Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 17, 2005


......................
Vin-aktuelt i uge 17
25. april - 1. maj 2005
..............................................

VinAvisen uge 14VinAvisen uge 15VinAvisen uge 16
........................
.
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturlgivs ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.

..........
Vin-forbrugerne betaler
Vin indeholder konserverende stoffer – sulfitter og sorbater. En del af stofferne opstår simpelt hen af sig selv under vinifikationen, andre er tilsat i meget små mængder.
Danmark er det eneste EU-land, der kræver oplysning på flaskerne om indholdet. Dette af hensyn til de få procent af befolkningen, der er allergiske over for stofferne, og som derfor alligevel udmærket er klar over, at de ikke skal drikke vin. Så der er faktisk tale om højtlæsning for dværge.
De meget solgte mærkevare-vine leveres med specielle etiketter, så her er det ikke noget problem at få advarslen sat på flaskerne. Men for alle andre vine er det et kostbart problem.
Importørerne skal åbne containere, sprætte krympepack og papkasser op, åbne gavekartoner og -trækasser, tage flasker ud, sætte mærkater på og hele proceduren tilbage igen.
Den danske særregel koster i hundrede tusindvis af kroner. Og hvem betaler? Det gør vin-forbrugerne.

Nu lysner det – og alligevel ikke
Fra og med 25. november indfører EU samme regel i alle lande. Nu lysner det, for så skal advarslen jo simpelt hen stå på alle flasker – og alligevel lysner det ikke.
EU’s direktiv lægger op til, at advarslen skal være på et eller flere af EU’s officielle sprog, så det er rimeligt at antage, at de vinproducerende lande vil mærke på deres eget sprog samt på engelsk.
Men – i udkastet til en ny vejledning vedrørende allergimærkning har den danske Fødevarestyrelse i sinde at genere os vinforbrugere. Den forlanger, at advarslen skal stå på dansk. Der skal stå "Indeholder sulfitter / svovldioxid". Advarslen må ikke være på engelsk, fx "Contains sulphites".

Så dumme er vi ikke
Fødevarestyrelsen mener åbenbart ikke, at man kan stave sulfitter med ph. Og at et ord som contains og containere er helt ukendte for de allergikere, der alligevel ikke drikker vin.
Der er vist ingen i dette land, som misforstår, hvis der på en flaske står ord som sulfitter, sulfite, sulfites, solfiti, sulfiter, sulfitos eller sulphites, ligesom vi jo ikke er i tvivl om, at 13 vol betyder, at der er 13% alkohol i en flaske. Så dumme er vi alligevel heller ikke.
Jesper Bøgh Christensen fra VSOD fortæller, at den danske vinbranche er i dialog med Fødevarestyrelsen for at få ændret den nye vejledning.
...............
Problemer for portvins-producenterne
I århundreder har vinbønderne i Portugal dyrket deres vinmarker langs Douro-flodens bredder, og forvandlet de modne druer til portvin. Douro betyder "den gyldne flod", men der hersker desværre langt fra gyldne tider blandt portvins-producenterne.
Produktionsomkostningerne er steget drastisk i de senere år sideløbende med, at hovedparten af portvinen sælges til stadig lavere priser. Det skyldes ikke mindst, at de store supermarkedskæder i ind- og udland presser priserne. Og da supermarkederne er i hastig fremmarch i flere europæiske lande, bliver situationen værre og værre.

Salget rasler ned
I 2003 blev der solgt portvin for 411 millioner euro (cirka 3 milliarder dkr.), hvilket var et fald på 4,1% fra året før. Alene i Frankrig, der er den største aftager, faldt salget med 5%.
Og snart bliver der måske føjet endnu et strå til den stak af problemer, som portvins-producenterne kæmper med:
Det store vinhus Casa de Douro er gået i betalingsstandsning som følge af en ubetalt gæld på omkring 70 millioner euro (cirka 521,5 millioner dkr.). Nu prøver vinhuset at klare skærene ved at sælge den portvinssø på 20 millioner liter, der har hobet sig op i kælderen. Hvis denne sø først oversvømmer markedet og bliver solgt til spotpris, ser det meget sort ud for alle de mindre producenter i Douro-dalen.

Wine Spectator om vintage port 2003
I det amerikanske vinblad Wine Spectator har James Suckling vurderet og givet point til vintage port 2003. Her er, hvad han nåede frem til:
95-100 point: Croft, Fonseca, Niepoort, Quinta do Noval Nacional, Quinta de Roriz og Quinta do Vesuvio.
92-94 point: Dow, Ferreira, Gould Campbell, Graham, Quinta do Noval, Ramos-Pinto, Smith Woodhouse og Taylor Fladgate.
89-91 point: Burmester Quinta Nova de Nossa Señhora do Carmo, Feist, Quinta do Grifo, Quinta do Infantado, Quinta do Noval Silval, Poças Junior Director's Choice, Quarles Harris, Quinta de la Rosa, Royal Oporto, Sandeman, Quinta Vale da Mina, Quinta do Vale Dona Maria og Warre.
85-88 point: Barros, Burmester, Kopke, Offley Boa Vista, Osborne, Poças Junior og Wine & Soul Pintas.
80-84 point: Hutcheson.

