Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 40, 2005


......................
Vin-aktuelt i uge 40
3. oktober - 9. oktober 2005
..............................................

VinAvisen uge 37VinAvisen uge 38VinAvisen uge 39
.........
.
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.

.............
    ....
    OBS
    Næste nummer af VinAvisen
    udkommer først mandag eftermiddag den 10. ds.
    Vi sender som sædvanlig løbesedlen
    til alle, der har ønsket den
    ....
..........................
39-42
.............
Trængt af grænsehandelen
Vi konkurrerer skarpt, både med hinanden og med urimelige afgifter. Branchens fremtid afhænger af, hvorvidt afgifterne ændres, så grænsehandelen kan minimeres. Hvis ikke, vil det på sigt koste os livet.
Sådan siger Peter Schaltz, formand for Vin og Spiritus Organisationen i Danmark (VSOD), i en interessant artikel af Mads Kronborg i ErhvervsBladet.
De danske vinimportører er trængte, og dette fremgår af regnskaberne for branchens største aktører, som Mads Kronborg har gennemgået. Firmaerne holder skindet på næsen og tjener penge, men det sker i en evig og hård kamp mod især grænsehandelen.

Omsætning og resultater
Taster Wine (117 ansatte) har i 2004 haft en nettoomsætning på 404 mio kr. med et resultat før skat på 36,9 mio.
Chris-Wine (139 ansatte) har haft en nettoomsætning på 234 mio med et resultat på 1,2 mio.
Philipson Wine (37 ansatte) har haft en bruttofortjeneste på 41 mio kr. med et resultat på 5,7 mio. (Philipson Wine opgiver ikke nettoomsætningen).
V&S Danmark (785 ansatte) har haft en nettoomsætning på 1595 mio kr. med et resultat på 1,2 mio, idet koncernen dog sælger meget andet end vin og derfor dårligt kan sammenlignes med de øvrige.
..............
41-43
.............
Stærk modstand mod EU-USA aftalen
Som nævnt i uge 38 har EU’s danske landbrugskommissær, Mariann Fischer Boel, opnået en aftale med USA om beskyttelse af europæiske vinnavne. Til gengæld lemper EU på nuværende regler, der begrænser USA's vineksport til Europa.
Aftalen skal godkendes af EU’s 25 medlemsstater, og det kommer måske til at knibe. Der er i hvert fald stærk modstand imod den både fra politikere og vinorganisationer. Her er en række af argumenterne:

En alt for eftergivende aftale
* Aftalen med USA er alt for eftergivende. Vi sælger ud af vore principper.
* Med en overproduktion af europæisk vin er det ikke ligefrem klogt at gøre det lettere for amerikanerne at komme ind på vore markeder.
* Der vil blive oprør i det franske Midi. De vil gå på barrikaderne dernede.
* Amerikanernes teknikker er et fundamentalt problem for selve definitionen på vin.
* Vi bør ikke acceptere op til 7% vand i vinen og brugen af træspåner for at få vinen til at smage af fadlagring. Vi har ikke brug for kunstig vin.
* Det er unfair, at vi skal konkurrere med importeret vin, der er lavet med den slags teknikker. Det vil underminere vores egen kultur.
* Det vil gøre vin til et kemisk produkt, en slags Coca Cola. Vi vil ikke have McDonald-Chardonnay!
* Hvor længe vil EU kunne opretholde et forbud mod træspåner og vand i vinen, hvis vi tillader import af vine, der anvender disse teknikker?

Stoffer på vej
Nu er én ting at forbyde amerikanske vine, fremstillet efter nye teknikker (selv om EU tillader sådanne vine fra andre lande). Noget andet er, at der måske kan være grund til at tillade nogle nye teknikker i EU’s medlemslande.
EU-kommissionen har derfor i en tre års periode tilladt eksperimenter med flere teknikker og foreslår nu, at brugen af dem gøres lovlig.
Det gælder behandlingen af vinmost og gærende vin med trækul, brugen af L-askorbinsyre samt tilsætningen af dimethyldikarbonat og mannoproteiner.
Brugen af disse stoffer er ifølge Just Drinks allerede autoriseret af The International Organisation of Vine and Wine (IOVW).
(fortsættes)
..............
>43
...............
Argentina må godt bruge æblesyre
Et af de lande, der har tilladelse til fravige de europæiske regler for vinfremstilling, er Argentina. Landet kan således eksportere vine til EU-landene, selv om syren i disse vine er justeret med æblesyre.
Tilladelsen er kun midlertidig, men EU-kommissionen er villig til at forlænge den indtil januar 2007, idet man da ønsker at have en endelig vinaftale med Argentina på plads.

