Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 32, 2006





Vin-aktuelt i uge 32
7. august til 13. august, 2006
...............

...............
Vil du have vores løbeseddel?
Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden.
Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.


VinAvisen uge 31
VinAvisen uge 30
VinAvisen uge 29
...............

..............
32-33
..............
Raketter over israelske vinmarker
Galilæa, der er Israels førende vinregion, befinder sig midt i et brændpunkt under de fortsatte kamphandlinger mellem Israel og Hizbollah. Det er her, landets vigtigste vinhuse befinder sig – Dalton, Galil Mountain og det nye vinhus, som Carmel har opført. Også vinhuset Saslove, som vi skrev om i VinAvisen i uge 22, og hvis fortræffelige vine sælges her i landet, har sine bedste vinmarker i Galilæa.
Når vinproducenterne forsøger at få dagens arbejde gjort – såvel indenhus som i vinmarkerne med de fuldmodne druer – foregår det med Hizbollahs raketter hvinende over hovederne og med fare for liv og lemmer.

Må måske opgive årets høst
I vinområdet Merom Hagalil i Galilæa har raketterne flere steder ramt ned midt i vinmarkerne med adskillige skader til følge. Et andet vinområde, Kedesh-dalen, har det israelske militær inddraget som militær zone med adgang forbudt. Midt i dette krigskaos kan det selvsagt blive svært at få vinhøsten i hus.
Heldigvis benytter de fleste af vinhusene i Galilæa sig af maskinhøst, så høsten kan foretages relativt hurtigt og med en indsats fra et fåtal af medarbejdere.
For de vinhuse, der høster med håndkraft, kan det ende i en katastrofe med druer, der bare får lov til at blive hængende på vinstokkene og forgå.

Bombede veje og nul høstfolk
Ifølge Decanter står det ikke bedre til for vinproducenterne i Bekaa-dalen i Libanon på den anden side af grænsen.
Som nævnt i VinAvisen i sidste uge frygter de libanesiske vinbønder, at israelerne skal mistænke deres vinhuse for at være forvandlet til rene fabrikker for fremstillingen af bomber. Men, som en af de mere nøgterne vinproducenter siger, så er der vel ingen, der kan forestille sig, at en muslimsk organisation som Hizbollah vil røre ved noget som helst, der har med alkohol at gøre.
De libanesiske vinproducenter slås også med mere håndgribelige problemer. Samtlige veje i Bekaa-dalen er bombet sønder og sammen, og det er umuligt at skaffe høstarbejdere til høsten, der skal i gang om blot to uger – de er alle flygtet.
.............
03-02/07
..............
Færre polske høstarbejdere i Tyskland
Høsten er lige om hjørnet for Tysklands mange vinproducenter. Men den kommer ikke til at forløbe lige så uproblematisk som hidtil. Ifølge nye arbejdslove er der nemlig skåret ned med 20% for tilgangen af de polske landarbejdere, der hvert år kommer til Tyskland for at hjælpe til under høsten.
Regeringen vil ad den vej tvinge vinhusene – og de øvrige grene inden for landbruget – til at ansætte arbejdsløse tyskere og dermed få nedbragt arbejdsløshedskøen.

Kan ikke nå at høste alle druerne
Det har vinhusene i og for sig ikke noget imod; problemet er bare, at tyskerne ikke vil nøjes med de meget lave lønninger, som en høstarbejder får. Det vil polakkerne derimod, da de ifølge Decanter skal arbejde en hel dag i Polen for at tjene det samme, som de kan få i timen hos et tysk vinhus.
Vinproducenterne føler sig ladt i stikken og klager nu over, at de simpelt hen ikke vil kunne nå at plukke alle druerne. De bliver nødt til at satse på deres prestigemarker og så håbe, at de kan nå igennem så mange af de øvrige vinmarker som muligt. Ellers må druerne jo bare hænge og rådne.
...........
02-01/07
..............
Mexicanske høstarbejdere bliver væk
Det er ikke kun i Tyskland, den er gal. Også i Californien kniber det med arbejdskraften i vinmarkerne, og det har det gjort lige siden foråret.
De fleste af de markarbejdere, der plejer at komme fra Mexico, når sæsonen begynder, er udeblevet. Og noget tyder på, at de heller ikke dukker op, når der snart skal høstes.
Vinproducenterne er ifølge Wine Spectator overbeviste om, at det skyldes en skrappere grænsekontrol. En stor del af arbejderne kommer nemlig illegalt ind over grænsen, og den trafik forsøger regeringen at bremse.

