine Society fra KwaZulu-Natal. Deltagerne fik udleveret fire forskellige Sauvignon-vine, friske fra tankene og med hver deres karakter alt efter voksested, gæring på bundfald og varierende skindkontakt, og de skulle bruge mindst tre af de fire vine. Og så gjaldt det simpelt hen om at give opskriften på, hvor mange procent af hver vin der skulle i den færdige blanding.
Vindervinen vil komme på markedet i oktober.
....................
>36/04
....................
De danske vine til "skue"
Dansk Vinskue er den EU-anerkendte nationale prøveinstans for dansk vin. I lørdags blev skuet afviklet på Skovriderkroen i Charlottenlund, og til syv ud af 105 deltagende vine var der medaljer. Én fik sølv, og seks fik bronze.
Bedømmelsen af vinene blev foretaget af et panel af sommelierer, og formanden for dommerpanelet, Jesper Boelskifte, fastslog, at standarden i årgang 2003 egentlig var pæn. ”Men medalje-kriterierne er meget høje. For at en dansk vin kan modtage medalje på Dansk Vinskue, skal den kunne konkurrere på lige fod med de bedste internationale vine.”
Vinen, der fik sølvmedalje, var Nordlund 2003, skabt på Dansk VinCenter af Jens Michael Gundersen, der blev udnævnt til Årets Vinbonde og modtog vandrepokalen herfor.

Åbent hus hos danske vinavlere
På lørdag d. 28. august holder Foreningen af Danske Vinavlere igen åbent hus i vingårde over hele landet, og ideen er at give de besøgende mulighed for at se og smage, hvor omfattende og mangeartet dansk vinavl er blevet på de elleve år, foreningen har eksisteret. Danmarkskortet er bogstaveligt talt prikket med op mod 900 private vingårde.
De fleste vingårdene tager imod kl. 13-16, men nogle holder åbent i længere tidsrum. Det kan man checke på listen, som foreningen har lagt ud på www.vinavl.dk.
..........
33-35
....................
Hvordan lugter russisk læder?
Til Jyllands-Posten har Niels Lillelund skrevet en artikel om beskrivelser af vin, og i den citerer han den franske forfatter og vinkender Jules Chauvet.
Om en bourgogne fra Chambolle-Musigny skrev Chauvet, at ”den har en prægtig farve, rubin snarere end granat, en basisk aroma af lav, af sandeltræ, af kirsebær, harpiks, moskus, ambra, russisk læder, hyacint, pinselilje, jordbær og havanatobak”.
Men amerikanerne kan også være med. Robert Parker taler fx tit om, at en vin er sexet – hvad det så betyder. Og Jay McInerney, der har en vinspalte i House & Garden, kommenterer Bourgogne-vine således:
”Hvis det er rødt, fransk, for dyrt, og smager som det vand, der er tilbage i vasen, når blomsterne er døde og rådne, så der det formodentlig bourgogne”.
....................
    USA’s madmor er død
    Julia Child er død kun to dage før sin 92-års fødselsdag. Hun var amerikansk gastronomis grand old lady og har haft samme kultstatus i USA, som Escoffier nød i Frankrig.
    Hun var bidt af fransk kogekunst og vin og forstod at formidle sin viden til et bredt publikum. Det gjorde hun blandt andet gennem massevis af bestsellers samt mere end 200 populære radio- og tv-programmer.
    Under en af hendes tv-udsendelser tabte hun en rødspætte på gulvet. Hun samlede den bare op, så 6 millioner seere lige i øjnene og sagde: - Ups, det var der vist ingen, der så.

