Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 15, 2005


.......................
Vin-aktuelt i uge 15
11. april - 17. april 2005
..............................................

VinAvisen uge 12VinAvisen uge 13VinAvisen uge 14
........................
.
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i,
    hvad der sker i vinens verden.
    Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!

...............
Prisfald over hele linjen i Bordeaux
Primeur-smagningen i Bordeaux er i fuld gang, og som vi skrev i sidste uge, prissatte Château Valandraud i Saint-Émilion som det første af slottene sin årgang 2004. Prisen lød på 85 euro – halvt så meget som i 2003, hvor priserne dog generelt var meget høje.
Ifølge Decanter tyder alt på, at der vil blive et prisfald over hele linjen, og det er kun godt, da det uden tvivl vil lokke kunderne tilbage i folden.

Højre bred scorer flest point
Mange trænede ganer er mødt op til primeur-smagningen for at smage den nye årgang. Og hvis man skal dømme efter de hidtidige kommentarer, så er det Saint-Émilion, Pomerol og de øvrige appellationer på højre bred af floden, der får mest ros.
De altdominerende druer, Merlot og Cabernet Franc, har haft ideelle modningsbetingelser, og hvis man havde høstet samtlige druer, var høsten blevet kolossal. En del af producenterne, blandt andet Château Cheval-Blanc, har derfor gjort en stor indsats for at tynde ud og har derved fået en mindre høst, men til gengæld druer af høj kvalitet.
Netop disse producenter frygter nu, at diverse négociants og indkøbere tror, at høsten har været enorm overalt, og at der vil blive rigeligt med flasker, hvilket i så fald kan presse priserne yderligere ned.
............
    Bedre salg, når vinen har skruelåg
    I USA er der stadig flere vinproducenter, der dropper korkpropperne og sætter skruelåg på deres vinflasker. Det gælder blandt andet det amerikanske vinhus Kendall-Jackson, der sidste sommer sendte lige ved en million flasker af husets Pepi-vin på markedet med skruelåg.
    Det lønnede sig ligefrem – salget af vinen, der koster 10 dollars (cirka 58 dkr.) pr. flaske, er indtil videre steget med 18% i forhold til dengang, da vinen havde en almindelig prop.
    Stadig flere topvine får også skiftet proppen ud med skruelåg. Hos PlumpJack har man fx forsynet den nye årgang af vinhusets vine til 160 dollars (cirka 922 dkr.) med skruelåg.

    Fordommene længe leve
    Men den slags modige historier er ikke nok til at overbevise de mange vinproducenter, der tøver med at gå over til skruelåg af skræk for, hvad forbrugerne vil sige. Og sandt nok så er den gamle fejlagtige opfattelse af, at det kun er vine af ringe herkomst, der krones med skruelåg, ikke sådan at få bugt med.
    En gæst på en amerikansk restaurant var således ude for, at en tjener, der skulle åbne en flaske vin med skruelåg ved bordet, skjulte flaskehalsen under en serviet, vendte ryggen til og sagde ligesom en prop, mens låget blev skruet af.

    Forklædt skruelåg
    Men nu har de forsigtige vinproducenter ifølge Wine Industry Business Journal en mulighed for at blive ”skabs-skruelågsbrugere”. Flere firmaer har nemlig lanceret skruelåg med skjulte riller.
    Et af dem er Stelvin, der er kommet på markedet med sin nye Stelvin+. Det er et forklædt skruelåg, der blandt andet bliver benyttet af Allied Domecq til deres newzealandske vine.
............
Verdens største spiritusfirma på vej
Som vi skrev i VinAvisen i uge 8, pønser verdens tredjestørste spiritus- og vinkoncern, franske Pernod Ricard, på at indgå et samarbejde med det amerikanske firma Fortune Brands, og tilsammen vil de to firmaer derefter måske kunne købe verdens næststørste spiller på markedet, britiske Allied Domecq.
Pernod Ricard, der selv producerer 700 millioner flasker spiritus om året, vil i så fald kunne nyde godt af Allied’s 550 millioner flasker, og den ny konstellation vil dermed udgøre verdens største spiritusfirma.

Vinhuse og mærker skifter ejermænd
Det forventes, at købet af Allied Domecq vil blive en realitet i løbet af ganske få uger. Men pengene skal først på bordet, og ifølge Wine Spectator kan prisen let snige sig op på 14,5 milliarder dollars (cirka 84 milliarder dkr.).
Man regner med, at det bliver Fortune Brands, der spytter mest i pengekassen. Bagefter skal Allied-kagen deles, og hvilken eller hvor stor en del Fortune får, er ikke godt at vide. Pernod Ricard vil højst sandsynlig være mest interesseret i spiritusmærkerne, men så er der jo Allied’s mange vinhuse …
Sikkert er det, at hvis handelen indgås, vil store og kendte vinhuse og spiritusmærker, skifte ejermænd. Til højre ses et lille vue over, hvem af de tre giganter, der på nuværende tidspunkt ejer hvad.

