Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 49, 2005





Vin-aktuelt i uge 49
5. december - 11. december 2005
...............

...............
Vil du have vores løbeseddel?
Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden.
Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.


VinAvisen uge 46
VinAvisen uge 47
VinAvisen uge 48
...............


...........
49-52
...............
Sytten vinnavne på spil
Den 19. september fortalte vi, at EU’s danske landbrugskommissær, Mariann Fischer Boel, har medvirket til at opnå en aftale med USA om beskyttelse af europæiske vinnavne.
I henhold til aftalen vil amerikanerne ikke mere bruge de sytten navne Burgundy (Bourgogne), Chablis, Champagne, Chianti, Claret (Bordeaux-rødvin), Haut-Sauterne, Madeira, Malaga, Marsala, Port, Retsina, Sauternes, Sherry og Tokay samt de engelske navne på tysk vin: Hock, Moselle og Rhein.
Men USA skal vel at mærke kun undgå at bruge navnene på nye produkter. Landet må fortsat gerne anvende dem på eksisterende produkter, idet der dog tilføjes oprindelseslandets navn. Til gengæld lemper EU på regler, der begrænser USA's vineksport til Europa.

Inkonsekvent og uigennemskueligt
Som nævnt både i uge 38 og uge 40 er der europæisk modstand imod denne aftale, der skal godkendes af EU’s ministerråd og den amerikanske kongres.
Elsebeth Lohfert fra Vinbladet finder en sådan godkendelse trist, og hun har derfor opfordret danske vinskribenter til at tage aftalen op til debat – en debat, der allerede kører for fuld kraft især i franske aviser.
– Det har taget Port, Sherry og Champagne århundreder at skabe deres varemærker, skriver Elsebeth Lohfert, – oven i købet med udgangspunkt i et afgrænset geografisk område. Det skal selvfølgelig respekteres, ligesom vi respekterer Coca Cola’s ret til at beskytte sit navn.
– Dette er dog åbenbart ikke det officielle EU’s holdning, repræsenteret ved Mariann Fischer Boel. – Aftalen er tydeligvis styret mere af økonomi end af overordnede holdninger, og den er ganske inkonsekvent i forhold til, hvordan det fx gik med Danmark og Feta-osten. Her tabte Danmark retten til at bruge navnet, og det var helt korrekt. En dansk efterligning af Feta skal hedde noget andet. Ellers udvander vi jo netop varemærket, og netop derfor mener jeg også, at fx Champagne kun kan hedde Champagne, hvis den kommer fra det geografisk afgrænsede område, der hedder Champagne.
– Endnu mere uigennemskueligt bliver det, når EU samtidig er ved at indgå en aftale med Australien, som går ud på det stik modsatte. Australierne må fra 2007 ikke mere bruge navne som Port, Sherry, Moselle, Hermitage, Chablis og White Burgundy.

Styret af økonomiske hensyn
Elsebeth Lohfert har uden tvivl ret i, at aftalen er styret af økonomi. For de europæiske vinlande gælder det om at holde sig gode venner med amerikanerne.
USA er ved at blive verdens største marked for vin, hvor der i dag omsættes for 16,7 milliarder dollars (102 mia dkr.), og importen af vin er stærkt stigende.
I 2004 købte amerikanerne europæisk vin for cirka 2 milliarder euro (15 mia dkr.), mens de kun eksporterede for 405 millioner euro til EU-landene (3 milliarder dkr.). Altså kun en femtedel så meget.

Er EU for sent ude?
Spørgsmålet er, om ikke det er for sent helt at forbyde amerikanerne at bruge de europæiske vinnavne.
Afskaffer man i USA navnene med et pennestrøg, vil ikke mindst Frankrig få monopol på et kæmpemæssigt marked, som amerikanske vinfolk har bygget op igennem mere end hundrede år.
De har brugt i millionvis af dollars på at gøre navnene kendte, og i dag er navnene lige så dybt forankrede i amerikansk sprogbrug som Hamburgers, China (porcelæn) og Danish (wienerbrød).
Med aftalen må navnene som nævnt kun bruges på eksisterende produkter, ikke på nye. Og på en amerikansk "chablis" skal der fx stå Californian Chablis.
Man kan gætte på, at de europæiske navne efterhånden går ud af brug, når gamle produkter erstattes af nye. Faktisk er der en tendens til, at det bliver mere og mere almindeligt at sælge vine på druenavne end på geografiske navne.
.....................
>43/06
...............
Krig mellem vinguruer
Ved en forelæsning i Wine Press Club i New South Wales i Australien langede den australske vinskribent James Halliday ud efter sine to amerikanske kolleger, Robert Parker og Matt Kramer.
Ifølge Halliday er den helt gal med Parkers bedømmelse af australske vine, hvilket tydeligt var kommet til udtryk de sidste seks gange, vinmessen Sydney Royal Wine Show blev afholdt.
Halliday anklagede blandt andet Parker for at komme med sin uforbeholdne mening om vinene efter kun at have smagt 10% af de præsenterede flasker. Og hans bedømmelse af vinene lå milevidt fra den, som dommerne ved vinmesserne var nået frem til. Hvor Parker roste de mest bombastiske rødvine, var vindervinene fulde af finesse.

Halliday lefler for vine i europæisk stil
Som ventet er der kommet svar på tiltale fra Robert Parker. På sin webside beskylder han Halliday for at have vendt de store australske vine ryggen for i stedet at prise nogle kedelige og alt for syreholdige vine, der imiterer de europæiske vine.
Parkers amerikanske kollega, Matt Kramer, havde antydet, at nogle af de store australske vinfirmaer havde alt for meget at skulle have sagt, når vinene ved Sydney Royal Wine Show skulle bedømmes. Disse antydninger kaldte Halliday for farceagtige. Kramer har endnu ikke ladet høre fra sig.
    ...
    Hvem er hvem?
    * James Halliday: En af Australiens mest anerkendte vinskribenter og i det hele taget en kendt skikkelse i den australske vinbranche. Han har skrevet mere end 50 vinbøger og bliver ofte overdraget hvervet som dommer ved diverse vinmesser i ind- og udland.
    * Robert Parker: Den amerikanske vinguru, der ikke mindst er blevet kendt for sit 100-point system til bedømmelse af vine. For mange i den internationale vinbranche er hans ord lov. Han har skrevet stribevis af bøger og udgiver vin-nyhedsbrevet The Wine Advocate.
    * Matt Kramer: I de sidste 30 år har den amerikanske journalist skrevet om vin og mad og er i dag fast leverandør af vinstof til blandt andet WineSpectator.
    ...
...............
15/06
.
.