Arbejdskraften går til den, der byder højst
Allerede nu er vinhusene i Californien begyndt at tilbyde de få høstarbejdere, der trods alt er dukket op, højere lønninger. Og risikoen er stor for, at det ender med konkurrence blandt vinproducenterne om, hvem der kan byde højst.
I sidste ende er det dog forbrugerne, der kommer til at betale i form af øgede priser på vinene.
Vinproducenterne efterlyser nu et gæstearbejder-program, hvor arbejderne kan få lov til at blive i landet i et vist antal måneder om året.

Vil hellere arbejde i byggebranchen
Hos landbrugsforeningen, United Farm Workers (UFW), har man et helt andet bud på den udeblevne arbejdskraft i det californiske vinland. Her mener man, at der er kommet masser af mexicanske arbejdere til USA – de har bare søgt andre steder hen, blandt andet til den ekspanderende byggebranche, hvor lønnen er meget højere.
Caféerne og barerne, hvor arbejdet ikke er nær så hårdt, er også trækplastre.
Uanset årsagen, så ser det ikke ud til, at der er en løsning lige om hjørnet. Og det vil sige, at vinproducenterne i Napa og Sonoma højst sandsynligt vil stå med håret ned ad nakken, når de første druer skal plukkes.
..............
20-21+35-36
..............
Revision i Saint-Émilion
Også Saint-Émilion har siden 1955 haft sin klassifikation, og den er ikke – som listen i Médoc – fast og uforanderlig. Tværtimod. Den bliver revideret hvert tiende år, hvilket jo egentlig er ganske fornuftigt ud fra et forbrugersynspunkt. Slottene kan ikke bare køre på frihjul, skubbet af navn og renommé.
Nu er 2006-revisionen på vej, og den 7. september afsløres det, om der er dramatiske ændringer. Men ifølge Decanter kigger man allerede nu i krystalkuglen.
Måske bliver Châteaux Troplong Mondot og Château Pavie-Decesse forfremmet fra Grand Cru Classé til Premier Grand Cru Classé. Og måske bliver Château Beausejour-Duffau-Lagarosse degraderet den anden vej.
I listen over Cru-slotte er der flere hundrede almindelige Grands Crus, 55 Grands Crus Classés og 13 Premiers Grands Crus Classés. Og den sidste gruppe er delt i et A- og et B-hold, hvor A-holdet omfatter de to topslotte Château Ausone og Château Cheval Blanc.
en særlig side bringer vi listen over Saint-Émilions Grands Crus Classés og Premiers Grands Crus – plus alle Bordeauxs øvrige klassifikationer.