Intelligente mennesker drikker vin
Der er en nøje sammenhæng mellem intelligenskvotient og valg af favorit-drik. Og intelligente mennesker foretrækker at komme vin i glasset frem for øl og stærk alkohol.
Det fremgår af de fleste af ugens aviser, hvor man har refereret de opsigtsvækkede resultater, som forskere fra Statens Institut for Folkesundhed er nået frem til.
Forskernes undersøgelse, der er blevet offentliggjort i det lægevidenskabelige blad Addiction, omfattede 1800 unge mennesker, som under session havde fået målt deres intelligenskvotient. Den er så blevet sammenholdt med deres foretrukne valg, når det gjaldt alkoholiske drikke.
Man har ikke sluppet de unge forsøgskaniner, men har fulgt dem i en årrække, og det har vist sig, at de ikke har ændret drikkevaner.
Man skulle jo næsten tro, at de intelligente vindrikkere havde fået nys om en tidligere undersøgelse, foretaget af den ene af forskerne, Morten Grønbæk.
Heraf fremgik det nemlig, at folk med et moderat forbrug af alkohol – og ikke mindst af vin – generelt var sundere og levede længere.
.............
33-52
..............
Et stort år i Bordeaux
Ifølge Decanter bliver Bordeauxs 2005-årgang alle tiders. Selv om der er tradition for altid at lovprise den nye årgang, er alle enige om, at 2005-høsten ser ud til at give ekstraordinært kraftige og modne vine med god ekstrakt.
Paul Pontallier, der er direktør på Château Margaux, siger til bladet, at druernes indhold af sukker er det højeste, det har været i hundrede år. Med Merlot vil det kunne give op til 14,5% alkohol og med Cabernet Sauvignon 13%.
Jonathan Maltus på Château Teyssier i Saint-Émilion taler ligefrem om sukker i Merlot til 15,2% alkohol.
Og den omkringfarende vinmager Michel Rolland siger: – Hvis vi ikke kan lave store vine i Bordeaux i år, kan vi lige så godt fjerne vinstokkene og dyrke kartofler.

Stor høst i Chile
Chiles vinproducenter har grund til at være glade - årets høst har nemlig været den største i de sidste ti år. Der er blevet høstet i alt 7,9 millioner hektoliter, hvilket svarer til hele 25% flere druer end i 2004.
Og producenterne får ikke svært ved at komme af med vinen – tværtimod er det blevet svært for chilenerne at følge med efterspørgselen.
Sidste år var høsten 6% lavere end vanligt, mens eksporten øgedes med 20%. Resultatet var, at priserne på vinen steg, og at mange små vinproducenter måtte sende hele deres produktion ud over landets grænser for at tilfredsstille eksportmarkederne.
Men ifølge vinbrancheforeningen Vinas de Chile skulle den store høst give en bedre balance mellem udbud og efterspørgsel.
Fremtiden tegner også lys, da 10.000 hektar nye vinmarker har bredt sig på det chilenske landkort i løbet af de sidste tre år.
.............
15/06
.
.




.
..
..........
Aktivister ødelægger vinstokke
I Bordeaux-distriktet Pessac Léognan er 800 Merlot-vinstokke blevet ødelagt af aktivister. De stod på en mark tilhørende Château Cantelys, der ejes af Florence og Daniel Cathiard, som også ejer Château Smith-Haut-Lafitte.
Daniel Cathiard mener dog, at der er tale om en fejl – at det slet ikke var hans mark, det skulle gå ud over, men nabomarken, der ejes af André Lurton.