Vi har champagne nok
Man kunne jo godt forestille sig, at den franske luksuskoncern Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH), der i forvejen ejer en lang række champagnemærker, var interesseret i et lille hjørne af kagen, nemlig Allied Domecq’s Mumm Champagne.
Men nej, vi har champagne nok, lyder det fra LVMH, der ifølge Just Drinks nøjes med at se med fra sidelinjen, mens de to giganter har travlt med at støbe kuglerne.
    Pernod Ricard
    Spiritusmærker: Martell cognac, Glenlivet whisky, Chivas Regal whisky, Bushmills whiskey, Wild Turkey bourbon og Seagram's gin.
    Vin: Vinhuset Orlando Wyndham med blandt andet Wyndham Estate og Jacob's Creek.

    Fortune Brands
    Spiritusmærker: Jim Beam bourbon, Knob Creek bourbon, Old Crow bourbon, Vox vodka, Dalmore whisky, DeKuyper likør og Gilbey’s gin - plus flere andre.
    Vin: Canyon Road, Wild Horse og Geyser Peak, alle i Californien.

    Allied Domecq
    Spiritusmærker: Sauza tequila, Canadian Club whisky, Kahlua likør, Beefeaters gin, Courvoisier cognac og Stolichnaya vodka.
    Vin: Perrier-Jouët champagne, Mumm champagne, Cockburn’s portvin, Domecq sherry, de californiske vinhuse Gary Farrell, Clos du Bois, J. Garcia og Haywood Estate, Mumm Napa, Buena Vista, Callaway, William Hill og Atlas Peak, Spaniens største vinhus, Bodegas y Bebidas, og New Zealands største vinproducent, Montana Wines, med blandt andet mærkerne Brancott og Stoneleigh.
............
Aktion mod discount-priser
Vinproducenterne i den franske region Jura elsker ikke supermarkeder, der sælger deres vine til discount-priser, og det gør de nu noget ved.
De har dannet en overvågnings-komité, der holder øje med priserne rundt omkring og griber ind, når de finder vine, der sælges under den ”vejledende udsalgspris”. De fjerner flaskerne fra hylderne og protesterer over for leverandøren.
Aktionen gælder især de tre Jura-specialiteter vin jaune (den gule vin), vin de paille (stråvinen) og den søde apéritifvin macvin, der laves ved tilsætning af marc.
Vinene til dumpning i supermarkederne leveres især af négociant-firmaet Compagnie des Grands Vins du Jura.

Busselskaber i illegal handel
En busfuld med glade svenske pensionister på vej til Tyskland lyder måske nok så uskyldigt, men det kan meget vel være starten på en rigtig snusket affære. I Sverige har man nemlig mistanke om, at en række busselskaber betaler de ældre mennesker for at tage med og købe masser af alkohol "til eget forbrug" i de tyske forretninger – hvorefter busselskabet sælger spritten videre på det illegale svenske marked.

Mondavi har fået hjemve
Robert Mondavis legendariske familieejede vinhus er som bekendt blevet solgt til Constellation Brands. Handelen er afsluttet, og alt skulle således være i skønneste orden.
Men nu har to af Robert Mondavis børn, Tim Mondavi og Marcia Mondavi Borger fået hjemve, og de har derfor taget hinanden i hånden for at banke på hos den nye ejer og spørge, om de ikke godt må købe nogle af vinmarkerne tilbage.
Tidspunktet er velvalgt, da de to søskende og deres far, som også gerne vil have en fod inden for i vinbranchen igen, i så fald har en chance for at få glæde af 2005-høsten.
Familien har ifølge Wine Spectator set sig varm på To Kalon vinmarkerne i Oakville, der var Modavis flagskib. Mindre vil sikkert også kunne gøre det, men spørgsmålet er, om Constellation Brands overhovedet har tænkt sig at sælge fra.
..............
Sideways-mani
Den vinøse film Sideways går stadigvæk sin sejrsgang over alverdens hvide lærreder. Og det er ikke småting, den har sat i gang.
Som vi har fortalt i VinAvisen, er filmen årsag til et øget salg af vine fremstillet på druen Pinot Noir – druen, der spiller en vigtig rolle i filmen. Og i Californien, hvor filmen foregår, popper det nu ifølge Wine Spectator op med diverse smarte salgsinitiativer, der koger suppe på titlen.
Der er fx lavet en kommerciel Sideways-vinklub, hvor medlemmerne hver anden måned kan købe to vinflasker, der er fremstillet hos nogle af de vinhuse, der er med i filmen. Vinene er inddelt efter den smag, som hovedpersonerne i filmen har. I den billige ende ligger "Jacks yndlingsvine" – det er ham, der ikke aner et kuk om vin – mens man for 70 dollars (cirka 400 dkr.) kan få vinnørden Miles’ mere delikate favoritter, blandt andet en Fiddlehead Pinot Noir Santa Rita Hills Fiddlestix 2002.
Også Constellation Brands er hoppet med på Sideways-vognen og udnytter titlen til at gøre et storstilet salgsfremstød for sine nyerhvervede Robert Mondavi Private Reserve vine. Rundt omkring i de amerikanske vinforretninger kan man se vinene linet op ved siden af DVD’en med filmen, der netop er kommet på markedet. Inde i coveret ligger der en kupon til en lodtrækning om en Sideways-tur til Napa Valley – og ikke til Saint Ynez Valley, hvor filmen foregår.

