Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 44, 2005


.............
Vin-aktuelt i uge 44
31. oktober - 6. november 2005
..............................................

VinAvisen uge 41VinAvisen uge 42VinAvisen uge 43
.........
.
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.

........
43-46
...............
Større og større modstand i EU
Som tidligere nævnt er forhandlere fra EU og USA i september nået frem til en aftale om at godkende hinandens teknikker i fremstillingen af vin. Samtidig er det lagt op til den amerikanske kongres at stoppe landets producenter i at bruge europæiske navne som Sherry, Port og Champagne.
Aftalen skal godkendes af EU’s 25 medlemsstater, og det kan blive et problem. Der er nemlig større og større modstand i EU’s vinproducerende lande imod aftalen, og især Frankrig er stærkt imod den.
Europæerne ønsker ikke, at det skal blive tilladt at bruge egespåner for at fremme en smag af fadlagring, og de ønsker ikke, at man skal kunne komme vand og aromastoffer i vinen, som det er tilladt i USA. Sådanne vine kan idag ikke eksporteres til Europa.
Og endnu et problem: USA vil godt nok gå med til ikke mere at bruge de europæiske oprindelses-navne, men kun på fremtidige produkter. Eksisterende produkter kan fortsat hedde "Californian Champagne", "Napa Valley Chablis" osv., uden at EU kan gøre indvendinger.

Sukker, spåner og stave
Hele problemet ligger nok i en markant forskel på den traditionsbundne europæiske vinindustri og den amerikanske, der voksede op under en teknologisk revolution.
I Bourgognes kølige klima kan det være nødvendigt at komme sukker i mosten (chaptalisere) for at hæve alkoholprocenten. I Californiens solrige dale høster man ofte druerne med et højt sukkerindhold, der giver så meget alkohol, at det er nødvendigt at komme vand i mosten.
I Europa går man ind for fadlagring i regulære tønder. I USA og mange andre oversøiske vinlande opnår man samme smag ved at komme spåner eller stave af egetræ i tankene med vin. Det er en mere effektiv metode til samme resultat – og til en billigere vin.
Formanden for California Wine Institute, Eric Wente, mener, at de europæiske kritikere er imod aftalen, fordi de ikke er i stand til at ændre deres vinteknikker, deres vinkvaliteter og deres måde at imødekomme markedets krav.

Mere vin til USA end omvendt
Ifølge California Wine Institute eksporterede USA i 2004 vin for i alt 4,9 milliarder kr., hvilket er næsten 30% mere end i 2003. Heraf repræsenterede næsten 3,4 milliarder kr. eksporten til EU-landene – altså cirka 68% af den samlede amerikanske eksport.
Større europæiske vinproducenter eksporterede i 2004 vin for 15 milliarder kr. til USA. Det var lidt mindre end i 2003, hvilket skyldes, at den franske eksport, der udgjorde næsten halvdelen, faldt med 7,6%.
Eller for at sige det kort: I 2004 eksporterede USA for 3,4 milliarder til EU, mens EU eksporterede for 15 milliarder den anden vej, dvs. mellem fire og fem gange så meget.

35-46
.............

.............
Château de Haux, der ejes af over 10.000 danskere. VinAvisens ene redaktør mener selv, at han ejer en vinduessprodse på første sal ...
    Château de Haux skifter importør
    Igennem næsten femten år har de fortræffelige vine fra det danskejede Château de Haux været forhandlet af Kjær & Sommerfeldt. Men i begyndelsen af dette år afhændede K&S sine detailbutikker til Østjysk Vinforsyning, og det betød, at slottets vine kun kunne sælges gennem en enkelt butik, nemlig K&S’s butik i Gammel Mønt i København.
    Dette var naturligvis ikke tilfredsstillende, og derfor har Château de Haux nu sluttet samarbejdet med K&S for fremover at lade Østjysk Vinforsyning stå for salget af slottets vine – uden tvivl et godt valg, idet Østjysk Vinforsyning med sine 38 Vignoble-butikker er landsdækkende og yderligere har et stort salg til hoteller og restauranter.