...........
    Tag med VinAvisen til Korsika
    Første uge i oktober inviterer VinAvisen på en spændende vinrejse til den franske ø Korsika. Det bliver en uge med vinøse oplevelser, men vi skal naturligvis også opleve øens enestående natur, dens gamle kultur og dens helt specielle gastronomi.
    Ikke mindst gastronomien er interessant. Netop nu er Korsika det kulinariske tema på restaurant Jan Hurtigkarl & Co. i Ålsgårde, og Jan Hurtigkarl siger med begejstring:
    Korsika er en middelhavsø med sit helt eget og meget rustikke køkken, som domineres af korsikanernes egne produkter og egenhændige forædlingsformåen. Fra forrygende skinker, pølser og oste samt vildt vilde østers jeg har aldrig smagt bedre til overvældende vine og et charcuteri, man ikke troede fandtes.
    VinAvisens rejse flyver vi direkte fra Kastrup til Bastia, kører rundt i en bus og bor på gode hoteller ved strandene og det blå Middelhav.
    Teknisk rejsearrangør er De Danske Vinrejser, og rejseleder er den ene af VinAvisens to redaktører, Anker Tiedemann, assisteret af datteren Mariette.
    Se rejsens program ved at klikke her.
...............
En stor handel går i hak
Torsdag aften blev verdens næststørste spiritus- og vinkoncern, britiske Allied Domecq, solgt. Køberne var verdens tredjestørste spiller, franske Pernod Ricard, i samarbejde med det amerikanske firma Fortune Brands, og prisen var cirka 80 milliarder dkr.
Pernod Ricard kan dermed skabe verdens næststørste spiritusfirma (efter kæmpen Diageo), idet Fortune Brands dog køber nogle af Allieds mærker for cirka 30 milliarder dkr.
Det franske firma mener, at den årlige synergieffekt af handelen vil ligge på cirka 300 millioner euro før skat (2,2 milliarder dkr.). Blandt andet vil antallet af ansatte kunne reduceres.
...............
    ...............
    Pernod Ricard får følgende mærker: Ballantine's whisky, Beefeater gin, Kahlua og Tia Maria kaffelikører, Malibu rom, Stolichnaya vodka, Montana Wine (New Zealand), Bodegas y Bebidas og Bodegas Campo Viejo (Spanien) samt champagnemærkerne Mumm og Perrier Jouët. Herudover har Pernod i forvejen de to irske whiskeys Jameson og Bushmills Irish, Chivas Regal whisky, Seagram's Gin, Wild Turkey bourbon, Havana Club rom, Martell cognac og vinmærket Jacob's Creek.
    Fortune får følgende mærker: Canadian Club whisky, Courvoisier cognac, Maker's Mark bourbon, Cockburns portvin og Sauza tequila. Endvidere californiske vinfirmaer som Clos du Bois, Buena Vista og Callaway. Samtidig sælger Pernod sin Larios gin til Fortune.
    ..............
Og endnu en handel går i hak
Fredag blev den australske bryggerigruppe Foster’s endelig ejer af det økonomisk trængte Southcorp, Australiens største vinfirma. Det skete, da Southcorp’s aktier dykkede under den pris, som Foster’s havde tilbudt, og dykket skyldtes dels overproduktionen af vin i Australien, dels troløse aktionærers salg af deres aktier.
Det fusionerede firma vil komme til at dominere det australske vinmarked med 23% af salget.
Foster’s vil fremstille cirka tre fjerdedele af sine vine i Australien og resten i Californien.
    ...............
    Foster’s vil komme til at stå for salget af Southcorp’s kendte vinmærker Penfolds, Rosemount, Lindemans, Wynns, Queen Adelaide og Minchinbury og af sine egne hidtidige vinmærker Wolf Blass, Andrew Garrett, St Huberts, Beringer, Mildara, Yarra Ridge og Stag's Leap.
............
    Sneen daler hvid i Rhône
    Mens vi går rundt og nyder det spirende forår, hersker der ren julestemning i den nordlige del af Rhône. I sidste weekend dalede sneen ned og dækkede vinmarkerne i Saint-Joseph, Cornas og Hermitage.
    Snevejr i april er en sjældenhed på de kanter, men vinproducenterne frygter ikke, at det vil går ud over årets høst – med mindre det altså går hen og bliver hård frost. Den slags kan nemlig godt ødelægge knopperne på vinstokkene.

    < Per Karlsson, vores svenske samarbejdspartner på BKwine i Paris, tog billedet af Chapoutiers vinmark i Hermitage med kapellet på toppen af bakken. Chapoutiers navn er malet på en lodret terrasse-mur. Det er verdens største visitkort for verdens mindste mand, sagde Max Chapoutier engang til os. Han var ikke ret høj.
..........
På valg for frit salg af vin
I Norge må man som bekendt ikke gå ind hos en købmand og købe en flaske vin. Det er forbudt. Vinen skal købes i et af det statslige Vinmonopols forholdsvis få udsalg.
Nu vil det norske parti Venstre – en slags Radikale Venstre – gå til valg på, at det barnepigeagtige forbud ophæves. De skal nok få en hel del stemmer.