Sonoma slap nådigt gennem hedebølge
En voldsom hedebølge har hærget Sonoma-distriktet i Californien. Det er dog ikke gået nævneværdig ud over vinmarkerne – der forudsiges et mindre høsttab på 10%, hvilket er peanuts i forhold til i 2004, da høsten var hele 20% mindre end normalt.
At vinhusene som regel har meget effektive vandingssystemer er en af årsagerne til, at det ikke er gået værre. Desuden er der visse druesorter, der ligefrem trives, når temperaturen – som den har gjort det under hedebølgen – bevæger sig op over de 38 grader. Det drejer sig blandt andet om Zinfandel og Cabernet Sauvignon.
Og så er vinstokkene ligesom de fleste andre planter så snedigt indrettede, at de har et indbygget værn mod tørke. På undersiden af hvert blad sidder der nogle små porer, og de lukker simpelt hen i, når vinstokken bliver stresset, hvorved mængden af vandtab fra blade og vinstok mindskes betydeligt. Mekanismen, som beror på væskespænding, fungerer dog kun, så længe planten har væske nok til at sætte overtryk på lukke-cellerne.
..............
08-33
........
    Drikker vores læsere rosé?
    Rosévin kan jo være aldeles dejlig, men mærkværdigvis drikker vi danskere ikke ret meget rosé.
    For ti år siden, i 1996, var 2,3% af vores samlede vinimport rosé, regnet i mængde (mens 69,8% var rød og 27,9% var hvid). Sidste år var kun 1,8% rosé (mens 80,0% var rød og 18,2% hvid). Rødvinen vinder altså kraftigt frem til fordel for hvidvin og rosé.
    Men der kommer ikke desto mindre mange roséer til landet, og VinAvisens smagepanel har da også med fornøjelse smagt og anmeldt en række af dem i denne sommer. Men bliver de købt?
    Vinhandlerne siger, at hvis vejret er godt, så sælger de rosé, og i hele juli har der været masser af solskin. Har vore læsere bidraget til en stigning i år?
    Vi lader det komme an på en rundspørge. Fortæl os, om du overhovedet har drukket rosé i denne sommer. Sæt en prik i skemaet herunder, og tryk på Send-knappen.
    .............
................
18-17
.........
    Le verre operculé – glasset med låg
    Den franske vinproducent Ampelidae har lanceret en ny form for vinemballage: Et nydeligt lille drikkeglas med låg af aluminium og et indhold på 10 centiliter Gamay-rødvin, skabt på økologisk dyrkede druer.
    Glasset er tænkt til cateringfirmaer m.v., der leverer mad til mange, og det sælges i en kasse med 20 styk – og på en palle med 3600 styk.
    Glassene er lukket med en særlig teknik under vakuum, så rummet over vinen bogstaveligt talt er uden ilt. Vinen vil således ifølge firmaet kunne holde sig i mindst ti måneder. Og risikoen for propsyge er naturligvis lig nul.
    De forskellige vine fra Ampelidae sælges her i landet af Compagniet, hvor Helge Sidor siger, at glasset er blevet en stor succes i Frankrig. Her ledsager det ofte en sandwich i farten, fx i de franske tog. Og så har man et pænt glas bagefter ...

..............
Også træspåner i Schweiz
Frankrig er på vej med en tilladelse til at bruge spåner af egetræ i fremstillingen af vin. Spånerne afgiver fadsmag til vinen – uden at denne opbevares i dyre træfade.
Ifølge Radio Jura Bernois er man i Schweiz ved at slå ind på samme spor – med risiko for at Bacchus roterer i sin grav.
De schweiziske vinbønder gør dog ikke oprør. Tværtimod er de helt med på ideen.

Også en japansk lugtemaskine
Det danskejede familiefirma Foss dækker 90% af verdensmarkedet for måleinstrumenter til fødevareindustrien med en årlig omsætning på 1,25 milliarder kr. Men andre prøver at være lige så dygtige.
I uge 19 fortalte vi om Foss’ maskine WineScan, der i løbet af blot 30 sekunder kan aflæse indholdet af op til tyve forskellige indholdsstoffer i vin – alkohol, syre, sukker osv.
Nu er japanerne kommet i spil med en lignende maskine, udviklet af NEC System Technologies i samarbejde med forskere fra universitetet i Mie. Deres maskine hedder Wine-bot. Ifølge Indo Asian News Service fylder den ikke mere end det dobbelt af en 3 liters vinboks og har indbygget både en optisk føler, der ligesom den danske arbejder med laserlys, og en mikrocomputer.
Japanerne ser en fremtid for maskinen i afsløringen af svindelvin, og det fremgår, at den endog kan fortælle, hvor vinen kommer fra.
..............
44-43/07
..............
.......
En af Amorims nye superfabrikker.
    1,2 milliarder korkpropper om året
    Amorim, verdens største producent af korkpropper, har ifølge Just Drinks, moderniseret sine fem fabrikker i Portugal og slået dem sammen til to – til en melodi af 90 millioner kr.
    De to fabrikker syd for Lissabon har dermed fået en kapacitet på over 3,5 millioner propper om dagen, og produktionen af den såkaldte Twin Top-prop vil kunne øges fra 1 til 1,2 milliarder styk om året.
    Twin Top-proppen – det er den, der har en skive naturlig kork i hver ende, mens resten af proppen består af korksmulder, der er bundet sammen med plastic.
    Til Just Drinks siger en medarbejder fra Amorim, at firmaet næsten har elimineret problemet med TCA – stoffet, der giver vinen propsmag. Vi hæfter os ved ordet næsten og sværger fortsat til skruelåg.
..............
Château Soutard solgt
Le Mondiale er et af de store franske forsikringsselskaber, der investerer i vinslotte – når ejerne, tynget af tunge arveafgifter, bliver nødt til at sælge.
Nu har Le Mondiale udvidet sine besiddelser i Saint-Émilion, idet selskabet ifølge avisen Les Echos har købt Château Soutard.
Familien Ligneris har besluttet at sælge den 22 hektar store vingård efter at have ejet den i næsten 200 år.
La Mondiale ejer også naboslottet, Château Larmande.