    Over 10.000 ejere af slottet
    Château de Haux blev i 1985 købt af et aktieselskab, som brødrene Peter og Flemming Jørgensen tog initiativet til. Ejendommen var på 20 hektar, men senere købte selskabet endnu to vingårde og ejer nu 80 hektar med en årlig produktion af 560.000 flasker.
    Også ejerkredsen er vokset, således at der i dag er over 10.000 aktionærer, som har flere fordele – blandt andet køb af slottets vine, ferielejligheder etc.
    Fremover vil aktionærerne – og alle andre – altså også kunne købe vinene i Vignoble-kædens specialbutikker, ligesom Østjysk Vinforsyning sidst på året sammen med Château de Haux etablerer et kontor, lager og showroom i Herlev, hvor aktionærerne vil kunne købe og afhente slottets vine.
    Det er stadig muligt at tegne aktier i Aktieselskabet Franske Vingårde. Det kan man læse om på slottets hjemmeside.
..........
14-17
.............
    En sag af absolut vigtighed
    Den unge vinproducent Jean-Philippe Beille, hvis vinhus ligger i byen Cabersteny i det sydlige Frankrig, er overbevist om, at der er en stigende interesse for spansk vin. Og han har derfor smart nok kaldt sin nye rødvin for Tinto Absoluto, hvilket er spansk for "absolut rød".
    Men dette har vakt et ramaskrig hos det statsejede svenske firma V&S, der producerer Absolut Vodka. Den går ikke, mener firmaet, der nu er gået rettens vej med den begrundelse, at forbrugerne jo kan risikere at tage fejl.
    Tage fejl! lyder det forarget fra Beille, der mener, at forbrugerne nok skal kunne se forskel på en klar stærk alkohol og hans rødvin.
    Ikke desto mindre er der kommet en sag ud af det. De franske myndigheder har lagt et udspil til et forlig på bordet og venter nu svar fra det svenske firma.

    Stor opbakning til franskmanden
    Imens ligger Beille ikke på den lade side. På sin webside, www.tintoabso.com, gør han tykt nar af svenskerne, blandt andet ved at skrive "vodka no passara", En hentydning til den spanske borgerkrig, hvor No Passara blev brugt i betydningen "de skal ikke passere" vi skal nok stoppe dem.
    Såvel indbyggerne i hjembyen Cabersteny som vinbranchefolk i Frankrig og andre lande bakker op omkring vinproducenten, blandt andet via en sand mailstorm med gode ideer til, hvordan han skal takle sagen mod den store stygge svenske ulv.
........
38-37/06
..................
Han lavede et nummer
Ifølge det tyske nyhedsmagasin Der Spiegel har en tysk vinbonde, Edgar Schätzler, lavet et nummer med de statsansatte smagere, som godkender vine til at bære benævnelsen Qualitätswein.
Åbenbart har Schätzler ikke særlig tiltro til de cirka 100 smageres ekspertise, og han fik bekræftet sin mistillid. Han fyldte nogle af sine flasker med ungarsk Pinot Gris, og de gik lige igennem kontrollen.
Schätzler mener, at det er alt for let at få det blå stempel, og at det er helt i skoven, at en ungarsk Pinot Gris til 10-12 kr. kan få statslig garanti.
Til Decanter siger en af smagerne, at de ser på vinenes kvalitet, ikke på druesorter eller geografisk oprindelse. Meningen med kvalitetskontrollen er at frasortere vine, som har grundlæggende fejl, fx i form af eddikestik og for meget sukker.
..........

..............
Her er et billede af insekterne. Vi har ikke noget billede af hundene ...
    Mealybug hærger stadig vinmarkerne
    Vi har tidligere i VinAvisen skrevet om det lille insekt mealybug, som har bredt sig til samtlige vindistrikter i Californien, og som simpelt hen gnasker sig gennem vinstokkenes rødder, stilke, blade og druer.
    Insekterne kan ikke flyve, men spredes hurtigt og effektivt, når de nye vinplanter transporteres fra planteskolerne ud til vingårdene.
    De californiske vinproducenter kæmper en sej kamp for at komme insekterne til livs. Bare det at opspore de små djævle kan være svært nok.