Sideways på etiketten
Det er producenten af filmen, Fox Searchlight, der ejer rettighederne til titlen Sideways. Og filmselskabet vil ikke have, at navnet bliver brugt til hvad som helst.
Der blev fx lukket for det varme vand, da en indehaver af et vinfirma i staten Oregon, milevidt fra Californien, havde fået den smarte idé at fremstille en Pinot Noir-vin og smække navnet Sideways på etiketten.
Der blev derimod givet grønt lys, da ejeren af Hitching Post II i Buellton – den restaurant, hvor en af scenerne foregår – ville benytte sig af navnet. Men her var der også tale om nogle få magnumflasker, med restaurantens egen Highliner Pinot Noir 2003, og meningen var, at de skulle sælges på auktion, og at pengene skulle gå til velgørende formål.
...........

....
Til venstre Daniel Brunier, Lars Bjørn og Henrik Madsen fra Millésime under arbejdet med at stille de mange flasker og karafler i den rigtige rækkefølge og kontrollere dem. Kun en af flaskerne var propsyg, så det var nådigt sluppet. Til højre er Daniel Brunier i gang med at kommentere vinene.
    Besøg fra Châteauneuf-du-Pape
    I 1898 grundlagde Hippolyte Brunier sin vingård i Châteauneuf-du-Pape. Hans søn, Jules Brunier, gav den navnet Domaine du Vieux Télégraphe, og i dag skaber fjerde generation, brødrene Daniel og Frédéric, de fornemme vine.
    I torsdags var Daniel Brunier på besøg i København, inviteret af sine to importører, Lars Bjørn Vinimport og Vinhuset Millésime, og med sig bragte han sine vine i flere årgange.
    Under smagningen kom nogle af deltagerne langt ind (ud) i diskussioner om jordbund og filtrering, men det var jo de ædle dråber i glassene, der talte, og det gjorde de med eftertryk. Først og fremmest de fem årgange fra Vieux Télégraphe, men også vinene fra Domaine La Roquette, som brødrene købte i 1986, og fra Domaine Les Pallières, som de erhvervede sammen med en af familiens venner i 1998.
    Nedenfor bringer vi vore stjerner og kommentarer til de tre vine.

    Den første Appellation Contrôlée
    Under smagningen nævnte Daniel Brunier, at Châteauneuf-du-Pape var det første distrikt, der fik Appellation Contrôlée.
    Allerede i 1730’erne havde en del af Rhône-dalens byer sluttet sig sammen i en gruppe, som de kaldte La Côte du Rhône, og som brændte bogstaverne CdR ind i hvert eneste fad, der forlod stedet.
    200 år senere var navnet Châteauneuf-du-Pape blevet verdensberømt, og rundt omkring blev der lavet mange gange flere ”châteauneuf’er”, end der voksede druer i distriktet.
    En af vinbønderne, baron Le Roy de Boiseaumarié, talte kraftigt imod denne ublu konkurrence, og det endte med, at han blev en af fædrene til loven om Appellation Contrôlée.
    Le Roys distrikt fik benævnelsen i 1929, og da han mange år efter blev hædret for sin indsats, forærede man ham en amfora fuld af vin, som den berømte dykker Jacques-Yves Cousteau havde hentet op fra et sunket oldtidsskib på Middelhavets bund.
    Da Le Roy smagte vinen, gjorde han en grimasse og sagde: – Det er bestemt ikke en Rhône-vin. Den må være fra en af de dårlige appellationer oppe i Bourgogne.

Den strandede hval
Australiens største vinfirma, Southcorp, er stadig nede på hælene. Bryggerikoncernen The Foster’s Group har budt 3,1 milliarder australske dollars for den (13,8 mia dkr), men Southcorps direktion fraråder aktionærerne at sælge. Prisen skal være meget højere.
Foster’s vil ikke byde mere – og bliver ved med at forlænge sit tilbud, nu i fjerde omgang indtil 28. april.
Foster’s bliver også ved med at købe aktier fra "frafaldne" aktionærer, så koncernen nu er oppe på at eje 19,1% af Southcorp.
Imens falder Southcorps aktier støt og roligt, så der bliver endnu flere aktionærer, der gerne vil sælge, før kursen ryger yderligere ned.
Det er som en historie om en strandet hval, der langsomt ligger og forbløder.

