Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 32, 2005


............
Vin-aktuelt i uge 32
8. august - 14. august 2005
..............................................

VinAvisen uge 29VinAvisen uge 30VinAvisen uge 31
.........
.
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.

.............
18-36
............
    Kina stormer frem som vinland
    Kinesisk vin er i dag meget andet end den traditionelle risvin. Landet har nemlig ifølge avisen The Australian fået rigtig god gang i en storproduktion af rød- og hvidvin – et af mærkerne hedder "Great Wall" (Den Kinesiske Mur).
    Produktionen af middelgode vine til små priser har grebet så meget om sig, at australierne begynder at blive bange for, at kineserne vil gå dem i bedene, starte en eksport og derved gnave sig grundigt ind på Australiens markedsandele.
    En af kinesernes meget store fordele er de beskedne lønninger – og folk til arbejdet er der nok af.

    Australierne som læremestre
    Men australierne ligger faktisk, som de har redt. Da kineserne besluttede sig for at kaste sig over vinbranchen, bad de en række australske vinfolk om at komme til Kina og lære fra sig. De venlige australiere kom og udøste beredvilligt deres viden om plantning, dyrkning, produktion og skadedyrsbekæmpelse.
    De kinesiske myndigheder er ikke meget for at sende studenter udenlands for at lære at lave vin, men de australske fagfolk havde ikke spor imod at rejse den anden vej. Og eleverne viste sig at være yderst lærenemme.
    Det er nu lykkedes kineserne i løbet af få år at beplante så mange hektar med vinstokke, at arealet af deres vinmarker er større end australiernes.

    Også hjælp fra fransk side
    Kineserne har også fået hjælp fra anden side. Man skulle tro, at franskmændene havde problemer nok – det går jo som bekendt ikke for godt med eksporten. Alligevel har den franske regering indgået samarbejde med den kinesiske regering omkring vinhuset Sino-French Château i distriktet Huailai i provinsen Hebei.
    Vinhuset har nu 22 forskellige franske druesorter groende på sine 22 hektar vinmarker. Og kineserne har virkelig kunnet høste guldkorn fra franskmændene, der har et helt andet forhold til vin. Hvor kineserne udelukkende opfatter vin som blot endnu et industriprodukt, går franskmændene op i detaljerne, når det gælder produktion og kvalitet.
............
32-39
............
Australiernes sejrsgang
Eksporten af australsk vin er én lang succeshistorie – og den er ikke slut endnu. Ifølge de nyeste tal er eksporten steget med 14,7% i løbet af første halvår 2005, sammenlignet med samme periode sidste år.
Alt i alt er der i halvåret solgt 669,9 millioner liter vin på det udenlandske marked – i 2004 lød tallet på 584,3 millioner liter.
Ifølge avisen Melbourne Herald Sun steg eksporten alene i juni i år med 8,2% i forhold til maj måned og hele 19,7% i forhold til juni måned sidste år. Alt i alt indbragte denne ene måned i år de australske vinproducenter 242,1 millioner australske dollars (cirka 1,1 milliarder dkr.).

Australierne skal satse på topvine
Den australske vineksport drøner som sagt derudad. Men de vine, der bliver solgt, er stort set alle konsumvine af middelgod kvalitet til lave priser. Og den går ikke i det lange løb. Det fremgik af en diskussion på den australske radiokanal ABC Local Radio mellem en række af landets vinbranchefolk.
Her lød det samstemmende, at der her og nu bør gøres en indsats for at markedsføre australske topvine i udlandet. Australierne kan ikke regne med fortsat at sidde på så store markedsandele, når det gælder billige vine. Sydafrika, Chile, Argentina samt andre af den nye verdens vinlande vinder nemlig stadig mere terræn på det felt.

De små producenter skal markedsføres
Ud af Australiens 1900 vinproducenter kontrollerer fire af dem hele 80% af eksporten. Og det er ikke hos disse store vinhuse, man finder hovedparten af topvinene. Det gør man til gengæld hos nogle af de mange små familieejede virksomheder, der imidlertid har svært ved at få kilet sig ind på markedet ved siden af mastodonterne.
Der skal derfor gøres en indsats for at promovere de glimrende vine samt producenterne fra disse små vinhuse.
Det gælder også om i højere grad at appellere til de forbrugere på det udenlandske marked, der er villige til at betale en ordentlig pris for en ordentlig vin, lød det fra vinfolkene på den australske radiokanal.
............
32-33
............