    Hunde sættes ind i jagten på insekterne
    Nu tages der alternative midler i brug, idet vinorganisationerne i Sonoma og Napa i samarbejde med foreningen til bekæmpelse af mealybugs har søsat et ganske særligt projekt.
    Det går ifølge North Bay Business Journal ud på at træne hunde til at kunne lugte de kønshormoner, feromoner, som hun-insekterne udskiller for at lokke han-insekterne til.
    Indtil videre har forsøg med en syntetisk udgave af hormonet givet pote, og man regner med at kunne sende de første hundepatruljer ind i vinmarkerne til foråret.
..........
51-01/06
..........
    < < < Længst til venstre Hervé Berland, direktør for Baron Philippe de Rothschild.
    < < Derefter den dansktalende Régis Gaudinet, der som vinkøbmand i Bordeaux skaffer de store vine til Danmark.
    < Og endelig de otte vine, som vi smagte:
    * Hvidvinen Aile d'Argent
    * Baron'Arques, der fremstilles i distriktet Limoux
    * Almaviva, kostbar topvin skabt i et samarbejde mellem Mouton Rothschild og Concha y Toro i Chile
    * Andenvinen Le Petit Mouton med den utraditionelle etiket.
    * Château d'Armailhac, 5. cru i Pauillac
    * Château Clerc Milon, 5. cru i Pauillac
    * Vidundervinen Château Mouton Rothschild, 1. cru i Pauillac
    * Château Coutet, Barsac, 1. cru i Sauternes
..........
En drømmesmagning
Der var indkaldt til drømmesmagning i fredags, da Erik Sørensen Grand Vin havde besøg af direktøren for Mouton Rothschild, Hervé Berland.
Bordeaux-firmaet Baron Philippe de Rothschild er to ting. Det er mærkevare-vine som Mouton Cadet og andre vine, der hver år tappes på cirka 20 millioner flasker. Og det er en række château-vine af en kvalitet, hvor englene synger med, og af disse vine fremstilles der i alt kun 700.000 flasker om året.
Det var en stribe flasker af den sidste kategori, som Hervé Berland havde medbragt, og de blev smagt med andagt.
Det var modne vine i ældre årgange og dermed vine, som ikke mere sælges. Og når de endelig sælges, er det til priser fra 500 kr. og op. Meget op!
Der er derfor heller ikke nogen grund til at komme med smagekommentarer til de enkelte vine. De taler for sig selv, når man ellers har penge på lommen. Historien om Mouton Rothschild er nok så interessant.

En opfindsom herre
London-grenen af bankierfamilien Rothschild købte Château Brane-Mouton i 1853 og gav det navnet Mouton Rothschild, men det var først i 1922, at baron Philippe de Rothschild (1902-1988) besluttede sig til at bo på slottet og bringe det frem i første række. Han var en opfindsom herre:
* I 1924 begyndte han som den første at tappe vinen på slottet – det havde slottene hidtil overladt til vinkøbmændene inde i Bordeaux by.
* I 1933 købte han naboslottet, der i dag hedder Château d’Armailhac – vinen herfra smagte vi naturligvis.
* I 1945 begyndte han at udsmykke årets etiket med et kunstværk af en berømte kunstner, og gennem årene er det blevet til et fornemt galleri i miniatureformat.
* I 1962 indviede han et fantastisk museum på slottet, helliget kunst i forbindelse med vin.
* I 1970 købte han Château Clerc Milon. Den dejlige vin herfra smagte vi også.

Fik sit slot op i 1. cru
* I 1973 lykkedes det Philippe de Rothschild – efter tyve års kamp – at få revideret 1855 klassifikationen og ved en lovændring at få Château Mouton Rotschild anerkendt som et 1. cru-slot. Her smagte vi 1989-årgangen. Åh, hvilken herlig vin ...
* I 1988 efterfulgte baronesse Philippine de Rothschild sin far, og i dag står hun sammen med sine to sønner, Philippe og Julien, for det efterhånden store vinøse imperium.
* I 1991 skabte Philippine den fornemme og kostbare hvidvin Aile d’Argent – den smagte vi også.
* I 1993 kom Mouton for første gang med en andenvin under navnet Le Second Vin de Mouton Rothschild. Året efter blev navnet ændret til det nuværende, Le Petit Mouton de Mouton. Jo, den smagte vi skam også ...
..........
34-33/06
..........
Katrina har ødelagt vin for millioner
Som vi skrev i VinAvisen uge 37, er orkanen Katrinas hærgen i New Orleans også gået hårdt ud over byens ellers så frodige restaurantliv. Facader og møblementer er blevet ødelagt, og vinkældrene i cirka 1000 af byens restauranter har lidt ubodelig skade.
Netop nu er forsikringsselskaberne ved at gøre vin-tabene op, og det drejer sig om tab for et tocifret millionbeløb i dollars.
Mange vine er forsvundet i vandmasserne, mens andre ifølge den amerikanske avis Ledger-Enquirer er blevet ødelagt af drastisk stigende temperaturer. Som følge af orkanen røg elektriciteten og dermed alle former for air condition og temperatur-regulering. Korkpropperne tørrede ind, og vinene blev iltet.