Institut for livsnydere
IHEGGAT er navnet på en ny fransk organisation. Det umulige akronym står for Institut des Hautes Etudes du Goût, de la Gastronomie et des Arts de la Table – altså et institut for smagen, gastronomien og bordets glæder.
Der er tale om et nyt institut under universitetet i Reims, og det første hold studerende møder op den 14. november for at deltage i et fire ugers kursus.
Kurset henvender sig til kokke, sommelierer, tjenere og andre professionelle inden for gastronomiens verden. Med sig i skoletasken skal de have mindst syv års erfaring. Livsnydere og amatørgastronomer er dog også velkomne.
Via kurset får eleverne en all round efteruddannelse, der sætter deres egne specialer i perspektiv. Læs mere på www.iheggat.com.
........................
19-50
....................
Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
..........................................................
..

.
    Henning A. Pedersen (f. 1933) blev udlært som købmand i 1953, men har bevæget sig i vinens verden siden 1959, da han blev ansat i Knud Jørgensens Vinhandel.
    Omkring 1980 oprettede Knud Jørgensen sit Academie du Vin, og her fandt Henning Pedersen sin rette hylde med vinkurser. Han udviklede sin egen stil, hvor smagningerne blev ledsaget af lysbilleder, som han optog under talrige rejser, først i Frankrig og siden i andre europæiske vinlande.
    I 1984 udvidede han sine aktiviteter med vinkurser i flere af FOF’s afdelinger, og dette oplysningsarbejde har han fortsat lige siden. Tusinder har fulgt ham og er vendt tilbage til de følgende kurser.
    I 1991 blev Knud Jørgensen overtaget af Vingaarden i Odense, og efter 33 år i firmaet valgte Henning Pedersen at koncentrere sig om sine vinkurser. Yderligere har han igennem alle årene arrangeret vinrejser for sine kursister, de fleste til Alsace, men også mange til Toscana, Bourgogne og Champagne.
    Sine egne vinøse opdagelsesrejser har han i de senere år udvidet til Chile, Argentina, Sydafrika, Australien og senest til New Zealand – altid med skudklart kamera og åben notesblok.
    Fritiden bruger han først og fremmest på nye vin-rejsemål, men også musik, teater, opera og sport har hans interesse. Han har spillet meget fodbold og været fodbolddommer i 26 år.
    Adresse: Stellavej 14, 2610 Rødovre, tlf.: 36 70 92 15, fax: 36 70 92 16.
...............
14/05
.
.




.
..
....................
Decanters ti bedste vine
Det britiske vinblad Decanter har lavet en liste over "verdens 100 bedste vine", og med på listen er vine, skabt af to danske vinfolk.
Peter Vinding Diers er præsenteret med sin Royal Tokaji Szt Tamas 1993 og hans nevø, Peter Sisseck, med kultvinen Pingus 2000. Den søde Tokaj-vin koster 499 kr. for 50 cl, mens Pingus fås for en slik, nemlig 5000 kr.
Listen er inddelt i forskellige kategorier, Champagne, Bourgogne, Tyskland, Spanien osv. Vi nøjes her med at citere listen over "verdens ti bedste vine" - som jo egentlig blot er af akademisk interesse. Der findes meget få flasker af disse vine i disse årgange.
....................
1945Château Mouton-Rothschild, Pauillac, 1. cru, Bordeaux, Frankrig
1961Château Latour, Pauillac, 1. cru, Bordeaux, Frankrig
1978La Tâche, Domaine de la Romanée-Conti, Bourgogne, Frankrig
1921Château d'Yquem, Sauternes, 1. grand cru, Bordeaux, Frankrig
1959Richebourg, Domaine de la Romanée-Conti, Bourgogne, Frankrig
1962Penfolds Bin 60A, Australien
1978Montrachet, Domaine de la Romanée-Conti, Bourgogne, Frankrig
1947Château Cheval-Blanc, Saint Émilion, 1. grand cru classé (A), Bordeaux, Frankrig
1982Château Pichon Longueville Comtesse de Lalande, 2. cru, Pauillac, Bordeaux, Frankrig
1947Le Haut Lieu Moelleux, Gaston Huet, Vouvray
....................
Villa Vino, et nyt vinotek
Et nyt tempel for vinnydelse har slået dørene op i hjertet af København. Hos Villa Vino, der er et typisk vinotek, som man finder dem i Norditalien, serveres der en lang række vine glasvis.
Udvalget fremgår af store tavler, der løbende bliver udskriftet. Og vinene kommer ikke kun fra Italien, men fra hele verden og fra både små og store vinhuse.
Hvis sulten melder sig, kan man nyde en lille kold anretning med charcuteri og ost.
Villa Vino har til huse i Mikkel Bryggers Gade 11, 1460 Kbh. K., tlf.: 33 32 17 33.
........................
-22
34-35
....................
    Ugens vinøse billede
    Palle Nielsen har været på en spændende vintur, arrangeret af Øens Vinagentur i Rønne for 32 af firmaets bornholmske hotel- og restaurationskunder.
    Turen gik til Alsace og Bourgogne, og på en mark i Meursault tog Palle Nielsen dette billede af en smart maskine, der "rasper" druestokkene fri for gammelt løv og ikke ønskede vingrene. Et arbejde, der i gamle dage skulle udføres med besværlig håndkraft og øm ryg.
    Meursault er en kommune i Bourgogne med tyve fornemme premiers crus. Navnet Meursault kommer af det latinske muris saltus – muse-springet – og springet er en kløft, der deler kommunen i to dele, og som en overdimensioneret mus åbenbart sprang over. Nord for kløften gror de store rødvine, syd for gror de kostbare hvidvine.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.
..............
34-37
.................................
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i,
    hvad der sker i vinens verden.
    Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
34-37
................
I den forløbne uge har vi smagt i alt 40 vine. Heraf var der 32, som fik mere end to stjerner, og 19 fik fem stjerner - en virkelig god høst.
........................
...
Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
.....
................
Ugens store smagning