............
    Nabokrig om deleflod
    Spanien og Portugal er lige ved at ryge i totterne på hinanden. Stridsemnet er delefloden Duero, der, når den krydser grænsen til Portugal, skifter navn til Douro.
    Begge lande anvender flittigt vandet fra floden i deres vinproduktion, og de har derfor sat en indbyrdes grænse for, hvor lav vandstanden må være.
    Nu mener portugiserne, at spanierne har overskredet grænsen, og de forlanger ikke mindre end 6 millioner euro (cirka 44,8 millioner dkr.) i erstatning.
Tørken plager vinproducenterne
Men portugiserne har det nu heller ikke for sjovt i øjeblikket. Regionen Alentejo i det sydøstlige Portugal lider ifølge Decanter under den længstvarende tørke i 60 år.
Der er faldet langt mindre nedbør i det sidste års tid, end der plejer, og termometeret har i den første halvdel af i år rundet de 40 grader flere dage end i hele 2004. Så vand er virkelig en mangelvare, og der er ingen tvivl om, at tørken vil gå hårdt ud over vinhøsten i Portugal.

Presser priserne på vinen
De portugisiske vinproducenter er i øvrigt også vrede på deres eget portvinsinstitut, IVDP (Instituto do Vinho do Porto), der har skåret ned med 5% på den mængde vinmost, som det er tilladt at lave portvin af.
Producenterne mener, at der er tale om et taktisk spil fra IVDP’s side. Ved at skære ned på produktionen kan foreningen tvinge priserne i vejret. Herved vil det blive mere attraktivt for eksportørerne at købe ældre årgange af vinene, hvorved man håber at kunne komme vinsøen til livs.
.............
>43
............
Uden politisk slagkraft
Mødet i Napa mellem vinfolk fra Europa og USA, som vi tidligere har skrevet om, fandt sted i sidste uge, og det må vist betragtes som et møde mellem reelle folk med gode intentioner, men uden politisk slagkraft.
Producenter af kvalitetsvin fra Frankrig, Spanien, Portugal, Californien og Washington mødtes for at fastslå, at en vins karakter skyldes stedet, hvorfra vinen kommer, og at stednavne som Napa, Champagne, Sherry, Port osv. derfor skal beskyttes.
Det var der fuld enighed om, og man vil danne en Alliance of Wine Regions med det formål at belære amerikanerne om vin-appellationer.

Napa-vin fra Kina
Ifølge Wine Spectator underskrev medlemmer af de forskellige regionale vinorganisationer en erklæring om betydningen af stednavne på vinregioner. Men alliancen vil ikke prøve at påvirke den mangeårige uoverensstemmelse mellem EU og USA vedrørende beskyttelse af de europæiske oprindelses-navne.
Vinbønderne i Napa Valley er selv oppe imod problemer som dem, Champagne, Sherry og Port møder i USA. De har i fem år ført retssager imod producenter, der bruger navnet Napa, uden at der er en eneste Napa-drue i deres vin.
Ligeledes kæmper de imod en producent i Beijing, der ønsker at skrive Napa på etiketterne til vine på kinesiske druer.
............
15/06
.
.




.
..
............
    Nej til Merlot
    I ugen, der gik, genså vi "Sideways", som vi havde købt på DVD, og den er jo en perle. Den burde have fået flere Oscars i stedet for den ene for "Bedste manuskript baseret på andet materiale".
    Nu har filmen fået følgeskab af en hjemmeside ved navn NoMerlot.com – naturligvis efter den scene i filmen, hvor Jack og Miles er på vej ind til middagen med de to piger.
    – Hvis de vil have Merlot, så drikker vi Merlot, siger Jack.
    – Nej, svarer Miles iltert. – Hvis nogen ber om Merlot, så går jeg altså. Jeg drikker ikke nogen fucking Merlot!