Fornemme vine er gået tabt
De vinfirmaer, der leverer vin til restauranterne, har også lidt betydelige tab. Firmaet East-West Wines har fx mistet hele sin lagerbeholdning på omkring 84.000 flasker til et beløb, der i dansk mønt svarer til cirka 3,1 millioner kr.
De private samlere i New Orleans er heller ikke gået ram forbi. En af dem har mistet sin samling på 500 flasker, heriblandt en højt skattet Château Latour 1946 til en værdi af cirka 9000 kr. Ærgerligt, men alt i alt selvfølgelig peanuts i forhold til katastrofens totale omfang.
..........
    En mundlam entertainer
    Historien om, hvorfor den italienske bastomvundne flaske bærer navnet fiasco (nederlag), udvikler sig til en hel føljeton.
    Nu har vi fået en mail fra Jens Møller Lee, der henviser til T. Vogel-Jørgensens bog "Bevingede Ord", hvori der står at vendingen "at gøre fiasko" går tilbage til 1600-tallet.
    En berømt italiensk fremstiller af figuren Harlekin, Domenico Biancolelli (1640-84), optrådte med at improvisere over udleverede genstande. En dag gav man ham en flaske, og for en gangs skyld var han mundlam. Han kunne ikke finde på noget morsomt at sige om flasken, og det blev husket.
    Når nogen siden havde uheld på scenen, talte man om Biancolellis fiasco, og udtrykket gik fra Italien over i andre sprog. Fiasko blev ensbetydende med det modsatte af succes.

    Ordet har germanske rødder
    Er Vogel-Jørgensens forklaring den rigtige? Ikke ifølge Ib Larsen, der underviser i italiensk ved universitetet i Århus – og i øvrigt også er den, der importerer Gambero Rosso til Danmark.
    Ordet fiasco er et homonym, skriver Ib Larsen. Det vil sige et ord, som har to vidt forskellige betydninger – som fx anker og Anker eller tom og Tom.
    Ordet fiasco kommer fra det germanske ord flasko, der i 500-tallet vandrede ned i Italien. Og flasko stammer igen fra ordet fletchen, der betyder at flette.
    Ordet refererer altså til det fletværk, som der er rundt om en fiasco. Man vil kunne sige, at det betyder "beholder omvundet med fletværk"
    Nogle få steder i Italien kalder ældre generationer faktisk også en fiasco for en paglioso, et ord, der er afledt af ordet paglia, som betyder strå, halm.
    Ordet fiasco (flaske) har med andre ord intet med fiasco (nederlag) at gøre. Hverken nederlag på glasværket eller på teaterscenen. Og der er et spring på over 1000 år fra oprindelsen af ordet fiasco (flaske) og op til vandrehistorien om Biancolelli og de mange andre historier.

    PS: Og så har vi i øvrigt ladet os fortælle, at hver gang komponisten Rossini havde haft fiasko med en opera, så sendte han sin mor - en fiasco ...
.............
>30/06
.............
    Simpelt hen bogen om whisky
    Det engelske forlag Dorling Kindersley er berømt for sine gennemarbejdede og fornemt illustrerede bøger, så det var det helt rigtige sted at finde en bog om whisky, da Politikens Forlag ønskede at udgive en sådan.
    Her er den, oversat til dansk, fint trykt, flot illustreret – simpelt hen bogen om whisky. Det kan næppe gøres bedre.
    Efter sine sædvanlige principper har det engelske forlag lavet en bog, hvor hvert opslag er en mosaik af tekster og billeder og en oplevelse for læserne – faktisk de samme principper, man benytter i godt redigerede specialmagasiner. Her får læserne ikke lov til at kede sig!
    Bogen forklarer omhyggeligt, hvordan whisky fremstilles, hvordan den smager, og hvordan den nydes, og derefter gennemgås alle de mange whiskies, ikke kun fra Skotland og Irland, men også fra Canada, USA, Japan og resten af verden. Yderligere er der opskrifter på cocktails og mad med whisky.
    (Michael Jackson: "Politikens bog om Whisky", 290 sider trykt i farver, 249 kr. indbundet).
.............
    Årets Hugh Johnson-guide
    Vi skrev sidste år, at det ikke er nødvendigt at købe Hugh Johnson’s lille lommeguide og leksikon om vin hvert år. Så i år må det være nødvendigt. Også fordi bogen i år er suppleret med et nyt afsnit om sammensætningen af vin og mad, skrevet af bogens danske bearbejder, Jørgen Mønster Pedersen.
    Hertil kommer Hugh Johnson’s opbyggelige prædiken i bogens forord, hvor han blandt andet skriver:
    – Vin skal have modenhed. Moden frugt smager sødt, men moden frugt, som kun smager sødt, er vammel ... Der er rødvine fra den sydlige halvkugle, der smager så sødt som slik. Vin skal have syre, og hvis det er en rødvin, som regel noget tannin, for det er syre-elementerne, der giver balance og livfuldhed.