Veto mod vinafgift
Ifølge en EU-lov er både brændevin og øl behæftet med en minimumsafgift. Da finansministrene fra de respektive medlemslande for nylig holdt møde, blev der ifølge Financial Times fremsat et forslag om, at en lignende afgift skulle gælde for vin. Men det ville vinlandene, med Frankrig i spidsen, selvsagt ikke være med til. Og da forslaget kun kunne vedtages enstemmigt, blev det ikke til noget i denne omgang.
..........
Øget hjælp til Languedoc
Som nævnt i VinAvisen i sidste uge, har der længe været problemer i Languedoc, hvor adskillige kooperativer i departementet Hérault har måttet dreje nøglen om.
Vinproducenterne har krævet, at den franske regering skrider ind med en løsning, og i mandags den 18. april blev der langt om længe holdt et møde mellem landbrugsministeren og distriktets vinorganisationer.
Mødet gav pote: Ifølge Wine International lovede ministeren at øge den allerede eksisterende hjælpefond til vinindustrien med hele 30 millioner euro (cirka 225 mio dkr.), så det samlede beløb kommer op på 70 mio euro (cirka 520 mio dkr.). Og så skulle der være nok til både trængte vinproducenter og markedsføring af fransk vin i udlandet.
Det øgede tilskud tilfredsstillede dog ikke de lokale. I onsdags var der igen demonstrationer i Narbonne med deltagelse af 10.000 vrede vinbønder. Der blev smadret vinduer og bilruder og sat ild til affaldscontainere, og tåregassen bølgede gennem gaderne, da cirka 30 demonstranter var i kamp med politiet.
I det meste af Languedoc-Roussillon holdt togene stille i to timer, fordi aktivister havde ødelagt signaler på linierne.

Vrede vinbønder i Bordeaux
Også de hårdt ramte vinbønder i Bordeaux demonstrerer og udfører aktioner for at få den franske regering til at ryste op med målrettet økonomisk hjælp.
For nylig gik det ifølge Decanter ud over Château Bonnet i distriktet Entre deux Mers, hvor vrede demonstranter gav den hele armen foran slottet – blandt andet ved at trække vinstokke op af jorden.
Slottet ejes af André Lurton, der repræsenterer en af de største vinfamilier i Bordeaux. Selv ejer han elleve slotte, mens resten af familien har mere end tyve vinhuse rundt omkring i verden.
Og det er netop de udenlandske vinhuse, der virker som en rød klud for øjnene af de mindre vinbønder: Det skader, mener de, fransk vinindustri at have sådan nogle store og internationalt orienterede producenter, der investerer i udenlandske vine.
På Château Bonnet undrer man sig. Slottets marketingsdirektør, James Ryland, mener, at det er helt hen i vejret at komme efter André Lurton, der ikke har bestilt andet end at kæmpe for vinproducenternes rettigheder i Bordeaux.
............
Rod i regnskaberne?
Som nævnt i sidste uge er det toskanske vinhus Marchesi de’ Frescobaldi under mistanke for at have overtrådt den italienske vinlov, når det gælder landvine, de såkaldte IGT-vine. Ifølge loven er det tilladt at anvende max 15% druer i vinene fra en anden region end den, der står på etiketten – en procentsats, som vinhuset skal have overskredet.
Myndighederne har ifølge Decanter undersøgt sagen nærmere, og noget tyder på, at der er tale om overlagt svindel. Frescobaldi skal simpelt hen have modtaget flere druer fra Puglia i Syditalien, end vinhuset har oplyst i regnskaberne.

Tolv personer under mistanke
500.000 liter af Frescobaldis rødvin er nu blevet konfiskeret, og tolv personer er under mistanke, herimellem Vittorio Frescobaldi, der står i spidsen for firmaet, samt en af Italiens førende ønologer, Niccolo d’Afflitto, der arbejder som konsulent for en række vinhuse rundt omkring i landet.
Hos det 700 år gamle Frescobaldi-vinhus tager man indtil videre sagen roligt. Den slags undersøgelser er ganske almindelig rutine, lyder det, og ifølge Vittorio Frescobaldi er der tale om storm i et glas vand, da en stor del af de opkøbte druer fra Syditalien udelukkende bruges til almindelig bordvin.
..........
Vi må skrive vores egen historie
Gérard Bertrand er en af dem, der er blevet store i det franske Languedoc. Den forhenværende rugbystjerne producerer 5 millioner flasker om året på sine fire vingårde og 260 hektar vinmarker.
I torsdags var han i København, inviteret af Philipson Wine, og ved en smagning af i alt sytten vine demonstrerede han, at han ikke alene laver mange vine, men også laver glimrende vine, ja endog store vine.
– I Languedoc gælder det om at være den bedste, siger han. – I Bordeaux og Bourgogne har vinen, slottene, domænerne en historie. I Languedoc må vi skrive vores egen historie, og det er kun muligt, hvis vinen er i orden.