Officiel hjemmeside for thaivine
Thailand er ved at føre sig frem som vinland med øget interesse og tilskud fra regeringens side.
I år kan den thailandske vinindustri fejre sit ti års jubilæum, og der er nu seks vinerier, som årligt producerer 850.000 flasker i tre forskellige regioner.
De seks vinproducenter har dannet en Thai Winemakers Association (TWA). Samtidig har de defineret distrikterne og kriterierne for, hvordan thaivine skal fremstilles, ligesom de har lanceret en officiel hjemmeside på adressen www.thaiwine.org.

Forbud mod reklamer for blandingsdrikke
Ifølge EU-reglerne er det forbudt at reklamere for cigaretter og anden tobak. Nu vil sundhedskommissæren Marcus Kyprianou ifølge bladet Europanyt indføre et lignende forbud, når det gælder blandingsdrikke. Det vil sige disse uskyldigt udseende røde og grønne sodavand, der består af en eller anden sødsuppe tilsat stærk alkohol.
Den slags er skyld i, at mange unge mennesker drikker alt for meget, og det skal der sættes en stopper for, mener kommissæren, der samtidig appellerer til spiritusindustrien i de respektive medlemslande om at være sig deres ansvar bevidst.
..........
    Beskyttelse af Napa-navnet
    Vinproducenterne i Napa Valley har i længere tid haft en sag kørende mod vinhuset Bronco Wine Co. Bronco har fremstillet en vin med mærkenavnet Napa Ridge, men vinen kommer ikke fra Napa Valley, men fra Central Coast.
    Nu har Napas vinproducenter ifølge avisen The Modesto Bee fået medhold, og en ny lov vil - hvis den bliver vedtaget - gøre det klart, at der kun må stå Napa på vine, der er fremstillet af druer fra distriktet.

    Lige for loven gælder ikke
    Det er jo alt sammen meget godt for Napa, men det hjælper ikke vinproducenterne i Sonoma, der ligeledes er udsat for snyltere på distriktets navn. En af snylterne er Ironstone Vineyards i Calaveras County, der fremstiller en vin med navnet Sonoma Creek.
    I USA kan vindistrikterne kun søge enkeltvis om beskyttelse af distriktsnavne. Uforståeligt, lyder det fra vinhusene i Sonoma, der føler sig ligeså fine og beskyttelses-værdige som dem i Napa. De mener, at regeringen simpelt hen én gang for alle bør indføre en lov, der gælder for samtlige vindistrikter.
.............
Vinen holder en pause på TV2
I snart ret mange uger har der ikke været snakket vin i TV2’s "Go’ morgen, Danmark". Det har jo ellers været et fast indslag hver anden uge med Tim Vollerslev og Per Pallesen siden 1998 og siden sidste år med Malene Smidt Hertz og Jan Restorff.
Ifølge Skandinavisk Film Kompagni, der producerer "Go´ morgen, Danmark" for TV2, har man besluttet, at vinen indtil videre holder en pause på ubestemt tid, medens det overvejes, om man senere igen vil inkludere vin i Go´morgen-programmet.

4,8 milliarder flasker californisk vin
2004 var et godt år for californisk vin, siger California Wine Institute. I forhold til 2003 steg eksporten med 6% til 522 millioner gallons svarende til lidt over 2,6 milliarder flasker, og på hjemmemarkedet steg salget med 3% til 428 mio gallons, dvs. næsten 2,2 milliarder flasker.
På hjemmemarkedet var omsætningen 15 milliarder dollars (85 mia dkr.). Her har californisk vin en markedsandel på 64%. Siden 1991 er forbruget af vin i USA steget med 63%, og det forventes at stige yderligere.

Château Faugeres solgt
Siden 1823 har Château Faugères, Grand Cru i Saint-Émilion, været i familien Guisezs eje. Siden 1987 har Péby Guisez og hans kone Corinne ført slottet frem i forreste række, men i 1997 døde Péby, og forleden solgte Corinne slottet og dets 55 hektar vinmarker til den schweiziske forretningsmand Silvio Denz, der er bestyrelsesformand i parfumefirmaet Interparfums Holding.
...................
En føljeton i anledning af en fødselsdag
Den 18. april fejrer den berømte Bordeaux-klassifikation sin 150 år fødselsdag. I den anledning påbegyndte vi i sidste uge en føljeton om det historiske dokument. Her kommer føljetonens anden del, og i næste uge - på selve fødselsdagen - slutter vi den med tredje del.
............................
6 postkort fra Chile og Argentina
Vi er lige kommet hjem fra en lille smuttur til Chile og Argentina, og i disse uger bringer vi seks postkort fra vores vinøse færd. I sidste uge kom de tre første, og her er de sidste tre, sendt med venlig hilsen fra Argentina.
.......