Pris i forhold til kvalitet
En vinentusiast i San Francisco, Neil Monnens, har startet en website for vine, hvor han konsekvent sætter pris i forhold til kvalitet i fokus.
Han har tre professionelle smagere til at bedømme vinene efter en 100 point-skala og holder point-resultatet op imod priserne.
Vi er ikke helt overbeviste om det fornuftige i systemet, men se selv – på www.qprwines.com.
.............
>30/06
.........
Moldavien tynget af boykot
I VinAvisen i forrige uge skrev vi om, hvordan Ruslands boykot af vin fra Georgien har ramt landet hårdt. Men også Moldavien – der er blevet boykottet af samme årsag, nemlig vinsvindel – har det slemt.
Vin udgør ifølge Decanter hele 30% af Moldaviens eksport, og hidtil er de 90% af eksporten gået til Rusland.
Det giver store økonomiske problemer for Moldavien samt store mængder usolgt vin i kældrene hos de nødstedte vinproducenter. Mange af dem ser nu ikke anden udvej end at fyre de ansatte og dreje nøglen om.
..............
    Vinhus sender video Podcast
    Vinhuset Don Sebastiani & Sons i Napa Valley mener selv, at det er det første, der har benyttet podcasts i salget af vin.
    Sebastiani begyndte tidligere på året med lydfiler, der bliver spredt gennem iTunes Music Store, og nu er familien også begyndt at distribuere små reklamefilm i video podcast.
    Der skal nok være et publikum til det, og vi her på VinAvisen måtte naturligvis også prøve at kigge med.
    Det indebar, at vi først måtte installere gratis-programmet iTunes. Det gik smertefrit. Så nu kan vi sidde og lege med lyd- og videofiler eller gå rundt på gaden og spille dem af, hvis vi skulle få lyst til det (og kan finde ud af det).
    Derefter hentede vi Sebastianis første film, hvor Don, Donny og August Sebastiani sidder og snakker om vin og også kommer ind på proppen Zork, som de jo er gået over til efter at have forladt korkpropperne.
    Det gik også godt med at få videoen til at køre – det første minut, men så knækkede filmen. Vi så dog så meget, at billedet stod klart og flot på computerskærmen, og at lyden var fin. Men prøv selv – på www.donandsons.com/films.
..........
6-31
..............
Rådhuset i Paris er fyldt med vinskatte
Da Jacques Chirac fra 1977 til 1995 sad på borgmesterposten i Paris, gik det temmelig ødselt for sig. Han brugte blandt andet store summer på at fylde rådhusets kælder med kostbare vine og spiritusflasker, som skulle serveres ved officielle lejligheder.
En undersøgelse, som de politiske modstandere, socialisterne, satte i værk, afslørede, at Chirac og hans kone i løbet af embedsperioden havde spenderet intet mindre end cirka 2,13 millioner euro (cirka 16 millioner dkr.) på mad og vin. Men til socialisternes fortrydelse blev der aldrig nogen sag ud af det.
Den nuværende borgmester, socialisten Bertrand Delanoë, har nu tænkt sig at sælge ud af de mange fornemme flasker fra rådhuskælderen. Samlingen er vurderet til 500.000 euro (cirka 3,7 millioner dkr.) og rummer vine som Domaine de la Romanée-Conti 1986 og Château Pétrus 1990, der begge står til en værdi af 1400 euro (cirka 10.500 dkr.) pr. flaske.