Man skal smage frugt, ikke egetræ
Gérard Bertrands vinimperium er et familieforetagende, der først i begyndelsen af 1970’erne gik i gang med at eksportere – og den første kunde var en dansker.
Siden er ikke mindst Corbières-vinen fra Domaine de Villemajou blevet en storsællert på det danske marked, og det forstår man godt. Det er en charmerende vin til en overkommelig pris, som det fremgår af vore smagekommentarer og stjerner længere nede i denne VinAvis.
Næsten alle de vine, vi smagte, er fadlagrede. Men Gérard Bertrand holder igen med træsmagen. – Alle vore fade bliver behandlet med vand i to uger for at fjerne smagen af egetræets tanniner, siger han. – Man skal smage frugt, ikke egetræ.

To stinkbomber
Smagningen foregik i et lokale på Skovridderkroen i Charlottenlund. Det er et sted, der ledes af professionelle sommelierer. Ikke desto mindre kom tjeneren ind med hele to flasker, der stank langt væk af propsyge. Gad vide, hvad de tænker på. De bruger i hvert fald ikke næsen ...
Efter den første propsyge flaske var det oplagt at spørge Gérard Bertrand, om han havde i sinde at gå over til skruelåg. Jo, han planlagde at bruge skruelåg til nogle billigere vine, men i øvrigt mente han, at forbrugerne måtte vænne sig til, at hver 25. flaske er udrikkelig.
Da den næste stinkbombe – en vin til 500 kr. – blev skænket rundt, begyndte han at se lidt betænkelig ud ...
.....

....
Gérard Bertrand under smagningen.
...............
    < Et par billeder fra dengang, da der var fest og glade dage på Château Millet, og Henri de la Mette skænkede sin gode vin, ikke fra flasker med fra store kander.
..........
Berømt Graves-slot til salg
Château Millet er et af Graves-distriktets mest berømte vinslotte, hvis vine gennem årene er blevet rost til skyerne af vinskribenter og skænket ved de mest celebre måltider. Fx fik en af slottets flasker årgang 1985 den ære at komme på bordet, da præsident Bush senior engang spiste middag hos Margaret Thatcher i Downing Street.
Men det var dengang, da Henri de la Mette ejede Château Millet. Efter hans død for femten år siden er det gået ned ad bakke.

Et chok i Bordeaux
Ifølge Decanter er det kommet som et chok for vinfolket i Bordeaux, at slottet nu kommer under hammeren ved en offentlig auktion.
Den direkte årsag til det drastiske skridt har de nuværende ejere ikke villet oplyse noget om. Men det forlyder, at det måske skyldes et stort uindfriet lån, som Henri de La Mette i tidernes morgen har optaget.
Hvis man skulle få lyst til at blive ejer af det fornemme 1800-tals slot samt de 82 hektar vinmarker, så er chancen der den 19. maj. Mindsteprisen er sat til 1.220.000 euro (cirka 8,9 millioner dkr.).
.........

Kineserne svindler med ice wine
Kineserne er vilde med den søde canadiske ice wine og med historien om, hvordan den bliver fremstillet af frosne druer. Og de betaler med glæde den ofte meget høje pris for de gyldne dråber.
Men i dag ligger salget på et minimum i forhold til for fire år siden. Årsagen er, at et hav af forfalsket ice wine har oversvømmet markedet.
Det er kinesiske svindlere, der står bag, og de går yderst effektivt til værks for at få vinen til at fremstå som ægte canadisk ice wine. Flaskerne er tro kopier af de høje slanke flasker fra Canada, og etiketterne ser også meget canadiske ud.

Niagara Fall Pensula
Ifølge den canadiske avis The Globe er den dog ind imellem gal med kinesernes viden om det fjerne land.
Et eksempel var en flaske, hvor der på etiketten stod "canadisk ice wine fra Whistler Estates". Whistler ligger ganske vist i Canada, men der er tale om et skisportssted. Og ikke nok med det: På flasken var der yderligere klistret sedler med ordlyden ”Rocky Mountain ice wine” og ”Niagara Fall Pensula” – at en halvø hedder peninsula på engelsk, er kineserne åbenbart ikke helt klar over ...

Billig vin med sukker i
De intetanende kinesere køber rask væk de forfalskede flasker i dyre domme. Priserne ligger på helt op til 365 dkr. pr. flaske, og det til trods for at indholdet som regel består af billig vin, der er blevet blandet op med sukker.
Puh ha, siger forbrugerne og undlader så herefterdags at købe canadisk ice wine, hvilket selvsagt er gået hårdt ud over de canadiske vinproducenter.