De mener, han skader fransk vin
Cathiard har ingen fjender, men det har Lurton. Han ejer elleve slotte i Bordeaux, mens resten af familien har mere end tyve vinhuse rundt omkring i verden – i Argentina, Chile, Uruguay, Spanien og Languedoc.
Og det er netop de udenlandske vinhuse, der virker som en rød klud for øjnene af de økonomisk trængte vinbønder. De mener, at det skader fransk vinindustri, at nogle velhavende og internationalt orienterede franskmænd investerer i udenlandske vine.
I april i år blev en del vinstokke ødelagt på Lurtons Château Bonnet i Entre-Deux-Mers – som beskrevet i VinAvisen i uge 17.
Mens politiet gik i gang med at finde vandalerne, lykkedes det at redde de fleste af druerne fra Cathiards ødelagte vinstokke.
.............
>12
.............
I forhold til
sidste år
    Minho
15%
    Trás-os-Montes
21%
      Douro
22%
      Øvrige regioner i Trás-os-Montes
18%
    Beiras
9%
      Dão
+ 5%
      Bairrada
17%
      Øvrige regioner i Beiras
13%
    Ribatejo
17%
    Estremadura
26%
    Terras do Sado
20%
    Alentejo
30%
    Algarve
9%
    Madeira
0%
    Acorerne
43%
    I alt
20%
.............
20% mindre vin i Portugal
ViniPortugal er ikke kun et dansk vinfirma. Det er også navnet på en brancheorganisation for portugisisk bordvin. Og herfra har vi nu fået ovenstående oversigt over årets vinhøst i Portugals forskellige regioner.
Vejret har faktisk i hele dette år været både varmt og meget tørt med næsten ingen nedbør – dvs. 70% mindre regn end normalt.
Alle regioner får derfor en mindre høst – bortset fra Dão, der regner med en øgning på 5%.
I Vinho Verde mod nord bliver høsten 15% lavere end normalt. Andre regioner som Douro, Bairrada, Ribatejo, Estremadura og Terras do Sado får en høst, der er i snit 20% lavere end i 2004. I Alentejo står den på minus 30%. Men generelt lover 2005 en god kvalitet.
.............
39-42
...........

.............
Helena Christensen i bad med et fyldt glas og en flaske Dom Pérignon, som slet ikke er åbnet. Stylisten har måske ligefrem fyldt æblemost i glasset, hvilket kan være forklaringen på, at Helena ser lidt utilfreds ud. Og lægger hun sig ned i badekarret og tager flasken med, så vil vandet vist flyde over ... Til højre fotografen, designeren og modeskaberen Karl Lagerfeld.
    I bad med den fromme munks vin
    Moët & Chandon’s prestige-champagne, Dom Pérignon, bliver i den nye årgang 1998 præsenteret med brask og bram. Det sker med en serie billeder af den danske fotomodel Helena Christensen, fotograferet af modeskaberen Karl Lagerfeld.
    Den fagre og filmaktuelle Helena optræder i forskellige erotiske situationer sammen med tre bistre mandspersoner, som vi nødigt ville møde på en mørk villavej. Men man ser hende også i bad sammen med en flaske Dom Pérignon.
    Billederne vil næppe kunne bruges i Frankrig, der jo har en skrap lov, som forbyder enhver hentydning til, at det er sjovt at drikke vin. Og vi er også sikre på, at den fromme munk Pérignon, der lægger navn til champagnen, vil korse sig i sin himmel. Men bortset fra det er det teknisk flotte billeder.