Villa Bona Terra, Aligoté, Dealul Mare, Rumænien 2003
39,95 kr., Chris-Wine
Frisk hvidvin, venlig og uden kanter – til prisen en udmærket vin. Skænk den godt afkølet. Den femte stjerne får den for prisen.


Villa Bona Terra, Feteasca Neagra / Merlot, Dealul Mare, Rumænien 2003
39,95 kr., Chris-Wine
Feteasca er den mest plantede druesort i Rumænien. Den findes i flere udgaver, blandt andet den blå med efternavnet Neagra = sort. I denne saftige og bløde rødvin har den fået selskab af druen Merlot. På grund af den meget rimelige pris er det en glimrende hverdags-vin.


Villa Bona Terra, Merlot, Dealul Mare, Rumænien 2003
39,95 kr., Chris-Wine
En rigtig god hverdags-vin med saft og blødhed. Prisen yderst rimelig i forhold til kvaliteten.


Villa Bona Terra, Merlot, Reserve, Dealul Mare, Rumænien 2003
49,95 kr., Chris-Wine
Nu har man også taget fadlagring i brug på den danskejede vingård i Rumænien, og resultatet er blevet denne bløde og lækre rødvin. Den giver et fingerpeg om, hvad det kan blive til i det gamle vinland. Lidt af et fund til prisen.


Cuvée Carl, Cru Exceptionnel, Château de Seguin, Bordeaux Supérieur, Frankrig 1999
175 kr., Chris-Wine
Den ”håndlavede” top-rødvin fra slottet har lagret femten måneder på eg. En flot og meget lækker bordeaux med ren frugt, tilpas syre og mange fine facetter i smagen. Vi smagte tillige 2000- og 2001-årgangene, der også er helt oppe og ringe. Sådan skal bordeaux smage.


Château de Seguin, Cuvée Prestige, Bordeaux Supérieur, Frankrig 2001
110 kr., Chris-Wine
En klassisk Bordeaux-rødvin og en elegant ledsager til mange kødretter – okse, kalv, gris, fugl, vildt ... Og oste.


Villa Bona Terra, Feteasca Regale, Dealul Mare, Rumænien 2003
39,95 kr., Chris-Wine
Feteasca er den mest plantede druesort i Rumænien. Den findes i flere udgaver, hvoraf de to er grønne. Her er det Feteasca Regale – den kongelige Feteasca – der leverer most til en fyldig og lækker hvidvin med god frugt og let krydderi.