.......
    4. postkort fra Argentina:
    Mendoza’s flotte bagtæppe
    Vi kom fra Chile og tog turen over Andesbjergene for at komme ned til Mendoza i Argentina. Passet ligger i 3 km’s højde, og turen er dramatisk smuk.
    På denne årstid plejer der at være høj himmel og sol, men et uvejr vestfra trak mørke, regntunge skyer ind over vinlandet på begge sider af Andes.
    I højden faldt regnen som sne, og passet var lukket et halvt døgn. Dagen efter var der sol og høj himmel og nysne på bjergene, som gjorde Mendoza's flotte bagtæppe endnu flottere. Bjergene i horisonten ligger mere end 100 km væk. De højeste af dem på billedet er over 6 km høje.
    Billedet er taget fra Catena Zapata’s smagelokale. Rundt om vinhuset, der er bygget som en gammel Inka-borg, strækker sig en 150 hektar flad vinmark, hovedsagelig med Malbec. Vi er i 1000 meters højde over havet. Her er der nattekølighed til en lang modning.
    5. postkort fra Argentina:
    Vinstokke pakket ind i net
    Norton er et andet af Argentinas topvinhuse, igen med udsigten til Andesbjergenes hvide bagtæppe – et fantastisk syn, som man ikke bliver træt af at kikke på.
    Læg mærke, at vinstokkene bag velkomstskiltet er pakket ind i net. I første omgang er det for at beskytte mod hagl, men som sidegevinst forhindrer nettet fuglene i at spise druerne. Norton blev ramt af hagl i februar og fik ved den lejlighed ryddet en vinmark på 10 hektar for druer.
    Lørdag den 12. marts, da vi var i Mendoza, faldt der 40 mm regn. De grønne druer var kommet i hus. Det var Merlot'en også, men Malbec og Cabernet Sauvignon sad stadig og ventede på at blive fuldmodne.
    Regnen kan måske forsinke høsten lidt, men bør ikke forringe kvaliteten. Fugtig varme vil kunne fremme råd, og det bekymrede nogle. Men kvaliteten af de vine, vi smagte i Mendoza, har aldrig været bedre.