    Mesteren i Champagne
    Dom Pérignon (1638-1715) var kældermester i benediktiner-klostret Hautvillers i det nuværende Champagne-distrikt.
    Dom var ikke hans navn, mens hans titel, der nærmest kan oversættes ved Mester – af latin Dominus.
    Han opfandt ikke den boblende vin, men han fandt ud af, at man kan skabe en fremragende vin, når man blander vine fra flere forskellige marker og måske også medtager noget af vinen fra tidligere årgange.
    Og han var sandsynligvis også den første, der fandt ud af, at hvis man presser blå druer og skynder sig at fjerne de blå drueskind, så får man en næsten helt hvid vin.
.............
35-46
.............
Oliemilliardær vil være vinbonde
At man kan tjene mange penge på olie er en kendt sag. Og det er netop, hvad russeren Roman Abramovich har gjort. Hele 14 milliarder dollars (cirka 86,8 milliarder dkr.) er han god for, og en håndfuld af pengene har han blandt andet brugt til at købe den engelske første-liga fodboldklub Chelsea.
Nu har han også tænkt sig at købe et vinhus, og det skal ikke være et hvilket som helst vinhus. Foreløbig har han ifølge Decanter aflagt en række italienske topproducenter et besøg, blandt andet Lungarotti i Umbrien samt Tenuta San Guido og Tenuta dell’Ornellaia i Toscana.
Abramovich har bebudet, at vinhuset skal være så stort, at der også er plads til en olivenlund.

Prisen får et spark op ad
Snart vil en række vinproducenter, der matcher Roman Abramovichs krav, højst sandsynligt sætte deres ejendomme til salg – og det til priser, der tager himmelflugt. Oliemilliardæren har nemlig ry for at betale, hvad som helst – bare han får, hvad han vil have.
Det er allerede noget, som man benytter sig af i fodboldverdenen. Så snart Abramovich bare lufter tanken om, at han har tænkt sig at købe en bestemt stjernespiller til Chelsea-klubben, får prisen på spilleren automatisk et gevaldigt højrebens-spark opad.
Indtil videre har han brugt i alt cirka 500 millioner dollars (cirka 3,1 milliarder dkr.) ud af egen lomme på fodboldspillere – sidst pungede han hele 44 millioner ud til midtbanespilleren Michael Essien.

14-17
................
    240 portrætter i Vinbranchens Blå Bog
    Igennem næsten fem år har vi hver uge præsenteret en dansk vinpersonlighed i Vinbranchens Blå Bog. Og det fortsætter vi naturligvis med. Denne nemme oversigt er blevet et virkelig godt redskab både for vinbranchen og for vore mange vininteresserede læsere.
    I alt har vi rundet de 240 portrætter, og oversigten på en særlig side, som er en nøgle til portrætterne, er svulmet op. Vi har derfor nu delt nøglen op i fire portioner, som det fremgår af illustrationen til venstre.
    Knapperne i illustrationen er aktive, men til daglig når man Vinbranchens Blå Bog via linket øverst i det ugentlige nyhedsbrev.
Druerne rådner i Østrig
Kraftige regnskyl i Østrig er ifølge Just Drinks gået hårdt ud over landets vinmarker. Druerne hænger simpelt hen og rådner på vinstokkene. Og det vil få betydning for den forestående høst, der vil blive en hel del mindre end forventet.
De seneste tal fra landets statistiske kontor viser, at produktionen af rødvin og hvidvin vil falde med henholdsvis 9% og 7%.
I alt vil der blive fremstillet omkring 2,53 millioner hektoliter vin, hvilket svarer til 8% mindre end i 2004.

38-37/06
......................
9 postkort fra Italien
Så har vi igen været på en vinøs rejse, denne gang til Italien, og herfra sender vi ni postkort hjem med spredte indtryk. De første fire kommer her, og de sidste fem følger i næste uge.