Villa Bona Terra, Tamioasa, Dealul Mare, Rumænien 2000
49,95 kr., Chris-Wine
Der bliver også lavet en sød hvidvin på Villa Bona Terra. Druen er den gamle, lokale Tamioasa, og vinen vil være fin til en ikke for sød dessert. Den har ikke Botrytis-karakter - altså ikke noget præg af "den ædle råddenskab".


Château de Seguin, Bordeaux Blanc, Frankrig 2003
64,95 kr., Chris-Wine
Tør, frisk og dejlig hvidvin på 60% Sauvignon Blanc, 20% Sauvignon Gris og 20% Sémillon.


Château de Seguin, Bordeaux Supérieur, Frankrig 2002
64,95 kr., Chris-Wine
En rigtig god fadlagret bordeaux, blød og med charme. Skænk den gerne lidt kølig, så dens friske saftighed fremhæves.




Hvidvine


Tabiso, Chardonnay, Western Cape, Sydafrika 2004
119,95 kr. for 3 liter i papboks, Amka Vinimport
Kraftigt duftende og smagende hvidvin – og faktisk slet ikke så dårlig, trods de 14,5% alkohol. En aften med vennerne og lidt mundgodt, så er den hjemme. En af de bedste pap-hvidvine, vi har smagt.


Nugan, Botrytis Sémillon, South Eastern Australia 2002
129,95 kr. for ½ flaske, SuperBest
Tyktflydende, ekstremt honningsød hvidvin med toner af appelsin og abrikos. Markant duft af den ædle råddenskab og en frisk syre, der afbalancerer sødmen.


Arthur Metz, Gewurztraminer, Alsace, Frankrig 2001
59,95 kr., på tilbud af og til: 2 flasker for 100 kr., ISO m.fl.
En ret let og enkel hvidvin på den ellers så fede og forførende Gewurztraminer-drue.


Terre Cortesi, Verdicchio dei Castelli di Jesi, Italien 2002
39,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Enkel, let og frisk hvidvin til en billig penge. I eftersmagen et lille bittert bid.




Rosévine


Tortoise Creek, Rosé d’une Nuit, Vin de Pays d’Oc, Frankrig 2003
49 kr., Slagelse Vinkompagni
En fransk rosé – med skruelåg. Vinen må være fremstillet specielt til det amerikanske marked, deraf navnet, og er så havnet i Danmark. Den smager virkelig godt og er egnet både som ledsager til mad, som apéritif og terrassevin.




Rødvine


Culebron, Reserva, Alicante, Spanien 1988
50 kr., 3c-wine
En utrolig rødvin. Seksten år gammel, 15% alkohol, moden, blød, spændende, med en lidt portvins-agtig duft. Og så til den pris.


Delicato, Old Vine, Zinfandel, Californien 2002
69,75 kr., H.J. Hansen
Fløjlsblød og dejlig rødvin med fyldig frugt, mange facetter og tilpas fadlagring.


Longridge, Merlot, Western Cape, Sydafrika 2001
109 kr., på tilbud: 6 flasker for 399 kr., Kvickly og SuperBrugsen
Kraftig rødvin med intens frugt og toner af brombær og abrikoskerner – lød et bud fra smagepanelet. Vinen må meget gerne ligge et par år endnu. Den femte stjerne er for tilbudsprisen.


Kellybrook, Cabernet Sauvignon / Merlot, Yarra Valley, Australien 2002
119 kr., Køge Vinhandel
Haløjsa for en rødvin, herlig! En fadlagret vin, der møder én med en kraftig duft og fylder munden med moden frugt. En frugtkurv! Den kan godt ligge i endnu et par år og udvikle sig yderligere.


Element, Cabernet Sauvignon, Margaret River, Western Australia 2003
59,95 kr., Det franske Vinlager
Rødvin med en meget saftig smag af den gode drue, Cabernet Sauvignon. Vinen har en fin balance mellem frugt og alkohol, syre og sødme.