    Et lokale fyldt af polstrede møbler
    Hugh Johnson fremhæver, at vine i dag generelt er sunde og i orden med hensyn til koncentration, modenhed og balance. Men de kan stadig mangle ægte kvalitet.
    – I dag har vi på den ene side industrivin, og på den anden side har vi vine, som smager af deres terroir og af deres skabers personlighed, skriver han. Og han fremsætter den påstand, at kedelige mennesker laver kedelige vine (nå, da da).
    De moderne Parker-bamser har han et godt øje til. – Alt for megen koncentration er som at være i et lokale fyldt med polstrede møbler, men uden vinduer.
    (Hugh Johnson: Vin 2006, Politikens Forlag, 296 sider, 99 kr. indbundet. Efter 1. februar 129 kr.).
.............
>33
..................

...
På en vinkrukke fra kong Tut’s grav oplyser en indskrift, at det var vin tilhørende Tut Ank Amons hus. Vinen var fra året 5, og chefvinmagerens navn var Khaa.
    Tut drak rødvin
    Dette er faktisk en gammel nyhed – vi bragte den i uge 13 sidste år – men i den forløbne uge har den haft ny aktualitet, idet spanske arkæologer ved et møde i onsdags på British Museum i London bekræftede, at Tut Ank Amon ikke kun drak vin. Han drak rødvin.
    Forskerne fra Barcelonas universitet har analyseret rester i seks vinkrukker, tre i British Museum og tre i det egyptiske museum i Cairo, heraf to fra Tut’s grav. Og ved hjælp af en meget avanceret teknik med gaskromatografi og massespektrometri fandt de farvestoffer, garvesyre og andre stoffer, der kun kunne stamme fra rødvin.
    Forskningen blev udført med støtte fra Den Spanske Vinkulturelle Forening og de fem store bodegaer Rioja Alta, Vega Sicilia, Codorníu, Julian Chivite og Marqués de Riscal.

    7400 år gammel vin
    Vinen var meget agtet i det gamle Egypten. Den blev givet som gaver til templerne og ofret til guderne, og krukkerne havde endog etiketter. Lerkrukkerne fra Tuts grav er således forsynet med en af verdens ældste kendte "vinetiketter". En inskription nævner årgang og appellation samt navnene på producent og ejer. Men altså ikke noget om farven.
    Tut døde omkring år 1323 f.Kr., men man har fundet meget ældre rester af vin. I 1994 fandt den amerikanske molekylær-arkæolog Patrick McGovern rester af garvesyre i krukker fra 5400 f.Kr. De var fra Hajii Firuz Tepe udgravningerne i det nordlige Iran.
..........
    Nazi-bjørne elsker druer
    Mens andre vinproducenter rundt om i verden slås mod diverse skadelige insekter og baciller, så er de tyske vinbønder plaget af nogle større skadedyr. Det drejer sig om vaskebjørne, og de er godt i gang med at ødelægge årets vinhøst.
    At der overhovedet er vaskebjørne på tysk jord skyldes den hedengangne nazi-boss Hermann Göring. Han var nemlig overbevist om, at bjørnene ville have en gavnlig indflydelse på dyrelivet i Tyskland og gav derfor i 1934 ordre til, at man satte et større antal ud rundt omkring i landet.

    Breder sig til nabolandene
    Vaskebjørnene har ingen naturlige fjender og har derfor kunnet brede sig uhæmmet. Man regner med, at bestanden er nået op på mere end 1 million, og bjørnene er godt på vej til at invadere nabolandene.
    I Brandenburg-distriktet står det ifølge Deutsche Presse-Agentur særlig slemt til. Her måtte myndighederne sidste år lade jægere gøre kål på næsten 3500 vaskebjørne. Nu er jægerne endnu en gang blevet sendt på arbejde i vinmarkerne.
..................
41-43
.........
New Zealand er skruelågenes højborg
Skruelågene har ifølge den newzealandske avis The National Business Review for alvor skruet sig fast på newzealandsk jord. Det begyndte så småt i 2001, og siden har skruelågene bredt sig som ringe i vandet – i 2006 vil hele 90% af landets vinproduktion komme under skruelåg.
New Zealand kan endda prale af at have verdens eneste forening til fremme af skruelågenes udbredelse, New Zealand Screwcap Wine Seal Initiative, der i dag omfatter 40 vinhuse.
Newzealænderne har hidtil måttet importere skruelågene, men nu har de fået deres egen fabrik i Auckland. Det er firmaet Esvin Wine Resources, der står bag – et firma, der tidligere var storleverandør af korkpropper, men altså nu har set lyset og har sadlet om.