    Postkort nr.1 fra Italien
    Vinflasker fra gulv til loft
    Der er over 750.000 vinavlere i Italien. Nu tapper de ikke alle deres vin på flasker – de sælger druerne – men alligevel er italiensk vin en uendelig stor mosaik af regioner, distrikter, appellationer og vinnavne. Man bliver aldrig færdig.
    Se blot dette billede af en vinbutik i Verona. Der må være 4 meter til loftet, og der er flasker fra gulv til loft.
    Flaskerne på de to øverste hylder så ret gamle ud. Hvordan man kommer derop, fremgik ikke. Vi turde i hvert fald ikke spørge, om vi måtte købe en af dem ...
...........
51-01/06
..............
    Postkort nr. 2 fra Italien
    Den gode gamle fiasco
    Italienerne har skam ikke forladt den gode gamle flaske med bast om maven. Den var i sin tid først og fremmest tiltænkt cafeerne og barerne i Toscanas byer, men den kom vidt omkring, og da flaskerne var kønne, blev de aldrig smidt væk, men hang i klynger under restauranternes lofter og stod på bordene med lys i halsen.
    Basten er imidlertid ikke kun køn, den er også praktisk. Den beskytter flasken, så den ikke går i stykker. Og når det er varmt, gør man basten våd. Så sørger fordampningen for at holde vinen kølig.
    Den polstrede fiasco – som den kaldes på italiensk – blev brugt allerede i renæssancen. Man siger, at det var Leonardo da Vinci, der opfandt den, men måske er den endnu ældre.
    Flaskerne på billedet, som vi tog i Firenze, er returflasker. Men de får sikkert en ny gang bast, før de atter fyldes. Polstringen fremstilles i dag på maskine.
    PS: Ordet fiasco (nederlag) stammer efter sigende fra italienske glaspustere. Lavede de en flaske med mislykket bund, der kun var værd at skjule i bast, havde de ikke haft succes, men – fiasko.
...........
    Postkort nr. 3 fra Italien
    Baronens opskrift på Chianti
    I Chianti Classico-distriktet ligger en kæmpemæssig bunke mursten. Det er Castello di Brolio, hvor baron Bettino Ricasoli i 1850 eksperimenterede sig frem til en drueblanding, som skulle blive retningsgivende for hele Chianti-distriktet – og noget af en spændetrøje. Der skulle være bestemte mål af druerne Sangiovese, Canaiolo Nero og Colorino – plus hvidvins-druen Malvasia, og vinen skulle laves efter den gamle governo-teknik med rosintørrede druer.
    At "fortynde" de blå druer med grønne kan virke lidt mærkeligt, men dengang var det svært at sortere stilkene fra. De gav en hel del bitterstoffer, og denne bitterhed kunne man modvirke med de grønne druer.
    Da man indførte DOC-reglerne, stadfæstede man baron Ricasolis opskrift – og cementerede dermed en tradition, som der var mange gode grunde til at forlade.
    Kampen for at bruge andre druer og lave vinen på en anden måde blev lang, men den blev vundet. Forrest i denne kamp stod Piero Antinori og hans og onklens store vin, Sassicaia, lavet på Sangiovese og Cabernet Sauvignon.
...........
34-33/06
..............
    Postkort nr. 4 fra Italien
    Toscanas dansktalende vinbonde
    Vi kom igennem byen Scansano i det sydlige Toscana og kunne ikke undgå at se skiltet: Erik Banti. Her har den dansktalende vinbonde sin vingård.
    Vi kørte derop og blev imponerede over, hvor stort og flot der er. Meget moderne med en smuk bygning og skinnende ståltanke på række og geled.
    Selv om det var en lørdag, var Erik Banti hjemme. Han havde besøg af nogle vininteresserede unge mennesker og forklarede dem detaljer ved dyrkningen af vinplanter og fremstillingen af vin, så vi fulgte med rundt.
    Det var Erik Banti, der satte Morellino di Scansano på det vinøse verdenskort – Morellino er det lokale navn for druen Sangiovese.
    Da han i 1981 tappede sin første vin, var Morellino helt ukendt. Han var kun en af tre producenter. I dag er der over 75, og alle de store italienske vinhuse har opkøbt jord – Antinori, Biondi Santi, Mazzei, Frescobaldi, Bolla osv. Men Erik Banti var den første, der med tre glas i vinguiden Gambero Rosso viste, at her var et vindistrikt med et stort potentiale.
    Mere om Erik Banti i næste uges postkort fra Italien ...
...........
38-40
............
Absolut på aktie-indkøb
Spiritusfirmaet Angostura, der blandt andet fremstiller den aromatiske bitter af samme navn, har hidtil haft aktiemajoriteten i Cuzan International – en virksomhed, der med base i USA sælger brandy, rom og vin.
Det er ifølge Just Drinks slut nu, idet Angostura for en uge siden solgte samtlige aktier til firmaet Absolut, der er et datterselskab af det svenske statsejede Vin & Sprit.
Aktiebeholdningen udgør i alt 63,6% til en samlet værdi af 121.837 millioner dollars (cirka 753,7 millioner dkr.).