    Nej til Chardonnay
    På hjemmesiden er der bedømmelser af vine og andet vinøst stof. Men der er ikke noget om Chardonnay. Den drue er bagmændene åbenbart heller ikke gode venner med, og de henviser til en samtale i filmen:
    – Jeg troede, du hadede Chardonnay, siger Jack.
    – Nej, nej, nej, svarer Miles. Jeg kan lide alle druesorter. Jeg kan sædvanligvis bare ikke lide den måde, de behandler Chardonnay på i Californien – for meget egetræ og for meget malolaktisk andengæring.
    – Nå, svarer Jack.
    Det minder os om det slogan, der gik i amerikanske vinkredse for et par år siden: ABC! Det stod for Anything but Chardonnay.
............
>12
.............
< Billeder fra sidste års Garagevin-messe.
.........................
Til vinfest i vinmarkerne
Det at smage et godt glas vin, mens man skuer ud over vinmarker med solmodne druer, er ikke bare forbeholdt ferierne sydpå. Det kan man også få lejlighed til, når Dansk VinCenter i Avedøre Landsby for tredje år i træk afholder vinmessen "Garagevin". Og der bliver gang i den i år, hvor hele 60 udstillere står parate til at skænke smagsprøver i glassene. Som noget nyt vil der også være et større kulinarisk marked på programmet.
Vinen nydes, omgivet af Dansk VinCenters 3 hektar vinmarker, hvorfra druesorterne Rondo, Castel, Léon Millot og Regent hvert år bliver smedet sammen til rødvinen "Nordlund".
Seancen løber af stabelen den 21. august mellem kl. 11 og 16. Billetterne koster 150 kr., men så får man også et Spiegelau-smageglas og et program med i købet. Læse mere på www.garagevin.com.

Italien kommer til Århus
Der er italiensk vin i lange baner, når vinmessen "Viniditalia" lørdag den 8. oktober slår dørene op i Århus. Til den populære vinmesse, der fire gange tidligere har været afholdt i København, er foreløbig tilmeldt sytten danske importører af italienske vine.
Der vil være masser af dejlige rød- og hvidvine samt dessertvine og bobler at vælge imellem.
Lidt italienske delikatesser vil der også være at finde på nogle af standene, lover en af arrangørerne, Det Lille Enoteca, der selv importerer vine fra Piemonte, Toscana og Veneto.
Nærmere information kan hentes på www.viniditalia.dk.
............
..........
I forbindelse med vinfesten i Spoleto er der også optog og optræden i gaderne, blandt andet med bannersvingende ungersvende i middelalder-dragter.
    Vinshow i middelalderbyen
    Hvis man tilfældigvis skulle være i det italienske Umbrien mellem den 16. og 18. september, bør man lægge vejen forbi middelalderbyen Spoleto. Den er i sig selv et besøg værd, men lige netop i de dage kan byen ifølge Decanter byde på endnu en attraktion: Vini Nel Mondo (Vinen i Verden) – et gigantisk vinshow, hvor hele 200 vinhuse tropper op og præsenterer deres vine, giver smagsprøver osv.
    Fra hjemlandet Italien deltager en række topproducenter – blandt andet Antinori, Banfi, Frescobaldi og Montevetrano. Og så er der jo alle de andre vinhuse fra resten af verden.
    Man regner med, at arrangementet bliver et tilløbsstykke, der vil tiltrække omkring 50.000 mennesker.
........
14-17
............
Systemet opsiger leverandør
De svenske sager om bestikkelse er langtfra afsluttede, men alligevel har Systembolaget allerede nu valgt at portforbyde importfirmaet Vin Trägårdh, som er anklaget for at have udbetalt bestikkelser for 900.000 skr., dvs. tre fjerdedele af det samlede beløb, som man mener der er bestukket for.
Yderligere har Systemet planer om delvis at udelukke firmaerne Åkesson Vin og Philipson & Söderberg.
Dette medfører, at firmaerne ikke mere kan sælge vin og spiritus til monopolet, og for Vin Trägårdh betyder det, at firmaet må sige farvel til mere end 50% af sin omsætning, og at det må fyre medarbejdere.