.
..
...............
Et slag for ProWein
I tirsdags var der tysk besøg i København. Repræsentanter for den store tyske vinmesse i Düsseldorf, ProWein, slog et slag for, at danske vinfolk burde besøge messen, der næste gang afholdes den 26.-28. marts.
Messen er kun for fagfolk. Ikke engang vinklubmedlemmer bliver lukket ind, som det ofte sker ved lukkede fagmesser i Danmark. De danske aviser har da heller ikke ofret messen mange linier. Det er jo begrænset, hvor stor en interesse avislæserne har i at læse om en lukket fagmesse.
For danske vinfolk kan messen derimod være interessant, især eftersom der er mange internationale vine på standene – ProWein er ikke kun tysk vin, selv om messens navn kunne antyde dette (faktisk burde den ændre navn til ProVino). Ud af 2773 udstillere sidste år var der således kun 768 tyske, resten kom fra alverdens lande.
Nærmere oplysninger om messen kan ses på www.prowein.com.

Glimrende tyske vine
Samtidig med fremstødet for ProWein blev der afholdt en smagning af vine fra det mellemstore vinhus Johanninger, der ligger, hvor de tre regioner Nahe, Rheinhessen og Rheingau støder sammen, og som har vine fra alle tre regioner.
Vinhuset har 23 hektar vinmarker og en årlig produktion af 120.000 flasker.
Egentlig er det tre mindre ejendomme, der har slået sig sammen, og det var en af de tre delejere, ønologen Jens Heinemeyer, der var heroppe for at præsentere en håndfuld glimrende vine og en perlende Sekt, der sagtens kan give sig ud for at være champagne. Til vinene er der masser af stjerner længere nede.
Vi stillede naturligvis Jens Heinemeyer det traditionelle spørgsmål om hans holdning til skruelåg. Og, jo, han var i høj grad interesseret. Han var helt klar over kork-problemerne og i gang med en række forsøg med alternative lukkemetoder.
...............
    < Vinene fra Johanninger importeres blandt andet af garageimportøren VIN etc. i Århus, og på billedet ses den tyske vinmager Jens Heinemeyer, flankeret af de to "garagister", Mads Jordansen og Christian L. Sørensen.
...........
>12
...........
International Carmenère-konkurrence
Ifølge Decanter vil chilenerne til næste år afholde verdens første internationale Carmenère-konkurrence.
Carmenère er jo blevet Chiles nationale drue. Den blev oprindelig dyrket i Bordeaux, hvor den i begyndelsen af 1700-tallet sammen med Cabernet Franc skabte de store vine i Médoc. Men efter at vinlusen Phylloxera i 1860’erne ødelagde de europæiske vinplanter, er den aldrig blevet genplantet i Bordeaux, fordi den har tendens til, hvad franskmændene kalder coulure. Det vil sige, at vinstokkene taber de små druer kort tid efter blomstringen, så høstudbyttet nedsættes.
Druesorten overlevede derimod i Chile, som aldrig fik besøg af den frygtede vinlus – det var simpelt hen umuligt for lusen at komme ind i landet med den knastørre Atacama-ørken mod nord, Andesbjergenes tinder mod øst og Ildlandets kulde mod syd.

De troede, det var Merlot
I 1991 konstaterede den chilenske ønolog Claude Vala, at en hel del vinstokke på landets marker med Merlot ikke kunne være Merlot. De modnede senere end Merlot. Og i 1993 bekræftede professor Jean-Michel Boursiquot ved universitetet i Montpellier, at det var Carmenère.
Siden har chilenerne fået sorteret de to druesorter ud på hver deres marker.
Sandsynligvis blev druen bragt til Chile fra Frankrig sammen med Cabernet Sauvignon engang i 1850’erne.

Den skarlagensrøde vin
For ikke så længe siden opdagede man i Friuli i Italien, at nogle af de vinstokke, man mente var Cabernet Franc, også er Carmenère. Noget italiensk navn kender vi dog ikke, men druen har flere synonymer: Carmenelle, Cabarnelle, Grand Carmenet, Carbouet og ikke mindst Grande Vidure.
Druens navn, Carmenère, er måske i familie med ordet karmin, som malere kender. Det er den skarlagensrøde, krappe farve på paletten, og samme farve kan vinen godt have.
Den internationale Carmenère-konkurrence vil blive afholdt den 11. november 2006 i Santa Cruz i Colchagua Valley.
...........
47-50
...............
Bevæbnet med mukkerter
Den er gal igen i det franske Midi. Tirsdag morgen gik cirka 40 vrede vinbønder i aktion i havnebyen Sète, hvor de med store mukkerter smadrede nogle og tyve tanke. 100.000 liter vin de pays d’oc, der var klar til eksport, flød ud på asfalten.
Og i Montpellier trængte cirka ti aktivister med elefanthuer ind på det statslige vinkontor, Onivins, hvor de med baseballkøller og mukkerter ødelagde computere og møbler, ligesom de slog løs på tre ansatte.
Regionens vinbønder står som tidligere nævnt over for en alvorlig krise med overproduktion og et prisfald på 50% i løbet af de sidste to år på grund af tilbagegang i eksporten.
...............

...............
Vinakademiet slår alarm
L'Académie du Vin de France blev grundlagt i 1933 af den franske gastronom Curnonsky og baron Le Roy de Boiseaumarié, der var en af dem, som tog initiativet til det franske appellations-system.
Efter sit møde i onsdags udsendte akademiets talsmand, den trestjernede kok Alain Senderens, en pressemeddelelse, der må opfattes som et råb om alarm.
– Mens de offentlige anti-alkohol kampagner diaboliserer fransk vin og glemmer dens kulturelle dimension, så bemægtiger andre lande sig vinen, skriver han.
– Vi er ved at glemme, at det ikke er nydelsen af vin, der er slet, det er det overdrevne forbrug, mens et fornuftigt forbrug kun er godt for helbredet.
– Der er grund til at forsvare den noble vin fra Frankrigs historiske vinområder. Og de vinbønder, som stræber efter excellence, autensitet og smagen af god vin, må finde sammen. Hvis det fortsætter som nu, vil fransk vin gå mod katastrofen.