    Stålstang holder vinen kold
    Når fisken står på bordet, er det dejligt at kunne servere kold hvidvin til. Problemet er bare, at det som regel kun er det første glas, der er rigtig koldt.
    Man kan selvfølgelig bruge en vinkøler, men nu er der også kommet en ny løsning på markedet. Winescepter hedder den, og den består af en rustfri stålstang, der munder ud i en metalprop.
    Efter tre timer i fryseren kan scepteret stikkes ned i den køleskabskolde vinflaske, hvorefter stangen vil holde vinen kold under hele måltidet og lidt til.
    Når der skal skænkes et glas, drejes proppen til side, og vinen strømmer så ud af den øverste hule del af stangen.
    Produktet, der er fransk, fås med fem forskellige scepterhoveder – billigste udgave koster 798 kr. Der er flere oplysninger at hente hos den danske importør, KitchenArt Scandinavia, på www.kitchenart.dk.
>30/06
..........................
........
--....
    Den danske vinbranche
    * H.J. Hansen Vin har pr. 4. november ansat sommelieren Lars Spring som butikschef for Magasin’s vinafdelinger på Kgs. Nytorv og i Lyngby.
    * New World Vine har skiftet navn til World of Wine. Det sker, fordi firmaet udvider antallet af butikker, senest med Freilev Vinimport på Mørkhøjvej 137 i Herlev, og derfor ønsker, at alle forretningerne skal have samme navn. Men navneændringen skyldes også, at firmaet gradvist udvider sortimentet af vine fra Europa, og at navnet World of Wine derfor er mere passende. Ved samme lejlighed skifter firmaet e-mail adresse til admin@worldofwine.dk og hjemmesideadresse til www.worldofwine.dk
    * Glud Vin har optaget importen af vinene fra Campe Campel i Marlborough på New Zealand.
    * CH-Vin har fået forhandlingen af vinen Le Merlot fra Domaine Vincent Paris.
    * Villa Fiori di Lavanda i Frederiksborggade 50 i København (tlf.: 33 16 00 19) er en ny forretning, der udelukkende sælger vine fra Piemonte.
    ....................--....
...........
    .VinAvisens Online Auktioner
    Med et klik på denne bjælke åbner du et nyt vindue med auktionssiderne
    - og husk: Det er GRATIS at udbyde en vin og GRATIS at byde på den!
    .
    .
>33
.............
Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
.........
..
    Claus Wilms (f. 1961) havde egentlig en drøm om at blive musiker, men sådan skulle det ikke være. Som 24-årig fik han job hos Kjær og Sommerfeldt med hotel- og restaurantsektoren i Nordjylland som ansvarsområde.
    Efter en afstikker som hotelchef på Hotel Du Nord i Løgstør vendte han tilbage til vinbranchen, og det er her, man finder ham i dag.
    Efter jobs hos både Excellent Wine og Ambassadeur Wine havde Claus Wilms lyst til at prøve, om vingerne som selvstændig kunne bære. Så i 1997 slog han dørene op for Det Danske Vinkompagni – et importfirma, der lige siden har haft vokseværk og i dag beskæftiger seks medarbejdere.
    Virksomheden, hvis kunder udelukkende omfatter erhvervslivet samt Horeca, kan byde på kvalitetsvine fra blandt andet Frankrig, Tyskland, Italien, Spanien, Californien og Sydafrika. Kunderne kan desuden få fremstillet egne vinetiketter samt få hjælp til udarbejdelse af menu- og vinkort.
    I 2002 modtog Claus Wilms ”Ordre Majeur des Vignerons de France”, der uddeles af foreningen af uafhængige vinproducenter i Bordeaux, Vignoble Independant.
    Der er travlt i Det Danske Vinkompagni, men det går ikke ud over det ægteskabelige samvær – hustruen Anette er nemlig en vigtig primus motor i den daglige drift af virksomheden. Og Claus Wilms får også en gang imellem tid til at gribe guitaren og genoplive sin gamle musikerdrøm.
    Adresse: Det Danske Vinkompagni, Fabriksvej 29, 6000 Kolding, tlf.: 75 52 57 57, fax 75 52 57 10, e-mail: claus@vinkompagni.dk, www.vinkompagni.dk.
..................................
39-42
.............