...............
Samarbejde Toscana-Washington
Vinhuset Ste Michelle Wine Estate i staten Washington har slået pjalterne sammen med det fornemme gamle toskanske vinhus Antinori. Sammen vil de ifølge Decanter hæve Washingtons mindste vindistrikt, Red Mountain, til berømmelsens tinder ved at bygge et kæmpestort vinhus og anlægge hen imod 8 hektar vinmarker.
Prisen for vinhus og jord vil beløbe sig til 6 millioner dollars (cirka 34,2 millioner dkr.), og formålet med det nye fælles vinhus er at fremstille 180.000 flasker vin om året af mærket Col Solare – en vin, som Antinori og Ste Michelle lancerede i 1995.
Det første spadestik bliver taget til sommer, og allerede i 2006 regner man med at kunne bringe høsten i hus.
..........
    Toppris for lakeret vinkøler
    Det gik strygende hos Christie's, da auktionshusets amerikanske afdeling for nylig solgte møbler og andet inventar fra museer og fornemme privathjem for et samlet beløb af næsten 45 millioner kr.
    Særligt overraskende var salget af en vinkøler. Den var vurderet til 40.000 dollars (cirka 230.000 dkr.), men indbragte over ti gange så meget, nemlig hele 430.000 dollars (cirka 2,5 millioner dkr.). Men der var også tale om en meget fin vinkøler af lakeret messing, dekoreret med forgyldninger.
    Sælgeren af vinkøleren, der stammer fra begyndelsen af 1800-tallet, var Glenbow Museum i Alberta, mens køberen var en amerikaner med en fed tegnebog.
...........
    Stigende interesse for glasprop
    På den nyligt afholdte tyske vinmesse på Børsen i København præsenterede man for første gang Vino-Lok, den nye vinprop af glas. Det er det tyske firma Alcoa, der laver skruepropper og andre produkter af aluminium, som har designet den.
    Nu, hvor vinbranchen er blevet mere moden til at afprøve alternativer til korkproppen, tyder alt på, at en masseproduktion af Vini-Lok er lige om hjørnet.
    Proppen byder da også på flere fordele. For det første undgår man propsyge vine, for det andet ser den elegant ud, og for det tredje koster den ikke mere end en korkprop af god kvalitet.
    En version af Vini-Lok i plexiglas er også lige på trapperne.
........
....

....
    ....
    Ugens drue: Pinot Noir
    Man mener, at druen Pinot Noir voksede i det franske Bourgogne allerede i 300-tallet, og den er da også druen, som giver most til de røde Bourgogne-vine – og most uden drueskindets røde farve til mange champagner. Men efterhånden dyrkes den over hele verden med større eller mindre held.
    Pinot Noir er en vanskelig drue. Den har det bedst på kalkholdig jord og i et ret køligt klima, og den kræver konstant overvågning, både under dyrkningen og vinificeringen.
    Navnet Pinot kommer måske af, at drueklasen ligner en fyrrekogle – fyrretræ på franske hedder pin.
    ....
..........

..
Paul Giamatti som vinnørden Miles og Virginia Madsen som servitricen Maya. © 2001 Twentieth Century Fox.
    En lovsang til druen Pinot Noir
    Mon ikke mange af vore læsere har været inde og se filmen "Sideways"? De, der har, husker sikkert scenen, hvor Miles og Maya taler om vin – en scene, der uden tvivl vil gå over i filmhistorien. Vi tog vores båndoptager med i biffen og optog teksten.
    Parrets samtale kulminerer i en lovsang til druen Pinot Noir, der indledes med, at Maya spørger Miles: – Hvorfor er du så meget til Pinot Noir?
    – Pinot er en vanskelig drue, svarer han. – Du ved tyndskindet, temperamentsfuld og tidlig moden. Det er ikke en overlever som Cabernet Sauvignon, som kan gro alle steder, og som trives, selv om den negligeres. Pinot’en kræver konstant opmærksomhed og yder kun tilfredsstillende få steder i verden. Kun de mest tålmodige og omhyggelige vinmagere kan komme ind til det, der virkelig er Pinot’ens skrøbelige og delikate sjæl. Kun når nogle har taget sig den tid, det tager at forstå Pinot’ens potentiale, kan det lykkes at fange den saftige, underfundige, bløde, intense og insisterende oplevelse, som ikke overgås i universet.