    6. postkort fra Argentina:
    Det syvende vinhus
    Septima er det første vinhus, man møder, når man har krydset Andesbjergene ad Inka-indianernes gamle vej. Det er et helt nyt vinhus, ejet af den spanske Raventos-familie med Cava-huset Codorníu som flagskib og med Masia Bach, Raimat og Bilbainas i porteføljen. Det argentinske vinhus er nummer syv i "stalden", deraf navnet Septima.
    På afstand ligner bodegaen en borg. Lidt tættere på fornemmer man Inka-arkitekturen, og inde i huset er alt super-hightec med den nyeste teknik og med nye franske egetræsfade fra gulv til loft.
............
    Byobag er kommet til Danmark
    Vi har tidligere omtalt den smarte byobag, en kombineret køle- og transporttaske, lige til at stikke vinflasken ned i, når man skal på picnictur.
    Den smarte taske er fremstillet af neopren – det samme materiale, som man bruger til de isolerende dykkerdragter.
    Hidtil er det kun folk i udlandet, der har haft glæde af byobag, men nu kan den også fås i Danmark. Den findes til henholdsvis én og to flasker samt i en lunchbag-udgave, hvor der foruden en enkelt flaske også er plads til en madpakke. Og til maj kommer der en model på markedet, der er indrettet til seks dåseøl.
    Priserne spænder fra 129 kr. for en taske til en enkelt vinflaske til 229 kr. for en lunchbag. Byobag forhandles af Brix Design, tlf.: 55 81 80 22.
...........
Vin til kvinder med slankedille
I USA er hele 60% af den vindrikkende del af befolkningen kvinder. Og derfor bør der også – midt imellem alle de mandhaftige fadbamser på butikshylderne – være en vin, der specielt appellerer til kvinderne.
Det mener i hvert fald Beringer Blass Wine Estates i Napa Valley, der nu kommer på markedet med den feminine hvidvin White Lie Early Season Chardonnay.
Det er et panel af kvinder, nedsat af Beringer, der har fundet ud af præcis, hvordan vinen skulle være.
Den er fx fremstillet af druer, der er plukket så tidligt i høstsæsonen som muligt. Det gør nemlig, at sukkerindholdet er lavt, hvilket igen resulterer i en vin med færre kalorier og en lavere alkoholstyrke. Og det er noget, som ifølge Just Drinks i allerhøjeste grad appellerer til de amerikanske kvinder, hvoraf 45% regelmæssigt er på slankekur.
............
Fald i salget af Sekt
De tyske vinhuse, der producerer den mousserende Sekt, solgte i 2004 320 millioner flasker – i 2003 lød tallet på 330 millioner flasker.
Det lille fald skyldes ikke, at tyskerne svigter de mousserende vine – i 2004 har de ifølge WeinReporter drukket 2% flere bobler end året før, nemlig hele 416 millioner flasker, et tal, der dog også omfatter de importerede vine.
Tyskland har i alt 1375 Sekt-vinhuse, hvoraf de femten største står for hele 94% af produktionen.
.............................
....
    ....
    Ugens drue: Viognier
    Hvidvinsdruen Viognier er blevet lidt af en modedrue. Måske fordi den blev berømt i kultvinen fra Château Grillet i den nordlige Rhône-dal. Château Grillet ligger i distriktet Condrieu, og vinen er så berømt, at den har fået sin egen appellation, Château-Grillet AOC. Det er en af Frankrigs mindste appellationer på kun 4 hektar.
    Ifølge overleveringen bragte den romerske kejser Probus Viognier-druen til Rhône-dalen fra Dalmatien i året 281, og engang var den meget almindelig på terrasserne langs floden syd for Lyon. Men den blev mindre og mindre brugt – i 1980’erne var der ikke mere end cirka 30 hektar tilplantet i hele verden, de fleste af dem i Côte Rôtie og Condrieu, hvor druerne kan benyttes i Côte Rôties rødvine.
    I dag har Viognier fået en renæssance, og der laves hvidvine på druen mange andre steder end i Rhône-dalen – blandt andet i Languedoc-Roussillon, Provence, Italien, Californien, Argentina, Uruguay og Australien. Ofte indgår den i blandinger med andre druer, fx Chardonnay.
    Vine på Viognier kan være meget elegante, gyldne, med en fint parfumeret duft, god krop og en dejlig smag, der kan minde om abrikoser, ferskner og modne pærer. Store vine på Viognier er meget holdbare.
    ....
........................
    ---
    Den danske vinbranche
    * The Diplomat er ikke kun restauranten på den amerikanske ambassade, men også et vinimportfirma, styret af sommelier og køkkenchef Keld Johnsen. Den 17. april overtager Keld Johnsen og hans souschef, Lasse Fredrik Jensen, forpagtningen og driften af restaurant Lakeside på Simons Golf klub i Kvistgård. Restaurant The Diplomat fortsætter som hidtil.
    * Laudrup Vin & Gastronomi flytter den 15. april til nye og større lokaler på adressen Mileparken 13, 2630 Skovlunde. Telefon og fax er uændrede.
    * Philipson Wine har overtaget eneimporten af vine fra Gravitas i Marlborough på New Zealand.
    ---
................
    .VinAvisens Online Auktioner
    Med et klik på denne bjælke åbner du et nyt vindue med auktionssiderne
    - og husk: Det er GRATIS at udbyde en vin og GRATIS at byde på den!
    .
    .
.......
Vinbranchens blå bog
...............
.

    Frans Fossing (f. 1967) er fra den tid, hvor man kom i god gammeldags mesterlære, hvis man ville blive til noget inden for vinens verden. Efter udstået læretid i Vinstokken i Værløse gik turen videre til DZ Wine, hvor han gennem de næste fem år erhvervede sig en stadig større viden om vin. Efter endnu to års vinøs lærdom hos Philipson Wine følte Frans Fossing sig godt rustet til at prøve kræfter som selvstændig og slog derfor i 1994 dørene op for House of Wine, hvor det gjaldt salget af vin til erhvervskunder og restauranter.
    Efter syv succesfulde år blev firmaet opkøbt af den store internationale virksomhed Haugen Gruppen. Indtil 2004, hvor Frans Fossing blev headhuntet til jobbet som vinansvarlig i Magasin Vin, fortsatte han for firmaet som salgs- og marketingchef. Og nu sker der atter nyt i hans aktive karriereforløb, idet han til juni begynder som salgsdirektør hos H.J. Hansen, hvor han, med sin store erfaring i bagagen, får til opgave at styrke og udvide virksomhedens salg af vin på Sjælland.
    Til god vin hører der god mad, og den bliver der lavet masser af hjemme i det gamle hus i Slangerup, hvor Frans Fossing bor sammen med Pernille og datteren Amanda på fem år. De grønne ingredienser kommer fra familiens store køkkenhave, der sluger en god del af vinmandens sparsomme fritid. Om vinteren, når haven holder pause, står den på alpint skiløb i lange baner.
    Adresse: Magasin Vin, Kongens Nytorv 13 1095 København K, tlf.: 33 18 21 99, mobil.: 28 98 86 02, e-mail: frans.fossing@magasin.dk.
.................
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i,
    hvad der sker i vinens verden.
    Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
...................
    Ugens vinøse billede
    Lars Brandt har haft lyst til at vise os andre et billede af sin vinkælder, og vi må indrømme, at den ser imponerende ud.
    – Jeg er så heldig at have en kælder under huset, skriver han, – og her har jeg indrettet vinreoler, som ganske enkelt er bygget op af H-blokke til fundamenter. Blokkene er ikke støbt sammen, kun sat oven på hinanden, så det hele kan bygges om og udvides efter behov.
    Vi siger tak for billedet – og bemærker, at der næsten er lige så meget beton som vin. Men er der rigelig plads i kælderen, ser arrangementet jo flot ud, og det minder i øvrigt meget om de betonstøbte flaskereoler, man finder på mange af Bordeauxs slotte.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.
............
I den forløbne uge har vi smagt i alt 30 vine. Heraf var der nedenstående 19, som fik mere end to stjerner, og hele 12 fik fem stjerner. En god høst! Der var to propsyge vine.
........................
...
Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
.....
............
Smagningen af Vieux Télégraphe m.v.