.....
Ugens gode spørgsmål

Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere.
Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte - det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål - og svaret på det.
.....
Skal folk med podagra undgå rødvin?
H.C. Knudsen skriver, at folk med podagra, urinsyregigt, bør undgå de såkaldte purinstoffer. Disse stoffer findes blandt andet i rødvin, skriver han, – men formodentlig i varierende mængder, og hvordan finder man ud af, hvilke rødvine der har færrest af dem?
Vi har spurgt læge Erik Skovenborg, der skrev bogen "Vin og helbred - myter og facts", og han svarer:
Et podagra-anfald kan man få, hvis mængden af urinsyre i blodet er for høj. Det er den hos 3-5 procent af befolkningen, men kun et fåtal af dem får et anfald.
Urinsyren dannes ved nedbrydning af purinbaser, der findes i kroppens celler, og en høj koncentration i blod og ledvæske kan opstå på flere måder, blandt andet ved hård fysisk belastning (fx maratonløb), svær beruselse og overvægt – samt ved indtagelse af indvolde (lever, nyrer, brisler, hjerter), fisk, fiskerogn og fiskekonserves - og øl og portvin.
Alkohol spiller en aktiv rolle, så hvis man er disponeret for urinsyregigt, vil en sikker opskrift på et podagra-anfald være en festmiddag med en velvoksen portion oksesteg skyllet ned med rigelige mængder øl, et par glas portvin til desserten og livlig aktivitet på dansegulvet.
Omvendt vil forebyggelsen bestå i at holde vægten nede, motionere roligt og regelmæssigt og vise mådehold med kødretter og alkohol.
På den anden side er der ikke belæg for råd om afholdenhed. En regelmæssig indtagelse af et par glas hvidvin eller rødvin og en bøf i ny og næ er ikke forbundet med øget risiko.
...............
.........
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.

.........
39-42
..............
    Ugens vinøse billede
    Fra Champagne melder den danske journalist Solveig Tange, at årets vinhøst lakker mod enden. Druerne tegner fint med en god indre balance, især er de grønne Chardonnay-druer af en meget høj kvalitet med store druer i klaser på gennemsnitligt 200 gram.
    I snit har vinstokkene båret 15% mere end sidste år, ikke i kraft af flere druer men af tungere druer. Det skyldes vejret sommeren over, der har været nærmest perfekt med varme og regn på de rigtige tidspunkter.
    Solveig Tange og hendes mand har høstet knapt 50 tons Chardonnay og Pinot Meunier på deres tre hektar.
    Når den sidste officielt fastsatte høstdag i Champagne er omme den 20. oktober, vil der være høstet vindruer nok til mere end 300 millioner flasker champagne.
    På Solveig Tanges billede ses druen Pinot Meunier, hvis navn kan oversættes ved Møllerens Pinot. Navnet har den fået, fordi bladenes underside ser ud, som om de er blevet drysset med mel. Vinhøsten kan i øvrigt følges på Solveig Tanges hjemmeside.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.
..........................
39-40
I den forløbne uge har vi smagt i alt 22 vine. Af disse var der nedenstående 13, som fik mere end to stjerner, og 7, som fik fem stjerner. Én flaske havde så meget propsmag, at vi opdagede det.
...........
...
Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
.....
...........
Hvidvine


Domaine la Soufrandise, Clos Marie, Pouilly-Fuissé, Frankrig 2003
95 kr., La Maison de Provence
Prægtig hvidvin med en elegant duft og smag. Simpelt hen en stor nydelse. Den har dejlig, blød frugt, mineralske toner og en fin lille sødme. En af de bedste hvidvine, vi har smagt i nyere tid.


Mt. Difficulty, Target Gully, Riesling, Central Otago, New Zealand 2004
118 kr., Laudrup Vinimport
En helt anderledes Riesling-hvidvin – hvis vi sammenligner med vine på druen fra Tyskland og Alsace. Vinen her har god frugt, en meget markant citrussmag og en friskhed, som skruelåget har medvirket til at bevare.