Bestrider opsigelsen
Systembolaget meddeler ifølge Göteborgs-Posten, at de tre nævnte firmaer ikke er blandt Systemets ti største leverandører, og at de berørte produkter i stedet kan købes gennem andre leverandører. Kunderne kommer således ikke til at mærke det i sortimentet.
Selv om Vin Trägårdhs repræsentanter skulle blive frikendt ved retten, har Systembolaget ikke i sinde at genoptage købet hos firmaet. Dette forbavser firmaets advokat, der til nyhedsbureauet TT siger, at han bestrider opsigelsen.
............
38-38/05
............
En klar handelshindring
I sidste uge forsvarede vor læser Kim Pedersen det svenske Systembolag. Det har affødt en mail fra Danmarks gode ven, Nils Stormby, i Malmø.
– Der er absolut ikke noget i vejen med Systembolaget, skriver han. – Det er udmærket, at der er en konkurrerende virksomhed som en del af det internationale udbud. Fejlen er, at det er et monopol, som medfører betydelige vanskeligheder for privatimport, og som også er en hindring for de importører og forhandlere, der vil sælge vin direkte til svenske kunder.
– For os samlere og kunder hos internationale auktionsfirmaer indebærer dette en klar handelshindring.

Svensk sprit som turistattraktion
I et brev til EU-kommissionen har Nils Stormby for nylig påtalt det urimelige i, at Systembolaget – sammen med et svensk auktionsfirma – har monopol på vinauktioner.
– Hvad har det med folkesundheden at gøre? skriver han. – Denne folkesundhed, som den svenske regering og dens monopol hæger så varmt om, samtidig med at man glæder sig over, at det statsejede firma Vin&Sprits har succes med sin Absolut-vodka på de internationale markeder. Man markedsfører og udstiller ligefrem destilleriet i Åhus som en turistattraktion!
Nils Stormby slutter sin mail med at skrive, at han har planer om at arrangere vinauktioner i Malmö. – Undrar just hur det kommer att gå ...
............
51-01/06
............
    Konkurrence om etiketdesign
    Der er nu noget lækkert ved at få en flaske vin, hvor etiketten ikke er krøllet eller skrammet, og derfor anvender man mere og mere etiketter trykt på særlige selvklæbende folier.
    I Sydafrika er en af leverandørerne af disse folier firmaet Raflatac, og hvert år udskriver dette firma en konkurrence om de smukkeste etiketter fremstillet efter den nye teknik.
    To af dette års vindere ses på billedet til venstre. Den ene vin er fra vingården Vergelegen, den anden fra KWV.
    Eneste fejl ved de nye etiketter er, at de er svære at tage af flaskerne, hvis man samler på vinetiketter ...
............
Et dårligt år for Niagara
I årgangen 2005 vil der komme betydeligt færre flasker fra det canadiske distrikt Niagara. Det fremgår af en udtalelse fra Ontarios vinkomité til Radio Canada.
De lokale drueproducenter forudser en høst på 21.000 tons, hvilket er mindre end halvdelen af sidste års høst. Faktisk bliver det en af historiens dårligste årgange i provinsen Ontario.

Målet for destillering ikke nået
Den 31. juli udløb fristen for den frivillige stats- og EU-støttede destillering af Bordeauxs vinsø. Målet var 500.000 hektoliter, men kun 200.000 hl er blevet sendt til destillering.
I hele Frankrig var målet 1,5 millioner hl AOC-vin, men ved fristens udløb var der kun blevet sendt 1,1 mio hl.
Som tidligere nævnt har formanden for Bordeauxs vinkomité, CIVB, Christian Delpeuch, udtalt, at hvis målet ikke blev nået, måtte man sænke grænsen for 2005-høsten til 50 hektoliter pr. hektar.
Det statslige vininstitut Onivins anslår, at Frankrigs samlede lager af usolgt vin i dag er 38,4 millioner hektoliter. Det er 18,6% mere end lageret ved samme tid sidste år og 13% mere end gennemsnittet over de sidste fem år.
............