Borgmesteren pudser glorien
Der er ifølge Decanter flere årsager til salget: Vinene skal helst skydes af, før de topper. Der er også en vis risiko for, at kælderen, der ligger tæt ved Seinen, en dag bliver oversvømmet, og det vil være en katastrofe.
Og så ser Bertrand Delanoë i øvrigt salget som en god lejlighed til at få pudset glorien og fremstå som en borgmester, der tænker på sine borgere – i modsætning til tidligere tiders kapitalistiske levemænd. Som han siger, så kan han ikke forestille sig nogen begivenhed i officielt regi, der berettiger til, at man trækker propperne op på så kostbare vine.
Pengene, der kommer ind ved salget, vil da også gå direkte i kommunekassen, så borgerne får glæde af dem.
Helt tom bliver rådhuskælderen dog ikke. 3000 flasker får lov til at blive liggende – til hvis nu en særligt prominent person skulle komme forbi. Det bliver dog næppe Chirac.
..............
29-32
...........
En lys fremtid for New Zealand
Fremtidsprognoserne ser rigtigt gode ud for vinproducenterne på New Zealand, der ifølge Sydney Morning Herald spås lykke og fremgang i lange baner.
Startskuddet til den gode fremtid har lydt i år med en rekordstor vinhøst på 185.000 tons druer; i 2007 vil den blive 20% større og dernæst blive efterfulgt af en stigning på 10% hvert år frem til 2010.
Det skyldes ikke mindst, at der breder sig stadig flere nyplantede vinmarker på newzealandsk jord. I juni 2005 lød tallet på 21.002 hektar, hvilket er 52% mere end i 2002.
Det eneste, der er faldet, er den gennemsnitlige høstmængde pr. hektar. Og det er kun godt – det viser, at stadig flere vinproducenter satser på kvalitet frem for kvantitet.

Hovedparten af vinen går til eksport
Lidt over halvdelen af den newzealandske vinproduktion i år er gået til eksport. Og man regner med, at eksporten vil stige i de kommende år, da det går trægt med afsætningen på hjemmemarkedet.
I 2007 vil der, hvis ellers alt går vel, blive eksporteret i alt 68 millioner liter vin til et samlet beløb af 619 millioner NZD (cirka 2,2 milliarder dkr.). I 2010 vil tallene lyde på henholdsvis 92 millioner liter og 964 mio NZD (cirka 3,5 mia dkr.).
..............
>33
.............

.............
De såkaldte WineMaster køleanlæg fås også i Danmark.
    Vinkøleskabe er et hit i USA
    – Og hvor skal vinkøleskabet så stå? Sådan lyder det typisk i dag, når amerikanerne møblerer deres hjem. Et vinkøleskab, hvor vinen ligesom i en vinkælder kan ligge ved den rette temperatur, er blevet lige så selvfølgeligt et møbel som sofaen og fjernsynet.
    For ti år siden var den slags køleskabe i USA ifølge Decanter ensbetydende med fornemme anlæg til omkring 2000 dollars (cirka 12.000 dkr.), der udelukkende blev solgt i specialforretninger.
    Sådan er det ikke mere. Nu kan enhver amerikansk forbruger købe udmærkede vinkøleskabe og køleaggregater made in China for 200 dollars (cirka 1200 dkr.) hos den nærmeste isenkræmmer. Og det gør de – oven i købet i så stort et antal, at salget af skabene er steget med over 300% i løbet af det sidste år og nu ligger på omkring 800 millioner dollars (cirka 4,7 milliarder dkr.) om året.

    Nye vinsamlere i sigte
    I dag er der 4,3 millioner amerikanske husstande, som er indehavere af et vinkøleskab eller -aggregat, og cirka 90% af dem har valgt et på lavprisniveau.
    Disse facts gør kål på den traditionelle opfattelse af, at amerikanerne, når de har købt en flaske vin, nedsvælger den senest fire timer senere.
    Vinbranchen i USA ser lyst på fremtiden, da udbredelsen af vinkøleskabe nødvendigvis vil betyde flere vinsamlere og dermed et større og bredere salg af kvalitets-vin.
...........
30-33
.............