    Hvordan har du det med vin?
    Parret ser hinanden dybt i øjnene. Miles rømmer sig og spørger: – Hvad med dig. Hvordan har du det med vin?
    – Jeg kan lide at tænke på vin, som noget, der er levende, svarer hun. – Jeg tænker på, hvad der skete det år, da druerne blev høstet. Om Solen skinnede, eller om det regnede. I det hele taget hvordan vejret var. Og hvordan de folk der passede og plukkede druerne var. Hvis det er en gammel vin, hvor mange af de mennesker, der måske er døde nu. Jeg elsker at fornemme udviklingen i vin. Hvordan der er forskel, hver gang jeg åbner en flaske. Fordi vinen i flasken er levende og under konstant udvikling, og hvordan vinen hele tiden får flere og flere lag og bliver mere og mere kompleks. Indtil den når toppen, hvorefter den begynder sin ubønhørlige nedtur. Og fordi vin smager så forbandet godt.
    Mayas hånd ligger nu på Miles knæ. Han lader som ingenting. Endnu engang tæt øjenkontakt og knugende stilhed. Man fornemmer vibrationerne. Miles er tændt. Han vil videre: – Det er ikke kun Pinot der interesserer mig. Der er også andre vine ...
    Maya afbryder: – Det er sent nu. Jeg skal hjem, men det har været hyggeligt.
...............
Slut med medalje-misbrug i Australien
Man ser det ofte: En lille bronze-, sølv- eller guldmedalje klistret på vinflaskerne. Og netop i Australien kommer der rigtig mange af den slags flasker på markedet.
Nogle af medaljerne er seriøse nok, tildelt de pågældende vine ved store betydningsfulde konkurrencer. Andre er af mere lyssky oprindelse, påsat for at lokke forbrugerne til at tro, at der er tale om en fornemt præmieret vin.
Nu har tre vinøse australske organisationer, Winemakers Federation of Australia, Australian Wine and Brandy Corporation og Australian Society of Viticulture and Oenology, indført en regel, der skal komme dette misbrug til livs. Fra og med årgang 2005 må medalje-symbolerne således kun anvendes, hvis det kan dokumenteres, at en vin har erhvervet en medalje ved en af de store åbne og uafhængige konkurrencer.
..........
    Kæmpe-champagne pakket ind i guld
    Saint-Tropez er byen ved den franske Riviera, hvor de store lystyachter lægger til, og de rige sidder på fortovsrestauranterne for at blive set af de andre rige.
    Her i denne smeltedigel af penge og glamour kan Hôtel Byblos ifølge Wine Spectator tilbyde sine gæster en nyhed fra champagnehuset Moët & Chandon – en Jéroboam Dom Pérignon med ædle bobler af årgang 1995. Og man skal være meget glad for champagne, for en Jéroboam-flaske indeholder trods alt kun 3 liter vin, og prisen er 12.000 euro (cirka 89.392 dkr.). Men så bliver flasken også leveret i et fornemt etui, der er betrukket med ægte hvidguld.
    Hotellet har kun ti flasker at gøre godt med, men skulle en af vore læsere have fået lyst til at investere i de kostbare bobler, så er der en chance for at blive skrevet op til en flaske i forbindelse med filmfestivalen i Cannes til maj.
...........
    ---
    Den danske vinbranche
    * Erik Sørensen Grand Vin har fået agenturerne på Domaine Gauby, Côtes du Roussillon og Sol de Chile, Villa Allegre, Chile.
    * Det lille Enoteca i Ringsted har fået forhandlingen af vine fra Azienda Bergadano i det italienske Barolo.
    * Fionia Vin har fået forhandlingen af vinene fra Domaine Cauhape i Jurançon i Frankrig.
    --.....-
................
    .VinAvisens Online Auktioner
    Med et klik på denne bjælke åbner du et nyt vindue med auktionssiderne
    - og husk: Det er GRATIS at udbyde en vin og GRATIS at byde på den!
    .
    .
...............
Vinbranchens blå bog
..............
.
.
    Danielle Viet Kirkemo (f. 1962) fik sine første vinøse oplevelser som barn. Hendes franske mor sørgede for, at hun og hendes tre søskende, ligesom alle andre franske børn, fik vin med vand i fra det øjeblik, de kunne holde ordentlig på et glas. Så for Danielle Viet Kirkemo var det oplagt, at hendes fremtid skulle have et eller andet med vin at gøre.
    I 1986 fik hun, mens hun læste til cand.ling.merc. på Handelshøjskolen i København, deltidsarbejde hos vinfirmaet Marinus Møller & Co. Herfra gik turen videre til et job først som direktionsassistent og dernæst som marketingassistent hos Erik Andersen A/S – det nuværende Maxxium Danmark A/S. Og det er her, man finder hende den dag i dag, siden 2001 med titel af marketingchef.
    Ud over det overordnede ansvar for markedsføring af firmaets produkter har Danielle Viet Kirkemo selv produktansvaret for Antinori, Krug, Piper-Heidsieck Champagne, Charles Heidsieck Champagne, Rémy Martin og Cognac de Luze.
    Den daglige kontakt med udenlandske forretningsforbindelser er intet problem, da hun taler flydende engelsk, fransk og tysk og desuden er godt i gang med at lære italiensk.
    Danielle Viet Kirkemo brænder for sit arbejde, og som hun siger: – Det er et stort privilegium at vågne hver morgen og få lov til at lave det, man har allermest lyst til.
    Efter fyraften går turen hjem til ægtemanden Christian, der er systemudvikler hos Nordea IT, og deres to børn, Olivier og Céline på henholdsvis tolv og ni år – der garanteret også har fået deres første glas vin med vand i. Fritiden går i øvrigt med rejser, god mad, venner og familie.
    Adresse: Maxxium Danmark A/S, Naverland 8, 2600 Glostrup, tlf.: 43 22 55 04, fax: 43 46 19 28, e-mail: danielle.kirkemo@maxxium.com, www.maxxium.dk.
....................
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturlgivs ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
...................