............
Det originale duftsæt med de 54 små flasker.
    En duft af eg
    Allerede for flere år siden skabte franskmanden Jean Lenoir ”Le Nez du Vin” (Vinnæsen) – en boks med 54 små flasker med enhver tænkelig duft, som man kan opleve i en vin.
    Han har også kreeret en "Le Nez du Vin - les Défauts" – altså "Vinnæsen for Defekter" – hvor man via tolv små flasker kan dufte til alt lige fra propsyge til iltnings- og svovldefekter.
    Nu er der kommet endnu en æske i serien. Og denne gang handler det om, hvordan nye fade af egetræ påvirker vinen alt efter, hvor træet stammer fra, dets nøjagtige alder, sorten, fadenes brænding osv.

    Røg, vanille og lakrids
    Ifølge Jean Lenoir er de smagsstoffer, som vinen trækker ud af egetræet under lagringen, prikken over i’et – dét, der ofte gør, at man kan kalde en rød- eller hvidvin for en stor vin.
    De tolv dufte i den nye æske spænder fra ren eg, vanillestang, kokosnød, kryddernellike og skovurter til apotekerlugt, røg, dyreskind og lakrids.
    Man kan få diverse duftsæt fra Jean Lenoir hos Provino, og det nyeste sæt vil være på hylderne fra 1. oktober.
............
.....
d
......
    .....
    Ugens drue: Picpoul
    Den grønne drue Picpoul lægger navn til et helt distrikt, Picpoul de Pinet i Languedoc. Det er faktisk et af de meget få franske distrikter, der har navn efter en druesort.
    I et område ud mod søerne langs Middelhavets kyst leverer Picpoul most til en forfriskende og citronduftende hvidvin samt – sammen med druen Clairette – til den glimrende apéritifvin Noilly Prat, som også har sit hjemsted der på egnen, i byen Marseillan.
    Folk dernede siger, at når hav og land mødes, så bringer havet sine skaldyr og landet sin Picpoul.
    Vinen fra Picpoul de Pinet kommer fra fire kooperativer og 25 domainer, der tilsammen fremstiller cirka 6 millioner flasker om året. De fleste af flaskerne tappes på den elegante "la Neptune", der ses på billedet til venstre.
    Det er i øvrigt rart at konstatere, at Picpoul de Pinet ikke er berørt af den aktuelle krise i Languedoc. Salget og priserne er stabile med en let fremgang, især på eksportmarkederne. Også her i Danmark ser vi flere og flere Picpoul’er.
    Ud over den grønne Picpoul Blanc findes der også en blå Picpoul Noir, hvoraf man laver rødvin og rosé.
    Blandt ugens smagte vine (se nedenfor) er der en Picpoul de Pinet, der har fået fem velfortjente stjerner.
    .....
.............
05-33
........
--....
    Den danske vinbranche
    * The Wine Company har optaget importen af spanske vine fra Señorio de Barahonda i Yecla.
    * Vinea Nordic har som ny salgskonsulent ansat Michael Straarup, der er tidligere restaurantchef i Kong Hans Kælder og vintjener i Oro Restaurant og Bar i Oslo.
    * Laudrup Vin & Gastronomi har til sin nye Cash & Carry butik i Skovlunde ansat Lars Gorm som butiksansvarlig. Han har tidligere været hos New World Wine, Erik Sørensen GrandVin og H.J. Hansen.
    * Oxholm Vin har optaget importen af vine fra Clos Thou i Jurançon, Rijckaert i Jura, Celler Viños Pinol i Terra Alta, Domaine St. Génies i Cairanne og Domaine Le Roucas de Saint Pierre i Gigondas.
    * Lundager Vinimport er flyttet til Fangelvej 36, 5260 Odense S. Samtidig er Eskil Schultz Larsen blevet ansat til primært at varetage salget på Fyn og i trekantområdet. Han kommer fra en stilling som daglig leder af Menu Italiano i Odense.
    ....................--....
...........
    .VinAvisens Online Auktioner
    Med et klik på denne bjælke åbner du et nyt vindue med auktionssiderne
    - og husk: Det er GRATIS at udbyde en vin og GRATIS at byde på den!
    .
    .
............
>30/06
............
Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
..........
..
    Gorm Lokdam (f. 1956) blev uddannet som forstkandidat i 1982, og dengang drømte han ikke om, at han ville ende som godsejer – ikke bare af ét gods, men af hele fem styk.
    Første skud på stammen var Kokkedal Slot i Nordjylland, som han købte i 1988. Slottet var forfaldent, hans studiegæld enorm, men banken troede på ham og bakkede op omkring projektet. I kølvandet fulgte så Store Restrup Herregaard ved Aalborg, Sophiendal Gods ved Skanderborg, Hvedholm ved Fåborg og Sauntehus ved Hornbæk. Samtlige besiddelser er i dag indrettet som slotshoteller under firmanavnet Royal Classic.
    Allerede et par år inden Gorm Lokdam fik sit første slot, kastede han sig ud i at importere vin fra Rumænien. En rumæner, som han havde mødt ved et tilfælde, overbeviste ham om, at hans hjemlands vine var de bedste i verden. Snart stod Gorm Lokdam med en aftale om at aftage 14.000 flasker og tænkte, at hvis han ikke kunne få dem solgt, havde han da i hvert fald vin nok til husbehov i de næste mange år.
    Salget blev dog så stor en succes, at Gorm Lokdam begyndte at opkøbe vingårde i Rumænien. I dag ejer han ti gårde samt to destillerier, og i 1998 købte han en af landets største vin- og spiritusproducenter, Vinvico SA i Constanta.
    De rumænske vine bliver både eksporteret til udlandet og solgt til danske restauranter og vinhandlere. Og så kan de selvfølgelig købes på slottene i godsejerens egne små detailbutikker.
    Gorm Lokdam ligger for det meste i pendulfart mellem Danmark og vingårdene i Rumænien. Heldigvis har han sin kone Ann, som han har dannet par med lige siden gymnasietiden i Århus. Hun er oprindelig uddannet hjertekirurg, men droppede jobbet på Aalborg Sygehus for ti år siden for at tage sig at slotsdriften på hjemmebane samt af parrets tre børn på seks, ni og tolv år.
    Adresse: Royal Classic, Restrup Kærvej 10, 9240 Nibe, tlf.: 96 44 10 20, fax: 96 36 44 39, e-mail: info@royalclassic.dk, www.royalclassic.dk.
............
>33
...........
.....
Ugens gode spørgsmål

Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere.
Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte - det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål - og svaret på det.
.....
................................
.
En af de originale gamle flasker med Vin de Constance er udstillet i museet i Groot Constantia.


.
Simon van der Stels meget store vingård Constantia blev omkring år 1800 opdelt i de mindre ejendomme Groot (Store) Constantia, Klein (Lille) Constantia, Buitenverwachting og Steenberg.
    Hvad er den fornemme historie?
    H. Johnsen i København skriver til os: I sidste uge gav I fem stjerner til en sød vin, Vin de Constance, og skrev, at det er en stor vin med en fornem historie. Hvad er den fornemme historie?
    Historien kommer her: Det var Sydafrikas første hollandske guvernør, Simon van der Stel (ham, der senere lagde navn til distriktet Stellenbosch), som i 1685 grundlagde vingården Constantia og plantede 100.000 vinstokke.
    Fra vingårdens marker kom druerne til den søde vin, Constantia wijn, Vin de Constance, der hurtigt blev berømt, og hvis berømmelse holdt sig op igennem 1700- og 1800-tallene.
    Napoléon, Frederik den Store og Bismarck forlangte den sat på bordet, og i Dickens’ og Jane Austens romaner kan man læse om den. Den tyske poet Klopstock, der i en periode boede i Danmark, skrev en helt ode til denne vins lyksaligheder. Det var en vin på højde med Yquem, Tokay og Madeira.
    I en lang række år efter Phylloxera-lusens angreb har man ikke kunnet få Vin de Constance. Det kan man igen, og det er vingården Klein Constantia en del af van der Stels oprindelige Constantia der genskabte den i 1980.
    Den laves af Muscat de Frontignan-druer, der menes at være af den samme klon som de druer, der oprindelig blev plantet på stedet.
    Druerne høstes sent, så de er nærmest rosinagtige, og vinen bliver ikke forstærket med druesprit. Den lagres to år i franske egefade.
.....
............
31-32 35-36
............
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
............
    Ugens vinøse billede
    Martin Iversen har sendt os dette fantastiske landskabsbillede med de mange spredte vinmarker neden for byen Montalcino syd for Siena i Toscana.
    Fra Montalcinos marker kommer nogle af Italiens fornemste vine med appellationen Brunello di Montalcino.
    Vinen blev ”opfundet” i slutningen af 1800-tallet af Ferruccio Biondi-Santi, der ganske enkelt gjorde det, som man hundrede år efter nåede frem til i Chianti: Han eliminerede brugen af hvide druer i rødvinen og lavede sin vin udelukkende på en klon af druen Sangiovese, som han gav navnet Brunello. Det betyder "den lille mørke". Endvidere lagrede han vinen i hele tre et halvt år på fade af egetræ.
    Biondi-Santi har længe ligget i toppen, men i dag gør mange andre producenter i Montalcino det gamle firma rangen stridig. Der er 172 producenter, og den årlige produktion ligger på 6 millioner flasker.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.