To studerende vil vende skuden i Frankrig
Nu vil to unge franske handelsskole-studerende, Stanisas Rocoffort de Vinniere og Erwan Thill, ifølge WineSpectator forsøge at vende den vinøse skude i Frankrig.
De mener, at Frankrigs vinproducenter har meget at lære af producenter i andre lande, og de har derfor i syv måneder rejst rundt til verdens største vinregioner for at sondere terrænet og høste diverse erfaringer.
Som støtte til projektet, der er døbt "Vins des Globes" (Verdens Vine), har de to studerende fået 42.000 euro (cirka 315.000 dkr.) med i bagagen fra den franske vinbranche – blandt andet fra vinhuse som Château Talbot, Veuve Clicquot og Möet & Chandon.
Nu er de kommet hjem igen med kufferterne fulde af inspirerende ideer. De er fx overbeviste om, at de franske vinproducenter kan lære meget af deres newzealandske kolleger, der er flinke til at udveksle ideer og hjælpe hinanden. – I Frankrig slås producenterne bare med hinanden, lyder det fra de to studerende.
Franskmændene bør også skele lidt til de chilenske og argentinske vinproducenter, der gør en stor indsats for at lægge sig op ad den herskende smag blandt forbrugerne, og ligeledes bør de gør etiketterne brugervenlige og let forståelige.
Erwan Thill og Stanisas Rocoffort de Vinniere vil om føje tid fremlægge alle ideerne for hjemlandets vinproducenter.

Blokade i Bordeaux
Producentforeningen for Bordeaux og Bordeaux Supérieur holdt fredag et møde, hvor man vedtog en blokade af salget af bulkvin – altså ikke-aftappet vin i containere, tankvogne osv.
De 6700 medlemmer vil fremover forlange en minimumspris på 1000 euro pr. tonneau (900 liter), hvor prisen i dag er nede på 700 euro.
Det er første gang, at man i Bordeaux foranstalter en sådan blokade, og regionens vinkøbmænd er ikke sikre på, at den virker. På verdensmarkedet fastlægger man ikke selv prisen, siger de. Det gør kunderne.
...........
38-37/06
................
Tolderne tabte
Den svenske stat skal tillade privat import af vin og spiritus via nettet. Det mener EU-kommissionen, efter at sagen har været behandlet i EU-domstolen.
Baggrunden er, at cirka 50 svenskere fik vin, som de havde bestilt via en dansk website, beslaglagt af tolderne i Göteborg, og samtidig blev de beskyldt for smugleri.
En forening for privatimport med 348 medlemmer udtog i onsdags stævning mod den svenske stat ved tingsrätten i Stockholm. Den kræver erstatning for de skader, som medlemmerne har lidt, fordi toldvæsenet holdt deres vin tilbage.
Til WOW News siger foreningens formand: – Vore medlemmer har kun udnyttet den frie bevægelse af varer, som det svenske medlemskab af EU giver borgerne ret til, og de skal ikke af den grund stemples som smuglere.
– Det er tværtimod myndighederne, der er forbrydere, når de nægter svenskere de samme rettigheder som andre europæiske borgere har.

Modstand mod System-kampagne
Som nævnt i sidste uge vil det svenske Systembolag iværksætte en storstilet kampagne til en melodi af 8 millioner skr.
Kampagnen omfatter blandt andet en avisreklame, udformet som et åbent brev til EU-præsidenten José Manuel Barrosa. Heri oprulles først de store alkoholproblemer, som tynger Europa, hvorefter det fremhæves, hvordan Systembolaget har hjulpet til med at holde alkoholforbruget nede på svensk jord.
Kampagnen har fået Henrik von Sydow fra partiet Moderaterna til at fare i flint. – Den slags kampagner er kostbare for de svenske skatteydere, ligesom de bidrager til, at debatten præges af de statslige myndigheders stemmer og meninger, dundrer han i svensk presse. – Systembolaget skal ikke have lov til at propagandere for alkohol-monopolet for skatteydernes penge.

Fantasi uden grænser
I den forløbne uge har der været retsmøder i den svenske bestikkelsessag, hvor en række butikschefer, indkaldt som vidner, har skullet svare på spørgsmålet: – Hvorfor har anklagede sendt en privat check til dig?
WOW News refererer nogle af svarene, der vidner om stor fantasi, når vidner udtaler sig under ed:
– Jeg troede, det var sponsorbidrag til den socialdemokratiske forening.
– Nej, det var bare betaling for noget frossen löjrom og multebær.
– Nej, det var jo bare udlæg, når Systemets kasse var lukket.
– Det var helt enkelt betaling for lidt elgkød og nogle ryper, som han købte af mig.
– Vi har spillet lotto sammen.
– Nej, det var jo kun lidt forskellige lån, når jeg manglede penge.
– Jeg har fået pengene for spil på heste
– Det var måske en telefonregning, der skulle betales.
...........
51-01/06
...........
Verdens 100 bedste vine
Hvert år kommer det amerikanske vinblad WineSpectator med en liste over de 100 vine, som magasinets smagepanel har bedømt til at være verdens bedste. I år blev der smagt på mere end 12.400 vine fra i alt elleve lande.
Vinene blev bedømt efter en 100-point skala, og her slap 2500 vine i første ombæring gennem nåleøjet med karakteren fortræffelig, hvilket svarer til 90 point. Ud af disse blev de hundrede absolutte topvine valgt.
For første gang nogensinde blev det vine, fremstillet på Syrah-druen, der løb af med de fleste af pladserne på listen. Og det var uanset, om de kom fra druens oprindelige dyrkningssted, Rhône-dalen, eller fra Italien, Chile, Australien eller Sydafrika.
Den fulde top-100 liste kan ses i det nummer af WineSpectator, der udkommer den 31. december. Til højre bringer vi bare et lille udpluk i form af en top-10 liste.
    ...
    1. Joseph Phelps, Insignia, Napa Valley, Californien 2002
    2. Clos des Papes, Châteauneuf-du-Pape, Frankrig 2003
    3. Rosenblum, Rockpile Road Vineyard, Zinfandel, Dry Creek Valley, Californien 2003
    4. Don Melchor, Cabernet Sauvignon, Puente Alto, Concha y Toro, Central Valley, Chile 2001
    5. Oreno, Sette Ponti, Toscana IGT, Italien 2003
    6. Alban Vineyards, Reva Vinyard, Syrah, Edna Valley, Californien 2003
    7. Lewis, Cabernet Sauvignon, Napa Valley, Californien 2002
    8. Poggio all'Oro Riserva, Castello Banfi, Brunello di Montalcino Italien 1999
    9. Staglin Family Vineyard, 20th Anniversary Cabernet Sauvignon, Rutherford, Californien 2002
    10. Château d'Yquem, Sauternes, Frankrig 2001
    ...
...............
Mangel på vand i Marlborough
I Marlborough på New Zealand har vinproducenterne hidtil benyttet sig af den lokale vandforsyning, når de kunstvandede deres vinmarker.
Men nu er producenterne, ifølge The New Zealand Herald, blevet bedt om at kigge sig om efter andre muligheder for vand. Og det skal gå stærkt med at finde dem.
De lokale myndigheder, der har brugt 18 millioner newzealandske dollars (cirka 80,5 millioner dkr.) på anlægget, er højst sandsynlig nødt til at lukke det, inden der er gået to uger.
Årsagen er en langvarig tørke, der har medført den laveste vandstand i de sidste 40 år i floden Wairau, hvorfra anlægget får sit vand.
...............
    Den røde reje er landet
    Så er den tykke guide over italienske vine kommet, udgivet af forlaget Gambero Rosso (den røde reje).
    Bogen importeres af Italien Informations Service i Brabrand og koster 278 kr. (med rabat til forhandlere ved køb af 6 stk.).
    Bogen er den sædvanlige bammerkarl på næsten halvandet kilo og med over 900 sider. Den fortæller omhyggeligt om 2126 producenter og vurderer deres 15.476 vine.
    Det er den italienske udgave af Gambero Rosso, der er landet. Den engelske kommer til februar og kan forudbestilles på www.gamberorosso.dk. Her kan man i øvrigt også læse om forlagets andre bøger, blandt andet den nyttige guide til italienske restauranter. Endvidere ligger der en liste over de i alt 246 vine, som i år har fået de eftertragtede tre glas – tre bicchieri.