..........
    Ugens vinøse billede
    Vore læsere er endnu ikke begyndt på forårets og sommerens færd i Europas vinlande, så der er lavvande i vores stødpude af vinøse billeder. Men vi har da liggende et ganske interessant billede, som vi har fået fra den italienske vinproducent Masi.
    Billedet viser den såkaldte appassimento-proces, hvor drueklaser med godt indhold af sukker og syre er lagt til tørre på tremmebakker af bambusstave, de såkaldte arele.
    Druerne er af sorterne Corvina, Rondinella og Molinara, men der bruges flere andre sorter i distriktet Valpolicella.
    De tørrede druer skal anvendes til fremstillingen af vinen Amarone, og tørringen foregår i huse, der ofte er bygget højt oppe på bjergsiderne, hvor den tørre vinterluft rigtigt kan komme til.
    Billedet her blev taget sidste år i november i Masi’s tørrelade i Gargagnago. I oktober var vejret fugtigt, så det gjaldt om, at druerne ikke blev angrebet af botrytis-svampen. Stilken i hver klase skulle være helt tør, for det er den vej, svampen angriber, og druer med brud på skindet og angrebne druer skulle fjernes.
    I november kom det tørre vejr. I slutningen af måneden havde druerne tabt 20% i vægt, og efter to måneders tørring var vægttabet oppe på næsten 50%.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.
..........
I den forløbne uge har vi smagt i alt 41 vine. Heraf var der nedenstående 30, som fik mere end to stjerner, og hele 18 fik fem stjerner. En virkelig god høst - der naturligvis ikke mindst skyldes smagningen af Gérard Bertrands vine. Der var to propsyge vine - som nævnt ovenfor.
........................
...
Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
.....
......................
Smagningen af Gérard Bertrands vine


Gérard Bertrand, Pinot Noir, Vin de Pays d’Oc, Frankrig 2001
59,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Ikke nogen bourgogne, men en rigtig god fadlagret Pinot med kraft og fylde. Languedoc er egentlig ikke Pinot-land, men druerne til denne vin er dyrket i 3-400 m’s højde i nærheden af Limoux og med udsigt til Pyrenæerne.


Terrasses Quaternaires, Gérard Bertrand, Coteaux du Languedoc, Frankrig 2001
59,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Blød og lækker rødvin med fed frugt – kirsebær – tilpas syre og sødme. En vin i god balance og en vin, som alle vil kunne lide.


Domaine de Villemajou, Gérard Bertrand, Corbières, Frankrig 2001
69,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
En Languedoc-klassiker, blød, med ren og fyldig frugt. En charmerende vin.


Château Laville Bertrou, Gérard Bertrand, Minervois La Livinière, Frankrig 2002
69,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
La Livinière er en ny cru under Minervois, hvor Syrah-druen folder sig særlig godt ud. I dette tilfælde optræder den med 60% i en krydret og flot rødvin med god struktur. En rigtig madvin.


Château l’Hospitalet Grand Vin, Gérard Bertrand, La Clape, Coteaux du Languedoc, Frankrig 2001
169,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Hvis den næste vin på listen kan sammenlignes med fløjl, så er dette en kniplinge-vin – en vin med et mønster af fine facetter. Det er en stor og dejlig rødvin med en overvældende duft. Druerne vokser i 2-300 m’s højde kun 4 km fra Middelhavet.


Cigalus, Gérard Bertrand, Vin de Pays d’Oc, Frankrig 2001
179,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Hvis ovenstående vin er en kniplinge-vin, så er dette en fløjls-vin. Den har en vidunderlig blød smag og er på alle måder en perfekt vin.


La Forge, Gérard Bertrand, Corbières, Frankrig 2001
299,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Saftig og vellavet vin med god frugt og bløde tanniner. Det er også en stor og muskuløs vin, lavet på fifty-fifty Carignan og Syrah og med flot karakter af Carignan-druen. Vinen er ikke filtreret, så det kan være en god idé at dekantere den.


Château l’Hospitalitas, Gérard Bertrand, La Clape, Frankrig 2002
299,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Rødvin med en meget lækker og krydret smag af solbær. Den er lavet på fifty-fifty Syrah og Mourvèdre.


Le Viala, Gérard Bertrand, Minervois La Livinière, Frankrig 2001
299,95 kr., Philipson Wine
Denne elegante og store vin smagte vi i fem årgange, og vertikalsmagningen demonstrerede, at det er en vin, man kan drikke nu, men som også kan gemmes i endnu tre-fire år. Vi foretrækker 2001-årgangen, mens 1998 virkede en smule træt. 2002-årgangen kommer til Danmark i slutningen af maj.


Gérard Bertrand, Banyuls Grand Cru, Frankrig 2000
129,95 kr., Philipson Wine
Man skal kunne lide vinens specielle iltede smag, men kan man det, er det en ret fantastisk vin med indtagende sødme og mange smagsfacetter. Den er i øvrigt glimrende til chokolade.