Domaine du Vieux Télégraphe, Châteauneuf-du-Pape, Frankrig 2001
325 kr., Lars Bjørn Vinimport og Vinhuset Millésime
Vi smagte denne prægtige rødvin i fem årgange tilbage til 1995, og vertikalsmagningen demonstrerede, at det er en vin, der skal have lov til at ligge. Det er en stor og kraftig rødvin, der med tiden bliver blød og meget lækker med mange facetter. 2001 er den seneste årgang, der har været til salg, og den er nu udsolgt. Med en vin som denne lader man sig skrive op og stiller pænt op i køen.


Domaine la Roquette, Châteauneuf-du-Pape, Frankrig 2001
225 kr., Lars Bjørn Vinimport og Vinhuset Millésime
Grønne blade, krydderurter og bær forenes i duften i denne liflige rødvin. Smagen er fuld af mørke bær og druemost. En kompleks og spændende vin, der først bør nydes om en god del år.


Les Paillères, Gigondas, Frankrig 2001
189 kr., Lars Bjørn Vinimport og Vinhuset Millésime
En stor og flot rødvin, med duft af kirsebær, brombær og modne jordbær. Smagen er fyldig, krydret og med toner af eg. Vinen kan drikkes nu, men den vil uden tvivl udvikle sig til en stor oplevelse, hvis den får lov til at ligge i fem-ti år.


...........
Hvidvine


Trio, Chardonnay / Pinot Grigio / Pinot Blanc, Concha y Toro, Casablanca Valley, Chile 2003
63,50 kr., Irma
Chardonnay er hoveddruen i dette tredrue-møde – en hvidvin med en frisk og krydret smag med toner af citrus, ferskner og papaja. Fortræffelig til fisk, skaldyr og lette middagsretter.


Le Prieuré de Saint-Céols, Menetou-Salon, Frankrig 2002
66 kr., AB-Vin.com
Herlig hvidvin, liflig til fisk og skaldyr – eller bare til at drikke på terrassen. Den smager som en god Sancerre og af meget mere end 66 kr. Menetou-Salon er en appellation lige vest for Sancerre i Frankrigs Loire-dal.


Domaine Sainte Claire, Sauvignon Blanc, Saint-Bris, Frankrig 2003
90 kr., Køge Vinhandel
Elegant og lækker hvidvin med frisk og dejlig frugt og en fin lille sødme. Sauvignon de Saint-Bris er en appellation for hvidvine, fremstillet i et område vest for Chablis.


Ca’ Delle Rose, I Frari, Veneto IGT, Italien 2000
85 kr., Premier Cru
En tør, lidt usædvanlig hvidvin med frisk og fyldig frugt og krydderi – lidt efter kryddernelliker. Den er fem år gammel, men har holdt sig fint.


Savagnin, Arbois, Frankrig 1999
199 kr., 169 kr. ved 12 flasker, Vedbæk Vine
Den lugter af sherry og smager af sherry og er en ganske interessant "vin jaune" (gul vin), lavet på druen Savagnin. En raritet, der ikke er helt billig.


Príncipe de Viana, Chardonnay, Navarra, Spanien 2004
34,95 kr., Fakta
Let hvidvin med nuancer af eg fra nye amerikanske fade. Den fjerde stjerne får den for den ekstraordinært lave pris.


Le Bine, Soave Classico, Italien 2003
59 kr., Stokholm Vinimport
Parfumeret og saftig hvidvin. En af den slags vine, man skænker som apéritif eller terrassevin, evt. med en isterning eller et frossent jordbær i.