    Årets bedste vine i Gambero Rosso
    Bedste mousserende: Bellavista, Gran Cuvée Pas Operé, Franciacorta 2000.
    Bedste hvidvin: Ronco dei Tassi, Bianco Foscarin, Collio 2004
    Bedste rødvin: Molettieri, Vigna Cinque Querce, Taurasi 2001
    Bedste søde vin: Murana, Creato, Moscato, Passito di Pantelleria 1976
    På en særlig side opregner Gambero Rosso de vinproducenter, der mere end ti gange har vundet de tre glas, og her fører Gaja i Piemonte stort med 37 gange tre glas. På en delt anden plads ligger Ca’ del Bosco i Lombardiet og La Spinetta i Piemonte, hver med 27 gange tre glas.
...............
34-07/06

...............
    Miniflasker i plastic
    Lige siden i sommer har amerikanerne ifølge The Boston Globe kunnet nyde vin fra det californiske vinhus Stone Cellars af små 18,7 cl flasker.
    Flaskerne er forsynet med skruelåg, og hvis man kommer til at tabe en af dem på gulvet, sker der ikke noget – de er nemlig lavet af plastic.
    Som vi tidligere har fortalt her i VinAvisen, kom et andet californisk vinhus, Ernest & Julio Gallo, allerede i 2003 på markedet med nogle lignende små flasker, dog i glas.
    Den slags flasker er utroligt praktiske. De er lette at transportere og indeholder lige netop nok til, at man kan nyde et par glas til sin mad.
    Desværre kan vi her i Danmark godt glemme enhver tanke om at se flaskerne hos supermarkeder, vinhandlere og restauranter. En fjollet lov forbyder nemlig salg i EU af vinflasker, der indeholder mindre end 25 cl. Kun på flyrejser kan man få fornøjelsen af de små flasker.
...........
Maori-sprog på etiketten
Hvis det står til Keith Stewart, der er vinskribent for ugemagasinet New Zealand Listener, kommer der i fremtiden til at stå Karaka i stedet for Sauvignon Blanc på flaskerne fra New Zealand.
Stewart er nemlig kommet på banen med et yderst patriotisk forslag om, at hans hjemlands vine bør navngives efter de indfødte maoriers sprog.
Rødvin ville således komme til at hedde Totowhenua, hvilket betyder jordens blod, mens mousserende vine ville få et Huka for skummende på etiketten. Stewart foreslår endvidere, at man giver de newzealandske vinregioner maori- navne
Bolden er nu givet videre til New Zealands organisation af vinproducenter. Om den tilslutter sig forslaget, er nok ikke så sandsynligt. Tænk bare på markedsføringen af vinene i udlandet. Her vil det jo være lidt af en spiritusprøve at udtale navnene – ikke mindst for amerikanerne, der i forvejen har problemer med at sige Sauvignon Blanc.
...............
14-17
.............
Tyrkiet til kamp mod alkoholen
Ifølge WeinReporter vil den tyrkiske ministerpræsident, Recep Tayyip Erdogan – ham, der smækker med døren, når han er på besøg hos Anders Fogh Rasmussen – skærpe alkoholpolitikken på tyrkisk jord. Han har blandt andet tænkt sig at iværksætte en kampagne, der frem for alt har til formål at oplyse den tyrkiske ungdom om de farer, der lurer med hensyn til vin og spiritus.
Der har også været fremsat forslag om at henlægge etablissementer, der udskænker alkohol, til særlige kvarterer i de tyrkiske byer – altså lidt i stil med "de røde lygters kvarter", de prostitueredes bydel, som vi kender det fra den vestlige verden.
Ifølge rygterne skulle der måske ligefrem være et totalt alkoholforbud af religiøs karakter på vej. Det sidste er nu prompte blevet afvist af regeringen, og et sådan udspil ville da heller ikke være sagen, nu hvor Tyrkiet bejler til at blive medlem af EU.
...........
To nye AOC-appellationer i Rhônedalen
I flere år har vinområderne Beaumes-de-Venise og Vinsobres i den sydlige del af Rhônedalen kæmpet for at få opgraderet deres appellationer, når det gælder deres gode rødvine. Og nu har anstrengelserne båret frugt. Den franske regering og INAO (Institut National des Appellations d'Origine) har tilkendt dem begge AOC-status.
Dermed kan vinproducenterne fra og med årgang 2005 nøjes med at sætte deres eget navn på etiketterne i stedet for at lade det stå sammen med et Côtes du Rhône-Villages.
Mens Beaumes-de-Venise AOC vil udgøre 600 hektar, kommer Vinsobres AOC til at omfatte 1186 hektar,
Navnet Beaumes-de-Venise kan godt forvirre lidt. Det har – selv om man måske skulle tro det – intet med Venedig at gøre, men er afledt af navnet på det omkringliggende landskab, Venaissin, som paverne ejede i gamle dage. Og Beaumes er det keltiske ord for grotter – dem er der nemlig en hel del af på egnen.
Beaumes-de-Venise er bedst kendt for sin søde vin af samme navn, men der fremstilles altså også rødvin i kommunen.
    ....
    En liste over appellationerne
    Ordet villages betyder landsbyer, og appellationen Côtes du Rhône Villages omfatter tyve landsbyer i den sydlige Rhônedal. To af dem på listen – Beaumes-de-Venise og Vinsobres – får nu deres egen appellation. Ligesom fx Châteauneuf-du-Pape, Gigondas og Vacqueyras har det.
    Beaumes-de-Venise >>>
    Cairanne