Gérard Bertrand, Grande Réserve, Rivesaltes, Frankrig 1982
139.,95 kr., Philipson Wine
Lækker dessertvin, lavet på Grenache og Macabeo. Den har toner af brændte figner og karamel. Vi smagte også en Cuvée Exceptionelle 1959 til 500 kr. Den af de to flasker, der ikke var propsyg, var helt vidunderlig. Den anden røg i køkkenvasken. Farvel søde drømme.


Gérard Bertrand, Muscat de Rivesaltes, Frankrig 2003
79,95 kr., Philipson Wine
Dessertvin med krydret og parfumeret duft og en fed, sød smag med markante toner af alkohol.




Hvidvine


Domaine aux Moines, Savennières-Roche aux Moines, Frankrig 1995
90 kr., AB-Vin.com
En aldrende hvidvin, men den har holdt sig fornemt med en fin guld-farve i glasset, en dejlig duft og en moden, let krydret og kompleks smag. Faktisk en spændende vin. Men så skal den altså heller ikke gemmes længere …


Stoneburn, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand 2004
89 kr., New World Vine
Under skruelåget gemmer der sig en vidunderlig Sauvignon-hvidvin med liflig duft og en smag, der smyger sig om smagsløgene. Vinen er garanteret frisk (på grund af skruelåget), med god frugt, tilpas syre og en lang eftersmag. En nydelse, der berettiger den ikke helt lave pris.




Rosévine


Les Esperelles, Tavel, Frankrig 2004
79,95 kr., The Wine Company
Der var engang, da rosé skulle være Tavel. Det var det berømte rosé-distrikt i Rhône-dalen. I dag laver andre glimrende rosé, men Tavel kan skam stadig. Her er et meget fornemt eksempel: En vin med en flot farve, en fint krydret duft og en frisk og frugtagtig, blød smag. Vinen er velegnet til terrassen, til en frokost og til lette kødretter.


Mount Hurtle, Grenache Rosé, South Australia 2003
65 kr., New World Vine
Saftig og krydret rosé med limesmag og et lille bittert bid i slutningen.




Rødvine


Centine, Banfi, Toscana IGT, Italien 2003
59,95 kr., Amka
Dejlig rødvin med en klassisk, varm og afrundet smag med god frugt og fin sødme. En vin, man drikker med største glæde.


Château Saint André, Costières de Nîmes, Frankrig 2003
40 kr. ved 12 flasker, Barrique Vinimport
Rødvin i fin balance og med god struktur. Dejlig frugt, tilpas syre, lang eftersmag. Fortræffelig til mange madretter. Yderst rimelig pris.


Footprint, Shiraz, Western Cape, Sydafrika 2003
55 kr., 45 kr. ved 12 flasker, Glud Vin
En meget dejlig rødvin i fin balance. Den har en god duft, en blid smag, bløde tanniner og et rent billede af druen. Og man mærker ikke de 14% procent alkohol. Prisen er yderst attraktiv, især ved 12 flasker.


Wallace, Glaetzer, Shiraz / Grenache, Barossa Valley, Australien 2003
109,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
En bamse-rødvin, ja, men samtidig meget lækker og i fin balance. Den har en blød og intens frugt, der fint hamler op med de 14,5% alkohol, samt en charmerende sødme. Og så har flasken skruelåg!


Pra di Po, Ettore Germano, Dolcetto d’Alba, Italien 2003
102 kr., Det lille Enoteca
Krydret rødvin med god struktur og saftig frugt, der maskerer den høje alkoholprocent (14,5%). Den vin kunne vi godt lide. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.


Golden Kaan, Shiraz, Western Cape, Sydafrika 2003
49,95 kr., SuperBest og Spar
Vellavet, blød og krydret rødvin med fin sødme. Syren er lidt efter grape. En vin, som mange vil kunne lide – og en vin til en rimelig pris.


Le Pierre, Rosso Veronese IGT, Italien 2004
45 kr., Park Wine
Rødvin med god duft og en enkel frugtagtig smag.


La Misión, Merlot, Maipo Valley, Chile 2003
59 kr., Fionia Vinimport
Robust og enkelt rødvin med krydderi.




Hedvin


Porto Poças, Colheita Portvin, Portugal 1987
149 kr., Kvickly, Kvickly Extra og SuperBrugsen
En ret let portvin med ravgylden farve og en smag lidt efter brændte figner, søde rosiner og nougat.
.
Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet enten med topkarakter - som regel seks stjerner - eller på anden vis.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.
........................
Alt for Damerne
Alaia Tinto, Bodegas Dehesa de Rubiales, Tierra de Castilla y Leon, Spanien 2001Rødvin75 kr.Laudrup Vinimport
.
Børsen
Errazuriz Estate, Chardonnay, Casablanca Valley, Chile 2004 (pris ved 6 flasker i maj)Hvidvin60 kr.H.J. Hansen
.
Hjemmet
Trumpeter, Malbec / Syrah, Mendoza, Argentina 2002 (pris ved 12 flasker)Rødvin49,95 kr. (v 12)Philipson Wine
.
Jyllands-Posten
Château Lagrange, Saint Julien, Frankrig 1996Rødvin375 kr.Sigurd Müller
.......................
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.