Bordeaux stadig på vej ned
Endnu en gang melder vinkomiteen i Bordeaux om et fald i eksporten, denne gang med tal for årets første otte måneder.
Eksporten faldt med 5,3% i mængde og 12,5% i værdi sammenlignet med samme periode året før.
Ifølge Just Drinks er salget i USA ved atter at komme op efter en alvorlig nedgang, og det går også fremad i Rusland, Kina, Japan og Sydkorea. men til de vigtige europæiske markeder – Storbritannien, Tyskland, Belgien, Holland og Danmark – går salget tilbage.

>43/06
............
--....
    Den danske vinbranche
    * Skjold Burne har optaget endnu en forhandler i kæden, nemlig Hapa på Morsbøl Skolevej i Grindsted. Kæden består i dag af mere end 75 butikker fordelt over hele landet.
    * Fionia Vin har fået eneforhandlingen af vine fra Domaine Paul Garaudet i Bourgogne.
    * Erik Sørensen Grand Vin har fået agenturet på vinene fra Giuseppe Quintarelli i det italienske Valpolicella.
    * Erik Sørensen Grand Vin har flyttet sit ErhvervsCenter fra Naverland i Glostrup til firmaets lager, Fredensborg Kongevej 55-57, 2980 Kokkedal. Telefonnumre og e-mails er ikke ændret.
    * Lundager Vinimport i Odense har ansat Eskil Schultz Larsen til at varetage salget primært på Fyn og i trekantområdet.
    ...........--....
...........
    .VinAvisens Online Auktioner
    Med et klik på denne bjælke åbner du et nyt vindue med auktionssiderne
    - og husk: Det er GRATIS at udbyde en vin og GRATIS at byde på den!
    .
    .
.............
33-52
..........
Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
..........
..
    Kjeld Christiansen (f.1948) er uddannet bygningsingeniør, og da han var ung, lå det ligesom i kortene, at han skulle overtage sin fars snedker- og tømrervirksomhed. I dag har det gamle firma, Haldur Christiansen, undergået en forvandling og beskæftiger sig udelukkende med salg og opsætning af køkkener.
    I årevis havde Kjeld Christiansen i sin fritid dyrket sin store interesse for vin, da en enkelt smagning af østrigsk vin en dag i 1999 blev startskuddet til egen vinimport, og den dag i dag er de dejlige røde, hvide og søde østrigere grundstammen i Bacchus Vinimport. De må dog dele pladsen på hylderne med en række lige så dejlige tyske vine fra Mosel og Franken. Samtlige vine er håndplukket hos mindre producenter, der fremstiller vin med kvalitet.
    Kjeld Christiansen er selvsagt en travl mand. Så snart han har sluppet køkkenskabene, går han i gang med at sætte vin på hylderne. Han arrangerer også vinsmagninger og deltager aktivt i diverse vinudstillinger, heriblandt Garagevin i Avedøre og Kronborg Vinfestival i Helsingør, hvor hans vine har vundet både guld- og sølvmedaljer.
    Og så får han oven i købet tid til sin store hobby, jagt, der praktisk nok ligger uden for arbejdstid, nemlig sent om aftenen eller tidligt om morgenen, før resten af Danmark vågner. Hvert år sættes jagten ind på fuglevildt, som han og hustruen Eva nyder med en god flaske vin til.
    Adresse: Bacchus Vinimport Aps, Fabriksvej 10, 3000, Helsingør, tlf.: 49 22 00 44, e-mail: bacchus-vinimport@mail.dk, www.Bacchus-vin.dk.
..........
43-46
.............
Endnu en metode til en ren karaffel
Vi fik de fleste metoder med i sidste uge, da vi skrev om, hvordan man kan rense en karaffel for indvendige belægninger. Men ifølge vor læser Ib Jonstrup er der endnu en god metode:
Man kommer 1 teskefuld bagepulver med lidt vand i karaflen og lad den stå cirka et døgn, idet man ryster den en gang imellem. Derefter skylles karaflen godt igennem.
..........

.....
Ugens gode spørgsmål

Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere.
Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte - det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål - og svaret på det.
.....
Giver et sugerør en hurtigere rus?
Annelise Hansen har hørt den påstand, at man bliver hurtigere beruset, hvis man drikker vin med sugerør. Nogle siger også, at det samme er tilfældet, hvis man indtager vinen med en teske - hvilket jo må siges at være en lidt underlig måde at nyde et godt glas vin.
Men det er en myte, siger læge Erik Skovenborg. Man får ikke mere alkohol i blodet, hvad enten man drikker vinen i små slurke, med sugerør eller teske.
Myten er i klasse med den om champagnen, der beholder sit brus, hvis man stikker en teske ned i halsen – på flasken.
...............
.........
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
..........
15/06
.
.