............
41-43
............
I forløbne uge har vi smagt i alt 27 vine. Heraf var der nedenstående 22, som fik mere end to stjerner, og hele 15 fik fem stjerner. En overvældende god høst, hvor lidt over halvdelen af vinene var helt i top. To flasker havde propsmag.
...........
...
Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
.....
...........
Hvidvine


Carte Noire, Picpoul de Pinet, Coteaux du Languedoc, Frankrig 2004
38,16 kr. ved 6 flasker, i alt 229 kr., Nettorvet
Hvidvin, nem at drikke, frisk og frugtagtig med en citrusagtig duft og smag. God til skaldyr og lettere fiskeretter. Eftersmagen er lang, flasken er flot og prisen yderst rimelig.


Aceste Bianco, Terra Elima, Sicilien IGT, Italien 2004
69 kr., U&Wine
En fortræffelig, fyldig og frisk hvidvin med smag af modne grønne druer og en anelse sødme i eftersmagen. Den vil egne sig glimrende til muslinger, jomfruhummer eller rejer.


Weingut Karlsmühle, Molaris L, Riesling Trocken, Mosel Saar Ruwer, Tyskland 2003
89,95 kr., ViniPortugal
Dejlig Riesling-hvidvin med en fin duft og en tør (men ikke SÅ tør), frugtagtig smag, kultiverede procenter (12½%), tilpas syre og en lang eftersmag. Fortræffelig til en frokost og til lettere fiskeretter. Eller som terrassevin, som man bare nyder, kølig på en varm dag.


Fourrey et Fils, Côte de Lechet, Chablis Premier Cru, Frankrig 2002
129 kr., Fionia Vinimport
Elegant, blød og liflig hvidvin, der fremhæver Chardonnay-druen på bedste vis. Velegnet til ikke alt for syrlige retter med fisk og skaldyr.


Domaine du Rouet, Sancerre, Frankrig 2004
106,50 kr. ved 6 flasker, i alt 639 kr., Nettorvet
Flot hvidvin med en fantastisk duft og smag, kompleks og harmonisk. En stor og elegant vin, der fylder munden med vellyst.


Orsan, Côtes du Rhône, Frankrig 2004
59,95 kr., i denne uge (uge 32): 90 kr. for 2 flasker, SuperBest
God og vellavet hvidvin, tør, mineralsk. Den fjerde stjerne gælder tilbudsprisen.


Ronco della Seta, Curtefranca, Terre di Franciacorte, Italien 2003
75 kr., Carlo Merolli
Pæn hvidvin, der i begyndelsen har en lille sødme, men ender ret tørt. Fin til mad.




Rosévine


Viña Vilano, Rosado, Ribera del Duero, Spanien 2004
55 kr., Premier Cru
En meget vellavet rosé med karakter, frisk frugt, krydderi og smag af citrus. God lang eftersmag. Der er bestemt ikke noget bolsjevand over den rosé! Den er velegnet både som apéritif og som ledsager til mad, og prisen er virkelig rimelig.




Rødvine


Marzemino, Mezzacorona, Trentino, Italien 2003
49,95 kr., Excellent Wine
Modne kirsebær, sød mandel, nødder og chokolade forenes i duften af denne dejlige rødvin. Smagen byder på friske mørke bær med en lang blød eftersmag af modne brombær. En rigtig god vin til prisen.