..............
    Sjove dyr på franske etiketter
    De franske vinproducenter vil ifølge The Sunday Times også med på vognen, når det drejer sig om etiketter med spøjse dyremotiver. De har jo set, hvordan oversøiske vinmærker som fx den australske Yellow Tail, der viser en kænguru på etiketten, er stormet frem på den internationale vinscene.
    Franskmændene har derfor givet kreativiteten frit løb og er så småt gået i gang med at erstatte etiketternes snørklede skrift med diverse sjove og nuttede dyr samt ditto vinnavne – som fx denne vin, "Elephant on a tightrope".
    Teksterne er naturligvis på engelsk. Det gælder også teksterne på en anden fransk vin, der har fået det selvironiske navn "Arrogant Frog" – englændere og amerikanere kalder jo franskmænd for frogs, fordi de spiser frølår.
...........
31-32
...........
    Søges: Vinsamlere af hunkøn
    Findes der ingen kvindelige vinsamlere? Sådan spørger Niklaus B. Sonne fra VinInvest. Han er manden, der nu i en årrække har udbudt aflåste rum til opbevaring af vine under en stabil temperatur ved 11°. Rummene er indrettet i to bunkere fra krigens tid på Østerbro i København samt i kælderen under den tidligere telefoncentral Taga, og senere i år udvider Niklaus Sonne med lignende opbevaring i Århus.
    – Men det er mærkeligt, siger han. – Bunkerne på Østerbro er nu udlejet 99%, men der er ikke en eneste kvindelig vinsamler. Findes de slet ikke?
    For at finde ud af det har Niklaus Sonne fået en sjov idé: Den første kvindelige vinsamler, der melder sig, får et års gratis leje af et 100 flaskers rum. Henvendelse kan ske til 9kbs@vininvest.dk.
..............
>43/06
.........
Vinens
Hall of Fame
Vi kører i høj grad videre med "Vinbranchens Blå Bog", men ind imellem bringer vi også sider til "Vinens Hall of Fame" – en "blå bog" om vinverdens store personligheder: Mondavi, Parker, Hugh Johnson, Catena, og hvad de nu alle hedder. I denne uge er det Antinoris tur. På en særlig side har vi samlet de personligheder, vi indtil nu har omtalt.
............
..
    Piero Antinori (f. 1939) er en sværvægter på den italienske vinscene. Han blev født i Firenze, og hans løbebane var udstukket på forhånd. Siden år 1385 har familien Antinori fremstillet vin i Toscana, så det var oplagt, at Piero Antinori skulle repræsentere 26. generation i vinfirmaets direktørstol.
    Efter en afsluttet økonomiuddannelse trådte han ind i firmaet og blev allerede i 1965 udnævnt til administrerende direktør og i 1988 til formand for bestyrelsen.
    Mens Piero Antinori har været ved roret, er familiefirmaet ekspanderet betydeligt, og dets vine har vundet et hav af priser. Antinori ejer i dag ti vinhuse og mere end 1400 hektar af de allerbedste vinmarker i blandt andet Toscana, Umbrien og Maremma. Og så har han skabt intet mindre end en revolution, når det gælder vinproduktionen i Chianti.
    Distriktet var førhen kendt for en lidt tynd, let perlende rødvin, der pr. tradition blev fremstillet efter en særlig metode og iblandet hvidvinsdruer. Men Piero Antinori ville vise, at man også kunne fremstille kvalitetsvin i Chianti – et mål han nåede med rødvinen Tignanello, der er skabt på druerne Sangiovese og Cabernet Sauvignon og uden tilsætning af grønne druer. Vinen blev hurtigt en kultvin og regnes i dag for den første i en lang række af såkaldte supertoscanere.
    Næste generation af det familieejede vinhus er på plads, nemlig Piero Antinoris tre døtre, Albiera, Allegra og Alessia, der alle har deres daglige gang i firmaet.
    Adresse: Marchesi Antinori Srl, Piazza Antinori 3, 50123 Firenze, Italien, www.antinori.it.
..............
15/07
.........
    Til lykke til Henrik Oldenburg
    I onsdags fyldte Henrik Oldenburg 60 år, og i den anledning kaldte Berlingske Tidende ham "manden med portvinsnæsen". Det gjorde avisen med god ret, for Henrik Oldenburg er en af verdens førende autoriteter på Portugals ædle hedvin. Hans store værk om portvin er kommet i to udgaver og er oversat til engelsk.
    I Vinbranchens Blå Bog kan læses om Henrik Oldenburgs fortjenstfulde meritter. Hvad ikke er nævnt, afsløres i Politikens fødselsdagsportræt, nemlig at han har en fortid i dansk volleyball. Samtidig med, at han studerede nordisk litteratur ved Odense Universitet, spillede han volleyball, og i fem år fungerede han som formand for Dansk Volleyball Forbunds Idrætssektor og som coach på det danske damelandshold.
    Vi siger til lykke til Henrik og ønsker, at han i endnu mange flittige år må spille bold i vinens og gastronomiens hellige haller.
.............
--....
    Den danske vinbranche
    * I denne uge er der ikke nogen nyheder fra vinbranchen.
    ...........--....
................
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
.........
31-32
...........
    Ugens vinøse billede
    Henrik Stoustrup og hans familie fra Hovborg Kro har igen været over Alperne, og som sædvanlig boede de hos deres italienske venner, Luciana og Luigi Brunelli i Valpolicella-byen San Pietro, kendt for sine gode Amarone-vine.
    – For tre år siden søgte Luigi om tilladelse til at sætte en flagstang op ved vingården, skriver Henrik Stoustrup. – Der gik to år, før tilladelsen kom. Men da vi ankom til vingården, vajede det italienske flag over San Pietro.
    – Det hang der imidlertid ikke ret længe. Luigi hentede sin bil og parkerede den ved flagstangen, og inden han steg ud, lød den danske nationalsang fra bilens højtalere. Det italienske flag blev strøget, og Dannebrog gik til tops. Og så kom Luigi med en flaske Amarone Inferi 1999, der udløste en guldmedalje ved den store konkurrence i Bruxelles i 2001.
    – Italienerne tager ikke deres flag ned om natten, som vi gør i Danmark. Når det er hejst, hænger det, til det skal skiftes, eller et andet flag skal op. Men vi tog Dannebrog ned om aftenen og stod for flaghejsningen i resten af ferien – dog uden nationalsangen.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.
......................................
38-37/06
...........
Smagte vine i denne uge
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 36 vine. Af disse vine var der 21, som fik mere end to stjerner, og 17, som fik fem stjerner. I alt 97 stjerner. En meget fornem høst!
...........
...
Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
.....
...........
Mousserende vin