    Chusclan
    Laudun
    Massif d'Uchaux
    Plan de Dieu
    Puymeras
    Rasteau
    Roaix
    Rochegude
    ....
Rousset les Vignes
Sablet
Saint Gervais
Saint Maurice
Saint Pantaléon Les Vignes
Séguret
Signargues
Valréas
Vinsobres >>>
Visan
....
...........
47-50
...........
Echézeaux, kom ned og leg!
Berlingske Tidende har bragt historien om den britiske vinhandler Marcus Titley, der er så begejstret for Bourgogne-vine, at han har opkaldt sine børn efter to Bourgogne-appellationer. Drengen hedder Richebourg og pigen Echézeaux – dog ikke med "Les" foran: Les Echézeaux. Og børnene hedder heller ikke Grand Cru til mellemnavn.
Det er godt nok lidt usædvanlige navne. Kan i høre ungerne nede i gården råbe: Echézeaux kom ned og leg! Og tænk på den arme familie, der skal stave navnet rigtigt på julekortene.
Så er der mere ræson hos nogle af vores vinøse venner, der har opkaldt deres datter efter det latinske navn på plantearten Vitis vinefera, som omfatter de ædle druer, man laver vin af. Datteren hedder Vitis, og det er faktisk et vældig sødt navn til en pige.
Og så må vi ikke glemme Jens Bendix fra Con a'more Vinimport, der kalder sin hund for Merlot.
...............
...........
På billedet her har Savanna Samson et universitets-mørtelbræt på hovedet. Hun har åbenbart taget en eller anden fin grad.
    Porno-vin skorer højt hos Parker
    Den amerikanske pornostjerne Savanna Samson har lagt krop til en række film-sællerter med navne, som vi vil skåne læserne for.
    Foruden ballet og gule Ferrarier (i flertal) er hun også vild med god vin, og til februar kommer hun derfor på gaden med sin egen rødvin, hvis etiket viser hendes yppige former.
    Vinen, der er fremstillet i Italien, hedder "Sogno Uno" (drøm nummer ét), og Robert Parker, der har smagt den ved en forpremiere, mener, at den lever op til sit navn – hele 91 top(løse) point blev det til.
    Der er ifølge Decanter kun fremstillet 400 kasser af drømme-vinen i årgang 2004. Og det er ikke en vin for masserne, lyder det fra den fagre Samson – som ikke på nogen måde har noget med Samson i Det gamle Testamente at gøre. Måske snarere med Dalila ...
...............
>33
..........
    < På billederne ses de tre vinøse parfumer – "Le Boisé" med duft af træ, emballeret i en lille trækasse, "Sauvignonne" med duft af Sauvignon Blanc og "Botrytis" med duft Sauternes og "den ædle råddenskab".
...............
Ædel råddenskab bag ørerne
Er man træt af "Chanel No 5" og alle de andre gængse parfumer, var det måske en idé at duppe lidt "Botrytis" bag ørene.
Parfumen med det specielle navn dufter af den søde Sauternes-vin og af svampen Botrytis cinerea, den ædle råddenskab, der angriber druerne og giver vinen dens særlige karakter.
Ifølge Decanter er det Christian Delpeuch, der er direktør i vinfirmaet Ginestet i Bordeaux, der er kommet på markedet med denne vinøse parfume samt to andre parfumer. Man kan nemlig også vælge at dufte af eg og fad ved at duppe sig med "Le Boisé" eller af frisk citrus à la Sauvignon Blanc med parfumen "Sauvignonne".
Og der er tale om den ægte vare, da samtlige parfumer er fremstillet på basis af vinmolekyler.
...............
    Verdens dyreste kogebog
    Man skal virkelig være i spenderehjørnet, hvis man har tænkt sig at lægge champagnefirmaet Dom Pérignons nye kogebog under juletræet. Den koster næsten 6500 kr., så det er nok ikke lige den, man bladrer i med fedtefingre, når der koges og steges i køkkenet …
    Bogen indeholder ellers et hav af appetitvækkende opskrifter, kreeret af mesterkokke, der alle er foreviget i bogen med portrætter, udført af førende kunstnere. Og så er det hele krydret med interviews med madglade kändiser som Roger Moore, Karl Lagerfeld og Andrew Lloyd Webber.
    Selve indbindingen er heller ikke til at kimse ad. Den består ifølge Decanter af intet mindre end håndpoleret skind fra en meget sjælden japansk rokke.
    Man skal skynde sig, hvis man har lyst til at investere i et eksemplar af bogen – rokkerne rakte nemlig ikke til mere end 30 styk. Heldigvis er der også fremstillet en noget billigere udgave i almindelig indbinding til 40 pund (cirka 439 dkr.). Begge dele kan købes gennem Decanter via e-mail emma_franc@decanter.com eller tlf.: 00 44 20 74 71 20 00.
...............
44-43/07
..............
Han er også poet
Carlo Merolli er ret utrolig. Det ene år skriver han et leksikon om italiensk vin, det næste år en bog om vin og vrøvl (sammen med Roald Als), og nu har han udgivet en digtsamling, "Vinhandlerdigte 1975-2005" (64 sider, 129 kr. plus evt. forsendelse, Forlaget Terra Verde, tlf.: 45 85 19 78).
Vi føler os ikke kompetente til at anmelde digte, men mange af dem vækker gode billeder og stemninger. Og de kan ikke være helt tossede, eftersom den nu afdøde digter og medlem af Det Danske Akademi Uffe Harder har taget sig tid til at oversætte de sytten tidlige ungdomsdigte fra italiensk.