San Biagio, Barolo, Italien 1999
198 kr. ved 12 flasker, Slagelse Vinkompagni
Duften fra denne rødvin er ikke en aroma, men en moden og kompleks bouquet. Smagen er helt vidunderlig, fløjlsblød og lækker.


Leonardo, Chianti, Italien 2003
75 kr., Vinens Verden
Dejlig chianti, saftig og blød, med god frugt og let sødme.


Bonifacio, La Sfida, Basilicata IGT, Italien 2003
59 kr. ved 6 flasker, Bacchus Vinimport
La Sfida betyder Udfordringen på italiensk, og denne rødvin tager udfordringen op. Den er i fin balance og er fortræffelig til mad.


Tenuta Albrizzi, Cantine due Palme, Salento IGT, Italien 2001
64,95 kr., Wine Group
Flot og fyldig rødvin på Cabernet Sauvignon og Primitivo. Den er lidt af et fund til prisen.


Cagnazzi, Don Nicola, Salento IGT, Italien 2002
49,75 kr., Erik Sørensen GrandVin
God duft, god frugt – en rigtig dejlig rødvin med toner af friske skyggemoreller og ribs (lød et forslag under smagningen). Måske også lidt karamel. Vinen er meget anvendelig.


Fattoria di Pancole, Chianti Colli Senesi, Italien 2003
59,95 kr. ved 12 flasker, Lautia Vino Fino
En rigtig pæn Chianti-rødvin med en krydret duft og smag.


Le Grand Mouton Noir, Cabernet Sauvignon / Shiraz, Vin de Pays d’Oc, Frankrig 2002
59,75 kr., Erik Sørensen GrandVin
Frisk og frugtagtig rødvin med lidt herbale toner. Her er et eksempel på, at franskmændene har taget australiernes navn på druen Syrah til sig og kalder den Shiraz.


Tabiso, Shiraz, Sydafrika 2003
119,95 kr. for 3 liter i boks, Amka Vinimport
Kraftig rødvin med dejlig duft og en fyldig og frugtagtig smag med en let sødme, men også med en vis tørhed – lidt som at se gennem en mat rude … Rimelig pris.


Balduzzi, Carmenère, Maule Valley, Chile 2002
69 kr., 60 kr. ved 12 flasker, Glud Vin
Rødvin med en dejlig ren frugtsmag og en let sødme.


Haut-Cluzet, Bordeaux, Frankrig 2001
64,95 kr., 2 flasker for 120 kr., SuperBest
Vellykket Bordeaux-rødvin med saft og god struktur. Man drikker den med fornøjelse.


Donato d’Angelo, Aglianico del Vulture, Italien 2000
128 kr., Carlo Merolli
Dejlig, fyrig rødvin, tør, krydret, med frisk syre og tilpas alkohol (13%). Glimrende til kødretter, pasta, oste …


Culebron, Syrah, Alicante, Spanien 2003
45 kr., 3c-wine
Frugtmæssigt lidt af en bamse, men en god og enkel hverdagsvin.
.
Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet enten med topkarakter - som regel seks stjerner - eller på anden vis.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.
........................
B.T.
Azienda San Martino, Barolo, Italien 2000Rødvin79,95 kr.Netto
.
ErhvervsBladet
Le Brut du Foudre 56, Gigondas, Frankrig 1998Rødvin149 kr.Haller Vine
.
Frederiksborg Amts Avis
Villa Bona Terra, Aligoté, Dealul Mare, Rumænien 2003Hvidvin39,95 kr.Chris-Wine
Château de Seguin, Cuvée Prestige, Bordeaux Supérieur, Frankrig 2001Rødvin110 kr.Chris-Wine
.
Nordjyske Stiftstidende
Mission Hill, Vidal, Icewine, Canada (u.å.), ½ flaskeSød hvidvin395 kr.Amka Vinimport
.......................
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.