.
..
.....................
    Ugens vinøse billede
    Da Lars Knapmann Egerrup for nogle uger siden var i Barcelona, faldt han og hans kæreste, Charlotte, over en helt utrolig cava-butik, der nærmest må beskrives som en inspirerende og spændende rodebutik. Udelukkende med Spaniens store mousserende vin, cava.
    Butikken hedder Xampany – altså Champagne – og dens indehaver, Josep Maria Espelta, fortæller, at det var et tilfælde, at han åbnede sin forretning. Han er ønolog og ven med mange af cava-producenterne i Penedès, og for tyve år siden kørte han rundt med kasser fulde af cava i sin bil. En dag blev bilen påkørt, og i en sø af cava og glasskår besluttede han, at han lige så godt kunne åbne en butik i stedet for at køre rundt med cava. Her koncentrerer han sig om cava fra små producenter, hvis vine ikke fås ret mange andre steder.
    Xampany har adressen C/ Valencia 200 (Arbau-Mutaner), 08011 Barcelona, Catalunya, Spanien, tlf.: 00 34 93 453 93 98.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.

..........
>12
..........
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 32 vine. Af disse vine var der nedenstående 24, som fik mere end to stjerner, og hele 13, som fik fem stjerner. I alt 106 stjerner. En enkelt flaske havde så meget propsmag, at vi opdagede det.
...........
...
Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
.....
...........
Hvidvine


Domaine Michel-Andreotti, Montagny 1er Cru, Frankrig 2003
85 kr., Ranimex
Dejlig hvid bourgogne, der i duft og smag giver et fint billede af Chardonnay-druen og det gode terroir i Côte Chalonnaise.


Weingut Villa Riesling, Riesling Spätlese Trocken, Mittelrhein, Tyskland 2004
125 kr., Pran Vinimport
Denne lette, friske og meget dejlige hvidvin er skabt af det danske vinbonde-ægtepar Vivi Hasse og Lars Dalgaard. Den har en fint krydret duft med mineralske toner og en harmonisk smag med god frugt og tilpas syre. Prøv den til fisk eller skaldyr eller til en let kødret med en lidt fed sauce.


I Prandi, Colli Scaligeri, Soave, Italien 2004
39 kr., Skovgaard Vine
En rigtig god mad-hvidvin med frisk frugt og tilpas syre. Og prisen er jo yderst rimelig. Prisen gav den femte stjerne. Men mad skal vinen ha’!


Domaine de Pellehaut, Chardonnay, Vin de Pays des Côtes de Gascogne, Frankrig 2003
75 kr., Lago Import
Stor og flot hvidvin, næsten i oversøisk stil, men altså fra det sydvestlige Frankrig. Den har alle Chardonnay-druens facetter – ananas, abrikos, fersken, papaja …


Domaine la Soufrandise, Pouilly-Fuissé, Frankrig 2002
125 kr., 120 kr. ved 6 flasker, Maison de Provence
Elegant og meget lækker hvid bourgogne med en blød, afrundet smag og mineralske toner.


Saint Romanée, Didier Cornillon, Vin de Pays de la Drôme, Frankrig 2003
125 kr. ved 6 flasker, Vinmand
Lækker, fyldig og blød hvidvin, der smager virkelig godt. Men helt billig er den jo desværre ikke …


Falanghina, Villa Matilde, Beneventano IGT, Italien 2004
59 kr., Fiasco-Vine
Flot hvidvin med god duft og en bred smag præget af frugt og en frisk syre. I eftersmagen er der en markant syre.




Rødvine


Gérard Bertrand, La Marenda, Côtes du Roussillon Villages Tautavel, Frankrig 2003
59,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Lækker og vellavet rødvin, der åbner sig i munden med mange facetter – en varm smag, der sætter én i godt humør.


La Fortuna, Reserve, Cabernet Sauvignon, Central Valley, Chile 2002
85 k., Lago Import
Denne rødvin giver et fint billede af Cabernet-druen med god, blød frugt, krydderi og let sødme. Og en masse sol. Den skal have luft, så plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.


Antonin et Louis, Mas de la Seranne, Coteaux du Languedoc, Frankrig 2002
189 kr., Rungsted Vinhandel
En fantastisk flot vin, silkeblød, med herlig frugt og en masse fine nuancer i både duft og smag. Dyr er den, men pengene værd.


Portal del Alto, Gran Reserva, Merlot, Maipo Valley, Chile
80 kr.; 72 kr. ved 12 flasker, Køge Vinhandel
En flot, elegant og meget harmonisk rødvin med en god syre og en dejlig krydret duft og smag. Eftersmagen er lang og med en vis sødme. Den vil bare være sagen til milde oste.