En førstegenerationsspaghettidreng
Til spørgsmålet om, hvordan han vil karakterisere sin bog, siger Carlo Merolli: – Knækprosa er måske det mest rammende. Venligtsindede kritiske stemmer (vennerne, hvem ellers?) siger, at hvis det går rigtig stærkt, så kan begrebet "vinhandlerdigte" nå at komme ind i sproget på linie med "glarmesterkunst", "mirakelpriser" og "dusinvarer".
– Well, lidt har også ret, siger Merolli, – og det ville endda ikke være så dårligt klaret af en førstegenerationsspaghettidreng.
– Bogen er ideel som mandelgave og gaven til ham eller hende, der tror, at de har det hele. Og som hadegave er bogen i særklasse. Den bliver solgt efter princippet "først til mølle" – det lyder altid godt, når man sender et tilbud ud ...
    ....
    VINHANDLERE

    Vinhandlere skriver ikke
    kærlighedsromaner
    sender blot
    regninger og rykkerbreve:
    For dit fravær
    skylder du mig
    femten timer
    uafbrudte kærtegn
    og tusinde kys
    i morarenter.
    ....
...........
--....
    Den danske vinbranche
    * Taster Wine har taget afsked med Søren Boel-Kjær, der har valgt at gå på pension. Hans arbejde og ansvar for aktiviteterne på eksport- og duty free-markederne overtages af Brian Bach Rasmussen, der tidligere har arbejdet på samme markeder for Toms Fabriker.
    * Taster Wine opnåede sidste år den såkaldte International Food Standard-certificering og har siden levet mere end op til de fastsatte standarder. Firmaet har derfor fået opgraderet sit IFS-certificat til "higher level".
    * Vintappergaarden har ansat Claus Ryding som key account manager. Han kommer senest fra en tilsvarende stilling hos Dansk Tipstjeneste og har før den brancheerfaring efter tre år hos Allied Domecq og syv år hos Amka Vinimport.
    * Vigneron Wine Company har fået importen af vinene fra Weingut Schäfer-Fröhlich, Nahe i Tyskland.
    ...........--....
...........
    .VinAvisens Online Auktioner
    Med et klik på denne bjælke åbner du et nyt vindue med auktionssiderne
    - og husk: Det er GRATIS at udbyde en vin og GRATIS at byde på den!
    .
    .
...........
>30/06
...........

Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
..........
..
    Preben Andersen (f. 1951) har sine rødder i Sønderjylland, hvor han i 1970 blev udlært som slagter. Han blev dog ikke længe i faget, da han efter en arbejdsskade måtte tage en uddannelse inden for sundhedssektoren.
    Hans store hobby, vin, blev dog ikke lagt på hylden. Og i sommeren 2002 blev hobbyen til alvor, da han slog dørene op for Pran Vinimport.
    Her drejer det sig stort set udelukkende om italienske vine. På hylderne finder man således et rigt udvalg af flasker med navne som Chianti, Brunello, Barolo, Barbaresco, Barbera, Dolcetto, Nebbiolo, Amarone, Montepulciano, Vernaccia, Franciacorta, Soave ... – altsammen vine af topkvalitet fra små og mellemstore vinhuse. Lidt tysk vin har dog også fået lov til at gnide flaskeskuldre med italienerne.
    Vinene sælges via firmaets webshop samt til restauranter, firmaer og vinbutikker, og yderligere afholder Pran Vinimport vinsmagninger af enhver art – fra små gruppe-seancer til større gourmetaftener.
    Fritiden får hurtigt ben at gå på for Preben Andersen, når han er sammen med familien, der består af hustruen Kirsten samt børnene Marianne, Annette og Morten. En tur med fluestangen bliver der dog tid til i ny og næ.
    Adresse: Pran Vinimport, administration: Gavnøvænget 10, 8381 Tilst, tlf.: 87 45 02 66, mobil: 21 92 54 75, fax: 87 45 02 65, e-mail: vin@pran.dk, www.pran.dk.
...................
48-49
...............

.....
Ugens gode spørgsmål

Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere.
Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte - det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål - og svaret på det.
.....
Hvilken drue dyrkes mest?
H. Mortensen i Viborg vil godt vide, hvilken druesort der er verdens mest dyrkede. Og svaret får han her i denne top-20-liste, hvor druesorterne er sat i rækkefølge efter dyrket areal. Nogle af dem har flere navne, hvoraf de vigtigste nævnes i listen.
1. Airén, grøn drue, Spanien.
2. Garnacha (på fransk Grenache), blå drue, Spanien, Frankrig, USA, Australien og Italien.
3. Carignan (Mazuelo, Carignane), blå drue, Frankrig, USA, Chile og Italien.
4. Trebbiano (Ugni Blanc, St-Émilion) grøn drue, Italien, Frankrig, Argentina og Australien.
5. Merlot, blå drue, Frankrig, Italien, Rumænien, Bulgarien, USA, Argentina og Chile.
6. Cabernet Sauvignon, blå drue, Chile, Frankrig, Rusland, Bulgarien, Rumænien, USA, Italien, Australien, Sydafrika og Argentina.
7. Pais (Mission, Criolla), blå drue, Argentina, Chile og USA.
8. Rkatsiteli, grøn drue, Georgien, Rusland, Ukraine og Bulgarien.
9. Monastrell (Mourvèdre, Mataro), blå drue, Spanien.
10. Bobal, blå drue, Spanien.
11. Tempranillo (Cencibel, Ull de Llebre, Tinta Roriz), blå drue, Spanien og Portugal.
12. Chardonnay, grøn drue, USA, Frankrig, Australien, Italien og mange andre lande.
13. Sangiovese (Nielluccio), blå drue, Italien og Korsika.
14. Cinsault (Cincaut), blå drue, Frankrig og Sydafrika.
15. Welschriesling (Laski/Olasz Riesling, Grasevina, Riesling Italico), grøn drue, Ungarn, Rumænien, Rusland, Italien og Bulgarien.
16. Catarratto, grøn drue, Italien (Sicilien).
17. Aligoté, grøn drue, Rusland, Ukraine, Moldova, Bulgarien og Frankrig.
18. Muscat, grønne og blå druer, Argentina, Spanien, Rusland, Sydafrika, Italien, Frankrig, USA, Bulgarien, Australien, Chile, Rumænien, Østrig og Ungarn.
19. Pinot Noir (Spätburgunder), blå drue, Frankrig, Moldova, Tyskland og USA.
20. Sauvignon Blanc, grøn drue, Frankrig, Moldova, Ukraine, New Zealand og flere andre lande.
...............
.........
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
............
48-51