Fontanafredda, Barolo, Italien 2000
149 kr.; i denne uge (uge 32): 99 kr., SuperBrugsen
Saftig og blød rødvin – en herlig vin i fin balance og fortræffelig til den højere køkkenkunst. Tilbudsprisen er yderst rimelig.


Chapelle-St-Arnoux, Gigondas, Frankrig 2002
99,95 kr., i denne uge (uge 32): 49,95 kr., SuperBest
Meget harmonisk, moden og lækker rødvin, der vokser i munden med sine mange facetter. En vin, som man drikker med største fornøjelse – og et kup i denne uge.


Guigal, Crozes-Hermitage, Frankrig 2002
109,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Meget kraftig rødvin med intens krydret frugt, men heldigvis uden bamseprocenter. Vinen er meget velegnet til lidt kraftige kødretter, men plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.


Il Barbera d’Asti, Tenuta San Mauro, Barbera d’Asti Superiore, Italien 2001
125 kr., Korsholm Vin
Fornem og moden rødvin med vidunderlig duft og en dejlig intens, mørk frugtsmag – kirsebær, krydderi. Fin balance. Brug den til lam, vildt …


Gran Sasso, Sangiovese, Terre di Chieti IGT, Italien 2003
49,75 kr., Vinmonopolet
Til den rimelige pris er dette en fortræffelig rødvin – en vin med stof og karakter, fyldig frugt og behagelige 12,5% alkohol. Den femte stjerne får den for prisen.


Teuzzo, Cecchi, Chianti Classico, Italien 2003
82,50 kr., Nettorvet
Lækker Chianti-rødvin – den er bare lige, som den skal være. Dejlig frugt – lidt efter hindbær og kirsebær – bløde tanniner, tilpas syre.


Fuentespina, Reserva, Ribera del Duero, Spanien 1999
91 kr. ved 6 flasker, i alt 549 kr., Nettorvet
En stor og flot rødvin, moden (seks år gammel), fyldig, med tilpas fadlagring, god frugt, valnødder og lang eftersmag. Flot flaske.


Urbina, Seleccion Especial, Rioja, Spanien 2001
119 kr., Fionia Vinimport
En rigtig Rioja, elegant med saftig frugt og bløde tanniner – en vin, der som en påfuglehale åbner sig i munden med farver og facetter.


Ghiomeo, Vigna Granda, Nebbiolo, Langhe, Italien 2003
92 kr., Carlo Merolli
Rødvin med en spændende duft lidt efter trøfler og en fyldig smag med en lidt markant garvesyre. Den må meget gerne ligge et par år endnu.


Mortiès, Coteaux du Languedoc, Frankrig 2004
69 kr., The Wine Company
Den smager godt, denne rødvin. God duft og en dejlig blød smag med god frugt, krydderi og tilpas syre


Château Pesquié, Les Terrasses, Côtes du Ventoux, Frankrig 2002
69,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Ganske dejlig Rhône-rødvin med god, blød og saftig frugt, krydderi og syre. God hverdagsvin til søndagspris.

Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet enten med topkarakter - som regel seks stjerner - eller på anden vis.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.
........................
B.T.
Alamos, Catena, Malbec, Mendoza, Argentina 2003 (pris ved 12 flasker)Rødvin69,95 kr. (v12)Philipson Wine
.
Femina
Catena, Malbec, Mendoza, Argentina 2002 (pris ved 12 flasker)Rødvin110 kr. (v12)Philipson Wine
.
Frederiksborg Amts Avis
Argento, Pinot Grigio, Bodegas Esmeralda, Argentina 2004 (pris ved 12 flasker)Hvidvin39,95 kr. (v12)Philipson Wine
Château Laville Bertrou, Minervois, Frankrig 2002 (pris ved 12 flasker)Rødvin69,95 kr. (v12)Philipson Wine
.
Penge & Privatøkonomi
Castello Vicchiomaggio, Riserva Petri, Chianti Classico, Italien 2001Rødvin109 kr.Dronninggaard Vinimport
.......................
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.