Domaine d’Ardhuy, Clos des Langres, Monopole, Côtes de Nuits-Villages, Frankrig 2003
175 kr., Ranimex
Dejlig rød bourgogne – en elegant, ungdommelig, venlig og saftig vin. Kort sagt en nydelse.


Rocche Costamagna, Rocche dell’Annunziata, Barolo, Italien 2001
199 kr., Fionia Vin
En meget vellavet barolo med krydret frugt. Lad den gerne ligge et par år endnu.


Botter, Reserva, Merlot, Friuli, Italien 2001
59,95 kr., Fakta
Blid og saftig rødvin, typisk Merlot, fra et af de gode hjørner i Italien – oppe til højre på kortet, ind mod Slovenien. Med sin friske, mundrensende syre er den fortræffelig til lidt fed mad og cremede oste.


Domaine d’Ardhuy, Corton Hautes Mourottes Grand Cru, Frankrig 2003
310 kr., Ranimex
Perfekt rødvin med vidunderlig duft og en smag, der åbner sig i munden med blødhed og talrige facetter. En oplevelse!


Domaine la Montagnette, Côtes du Rhône Villages, Frankrig 2003
55 kr., The Wine Company
En kraftig og aromatisk rødvin, der kræver sin bøf. Eftersmagen er lang og krydret og slutter med en forfriskende syre.


Domaine de Fontenille, Côtes du Luberon, Frankrig 2004
69 kr., Oxholm Vin
Dejlig rødvin fra Provence. Den fylder munden med fyldig frugt og en fin sødme. Den er udpræget til mad.


Cascina Cucco, Barolo 2001, Italien 2001
138,90 kr., Carlo Merolli
Denne rødvin er kun én af de i alt 18 vine, som Carlo Merolli sælger i et sæt til 2500 kr. – en pris, som vi her har divideret med 18. Der er tale om en pæn Barolo, absolut et godt bekendtskab, men en af de lettere i kassen.


Indomita, Cabernet Sauvignon, Maipo Valley, Chile 2004
39,95 kr., Fakta
Fyldig rødvin med god, ren frugtsmag. En glimrende hverdags-vin til en lav pris.


Lealtanza, Crianza, Rioja, Spanien 2001
59 kr., Fionia Vin
Blød rødvin med fint integrerede fadtoner og dejlig frugt. En udmærket rioja til prisen. Men den skal drikkes nu.


Galtarossa, Amarone della Valpolicella, Italien 2001
269 kr., Erik Sørensen Grand Vin
Flot amarone med en masse facetter, men den er stadig for ung. Den skal ligge fem-seks år endnu. Den holder 15,5%, men virker ikke sprittet. Helt billig er den jo ikke …


Château Blanc, Côtes du Ventoux, Frankrig 2003
49,95 kr., The Wine Company
Pæn hverdags-rødvin med peber og krydderier. Den slutter lidt tørt.


Rosemount Estate, Shiraz / Cabernet Sauvignon, South Eastern Australia 2004
Fra næste uge (uge 45) 57,95 kr. og 2 flasker for 89 kr., Bilka – 59,95 kr. og 2 flasker for 90 kr., Føtex
En af disse bløde og pæne rødvine fra oversøiske lande. En hverdags-vin uden de helt store oplevelser.


Château Bellecroix, Bordeaux Supérieur, Frankrig 2004
34,95 kr., Fakta
En rødvin med en kvalitet i overensstemmelse med den lave pris.



.
Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet enten med topkarakter - som regel seks stjerner - eller på anden vis.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.
........................
B.T.
Cantina Zaccagnini, Montepulciano d'Abruzzo, Italien 2002Rødvin69,75 kr.Jysk Vin
.
ErhvervsBladet
Trimbach, Hommage à Jeanne, Pinot Gris, Alsace, Frankrig 2000Hvidvin240 kr.Sigurd Müller
Robertson Winery, Cabernet Sauvignon, Sydafrika 2004Rødvin49,95 kr.SuperBest
.
Frederiksborg Amts Avis
Domaine Saint Anthelme, Côtes-du-Rhône, Frankrig 2003Rødvin65 kr.A Vinstouw
Domaine de la Charbonniere, Vacqueyras, Frankrig 2003Rødvin99 kr.A Vinstouw
Elias Mora, Viñas Dos Victorias, Toro, Spanien 2003Rødvin84 kr.Ki-Ma Vinimport
.
Industriens Dagblad
Schiavenza, Riserva, Barolo, Italien 1999Rødvin250 kr.Carlo Merolli
.
Mad & Bolig
Henri Boillot, Bourgogne, Frankrig 2003 (pris ved 12 flasker)Hvidvin170 kr. (v12)Philipson Wine
.......................
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.