...........
    Ugens vinøse billede
    Per Kempel, der bor i Sydfrankrig, besøgte fornylig Château de Palayson i Roquebrune-sur-Argens.
    Slottet ejes af Christine og Alan Eggers Rudd – Christine er svensk, og Alan er amerikaner med dansk mor og russisk far – og de købte slottet for et par år siden som en ruin. Nu fremstår det flot restaureret med en produktion af cirka 100.000 flasker vin.
    Rødvinene fra slottet er blandt de bedste i Provence, og Christine og Alan har netop modtaget guldmedalje på Les Vinailes Internationales i Paris for deres Grande Cuvée. Den er omtalt i Guide Hachette 2006 som en "Coup de Coeur".
    Per Kempels besøg på slottet var meget interessant med spændende fortællinger om ægteparrets kamp mod de franske bureaukrater – en kamp, der dog blev mildere, efter at udgravninger under slottet afdækkede gravsteder fra dengang romerne styrede Provence.
    Billedet viser en del af udgravningerne, hvor de franske arkæologer fandt en velbevaret del af den brolagte vej, som gik mellem Rom og den franske by Arles.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.

...............
33-52
...............
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 44 vine. Af disse vine var der nedenstående 33, som fik mere end to stjerner, og hele 21, som fik fem stjerner. Igen en flot høst - fem stjerner til næsten præcis halvdelen af de smagte flasker! En enkelt flaske havde en lille tanke af propsmag.
...........
...
Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
.....

Smagningen af vine fra Weingut Johanniger


Pinot Brut, Weingut Johanniger, Rheinhessen, Tyskland
114 kr., 106 kr. ved 6 flasker, VIN etc.
Den mousserende vin til nytårsaften. Den er mild med en elegant smag af blandt andet grape og pære. Man får virkelig gode bobler for pengene, og da den er lavet på Pinot-druer – både Noir, Gris og Blanc – samt lidt Chardonnay, minder den meget om champagne.


Hans Haas, Chefcuvée, Weingut Johanniger, Rheinhessen, Tyskland, uden årgang
62 kr., 58 kr. ved 6 flasker, VIN etc.
En dejlig blød hvidvin fremstillet på druesorterne Riesling og Huxelrebe. Duften er let krydret, mens smagen er fed og fuld af frisk frugt. En vin, der er lidt i stil med de oversøiske. Når vinen er uden årgang, skyldes det, at man blander vin fra flere årgange for at tilstræbe en ensartet stil fra år til år – ligesom med champagne.


Müller-Thurgau "106", Old Vines, Weingut Johanniger, Rheinhessen, Tyskland 2003
85 kr., 79 kr. ved 6 flasker, VIN etc.
Her er tale om en virkelig flot hvidvin med en sødmefuld krydret duft og en dejlig fed smag, der både byder på sød frugt, syre og tørhed i velafbalancerede mængder. En perle til prisen.


Kessler, Weingut Johanniger, Pinot Blanc / Chardonnay, Rheinhessen, Tyskland 2003
126 kr., 117 kr. ved 6 flasker, VIN etc.
Der er både citrus og hasselnødder over duften og smagen af denne liflige hvidvin. Nyd den til en god fiskeret.


Pinot Noir, Lorcher Bodenthal-Steinberg, Weingut Johanniger, Rheingau, Tyskland 2003
163 kr., 153 kr. ved 6 flasker, VIN etc.
En elegant rødvin med duft og smag af mandel, kirsebær og andre mørke bær. Kvaliteten er fin til prisen, men for at få den optimale nydelse, bør man lade vinen ligge et par år endnu.


Beerenauslese ”J”, Weingut Johanniger, Nahe/Rheinhessen, Tyskland 1998
102 kr. for ½ flaske, 95 kr. ved 15 flasker, VIN etc.
Mums for en dejlig sød vin, der dog også har en fin syre til at opveje sødmen. Den minder lidt om en Sauternes, men prisen er mere human. Den vil være sagen til fx blå ost eller foie gras.


Asia Riesling, Weingut Johanniger, Rheinhessen, Tyskland 2004
I årgangen 1998: 66 kr., 62 kr. ved 10 flasker, VIN etc.
En frisk hvidvin med en god frugt og en markant syre. Vi smagte årgang 2004, men vinen fås herhjemme foreløbig kun i årgang 1998. Navnet Asia skyldes, at vinen målrettet er fremstillet med henblik på asiatisk mad.




Mousserende vin
...........

Pierre Ponnelle, Brut Rosé, Crémant de Bourgogne, Frankrig
89,50 kr., Irma
Fortræffelig pink boblevin med en god duft, dejlig frisk frugt og en fin mousse i munden. Brug den fx som en elegant apéritif.




Hvidvine


Heartland, Langhorn Creek, Viognier / Pinot Gris, Australien 2005
89,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Simpelt hen en pragtfuld hvidvin med en flot, kompleks smag, krydderi, en vis fedme – og skruelåg.


Greenhough, Chardonnay, Nelson, New Zealand 2003
119 kr., Oxholm Vin
Charmerende og lækker hvidvin med fine fadtoner – toast, smør, abrikos, fersken. En stor nydelse. Og så har flasken skruelåg.




Rosévin


Weingut Johann Streng, Rotling, Halbtrocken, Franken, Tyskland 2004
45 kr., Cosyway Vinimport
Ein Plauderwein, siger tyskerne – en sludrevin. Vi kunne finde på at kalde denne rosévin for en terrassevin. Flasken har et lidt skrabet skruelåg.




Rødvine


Castel, Merlot, Vin de Pays d’Oc, Frankrig 2004
44,95 kr., Vintappergaarden
Dette er en rødvin under et nyt "brand", der henvender sig til yngre og ikke så vinvante mennesker. Men vi andre kan i høj grad være med. Det er en saftig, ret blød og venlig vin, der er nem at drikke, og som gerne må plaskes over i en karaffel et par timer før måltidet. Et godt køb til prisen – hvilket gav den femte stjerne.