Montalto, Grecanico / Chardonnay, Sicilien IGT, Italien 2003
45 kr., ViniPortugal
Pæn og ligetil hvidvin med parfumeret duft og en lidt fed og frugtagtig smag.





Rosévin


Didier Cornillon, Rosé, Chatillon en Diois, Frankrig 2004
50 kr. ved 6 flasker, Vinmand
En god rosé med frisk frugt, tilpas syre og en behagelig sødme.




Rødvine


Fabre Montmayou, Gran Reserva, Cabernet Sauvignon, Mendoza, Argentina 2000
99 kr., Pedersborg Vin
En utrolig lækker rødvin med den typiske Cabernet Sauvignon-smag af koncentreret solbær. Vinen er blød og rund med en anelse sødme og et strejf af mørk bitter chokolade i den lange, lange eftersmag. Det var kærlighed ved første mundfuld hos smagepanelet.


Cascina Cucco, Barolo, Italien 1999
138,90 kr., Carlo Merolli
Denne rødvin er kun én af de i alt atten vine, som Carlo Merolli sælger i et sæt til 2500 kr. – en pris, som vi her har divideret med 18. Nu netop denne rødvin bør ligge fire-fem-seks år endnu. Den har flot frugt og krydderi – og en masse garvesyre, der skal tæmmes i mørke og ro.


Solanes, Priorat, Spanien 2002
179 kr.; indtil 20. oktober: 149 kr., Østjysk Vinforsyning/Vignoble
Blød, rund og lækker rødvin med herlig duft og en bred smag af sorte bær. En virkelig dejlig vin i fuldendt harmoni. Køb den før 20. oktober!


Infinitus, Malbec / Syrah, Mendoza, Argentina 2003
70 kr., Pedersborg Vin
Der er frisk druemost over denne dejlige rødvin, som udvikler sig i munden og byder på toner af sort peber og en anelse lakrids. Vinen kan godt ligge et par år, men kan så afgjort også nydes nu til såvel and som til en kraftig pastaret.


Domaine Durieu, Châteauneuf du Pape, Frankrig 2003
149 kr., MacWine
Læder og tobak, kirsebær, skovbund og visne blade – en fornøjelse. En stor og dejlig châteaunøffer, der skal have lov at ligge nogle år endnu. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.


Simonsvlei, Cabernet Sauvignon, Western Cape, Sydafrika 2004
34,95 kr., Fakta
En rødvin med muskler – med fyldig frugt og sødme. En vin, som mange vil kunne lide. Men den skal have en kraftig ret. Prisen er meget attraktiv. Her kan alle være med.


Fabre Montmayou, Malbec, Mendoza, Argentina 2002
89,75 kr., Pedersborg Vin
En dejlig kraftig og krydret vin med et strejf af eg i eftersmagen. Sagen til en omgang chili con carne i vinterkulden.


Turning Leaf, E.&J. Gallo, Zinfandel, Californien 2002
64,95 kr., V&S Wine
Okay og ukompliceret hakkebøffe-rødvin.


Aranleón, Utiel-Requena, Spanien 2002
59 kr., Glud Vin
Pæn og enkel rødvin på Tempranillo og Cabernet Sauvignon.
.
Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet enten med topkarakter - som regel seks stjerner - eller på anden vis.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.
Der er ikke så mange vine på listen i denne uge, idet vi ikke nåede at få lørdagens post med udklippene fra vores udklipsbureau.
........................
Alt for Damerne
Maffei, Ripasso, Valpolicella Classico, Italien 2002Rødvin45 kr.ABC Lavpris
.
Frederiksborg Amts Avis
Casa Santos Lima, Quinta das Amoras, Estremadura, Portugal 2004Rødvin59 kr.Vinens Verden
Cantina Terlan, Pinot Bianco, Sydtyrol, Italien 2001Hvidvin89 kr.Vinens Verden
.
Penge & Privatøkonomi
Echeverria, Carmenère, Central Valley, Chile 2004Rødvin45 kr.Barrique Vinimport
.......................
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.