Rosévin


Murray Street, Rosé, Barossa Valley, Australien 2003
75 kr., Pedersborg Vin
Rosévin med denne lidt parfumerede og rosinagtige smag, som mange roséer har. Den er dejlig frisk, med god ren frugt, og den glider bare ned med stor venlighed. En rigtig terrassevin.




Rødvine


Mas de Guiot, Cabernet Sauvignon / Syrah, Vin de Pays du Gard, Frankrig 2003
75 kr., The Wine Company
Rødvin med en meget tæt og mørk farve og en tilsvarende intens smag. Glimrende til kraftigt smagende mad og oste. Det er en god idé at plaske den over i en karaffel et par timer før måltidet; så vil den virke blød og lækker. Og lad den gerne være lidt kølig.


Réserve des Argentières, Châteauneuf-du-Pape, Frankrig 2003
99 kr., Kvickly, Kvickly Extra og SuperBrugsen
Blød og afrundet rødvin, der er meget nem at drikke og velegnet til mange retter. Den har god frugt, tilpas syre, dæmpede tanniner og en lille sødme. Attraktiv pris.


Alamos, Cabernet Sauvignon, Mendoza, Argentina 2003
59,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
En flot tyggevin med intens frugt, der fint dækker over de 14% alkohol. Giv den en bøf af de helt store. Prisen er rimelig.


Crios, Malbec, Mendoza, Argentina 2003
59 kr. ved 12 flasker, Barrique Vinimport
Bamse-rødvin med intens frugt – kirsebær – koncentrerede krydderurter og sødme. En vin, der skal have en god bøf som følgesvend.


Fox Creek, Shiraz / Grenache, McLaren Vale, Australien 2003
85 kr., The Wine Company
Helt oppe og ringe. En vidunderlig rødvin med en tæt struktur, blød frugt – i balance. En nydelse.


Campo Marin, Reserva, Cariñena, Spanien 1999
89 kr., Glud Vin
En seks år gammel og lidt afrundet rødvin, men stadig med hår på brystet. En god madvin.


Golden Kaan, Pinotage, Western Cape, Sydafrika 2003
49,95 kr., SuperBest og Spar
En kraftig frugtsmag præger denne rødvin. Den vil egne sig godt til sommerens grillmad.


Sierramonte, Vino de la Tierra de Castilla, Spanien 2003
29 kr., A Vinstouw
Meget enkel hakkebøffe-rødvin med en kvalitet i overensstemmelse med prisen.



.
Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet enten med topkarakter - som regel seks stjerner - eller på anden vis.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.
........................
Alt for Damerne
Castillo de Molina, Reserva, Merlot, Chile 2003Rødvin46 kr.Fakta
.
Berlingske Tidende
Cuvée J, Pinot Noir, Evesham Wood, Willamette Valley, Oregon, USA 1999Rødvin375 kr.The Diplomat
.
B.T.
Domaine de Cibadiès, Chardonnay, Vin de Pays d'Oc, Frankrig (årgang ikke opgivet), pris ved 6 flaskerHvidvin50 kr. (v6)Holte Vinlager
Domaine la Bastide, Syrah, Vin de Pays d'Hauterive, Frankrig 2003Rødvin54,75 kr.Erik Sørensen GrandVin
.
ErhvervsBladet
Palazzo dei Signori, Ripasso, Valpolicella, Italien 2002 (pris i uge 16)Rødvin50 kr.SuperBest
.
Frederiksborg Amts Avis
The Winery's Vinum, Cabernet Sauvignon, Stellenbosch, Sydafrika 2003, pris ved 12 flaskerRødvin78 kr. (v12)Vinens Verden
Chateau Ste. Michelle, Syrah, Washington State, USA 2001Rødvin98 kr.Vinens Verden
.
Hjemmet
Don Salvador, Monastrell, Alicante, Spanien 2003, pris ved 6 flaskerRødvin33,35 kr. (v6)Holte Vinlager
.
Information
Feudi di San Gregorio, Fianno di Avellino, Campania, Italien 2003Rødvin133 kr.Cappa Vinimport
.
Nordjyske Stiftstidende
Havana Hills, Cabernet Sauvignon, Sydafrika 2001, pris ved 2 flaskerRødvin49 kr. (v2)Bilka
Chateau Ste. Michelle, Syrah, Washington State, USA 2001Rødvin98 kr.Vinens Verden
.
Smag & Behag
H.C. Andersen-vin, La Sirenetta Bianco, Sicilien, ItalienHvidvin59,75 kr.H.J. Hansen
H.C. Andersen-vin, Primitivo / Merlot, Puglia, Italien.Rødvin59,75 kr.H.J. Hansen
.............................................
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.