Tirelli, Malvasia di Candia IGT, Italien
65 kr., Carlo Merolli
En yderst interessant let perlende hvidvin med toner af mandler, banan, lime – faktisk en elegant vin. Brug den til apéritif – så får gæsterne heller ikke for meget: Der er kun 10,5% alkohol i den. Prisen må siges at være rimelig.




Hvidvin


Willm, Pinot Gris, Grand Cru Kirchberg de Barr, Alsace, Frankrig 2004
99,95 kr., Erik Sørensen Vin
Denne dejlige hvidvin er med sin blødhed og sin fine sødme meget velegnet som apéritif eller terrassevin, men også som ledsager til lette middagsretter eller en frokost. Eller til grønne druer med flødeskum (og uden sukker). Alle vil elske den.


Esporão Reserva, Reguengos, Alentejo, Portugal 2005
79 kr., Portugisisk Vinkælder
Wow! Sikke en dejlig hvidvin. Den dufter af friske krydderurter, moden frugt og eg, der blødes op af et strejf af smør. I smagen indgår der blandt andet melon, mirabelle og appelsin.


Paul Schneider et Fils, Edelzwicker, Alsace, Frankrig, uden årgang
79,95 kr. for 1 liter ved 12 flasker, Wine Group
Pæn, enkel og forfriskende hvidvin med en god duft og mineralske toner.


Montalto, Grecanico / Chardonnay, Sicilien IGT, Italien 2005
49 kr., ViniPortugal
Hvidvin med en fyldig, let fed smag med kraftige fadtoner.




Rosévin


Carmen, Rosé, Syrah / Cabernet Sauvignon, Valle Central, Chile 2005
59,50 kr., Vinens Verden
En yderst vellavet rosé med en fyldig smag lidt efter jordbær, der gør den til en charmerende ledsager til lettere retter, fx med kylling – eller som et godt glas terrassevin. Flasken har skruelåg, der har bevaret vinens originale friskhed.