Cantina Zaccagnini, Montepulciano d’Abruzzo, Italien 2003
69 kr., Jysk Vin
Der er masser af brombær samt en anelse sveske og rosiner over duften af denne dejlige rødvin. Den er blød med en behagelig sødme og et tørt bid i eftersmagen. En vin, der er hver en krone værd.


Gorgone, Cabernet Sauvignon, Sabucina, Sicilien IGT, Italien 2003
149 kr., Anibrica Vinimport
Fremragende rødvin med saft og kraft – og et godt billede af Cabernet-druen.


Grego, Garnacha / Centenaria, Vinos de Madrid, Spanien 2004
69,75 kr., Ki-Ma Vinimport
Virkelig flot rødvin med intens og saftig frugt i harmoni med syre og sødme. Der er 14½% alkohol i den, men det mærker man slet ikke. For så flot en vin er prisen yderst rimelig.


Francesco, Pinot Noir, Adelaide Hills, Australien 2003
75 kr., U&Wine
Vidunderlig rødvin med en fornem duft og en bred frugtagtig smag, der breder sig i mund og svælg med mange nuancer. Flasken har skruelåg.


Domaine de Suremain, Mercurey, Frankrig 2002
79,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Blød, saftig og dejlig let rød bourgogne, som man nyder med største fornøjelse – til afveksling for alle disse alkoholiske bamsevine … En elegant og moden vin.


Baglio di Luna, Nero d’Avola, Sicilien, Italien 2003
99 kr., Lago Import
Solmoden rødvin med masser af varm frugt. En rigtig dejlig vin, som mange vil kunne lide.


Château d’Anglès, Croix du Bailly, La Clape, Coteaux du Languedoc, Frankrig 2002
84 kr., Ranimex
Moden og blød rødvin, der er virkelig lækker, og som mange vil kunne lide, fordi den er så nem at drikke. Den er samtidig meget velegnet til mange ikke alt for kraftige retter. Vinen har med god ret fået en guldmedalje i Brurxelles-smagningen. Drik den nu – gem den ikke.


Tenuta Oliveto, il Leccio, Rosso di Toscana IGT, Italien 2002
99,95 kr. ved 12 flasker, Vintjeneren.dk
Vellavet rødvin med blød, fyldig frugt, krydderi, garvesyre og frugtsyre. Faktisk en flot vin. Men plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.


Palacio de Otazu, Crianza, Navarra, Spanien 2001
68 kr., Ki-Ma Vinimport
En virkelig dejlig rødvin, blød, med krydderi – fortræffelig til mad. Lang eftersmag.


Cascina Chicco, Granera Alta, Barbera d’Alba, Italien 2004
115 kr., Vinkrogen
Herlig rødvin med en fornem, kompleks duft og en saftig, blød og frugtagtig smag samt tilpas syre. En stor nydelse.


Weingut Johann Streng, Dornfelder, Franken, Tyskland 2003
58 kr., Cosyway Vinimport
Blød og saftig rødvin, der med sin fine sødme kan minde lidt om en god beaujolais. En måske lidt enkel, men virkelig charmerende vin. Skænk den gerne let kølig.


Giordano, Nero d’Avola, Sicilien IGT, Italien 2003
69,50 kr., Irma
"Den smager nærmest udspekuleret godt," står der minsandten på bagetiketten. Jo, den smager skam bestemt udmærket – den har sol og mørke bær og en charmerende sødme.


Game of Africa, Cinsault / Pinotage, South Africa, uden årgang
39,75 kr., 3 flasker for 100 kr., Taster Wine
Let og saftig dagligdags-rødvin med smag af hindbær og en sødme, som mange vil kunne lide. Prisen er yderst rimelig.


Finca la Anita, Cabernet Sauvignon, Mendoza, Argentina 2002
189 kr., World of Wine
En bamse af en rødvin med virkelig smæk for skillingen. Den har 15,3% alkohol, der stikker tåen frem, men flot er vinen. Man kan næsten tygge den. Det er en vin, der skal ledsage en kraftig ret – og plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.


Mas Argany, Garnacha, Terra Alta, Spanien 2004
59 kr. ved 12 flasker, Barrique Vinimport
Robust hakkebøf-rødvin, der kræver at blive skænket til mad. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet, og servér den let afkølet.


Pirramimma, Petit Verdot, McLaren Vale, Australien 2002
99 kr., Fionia Vin
Dejlig duft, flot rød farve og en kraftig smag med intens frugt og for meget alkohol. En lidt unuanceret bamsevin.


Mauro, Primitivo, Salento IGT, Italien 2004
129,75 kr. for 3 liter boks, Danish Wine Cellars
Rødvin med intens frugt – og intens alkohol. Ikke nogen stor vin, men til gengæld billig.


Château Peyguerol, Costières de Nîmes, Frankrig 2003
55 kr., Lago Import
Pæn, enkel og ret let hakkebøffe-rødvin.




Dessertvin


Pennyfield, Liqueur Chardonnay Viognier, Riverland, South Australia 2004
125 kr. for ½ flaske, Vinkrogen
Dessertvin, der er overordentlig meget sød med toner af abrikos og kvæde.




Hedvine


Bodegas Rey Fernando de Castilla, Fino Sherry, Spanien
139 kr., 99,50 kr. ved 12 flasker, Laudrup Vinimport
Meget lækker sherry, blød, men fin lille sødme, en vis fedme – og den er naturligvis tør, som en fino nu engang er.


Dacosta, Tawny Porto, Portvin, Portugal
55 kr., Fionia Vin
Pæn og ordentlig portvin med en lidt markant alkohol – og en meget rimelig pris.




Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet enten med topkarakter - som regel seks stjerner - eller på anden vis.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
I denne uge er der kun få vine på listen, idet vores udklipsbureau (eller postvæsenet) har svigtet os lørdag. Så kommer der så mange flere vine med i næste uge.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.
...........
Frederiksborg Amts Avis
"Mini" Don Rudolfo, Rosso Salento, Sicilien, Italien 2004Rødvin109 kr.Amka
.
Jyllands-Posten
Domaine Jamet, Vin de Pays des Collins Rhodaniennes, Frankrig 2004Rødvin69 kr.Domaine Brandis
.
Nordjyske Stiftstidende
Rosemount Estate, Chardonnay / Sémillon, Australien 2004Hvidvin57,95 kr.Bilka
............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.