Rødvin


Cape Mentelle, Cabernet Sauvignon, Margaret River, Western Australia 2000
190 kr., Moët Hennessy Danmark
Stor og fornem rødvin, seks år gammel og drikkemoden. Den møder næsen med en vidunderlig kompleks duft med skovbund, svampe, trøfler. Og smagen er blød og harmonisk med mørke bær, krydderi, tobak. Ja, ja, det er en bamsevin. Den har 15% alkohol, men man mærker det ikke på grund af den vidunderlige frugt. Skænk den til en vellavet kødret med en god rødvinssauce. Dette er en af Australiens helt store vine.


Château de Campuget, La Sommelière, Costières de Nîmes, Frankrig 2003
99,95 kr., The Wine Company
En virkelig dejlig rødvin med god vinøs duft og en blød, frugtagtig smag med let sødme, som mange vil kunne lide. Vinen er meget anvendelig til mange retter.


120, Santa Rita, Carmenère, Rapel Valley, Chile 2004
54,95 kr., Amka
Rødvin med en dybrød farve og en kraftig duft af solbær og grønne blade. Smagen er dejlig med god frugt, krydderi – peber – og let sødme.


Gapsted, Ballerina Canopy, Durif, King Valley, Victoria, Australien 2002
199 kr., Glud Vin
Flot og elegant rødvin med en herlig duft og en blød, lækker smag med en fin sødme og toner af vanille. Druen Durif er opstået gennem et ægteskab mellem Syrah og Peloursin.


Baldhills, Pinot Noir, Central Otago, New Zealand 2003
235 kr., Haller Vine
Fantastisk flot og elegant rødvin – en rigtig Pinot, helt efter filmen Sideways’ idealer. Den har en inviterende duft og en saftig, blød og bred smag. Helt på toppen. Og så har den skruelåg. For vinnydere med lav pris-elasticitet (som økonomer siger).


Château de Raousset, Morgon, Frankrig 2005
69,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
En rigtig god beaujolais med frugt og krop, syre og sødme. Glimrende til lettere kødretter, gerne lidt fede.


Poggio al Casone, Chianti Superiore, Italien 2002
75 kr., i august: 60 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne
En karakteristisk og typisk chianti. Den er fire år gammel og pænt moden – efter vor mening skal den drikkes nu. Men det er jo kun en fordel. Ned med den.


Antonutti, Pinot Nero, Friuli Grave, Italien 2005
69 kr., Fiasco-Vine
En yderst lækker rødvin på den store Bourgogne-drue, Pinot Noir, men med en helt anden og yderst charmerende smag end hjemme i Bourgogne.


La Colombina, Rosso di Montalcino, Italien 2004
99,95 kr., ViniPortugal
Dejlig rødvin i flot flaske. En fyldig og harmonisk vin, der skal have en stor, saftig bøf som ledsager. Der er frugt og saft og krydderi i den.


Miralmonte, Crianza, Toro, Spanien 2002
69,95 kr. ved 12 flasker, Wine Group
En fire år gammel rødvin, moden, blød og meget lækker. En virkelig nydelse og lidt af et fund til prisen.


Laurent Miquel, Syrah / Grenache, Languedoc, Frankrig 2005
54 kr., Michael Jepsen
En lækker rødvin med en sødmefuld duft af modne brombær og solbær. Den meget intense smag byder på blandt andet peber, chokolade og mørke bær.


Angove’s Cabernet/Merlot, Bear Crossing, South Australia, Australien 2004
54,95 kr., Amka
En dejlig rødvin med en enkel duft af modne brombær og lidt bitter mandel. Smagen er læskende, fuld af koncentreret frugt med et strejf af vanille. Det er en harmonisk vin med en god syre og et behageligt tørt bid af eg til slut.


Gigi Romo, Barbera d’Alba, Italien 2003
125 kr., Lago Import
En saftig rødvin med en markant syre og citrussmag, der står godt til lidt fed mad.


Villa Marghemma, Hirpinia Aglianico IGT, Italien 2003
69 kr., Premier Cru
En ret tør rødvin med en tilbageholdende frugt.




Sød vin


Marcato, Passito di Durello, Lessini Durello, Italien 2002
188 kr. for ½ flaske, Skovgaard Vine
Lækker, lækker sød vin på druen Durella. Den har en frisk citrussmag, der fint afbalancerer sødmen. En usædvanlig vin. En passitovin, lavet på tørrede druer.




Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.